Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 82 til 131 av totalt 49 918 spørsmål


#Økologi og atferd

Ugler.

Kan ugler fly med ungene på ryggen?

F. (14.10.2024)

Svar:

NEI, det kan INGEN fugler gjøre! Men mange vannfugler kan SVØMME med unger på ryggen.

Roar Solheim (16.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette?

S. (15.10.2024)

Svar:

Bokfink med delvis hvit rygg.

Roar Solheim (16.10.2024)


#Diverse

Mat!

Hei!, jeg lurer på om nymfekakaduer kan spise forskjellige typer spirer?

S. (13.10.2024)

Svar:

Dette må du nok spørre papegøyeholdere om. Kanskje folk i en dyrebutikk kan svare deg på dette.

Roar Solheim (13.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Due på fjellbygd

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, har den siste måneden hatt ei due på besøk daglig, den vandrer rundt på verandaen og spiser solsikkefrø fra brett og sitter å sover i trærne rundt huset. Har aldri opplevd å ha duer her. Bor på 400moh i nord troms i ei veldig lita bygd så er ikke veldig vant med duer. Er dette vanlig? Hvor bor duer normalt?

C. (13.10.2024)

Svar:

Dette er en tyrkerdue. De er vanlige lenger sør, men jeg vet dessverre ikke hvor vanlige eller uvanlige de er på dine kanter av landet.

Roar Solheim (13.10.2024)


#Økologi og atferd

Skjæreplage

Hei, vi har noen pynte potter på trappa som inneholder calluna og renslav. Skjærene er og roter i dette slik at lavet ligger utover trappa. Likedan er de og roter i 2 vegg potter som kun inneholder blomsterjord slik at jorda ligger utover terrassen. Dette har aldri hent før, så jeg lurer på om flere har opplevd noe lignende og hva som gjør dette.

M.O. (13.10.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite hva skjærene leter etter når de gjør dette. Sannsynligvis finner de, eller forventer på finne, mat. Eneste mulighet til å hindre slik oppførsel er å skjerme plantene med netting slik at skjærene ikke kommer til.

Roar Solheim (13.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Slagugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg var på hytta på Søndre Mangen i helga.
I går flakset det en stor fugl forbi meg og satte seg i et tre.
Den kikket på meg en god stund og fløy videre.
Lurer på om dette kan være Slagugle, ca 60cm høy.
Jeg ville ikke skremme den, så bildet ble litt uskarpt.

E.F. (13.10.2024)

Svar:

Nei, dette er en lappugle!

Roar Solheim (13.10.2024)


#Diverse

Pilfink som «bor» i taket

Vi bor i et hus fra 50-tallet, hvor en liten gjeng med pilfink har funnet et sted å være om natten inn under takutspringet vårt, inn mot kaldloftet. Der koser de seg inni isolasjonen. De kommer ikke inn på loftet, men er i ytterkanten der. Dette startet i fjor vår, og siden da har de holdt til her, hele året. De begynner å synge (eller bråke) mellom 7 og 8 hver morgen. Dette er på en måte veldig koselig og fint fordi jeg tipper de har det godt og varmt der. Det er oppfostret flere kull her. Samtidig bæsjer fuglene nedover veggen og vinduskarm under. Jeg lurer på hvordan de vil klare seg hvis vi sperrer tilgangen dit nå, og det begynner å bli kaldt? Vi er nødt til å vaske og evt male veggen der til våren for nå begynner det å se stygt ut.

K. (13.10.2024)

Svar:

De klarer seg helt fint. Men du kan også sette opp en fuglekasse (hulldiameter 28-32 mm) på veggen der dere sperrer hullet. Da vil de kunne bruke kassa til å overnatte og hekke i. Det er like bra som inne i veggen.

Roar Solheim (13.10.2024)


#Sykdom og skader

Fugl fløy i vindusruten

Vi hørte plutselig et smell og så ut vinduet at det lå en liten fugl på benken nedenfor. Den lå på siden å hyperventilerte. En annen fugl av samme rase dro ved siden av og så på den. Etter en stund fikk den snudd seg opp på magen. Det så ut som om det ene beinet hadde satt seg fast i en glippe i benken og da vi gikk ut for å prøve å hjelpe den fløy den ned på bakken og landet på magen. Det så ut til at den ikke klarte å stå på beina. For å skjerme den fra katter og ikke på den ligge i regnet tok vi den i en pappeske med klut i bunne og har satt den inn på badet. Skulle sette inn litt vann og da vi åpnet fløy den ut på badet. Etter noen runder landet den på gulvet, men sto ikke på beina. Fikk den inn i kassen igjen og der ligger den nå. Hva bør vi gjøre videre?

A. (13.10.2024)

Svar:

Bør kanskje holdes for rehabilitering, men litt vanskelig å vurdere uten bilde av fuglen for artsbestemmelse.

Roar Solheim (13.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Helt sort fugl, størrelse som ei stokkan og ed langt krokete nedd

A. (12.10.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig å si uten bilde av fuglen, men sjekk bilder av storskarv.

Roar Solheim (13.10.2024)


#Økologi og atferd

Fuglenes leggetid

Hei, kanskje lit tåpelig å spørre dette, men når legger dagaktive fugler seg?

N. (12.10.2024)

Svar:

Fugler "legger seg" ikke. De setter seg til i skjul, og sover i korte perioder med oppvåkning imellom. Dagaktive fugler går gjerne til ro i skumringen, mens nattaktive fugler sover i små pauser på dagtid.

Roar Solheim (13.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Enkeltbekkasiner?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! er alle disse fuglene enkeltbekkasiner? Takk :-)

N.N (11.10.2024)

Svar:

Sannsynligvis, men ikke helt lett å se sikkert på alle bildene.

Roar Solheim (12.10.2024)


#Trekkfugler

Gjess i migrasjon

Igår 11 oktober fløy det store flokker gjess høyt oppe over Oslo i retning rett sørover. Hva slags gjess kan det ha vært?

I.G.C.M. (12.10.2024)

Svar:

Sannsynligvis kortnebbgjess på vei til Danmark.

Roar Solheim (12.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønnspett eller gråspett?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette grønnspett eller gråspett? Har flere bilder og video

N.J. (12.10.2024)

Svar:

Dette er en grønnspett.

Roar Solheim (12.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Observasjonen gjort ved Førde i Sunnfjord 11.10.24. Lang avstand gav dårleg bilete; beklagar det. Har leita og leita på nettet og det næraste eg kjem er alkekonge, men det kan vel ikkje stemme; den skal vel ikkje vere her på desse trakter??

R.N. (11.10.2024)

Svar:

Dette er en alke.

Roar Solheim (11.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl på fjellet

Bilde vedlagt spørsmålet

Litt dårlig bilde, men. Den klarte å holde seg i lufta mens den spiste av meisebollene. Så ut som den hadde brun genser på overkroppen og hvit under brøstet. Nå den jadde vingen ute, var stjerten sort og hvit

E. (11.10.2024)

Svar:

Dette er en nøtteskrike.

Roar Solheim (11.10.2024)


#Diverse

Kråkeunge flyr ikke

Hei! Tidlig i sommer kom en kråkeunge inn i hagen vår og har vært her i over tre måneder nå. Hagen er inngjerdet og er ca 50-60 m2 stor, og ligger i Drammen sentrum. Det virker som fuglens foreldre holder til i nærheten og de holder øye med den jevnlig og kommer innom den i hagen. Vi mater den daglig, den beveger seg fritt rundt, og den virker sosial og kontaktsøkende- men holder litt avstand til oss. Nå er det oktober, det begynner å bli kaldt, og kråkeungen flyr fremdeles ikke. Den flakser med vingene og hopper, og kommer seg noen centimeter opp i luften. Den siste uken virker det som foreldrene «maser» mer, i form av ivrig «kraking» og hyppigere besøk, og jeg et litt bekymret for at de skal fly fra han eller at de forsøker å signalisere at det er noe galt med kråkeungen- fordi den fremdeles ikke kan fly. Hva bør vi gjøre?

T. (11.10.2024)

Svar:

Hvis fuglen ikke klarer å lette, bør den kanskje fanges inn og sjekkes av en fuglekyndig person. Den burde for lengst være flyvedyktig nå.

Roar Solheim (11.10.2024)


#Trekkfugler

Trekkfugler som overvntrer i Nordland

Hei.
Nordland er godt trafikkert av trekkfugler. Masse forskjellige og særlig sjøfugl. Jeg ser og hører at det er alltid enkelte individer som blir igjen når resten reiser videre. Mange blir værende hele året. Noen ender, noen Lunder, noen svaner osv... og de overlever gjennom vinteren. Hvordan har det seg at disse bestemmer seg for å bli? Hvilke faktorer har innvirkning på dette?

L. (11.10.2024)

Svar:

Det er det dessverre vanskelig å vite årsaken til. Kanskje er det den tilgjengelige matmengden, eller fuglens fysiske tilstand, som avgjør om den prøver seg på å overvintre eller ikke.

Roar Solheim (11.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Granmeis eller Løvmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Må bare hive meg på denne bølgen med Granmeis versus Løvmeis. Har registrert 32 ulike fuglearter tilknyttet fuglebrettet mitt her siste årene og har heldigvis vært skånet mot å ha denne Granmeis/Løvmeis problematikken. Men i går 10. oktober skjer det man frykter. Denne her sitter her da og selv med ok bilde, så blir jeg bare mer og mer usikker på hva det er. Dette er Vinterbro/Akershus rett utenfor Oslo i byggefelt. Regn og våt fugl versus blank eller matt hette. Mener det er en hvit flekk innerst på nebbet som vel skal indikere Løvmeis, men veldig takknemlig på bekreftelse på art nr 33 her.

R.A. (11.10.2024)

Svar:

Tydelig løvmeis på grunn av den grønngrå fargen på ryggen, ikke blågrå med lyse ytre utfan på håndsvingfjær, som er typisk for granmeis.

Roar Solheim (11.10.2024)


#Diverse

Har fått en liten flokk med vinter erler.

Hei! Vi har dette året 2024 fått en flokk vintererler hos oss på første gang. Vi bor i midt telemark og i skogsbrynet. Aldri sett denne type erler her før. Det nærmer seg vinter og de ser ut som om de ikke vil trekke til sydligere strøk. Litt bekymra, for vinteren kan være streng hos oss.
Hva spiser disse på egenhånd på vinteren om de overvintrer?
(Mater ikke fugler)

E.B.F. (11.10.2024)

Svar:

Er dessverre litt i tvil om at det er vintererler du har sett, for de er ikke akkurat kjent for å opptre i flokk. Gulerler kan derimot opptre flere sammen. De trekker nok vekk i tide.

Roar Solheim (11.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nøtteskrike?

Er dette nøtteskrike på video ? Synest den ser stor ut i forhold til de jeg finner ved nettsøk.

A. (10.10.2024)

Svar:

Ja, nøtteskrike og ringdue.

Roar Solheim (10.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette.
Var tilfeldig på fuglebrettet.

J.L. (10.10.2024)

Svar:

Fuglen til høyre på brettet er en leucistisk grønnfink, dvs en fugl med lite fargestoff i fjærene.

Roar Solheim (10.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en haukørn?

Fikk tatt denne videoen på ganske kloss hold i en nasjonalpark i Sri Lanka! Mistenker haukørn, men lurer på om det er mulig å si mer nøyaktig hvilken art det er. Takk for svar!

J. (10.10.2024)

Svar:

Har dessverre ikke litteratur for hånden på et par uker, og får derfor ikke sjekket art her.

Roar Solheim (10.10.2024)


#Diverse

Hvit svane unde

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg er så helsig å ha en svanefamilie i bukta her jeg bor. I år fikk de 4 unger, 3 grå og en hvit. Den er ikke kritthvit, men mye lysere enn de andre. Ser heller ikke at den har røde øyne. Er dette vanlig? Jeg er oppvokst med svaner rundt her jeg bor og har aldri sett dette før. Den er fortsatt stor og frisk som sine grå søsken, så den klarer seg bra.

M. (10.10.2024)

Svar:

Dette er en genetisk variant som ikke er så vanlig i Norge. i Holland ser man flere slike hvite unger. De er IKKE albinoer, siden de har normalfargede øyne og nebb.

Roar Solheim (10.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lys/hvit ugle på Kreta

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi er på Kreta i landsbyen Kalives på nordkysten og rett øst for Chania.
Ser med gjevne mellomrom lyse / hvite ugler ca 25-30 cm høye sittende på toppen av en lyktestolpe. Gjerne rett etter skumring.
For liten til å være Snøugle ?
Finnes Snøugler så langt syd ?
Hva slags ugle er det ?

S.S.B. (09.10.2024)

Svar:

Dette er en tårnugle. De er helt hvite på undersiden, og kan se veldig lyse ut.

Roar Solheim (09.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken ugle?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en haukugle?
Matre/Stordalen
Dagtid

S. (09.10.2024)

Svar:

Ja, dette er en haukugle. Det har dukket opp en del av dem i sør-øst Norge nå.

Roar Solheim (09.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gjerdesmett??

har fått dårligere syn med åra og høstlyset hjelper ikke - akkurat. men så to fugler i hagen som jeg tror var gjerdesmett- Halen var veldig typisk 45 grader rett ut og så hadde de en spesiell svikt i føttene noen ganger - nesten som de skulle hoppe, noe de ikke gjorde. Farge ubestemmelig mørk

O. (09.10.2024)

Svar:

Dette kan svært gjerne ha vært gjerdesmett, men umulig å si sikkert bare ut i fra dette.

Roar Solheim (09.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Løvmeis eller Granmeis?

Jeg skjønner at disse fuglene er fryktelig vanskelig å se forskjell på. Fikk heller ikke tatt verdens beste video men er det noen aning om denne karen? Filmet i Kristiansand i skogsområde 9. Oktober.

N.N (09.10.2024)

Svar:

Dette er en løvmeis - mer grønnlig på ryggen enn blågrå slik granmeisen er. Dessuten er nok granmeisen særdeles sjelden i Kristiansands-området, så stedet i seg selv tilsier også løvmeis.

Roar Solheim (09.10.2024)


#Diverse

Fiskemåke

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en årsunge eller fjorårets unge?

N.N (09.10.2024)

Svar:

Tror den er fra i sommer, selv om den har fått noen grå fjær på ryggen.

Roar Solheim (09.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art er dette?

Så denne fuglen fra terrassen på Klemetsrud, Oslo idag. Den var stor som en dompap. Klart grå på oversiden av hodet og nedover ryggen. Sort felt på siden. Gul overgump og relativt kort stjert.
Kjedelig sang.

G.B. (09.10.2024)

Svar:

Dette er en hunnfugl av en korsnebb, mest sannsynlig grankorsnebb.

Roar Solheim (09.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl i NordTrøndelag

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er det?
Den dukket opp i hagen ved Snåsavatnet sammen med minst 5-6 andre av samme rase.
Jeg har aldri sett den før, i hvert dall ikke i den størrelsen som den hadde i dag som tilsvarer minst 30% mer enn en vanlig trost.
Jeg anta at det kan være en trekkfugl men den kom nok litt sent.

K. (08.10.2024)

Svar:

Bildet er dessverre litt uklart. I første omgang ser fuglen ut til å ha farger som en gråtrost, men fordi det er noe uklart er det vanskelig å vurdere om det kan være noe annet.

Roar Solheim (08.10.2024)


#Økologi og atferd

Fuglekvitter i skogen

Hvorfor er det så mye fuglekvitter i skogen nå på høsten.

F.T.M. (08.10.2024)

Svar:

Du er heldig hvis du hører mye fuglelyder nå, for de fleste synes ikke at de hører mange fugler. Men under trekktiden pleier mange fugler å lage kontaktlyder, så det kan være en mulig forklaring.

Roar Solheim (08.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trekkrute

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, igår 7.10.24 kom trekk av relativt store fugler. De pratet fælt med hverandre, tildels skarpe kraftige lyder. Har desverre ingen video av lyd og fuglenes bevegelser, men legger ved ett bilde. I vingen helt ut til venstre i plogen telles vel 90. Så kanskje 400 fugler ialt? Det kom tre fire slike hoper på formiddagen og ett følge sent på ettermiddagen. Lurer på om De/Dere kan ta ut hvilken fugl dette er, og er dette en vanlig trekkrute? En hilsen fra grensetraktene i Trysil.
Ps fikk bare lastet opp ett bilde.

E. (08.10.2024)

Svar:

Sannsynligvis kortnebbgjess på vei mot Danmark.

Roar Solheim (08.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Valborg Ørjevatn

Due, eller duelignende, den virker større, men kan vær p g av kulde. Rustrød på hele forparten, noe hvitt i nakkeregiom, muligens ring rundt. Smal hvit stripe ytterst på vingene. Eller mørk grå/ blågrå. Observert i Susendal , Hattfjelldal, Nordland 8.okt. 5 grader i dag. Spiser frø fra eng. Det er et par.

V.Ø. (08.10.2024)

Svar:

Høres ut som ringdue.

Roar Solheim (08.10.2024)


#Diverse

Taksonomi

Hei
Takk for svar! Og unnskyld at jeg plager deg med dette, men er likevel ikke helt beroliget. I COLLINS, BIRDS OF THE WORLD
IOC list (version 8.2 as of January 2019), blir skogshønsene referert til som PHEASANTS AND ALLIES. Side 34 Pheasants and allies Phasianidae. Blir IOC lista å betrakte som gjeldende?

N.N (08.10.2024)

Svar:

Det har tydeligvis skjedd en reklassifisering i denne fugleordenen etter at Handbook of the birds of the world ble utgitt. Familien heter nå fasaner og deres slektninger (allies), hvor skogshønsene er lagt inn.

Roar Solheim (08.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl

Hei,
Jeg så en rovfugl jeg ikke dro kjensel på i dag. Den slo ned på en jordrotte på et åpent jorde, og spiste den på stedet.
Brun overkropp, lysebrun under buken, med samme lysebrune farge på fjerdekte ben. Mørkt nebb med lysere parti rundt øyne. Lys/hvit ring rundt nakke. Hvitt/lyst parti på tvers fremste del av hale. Sto gjerne med underste del av halen nedi bakken når den spiste. Størrelse; stor.

K. (08.10.2024)

Svar:

Ikke mulig å si sikkert, men det KAN kanskje ha vært en fjellvåk.

Roar Solheim (08.10.2024)


#Spor og sportegn

Hvilken fugl har mistet denne?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det noen som kan fortelle meg hvilken fugl denne tilhører?
Funnet på Bømlo, vestland og ca 20 cm.

M.I. (07.10.2024)

Svar:

Dette er en fjær fra en kalkun, villfargetype. Dekkfjær over stjerten.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Diverse

Kirsten Henriksen

Kan tårnseiler ha hvitt bryst?

N.N (07.10.2024)

Svar:

Nei. Den store alpeseileren har hvitt bryst, men den er mye større enn en tårnseiler.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Diverse

Måke på besøk hver dag

Har hatt samme måke på besøk på våren de siste 15 årene. Vi synes alltid det er gøy, mater han litt noen dager, så forsvinner han og kommer tilbake neste år. Det som er annerledes i år er at han ikke forsvant helt i vår, men har besøkt oss jevnt. Han ble blind på ene øyet i sommer, en skade, men ser ut til å klare seg. Det som er no, er at han sitter på verandaen hele dagen. Virker ikke som han fanger mar på egen hånd lenger. Vi har ikke gidd han mat siste dagene, men han gir seg ikke. Hva anbefaler du vi gjør? Vil han forsvinne viss vi holder på denne strategien eller kan det være ar han ikke klarer seg gjennom vinteren grunnet øye? Vi ønsker ikke å fore han gjennom vinteren.

K. (07.10.2024)

Svar:

Det beste er nok at dere da slutter helt å mate denne måka. Den finner nok ut av å finne mat på egen hånd da.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Fuglekasser

Kasse til hubro

Kunne dere fortelle meg hvor stor en ugle kasse skal være? Volum innvendig og dør. Jeg tror det er en hubro som holder til i hagen vår (som ligger inntil skogen). Den har ofte overnattet i vedskjulet vårt , men der får den ikke være mer for den griser sånn. Så jeg ønsker å lage et eget hus til den. Det virker forresten som om fuglene generelt foretrekker å bo i hull i det gamle sommerhuset og verkstedet vårt framfor i fuglekassene jeg har satt opp til dem. Så kanskje fuglekasser ikke er så attraktivt likevel?

S. (07.10.2024)

Svar:

Det er nok ikke noen hubro du har der, mer sannsynlig en kattugle. Den kan du lage kasse til, ca 20-25 cm bunnmål i firkant, ca 45-50 cm høy, 10 cm diameter for åpning.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Diverse

Taksonomi

Hva gjelder nå? I følge Gyldendals store fugleguide hører så vidt jeg forstår storfugl og andre skogshøns til familien Tetraoninae, altså ikke fasaner, Phasianinae. Men nå, når en slår opp på nett, så finner en skogshøns til fasanfamilien. Hvilken taksonomi og når ble den ev. gjeldende?

O.H. (06.10.2024)

Svar:

Det KAN være at noen har feiltolket eller feiloversatt noe her. I henhold til Handbook of the birds of the world er de klassifikasjonen av hønsefuglene slik
Orden: hønsefugler
Underorden: Phasiani
Skogshønsfamilien, fasanfamilien.

Hvorvidt det har kommet nyere klassifikasjon her, er ukjent for meg.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Diverse

Stillits på Magerøya😊

Har en Stillits på fuglebrettet i
Honningsvåg.
Har ikke observert den før.
Mene det er en han.
Har lest på nett og finner ut at den er
Ikke i Nord Norge.

Å.S. (07.10.2024)

Svar:

Fuglebøkene er dessverre ikke alltid oppdatert her. Stillits blir regelmessig sett til og med Nordland, kanskje også lenger nordover nå og da. Det samme gjelder kjernebiter.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Økologi og atferd

Gråspett

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok et bilde av en gråspett nå i oktober på ca. 1100 moh. Er det uvanlig å se den på slike høyder?

T. (06.10.2024)

Svar:

Kanskje ikke så høyt, men gråspetten dukker av og til opp langs kysten der det er helt treløst, så kanskje ikke så uventet habitatvalg likevel.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Økologi og atferd

Linerle, adferd

På ettersommeren har det vært en linerle på plenen flere dager for å finne mat. Jeg har en robotklipper på plena. Når den er i drift tør ikke andre fugler enn linerla å være der. Den løper ofte en 2-3 m etter robotklipperen og plukker opp sin mat. Kommer den på kollisjonskurs, så springer den bare til siden.

J.M.B. (06.10.2024)

Svar:

Den har nok oppdaget at klipperen kan føre til at det ligger skadde eller lettfangelige insekter tilbake etter den. Det utnytter linerla, akkurat slik kuhegrer går nær store pattedyr for å fange insekter som de skremmer opp.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Diverse

Hvor er Trøsten?

Hei. Vi har 2 store rognebærtre i hagen. Det bruker å være ett matgilde for Trost når det blir høst. I år har det ikke vært noen fugler der, selv om de er helt fulle av rognebær. Hva kan være årsaken?

R.O.B. (06.10.2024)

Svar:

Det KAN hende at trostene har funnet bær andre steder, og følgelig ennå ikke har kommet til dine trær. Troster og sidensvanser kan ankomme senere.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Økologi og atferd

Flaggspett?

Den setter en kongle fast i en sprekk for lettere nå frøene. Smart fugl. Er dette vanlig?
Filmet på Beitingen, Holsnøy, Alvær kommune

A.T. (06.10.2024)

Svar:

Ja, flaggspetten gjør alltid dette når den skal plukke frø ut fra en kongle. Slike spettesmier kan du finne mange steder, og det kan ligge tusener av kongler under en smie som er brukt i lange tider. Gamle smier brukes om igjen av nye spetter.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Økologi og atferd

Kråkelyd

Har sendt inn spørsmål til forumet for en del år tilbake, men hadde den gang ikke video/lydfil av kråka, og det var vanskelig å beskrive lyden.
Er dette en vanlig kråkelyd?
Har bare hørt den på ett område, og har hørt lyden siden jeg var liten. Er snart 50 år.
Lurer på hva den varsler. Lyden høres hver dag, mange ganger om dagen.
Hvis lyden er vanlig, skjønner jeg at det er naturlig - men rart at jeg bare har hørt den i Skien.

N.N (06.10.2024)

Svar:

Ja, kråker lager av og til slike klakke-lyder, men jeg vet dessverre ikke i hvilken sammenheng de gjør det, eller hva de formidler med disse lydene.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Turteldue i Finnmark?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen ble fotografert i Igeldas, Finnmark på formiddagen 6. oktober 2024. Google sier at det er en turteldue, kan det stemme?

I.G. (06.10.2024)

Svar:

Ja, dette er en turteldue.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Diverse

Utstoppet eldre spurvehauk!

Hvordan vet jeg om en gammel utstoppet spurvehauk er lovli å ha?

N.N (05.10.2024)

Svar:

Kontakt Statsforvalter eller Miljødepartementet, viltavdeling.

Roar Solheim (05.10.2024)


#Spor og sportegn

Ørnefjær?

Hei. Gikk tur topptur til Oksen i Hardangerfjorden forrige dagen. På veien så vi flere ørn over oss. Fant denne fjæra i lyngen rett ved der vi så ørnen. Kan dette være en ørnefjær?

H. (05.10.2024)

Svar:

Vanskelig å si når bildet mangler, dessverre.

Roar Solheim (05.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fuglelyd

Så en fugl i flukt med en tydelig og rask bri-bri-bri-bri! Størrelse og vingefasong lik skjære. Sett ved Haukesjø, Vestfold.

S. (05.10.2024)

Svar:

Høres ut som lydbeskrivelse fra en svartspett.

Roar Solheim (05.10.2024)

««første 82 - 131 av 49 918 siste»»