Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 128 til 177 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Fuglen sin mat.
Hvilke fuglearter kan spise en marihøne? (trenger å finne det ut for en næringskjede)
N.N (22.10.2024)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke.
Roar Solheim (22.10.2024)
Hagefugel telling
Hei, jeg jobber som sjukepleier på en DPS post innen psykiatri. Flere av våre pasienter hadde store glede av at vi foret småfuglene sist vinter. Også personalet. Vi hadde mange dompap, som er ekstra stas. Hvordan kan vi være med på hage småfugel telling i vinter. Ikke bare en helg, men prøve å finne ut hvilke arter som kommer å spiser hos oss? Trur Flere av pasientene ville synes det stas. Hvordan får jeg svar?
M.A. (21.10.2024)
Svar:
Den organiserte hagefugltellingen skjer siste helg i januar. Det er flott hvis du får pasientene engasjert i å følge med på hvilke fugler som ellers besøker forplassen, antall osv. Hvor i landet er dette?
Roar Solheim (21.10.2024)
Fuglers evne til å gjenkjenne lyd
Hei. Jeg har lagt merke til at det er endel fugler setter pris på musikk og tydelig følger takt. Dette blir sett både hos papegøyer og slike fugler, men også hos høns og kråkefugler. Mitt spørsmål er da,- har fugler en hjerne som er mer utviklet i forhold til lyd og rytmer enn andre dyr ?
B.H. (21.10.2024)
Svar:
Et interessant spørsmål, og det kan godt tenkes at det er slik, siden fugler bruker lyd som en sentral del av sin kommunikasjon. Mange arter har komplisert sang, og øker kompleksiteten ved å imitere andre arter. Men om fuglene er mer koblet inn mot rytme enn andre dyr, kjenner jeg ikke til noen forskning omkring.
Roar Solheim (21.10.2024)
Stær med morgenmøter
Vi er nå i oktober og i trærne utfor oss møtes en hærskare stær hver morgen. De fyller trærne, det er høy skvatring og summing en god stund, og
som på et signal sa flyr de alle avgårde. Dette har nå skjedd hver morgen i ca 14 dager. Er det de samme fuglene hver dag? Hva er anledningen? Blir så fasinert av at alle vet hvor og når de skal møte opp.
T.H. (21.10.2024)
Svar:
Stærene starter å samle seg i flokker straks etter at ungene har forlatt reiret. Utover høsten kan stærene så samle seg i stadig større flokker før de til slutt starter trekket sydover. Når stær samler seg på en felles overnattingsplass, er det nok de samme individene som kommer dit dag etter dag, men dert kan også tilkomme nye individer.
Roar Solheim (21.10.2024)
MR og kontrastveske (radioaktiv)
To venninner tok Mr med kontrastveske (radioaktiv). De skal ikke ha tett kontakt med barn i den første tiden etterpå, pga at barn har mindre lunger. Hva med småfugler- jeg har to babyundulater - de skal ikke utsettes for maling, ovnsrens, legleøakkfjerner osv. Hva med radioaktiv kontrastveske? Det høres ulogisk ut at små fugler ikke tar skade av dette....?
N.N (20.10.2024)
Svar:
Dette bør du forhøre deg med papegøyeholdere om.
Roar Solheim (20.10.2024)
Hvilken fugl er dette?
Var og gikk tur langs ferskvann på Bryne og midt i blandt stokkender og svaner var disse to som var betydelig større enn de andre endene. Lurer på hva slags and/fugl er dette?
T.K. (20.10.2024)
Svar:
Rømte tamender.
Roar Solheim (20.10.2024)
Toppen av gran
Lang avstand. Men hva er dette?
Tatt i Tromsø. Nært sentrum. Kl 1000 døndah
H. (20.10.2024)
Svar:
Dessverre for dårlig bilde til å se hva det er. KAN kanskje være snakk om en haukugle.
Roar Solheim (20.10.2024)
Kjøttmeis
Hvorfor hakker kjøttmeis på hus veggen under takk utstikket på høsten?
N.N (20.10.2024)
Svar:
Dessverre ikke mulig å si generelt hvorfor. Men det KAN hen de den jakter på overvintrende fluer.
Roar Solheim (20.10.2024)
Hva har skjedd her?
Fant dette meisereiret slik ved rengjøring av en kasse nå i høst. Her har det ikke blitt noen unger så vidt jeg kan forstå for foreldrene pleier å rydde reiret for tomme eggeskall. Hvem har pikket hull i eggene?
N.N (20.10.2024)
Svar:
Umulig å si hvilken fugl som kan ha hakket i stykker eggene. Men reiret kan ha blitt forlatt før eggene ble hakket i stykker.
Roar Solheim (20.10.2024)
Ugle som høres ut som rådyr
Hei. Vi har trudd i flere manns at vi har hatt rådyrene inne på tunet når mørket kommer. Men har funnet ut at d er ugle. Det er to stk. men klarer ikke finne ut hvilken type. Den ser ut som en av de større typene når vi har lyst på den i treet.
Men de høres ut som rådyr når de prater/roper til hverandre. Vet dere hvilken type det et? Og noe tips så den kan trives enda bedre?
K. (20.10.2024)
Svar:
Hornugleunger? Deres tiggelyder er pipende, omtrent som lyder som rådyr kan lage.
Roar Solheim (20.10.2024)
Kråker som "venn"
I 2022 på våren døde vår siste av to Cairn terriere og jeg hadde vel en ca. noen kilo med meget godt hundefor igjen. Spurte ett par hundeeiere i nabolaget om de ville ha det, men alle sa nei.
Men så kom jeg på disse to kråkene vi ofte hadde rundt oss på verandaen. Siden vi i mange år har hatt hunder, så har de alltid jaktet maten til hundene... når vi har satt maten ut på verandaen. Sommeren 2022 dukket det opp en skadet kråke. Det virket som "faren" dyttet den frem for å tigge, da den hadde en feil med nebbet. Den kunne ikke lukke det helt. En lengre historie kort, den døde i en av disse vinterstormene 8. desember 2022. Tror faren hadde oss om sin hovedmistenkt og det var ikke en kråke å se før langt ut på våren 2023.
Så med ett kom kråka som da jeg kaller "faren" tilbake.Det som gjør at jeg kjenner den igjen er at den har en alvorlig skade på høyre vinge. Siden den tid er den en regelmessig besøkende og den har nå siden i sommer tatt med seg det som jeg tror er "damen".
T. (20.10.2024)
Svar:
Kråker venner seg raskt til at mat blir servert på bestemte steder.
Roar Solheim (20.10.2024)
Hvilken fugl er dette?
Den er mørk og har en lys stripe langs vingen. Hodet er ganske lite i forhold til kroppen, mens føttene er ganske store. Stjerten er også veldig kort. Fant den i en dam sammen med ender, sothøner, svaner, duer og kråker
S. (19.10.2024)
Svar:
Sivhøne mellom endene.
Roar Solheim (19.10.2024)
Vedr fugletrekk
Var på høyfjellet i dag og oppdaget en del fugler. Hvorfor drar noe fugler til Syden og andre blir værende av samme art. På hytta på Hovden er vinteren lang og kald, likevel er det mange som overvintrer. Vet vi hvor stor andel som overlever en slik overvintring
O. (19.10.2024)
Svar:
Det er individuelle forskjeller. Noen kan prøve å overvintre dersom de er i god kondisjon. Gevinsten er å være den første til å finne de beste hekkeplassene og starte hekkingen tidligst. Risikoen er at du kan dø i en streng vinter.
Roar Solheim (19.10.2024)
To kråker følger meg på tur.
Hei. Jeg går jevnlig tur på en bestemt plass. Når jeg kommer til et bestemt sted på turen dukker først en kråke opp og så en til. Så fælt de meg til toppen av stien før de blir borte. De kan fly ganske tett inntil meg, og de kan stå ganske nært meg på bakken. De virker ikke aggressive. Jeg kan ikke huske å ha gjort noe verken gift eller galt mot noen, så jeg lurer på hva det kan være. De føler ikke andre som f.eks. passerer meg.
T.J. (19.10.2024)
Svar:
Disse kråkene er åpenbart tilvennet at mennesker gir dem mat. De håper nok at også du kan være en profitabel tobeining å nærme seg!
Roar Solheim (19.10.2024)
Fuglelyder nattestid i Furulunden
Hei, i går kveld/natt hørte jeg noen lyder jeg ikke har hørt før her i Furulunden, Mandal, tenkte det måtte være en ugle av noe slag. Har vært inne på nettet og hørt på uglelyder og det som er nærmest er tårnugle. Men den skal jo ikke være i Norge??? Det jeg håper er om det er noen andre som har hørt det, altså kveld den 18.10. ca kl 23, i Furulunden, Mandal
S.B.M. (19.10.2024)
Svar:
Tårnugler dukker av og til opp i Norge, men de sitter neppe og roper her i landet, og særdeles ikke på denne tiden av året. Det er nok noe helt annet du har hørt.
Roar Solheim (19.10.2024)
Gås flyr nordover i oktober?
Her om dagen så jeg flere ploger med det jeg tror er gås fly mot nord nå i oktober. Hvilken forklaring kan det være på det?
H. (19.10.2024)
Svar:
Lokale forflytninger.
Roar Solheim (19.10.2024)
Hvem har bodd i uglekassen?
I kattugle-kassen vår har det bodd noen i år, jeg vet att kattuglen har vert her med unger, men jeg tipper det ikke er den. Jeg tror det er en meis eller en annen liten fugl.
W.1.Å. (18.10.2024)
Svar:
Dette er nok et ekornbol. Rens ut slik at det blir klart for uglene.
Roar Solheim (18.10.2024)
Fugler med raske vingeslag
Kjørte over Aursjøen, så flokker av fugler med veldig raske vingeslag. Str ca stær. Ble nysgjerrig på hvilken art det er.
V. (18.10.2024)
Svar:
Det er de5t vanskelig å besvare uten bilde av fugleflokken her.
Roar Solheim (18.10.2024)
Hvilken fugl
Stor som en kaie ca, gråaktig med noe som likner sp
ettet mønster i brøstet. Merkelige lyder...som en hundehvalp som piper
Aldri hørt det før.Hva kan det være?
N.N (18.10.2024)
Svar:
Sjekk nøttekråke.
Roar Solheim (18.10.2024)
Mate kråker på tur
Hei, jeg har hatt et par kråker som jeg har gitt mat til periodevis de siste par årene. De kjenner meg igjen og jeg har lært å kjenne de igjen, og vi har en fast møteplass hvor jeg går med hundene hver dag også gir jeg de litt nøtter og kjøttbiter. Når jeg går videre så følger de gjerne med et stykke mens jeg kaster snacks til de, og så har vi møtt andre kråker som har hengt seg på. Nå er det blitt ganske mange kråker som kjenner oss igjen og kommer når de ser meg. Det blir snart oppimot 20 kråker som følger oss inntil jeg går tom for snadder. Mange av kråkene er ganske unge. Jeg har ikke noe imot det, har bare tatt med mer mat sånn at alle kan få, men jeg lurer på om det er dumt av meg å mate så mange kråker? Kan de finne på å begynne å sloss, eller skaper jeg noe trøbbel for de på noe vis?
S. (18.10.2024)
Svar:
Det eneste du kan forårsake av "trøbbel", er dersom noen av kråkene tror de kan få mat av andre mennesker, og opptre nærgående overfor dem. Forhåpentligvis er det ikke "kråkehatere" i nærheten av der du ferdes, i så fall kan kråkene risikere å bli skutt mot, hvilket sjeldent ender særlig godt for kråkene.
Roar Solheim (18.10.2024)
kan dette være rosenstær?
Dette bildet er tatt i dag 17/10 i Alver kommune i Vestland. Tok bilde av en flokk med stær. Når jeg kom hjem og såg nærmere på bildene var det en fugl som skilte seg markant ut. Artsorakel sier rosenstær (100%). Sjekket litt i mine "bøker" - det må vel i så fall være en juvenil (1K). Eller kan det være en misfarget stær?
N.N (17.10.2024)
Svar:
Det kan hende at dette er en ung rosenstær, men jeg har for øyeblikket dessverre ikke litteratur for hånden slik at jeg får sjekket dette.
Roar Solheim (18.10.2024)
Måte småfugler om vinteren
Naboen og jeg hadde en diskusjon om det er lurt a mate fugler om vinteren. Jeg mente ja, men han mener at vi ofte er bortreist for lenge over jul (2-3 uker, vi bør landlig) slik at fuglene kommer til å dø foran de tomme fuglebrett når man begynte å mate de en gang. Stemmer det?
N.N (17.10.2024)
Svar:
Det er ikke et problem at en fóringsplass blir tom for mat en periode. Fuglene er tilpasset slike endringer i mattilgangen, og finner raskt alternative matkilder.
Roar Solheim (17.10.2024)
Plassering av uglekasse
Hei. Jeg har fått en uglekasse som skal henges opp ute i skogen, ved hytta. Altså i skog og myr. Ca 450 moh. Så ser jeg det anbefales litt åpne områder. Da er mitt spørsmål om dette kan være en glenne i skogen som er f.eks. 15 m lang og 8 m bred, eller om det helst bør være et mer åpent myrområde med vidt utsyn fra kassa? Kan det være en ide å henge den opp på en knaus, slik at det blir utsyn fra en topp?
En annen ting er om det er forstyrrende om kassa er hengt opp ca. 80 m fra en hytte der det titt og ofte benyttes motorsag?
K. (17.10.2024)
Svar:
Ikke heng den på en knaus - det er unødvendig. Heng kassa 4-5 meter over bakken, gjerne i kanten ved glenna. Det betyr neppe noe om den henger 80 m unna hytta selv om du bruker motorsag av og til. Husk ca 10 cm med stubbeflis i bunnen av kassa. Du finner alltids en morken trestubbe som du kan smuldre opp med fingrene.
Roar Solheim (17.10.2024)
Spettmeis
Hei
To spettmeiser har stadig vært rundt fuglekassen denne høsten, som blåmeisen bruker hvert år.
2 dager siden den 15.10.24 begynte den ene og hakke rundt hullet på kassen. Så ut som den ville prøve å lage hullet større? Holdt på en god stund. Den prøvde også å komme inn i kassen. Filmet dette. Prøvde å sende filmen. Tror ikke det virket så sender et bilde. Er dette vanlig for spettmeiser, og hvorfor gjør de dette? Så sent på året?
E. (17.10.2024)
Svar:
Spettmeisen prøver nok å finne ut om den kan benytte kassa til å overnatte i utover høsten og vinteren.
Roar Solheim (17.10.2024)
Fugl peller en del fjær
Hei!
Vi har en Caique papegøye som de siste dager har pelt av veldig mye fjær. Det har ikke vært et problem før, og det er de siste dagene det har tatt av. Vi mistenker fuglen er syk/proteinmangel/eller har fått en infeksjon. Han holdes ikke i lukket bur og er med oss stort sett hele tiden, og om ikke, i et bur med åpen dør.
N.N (17.10.2024)
Svar:
Dette må du spørre papegøyeholdere om. Eller en dyrebutikk.
Roar Solheim (17.10.2024)
Skjæreir om høsten
Hei! Ser at skjærene holder på med et reir nå i oktober. Er ikke det uvanlig?
J.S. (17.10.2024)
Svar:
Nei, jeg tror ikke det er uvanlig, selv om det kanskje ikke er alle skjærepar som bygger noe på reiret nå.
Roar Solheim (17.10.2024)
Er dette en stokkand?
Arts orakel sier stokkand, men den er anderledes.
Sett på Prestvannet i Tromsø 16.10.24
M. (17.10.2024)
Svar:
Dette er en tamand, eller krysning mellom tamand og stokkand. Fuglen har i alle fall mye stokkandgenetikk i seg, så Artsorakelet er ikke alt for langt unna riktig svar her.
Roar Solheim (17.10.2024)
Hvilken type fugl tilhører denne foten?
Hei,
Jeg fant nylig en fuglefot på Austevoll, Stolmen, helt ytterst mot Nordsjøen. Foten hadde en blå ring med tall, som tyder på at fuglen er ringmerket. Basert på fotens størrelse og form, ser det ut som den kan tilhøre en mellomstor fugl. Vi lurer på hvilken type fugl dette kan være, gitt funnstedet som er et maritimt kystområde.
Hvilke fuglearter er vanligst å finne ringmerket i dette området, og hvilken art kan det mest sannsynlig være?
J. (16.10.2024)
Svar:
Mistenker at dette er foten fra en tamdue/brevdue.
Roar Solheim (16.10.2024)
Mike stupte på meg utenfor hekketiden i oktober
Kan du forklare meg hvorfor en grå måse stupte rett på meg da jeg kom ut av bilen? Dette var nå i oktober og aldri opplevd noe lignende før. De har jo ikke barn nå, så derfor jeg lurer. Den skulle absolutt ta meg.
Jeg løp under et tak og den satt seg ned og skrek og oppførte seg veldig merkelig. Kan det komme av sykdom eller noe annet? Hadde ikke mat på meg.
S. (16.10.2024)
Svar:
Det KAN være en fugl som har erfart at skremming av mennesker kan gi lett tilgang til mat (dersom en person mister mat på bakken).
Roar Solheim (16.10.2024)
Tilholdsplass
Hvem har holdt til her?
P.F. (16.10.2024)
Svar:
Det er det dessverre vanskelig å vite sikkert. Kanskje en tårnfalk (?
Roar Solheim (16.10.2024)
Grå fugl med vakker melodi
Jeg hørte plutselig en uvanlig fuglesang og så opp, og der satt en nydelig fugl og sang. Den var grå med svart hode og med hvite kinn. Aldri sett den før og jeg er veldig interessert i fugler, så det forbauser meg veldig
L. (16.10.2024)
Svar:
Hvor er dette bildet tatt? Dette er IKKE en norsk fugl. Ser ut til å være en av bulbul-artene.
Roar Solheim (16.10.2024)
Blir det flere meiser av å fore og henge opp kasser?
Hei.
Først og fremst takk for en flott tjeneste. Dere gjør en super innsats i å svare.
Lurer på om det er forska på eller på annen måte fått fram noe vitenskapelig på effekten av foring i vinterhalvår og kasser i sommerhalvåret? Altså har man klart å måle at overlevelsen og produksjonen av feks meiser blir høyere i et område hvor det fores og henges opp kasser?
Sunn fornuft og logikk tilsier at det bør bli flere av det, men er det målt og bevist vitenskapelig?
Uansett svar så kommer jeg til å fortsette med både foring og kasser, fordi det er rett og slett trivelig å holde på med.
Takk igjen.
O. (14.10.2024)
Svar:
Det er nok mulig, og trolig også gjort, men jeg har dessverre ikke referanser til slike arbeider.
Roar Solheim (16.10.2024)
Venn med skjærene
Vi har 3 rovfugler som holder seg sammen med en flokk skjærer. Først tenkte vi at det var gjøk, men har studert de på nært hold og da ligner det mer på hauk. Hva tror du?
K. (15.10.2024)
Svar:
Bilde mangler, umulig å besvare da.
Roar Solheim (16.10.2024)
Fugler bygger reir på høsten
Rundt huset vårt har vi to ganger siste uken observert ulike fuglearter som bygger reir. Det ene en kjøttmeis og det andre paret kjenner jeg ikke, men større enn meis og brunlig, muligens en spurvefugl? Hvorfor gjør de det på høsten?
M. (14.10.2024)
Svar:
Mest trolig pilfink. Både pilfink og gråspurv kan hekke så sent, meisene gjør det ikke.
Roar Solheim (16.10.2024)
Kjøttmeis som savner mat?
Kjøttmeis hakker på huser. Vi pleier å gi dem mat om vinteren men har sluttet nå.
Hakker den for å minne oss på å legge ut mat?
L. (15.10.2024)
Svar:
Det er godt mulig.
Roar Solheim (16.10.2024)
Ørnesamling?
Jeg har tre havørn som sirkler over området her jeg bor. Det ser veldig vennskapelig ut. Er det ungene som fremdeles henger med foreldre eller samles flere individer slik?
N.N (14.10.2024)
Svar:
Begge deler er fullt mulig.
Roar Solheim (16.10.2024)
Vintererle?
Hva er dette?
Og takk for tålmodigheten med oss masekopper som du svarer dag ut og dag inn :)
K. (14.10.2024)
Svar:
Dette er en sanger, men bildet er for uklart til å se godt hvilken art det er.
Roar Solheim (16.10.2024)
Hvilken fugl er dette?
Hei. Oppdaget denne fuglen ved sjøkanten i Heim kommune i Trøndelag 14/10-24. Den har langt nebb og brukte dette til å lete etter mat i bakken. På hodet har den en fjærtopp, vingene og stjerten har sorte og hvite striper og det samme mønsteret går igjen på toppen av hodet og fjærtoppen. Kroppen ellers er lys brun. Jeg har aldri sett en slik fugl før, hvilken er det?
C. (14.10.2024)
Svar:
Dette er en hærfugl.
Roar Solheim (16.10.2024)
Spør av dyr i meråker - åre området
På vei fra Bjørneggen til Ramsjøhytta så vi mange av disse spørene. Hvilken dyr kan det være ?
M. (14.10.2024)
Svar:
Umulig å si, målestokk mangler.
Roar Solheim (16.10.2024)
Ukjent fugl
Vi hadde besøk av denne fuglen på Røyse i dag 15. oktober, og greier ikke å finne den i fugleboka. Den spiste gamle kirsebær. Håper dere kan hjelpe oss!
K.H. (15.10.2024)
Svar:
Dette er en kjernebiter.
Roar Solheim (16.10.2024)
Kan fuglene få store havregryn
N.N (15.10.2024)
Svar:
Ja.
Roar Solheim (16.10.2024)
Ugler.
Kan ugler fly med ungene på ryggen?
F. (14.10.2024)
Svar:
NEI, det kan INGEN fugler gjøre! Men mange vannfugler kan SVØMME med unger på ryggen.
Roar Solheim (16.10.2024)
Hvilken fugl er dette?
Hvilken fugl er dette?
S. (15.10.2024)
Svar:
Bokfink med delvis hvit rygg.
Roar Solheim (16.10.2024)
Mat!
Hei!, jeg lurer på om nymfekakaduer kan spise forskjellige typer spirer?
S. (13.10.2024)
Svar:
Dette må du nok spørre papegøyeholdere om. Kanskje folk i en dyrebutikk kan svare deg på dette.
Roar Solheim (13.10.2024)
Due på fjellbygd
Hei, har den siste måneden hatt ei due på besøk daglig, den vandrer rundt på verandaen og spiser solsikkefrø fra brett og sitter å sover i trærne rundt huset. Har aldri opplevd å ha duer her. Bor på 400moh i nord troms i ei veldig lita bygd så er ikke veldig vant med duer. Er dette vanlig? Hvor bor duer normalt?
C. (13.10.2024)
Svar:
Dette er en tyrkerdue. De er vanlige lenger sør, men jeg vet dessverre ikke hvor vanlige eller uvanlige de er på dine kanter av landet.
Roar Solheim (13.10.2024)
Skjæreplage
Hei, vi har noen pynte potter på trappa som inneholder calluna og renslav. Skjærene er og roter i dette slik at lavet ligger utover trappa. Likedan er de og roter i 2 vegg potter som kun inneholder blomsterjord slik at jorda ligger utover terrassen. Dette har aldri hent før, så jeg lurer på om flere har opplevd noe lignende og hva som gjør dette.
M.O. (13.10.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite hva skjærene leter etter når de gjør dette. Sannsynligvis finner de, eller forventer på finne, mat. Eneste mulighet til å hindre slik oppførsel er å skjerme plantene med netting slik at skjærene ikke kommer til.
Roar Solheim (13.10.2024)
Slagugle
Hei. Jeg var på hytta på Søndre Mangen i helga.
I går flakset det en stor fugl forbi meg og satte seg i et tre.
Den kikket på meg en god stund og fløy videre.
Lurer på om dette kan være Slagugle, ca 60cm høy.
Jeg ville ikke skremme den, så bildet ble litt uskarpt.
E.F. (13.10.2024)
Svar:
Nei, dette er en lappugle!
Roar Solheim (13.10.2024)
Pilfink som «bor» i taket
Vi bor i et hus fra 50-tallet, hvor en liten gjeng med pilfink har funnet et sted å være om natten inn under takutspringet vårt, inn mot kaldloftet. Der koser de seg inni isolasjonen. De kommer ikke inn på loftet, men er i ytterkanten der. Dette startet i fjor vår, og siden da har de holdt til her, hele året. De begynner å synge (eller bråke) mellom 7 og 8 hver morgen. Dette er på en måte veldig koselig og fint fordi jeg tipper de har det godt og varmt der. Det er oppfostret flere kull her. Samtidig bæsjer fuglene nedover veggen og vinduskarm under. Jeg lurer på hvordan de vil klare seg hvis vi sperrer tilgangen dit nå, og det begynner å bli kaldt? Vi er nødt til å vaske og evt male veggen der til våren for nå begynner det å se stygt ut.
K. (13.10.2024)
Svar:
De klarer seg helt fint. Men du kan også sette opp en fuglekasse (hulldiameter 28-32 mm) på veggen der dere sperrer hullet. Da vil de kunne bruke kassa til å overnatte og hekke i. Det er like bra som inne i veggen.
Roar Solheim (13.10.2024)
Fugl fløy i vindusruten
Vi hørte plutselig et smell og så ut vinduet at det lå en liten fugl på benken nedenfor. Den lå på siden å hyperventilerte. En annen fugl av samme rase dro ved siden av og så på den. Etter en stund fikk den snudd seg opp på magen. Det så ut som om det ene beinet hadde satt seg fast i en glippe i benken og da vi gikk ut for å prøve å hjelpe den fløy den ned på bakken og landet på magen. Det så ut til at den ikke klarte å stå på beina. For å skjerme den fra katter og ikke på den ligge i regnet tok vi den i en pappeske med klut i bunne og har satt den inn på badet. Skulle sette inn litt vann og da vi åpnet fløy den ut på badet. Etter noen runder landet den på gulvet, men sto ikke på beina. Fikk den inn i kassen igjen og der ligger den nå. Hva bør vi gjøre videre?
A. (13.10.2024)
Svar:
Bør kanskje holdes for rehabilitering, men litt vanskelig å vurdere uten bilde av fuglen for artsbestemmelse.
Roar Solheim (13.10.2024)
Hvilken fugl
Helt sort fugl, størrelse som ei stokkan og ed langt krokete nedd
A. (12.10.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å si uten bilde av fuglen, men sjekk bilder av storskarv.
Roar Solheim (13.10.2024)