Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 139 til 188 av totalt 50 250 spørsmål «forrige neste»
"innvandrer" kråke?
Hei, jeg var på Åsane senter her om dagen og utenfor satt noen kråker, litt bortenfor satt en kråke som var noe kraftigere som jeg la merke til.
Da jeg gikk forbi så lettet den og fløy sin vei og det var da jeg så den var helt hvit under begge vingene, det har jeg ALDRI sett før og jeg har sett MYE kråker i mitt 41 år gamle liv hehe.
Så hva i alle dager slags genfeil eller kråke på langtur var det jeg så?
Så kraftigere i vekst en de andre kråkene og hvit under vingene HMMM....
T.A.Ø. (09.12.2024)
Svar:
Kraftigere kan være bare et inntrykk, eller en tilfeldighet. Særlig fordi kråker med hvitt i vingefjærene er ungfugler som har fått mangelfull ernæring under oppveksten. Fenomenet er ganske vanlig å se hos kråker, men også hos en del skjærer. Når fuglene skifter fjær til sommeren, kan de få fjær med normal farge.
Roar Solheim (09.12.2024)
Blåmeis
Hei jeg hadde ingen fugl i kassa i våres, det er først nå deg har begynt å være der, vil den da begynne å Ruge til Våren da tror du?
T.E.B. (09.12.2024)
Svar:
Det er det dessverre umulig både å vite eller tro noe om. Du må bare følge med og se hva som skjer. Lykke til!
Roar Solheim (09.12.2024)
havørn følger med på jakt
var på rådyrjakt noen kilometer innenfor telemarkskysten da en ørn kom i cå 50 m høyde, må ha vært havørn på grunn av kort stjert med lys stripe ytterst --et skudd var nylig hørt og et dyr felt. kan det være at havørn etterligner korpen som også svever over jaktterreng i påvente av slakteavfall fra felte dyr? ob
O. (08.12.2024)
Svar:
Både havørn og kongeørn er kjappe til å søke opp kadavere om vinteren, og lever da av åtsler når de kan finne det. Dette er fugler som lever lenge, og det er absolutt mulig at de kan oppfatte sammenhengen mellom lyden av skudd og tilgangen på innvoller fra slakt.
Roar Solheim (09.12.2024)
Er dette en Rakkelhane?
Så denne Storfuglen på ved 10 km løypa fra Skaret Skisenter. Er dette en Rakkelhane?
E.K.L. (08.12.2024)
Svar:
Bildet er dessverre mørkt, og ikke tatt fra en optimal vinkel. Likevel ser det mest ut til å være en ung tiur.
Roar Solheim (08.12.2024)
Snøspurv?
Sett ved elva ved Mo kirke i Odalen.
H. (08.12.2024)
Svar:
Nei, dette er en stjertmeis. De kan av og til besøke fórplasser.
Roar Solheim (08.12.2024)
Legger gråspurv reiret på bakken?
Kan gråspurv legge reiret på bakken?
J.K. (08.12.2024)
Svar:
Nei, dette er ikke noe spurvereir. Eggene ser ut som vadefuglegg, trolig strandsnipe. Gråspurv hekker i Norge alltid i hulrom i bygninger eller i fuglekasser.
Roar Solheim (08.12.2024)
Hvilken fugl?
Bildet er tatt i hekketiden vår/forsommeren. Jeg har et mye bedre bilde av reiret med egg som ligger på bakken. Jeg klarer bare å legge ved ett bilde og får derfor ikke med bildet av reiret. Eggene har en beigeaktig bunnfarge med mange brune og gråaktige flekker. Redet ser ut til å være laget av strå, gress og tørt løv.
J.K. (08.12.2024)
Svar:
Dessverre et veldig uklart bilde. Første assosiasjon er faktisk gråspurv hann her.
Roar Solheim (08.12.2024)
Hvilke fugl
Tskk for svar og antagelse om sivhøne, sender med et nytt bilde…
N.N (08.12.2024)
Svar:
Ja, tydelig sivhøne dette.
Roar Solheim (08.12.2024)
Fugl i flokk som spiser røde bær.
Masse hvitt under.
N.N (08.12.2024)
Svar:
Dessverre for lite beskrivelse til å kunne si noe sikkert, men gråtrost KAN være en mulighet her.
Roar Solheim (08.12.2024)
Dompap
Fortrenger dompapene andre småfugler fra foringsplassen?
N.N (08.12.2024)
Svar:
Dompap fortrenger neppe andre fuglearter fullstendig, men enkeltfugler kan være aggressive mot andre når de sitter og spiser på f. eks. en frøautomat. På et fuglebrett er faktisk dompap hunner mer aggressive enn hannene, og ofte kan en da se at en hunnfugl ser ut til å bruke mer tid på å jage bort artsfrender enn på å spise selv. I alle fall kan det se slik ut.
Roar Solheim (08.12.2024)
Hvilken fugl ?
N.N (08.12.2024)
Svar:
Bildet er dårlig, men det kan se ut til at du har hatt besøk av en sivhøne.
Roar Solheim (08.12.2024)
Fugler er forsvunnet
I mange år har vi matet fugler og i fjor var her 3 dompapp-par mange kjøttmeiser, blåmeiser, mange titalls gråspurv, gulspurv mange trostepar og noen rødstruper, her kom også store flokker med sidensvans som åt røde bær før de for videre. I år har jeg observert 2 troster, fire-fem gråspurv og 3 kjøttmeiser.
Hva kan dette komme av? Kan vindmøller ha noe å si? Kan det at skjærer kommer og forsyner seg av maten ha noe å si?
T.B. (07.12.2024)
Svar:
Det er dessverre ikke mulig å vite hva som er årsaken til det du observerer, men det har neppe noe å gjøre med vindturbiner. (Dernest er det også vanskelig å vurdere slike spørsmål når det ikke opplyses om hvor i landet dette er.)
Roar Solheim (08.12.2024)
Måker som «dabber» i gresset
Hei, har den siste tiden sett måker som dabber i gresset, opp og ned med føttene. Er det for å få « liv» i makken kanskje ?
G. (07.12.2024)
Svar:
Ja, måker og vadefugler kan stampe med føttene for å få mark og småkryp til å bevege seg slik at de ser dem og kan snappe dem opp.
Roar Solheim (07.12.2024)
Stor svart fugl på balkongen
I går kveld såg min kone en svær mørk fugl med taggete hale på vår balkong nede på Nordstrand/Ljan i Oslo. Fuglen la igjen en stavlignende avføring.(se bilde) Hva slags fugl kan dette være?
P.T. (07.12.2024)
Svar:
Dette er hønsefugl-møkk, så det må ha vært enten en orrhane eller en tiur som besøkte dere.
Roar Solheim (07.12.2024)
Solsikkefrø
Hei, hvorfor vil ikke fuglene spise ferdig skallede
Solsikkefrø?
V. (07.12.2024)
Svar:
DET har jeg dessverre ikke noen forklaring på - andre steder gjør de dette, så kanskje det er noe galt med de du har fått tak i??
Roar Solheim (07.12.2024)
Blåmeisen
Går det an å ta innholdet i kassa nå eller må vi vente til Våren? I mars?
T.E.B. (07.12.2024)
Svar:
Du BØR ta ut gamle reir NÅ. Fuglene har bedre av å sove i kasser uten gamle reir om vinteren, siden de kan inneholde fjærparasitter. Fuglene trenger IKKE gamle reir som isolasjon.
Roar Solheim (07.12.2024)
Blåmeis
Skal man ta ut innholdet i fuglekassa til Vårehvis den har ligget der hele Vinteren?
T.E.B. (07.12.2024)
Svar:
Fuglereir fra sommerens hekking i en fuglekasse bør renses ut NÅ på høsten. Fuglene trenger ikke reir i kassene for å sove i dem, og foretrekker faktisk kasser uten slike rester siden dette gir mindre risiko for ulike parasitter. Bruk gummihanske og ta ut slike gamle reirrester på dagtid, når det ikke sitter sovende fugl i kassene.
Roar Solheim (07.12.2024)
Små fugler bader om vinteren
Har en tuja i krukke i hagen. Jorda er frosset men det har regnet
Så det ligger vann oppå isen, så idag at små fugler
bader og drikker vann der. Er det vanlig at fugler gjør det?
H.S.G. (06.12.2024)
Svar:
Ja, dersom de har muligheten for det, så kan de bade. Men de gjør det neppe hvis det er så kaldt at vannet fryser til isdråper i fjærdrakten.
Roar Solheim (06.12.2024)
Stort gråtrosttrekk
Har aldri sett så stort trekk av gråtrost før i Oppegård. Finns det noe tall på størrelsen av årlige trekk?
J.H.L. (06.12.2024)
Svar:
Nei, dessverre ikke. Men en interessant melding, siden mange foreløpig har etterspurt trostene på høsttrekk.
Roar Solheim (06.12.2024)
Utstoppet ugle
Fant utstoppet ugle i butikk på Beitostølen til salgs. Er det greit? Siden ikke kan jaktes på i Norge ? Kan være importert, men fikk ikke noe informasjon av betjeningen.
Har bilder, men klarte ikke legge de ved.
T.D. (05.12.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å besvare uten bilder og mer informasjon.
Roar Solheim (06.12.2024)
Sanna😊❤️⚽️
Hvilken maned er det flest fugler?
S. (05.12.2024)
Svar:
Dessverre ikke et spørsmål som kan besvares enkelt.
Roar Solheim (05.12.2024)
Ansvarsart
Jeg forstår det slik at Østfold har Natteavn som en av sine ansvarsarter. Hva går det ut på?I følge Bern-avtalen har Norge et ansvar. Det er planlagt en utbygging i Sarpsborg hvor denne arten er observert flere ganger. Kommunen sier dette når jeg spør om hva det gjør med tanke på sine ansvarsarter «På generelt grunnlag har ikke Sarpsborg noen konkrete prosjekter eller tiltak for å bevare verken trelerke eller nattravn.» Jeg vil tro at dette skulle vært en del av arealplanleggingen. Har dere mer info om ansvarsarter enn hva jeg kan finne på nett?
M. (05.12.2024)
Svar:
Nei, her må du nok kontakte Miljødirektoratet eller Birdlifes hovedkontor i Trondheim.
Roar Solheim (05.12.2024)
Hvordan beskytte frøautomat mot større fugler
Hei. Vi setter stor pris på å mate både store og små fugler, men sliter litt med at den smarte skjæra tar over i litt for stor grad. Vi har derfor kjøpte en frøautomat med beskyttelsesbur som holder større fugler unna. Problemet er at beskyttelsesburet også holder dompapen ute, og det er jo ikke ønskelig. Vi har derfor kjøpt en annen frøautomat i tillegg, men til tross for den smale sitteringen rundt automaten klarer skjæra å sette seg og spise med flaksende vinger som støttehjul. Noe som naturligvis skremmer vekk småfuglene. Vi planlegger derfor å lage en løsning selv med beskyttelse rundt frøautomaten, men vi er usikre på hvor store nettingmaskene må være for at dompappen også kommer gjennom, men ikke skjæra. Jeg har lest 5 x 5 cm et sted, stemmer dette? Vi vil nødig lage en løsning som ekskluderer dompapen. På forhånd takk for svar.
H. (05.12.2024)
Svar:
Ved å lage et større forbur med nettingåpning 5 x 5 cm, hvor automater henger inni, bør dompap fint kunne fly inn. Dette skjer andre steder, så litt overraskende dersom de vil unngå et slikt arrangement hos dere.
Roar Solheim (05.12.2024)
Fugler
hva skjer når sjøfugl ungene er født
N.N (05.12.2024)
Svar:
Dessverre et håpløst spørsmål, siden begrepet "sjøfugl" dekker et bredt spekter av ulike fuglegrupper. (Til orientering også: fugleunger fødes ikke, de klekkes...)
Roar Solheim (05.12.2024)
Horndykker - hvilken alder
Bildet er tatt i Alta kommune så sent som i oktober i år. Det er 2 horndykkere, men jeg er usikker på om begge er unger (1K), eller om den til venstre kan være voksen.
N.N (04.12.2024)
Svar:
Har dessverre ikke god nok litteratur til å kunne gi deg noe sikkert svar på dette.
Roar Solheim (04.12.2024)
Hvilken fugleart
Jeg så en måke som var mørk brun på stjerten og nebbet. Kroppen ellers var hvit med mange brune flekker. Voksen størrelse.
Sted: Oslo ved Byporten. Gikk ut fra Oslo S ved Jernbanetorget. Deretter opp en trapp ti høyre. Der er det en stor åpen plass.
M. (04.12.2024)
Svar:
Dette er en ung gråmåke.
Roar Solheim (04.12.2024)
Foringsstasjon som står et stykke over bakken: dompapen vil ikke inn. Hvorfor?
Vi bruker et hundebur med fuglemayere inni. Står på et stativ over bakken. Dompapen vil ikke inn i buret. Hvorfor? Hva gjør vi?
N.N (03.12.2024)
Svar:
Ikke lett å forstå hvorfor dompapene ikke flyr inn her. Hvis du strør noe mat på bakken under, tar nok dompapene maten der.
Roar Solheim (03.12.2024)
Utvekst
Jeg lurer på hva som feiler denne fuglen. Den oppfører seg normalt, men har jo tydelig en stor utvekst på halsen.
N.N (03.12.2024)
Svar:
Dette er nok en meis med fuglekopper.
Roar Solheim (03.12.2024)
And
Hvaslags and er dette? Sett ved Eidsvoll 02.12.24
N.N (02.12.2024)
Svar:
Denne fuglen kan ved første øyekast se ut som en rødhodeand hunn på grunn av det lange nebbet. Men det kan også se ut for at det er noe mørkt i vannet foran nebbspissen, som ikke er en del av nebbet! DA blir det langt mer sannsynlig at dette er en svartand hunn. Dessverre ikke alltid lett å finne sikker konklusjon ut i fra slike bilder.
Roar Solheim (02.12.2024)
Pikking på bildekk
Hei
Jeg legger merke til at spurvene pikker og hakker på bildekkene her.
Er det noen som vet hvorfor de gjør det?
H. (02.12.2024)
Svar:
Dessverre ikke. Vanligvis har slik oppførsel sammenheng med mat, men det er neppe mat å finne på et bildekk.
Roar Solheim (02.12.2024)
Spurten er borte.
Det har bodd spurv under takstein i takrenna i alle år. Nå etter sommeren er den helt borte. Ikke en eneste spurv har jeg sett i hele høst. Fuglematen jeg alltid har hatt er helt urørt.
Hva har skjedd?
K.F.Å. (02.12.2024)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å vite svar på.
Roar Solheim (02.12.2024)
Klippespettmeis?
Hei. Har søkt gjennom alle bilder jeg kunne finne av spettmeiser, det eneste denne ligner er klippespettmeis. Bildet er ikke så bra, den var for rask for meg. Den har sort hode, og er sort rundt øynene, hvitt bryst, rødlig på magen, ryggen er grå.
M. (01.12.2024)
Svar:
Nei, da, dette er en vanlig spettmeis.
Roar Solheim (01.12.2024)
Adferd
Er det fortsatt ingen fugler; kun enkelte ender; som spiser brunsnegler? Ser at samme spørsmål ble stilt i 2011, så evolusjonen er kanskje fortsatt ikke kommet lengre nå? Lurer også på hvorfor meitemark som kryper opp fra bekken og opp på veien ikke blir spist av fugler,- blir det rett og slett mer enn nok for dem?
N.N (01.12.2024)
Svar:
Kjenner ikke til at noen er begeistret for disse. Det har blitt sagt at moskusender spiser dem, noe som kan være en grunn til at mange har holdt slike som hagefugler. Problemet er dessverre at mange av disse er på rømmen rundt omkring. Har imidlertid ikke sett noe vitenskapelig dokumentasjon på at de faktisk spiser brunsnegler.
Roar Solheim (01.12.2024)
Hvordan fungerer krås på en fuger
Går maten gjennom krås og blir knust før den fordøyes.
N.N (01.12.2024)
Svar:
Kråsen er betegnelsen på fuglenes muskelmage. Hos mange fugler (spesielt frø- og plantespisere) har den kraftige muskelvegger for å male maten i stykker.
Roar Solheim (01.12.2024)
Kråker som ikke flyr
Jeg har tidligere spurt om noen kråker i mitt nabolag som ikke kan fly. Jeg mater disse jevnlig med næringsrik mat. Det er kjekt når de kjenner meg igjen og spiser maten rett foran meg. Det er to som kan fly som holder seg i nærheten så jeg går ut ifra at dette kan være foreldrene. Holder de seg i nærheten av ungene helt til de lærer å fly? Jeg var veldig bekymret nå når det har vært veldig kalde netter. Men jeg ser at de to som ikke kan fly klatrer ganske høyt opp i trærne. I dag fikk jeg tatt et ganske bra bilde av den ene som ikke kan fly. Jeg syns det ser ut som at den har veldig korte vingefjær. Kan disse vokse ut igjen? Eller er den dømt til et liv uten å kunne fly?
Å. (30.11.2024)
Svar:
Kråkene skifter vingefjærene om sommeren, så dersom disse to kråkene overlever til da, vil de felle de dårlige fjærene og nye vokser ut. Da bør de kunne klare å fly.
Roar Solheim (01.12.2024)
Småfugler liker ikke di svarte solsikke frøan
N.N (01.12.2024)
Svar:
Da er nok de du har av dårlig næringsverdi.
Roar Solheim (01.12.2024)
Kattugle
Hørte i går kveld ca kl 1800 - mørkt (Trondheim utkant) to kattugler med kjent lyd. De oppholdt seg ca 200 meter fra hverandre. Jeg så den ene i toppen av ei gran på ca 15 meters avstand.
Det er to kattuglekasser i området.
Et dette revirhevding?
H.P. (01.12.2024)
Svar:
Når det er bra tilgang på smågnagere kan kattuglene være svært aktive med lydytringer hele vinteren. Det er både revirhevding og kommunikasjon mellom kjønnene, så det er ikke mulig å si om lyder er det ene eller det andre. Noen kattugler kan faktisk hekke midtvinters, og vi kjenner utrolig nok til funn av nylig utfløyne kattugleunger i slutten av desember!
Roar Solheim (01.12.2024)
Blåmeis
Hei kan Blåmeisen begynne å verpe egg til våren nå som den har begynt å overnatte for Vinteren?
T.E.B. (30.11.2024)
Svar:
Hva skulle være til hinder for det? Selvfølgelig legger den egg til våren (hvis det da er en hunnfugl). Men du lurer kanskje på om den vil gjøre det i SAMME kasse? Det er godt mulig, men umulig å forutsi, dessverre.
Roar Solheim (30.11.2024)
Farlig fuglenett fortsatt lov å selge?
Hei! Jeg ser blant annet dette i salg når jeg søker opp fuglenett:
https://plukkselv.no/products/ekstra-krafitg-fuglenett-baernett-4-5-meter-20m?
Det har en maskestørrelse på 2cmx2cm. Er ikke det farlig for trost og småfugl, mtp å henge seg fast?
Hva skal til for at dette blir regulert ved forbud/påbud? Hvordan bør et nett være for å unngå at de setter eg fast?
Jeg fant en blåmeisfamilie kvelt i naboens morelltre for noen år siden, og har siden forsøkt å finne utav dette. Du hjalp meg da og jeg fikk reddet 2 av 5 blåmeisunger med saks og sukkervann. Takk igjen for det!
L. (29.11.2024)
Svar:
Denne henvendelsen sendes videre til foreningens hovedkontor i Trondheim.
Natur og Fritid har følgende svar: "Vi testet disse på levende fugl på Lista fuglestasjon. Det viktigste med disse nettene var at maskestørrelsen var liten 0,5x0,5cm, og at nettene var relativt stive. Dessverre er nettopp disse nettene gått ut av produksjon for flere år siden, og vi har ikke klart å finne andre tilsvarende nett.
Nett med maskestørrelse 2x2 cm tror jeg er svært tvilsomme i forhold til fugl, i hvert om ikke nettene er skikkelig stive."
Egne bærbusker er beskyttet mot fugl ved at vi har bygget dem inn i treramme med hønsenetting rundt. Dermed fester ikke fuglene seg, og bærene er sikret.Roar Solheim (30.11.2024)
Korsnebb og rognebær
Så noe jeg først trodde var en liten flokk grankorsnebb som spiste rognebær utenfor hytta i Lillomarka. Spiser de rognebær? Lurer på om det kan ha vært Konglebit. Klarte ikke se at nebbet krysset seg. Litt vanskelig lysforhold.
E..L. (29.11.2024)
Svar:
Du har nok heller sett en flokk konglebit - de spiser frøene i rognebærene.
Roar Solheim (30.11.2024)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl er dette? Delt stjert, på størrelse med en due.
N.N (30.11.2024)
Svar:
Dette må være en orrhane.
Roar Solheim (30.11.2024)
Fugleskit
Hvor lenge blir fuglebæsjen liggende på bakken før den forsvinner? Tenker da på skogsfugl.
S. (29.11.2024)
Svar:
Det har jeg dessverre ikke noen tidsangivelser for, men det avhenger nok også litt av når på året ekskrementene stammer fra. dette fordi fuglene spiser ulike ting sommer og vinter, og vintermøkk inneholder rester etter barnåler (som kanskje tar lenger tid for å bli brutt ned enn sommermøkk?).
Roar Solheim (29.11.2024)
Stokkand
Er dette ei hybrid stokkandhunn?
G.F. (29.11.2024)
Svar:
Nei, mest trolig delvis leucistisk stokkand hunn. Fugl med genfeil som gir en del fargeløse (hvite) fjær - ganske utbredt.
Roar Solheim (29.11.2024)
En lun plass
En granmeis har funnet en lun plass oppunder markisen min. Vil den gå inn i et fuglehus hvis jeg henger opp et på veggen. Den får valnøtter av meg. Fett og godt😊
N.N (29.11.2024)
Svar:
Eneste mulighet er å henge opp en fuglekasse og se hva meisen selv velger å gjøre.
Roar Solheim (29.11.2024)
Hvilken fugl
Mon tro om dere kan se hvilken fugl som har flydd på vinduet. Bildet er dårlig men kanskje?
S. (28.11.2024)
Svar:
Dette er en rugde.
Roar Solheim (28.11.2024)
Kråke på T-bane stasjon, under jorda
En kråke hadde forvilla seg inn på Sentralbanen T-bane-stasjon. Jeg så den fly ut av tunnelen oppunder taket, fly inn omtrent midt på stasjonen, sette seg på en ledning helt i taket og så fly inn igjen i tunnelen. Den fløy fort. Gjentok dette kanskje 5 ganger. Så så jeg den ikke mer. Den må ha flydd langt i tunnelene. Det er flere undergrunnsstasjoner på hver side av Sentralbanestasjonen før stasjonene er over bakken. Det virker utrolig at en kråke kan ta seg inn dit. Overleve det kan den vel neppe.
A.T.B. (27.11.2024)
Svar:
Det er flere fugler som flyr inn i store haller og T-banestasjoner på leting etter mat. Gråspurv og byduer er de vanligste, men det er ikke overraskende at også kråkefugler kan gjøre dette.
Roar Solheim (27.11.2024)
Ny fugle / ekorn mater
Jeg har kjøpt ny mater men, tenker det kan være lurt og behandle treverket med noe før den henges ut. Er det noe som er spesielt godt egnet for slikt? VIl tro det er flere alternativer som han smitte over på maten?
A. (27.11.2024)
Svar:
Vanlig beis for utendørs bruk er helt OK.
Roar Solheim (27.11.2024)
Fugler ved ilabekken (trondheim)
Jeg skal ha et prosjekt langs ilabekken og lurer derfor på hvilke fuglearter som holder til her.
Et lite tilleggsspørsmål: hvorfor er det sirkelformer som hull på fuglekasser? Kan man bruke andre type former?
N. (27.11.2024)
Svar:
Det har vi dessverre ikke oversikt over. her må du kontakte lokale fuglefolk. Hovedkontoret for Birdlife ligger i Trondheim (Sandgata).
Roar Solheim (27.11.2024)
Hvilke rovfugl vil ribbe en vånd?
Hei. Det har nylig dukket opp noen pelsrester av vånd her hos meg, ved kysten i Østfold. Små, ryddige sirkler nappet av i små munnfuller, ingen andre rester ligger igjen. De ligger både i furuskog og i åpen mark ved sjøen. Jeg har gått på tur her i mange år og ikke sett disse før, så lurer på om noe nytt er på besøk. På forhånd takk.
J.D. (27.11.2024)
Svar:
Det er det dessverre umulig å tolke, men det KAN hende at det er en mink som har jaktet vånd.
Roar Solheim (27.11.2024)
Rugde
Fant en rugde i kveld. Den flyr ikke, har tatt den inn i et uthus med litt godt å ligge på, vann og litt meitemark, og håper den blir bedre i løpet av natta. Kva er det rette å gjere? Den er ganske tam.
L. (26.11.2024)
Svar:
Rugder spiser meitemark og småkryp, så melormer fra en dyrebutikk vil kanskje være passende. Det kan kanskje også gå an å hakke opp meisebolle i fine smuler og se om den vil spise det.
Roar Solheim (27.11.2024)