Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 44 397 til 44 446 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl har jeg tatt bilde av her?
A. (16.05.2010)
Svar:
Dette er en rømt tamand, som har sitt utspring fra stokkand. Denne kan parre seg med ville stokkender og få avkom.
Roar Solheim (17.05.2010)
Svart-Hvit fluesnapper
Hei, har hatt svart-hvit fluesnapper i 2kasser i hagen i 7år,iår har den sviktet totalt har ikke sett den engang, har du en mening om hva årsaken kan være?
E.B. (13.05.2010)
Svar:
Nei - dette er bare slik naturen varierer fra år til år. Men mange steder i Sør-Norge ser det ut til at mengden av svarthvitfluesnapper har avtatt de senere årene.
Roar Solheim (16.05.2010)
Hvilken gjest var på besøk
For et par uker siden hadde jeg i noen dager besøk i hagen av en fugl med omtrent samme størrelse som en bokfink, mer lubben i kroppen. Hadde omtrent samme fargetegning som en rødstrupe, men var mye kraftigere bygget. Rød i brystet, og "ensfarga" lys gråbrun på resten av kroppen. Har prøvd å spørre venner og kjente hva det er, men ingen har klart å svare meg. Tenkte at det kanskje kunne være en hunn av et eller annet, for det er så lite bilder å finne av hunfugler.På forhånd takk for svar. Bor i indre Vestfold.
M.G. (13.05.2010)
Svar:
Jeg klarer ikke å komme opp med mulige arter for denne beskrivelsen. Et foto hadde hjulpet mye (eller eventuelt en tegning/skisse med beskrivelse av fargetegningenes utforming).
Roar Solheim (16.05.2010)
Andunger
Hei.
hvor lenge er andungene i reiret etter de er klekt ut av egget, til de er i vannet?
T.L. (13.05.2010)
Svar:
Ender starter å ruge når alle eggene er lagt, slik at ungene klekkes innen ett døgn. De ligger i reiret og varmes av andemor til alle er klekket og har tørket i fjærdrakten sin. Da forlater mora reiret og lokker ungene med seg ned til nærmeste vann.
Roar Solheim (16.05.2010)
kattugle
hei lurer på hvor jeg kan sette opp uglekassa mi har hørt den men hvor skla jeg sette den bor på gjeving har hørt den nede i skogen men og på ned siden der jeg bor nedi lia hvor skla jeg sette den er det for seint og sette den opp?
A. (14.05.2010)
Svar:
Uglekasser for kattugle og perleugle (du nsier ikke hvilken art dette er) kan henges opp i en skogkant i 4-5 meters høyde over bakken. Husk minst 10 cm grov flis (dvs ikke sagflis) i kassa. Det er nok i seneste laget å få uglehekking i en kasse nå i vår, men neste år bør det være mulig. Men heng gjerne opp kassa nå, så kan fuglene ha tid til å oppdage den.
Roar Solheim (16.05.2010)
Fuglekasse
Jeg fant ei fuglekasse i garasjen som jeg vant på en basar for noen år siden.. Den har desverre blitt glemt der. Er det for seint å henge den opp nå?
Fuglekassa har innvendige mål 10,5 x 10,5 cm, og hullet er 3,5 cm i diameter. Er den brukelig? Har lest at størrelse på hullet må stemme med størrelse på kassa, ellers kan det bli for trangt og ungene kan dø.
Hvem vil evt kunne flytte inn i kassa?
A. (14.05.2010)
Svar:
Nei, det kan du trygt gjøre. Selv om mange hullrugere nå er godt i gang med ruging i lavlandet i Sør-Norge, så er det noen som legger to kull og dermed kan starte hekking senere i juni.
Roar Solheim (16.05.2010)
Ruging
I kassa til venstre la spettmeisen sitt første egg den 1. mai. Den 13. mai trodde jeg alle kyllingene var klekket. Men som du kan se på bildet ligger det fortsatt ett uklekket egg i kassa. Betyr det at egget er ubefruktet, eller kan klekkingen variere såpass mye?
I blåmeisens kasse til høyre er det fortsatt ingen klekking på gang, men nå unner hun seg bare korte pauser vekk fra kassa.
N.N (15.05.2010)
Svar:
Det hender at enkelte egg (1-2) kan klekke 1-2 dager etter de andre, men det er også vanlig at ett eller to (noen ganger flere) egg kan være ubefruktet. Hos mange spurvefugler "sniker" hunnen seg til å bli parret av andre hanner, og da kan det være flere fedre til eggene i samme kull. Dermed kan en av disse hannene f. eks. resultere i ubefruktede egg. Du må bare vente noen dager og se.
Roar Solheim (16.05.2010)
hva slags fugl?
Jeg observerte denne fuglen ute ved hytten min og jeg har porblemer med å finne ut hvilken fugl det er. Hva slags fulg er dette egentlig?
V. (15.05.2010)
Svar:
Dette ser ut til å være en sivhauk, trolig en ungfugl (klekket i 2009). Det hadde vært fint om du kunne opplyse om sted og tidspunkt også, for sivhauken er ikke så veldig tallrik i Norge.
Roar Solheim (16.05.2010)
Spørsmål:
hvilken fugl er dette?
A. (15.05.2010)
Svar:
Dette er en svarttrost hunn.
Roar Solheim (16.05.2010)
Hakkespett
Hvilke dyr blir hakkespetten spist av, og hva er hakkespettens føde?
Håper på raskt svar!
N.N (15.05.2010)
Svar:
Det finnes 8 spettearter i Norge. De lever alle av ulike insekter (billelarver i trær, maur, o.l.), mens flaggspetten om vinteren i stor utstrekning lever av frø av bartrær. Den hakker dem ut fra konglene.
Roar Solheim (16.05.2010)
Trost eller ?
Er dette en Trost, en ringtrost eller en annen Trostetype.?
Litt nysgjerrig fordi den har Hvitt bak i nakken og ikke forran slik Ringtrosten har.?
Takknemlig for svar.
M.V.H Jorunn.
J.H.P. (15.05.2010)
Svar:
Dette er en svarttrost hann med en genetisk "feil" som gjør at enkelte fjær (her i nakken) ikke tar opp fargestoffer når de vokser ut. Da blir fjærene hvite. Men denne varianten var jo ganske morsom, siden fjærene danner en halvring ikke ulikt mønstere som en kan se hos mange fuglearter. Den virker nesten som en "speilvendt" ringtrost.
Roar Solheim (16.05.2010)
Ukjent fugl
Vi så denne fuglen i hagen til naboen. Den kan minne om en gråtrost, men den er større (30-35cm)og med gult nebb. Det var flere av dem, og i alle fall en av de hadde en fjærdusk på hodet. Er det noen som vet hva slags fugl dette er?
K. (15.05.2010)
Svar:
Dette ER en gråtrost, som har en fjær som har kommet i uorden på toppen av hodet.
Roar Solheim (16.05.2010)
sandsvalen
hvor mye før trekker sandsvalen in vingene før den flyr in i hullet sitt?
P. (15.05.2010)
Svar:
Vet ikke - dette må sjekkes med filming av fugler so lander på reirhullet, og så se på dette i sakte hastighet. Kanskje finnes det slike opptak i noen av BBCs naturserier. De har en som ble vist for en del år siden - life of birds, og denne er å få tak i på DVD.
Roar Solheim (16.05.2010)
Så to fugler i Nordmarka ovenfor Bånntjern ca. 300 moh.
De var så vidt jeg kunne se helt like. Observert 15. mai.
Begge satt midt på furustammene. Rødbrunt bryst, som gikk over i grått. Svart hode. Tror nebbet også var svart. Stjert som en skjære (svart/hvit). Størrelse som en due. Lengde ca. 30-35 cm. Fargemessig omtrent som en bokfink. Men denne er jo langt mindre. Ikke spesielt vare. Vi kom ca. 10 meter fra dem før de fløy. Hva i all verden var det vi så?
D.B. (15.05.2010)
Svar:
Ikke helt lett å si, men sjekk bilder av nøtteskrike i en fuglebok (eller søk på nettet) - det høres ut som en av de mest nærliggende kandidatene.
Roar Solheim (16.05.2010)
Mating av ender på vinteren
Jeg bor i Halden i Østfold og der er det et ferskvann med stokkender i. Er det dumt å mate disse på vinteren? Gjør det at de ikke trekker sørover?
B. (15.05.2010)
Svar:
Det vet vi ikke sikkert, men det er trolig tilgangen på åpent vann som avgjør mest om de trekker eller ikke. Endene kan du nok trygt mate. Når vannet fryser, vil de trekke vekk uansett.
Roar Solheim (16.05.2010)
sommermating
Er det galt å mate fuglene i midten av mai?
N.N (16.05.2010)
Svar:
Nei, fuglene kan du mate hele året! bare kos deg med fuglebesøk så mye du kan.
Roar Solheim (16.05.2010)
hvilke fugl er dette?
Vi har fått besøk av en liten som har lagt 7 egg rett på hyllen ved inngangen til døren vår. Fuglen ligger og ruger hele tiden og er ikke redd for støy fra mennesker osv. Vi bor litt på landet med godt med natur rundt oss. Jeg fikk tatt bilde av eggene.. kunne du fortelle meg hvilken fugl dette kunne være? Mener at den hadde en litt rød-aktig mage..
K.K. (16.05.2010)
Svar:
Reirplasseringen kan minne om hekkeplass for både gråfluesnapper og tornirisk, og tornirisk hannen har rødt i brystet, men eggfargen ligner ikke helt på de jeg kan finne i en eldre fuglebok (men det kan være en del variasjon her, så tornirisk er beste tips for øyeblikket).
Roar Solheim (16.05.2010)
Fjær til hvilken fugl?
Hei, kom over denne fjæren i eldre barblandingskog i nordmarka.
Hvilken fugl kan det være?
J. (12.05.2010)
Svar:
Dette ser ut til å kunne være en håndsvingfjær fa en spurvehauk, men det er alltid vanskeligere å bestemme fjær per bilde enn når en kan holde fjæra i fingrene.
Roar Solheim (14.05.2010)
Svart trost med skjorte
Jeg så i dag en trost som hadde skjorte omtrent som en fosskall. Den hadde størrelse og stjert som en svart trost. Gulaktig nebb og litt lysere vinger. Så den ikke under flukt. Jeg har ikke sett en slik før. Jeg tok bilder av den på ca 15 meter avstand.
M.B.F. (13.05.2010)
Svar:
Du har nok sett en ringtrost.
Roar Solheim (14.05.2010)
Gluttsnipe og Temmincksnipe?
Hei!
Jeg observerte noe jeg trodde var et par av gluttsnipe i myra her en dag. I ettertid har jeg stusset litt på det ene individet(som jeg antok var hunnen) da hun(han) har kortere nebb, kortere hals, og bærer litt andre farger.. Begge artene hekker i myromr. Kan den minste av disse være en Temmincksnipe?
E.M.W. (13.05.2010)
Svar:
Fuglen i bakgrunnen er en gluttsnipe, mens den i forgrunnen ser ut til å kunne være en grønnstilk.
Roar Solheim (14.05.2010)
hva slags fugl
Hei, jeg tok dette bildet i skogen tidlig på morgenen. Hva slags fugl er det?
M. (12.05.2010)
Svar:
Du har nok fått besøk av en vendehals på taket av fuglekassa. kanskje den vil hekke der? Vendehalsen er den eneste spetten som ikke hakker ut reirhull selv, derfor bruker den ofte fuglekasser.
Roar Solheim (12.05.2010)
Hvilken side skal vende inn på en fuglekasse?
Hei.
Leser og hører mye forskjellig, ene er at marksiden skal vende ut, den andre er at den grove siden på planken skal vende inn slik at fuglunger har noe og klarte på når dem skal ut. Er det noe fasitsvar og hvis ikke hva er din personlige meninge? skal den grove siden vende inn eller ut på kassen?
mvh Kenneth
K. (11.05.2010)
Svar:
Nei, det finnes ikke noen fasitsvar. Fugleungene kommer i alle tilfeller opp til kassehullet, selv om veggene innvendig er helt glatte.
Roar Solheim (11.05.2010)
Hvordan feste en fuglekasse?
Hei.
Jeg ser maaaange delte meninger på området, Spiker er fyfy med stor F har jeg forstått. Tanken går da til sagbruket den dagen dem skal lage matrialer og hvis det sitter igjen en spiker kan det gå galt. Det forstår jeg. Jeg har i all tid festet mine kasser med 2stk skruer, alle kassene mine er bygget med skruer da jeg ser fordelen mtp vedlikehold og fjerning/bytting av kasser. Syntes vaier, tau og det som fører med er tungvint. Hvordan er det egentlig med skruer? bunner det hele i grunn på en sur grunneier eller er det "skadelig" for naturen. Flere fugler hakker jo store hull ut fra relative friske trær. Kan jo også nevne at skogen dem henger i er privateid av meg så har ingen grunneier og forholde meg til. Hadde vært kjekt med noen synspunkt.
K. (11.05.2010)
Svar:
Dersom du kan vedlikeholde kassene godt, slik at du kan fjerne skruene når kassene tas ned, så er det ikke noe i veien for å fetse kassene slik du beskriver. Hvis du i tillegg eier skogen selv, er saken ganske opplagt.....
Roar Solheim (11.05.2010)
Har kjøttmeisen blitt alenemor?
Vi har en fuglekasse på terassen som har besøk av både kjøttmeis og blåmeis. I år har et par kjøttmeis bygget rede og eggene er lagt. De har vært iherdige begge to, men nå i det siste har hannen ikke vært her. Hunnen ligger på eggene og vi har sett henne ute av kassen en gang på 2 dager. Hvorfor mater ikke hannen henne? Vil hun eller ungene dø?
S.N. (11.05.2010)
Svar:
Hannen kan ha blitt påkjørt, blitt drept av en katt, spist av spurvehauk, eller ha dødd av andre årsaker. Dette er helt naturlig (dvs. at enkelte fugler også dør under hekketiden), og da vil som regel den andre fuglen gi opp hekkingen og forlate eggene.
Roar Solheim (11.05.2010)
kattugle
hvor lenge er ungene i en kasse før dem forlater kassen?
N.N (02.05.2010)
Svar:
Kattugleungene er ca 4 uker i kassen etter at de er klekt. De hopper ut før de kan fly.
Roar Solheim (11.05.2010)
Hvor varmt?
Når en blåmeis ruger ut eggene sine, hvor varmt er det for eggene? Finner ikke svaret noen steder så jeg tenkte veg skulle spørre deg :)
Takk for svar<3
H. (02.05.2010)
Svar:
Dette vet heller ikke jeg. Men noen har nok målt dette. Fuglens kroppstemperatur er omkring 38-40 grader (litt høyere enn vår), og eggtemperaturen nærmer seg nok detteProfessor Olav Hogstad i Trondheim har arbeidet mye med meiser, og kan kanskje ha svar på dette.
Roar Solheim (11.05.2010)
Gråtrost som bråkar om natta
Hei
Bur på Østkanten i Oslo og har i det siste sover svært dårlig om natta pga skvalder frå gråtrost. Det startar vanlegvis rundt 0300 og driv på til 0430. Etter det er det stille. Vil dette vare lenge? Dagens dato er 10.Mai.
T. (10.05.2010)
Svar:
Ikke helt godt å si, men skvaldringen er kanskje sterkest i starten av hekketiden. Forhåpentligvis kan det avta etter et par uker, men jeg kan ikke si noe sikkert.
Roar Solheim (11.05.2010)
Hvem
Jeg lurer på hvilken fugl dette kan være?
H. (10.05.2010)
Svar:
Dette er en gråtrost.
Roar Solheim (11.05.2010)
Iherdig blåmeis
Vi har siden like før påske hatt en iherdig blåmeis utenfor huset. Den flyr mot vinduet og banker på med nebbet. Dette gjentas med jevne mellomrom, og jeg vil tro det kan dreie seg om hundrevis av ganger pr dag på det meste. Det ser ut til å være en blåmeis med "partner", og det er den minste av dem som banker på ruten (stort sett den samme, men har banket på flere ruter). Den kan også sitte i vindusposten og slappe av.
Ser at det tidligere er gitt et svar til andre her om at atferden trolig går over etter "en stund". Siden det nå har gått ca. 2 mnd, så lurer jeg på hvor lenge "en stund" er... :-)
S. (10.05.2010)
Svar:
Vanligvis slutter fugler med slik "jaging" av speilbildekonkurrenter i vinduer etter 1-2 uker, så dette var uvanlig lenge å holde på.
Roar Solheim (11.05.2010)
Musvåk eller hønsehauk?
Hei!
Jeg er en fugleinteressert som bor i Oslo, rett i utkanten av Lillomarka. Var ute en tur med hunden sent i går kveld (midnatt, ett-tida) og hørte en fugl jeg ikke tidligere har hørt. Den vekslet mellom litt musvåk-aktige, men korte "kiæ" og lyse, metalliske "splitt", med 2-5 sekunders pauser mellom hver lyd.
Er det musvåk å finne her i Nord-Oslo-området og er den nattaktiv? Eller har det vært en hønsehauk jeg har hørt? Vi ser de jo stadig vekk her. (Jeg har erfart at hønsehauken "bjeffer" litt mer/raskere og er litt lysere i tonen.)
C. (10.05.2010)
Svar:
Både musvåk og hønsehauk bør finnes der du bor, men ingen av disse bruker å gi lyd fra seg om natta. Det virker mer sannsynlig at du kan ha hørt f. eks. en ugle, men ikke helt lett å si sikkert hva dette kan ha vært.
Roar Solheim (11.05.2010)
reirbygging til Fluesnapper og kjøttmeis
Hei, følger med hvert år når småfuglene kommer tilbake. I år har de fått en kald start. Lurer på om alt blir mye senere. Tenker på reirbygging. Fluesnapperen er her, men kan ikke se noen som bygger reir. Har flere kasser som de har brukt i flere år. Kassene er rengjort og satt opp klar for innflytting. Hvor lang tid trenger fluesnapperen og kjøttmeisen på klargjøring av reiret. Venter den på mere varme før den setter i gang da mattilgang som innsekter også lar vente på seg ?
J.M.R. (10.05.2010)
Svar:
Mange småfugler tilpasser hekkestart til vegetasjonens utvikling, fordi de er avhengige av å finne insektlarver til ungene sine. Hvis løvspretten kommer senere i år enn f. eks. i fjor, så kan det føre til at enkelte arter starter hekkingen senere.
Roar Solheim (11.05.2010)
Hvilken art?
Hei!! Kan du fortelle meg hvilken fugl jeg har observert her? Takk på forhånd!
M. (10.05.2010)
Svar:
Dette ser ut til å være en trepiplerke. Flott bilde!
Roar Solheim (11.05.2010)
hubro
hva er hubroen sin toppfart
E.B. (10.05.2010)
Svar:
Det tror jeg ingen har målt, så jeg kan ikke svare deg.
Roar Solheim (11.05.2010)
Hmm
Er et uklart bilde, men klarer du og se hvilken fugl dette er?
J. (10.05.2010)
Svar:
Bildet viser en bokfink hann.
Frode Falkenberg (10.05.2010)
fuglesang
fuglesang som hørees ut som om den teller til 7.
1234567----
H.L.L. (09.05.2010)
Svar:
Gulspurv!
Roar Solheim (09.05.2010)
Dverggåsa
Dverggåsa ventes til Finnmark i mai. Når og hvor har man størst sjanse til å se den? Er det slik at den raster på Valdakmyra FØR den trekker til hekkeområdet på Finnmarksvidda?
O.O. (09.05.2010)
Svar:
Ja, den raster på myra før hekketiden. Du bør kontakte naturinformasjonssenteret på Valdak/Stabbursmyra dersom du reiser dit, slik at du ikke forstyrrer gjessene. Men de kan lett betraktes på avstand med teleskop. Jeg tror slutten av mai er gunstig tidspunkt, men dette varierer litt fra år til år alt etter hvor tidlig snøen smelter på hekkeplassene oppe på fjellviddene.
Roar Solheim (09.05.2010)
Kjøttmeis - hekking
Den siste uken har jeg lagt ut reirmateriale (kattehår) ved foringsplassen min. Fuglene ser ut til å sette stor pris på det, så også kjøttmeisene. Ser at både kjøttmeis hanner og hunner forsyner seg av pelsen. I det hele tatt ser jeg ganske mange kjøttmeis hunner.
Betyr dette at kjøttmeisen legger egg senere enn f eks blåmeisen, og at de først nå er i gang med reirbygging? Er det eventuelt slik at hannen og hunnen deler på å ligge på eggene, eller kan det være en annen grunn til at jeg ser såvidt mange hunner på denne tiden?
I.J. (09.05.2010)
Svar:
Meisene begynner ikke samtidig med hekkingen. Jeg har kjøttmeis som ligger og ruger på 7 egg, mens andre holder på med sluttføringen av reirene, så det er en viss spredning.
Roar Solheim (09.05.2010)
Hvordan begrense fugler på takterassen
Hei!
Vi bor i øverste etasje i en blokk. Nå er det mange fugler som sitter på taket over terassen og fuglemøkka havner på terassegulvet. Hvordan kan vi begrense dette?
R.S.A. (09.05.2010)
Svar:
Andre har med hell forsøkt å legge ut leketøys gummi slanger. dere kan forsøke dette, det er i alle fall en metode som er harmløs både for folk og fugl, og kanskje finner fuglene av seg selv ut at de ikke vil sitte akkurat der hvor dere vil ha dme unna.
Roar Solheim (09.05.2010)
Smakssans?
Har fuglene smaks-sans?Eller bare hiver de innpå uten tanke på hva det smaker?Hva er det isåfall som avgjør hva de ulike artene spiser?
J. (08.05.2010)
Svar:
Interessant spørsmål, som jeg ikke kjenner svaret til. En kan jo mistenke at fugler ikke har spesielt god smakssans, siden noen arter kan spise skikkelig råtne kadavere av fisk og pattedyr, men det kan jo også tenkes at de er utviklet til å like smaken (!). Noen fugler lærer kanskje gjennom foringen fra sine foreldre hva som er aktuell mat, mens andre arter kanskje finner dette ut gjennom prøving og feiling. Her er det trolig åpent for nye oppdagelser.
Roar Solheim (09.05.2010)
Ekorn i fuglekasse
Så et ekornpar som lekte i trærne rett ved den ene meisekassen eg har.Kommer de seg inn med et hull på 3,2mm,eller må de isåfall gnage det større?Hvor stort hull trenger de for å komme seg inn?
J. (08.05.2010)
Svar:
De kommer neppe inn i en kasse med 3,2 cm hull, men jeg vet ikke hva som er nedre grense for hva et ekorn kan presse seg gjennom. Dessverre kan ekorn gnage kassehullene større, og snike seg inn og spise opp fugleegg.
Roar Solheim (09.05.2010)
Hva slags fugl er dette?
er det gråspurv m variasjon? En m hvite flekker over og under nebb, og i kinn ble observert sammen med gråspurv,gulspurv, kjøttmeis,blåmeis,stær og dompap.
L.P. (08.05.2010)
Svar:
Dette er en gråspurv hunn med en genfeil som gjør at enkelte fjær (i dette tilfellet i panne og strupe) ikke tar til seg fargestoffer under utveksten. Feltene er så spesielle her at en lett kunne tro at dette var en fremmed fugleart.
Roar Solheim (09.05.2010)
Snøugle?
Jeg klarte desverre ikke å få med fuglene på bilde, men det viser jo habitatet. Jeg er altså nesten overbevisst om at jeg har sett 2 snøugler. Jeg gikk tur midt på dagen på en liten turvei mellom et tjern og en liten skog. Først fløy det en fugl over hodet på meg fra et tre ved tjernet og inn i skogen, så kom det en til. Begge fuglene var hvite og brunspaglete på undersiden, kroppen på størrelse med "ei stor høne". Det som gjorde meg så overrasket var at de som sagt så ut som snøugler, trodde ikke disse fantes her i Sirdal.
G.T.C. (09.05.2010)
Svar:
Du har garantert IKKE sett snøugler i dette habitatet, men derimot er det stor sannsynlighet for at du har støtt på to hornugler. Både hornugle og jordugle har veldig lange vinger, og er lyse (nesten hvite) på undersiden. De blir ofte mistatt for å være snøugler på grunn av den lyse undersiden. De lange vingene gir dem langsomme vingeslag, og dette medvirker til å gi inntrykk av at de er større enn de i virkeligheten er.
Roar Solheim (09.05.2010)
En fugleunge i veikanten
Jeg fant en liten fugleunge i veikanten en ettermiddag da jeg var på vei hjem fra stallen. Jeg hadde ikke samvittighet til å la den ligge, så jeg tok den med hjem. Den ligger nå i en stor te kopp i bomull for å holde varmen. Hva kan jeg gjøre for at den skal overleve?
S.M.V. (04.05.2010)
Svar:
Denne fugleungen er så liten at det er små sjanser for at den kan klare seg. Det er ikke mulig å se hva slags art det er heller. Slike små dunløse fugleunger må ha konstant varme fra f. eks. en varmeflaske, og de må mates med proteinrik kost (moste insektlarver, egg o.l.), så det er ikke lett.
Roar Solheim (08.05.2010)
Stær Unger
Hei. Jeg har en kasse med stær i. Og den ene stæren har død utenfor fuglekassen. Den andre er ikke der noe mer. Eggene er kalde det er 7 egg. Jeg la dem i rugemaskina mi. Hvor mange ganger i timel/Døgnet skal jeg gi dem mat. Dette er litt spennende. Skal de bare ha mark ???
H.P. (02.05.2010)
Svar:
Når foreldrefugler dør og den andre maken oppgir rugingen, bør vi ikke forsøke å ta over, men la naturen gå sin gang. Det er et enormt arbeid å fore opp småfuglunger, og det er stor fare for at du kan gjøre mer galt for fugleungene enn dersom du bare lar eggene ligge slik at det ikke utvikles fuglefostere inne i dem.
Roar Solheim (08.05.2010)
funnet fugleunge, hvilken art?
hei, har funnet en fugleunge. trodde først det var en skadet voksen kråke, men er ikke så sikker. den har blanding av dun og svarte fjær, veldig ustødig på beina og den har et stort kraftig svart nebb. beina er også svarte og den har lange klør.
den vil ikke spise fast føde eller spise selv, mn gaper ivrig etter mat. den har også noen sår som blør litt, men har stelt dem og den virker frisk.
hvilken art kan dette være? hva er det beste som kan gjøres for den? tror det er for sent å levere den tilbake til foreldrene.
F. (05.05.2010)
Svar:
Her trengs et fotografi for å si hva dette er.
Roar Solheim (08.05.2010)
Parinstid
Når er det paringstid for:Gråspurv, Kjøttmeis, Skjære og Kråke?
E. (05.05.2010)
Svar:
Gråspurvene kanhekke nesten hele året, men viktigst er trolig tiden mars-juni. De andre har parringstid før de legger egg, dvs i april-mai.
Roar Solheim (08.05.2010)
måkeunge
hvor lang tid tar det før måkeungene klekkes
N. (06.05.2010)
Svar:
Måkenes rugetid avhenger av hvilken art det er snakk om, men grovt sier litteraturen at rugetiden ligger på 25-28 døgn hos flere av artene.
Roar Solheim (08.05.2010)
funnet to skjæreegg, hvordan ruge de frem?
i natt våknet jeg til et en høylytt skjære som hoppet rundt reiret sitt og kjeftet. Det har vært et par som har lagt 3 egg der, og vi trodde det nå var blitt unger. Jeg stusset over at jeg bare så den ene, den holdt på en god stund. I dag har skjæremamma ikke ruget noe på eggene, det har ikke vært noe aktivitet rundt reiret. Vi har nå tatt inn to egg og skal prøve å ruge de ut. Har noen tips
M. (07.05.2010)
Svar:
Dette har du egentlig ikke lov til (!). Ruging har nok hønsekjennere best kunnskap om.
Roar Solheim (08.05.2010)
Skjærefamilie med hvite stjerter
Ved min familiegård har det i mange år (10?) vært skjærer med normalt utseende, bortsett fra at hele stjerten er hvit. Først oppdaget vi en skjære, men etterhvert er det blitt flere. Ser at det er svart på spørsmål om en helt hvite skjære tidligere. Er dette en variant av samme genetiske feil?
N.N (08.05.2010)
Svar:
Ja, sannsynligvis er det det. Men det er uvanlig at f. eks. bare stjerten er hvit.
Roar Solheim (08.05.2010)
Stær unger
Hvor mange ganger om dagen mater stæren ungene sine :)?
H.P. (07.05.2010)
Svar:
Det kan jeg ikke svare deg på, det må du faktisk finne ut ved observasjon ved en fuglekasse selv. Men det vil nok variere med hva slags mat foreldrene finner. Hvis de lett finner mye mat (f. eks. meitemark), vil kanskje foringsturene bli færre enn dersom de flyr mange ganger med små porsjoner.
Roar Solheim (08.05.2010)