Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 44 610 til 44 659 av totalt 50 250 spørsmål


#Diverse

Nysgjerrigper

Kan fugler gå baklengs ?

H.H. (09.06.2010)

Svar:

Interessant og uvanlig spørsmål! Ja, de kan det. Alle fugler som lever mest på bakken (hønsefugler, vadefugler m. fl.) kan gå baklengs, men de gjør det bare dersom de skal "rygge" vekk fra en hindring eller noe annet en kort strekning. Skal de lenger tilbake fra der de kom, så snur de og går med hodet først. Men det kunne være interessant dersom de som forer småfugl kikker etter og merker seg om for eksempel spurver eller meiser noen gang går bakover!

Roar Solheim (09.06.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er usikker på arten, siden jeg ikke har funnet noen med helt ensartede farger i noen av fuglebøkene mine.
Takk for svar! :)

J. (07.06.2010)

Svar:

Dette er en sivspurv hann.

Frode Falkenberg (07.06.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ved Østensjøvannet en tidlig morgen fotograferte jeg denne fuglen, som jeg mistenker er en buskskvett? Men jeg synes også at den ligner på en tamarisksanger, men de lever jo i sydlige deler av Europa, så det må vel være feil? :)
Takk for svar!

J. (07.06.2010)

Svar:

Dette er en suvspurv hunn. Les mer om sivspurven på http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=161

Frode Falkenberg (07.06.2010)


#Diverse

hakkespett

Her i Rennebu blir fuglen hakkespett også kalt Svartgjertrud. Er det flere steder den kan bli kalt det?

J.R. (26.05.2010)

Svar:

Det er nok svartspetten som blir kalt Svartgjertrud i Rennebu. Også i Oppland går dette dialektnavnet igjen. Navnet gjertrudsfugl går igjen som dialektnavn flere steder i Sør-Norge.

Trolig er opprinnelsen til dette navnet gammelnorsk: geirtrutr som betyr spydmunn. Så er det i nyere tid omtydet til Gjertrud grunnet likhet med kvinnenavnet.

Det finnes for øvrig 8 arter med spettefugler (også kalt hakkespetter) i Norge.

Magne Myklebust (04.06.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglar i Georgia

Kva for arter har eg teke bilete av i Georgia ?

http://picasaweb.google.no/nils.valland/Fugler_Georgia?authkey=Gv1sRgCPeB2aiWnL31sQE&feat=directlink

N.V. (03.06.2010)

Svar:

Følgende klarer jeg å identifisere umiddelbart: steinspurv, tamarisksanger (mulig også sivsanger, men jeg tror ikke det), trostesanger og hønsehauk. Det er noen Acrocephalus- og rovfuglbilder jeg ikke tar, men noen av de kan godt dreie seg om en av de nevnte artene.

Frode Falkenberg (03.06.2010)


#Diverse

Fuglenes lov og rett

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg har et kjøttmeisreir på min balkong til stor glede for oss å følge med utviklingen av de 8 små. Styret i boligsameiet gikk ut med informasjon om at ytterveggene i blokken skal høytrykkspyles. Fuglene klekket ca 24. mai, og det pågår nå en intens mating fra foreldrene. Mitt skrekk er at foreldrene kan bli skremt bort og forlate reiret mens dette pågår. Jeg har tatt kontakt med 3 personer i styret ang dette. De har tydeligvis ikke tatt meg alvorlig da jeg ikke fikk noe svar fra dem, og kontaktet entreprenør direkte. Han hadde ikke blitt kontaktet av styret. Han, i sin tur, tok dette meget alvorlig, og sa han ville ordne det slik at arbeidet ble gjort således at fuglene ikke ble forstyrret. Jeg er mektig skuffet over styrets holdning og ønsker med loven i hånd konfrontere dem. Hvilke rettigheter har disse fuglene? Jeg bor ikke i et fredet område eller fuglene er fredet, men for meg har det ingen betydning - det er 8 liv det dreier seg om. Håper jeg kan få et veldig raskt svar. Med venlig hilsen

S.L.M. (03.06.2010)

Svar:

Veldig bra initiativ Sonny! Kjøttmeisungene har en reirtid på drøyt 2,5 uke, så om borettslaget kan utsette dette arbeid til 10-15 juni, så hadde jo det løst problemene.

Frode Falkenberg (03.06.2010)


#Fuglekasser

kjøttmeisunge falt ut av redet

hva gjør jeg med kjøttmeisungen som har falt ut av redet?

N.N (02.06.2010)

Svar:

Legg den tilbake så fort som mulig!

Frode Falkenberg (02.06.2010)


#Fuglekasser

Kattugle.

Jeg satte opp en fuglekasse beregnet på ugle (gammel tegning)ca 50-60m bak huset mitt .Det var i mai 2009,uten noen aktivitet. 14 dager før påske i år så vi plutselig en kattugle sitte i opningen på kassen,og der har den holdt til siden.Hvordan skal jeg finne ut om den har rede,eller bare har den som oppholdsted?

T.V...6.E. (31.05.2010)

Svar:

Sett en stige opp mot treet, klatre opp og sjekk inn i kassa. Hvis du ikke kan åpne lokket, kan du bruke et lite digitalkamera (kompaktkamera), stikke det inn i åpningen og fotografere ned mot bunnen - da ser du om det er ugleunger der. Vær forsiktig, for kattuglene forsvarer ungene sine og kan angripe deg med å fly med klørne rett mot hodet ditt! Bruk skinnlue og slalombriller!

Roar Solheim (02.06.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit vadefugl?

Hei
Vi observerte en helt hvit fugl i vannkanten på Hvaler. Den hadde form som en stork. Dvs. slank med lang svaiet hals. Den var ca 40-50 cm høy (litt vanskelig å si sikker høyde da vi var et stykke fra den). Hva slags fugl var det?
Med hilsen Mads

M.H. (31.05.2010)

Svar:

Ikke lett å si bare ut i fra denne beskrivelsen, men det hender at f. eks. hvite egretthegrer dukker opp i Norge om sommeren. Kanskje kan det ha vært en slik sydligere gjest?

Roar Solheim (02.06.2010)


#Diverse

Svarttrost

Har visst fått et svarttrost rede på taket (i hjørne under takstein). Hører det er unger i det nå. Jeg ønsker ikke mer fugler der neste år, og forstår det slik at jeg kan fjerne rede et par uker etter de har fløyet. Hvor lang tid tar det før fuglungene kan fly da?

S. (02.06.2010)

Svar:

Trostunger er som regel utvokst etter et par uker, og hopper a ut fra reiret. Du kan selvfølgelig fjerne et gammelt trostereir, for de bruker ikke opp igjen gamle reir. Men det er viktigere at du setter opp et slags stengsel (kyllingnetting) som hindrer at trostene bygger nytt reir på samme sted neste vår.

Roar Solheim (02.06.2010)


#Diverse

emu

hvor tam kan en emu bli?

N.N (01.06.2010)

Svar:

Det vet nok ingen norske fuglefolk - du må spørre folk i dyreparker om dette.

Roar Solheim (02.06.2010)


#Diverse

Jordugle

Hei! sist sommer var det en jordugle å hekket her i Lakselvbukt. bruker disse fuglene å holde seg i ro på en plass eller flyr de overalt? jeg lurer også på noen mål i et jorduglehus.

M.P. (01.06.2010)

Svar:

Jordugler er vtrekkfugler som trekker til Sør-og mellomEuropa om vinteren. De flyr dit det er godt med smågnagere, så dersom området ikke har slike dyr i år, vil jorduglene hekke et annet sted. de legger reiret på bakken, og jeg har ikke hørt om at noen har laget "hus" eller andre hekkeinnretninger til denne arten, men det kan kanskje fungere (?).

Roar Solheim (02.06.2010)


#Økologi og atferd

kattugle

hei jeg lurer på hvor mangen mus en ugle kan spise til dagen? spiser den noe annet enn mus?
jeg satte opp viltkamera mitt en gang foran en haug med døde muser så jeg hadde fanget, den kom mangen ganger og hentet muser. fikk noen fine bilder.

N.N (01.06.2010)

Svar:

Ikke lett å si sikkert, kanskje 3-5 stykker, men ugler kan også hente mus og lagre dem for senere bruk.

Roar Solheim (02.06.2010)


#Fuglekasser

Kattugle

Hei lurer på hvordan jeg skal plassere kattugleholken.
Må den stå 3-4 meter over bakken eller kan den også stå 1.5-2 meter over bakken.?
Kan den stå 100 meter fra en hytte eller må den stå langt inne i skogen?
Må det være treflis inne i den før kattugla vil bruke den?
Jeg har satt den opp ved en fjord på sørlandet ca 200 meter over havet.

R.H.K. (02.06.2010)

Svar:

Den kan ikke stå så lavt som 2 meter eller lavere over bakken, beste høyde er ca 4 meter. Uglene hekker gjerne høyere, men da blir det vanskeligere å kontrollere kassa. Den behøver ikke stå mer enn 100 m inn i skog unna en hytte, kattuglene kan hekke nær folk og bosetting, bare de har gunstig skog som jaktmark omkring seg. Kassene MÅ ha et tykt lag (ca 10 cm eller mer) med treflis som eggene kan ligge på. Uglene KAN verpe i en kasse uten flis, men da vil eggene kunne trile rundt omkring, og dette er ugunstig for uglene.

Roar Solheim (02.06.2010)


#Økologi og atferd

linerle som møkker til hele terrassen

Vi har en linerle( eller fler?) som holder til på terrassen vår hele tiden det ikke er folk der. Det som er rart er at den sitter på en stol og flyr rett i vinduet og kræsjer minst 100 ganger om dagen. Vi vil egentlig gjerne ha slutt på det fordi vinduet blir veldig stygt og det ligger møkk overalt. Hva skal vi gjøre for å få den vekk?

M.G. (31.05.2010)

Svar:

Prøv å klistre opp en rovfuglsilhuett på vinduet. Det kan hjelpe med å få fuglen bort. Slike får du kjøpt på www.naturogfritid.no.

Frode Falkenberg (02.06.2010)


#Diverse

Human avliving av skadd måke, eller kankje ikke

En god venn av meg så en måke bli påkjørt, bilen dro videre. Han sprang for å se på måken, og så at den ene vingen var brukket og pekte forrover. Måken var fortumlet og basket og tullet rundt. Dyrevenn som har er så han bare en løsning, avling på stedet. Men uten erfaring med sånnt, ville ha forøke å kvele den, men så fort at dette ikke var vits i,la derretter fugelen ned på bakken. Siden han var alene ble det vanskelig å få "kakket" den i hodet. Han følte nå at han kadde begitt seg inn på noe han ikke burde ha gjort,men siden han hadde begynt å fugelen nok var livredd måtte han fortsette følte han. Han satte foten på halsen under hodet og ville blokkere blod og luft slik at fuglen skulle svime og dø så fort som mulig. Men det fant han fort ut at det ikke var måten og gjøre dette på. Dessuten kom det en ukjent mann til og sa han skulle gjøre det. Min venn bad han vente to sekund, for han følte han hadde gitt fugelen mer plage enn det som var motivet hans, nemmelig å spare den for lidelse. Måken var nå rolig satt på bakken og var paralysert. den bet litt forsiktig da han forsøkte å stryke og berolige, og på en måte be den stakkars måken om tilgivelse. Etter at vennen min gikk, tok ifølge et vitne, denne mannen og tråkket på bakparten av fugelen, og så tok han et solid tak rundt hodet og slet til, det gikk vist fort. Vennen min har samvittighetsproblemer og sier han feilvurderte, han lurer på hva man skal gjøre i et slikt tillfelle. er det bedre og la fugleln være i fred, få dø i fred?

N.N (01.06.2010)

Svar:

En vanskelig situasjon. Om man velger å avlive fuglen på stedet må man være sikker og konsekvent. En måke med brukket vinge vil nok ikke overleve lenge i naturen, men det er mulig å få vingen til å gro med hjelp av en veterinær, men de gidder ofte ikke å bidra i slike sammenhenger. De lokale viltnemdene kan kontaktes, da de har som arbeidsoppgave å håndtere slike tilfeller. Det kan være den beste løsningen.

Frode Falkenberg (02.06.2010)


#Diverse

Spørsmål:

Hvilket fugel er norge største og minste fugel?

B. (01.06.2010)

Svar:

Knoppsvanen er den største med sine opptil 20 kilo, mens fuglekongen er den minste. Fuglekongen er rundt fem gram.

Frode Falkenberg (02.06.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugler!

Vi bor i Rendalen i Hedmark. På tomta har vi et stort furutre som ugla har reir i. Det er en ugle som er relativt lys gulbrun på vingene og den er aktiv på dagen. Den flyr over gårdsplassen og over hodene våre. Har desverre ikke fått tatt bilde av den fordi han er så rask. Hva slags ugle kan det være?

T.M.S. (01.06.2010)

Svar:

Det kan dreie seg om en hornugle kanskje? De kan finne på å være litt dag- og skumringsaktive. Et alternativ er den brune utgaven av kattugle, men den er mørkere. Se bilder av de to artene på (hornugle): http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=5843&vis=bilder og (kattugle): http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=5750&vis=bilder

Frode Falkenberg (02.06.2010)


#Økologi og atferd

Aktivitet i fuglekassa

Under ruging observerte jeg at blåmeisen til stadighet boret hodet ned i redet og rotet rundt. Jeg antok at det kanskje var en aktivitet for å snu på eggene. Men nå etter at alle eggene er klekket så fortsetter denne aktiviteten. Stjerten er ofte i været og hodet romsterer mellom ungene mot bunnen av redet. Den samme har jeg observert i kassa til spettmeisene, om enn ikke så hyppig. Har dere noen forklaring på denne oppførselen?

N.N (31.05.2010)

Svar:

Fuglene jakter på parasitter i reiret. Lopper og andre blodsugere er det viktig å fjerne, slik at ungene ikke tappes for mye blod. Derfor denne aktiviteten.

Roar Solheim (31.05.2010)


#Fuglekasser

Fluesnapper på jakt etter bolig?

Bilde vedlagt spørsmålet

I noen dager har min blåmeiskasse med 8 unger hatt hyppige besøk av denne fuglen som jeg antar er en fluesnapper på jakt etter bolig. Han har så vidt jeg vet ikke vært inne i kassa, bare korte besøk i åpningen. Er det sannsynlig at en fluesnapper vil gjøre et forsøk på å erobre en kasse med halvannnen uke gamle blåmeisunger?
(Beklager kvaliteten på bildet som er fra et utendørs webkamera.)

N.N (31.05.2010)

Svar:

Ja, dette er en svarthvit fluesnapper hann. Den forsøker ofte å kjempe seg til en reirplass ved å jage ut meiser. Det er først og fremst kjøttmeisen som får unngjelde, mens det ikke ser ut til at den klarer å fordrive blåmeisene - de virker tøffere enn sine større slektninger. Derfor går dette trolig bra for blåmeisene.

Roar Solheim (31.05.2010)


#Fuglekasser

uthuling

Hei.
Hvordan huler jeg ut en træ-stubbe? Skal forsøke og lage enda en Uglekasse men denne gangen av en stubbe.

M.K.D. (31.05.2010)

Svar:

Du bør helst få tak i en trestammebit som allerede er råtten i sentrum. Da kan du forsiktig hogge hulrommet større med et huljern og hammer. Hvis du skal hule ut en fersk stamme, må du trolig dele den i to halvdeler på langs, hule ut hver av halvdelene, og så spikre eller skru halvdelene sammen igjen.

Roar Solheim (31.05.2010)


#Økologi og atferd

Skjære

Hei!
På vei hjem i dag fløy en skjære over meg med en levende fugl i nebbet. Den lille fuglen i nebbet hylte og flakset med vingene. Er skjærer rovfugl som tar levende bytte?

J. (31.05.2010)

Svar:

Ja, alle kråkefugler kan faktisk opptre som rovfugler og ta levende byttedyr, i form av smågnagere, spissmus, frosk, fugleunger og små fugler. Når fugleunger har hoppet ut av reiret, og ikke ennå kan fly skikkelig, er de et lett bytte for både kråkefugler, rovfugler, ugler og katter, så de lever farlig en stund.

Roar Solheim (31.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

hvilke egg er dette? lå på bakken ved elv? snipe sikkert men hvilken?

K. (30.05.2010)

Svar:

Det kan se ut som strandsnipeegg, men litt vanskelig å si når en ikke har noen målestokk å måle størrelsen av eggene mot.

Roar Solheim (31.05.2010)


#Fuglekasser

Sein hekking for kjøttmeis? Sjekking av kasser.

Hei

Jeg hengte opp en kasse i seneste laget 27 april, men det var bygd tomt reir der 14 mai. Sjekket den i dag igjen 29 mai. Da lå det en kjøttmeis i kassen og ruget.Jeg har vel ikke forstyrret på feil tidspunkt nå? Hvordan vet man når man kan sjekke kassen på rett tidspunkt når hekketidspunktet varierer?

Dette er nedre Telemark.

R. (29.05.2010)

Svar:

Hvis kjøttmeisen ble liggende å ruge, og ikke fløy ut fra kassa da du sjekket den, er det ikke særlig stor fare for at den forlater reiret. Kjøttmeis kan være litt sky dersom de skremmes av tidlig i rugeperioden, men en sjekk hvor meisen får ligge i ro og ruge, skader ikke.

Roar Solheim (31.05.2010)


#Fugleforing

Mate fuglene nå

Er det en god ide å fremdeles mate fuglene med solsikkefrø? Det er så koselig å se og høre på dem inne i hagen :)

K. (31.05.2010)

Svar:

Fuglene kan du mate hele året, med akkurat det du har å tilby! Kos deg med fuglenes nærvær!

Roar Solheim (31.05.2010)


#Diverse

svart-hvit fluesnapper

Bilde vedlagt spørsmålet

Har hvert år hatt et par som legger egg i kasse like ved huset. De sitter på en busk like ved mitt stuevindu, men nå så jeg plutselig at en er skadet på hodet. Hva kan ha hendt, og kan den overleve med denne skaden ?

T.B. (30.05.2010)

Svar:

Denne hannen har nok vært i slosskamp med en annen fugl for å kapre et reirhull, trolig er det en kjøttmeis den har sloss med. Fjærene gror ut igjen, og dette klarer den helt fint.

Roar Solheim (31.05.2010)


#Diverse

Plagsomt fuglerede.

Har et fuglerede under takstein på huset. Mest sansynlig snakk om at jeg har slurvet under bygging med fuglebånd, så nå kryper de opp enden av vindskeien.
Hvertfall - nå når det er full akt. i reiret har jeg et problem med at de driter ned biler, uteområdet og alt annet som står i "innflygnings-banens" vei. Har vurdert å fjerne reiret nå, men har forstått at dette er fy-fy. Må jeg leve med etse-merker i lakken på bilen i 2-3mnd til og SÅ fjerne det tomme reiret og lukke igjen under taket??

N.N (31.05.2010)

Svar:

Dessverre, ja. Jeg har selv opplevd stær som flyr rett over bilen og skiter på den, og problemet må enten løses ved daglig avskylling av skitt, eller å dekke til bilen med et biltrekk. Når fugleungene er ute vil det lønne seg å raskt tette igjen hullet, slik at du ikke glemmer det før fuglene er der på nytt neste år. Heng opp en fuglekasse et sted hvor fuglene ikke flyr rett over bilen (eller klesvasken for den saks skyld).

Roar Solheim (31.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugl er dette mon tro?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, denne lille fuglen fløy mot et vindu i Seljord i mai. Etter litt hvile var den på vingene igjen. Den har jo veldig karakteristiske trekk, men jeg fant likevel ikke ut hvilke art det er. Øystein

Ø. (31.05.2010)

Svar:

Bildet viser en juvenil dompap. Utpå sommeren vil den få svart hette som de voksne fuglene har.

Frode Falkenberg (31.05.2010)


#Økologi og atferd

havørn

Spiser ikke havørnen mindre dyr? Har fått inntrykk av at den bare lever av fisk, og har aldri sett bilder eller film av at den har jaktet på noe annet

S. (25.05.2010)

Svar:

Havørnene jakter også sjøfugl, både måker og ender, men det ser ut til at de sjeldent tar pattedyr på land. Ellers er de raske til å finne døde dyr, og de kan også stjele bytte fra kongeørn (og der i gjennom kapre pattedyr som byttedyr).

Roar Solheim (30.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ossen fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hallo, jeg bare lurte på om dere viste hvordan fugl dette er, den fløy inn i vinduet til en bekjent, å var noe fortumlet en stund før den atter tok vingene fatt.

A.W. (27.05.2010)

Svar:

Dette er en tamdue fra oppdrett.

Roar Solheim (30.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Løvsanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en løvsanger?
Er ikke så go på sangere så jeg er ikke helt sikker.
Håper bilde er godt nok.

T.H. (29.05.2010)

Svar:

Det er enten løvsanger eller gransanger, men det ser mest ut som en løvsanger. Det er noe vanskelig å avgjøre om føttene er lyse eller mørke (gransanger).

Roar Solheim (30.05.2010)


#Spor og sportegn

Gulpebolle.

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann, fant en gulpebolle i skogen idag, vet du hvilken art den kan tilhøre?
Ble funnet i bar og løvskog, utenfor bergen. (Bilde Vedlagt)

M.K. (29.05.2010)

Svar:

Vanskelig å si, men den kommer i alle fall fra en planteeter på grunn av alle frøene. Den er altså verken fra ugle eller rovfugl.

Roar Solheim (30.05.2010)


#Diverse

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

lurer på hvilken fugl som lager slike reir?

K. (30.05.2010)

Svar:

Dette kan se ut til å være et gjerdesmettreir.

Roar Solheim (30.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har mange forskjellige fugler i hagen, bl a flere par Dompap. Kan dette være en Dompap-unge?

B. (26.05.2010)

Svar:

Det stemmer! Dompapen sin første fjærdrakt ser slik ut, men i løpet av sin første sommer og høst vil ungene skifte de fleste kroppsfjærene. Når de nye fjærene vokser ut, vil de se ut som "normale" dompaper.

Frode Falkenberg (28.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar trost

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har en trost i hagen som er litt spesiell med mye kvitt på bryst og nakke. Hva slags trost er dette? Bilde følger vedlagt.

Å.E. (27.05.2010)

Svar:

Dette er en leucistisk (delvis albino) gråtrost. Fin dokumentasjon av en artig fugl!

Frode Falkenberg (28.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Strandsnipe?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette strandsnipe? Fuglen har tydelige vingebånd ettersom hva jeg kan se, den flyr med veldig pulserende vingeslag langs en elv (i bakgrunnen på elva)
Det er to stykker som hekker (har ikke funnet noe reir) så vidt jeg skjønner. Fuglen er ellers svært aktiv og står ikke lenge rolig. Er ikke så veldig god til å identifisere vadere (samt sangere) så kunne trenge litt help med denne.

Elven går gjennom Børkelangen i Aurskog-Høland kommune i Akershus.

P.S:Ikke så veldig bra bilde pga avstand

T.H. (27.05.2010)

Svar:

Jepp, dette er en strandsnipe. Finn mer informasjon om strandsnipa på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=4568

Frode Falkenberg (28.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om det er mulig å se hvilken art dette er? Finner ingen som ligner i boka. Bildet er veldig dårlig, rakk bare ett før den var borte. Det er tatt ved Øvre Leirfoss i Trondheim 23.05.10.

R.F. (27.05.2010)

Svar:

Det ser ut som en gluttsnipe. Les mer om gluttsnipa på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=44

Frode Falkenberg (28.05.2010)


#Ringmerker

ringmerket fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Sist helg var jeg på hytta, og under en skogstur fant jeg en død rovfugl. Den lå rett under en kraftledning, så jeg tror den har blitt drept av elektrisk støt. Det viste seg at fuglen var ringmerket, og jeg har tatt vare på ringen. Hva skal jeg gjøre med den? Jeg tror det står Finland på ringen, og jeg tror fuglen er en tårnfalk, se bilde, men vil gjerne vite om det er riktig. Hilsen Heidi

H.K. (25.05.2010)

Svar:

Ja, det stemmer at dette er en tårnfalk - en hunn. Det er viktig at du rapporterer denne. Bruk skjemaet på http://www.nhm.uio.no/fagene/zoologi/fugl/ringmerking/Rapport_gjenfunn.htm. Du vil få svar fra Ringmerkingssentralen i Norge med merkested, alder osv. etter en stund.

Frode Falkenberg (27.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt ved Marstein fyr.

N.N (25.05.2010)

Svar:

Bildet viser en ung dvergmåke og en voksen svartbak (bak). Dvergmåka er en sjelden art i Hordaland, og såvidt meg bekjent er den ikke påvist før i Austevoll kommune. Det hadde vært fint om du kunne sende dato og navn på observatører til meg, slik at vi kan få lagt det inn i våre arkiver. Et veldig flott bilde er det, med den minste og største måka i Norge på samme bilde!

Frode Falkenberg (27.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fargerik fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Den har hengt rundt hytta vår den siste tiden. Den bruser med fjærene. Dette bildet ble tatt da den satt på taket

S.S. (24.05.2010)

Svar:

Dette er en blåstrupe hann. Blåstrupen kalles også fjellets nattergal på grunn av den vakre og varierte sangen. Flott bilde!

Frode Falkenberg (25.05.2010)


#Diverse

flaggermus

Det har lagt seg til en liten flaggermus i hagen.Den puster veldig.Hvor skal jeg gjøre av den til kvelden kommer.Vil den ikke fly noe sted før det er mørkt? Den ser ikke skadet ut, men er kanskje syk.

N.N (21.05.2010)

Svar:

Kontakt Norsk Zoologisk Forening ang. flaggermus. De har faktisk et eget mottak: http://www.zoologi.no/flmus/flm_funn.htm#adresse

Frode Falkenberg (25.05.2010)


#Diverse

Spørsmål:

Hvor lenge ligger egget før ungene begynner å komme ut av eggene

N.N (23.05.2010)

Svar:

Om det er tjelden på taket du tenker på, så kom første unge i går! Følg med videre. Det blir spennende å se om det andre klekker også.

Frode Falkenberg (25.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugler i Norge.

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på sånn ca hvor mange fugler vi har tilsammen i Norge.Trekk og stamfugl?
Og ellers.Er det ingen som greier å finne ut hva fugl jeg tok bilde av...?:)

J.O.N. (23.05.2010)

Svar:

Bildet viser en sivsanger. Du finner en oversikt over fuglene som er påvist i Norge på http://www.birdlife.no/organisasjonen/nskf/norgeslisten.php

Frode Falkenberg (25.05.2010)


#Trekkfugler

Når kommer svart-hvit fluesnapper tilbake?

Hei.

Når pleier svart-hvit fluesnapper å komme tilbake fra overvintringsområdene? Synes plutselig det synger svart-hvit fluesnappere overalt nå!

J. (19.05.2010)

Svar:

De kommer tilbake til landet fra slutten av april. De store mengdene ankommer nok i første halvdel av mai. Det er faktisk flere som har reagert på at det er godt med svarthvit fluesnapper i år, så det skal bli spennende å se om de standardiserte hekkefugltellingene kan avsløre en god forekomst i 2010.

Frode Falkenberg (21.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Har et par av denne arten i hagen på Bore for tiden. Har ikke klart å finne den igjen på nettet. Hvilken art er det?

O. (21.05.2010)

Svar:

Bildet viser den flotte finkefuglen stillits. Les mer om stillitsen på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/

Frode Falkenberg (21.05.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

DET GRØNNE FUGLEEGGET

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei Igjen Her er bildet,eg lurer på om du kan si kas fugl dette egget er fra, det var knust på undersia!

F. (20.05.2010)

Svar:

Dette ser ut som et egg fra gråtrost eller svarttrost, men kan ikke si sikkert hvilken. Uten målestokk er det også litt vanskelig, selv om målestokken ikke vil skille mellom disse to artene.

Roar Solheim (21.05.2010)


#Diverse

Måsegg

Hei.
Vet du om det er tilfelle at svartbak og gråmåse legger nye egg hvis den blir "ranet"? Jeg tror ikke på det for etter at eggtyver har vært på våre skjær har mesteparten forsvunnet,og reirene er sparket utåver.
På forhånd takk.

I.L.N. (19.05.2010)

Svar:

Dette avhenger av hvor langt fuglene har kommet i rugetiden. Hvis de mister eggene tidlig i rugeperioden, kan de av og til klare å legge nye egg (dersom de har nok mat - det koster energi å produsere eggene). Har det gått lang tid (kanskje 2 uker eller mer), er de mest sannsynlig at de ikke klarer å starte på nytt før neste år.

Roar Solheim (20.05.2010)


#Diverse

sukkervannforer

er det fugler i sydfrankrike som drikker sukkervann av forere

D.O. (20.05.2010)

Svar:

Vet ikke, men i dette området finnes mange tusmørkesvermere, bl. a. en som heter dagsvermer, og denne kan faktisk minne litt om en kolibri når den står stille i lufta og suger nektar fra blomster. Den er dagakriv.

Roar Solheim (20.05.2010)


#Diverse

edderkopp næringskjede

hvem spiser edderkopper

S. (19.05.2010)

Svar:

De fleste spurvefugler.

Roar Solheim (20.05.2010)


#Diverse

slangeørn

er slangeørn ein ørn ?

A.C. (19.05.2010)

Svar:

Ja.

Roar Solheim (20.05.2010)

««første 44 610 - 44 659 av 50 250 siste»»