Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 44 430 til 44 479 av totalt 50 178 spørsmål «forrige neste»
fuglehekking
Hei,
Jeg hadde ifjor full aktivitet i alle mine fuglekasser i hagen, og det så ut til å skje iår også. Kjøttmeis og stær kom og startet med reirbygging for så å plutselig forlate kassene med "halvbygde" reir uten å komme tilbake. Hva kan årsaken være? Kassene ble godt rengjort og gjort istand for nye kull etter fjorårets hekking. Forplass ved siden av en av kassene.
L.U.N. (23.06.2010)
Svar:
Av og til går det galt under prosessen - kanskje dør en av foreldrefuglene, og hekkeforsøket stopper opp, eller kanskje får en hann ikke tak i en make. Det er ikke mulig å si sikkert hva som er årsaken i et enkelt tilfelle som dette, men jeg har også slike kasser.
Roar Solheim (25.06.2010)
hvordan egg er dette?
hei, jeg fant dette egget for noen dager siden. hvordan egg er det?
A.O. (22.06.2010)
Svar:
Kan se ut som et gråtrostegg, men på grunn av manglende målestokk kan jeg ikke si noe sikkert.
Roar Solheim (25.06.2010)
Plagsomme Skjæreper
Jeg lurer på hvordan man kan bli kvitt et skjærepar som har slått seg ned i hagen vår flere år på rad. Vi har forsøkt å fjerne redet før det kommer egg i, men fuglene jobber 24 timer i døgnet og bygger det opp igjen på notime. Vi har også felt deler av treet som fuglene bygger redet i (det er en stor granhekk, så litt slitsomt å fjerne hele hekken...) Fuglene er til stor sjenanse med skrik og skrål dag og natt da alle vår naboer har katt, og det er et leven uten like hver gang en katt går i hagen eller på veien. Det er faktisk vanskelig å sove til tider. Har hørt rykter om en strøm dings som skal være bra. Gode råd ønskes.
K.S. (22.06.2010)
Svar:
Har dessverre ikke noen gode råd her - det beste ville faktisk være om naboene ikke holdt katter.....
Roar Solheim (25.06.2010)
Hvordan egg?
hei, jeg lurer på hvilke egg dette er?
A.O. (23.06.2010)
Svar:
KAN se ut som meiseegg, men bildet mangler målestokk, og derfor er detd ikke mulig å si sikkert.
Roar Solheim (25.06.2010)
Død kjøttmeisunge
Guttene mine har hatt stor glede av et hekkende kjøttmeispar i hjemmelaget fuglekasse. Da det brått ble stille i kassa etter noen uker, tok vi den ned fra husveggen. Oppi redet lå det igjen en død fullt utvokst unge (så ut som en voksen i miniatyr med kort stjert. ellers komplett fjærdrakt).
Det har vært mye regn og kaldt (helt ned i 6 grader) de siste to ukene.
Utifra kakafonien av pip og kvitter fra kassa, regner vi med at det var flere unger oppi der, og at de fleste åpenbart klarte seg.
Spørsmålene er da:
Hvor mange unger får vanligvis kjøttmeisen, og er det vanlig at unger dør så sent i redetiden? Den så flygedyktig ut med fullt utvokste vingefjær, og så ut til nettopp å ha dødd.
S. (23.06.2010)
Svar:
Ja, det er faktisk ikke sjeldn at store unger ligger igjen døde i reiret. Kanskje er det 1-2 som er litt mindre enn de andre, og som dør i det de andre forlater vreiret. Kanskje blir de forlatt i siste øyeblikk og dør av for lite foring.
Roar Solheim (25.06.2010)
Fugle unger
Har satt opp to fugle kasser hjemme på gården, Nes i Akershus. Der hadde det flyttet inn blåmeis og det var fugleunger i begge kassene. Desverre fant vi alle fugle ungene døde på mandag. Kjempetrist, og jeg ønsker å finne ut hva som har gått galt.
L.S. (24.06.2010)
Svar:
Vanskelig å si, men trolig har en eller begge foreldre omkommet (katter, vinduskollisjoner, påkjørsler, skjærer, hauk etc. kan forårsake at foreldrefugler dør).
Roar Solheim (25.06.2010)
MÅKEUNGE
JEG HAR SETT EN LITEN MÅKEUNGE SOM ER GRÅ Å SVARTE PRIKKER PÅ HODET, HVILKET ART ER DET?
S.K. (23.06.2010)
Svar:
Kan være gråmåke eller svartbak.
Roar Solheim (25.06.2010)
Sjeldene fugler
Hei. Så for noen år siden et tv-program om fugler. Navnet og hvilket land dette var ble ikke nevnt pga. de ønsket å beskytte stedet. Mange av fugleartene som levde der var helt unik og ikke tidligere sett. Vet nå hvor dette kunne vært ?
N.N (24.06.2010)
Svar:
Desverre, nei - dette er alt for lite informasjon.
Roar Solheim (25.06.2010)
Måsunge
Hei, naboen vår har tatt med seg to måsunger hjem. De hadde falt ned fra taket på jobb, der den tredje lå død ved sidna. Ingen mor tilstede.
Hva kan jeg gi dem som tilsvarer oppgulp?
Bør jeg lage en blanding av, rå fisk, most mark og brød? Hvor mange ganger daglig bør de mates? Kan du si ca i ml hvor mye de skal ha i gangen?
Tror de er max en uke gammel. Skal de ha vann? Eller holder det med vesken som finnes i maten.?
Hun har nå gitt dem vann, med små korn av oppløst kattemat.
Håper på svar fort!
Takk!
E.S.V.H. (24.06.2010)
Svar:
Måkeunger kan fores med nesten hva som helst - måkene er altetere. Men alt av fisk og oppbløtet katte- eller hundefor kan nok gå. Variasjon er nok også viktig.
Roar Solheim (25.06.2010)
spiser å heter
hva heter den fugelen som har blåt egg å svarte prikker?
hva spiser de fuglene?
M. (25.06.2010)
Svar:
Det kan være snakk om flere arter - størrelsen er viktig. Det KAN være måltrost.
Roar Solheim (25.06.2010)
uglegulp
kan ugleunger gulpe?
N.N (23.06.2010)
Svar:
Ja, men jeg vet ikke ved hvor mange dagers alder at de begynner med dette.
Roar Solheim (25.06.2010)
Måseegg
Hei
hvor lang tid tar det for et måseegg å klekke ifra måsen la egget til klekking?
H. (24.06.2010)
Svar:
grovt regnet ca 4 uker.
Roar Solheim (25.06.2010)
Svarthalespove
Kan Svarthalespovene ha fleire pull med unger på eit år? Eg såg 2 Svarthalespover på eit reir på orre den eine dagen og den andre var dei langt vekke fra reiret?? Kan dei og ha fleire egg/unger på ein gang? På forhand, takk for svar.
J.H. (24.06.2010)
Svar:
Ett par har nok bare unger elller egg på samme utviklingstrinn. Hvis du har sett flere med så store forskjeller, så er det trolig to ulike par med egg eller avkom i ulike stadier av utvikling.
Roar Solheim (25.06.2010)
Dompappunge falt ut av reiret?
Det sitter en liten fuleunge under trampolinen vår. Det ser ut som en dompapp unge. Den roper på moren sin. Hva gjør vi?
T.M. (24.06.2010)
Svar:
La den være i fred - foreldrene er trolig i nærheten og forer når dere forsvinner.,
Roar Solheim (25.06.2010)
Due i nød!!!
Hei!
dette må besvares så fort som mulig!
vi har en due her, i oslo utenfor jobben til mamma, den er brun og kan IKKE fly! vi tør ikke røre den, så hva skal vi gjøre? vhem skal vi ringe`
den har vært her i flere timer, den er ute og vil ikke fly/kan ikke fly.
Noen hold på å trokke på denidag tidlig, men så heldigvis fuglewn før..
Thea
T. (25.06.2010)
Svar:
forsøk å kontakte Norges Brevdueforbund.
Roar Solheim (25.06.2010)
Måseegg
Hei! Hva skjer med måseegget hvis det begynner å komme litt eggeplomme ut av egget, i bittesmå hull? Betyr det at det er iferd med å klekkes, eller er det et tegn på at måseungen er død? Hvis måseegget er iferd med å klekkes, hvor lang tid vil det ta sånn ca før det klekkes?
A.M. (25.06.2010)
Svar:
Vanskelig å si hva som skjer. Når et egg klekkes, er det som regel ikke noe plomme igjen - den siste rest av plommen trekkes inn i magen på den uklekte kyllingen som næring kort etter klekking. Klekkingen er gjerne overstått i løpet av noen timer til kanskje 1/2 døgn.
Roar Solheim (25.06.2010)
Ringmerking.
Hei. Hvor får jeg kjøpe ringmerker ? :) Til utefugler
H.P. (25.06.2010)
Svar:
Det kan ikke kjøpes. Ringmerking av viltlevende fugler utføres bare av godkjente merkere; sjekk Stavanger Museum (ringmerkingssentralen), eller Direktoratet for naturforvaltning.
Roar Solheim (25.06.2010)
Tamand?
Var ute og fisket i går, da denne skapningen kom bort til båten. Den virket veldig tam, og den fulgte oss helt hjem, og hadde sikkert blitt med oss helt inn i huset, om vi hadde latt den gjøre det! Ser du hva slags and\gås det er? Den var ganske stor, så lurer på om det kan være en gås av et slag. Takk for svar!
L.J.N. (23.06.2010)
Svar:
Dette er en moskusand. Den er en parkfugl i Europa, og finnes i vill tilstand i Sør-Amerika.
Magne Myklebust (24.06.2010)
Fugleunger
Jeg var en snartur på hytta idag, og som alltid sjekker jeg at alt er vel med de små i fuglekassene. Men i dag fant jeg alle ungene døde. Det har vært veldig kaldt ,sjelden over 10 grader, og mye regn her i Trøndelag hittil denne "sommeren", så jeg regner med ungene er frosset og/eller sultet ihjel.
Jeg frykter dette kan ha skjedd med mange fugleunger. Har jeg rett i at årets kull med fugleunger kan bli rasert av været?
I.N. (20.06.2010)
Svar:
Du har rett i dette. Det dårlige været i Trøndelag i juni har ført til at mange fuglearter som leter etter insekter til ungene sine, ikke har funnet nok insekter. Resultatet er at ungene dør i kassa. Vi har fått flere meldinger om dette i år fra Trøndelag.
Det kan trygt sies at året 2010 ikke akkurat har vært "Fuglenes År" i Midt-Norge. En kald vinter og en håpløs juni har nok redusert fuglebestandene.Magne Myklebust (23.06.2010)
fuglelyden "edit" og skjæreunger
hei. jeg lurer på hvilken fugl det er i skogen som sier "edit"?
Jeg lurer også på hvor lenge det er fra eggklekking til skjæreungene er ute av redet?
N.N (08.06.2010)
Svar:
Det er vanskelig å si med sikkerhet hvilken fuglesang du har hørt. Måltrosten gjentar sine motiver, kanskje er det denne? Kjøttmeisen har også en monoton sang som kan likne på det du beskriver. Jeg anbefaler at du lytter på en lydsamling for å finne ut hvilken art det var du hørte. Ta kontakt med Natur og Fritid for å høre hva de har på lager. De har nettbutikk: http://www.naturogfritid.no
Skjæreungene har en reirtid på 22-29 døgn.Magne Myklebust (23.06.2010)
Rødstilkunger
Hvor lenge er ungene til rødstilk i reiret etter klekking?
N.N (23.06.2010)
Svar:
Rødstilken er som andre vadefugler en "reirflykter", dvs. at ungene forlater reiret nesten umiddelbart etter klekking. Ungene til rødstilk varmes en halv dag i reiret før de forlater reirskålen.
Magne Myklebust (23.06.2010)
Hagesanger ?????
Tok dette bildet men har problemer artsbestemmelse, tror det er en hagesanger men de hvite halefjærene gjør meg usikker.
T.O.H. (23.06.2010)
Svar:
Dette er faktisk en helt ung vintererle. Les mer om vintererla på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=235.
Frode Falkenberg (23.06.2010)
Hei
Jeg lurerpå hvilken fugleart dette er. Den er fotogrfert i Oslo.
K. (22.06.2010)
Svar:
Bildet viser ei voksen rødhalsgås. Arten er meget sjelden i Norge, men til tross for at den ikke er ringmerket er det mulig at fuglen stammer fra oppdrett i Europa. Flott bilde av en like flott fugl!
Frode Falkenberg (22.06.2010)
løvsanger
hei, jeg fant dette reiret for noen dager siden. Hvilke egg er det?
A.O. (22.06.2010)
Svar:
Det ser ut som eggene og reiret til ei heipiplerke.
Frode Falkenberg (22.06.2010)
kattugle
hei jeg lurer på om dere vet hvorfor kattuglene sitter og vugger fram og tilbake med hode. jeg har studert kattuglene ut i skogen og sett på dem men har ikke enda funnet ut hva det der er godt for.
N.N (15.06.2010)
Svar:
Disse bevegelsene er spesielt utpreget hos ugleunger, og de kan være koblet til at uglene lærer seg å peile retning og avstand til ting de ser og hører, både ved hjelp av synet og ved hjelp av hørselen. Ved å bevege hodet fra side til side, øker de avstanden mellom de to ytterpunktene de kan se eller lytte fra.
Roar Solheim (21.06.2010)
Forskjellig størrelse på stærunger
Hei, har en stærkasse med hekkende stær i. Første gang det ble hørt lyder fra kassen var rundt 25. mai. I går observerte vi tre ganske store stær (uten dun) som oppførte seg som ungfugler sammen med to voksne, og sluttet at familien hadde flyttet ut av kassen. Etter hvert forsvant stærene, men vi kunne fortsatt høre fortsatt unger i kassen. Ved midnatt klarte vi ikke vente lenger og kikket inn i kassen for å se om foreldrene var der, noe de ikke var. Ungene (to stk.) er svært små, og har ikke spisst nebb. Først to timer etter kom foreldrene med mat.
Det jeg lurer på er om det kan være stær fra samme eller forskjellige kull, om det kan være så stor størrelsesforskjell innad i et kull og om det er normalt at stæren ikke sover i kassen så lang tid etter klekking.
På forhånd takk.
Y.F. (16.06.2010)
Svar:
Den store aldersforskjellen kan skyldes at forskjellige fugler har verpet til ulik tid i samme kasse.
Roar Solheim (21.06.2010)
Hvorfor er det enkelt fugler som går, mens andre hopper?
Eksempelvis er linerla en typisk gå eller løpefugl, spurven hopper. Hva er det som avgjør hvorvidt artene er en "hoppefugl" eller en "gåfugl"?
A.A. (16.06.2010)
Svar:
Godt spørsmål - ikke mulig å svare på. Ofte er det slik at bakkelevende arter går skrittvis (hønsefugl, lerker, linerle), mens arter som oftere sitter i trær (f. eks. troster), hopper med samlede bein på bakken, men det finnes også unntak. Kanskje er det også et energispørsmål om hva som er enklest for den enkelte fuglearten.
Roar Solheim (21.06.2010)
Avføring eller innmat?
I løpet av to uker har en slik klatt blitt liggende på bakken ved vår innkjørsel. Vi antar at det er fugleavføring, har ikke sett slike store klaser før. Hvis det er innmat, så er det da rart hvis den som har tatt byttet greier å fjerne innmaten slik som dette.
M.K.2.J..(.I.S.E. (16.06.2010)
Svar:
Dette ser ut som en delvis ødelagt, tykk sommerfugllarve. kanskje er det fugl som har forsøkt å spise den, men har funnet ut at den smaker vondt, og har latt restene bli liggende. Mange store sommerfugllarver er giftige.
Roar Solheim (21.06.2010)
Hvem lager lyden?
Jeg har nå i våres- og siste gang i begynnelsen av juni hørt en lyd som kommer i skumringen, og fortsetter langt utover. Det er en nokså langtrukken "motorlyd" med antydning til variasjon i tonehøyde, lokalisert til myr, myrkant eller bjørkeskog rett ved, drøyt 700 m.o.h. lengst nord i Hedmark. Det nærmeste jeg kommer er natteravn, men dette er vel ikke område for den? Kanskje det ikke er en fugl i det hele tatt?
N.N (16.06.2010)
Svar:
Jeg mistenker at det er en enkeltbekkasin du har hørt. Nattravnen må du lenger sør i Hedmark for å finne.
Roar Solheim (21.06.2010)
Vandrefalk?
Hei!
Jeg tok dette bilde 05.06.10, i Åsnes kommune. Jeg har søkt litt på nett, og lurer på om det kan være en vandrefalk, stemmer det?
Fulgen satt ca 1 meter i fra meg og virket rolig. Den gjorde ingen tegn til å flytte på seg, og satt kun og obsererte meg. Etter at bilde ble tatt fløy den av gårde i lav høyde til jeg mistet den av syne.
Er det vanlig at en slik fugl er så rolig ovenfor mennesker, eller skyldes dette skade eller sykdom?
E. (17.06.2010)
Svar:
Dette er en voksen vandrefalk. den er tydelig bløt, så enten har den tatt seg et bad, eller så har den uforvarende havnet i vannet, det er nok derfor den ikke stakk av tidligere. Den ser ellers helt pigg og fin ut.
Roar Solheim (21.06.2010)
Hvilken fugl er dette?
I dag så jeg disse fulgene ved Krossvatnet på Tau Ingen av de jeg var sammen med visste hvilken fugl det var. Jeg har slått opp Norges fugleliv,men ikke funnet den der. I samme området er det mange stokkender.
K. (17.06.2010)
Svar:
Dette er rømte tamender.
Roar Solheim (21.06.2010)
Hettemåker og føde..
Hei!
Den siste uka har jeg på kveldstid observert en hettemåke som flyr en fast rute over nabolaget her jeg bor, og den svaier alltid over tretoppene på enkelte trær; akkurat som at den prøver å fange noe. Jeg vet at det er en del flaggermus her og lurer derfor på om det kan være noe sånt den prøver å fange, evt. om det er insekter?
K.L. (18.06.2010)
Svar:
Hettemåkene fanger trolig insekter som svermer rundt trekronene - de tar i alle fall IKKE flaggermus. Når maur svermer, kan hettemåker og stær fly side om side på jakt etter maurene, høyt opp i lufta.
Roar Solheim (21.06.2010)
Stokkand
Er det riktig at stokkanden bare har en partner livet ut... Og i tillegg ikke klarer å finne seg en ny partner etter den enes død? Vil den svinne hen å dø?
N.N (19.06.2010)
Svar:
Nei, dette er helt feil. Svaner og gjess kan holde sammewn i par helt til en av fuglene dør, men da finner de seg en ny partner. Alle mindre ender velger ny partner hvert år.
Roar Solheim (21.06.2010)
Kjøttmeis
Hvorfor heter kjøttmeis kjøttmeis?
3.1. (18.06.2010)
Svar:
Fordi den gjerne hakker på spekk, talg og til og med kjøtt når den finner det. På svensk heter den talgoxe, også et betegnende navn mht matvalg.
Roar Solheim (21.06.2010)
smitte
Er det smitte i tørr fugleskitt?
N.N (17.06.2010)
Svar:
Vet ikke, men jeg tror ikke det er spesielt farlig. Best svar får du ved å kontakte en veterinær.
Roar Solheim (21.06.2010)
Restaurering av gårds/skogsdam - hekkeplass trane
Knyttet til gården har vi ett tjern hvor det hvert år hekker ett til to par traner. Tidligere var dette tjernet vannspeil, og det fantes sågar fisk der. Navnet "Trånnåtjænna" (Tranetjern) indikerer at tranen nok har hatt tilhold her lenge.
Nå er imidlertid tjernet i ferd med å gro igjen, og vi skal starte en prosess med sikte på å få rensket opp tjernet og fjerne årsakene til at tjernet gror igjen. Knyttet til denne prosessen er et ønske om å sikre tranen best mulig vilkår.
Hvem i Norge har god greie på tranen og dens krav til hekkeplass? Finnes det noen generelle betrakninger rundt hvordan en hekkeplass bør være?
Takknemlig for svar.
J.A.K. (19.06.2010)
Svar:
Forsøk å kontakte Jostein Sandvik ved Statens Naturoppsyn i Trondheim (tidligere organisasjonssekretær for NOF), for restaurering av våtmarker - ta kontakt med våtmarksgruppa i NOF Hedmark (søk etter NOF Hedmarks hjemmeside på nettet).
Roar Solheim (21.06.2010)
Åpne fuglekasse
Vi er så veldig nysgjerrig på livet i en fuglekasse vi har ved huset som noen kjøttmeis bor i. Det er nok like før ungene forlater reiret, for foreldrene har det utrolig travelt med mating. Er det ok om vi åpner toppen bare for å se og ta bilde, eller vil det stresse dem veldig?
N.N (19.06.2010)
Svar:
Når meisene har klekket eggene og fått unger, så tåler de fint at dere tar en rask kjikk ned i kassa en gang om dagen, fotografering gjør ingen ting.
Roar Solheim (21.06.2010)
Tam kråke?
Vi har en kråke i hagen som sitter på en spesiell stubbe hver gang vi ser den. Den flyr ikke bort når vi nærmer oss, slik som vanlige kråker gjør. Vi har prøvd å ta en kost nær den, men den bare sitter der. Kan den være skadd eller fins det tamme kråker?
J.A.N. (19.06.2010)
Svar:
Denne kråkeungen ser noe pjuskete ut, kanskje den er skadet, syk eller underernært. Vanligvis må kråker lære at mennesker er farlige, og unger kan være nokså tillitsfulle, men denne er det noe galt med.
Roar Solheim (21.06.2010)
Spørsmål:
er hakkespetten fredet?
N.N (20.06.2010)
Svar:
Alle spetteartene er fredet.
Roar Solheim (21.06.2010)
Hva har vi i fuglekassen?
Hva har vi i fuglekassen på hytta i Sigdal. Finner ikke hunnene så ofte avbildet i bøkene vi har. Kroppen er ca 6-7 cm lang + halen. Tror hun bare ruge på eggene fortsatt. Vet ikke hvordan eggene ser ut.
I.M. (20.06.2010)
Svar:
Dette er en svarthvit fluesnapper hunn.
Roar Solheim (21.06.2010)
skadet kjøttmeis
heisann.
en kjøttmeis fløy i ruta vår i går, den ble sittende i fred en stund før jeg tok den inn og ga den litt vann. den drakk godt men har nok skadet vingen sin og fått seg en hjernerystelse.. tror den er ung, da den ikke er så klar i fargene. er det en ornitolig i nærheten der jeg bor som kan se på den. jeg bor i bergen, i fana. takk for tiibakemelding. den bor nå i en pappeske med mat og vann.
mvh kamilla
N.N (21.06.2010)
Svar:
Gå inn på hjemmesidene til NOF (birdlife.no) og søk under organisasjon - da finner du kanskje de nærmeste kontaktpersonene.
Roar Solheim (21.06.2010)
hei :)
hei, jeg lurer på hva som er de vanligste fuglene å få i fugle kasser i norge? :)
A.O. (21.06.2010)
Svar:
Kjøttmeis, blåmeis, svarthvitfluesnapper, stær, kattugle, perleugle og kvinand. Noen andre arter kan lokalt være mer vanlige.
Roar Solheim (21.06.2010)
kjøttmeis
Hei, i fuglekassa vår var det en liten kjøttmeisfamilie som bodde der. Men plutselig sluttet foreldrene å fly til kassa. Eetter to dager tok vi kassa ned og der lå det 4 døde unger og ett egg. Jeg har tatt vare på egget og holder det varmt. Men lurer på om det er en kjangs at egget er fortsatt er levende? De døde ungene var gangske store og hadde fått en fin fjærdrakt, og egget lå under disse ungene. Jeg lurer også på om du/dere har en eori på hva som kan ha gått galt?
H. (21.06.2010)
Svar:
Jeg ville ikke ha forsøkt å ruge ut dette siste egget. det er trolig ubefruktet, siden det ikke klekte samtidig med de andre eggene. Trolig har en eller begge foreldre omkommet. De kan ha blitt påkjørt, fløyet mot vindu, blitt drept av katt, tatt av hauk eller noe annet, og da dør ungene til slutt av sult.
Roar Solheim (21.06.2010)
Kjønn på måke
Hei!
Hvordan ser man hvilket kjønn en måkeunge er?
N.N (18.06.2010)
Svar:
Det er umulig å se hvilket kjønn en måkeunge er.
Magne Myklebust (18.06.2010)
Terna
Lurer på når Terna flytter på seg, er meget plaget av at den stuper på meg, den har nemlig hekke område rundt parkeringsplassen, å den begynner å komme meget nært når den stuper, gode råd mottas gjerne.
S.L. (15.06.2010)
Svar:
Dette må du nok bare akseptere for en periode - ternene kan beskytte egg og unger på denne måten hele sommeren. I slutten av juli eller begynnelsen av august vil ternene trekke bort fra hekkeområdene når ungene er flyvedyktige.
Magne Myklebust (17.06.2010)
Er dette en grå fluesnapper?
På hytta i Suldal i Rogaland har vi fått gjester, har reir med 5 egg, men jeg vet ikke hvilken fugl det er, den er sky, og på størrelse med en spurv
O.G.J. (17.06.2010)
Svar:
Dette er gråfluesnapper, ja.
Du kan lese mer om gråfluesnapper her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9597Magne Myklebust (17.06.2010)
Hvilken fugl er dette
Var ute å prøvde mitt nye objektiv, og jeg tok en serie med bilder av denne fuglen, Har kikket gjennom "Aschehoughs små felthåndbøker - Fugler" uten hell, og lurer på hva slags fugl det er
G.E. (16.06.2010)
Svar:
Dette er en helt ung linerle som nylig har forlatt reiret.
Frode Falkenberg (17.06.2010)
Ukjent fugl
Hei!
Vi hadde eit litt uvanleg besøk i dag, i vert fall klarer vi ikkje å identifisere den ut frå Cappelens naturhandbok om fuglar.
Håper de kan hjelpe oss.
S.H.H. (16.06.2010)
Svar:
Bildet viser en svarttrost som er klekt i år.
Frode Falkenberg (17.06.2010)
Måkens antal rugedager?
Hvor lenge ruger måken?.Jeg har laget en kasse til den som
den ruger i med 3 egg.
Så en fuggel med litt lange røde ben, grå ifarve og gult nebb, på størrelse med en stor trost.Hva kunne den hete?.
S.O. (15.06.2010)
Svar:
Fiskemåken ruger i 24-30 døgn.
Fuglen du så med litt lange røde bein var nok en rødstilk. Nebbroten til de voksne rødstilkene skal imidlertid være rød, ikke gul. Det røde går over i svart mot nebbspissen. Hos de unge rødstilkene er bein og nebbrot guloransje.
Du kan lese mer om rødstilk her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4582Magne Myklebust (16.06.2010)
Er disse kjøttmeisungene klare til å fly ut?
De virker veldig store og utviklet.
R.K. (15.06.2010)
Svar:
Disse ungene er nok svært nær flyvedyktig alder. Med en så utviklet fjærdrakt går det ikke lang tid før de er ute av kassa.
Magne Myklebust (16.06.2010)