Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 44 205 til 44 254 av totalt 50 257 spørsmål


#Økologi og atferd

Stokkand

Stokkender: Hvor er pappaene om sommeren?
Vær så snill å gi meg svar!

N.N (09.08.2010)

Svar:

Hos de aller fleste endene er det hunnene som står for ungeoppfostringen. Hannene flyr til andre vsteder og starter med fjærskifte.

Roar Solheim (09.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, Aller først: takk for presise og raske svar ved tidligere anledninger.Utrolig bra service dere yter!Kan du si hvilken fugl dette er? Ser nærmest ut som en unge. Tatt 7 august i lauvskog på vel 900 moh i Sør-Fron.

S.L. (09.08.2010)

Svar:

Dette er en løvsanger.

Roar Solheim (09.08.2010)


#Diverse

Tårnsvale

Hei. Fant en Tårnsvale unge på bakken her om dagen og oppdaget at det var noen grønne Biller/insekter i fjærene på den. lignet lit på Flott men var mye større. hva kan dette vere??

V. (09.08.2010)

Svar:

Umulig å si uten foto av insektene.

Roar Solheim (09.08.2010)


#Diverse

Spørsmål:

Kor tung er ei skjære?

T.T. (08.06.2010)

Svar:

Den veier fra 185 til 290 gram, alt etter hvor god kondisjon den er i.

Morten Ree (09.08.2010)


#Økologi og atferd

Drama i fuglekassa

Da jeg sjekket blåmeiskassa i ettermiddag var 8 blåmeisunger redusert til 2! De er ikke på langt nær flyveklare, så "noen" må ha vært på besøk. Foreldrene er ikke lenger å se, og er enten drept eller har overgitt kassa. Det er ingen spor av fjær eller dun i eller i umiddelbar nærhet av kassa. Fluesnapperen har tidligere vært på hyppige besøk utenfor kassa, men jeg aner ikke om det er den som står bak denne plyndringen. Har dere noen teori om hva som kan ha skjedd? Og, bør jeg avlive de to gjenlevende ungene?

P. (06.06.2010)

Svar:

Dette minner om at snømus evt. røyskatt har klart å komme inn i kassen. Rart de har etterlatt to unger, de pleier ofte å ta alt når de først slår til. Uansett må man bare la naturen gå sin gang.

Morten Ree (09.08.2010)


#Diverse

Meiseunger

Hei.! Jeg har en meisekasse like ved hytta mi. Dær var det 8 unger. Nå er det bare 1 i gjenn hva har sjedd ? D var bare rundt en uke gammel ? :S ?

H.P. (27.07.2010)

Svar:

Meiseungene er i kassen i 16-22 dager. Hvis du er sikker på at de kun var en uke gamle så kunne de ikke ha forlatt kassen på egen hånd.
Snømus og kanskje også røyskatt er nok slanke nok til å komme inn i en meisekasse. De pleier å gjøre rent bord, men kunne ha oversett en unge.

Morten Ree (09.08.2010)


#Trekkfugler

terne

Bruker ternene lang tid på ferden til sydishavet. ? :)

H.P. (06.08.2010)

Svar:

Rødnebbternen har det lengste trekket som er kjent av alle fugler, ca. 17 000 km en vei. Den oppholder seg i Norge i ca. 3 måneder. Trekket fra Norge starter allerede i juli, men august er hovedtrekksmåned. Allerede i midten av oktober er de første ternene å se utenfor vestkysten av Afrika. Det er rimelig å anta at de kommer inn i sydishavet i desember. Trekket motsatt vei starter i begynnelsen av mars og de første når norskekysten i slutten av april og i løpet av mai befinner de seg helt opp til nordområdene.

Morten Ree (09.08.2010)


#Trekkfugler

Fiskemåke

Når drar fiskemåken sørover?

H.P. (05.08.2010)

Svar:

Trekket starter i august, og i løpet av september er de fleste fiskemåkene reist ut av landet. Men enkelte overvintrer langs med kysten på Vestlandet.
Les om fiskemåke i Norsk Fugleatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4630&vis=

Morten Ree (09.08.2010)


#Diverse

Fugle spørsmål.

Hei.
Hvilken fugle er det som kan fly høyest, og hvilken fugl kan fly baklengs?
Kjenner du til 5 fuglefjell i Norge, derav ett i Sør Norge?

M.K.D. (06.08.2010)

Svar:

Kolibriene er eneste fuglegruppe som kan fly baklengs. Mange fugler flyr høyt når de er på trekk, blant annet er en gåseflokk observert i hele 16 000 meters høyde. Ellers pleier ørner og gribber å fly veldig høyt.

I Sør-Norge har vi ett fuglefjell, og det er på øya Runde utenfor Ålesund. I Nord-Norge er det mange fuglfjell.
De fleste største fuglefjell på norsk terretorium finnes på Svalbard.

Les om våre fuglefjell på disse linkene:
http://www.snl.no/fuglefjell
http://no.wikipedia.org/wiki/Kategori:Fuglefjell

Morten Ree (09.08.2010)


#Diverse

Spurvehauk

Hei.
Har hørt at det er forskjell på Spurvehauken og andre rovfugler, hva er forskjellen?

M.K.D. (06.08.2010)

Svar:

Spurvehauken er som andre rovfugler, men den er den eneste som regelmessige opptrer i tettbebyggelse og byer. Den er vår nest minste rovfugl, hunnen er betydelig større enn hannen, kroppslengde ca. 40 cm mot hannens 30 cm. Hos alle rovfugler og ugler er hunnen større enn hannen, men hos spurvehauk og hønsehauk er denne forskjellen ekstra stor.
Les mer om spurvehauk i Norsk Fugleatlas på denne link:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3716

Morten Ree (09.08.2010)


#Diverse

Traner.

Kan jeg finne på nettet oversikt på ringmerkede traner? Og hvor de er observert senere.

J.K.B. (08.08.2010)

Svar:

Gå inn på linken nedenfor så finner du litt data om ringmerkede traner:
http://www.grusgrus.no/
Skulle du observere en merket trane så må du lese av ringfargene på begge føttene, les ovenfra og nedover. Send opplysningene til denne e-postadresse: Jostein.Sandvik@dirnat.no

Morten Ree (09.08.2010)


#Trekkfugler

hva kan det være?

Har nå hver kveld i en uke ved 23 tiden hørt 3 fugler som lager en 2-3 sekunder lang tsssiip lyd.Lyden er høy og i et høyt toneleie.Antar det er unger av en art.Har bare sett siluettene 2 ganger,litt større enn en trost og lyse nok til å synes i halvmørkre.Jeg bor på eidsvoll verk i akershus,område er parkskog med høye trær og plener.Område er rikt på fugler og innsekter

K.O. (08.08.2010)

Svar:

Dette er sannsynligvis rødvingetrost.

Morten Ree (09.08.2010)


#Økologi og atferd

Skjærer?

Tidlig i sommer la jeg en del hvite, runde steiner som kant i blomsterbedet mitt. De kan ligne litt på hønseegg. Ut over sommeren har jeg funnet enslige slik hvite steiner på forskjellige steder i hagen. Jeg mistenker skjærer for å ha trodd at det har vært egg, og har gjemt dem på forskjellige gjemmesteder. Eller kan det ha vært et lite dyr som har gjort det?

N.N (08.08.2010)

Svar:

Dette er sannsynligvis skjærenes verk. Kråkefugler er nysgjerrige på det meste, og spesielt ting som kan ligne på noe spiselig, i dette tifelle som ligner på egg. Vi har hørt om golfklubber som mister flere hundre golfballer i løpet av året, og de har sett at ravnen har flydd avgårde med disse.

Morten Ree (09.08.2010)


#Trekkfugler

sandsvaler

Hvor langt sydover flyr sandsvalen?

B.R. (08.08.2010)

Svar:

Europeiske sandsvaler overvintrer sør for Sahara. De holder til Sahel-området og Øst-Afrika sør til Mosambique. En sandsvale ringmerket i Norge ble gjenfunnet i Senegal.

Morten Ree (09.08.2010)


#Økologi og atferd

fiskeørn

spiser en fiskeørn annet enn fisk?
hvor vanlig er fiskeørn på østlandet?

A..M.J. (08.08.2010)

Svar:

Den lever utelukkende av fisk. Fiskørnen har først og fremst en østlig utbredelse i Norge, og er vanligst i store innsjøer omgitt av skog langs grensa mot Sverige. I de senere år har den hatt en positiv utvikling og påvises stadig lengre inn i landet.

Morten Ree (09.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fann en dunete fugleunge under en ventil på husveggen.Synest det så ut som det var i tidligste laget. Gav den en meitemark, og ventet at moren ville dukke opp i hvert øyeblikk. Hadde sett denne fuglen, som jeg mente var trost flyge ut og inn i ventilen. Så kom det plutselig trillende en fugleunge til, som også fikk en mark. Jeg la fugleungene tilbake i ventilen og regnet med at moren dukket opp. Det gjorde hun ikke. Etter flere timer bestemte jeg meg for å ta ut ventilen. Da fann jeg også en tredje unge. Kald og nesten livløs, men den pustet. Det ble til at jeg fostret de opp på badet (mye arbeid) og her er de avfotografert rett før de forsvant ut i det fri. De har kommet tilbake i over en uke og satt seg på armen min, men nå er de sky. Selv om de prøver og vil, tørr de ikke å sette seg på armen min lenger. Jeg mente det var trost, men ble usikker da jeg leser at troster ikke bor i fuglekasser. Jeg fann de jo langt inne i en ventil. Er det trost?

H. (07.08.2010)

Svar:

Nei, dette er ikke troster - det er unge stærer! De er ganske altetende, så de kan nok fores opp på alt fra mark til frukt og bær. Stæren er en hullruger.

Roar Solheim (08.08.2010)


#Diverse

Hvor blir det av stæren?

Hei,
Jeg ser at flere melder færre observasjoner av stær. Ved huset vårt i Aure på Nordmøre har det bestandig vært mye stær. I år så jeg noen få på vårparten, men nå (i august) kan jeg ikke se noen. Dette kan underbygge antakelsen om at det ikke bare er lokale variasjoner i bestanden.

N.N (07.08.2010)

Svar:

Vanskelig å si. Tellinger fra hele landet bør gjøres for å trekke slike konklusjoner. Andre steder ser folk mye stær.

Roar Solheim (07.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødbrun flott stert

Hei,
På multetur på fjellet i helgen, Nord Torpa (myrområde og litt høyfjellskog), fløy det opp en fugl(ganske stor - som en nøtteskrike) med rødbrun flott stjert - litt gjennomsiktlig på en måte. Det kunne virke som den "lekte" med meg og fulgte etter meg i ca. 400 meter - fløy fra tre til tre, lite med lyd. Mulig det var et rede i nærheten. Lurer på om dere vet hva slags fugl dette kan være? Mvh. Taran

T. (07.08.2010)

Svar:

Du har sannsynligvis blitt fulgt av en lavskrike - de er som regel svært nysgjerrige og lite sky.

Roar Solheim (07.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art er disse ungene?

Bilde vedlagt spørsmålet

De hekket i en kurv med en potteplante for noen år siden.

R.K. (07.08.2010)

Svar:

Litt dårlig bilde, men mistenker at dette er et kull med gråfluesnapper unger.

Roar Solheim (07.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gås

Jeg var ute med båten og dær var det en flokk meg grågås.. Men inni den flokken var det også en hvit gås ? Er det grågås.?

B. (07.08.2010)

Svar:

Umulig å si. Det kan ha vært en feilfarget grågås, og det kan ha vært en rømt tamgås sammen med grågjess.

Roar Solheim (07.08.2010)


#Diverse

terne

Hei. Siden den terne unge jeg sa at jeg måtte mate for moren og faren var borte. Klarer den seg selv ?

Etter den flyr sin vei? Vet de at d skal fange mat selv ?

B. (06.08.2010)

Svar:

Når fuglen er flyvedyktig, vil den sannsynligvis forsøke å stupe og fange fisk på egen hånd - dette er trolig en medfødt adferd (de må ikke lære fisking av sine foreldre). Fuglen bør settes ut der den ble funnet, hvor det er andre terner.

Roar Solheim (07.08.2010)


#Fuglekasser

Forlatte egg

Hei Eg har ein fuglekasse som henger p[ veggen Men i dag ligger det nokken forlatte st're egg ka skal eg gj;re med de..n[r eg skal fjerne reirmateriale++

F. (07.08.2010)

Svar:

Rens ut alt innholdet, både gamle reirrester og de uklekte eggene.

Roar Solheim (07.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Munk ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, Tok eit par bilder av ein fugl som spiste moreller i morelletreet i hagen. Bildene er tatt gjennom stuevinduet. Trudde først det var ein hagesanger, men ved nærmere undersøkelse ligner det også svært på ei munkedame (tydelig brun hette ) Bildene er tatt på Nesjestranda i Molde kommune den 5.08.10. Har aldri observert munk her før. Er det mulig å fastslå med sikkerhet hvilken art det er ?

N.N (07.08.2010)

Svar:

Ja, dette er en munk. Men sannsynligvis er det en ungfugl - de har samme farge som hunnene.

Roar Solheim (07.08.2010)


#Sykdom og skader

Due i vinduet

Hei,
I går kveld fløy en due inn i vinduet mitt med et høyt dunk. Etter det har den sittet på balkonggulvet med hodet "nede" i kroppen, slik de gjør når de sover/hviler. Jeg er usikker på om den er skadet, eller bare har fått et sjokk. Jeg prøvde å skvette litt vann på den, men den flyttet seg ikke. I går kveld la jeg ut en skål med firkorn og en med vann, og dua flyttet seg da under hagemøblene da jeg nærmet meg (gikk med flaksebevegelser). Der stod den i dag tidlig også. Spørsmålet er: Hva skal jeg gjøre? Se om den kommer til hektene? Hvor lang tid kan det ta? Eventuelt ringe noen som kan ta livet av den? Isåfall, hvem? Har ikke hjerte til å drepe den selv...

B.O.B. (06.08.2010)

Svar:

La den bare sitte, og gi den eventuellt litt vann. Den har fått hjernerystelse, og trenger tid til enten å komme til hektene igjen, eller så dør den etter en tid. Det viktigste er at den får sitte i ro, og beskyttet slik at ikke katter eller andre kan ta den mens den er svekket.

Roar Solheim (06.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg kjørte i bil med familien da vi plutselig så 2 fugler sveve over området. Jeg hoppet ut av bilen og tok fram kameraet å fikk følgende bilde. Hvilken fugl er det? Bilde er tatt i sverige.

M.K.D. (06.08.2010)

Svar:

Dette er en vepsevåk. Flott bilde!

Roar Solheim (06.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

JO PÅ RUNDE

Bilde vedlagt spørsmålet

HEI!

Jeg er usikker på om dette er tyvjo(stercorareus parasiticus) eller storjo (stercorarius skua). Bemerk den fremtredende hvite vingeflekken som gjør at jeg tror at det er stercorarius skua.
Kan du hjelpe med identifikasjonen?
Observerte 4 hekkende par på Runde 19. juli 2010
Mvh
Knut Guttormsen

N.N (06.08.2010)

Svar:

Ja, dette er helt tydelig en storjo! Tyvjoen er en mye slankere og smekrere fugl enn denne, som mer har form som en av de store måkene. Flere par storjo hekker hvert år på Runde.

Roar Solheim (06.08.2010)


#Trekkfugler

Trekk

Hvor mange mil flyr grågåsa ?
Hvor mange mil flyr terna ?
Hvor mange mil flyr Fiskemåkene ?


Når de drar sørover for vinteren da drar de med ungene. Kommer de tilbake med ungene ? Eller hva ??

H.P. (05.08.2010)

Svar:

Gjess trekker sammen med ungene sine, i familiegrupper, mens terner og måker trekker som enkeltindivider (dvs. ungene holder ikke sammen med foreldrene sine). Trekkavstander varierer fordi fuglene kan trekke til ulike steder. Noen gjess kan overvintre i Norge, mens andre flyr helt til Spania. Terner flyr helt til Sydishavet.

Roar Solheim (06.08.2010)


#Diverse

Kvit svale

For eit par dagar sidan såg eg ei mjølkekvit låvesvale. Det var ein flygedyktig unge som sat på ein streng 3-4 meter frå meg. Hovudet hadde ei brun hette. Ungen vart mata på strengen av foreldra, men av og til flaug han bort frå strengen og henta maten i lufta frå foreldra. Så satte han seg på strengen att. Hadde god tid til å studere fuglen. Identifisering som svale er 100% sikker.

R.B. (05.08.2010)

Svar:

Du har nok sett en av disse individene som er født med en gen"feil", som forårsaker at fjærene ikke tar til seg fargestoffer under utveksten. Slike fugler kan bli helt eller delvis hvite, eller lyse i drakten. De er altså ikke albino individer. Hold øye med om den dukker opp neste år - det er interessant å se om den klarer seg. Livet er hardere for slike misfargede individer.

Roar Solheim (06.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

jaktfalk eller vandrefalk?

vi observerte to falk på skogsøya i vesterålen i ca 300- 400 m høyde. fuglene hang lavt over bakken, var lyse ifjærdrakten, sett unden i fra. de hang stille, uten vinge bevegelse og stupte med vingene inntil kroppen, ikke ulikt en terne. kan dette ha vært jaktfalk? har slått opp i ulike fuglebøker, hvorav kun en bok presiserer at jaktfalken henger lavt over bakken.

A.T.A. (05.08.2010)

Svar:

Den adferden du beskriver at dere så, stemmer best overens med tårnfalk. Den jakter ved å stille i lufta med flaksende vinger, gjerne lavt over bakken. Jaktfalken gjør etter mine kunnskaper ikke dette, blant annet fordi den ikke jakter smågnagere, men fugl i flukt. Da må den forfølge fuglene i rask flukt eller i stup. Tårnfalken "henger" stille over bakken til den får øye på en mus, og så stuper den ned.

Roar Solheim (06.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hei

Bilde vedlagt spørsmålet

jeg lurer på hva denne tropiske fuglen hetre. finner den ikke på nett, og trenger hjelp. så den i en dyrebutikk, og den var utrolig kul...

B.A.G. (05.08.2010)

Svar:

Dette er en beostær.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Diverse

Jeg spør igjen

Jeg fikk et delvis svar på spørsmålet mitt for noen dager siden. Takk så mye for svaret, men jeg finner ingen info noen sted i bøker eller på nett om det jeg egentlig lurte mest på.

Som jeg trodde var det en Gråsisik jeg sendte inn bilde av. Det jeg ikke har blitt klokere på er den gulrotfargede issen. Alle Gråsisiker jeg har sett før har purpurfarget isse. Er knallorange isse typisk ungfugl farge?
Det som isåfall gjorde meg litt usikker på art er at denne fuglen oppførte seg som en erfaren voksen fugl og ikke som en unge.
Håper dere kan svare igjen.
Takker for denne svært nyttige og fine nettsiden!

T. (05.08.2010)

Svar:

Det kan være at dette er en ungfugl. Hos noen finkefugler får ikke hanner voksen farge før de er 1-2 år gamle. Avvikende (mangelfull) næring kan også resultere i svakere farge på fjærene, så dette kan ha flere årsaker.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hønsehauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en hønsehauk?
Takk for svar.

J. (05.08.2010)

Svar:

Ja, det ser absolutt ut til å være en voksen hønsehauk.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Økologi og atferd

Forstyrret grågås

Jeg finner ikke igjen mitt tidliggere stilte spørsmål og velger derfor å spørre på nytt.
Tidlig i vår padlet jeg kano på en liten innsjø der det hekker diverse ender og gås. Da jeg padlet nære kanten fløy det plutselig opp to grågås og etter de plumpet det 3 små gåsunger uti vannet. Ungene var enda ikke flyvedyktige så den ene dukket og de andre svømte av gårde. Jeg snudde straks kanoen for å ikke forstyrre de, men etter en halvtime så jeg den ene ungen midt utpå sjøen og den andre ungen var helt på andre siden, langt unnå der jeg hadde skremt dem opp. Grågåsforeldrene hadde flydd langt av sted og var ikke å se. Vil grågjessene finne tilbake og klare å samle ungene igjen? (Eller vil ungene kunne klare seg selv? Jeg tror de ennå var for små til å klare seg selv.)

G. (05.08.2010)

Svar:

Når foreldrefugler blir skremt vekk, og fugleungene eventuellt gjemmer seg, så vil foreldrene klare å finne dem igjen senere. Foreldrene lokker på ungene, og ungene vil også sende ut lokkerop til foreldrene sine.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Sykdom og skader

Skadet fugl

En fugl fløy inn i vinduet og skadet seg. Har lagt den i en pappeske og gitt den ro. Vingene virker helt fine, men den klarer ikke stå på beina. Hva bør jeg gjøre?

S. (05.08.2010)

Svar:

La den få være i ro inntil et døgn (i verste fall to). Forsøk å ta vann på fingeren og overfør til utsiden av fuglens nebb - da kan den få drikke litt vann, og det trenger den nok. Den har fått hjernerystelse, og vil enten komme seg, eller så dør den plutselig. Den trenger bare tid og ro.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Økologi og atferd

Havørnobservasjon

Bilde vedlagt spørsmålet

Vedlagte bilde er tatt på 5 - 6 meters hold med mobilkamera uten zoom. Ørnen satt på en liten holme, og vi kom så tett innpå i båt MED påhengsmotor i gang ! Jeg TROR ørnen var voksen, i alle fall var fargene "normale", bl.a. med gult nebb og gule klør. Trodde den var syk siden den ikke lettet - men da vi kom tilbake til stedet en liten halvtime senere var den fløyet! Er slik atferd vanlig, dvs. at ørn ikke flykter for mennesker / gjenstander / lyder?

N.N (05.08.2010)

Svar:

Dette er en ung havøn - trolig en unge fra i sommer, og slike unge fugler kan ofte være veldig tillitsfulle. Hvor i landet er bildet tatt?

Roar Solheim (05.08.2010)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Koffor Hveser endene og napper deg i hånden Vist den ikke er tam?Eller tam .....Eri ikke heilt sikker

F. (30.07.2010)

Svar:

Ender og svaner som er vant til å bli matet, vil forsøke å nappe deg i hendene dersom du holder dem fram, for da tror de at du tilbyr dem mat. De kan kanskje hvese når de oppdager at de ikke får noe...

Roar Solheim (05.08.2010)


#Fuglekasser

Hvor tett kan småfuglkasser henges opp?

Hei! Hvor tett kan kasser til småfuglkasser slik som kjøttmeis og svart-hvit fluesnapper henges?

J.H. (31.07.2010)

Svar:

De kan nok henge ned mot 5-10 meter fra hverandre. Da får du helst ulike arter i to nabokasser. Hvis kassene beregnes for samme art, så bør avstanden være 25-30 (50) meter.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Knekkand?

Jeg padlet kano i et vann på ca 1000 moh i Gausdal. Der så jeg en liten and med 7 barn svømme. Jeg kom på ca 7 meters hold, og så at anden var veldig mørk over det hele, med unntak av en meget markant lys/hvit stripe langs hodet i øyehøyde. Stripen ble tynnere bakover og sluttet nesten bak i nakken. Jeg husker ikke om den startet ved øyet, eller om den startet helt fremme ved nebbet. En av barna dykket. Jeg har sjekket fuglebøker og på birdlife.no, og den eneste anden med en slik lys stripe er knekkand. Men hekker den så høyt? Og de bildene jeg har sett, er Knekkand mye lysere. Denne var veldig mørk (brun-)grå.

P.R.E. (31.07.2010)

Svar:

Dette er vanskelig å avgjøre uten bilder av fuglen, men jeg tror det er langt mer sannsynlig at du har sett en krikkand hunn med unger. Den har også slike lyse striper, og lysheten kan nok variere fra individ til individ.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Økologi og atferd

Hvordan vet fuglene når det er for sent å starte et hekkeforsøk?

Hei! Hvordan vet fuglene når det er for sent å starte hekking? Feks for arter som har flere kull. Har de noen form for paringstid?

J.H. (31.07.2010)

Svar:

Det kan være daglengde (lysmengde), endring i næringstilgang, og indre biologiske klokker, som sammen styrer hva fuglene gjør til ulike tider av året.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglenavn.

Vi har tre stor tujaer i hagen. Denne sommeren har jeg lagt merke til at en spesiell fugletype har tilhold i disse tujaene. Litt store småfugler, gråbrune med lyse striper.
lurer på hva disse fuglene heter?

A.H.T. (01.08.2010)

Svar:

Vanskelig å si bare etter denne beskrivelsen, men både troster og stær kan oppholde seg i tujaer og einerbusker.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Økologi og atferd

Svane dreper egen unge

Vi har et par knoppsvaner i bukta nær oss , de hadde til å begynne med fire barn. Nå, to måneder senere er det to igjen. Jeg ble meget overasket da jeg i dag så svanefar svømme rundt og rundt hans eget barn og flakse med vingene . Han slo / dyttet den under vann...hva slags adferd er det? Hvorfor dreper han sin egen unge?

W.M. (01.08.2010)

Svar:

Det kan hende at du tolker feil. Kanskje er det noe galt med ungen (har den f. eks. fått fiskescener på/rundt kroppen?), og svanens adferd kan være et desperat forsøk på å hjelpe ungen. Hvis den virkelig forsøker å ta livet av en svaneunge, så kan det være en unge fra en annen svanefamilie, som ikke er hans egen.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Diverse

Terne unge

Hei jeg har fulgt en terne familie i ca en uke. Men noe har
sjedd for d var 3 unger. Nå er det bare 1. Den ene ternen er ikke der lenger. Å den andre har stukket av. For den har ikke vert der på ca 1 dag nesten. Jeg tok med meg ungen hjem. den var ganske svak. Den gapet ikke med det samme men til slutt åpnet den munnen når jeg kom med fisk.. Den spiser godt og vokser mye den har og fått fjær. Men jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre når den blir gamlere.? Kommer den til å dra med de andre eller ?

B. (01.08.2010)

Svar:

Du må bare ta den med til sjøen når den er stor, og se om den vil fly sin vei. Alt etter hvor dette er i landet, så bør terneungene være klare til å begynne trekket fra 20.8. til 15.9.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Diverse

Fuglelopper

ka hjelper med røde prikker etter fuglelopper bit de Klør Sååånnn Mykje!!!!!

F. (04.08.2010)

Svar:

Prøv Aurax på tube - det hjelper faktisk MOT kløe.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Diverse

Spurv uten fjær

Vi tok forleden (dvs 2 månder siden) inn en spurvunge som åpenbart hadde falt ut av reiret. Den kunne ikke fly, bare flakse og manglet flere fjær. Nå har den bodd i et rom blant planter og et lite tre i to måneder og begynner å se voksen ut. Og vi tenker det er på tide å slippe den ut. Men den kan fremdeles ikke fly skikkelig og mangler fjær på brystet/framsiden av kroppen. Når vokser fjærene frem skikkelig og når vil den lære å fly?

T. (04.08.2010)

Svar:

Det var underlig - den burde ha hatt velutviklede fjær over hele kroppen for lenge siden. Dere må nok da bare ta tiden til hjelp. Forsøk å få noen fuglekjennere nær dere til å ta en titt på fuglen.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Jeg bor på et lite gårdsbruk like utenfor Stavanger i landlige omgivelser.Hadde en utrolig opplevelser for noen minutter side. Plutselig hørte jeg intens fuglekvitter og så at det myldret av spur utenfor. Det var spurver på taket, på plenen,i bedet, i steingjerdet og på trappen. Det var fantastisk. Nå lurer jeg bare på - hva var det som skjedde? her? Med vennlig hilsen Ingunn Tvedt

I.T. (04.08.2010)

Svar:

...Det vet jeg faktisk ikke..... Av og til kan spurver ssamle seg i slike "kvitreorgier", og om det er for å skremme unna andre dyr (som kan spise dem), eller om det er en slags leikaktivitet a la orreleik, det vet jeg ikke, men det kan tenkes at det har samme funksjon.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Diverse

Skjor i pipa...

Vi har på tredje året eit skjorepar som har hatt reir og fått ungar INNI pipa....I fjor prøvde vi å fyre mykje tidleg på våren for å unngå at dei slo seg ned igjen,men...dei er visst tøffe typar, og brydde seg lit eom det.. Har no 4 ungar pluss foreldra flaksande og skrikande rungt huset frå tidleg morgon til seine kveld. Kva kan vi gjere for å unngå dette igjen...og har du eit råd om korleis fjerne dei i år? Har høyrt at måker skyr gummiormar , -kan dette trikset ha effekt på skjor?
Er litt redd for at evt ekskrementer frå leigebuarane skal skade innsida av pipa...

T. (04.08.2010)

Svar:

Dere bør tette pipeåpningene med kyllingnetting. Da kommer ikke skjærene inn eller ned i pipa, men røyken kommer ut. Enkelt og effektivt.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Økologi og atferd

hubro

skjer det ofte at hubroen dreper andre rovfugler som spurvehauk og hønsehauk?

K. (04.08.2010)

Svar:

Hubroer spiser alt de kan fange, og alle rovfugler mindre enn dem selv blir spist hvis de kan fange dem. Ungfugler er lettere å fange enn voksne. De fleste rovfugler spiser andre rovfugler som er mindre enn dem selv.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

nøtteskrike

er nøtteskriken i norge hele året?

K. (04.08.2010)

Svar:

Ja. Men i tillegg hender det at nøttekråker kommer på invasjonsbevegelser østfra. Dette er en underart som mkalles sibirnøttekråke, og de går spesielt etter frø fra sembrafuru eller andre utenlandske bartrær med store kongler og store frø.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Musvåk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hallo, er dette en musvåk? Den er sett i skogstrakter i Vestfold.
Takk for svar.

J. (04.08.2010)

Svar:

Ja, dette er en musvåk.

Roar Solheim (05.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Regner med at det er en ungfugl og konkluderte (etter å ha sjekket flere fuglebøker) med at det antageligvis var en ung rødstrupe, men jeg føler meg ikke sikker på det! (bilde/tegning av ungfugler mangler i endel bøker....)

Bilde ble tatt 31. juli i fjor; den satte seg ca en meter fra meg - delvis under tak (kanskje for komme unna regnet ....... - den så litt våt og pjusk ut!) og der ble den sittende ganske lenge til mine store glede.....

På forhånd takk!

S. (01.08.2010)

Svar:

Dette er en nyutfløyet gråfluesnapper-unge.

Morten Ree (04.08.2010)

««første 44 205 - 44 254 av 50 257 siste»»