Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 44 170 til 44 219 av totalt 50 297 spørsmål


#Diverse

Hvit kråke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
I forrige uke var vi i Ålesund (20.08.2010). I et tre der så vi noe som for oss så ut til å være en hvit kråke. Vi tenkte først at det var en albino - men nebb og øyne var ikke lyse/røde.
Har dere noen formening om hva dette kan ha vært? Størrelse så ut til å være omtrent som en vanlig norsk kråke, muligens litt mindre. Lyden den lagde var akkurat som fra en vanlig kråke.
Bilde er vedlagt.

N.N (26.08.2010)

Svar:

Denne var VELDIG hvit, men er likevel ikke albino. En del fugler kan bli helt eller delvis hvite pga en genfeil som gjør at fjærene ikke tar opp fargestoffer under utveksten. Slike fugler blir som oftest spraglet med hvite felter, men denne var faktisk uvanlig uten antydning til noen mørke fjær i det hele tatt.

Bildet viser forøvrig en skjære.

Roar Solheim og Frode Falkenberg (27.08.2010)


#Fugleforing

Spørsmål:

Hei.
Jeg bor i Danmark og forer små fugler i hagen min med talg kuler,disse er belagt med grønn (plastikk?).
Har hørt at denne kan ødelegge tungene til fuglene når di hakker og spiser.
Er dette noe som dere har erfaring med?
På forhånd takk for svar.

L.S..S..D. (20.08.2010)

Svar:

Meiseboller bør gis til fuglene inne i nettingrør (av metall), og da skal man først fjerne plastikknettet som omgir bollene i butikken. Dette er den beste måten å fore meiseboller på.

Roar Solheim (26.08.2010)


#Diverse

svaler til besvær!!!!!

Hva kan vi gjøre for å få bort svaler som har tatt bosted på huset vårt? De sitter på pynten vi har på veggene på terassen (som det er tak over) De sitter på ledninger under taket. De driter ned alt, og jeg er nå rimelig lei dem. De har ikke reir på huset men i en låve ca 50 meter unna huset vårt. Ingen av naboene er plaget med det samme. De driter rett på veggen mens de flyr. Det ser helt forfærdelig ut. Hva skal vi gjøre?

J.H. (21.08.2010)

Svar:

Ikke godt å si. Kanskje det kan hjelpe å henge opp strimler med sølvpapir over og ned på stedene der svalene sitter? Du må i alle fall gjøre det uønskelig eller umulig for dem å sitte der de pleier å sitte, da slipper du ekskrementene.

Roar Solheim (26.08.2010)


#Diverse

Albino ravn i Norge?

Hei! Er det gjort observasjoner av hvit ravn i Norge? I så fall hvor og når?

C.T. (25.08.2010)

Svar:

Har aldri hørt om hvite individer av ravn.

Roar Solheim (26.08.2010)


#Diverse

Hvordan bli kvitt småfugl

Hei!
Jeg har høns og nå har småfuglen oppdaget maten inne i hønsehuset og jeg får de ikke vekk? Har dere noen andre forslag til å holde/skremme vekk små fugl enn å ta netting over hele gården? Er redd småfuglen vil sette seg fast i nettingen.

S. (25.08.2010)

Svar:

Finmasket kyllingnmetting er nok eneste mulighet. Det har jeg både over tak og i vegger i min egen hønsegård, for uten taknetting er ikke hønene godt nok beskyttet mot f. eks. hønsehauk. Hauken kommer før eller siden. Høner er altfor fristende mat (de er mye tregere enn ville fugler), og derfor er det vårt ansvar å sørge for at de har skikkelig nettingbeskyttelse.

Roar Solheim (26.08.2010)


#Diverse

hekketid skjor

hei har ett tre i hagen som skal ned,men det er ett reir oppe på toppen med unger.vet du hvor lenge de holder til i redet ?

N.N (25.08.2010)

Svar:

Skjærer burde ha utfløyne unger for lenge siden. Hvis det er unger der NÅ, så er de nok i hvert fall ute i løpet av et par uker.

Roar Solheim (26.08.2010)


#Diverse

Tvillinger?

Kan fugler få tvillinger? Jeg har hørt man kan finne to plommer i hønseegget, men kan begge være befruktet? Vil de i så fall begge kunne overleve og vokse opp? Dersom det er to plommer i egget må de vel nesten kalles toeggede selv om de kommer fra samme egg? Hva med eneggede (eller enplommede) tvillinger, forekommer det? Om tvillingvarianter inntreffer, hos hvilke arter er det mest vanlig?

M. (25.08.2010)

Svar:

Har aldri hørt om at egg med to plommer kan utvikles til to fostere. Til det er det nok for trangt inne i eggeplommen, så tvillingklekking er nok bare en teoretisk mulighet.

Roar Solheim (26.08.2010)


#Diverse

Skjæreplage

Hei, vi er plaget av skjærer som holder leven, men ikke minst skiter ned verandamøblene - de sitter vaglet på stolryggene og griser fælt. Er det noen måte å få disse til å tro at området er "opptatt", dvs. vil de reagere på f. eks. falske fugler og "flytte til naboens veranda"?

R. (26.08.2010)

Svar:

Veldig vanskelig å si. I slike tilfeller må en nok bare prøve seg fram. Kunstige plastugler og lignende lærer fuglene etter hvert at er helt ufarlige, og så kommer de gjerne tilbake.

Roar Solheim (26.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trost i hagen, hvilken?

Bilde vedlagt spørsmålet

Håper det er mulig å bestemme denne fuglen, til tross for lang avstand til motivet. I en periode i juni/ juli ble det observert mange slike fugler, næringssøkende på bakken.
Området er kyststrøk i Troms.

E.P. (26.08.2010)

Svar:

Dette er en gråtrost.

Roar Solheim (26.08.2010)


#Økologi og atferd

Duer

Hei!
Hvorfor klapper duene med vingene når de flyr? De slår vingene mot hverandre over kroppen. De flyr gjerne sakte og i varierende høyde.

R.L. (20.08.2010)

Svar:

Sannsynligvis en form for lydsignal, lik spettenes tromming, eller andre fuglers vingeklapping (hornugle, jordugle og nattravn klapper med vingene under fluktspillet). Kanskje er det et signal til eventuelle rovfugler om at dua er kjapp og frisk, og ikke verdt å jakte på.

Roar Solheim (24.08.2010)


#Diverse

spikerbrett

Hvor kan en kjøpe slike brett for å holde måkene unna

N.N (24.08.2010)

Svar:

Har aldri hørt om slike, så dette må du søke svar på andre steder - og trolig konstruere selv.

Roar Solheim (24.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ønsker bekreftelse!

Bilde vedlagt spørsmålet

Ønsker bekreftelse på om eg har rett når eg seier dette er ein Buskskvett? Dette er ein flott plass å få svar på ting ein lurer på! Har for min del fått rask tilbakemeldding på det eg har spurd om! Takker for det!

B.S. (24.08.2010)

Svar:

Ja, dette er en buskskvett, det ser ut til å være en hunn.

Roar Solheim (24.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl kan det være?

I dag så vi en bitte liten fugl i sommerfuglbusken. Den fanget innsekter og hoppet fra grein til grein. Den sang tvuitt, pause og så tvuitt igjen.

Den lignet på fuglekonge bare at den manglet den gule stripen på hodet og så var den ikke mer enn ca 6-7 cm stor.
Vi var heldige å fikk studert den på nært hold.

Det var en utrolig søt liten tass. Men hva slags fugl var det?

På forhånd tusen takk for svaret! :)

A.L. (23.08.2010)

Svar:

Det høres ut til at dere har sett en løvsanger - Norges mest tallrike fugleart.

Roar Solheim (23.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvordan art er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en ung Sivhøne? Den svømte på en måte som kunne minne om dette. Bildet er tatt på Linnesstranda utenfor Drammen.

B.E.H. (23.08.2010)

Svar:

Det ser absolutt slik ut, ja.

Roar Solheim (23.08.2010)


#Ringmerker

Ringmerking

Hei.:) Jeg vil bli ringmerker.. Hvordan blir jeg det :)?

H.P. (14.08.2010)

Svar:

Ta kontakt med ringmerkingssentralen på e-post birdringing@stavanger.museum.no, så får du nok den informasjonen du trenger.

Frode Falkenberg (23.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg antar at denne fuglen er en eller annen sanger, men hvilken?

N.N (23.08.2010)

Svar:

Dette er en løvsanger - norges mest tallerike hekkefugl.

Frode Falkenberg (23.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl på Hardangervidden

Hei! På en tur på Hardangervidden i sommer, så vi en fugl som lignet litt på en svale. Den hadde en svart "smikke" på brystet og var brun på kroppen men hvit på undersiden, rundt "smikken" og under vingene. Har du noen ide om hvilken fugl dette kan være?

O.S. (21.07.2010)

Svar:

Alle våre svaler går opp i bjørkeregionen, men er tilknyttet setrene, spesielt gjelder dette låvesvale og taksvale, men også sandsvala kan lage hull i torvtakene på setrene, men velger også jordskrenter ved bekker og vann. Låvesvale har blåsvart smikke og rygg, mens sandsvala har brun smikke og rygg. Taksvala er utelukket da den er ensfarvet hvit fra strupe og hele undersiden av kroppen.

Skal man tenke alternativer til svalene så kan dere ha sett en vadefugl, f.eks. sandlo, som har kombinasjonen svart smikke og brun rygg, ellers hvit, eller en strandsnipe, som har en ganske svalelik flukt like over vannspeilet, men har brun smikke og rygg.

Morten Ree (23.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hei.
En kollega fra Naustdal i Sogn og Fjordane nevne at det i flere år hadde vært en liten flokk ryper ved Svartepøyla i Naustdal som han beskrev som "svarte ryper". Han sa de holdt seg i et område som lå på ca 850 moh og at det dreide seg om 8-10 stykker. Han var ikke sikker på om de hadde vært der de to siste årene da han ikke hadde vært der selv på noen år. Han lurte på om det var kryssing med orrfugl, men det er vel litt for høyt over havet ?
Kan det dreie seg om Skotsk Lirype som kan være satt ut, eller er det for høyt også for denne arten ?

T.V.S. (22.08.2010)

Svar:

Alt tyder på at dette er orrfugl. Høst og vinter kan orrhanen holde til i skogbandet i små flokker og beite på fjellbjørka.

Morten Ree (23.08.2010)


#Diverse

svart og hvit skjempe

da jeg var ute og gikk så jeg en enorm svart og hvit måke den var rundt 1 1/2m!! er det normalt. og hva slaks måke er det????

R.F. (20.08.2010)

Svar:

Dette er en svartbak. Den er verdens største måke. Den måler fra 61 til 79 cm, har et vingespenn på 144-166 cm og veier fra 1,3 til 2 kg.
Les mer om svartbak i Norsk Fugleatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=196

Morten Ree (23.08.2010)


#Sykdom og skader

Kaie

For to måned siden fant jeg en kaie som klarer ikke å fly p.g har skade i den ene vingen.Den bevege seg rask på bakken.Når høst-vinter kommer blir problem.Kan dere hjelpe?

L.L. (20.08.2010)

Svar:

Fugler med vingebrudd vil som regel være dødsdømte i naturen. Det er selvsagt mulig å fange inn fuglen for å forsøke å operere vingen. Men dette koster mange tusen kroner og krever også et lengre restitusjonsopphold i etterkant. Ofte er det beste å la naturen gå sin gang, selv om dette er vondt å se på.

Morten Ree (23.08.2010)


#Sykdom og skader

Linerle

Vi har en linerle som er her hver sommer (8-10 år) og som har en høgre fot med klum i steden for klør.
Er klumpfoten arvelig? eller er det samme linerlen som kommer hver sommer?

O.M. (21.08.2010)

Svar:

Det er nok samme linerle som har kommet tilbake år etter år. Den høyeste alder kjent fra ringmerking av linerle i Norge er seks år. Men den kan selvsagt bli gamlere, men hos småfugler er det generelt svært lav gjennomsnittsalder så deres linerle har tross sitt handikap blitt veldig gammel. Håper den dukker opp også neste år.

Morten Ree (23.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Duer

Duen. Brun krop hvit hovde & hale

N.N (22.08.2010)

Svar:

Dette virker for å være beskrivelse av en variant av tam bydue/brevdue.
Av de ville duene som forekommer i Norge er beskrivelsen nærmest den sjeldne turteldua. Se bilde på linken under:

http://www.birdphoto.no/default.asp?PG=nofu&AG=7&GRN=Sandh%F8ns,%20duer,%20gj%F8ker,%20ugler,%20nattravner%20og%20seilere&sort=DATO

Morten Ree (23.08.2010)


#Økologi og atferd

Fugleskremsel til stokkender

Hei, vi har en liten brygge som er det perfekte oppholdssted for ender: Det er masse vannplanter på grunt vann like ved hvor endene spiser og på bryggen får de stå å tørke seg. Problemet er at det er for mange ender og at de driter ut hele bryggen. Det tar ca. en dag, og så er brygga ubrukelig for mennesker for den er så tilgriset av andemøkk.

Vi har (fugle)hund, men den fatter ikke lenger interesse for endene - heller ikke omvendt, dessverre. Vi satte opp en streng langs bryggekanten, den hoppet de lett over. Vi har hengt opp bevegelig fugleskremsel (baller med "øyne" som beveger seg), det tok ca. 2-3 dager før de ignorerte de.

Hva kan vi gjøre for å bli kvitt endene på brygga? Vil en stor rovfugl-kopi, hubro eller ørn, hjelpe?

Endene får selvsagt ikke mat hos oss.

R. (22.08.2010)

Svar:

Det finnes såkalte "plasthubroer" å få kjøpt i jakt- og fiskebutikker, de har en lang snor som gjør at den flakser med vingene når den trekkes i. Men jeg vet ikke hvordan dette vil virke på endene. I tillegg vil en slik hubro tiltrekke seg måker og kråker som vil mobbe den.

Hva med å bygge en liten flytebrygge som forankres slik at den ligger et lite stykke fra land. Den vil virke tryggere for endene når den ikke er landfast, og kanskje de velger den framfor den andre, spesielt hvis de opplever at de ikke blir jaget fra den slik de ofte blir fra den nåværende bryggen.

Morten Ree (23.08.2010)


Sandlo?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, bildet er dårlig, men lurer på om jeg kan få hjelp til å finne ut hvilken fugl dette er (sett i Koksabukta, Bærum).

J.J.H. (22.08.2010)

Svar:

Dette er en strandsnipe.

Morten Ree (23.08.2010)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

jeg skjønner ikke hvorfor havørnen og andre rovfugler lar seg jage av mindre fugler som kråker eller måker. hvorfor dreper de dem ikke, de er vel ingen match for dem?

E.H. (23.08.2010)

Svar:

Rovfuglene benytter seg av overraskelsesjakt og er i de fleste tilfeller avhengig av fart for å slå til byttet eller sette klørne i det. Hvis de blir oppdaget vil fuglene varsle hverandre og kråkefugler og måker vil også oppsøke rovfuglen for å "mobbe" eller forsøke å jage den. Fugler er svært årvåkne og raske i bevegelsene så det byr på problemer for en rovfugl å være rask nok til å fange fugl som er oppmerksom på dens tilstedeværelse.
Dette synes godt ved et åtsel hvor alle kråkefuglene er raske til å varsle å stikke bort når ørnen kommer på åtslet. Men straks den har landet kommmer de alle tilbake og setter seg rundt ørnen. De betrakter den som ganske ufarlig når den er på bakken. Da napper de den i stjerten og stjeler noen biter rundt føttene på den.
Men det kjente filmopptaket for noen år siden av kongeørna som slo en tiur på leik, hvorpå den holdt tiuren med en fot og grep en annen spillende tiur med den andre foten viser at den ikke er ufarlig på bakken, hvis man er uoppmerksom.

Morten Ree (23.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vandrefalk eller lerkefalk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne kom flyvende i et fuglereservat å skremte opp måker, ender og stort sett alle typer unntatt gjess. Fikk et bilde, men lang avstand dessverre. Kan ligne lerkefalk, men måten de andre fuglene reagerte på kunne tyde på at det kan være vandrefalk. Vandrefalk eller Lerkefalk?

N.N (21.08.2010)

Svar:

Fuglen er ikke slank nok til å være lerkefalk, men hele kroppsformen stemmer med vandrefalk. Bildet er for dårlig til å se dette godt, men alt her tyder etter min erfaring på en ungfugl av vandrefalk.

Roar Solheim (23.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i Finnskogen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Beklager elendig kvalitet på bildet, men jeg lurer på om dere klarer å se hva slags fugl det er? Den satt midt i veien da jeg kom kjørende opp en skogsgrusvei og ville først ikke flytte seg. Jeg trodde det var en skjære (!) inntil jeg kom nærmere og så at den ikke hadde så mye hvitt på seg som det først så ut som. På bildet ser fuglen kanskje større ut enn den er, men den var altså som en skjære i størrelse. Da den lettet så jeg at den hadde veldig kraftige bein. Den var ikke tung i kroppen da den fløy. På forhånd takk for svar!

E. (19.08.2010)

Svar:

Dette ser ut til å kunne være en spurvehauk.

Roar Solheim (19.08.2010)


#Økologi og atferd

Kråke som fanger mus

Heisann,

her ein dag gjekk eg ei veninne av meg forbi eg kråke som hadde fanga ei mus, og som drev og fillerista musa i eit fas nebbgrep. Både eg og ho eg var med vart lettara sjokkert og spørsmålet må bli som følger:

kor vanleg er det at kråker et/livnærar seg av/fangar mus?

mvh
Endre

E.K. (21.05.2010)

Svar:

Kråka er en oppurtunistisk fugleart som kan benytte seg av et bredt utvalg objekter som næring. Avfall, døde og levende dyr osv. De fleste kråkene som får muligheten til å ta ei mus vil nok gjøre det.

Frode Falkenberg (19.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer litt på denne vadaren-han har lett nedbøygd nebb,funnen ca 1000 m.o.h.i Oppland

B.A. (19.08.2010)

Svar:

Dette er en småspove.

Frode Falkenberg (19.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette.

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fløy rundt i fjæra på Herdla, Askøy sammen noen artsfrender.

K.K. (19.08.2010)

Svar:

Bildet viser en steinskvett.

Frode Falkenberg (19.08.2010)


#Økologi og atferd

Fulger om natten

Jge lurer rett og slett på, om fuglene sover om natten? Og hvor sover de i såfall? Varierer det mellom fugleartene hvor mye søvn de trenger?

M. (17.08.2010)

Svar:

Fugler sover både om natta og om dagen. Dagaktive fugler som gjemmer seg i hulltrær eller fuglekasser om natta (som meiser), sover trolig nokså mye. Andre arter kan kanskje sove bare korte perioder mellom tidene de er våkne. Men dette er det ikke skrevet så mye om, så er er det trolig duket for nye oppdagelser.

Roar Solheim (18.08.2010)


#Diverse

Når er en fugl stasjonær?

Jeg registrerer fugler på artsobservasjoner og i den forbindelse lurer jeg på en ting. Når er en fugl stasjonær? Er for eksempel terna stasjonær når den hekker i et område eller er det bare fugler som er i samme område hele året som kan sies å være stasjonære?

B.A. (17.08.2010)

Svar:

Begrepet stasjonær brukes mest om fuglearter som er stedfaste i hekkeområdene eller i en region gjennom hele året. Trekkfugler betegnes ikke som stasjonære når de hekker, for det er selvinnlysende at fugler MÅ være stedbundet unde hekketiden.

Roar Solheim (18.08.2010)


#Diverse

Terne unge

Den terne ungen jeg måtte fore opp har jeg nå sluppet fri.. Men den kommer bare tilbake for å spise mat. Hva skal jeg gjøre ? Skal jeg slutte å gi den mat eller må jeg gi den til den har dratt ??

H.P. (17.08.2010)

Svar:

Ternene bør begynne å trekke omtrent på denne tiden, så det spørs om du ikke bare må forsøke å slippe denne i skjærgården. Men kanskje det ikke går - har ikke direkte erfaring med terner.

Roar Solheim (18.08.2010)


#Trekkfugler

trekk

hvilke fugler trekker ikke ? :)

H.P. (18.08.2010)

Svar:

Det er det en lang rekke arter som ikke gjør, og de kalles standfugler. Sjekk nærmeste fuglebok, for dette blir for langt til å ramse opp i et svar.

Roar Solheim (18.08.2010)


#Diverse

ugle

Hva kaller man, med en fellesbetegnelse, uglelyder? Små fugler kvitrer osv. Hva gjør ugla?

H.W.L. (18.08.2010)

Svar:

Uglenes sang omtales både som sang, rop, og når ropene kommer i rask serie, som hukring. Det er spesielt artene perleugle, haukugle, og av og til kattugle, som kan sies å lage "hukre"-lyder. Jordugla har også en rask serie tutelyder, som kan minne om perleuglas hukring, bare langsommere. I tillegg lager uglene tigge- og varsellyder.

Roar Solheim (18.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slag fugl er dette?
Bildet er tatt ved Mykin juli 2010

A.B. (17.08.2010)

Svar:

Dette er en bjørkefink hann.

Roar Solheim (18.08.2010)


#Økologi og atferd

Låvesvaler

Når drar låvesvalene sørover? Har de begynt å flokke seg før trekket allerede nå? De siste dagene har det vært over 100 svaler utenfor her. Mest låvesvaler, men også noen taksvaler.
Det er også et reir som det fremdeles er unger i. Rekker de å lære å fly før de skal reise sørover?
Bor i Sør Norge

A. (09.08.2010)

Svar:

De første låvesvalene begynner å trekke ut av landet i august, men hovedtrekket er i september. Låvesvalene har ofte to kull, og det forekommer også tre kull. Derfor er det ikke uvanlig med unger i redet på denne tiden av året.
Låvesvaler har et veldig langt trekk, helt til Sør-Afrika som en reise på ca. 11 000 km. Derfor kan et veldig sent kull være uheldig i forhold til flygeferdigheter. I fjor hadde vi et eksempel på låvesvale som hadde unger i redet i oktober! Disse var nok temmelig dødsdømt.

Morten Ree (17.08.2010)


#Økologi og atferd

Fiskeørn

Når flyr fiskeørn ungene ut av reiret? (Sør Norge)

Det er iallefall tredje året det har vært fiskeørn reir her, men har aldri sett noen unger. Blir hekkingen ofte mislykket?

A. (09.08.2010)

Svar:

Fiskørnen starter hekkingen ganske seint og derfor forlater ungene redet i løpet av august. Når ungene vokser til er de svært synlig på reirkanten. Hvis du ikke har sett unger så tyder det på hekkeavbrudd. Kanskje redet ligger slik til at det blir forstyrret av menneskelig ferdsel og paret avbryter hekkingen. Hvis det har skjedd tre år på rad vil nok fiskeørnene bygge seg nytt redet på en mer skjermet plass neste vår.

Morten Ree (17.08.2010)


#Diverse

Svaleunge fallt ut av reiret

Fant en liten svaleunge på låvegulvet nå i kveld. Hva gjør jeg? Kunne jo prøvd å legge den opp i reiret igjen, men hvis det er flere unger oppi der er jeg redd de hopper ut hvis jeg nærmer meg? Bør jeg heller holde meg vekk? Spiser de alle slags insekter?

A. (13.08.2010)

Svar:

Det beste har vært å få den tilbake i redet, men hvis ungene nesten er flyveferdige så er det en viss risiko for at flere forlater redet. Hvis ungene er så store kan den settes på bjelken nært inntil redet. Låvesvalene spiser alle typer mindre insekter og edderkopper.

Morten Ree (17.08.2010)


#Diverse

Varmekasse

Hos oss sitter fuglene over det åpne soveromsvinduet om vinteren. De har funnet ut at det er varmt der. Men de skiter ned såvel vindu som vanbrett. Da tenker jeg å lage en stor varmekasse med nettingbunn ned mot vinduet. Da trenger jeg mål og tips om hvordan det bør gjøres. B.S.

N.N (14.08.2010)

Svar:

Dette var noe nytt, derfor har vi heller ikke noe eksakt forslag å komme med, men tanken er god. En slik kasse trenger ikke være så veldig stor, da fuglene ofte sitter tett for å utnytte hverandres varme. Det er viktig å lage flere pinner (vagler) i kassen.
I hvor stor grad en slik kasse vil bli tatt i bruk er vanskelig å si, men fuglekasser blir ofte brukt til overnatting. Jeg vil tro det er først og fremst kjøttmeis og gjerdesmett som kan utnytte en slik løsning som du tenker på.

Morten Ree (17.08.2010)


#Diverse

Spørsmål:

Vi har 2 måseunger i en boks på sallen for den ene har et lite sår som vi renser daglig. den andre er der for selskap. de er blirr ganske tamme etter 2 dager å vi syntes de er helt vinundelige. mn vis vi slipper de fri? vil mora enda passe dem? eller må vi ha dem til de greier seg selv? hva kan vi gi dem i mat? de har fått litt mark,betfor,brød og havre... har du noen tips?

A. (15.08.2010)

Svar:

Mora har nok gitt opp å lete etter ungene og vil nok sannsynligvis ikke få kontakt med dem hvis de blir sluppet. Men hvis de er flyvedyktig, eller eventuelt når de blir det, så må disse slippes fri slik at de får en sjanse for å klare seg i den frie natur.

Morten Ree (17.08.2010)


#Fuglekasser

Hekking blandt meiser

Har gått litt rundt ved kassene mine i det siste... Når kommer Meisene for sin andre hekkesessong? Har ikke sett noe aktivitet i mine. Dette er i trondheim.

M.K.D. (15.08.2010)

Svar:

De aller fleste meisene har kun ett kull. Hvis de skal ha to kull vil det oftest skje i kasser som står tomme. Kull nummer to vil påbegynnes ganske umiddelbart etter at ungene har flydd ut fra første kullet. Derfor vil dette skje i juni/juli, men kan også forekomme senere.

Morten Ree (17.08.2010)


#Fuglekasser

Tårnseiler

Hei!
Familien vurderer å flytte til en gård. Var på visning idag og det viste seg at tårnseileren har ett reir i det ene fjøset. Hvor mange unger kan de få? Vis en tårnseiler er på bakken og ikke klarer å ta av, skal man da kaste den opp i luften? Hvor stor bør en svale\seilerkasse være? har hørt at noen fikk tårnseiler i en stærkasse.

M.K.D. (15.08.2010)

Svar:

Hvis redet lå inne i selve bygning, oppe en takbjelke eller lignende, så er det sannsynligvis låvesvale. Tårnseiler hekker normalt utendørs inn i takkasser, under takstein og andre hulrom på hus i relativt stor høyde. Tårnseileren kan også hekke i fuglekasser.
Stærkasser er ofte brukt, men kan bli for dype slik at ungene får problemer med å komme seg ut igjen. Derfor er det best å bygge en lavere kasse. Innflygingshullet bør være 5 cm i diameter. Selve kassen kan være 20 cm høy og 30 cm bred. Lag hullet helt ut til en av sidene på frontveggen. Det gir fuglene bedre skjul hvis skjæra skulle prøve seg. Det kan også settes inn en halv delevegg midt i kassen. Tårnseileren kan gjerne hekke i små kolonier og du kan gjerne henge opp en hel rekke med kasser. Husk at tårnseilere ikke bygger eget rede, så derfor kan du legge inn litt tørt gress og noe trespon i kassen.
Tårnseilerne klarer ikke å lette fra bakken. Såfremt de ikke er skadet så kan de hives opp i luften slik at de får nok luft under vingene til å fly.

Morten Ree (17.08.2010)


#Diverse

Speiderprosjekt: 10 vanligste fuglearter Skøyenparken

Hei, jeg lurer på hva de 10 vanligste fugleartene i Skøyenparken (Den som ligger rund Nordre Skøyen Hovedgård) heter? Hvis ingen vet svaret lurer jeg på hvor jeg kan finne ut dette?

A. (16.08.2010)

Svar:

Send en forespørsel til NOF Oslo/Akershus, e-post:leder@nofoa.no. Du kan også gå inn på deres hjemmeside (http://nofoa.no/index.php) for å finne fugleinformasjon fra Oslo og Akershus.

Morten Ree (17.08.2010)


#Økologi og atferd

Svaner

Vi har nå to år på rad observert (når vi kjører forbi)et svanepar som hekker i et tjern ikke langt fra veien. I fjor fikk de (?) unger. I år fikk de 3 unger. Ikke lenge etterpå (noen dager, kanskje 1 - 2 uker) forsvant både foreldre og unger. Det samme skjedde i fjor. Er de tatt av dage eller er det foreldrene som flytter ungene? Hvor gamle er ungene når de flyr på egen hånd?
Vi er veldig opptatt av svanene "våre" og lurer på hvor de tar veien. (Vi bor i Finnmark fylke.)

K.L. (16.08.2010)

Svar:

Siden dette er i Finnmark, så er det nok snakk om sangsvaner. Det KAN hende at de flytter ungene sine lenger vekk til et bedre vann, men dette blir bare spekulasjon. Svaneunger kan også bli drept av rovdyr som mink og rødrev.

Roar Solheim (16.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg lurer på hvilken rovfugl som er avbildet på dette uskarpe bildet?

T. (16.08.2010)

Svar:

Mistenker at dette er en spurvehauk, på grunn av flekkene på håndsvingfjærene på høyre vinge, men helt sikker kan jeg ikke være, fordi bildet viser fuglen under vanskelige lysforhold og fra en vanskelig vinkel.

Roar Solheim (16.08.2010)


#Diverse

Stor Veps.

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann ! Takk for kjapp og god hjelp ved tidligere anledninger.
Vet dere er ornitologer, men gjør et forsøk. Naboen fant denne vepsen på foten sin i dag, og vi lurer på korfor den er så stor?
Den har 4 vinger, og det ser ut som den har to brodder som begge er ute (den er død). En avrt og en gul.

Har du noen kvalifiserte forslag?

M.K. (16.08.2010)

Svar:

Dette er en kjempetreveps - den har ikke stikkebrodd, men en lang eggleggingsbrodd for å legge egg inne i trestammer. Den ser litt skummel ut, men er altså harmløs for oss.

Roar Solheim (16.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Har du noen ide hvilken fugl disse fjærene tilhører?
Takk for svar

J. (16.08.2010)

Svar:

Ja dette er fjær fra en grønnspett. Det kan være gråspett (fjærene er veldig like), men grønnspett er en mer vanlig art å finne slike ribberester etter. Denne er nok tatt av en rovfugl.

Roar Solheim (16.08.2010)


#Økologi og atferd

Hørsel på ørn

Vi sitter her og diskuterer litt rundt hørselen til ørn. Der noen mener at ørnens hørsel overgår menneskets med klar margin. Sikkert vanskelig og sette det i en målestokk, men hvor bedre/dårligere er ørnens hørsel kontra menneskets? Og er det noen ørnearter som skiller seg ut på god hørsel?

B.M. (15.08.2010)

Svar:

Hørsel hos ørner er ikke spesielt beskrevet, og vi har ikke noe som kan tyde på at de har ekstremt god hørsel. Derimot har ørner og andre rovfugler fantastisk mye bedre oppløselighet i øynene enn hva vi har, så de kan se detaljer på kanskje 10 ganger så langt hold som oss!

Roar Solheim (15.08.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vandrefalk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Under årets ferie i Gustavsvik Camping i Ørebro Sverige fikk jeg overvært et fugleangrep der en and ble angrepet av det jeg tror er en vandrefalk. Har eventuelt flere bilder fra hendelsen. Er det vandrefalt?

K.J.T. (15.08.2010)

Svar:

Nei, dette er en ung hønsehauk. Trolig en fugl klekket i fjor, altså ett år gammel.

Roar Solheim (15.08.2010)

««første 44 170 - 44 219 av 50 297 siste»»