Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 718 til 43 767 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Svane Avføring
På stranden vår er det mye avføring og jeg lurer på om det er svane avføring? Hvordan ser den ut?
V.E.A. (10.08.2010)
Svar:
Både svaner og gjess lager store ekskrementer som er fingertykke, men jeg tror ikke du vil se forskjell på hvilke arter disse kommer fra. Kanadagjess kan ofte legge fra seg store mengder skitt på plener og strender.
Roar Solheim (23.09.2010)
Fuglelyder
Hei!
Jeg så en fugl som jeg først trodde var furukorsnebb, siden størrelsen passet.
Men lyden var ukjent, først en lav "tikkå-tikkå" etterfulgt av en fløytende "plyy-plyy"
Satt i toppen av en gran, og gjentok lyden. "tikkå-tikkå, plyy-plyy"
Kan korsnebben ha denne lyden? Har hørt på fugle-CD, og får det ikke til å stemme.
E. (20.08.2010)
Svar:
Jeg kjenner ikke lydene så godt til at jeg kan si dette sikkert. H vis du så fuglene så godt at du konstaterte at det var korsnebb, så har du i grunnen bare gran- og furukorsnebb å velge blant. Lignende arter er konglebit og båndkorsnebb. Lydbeskrivelsen "tikkå-tikkå" kan alene minne om lydene fra en enkeltbekkasin, så det er ikke enkelt å artsbestemme fugler bare ut i fra beskrivelse av lydene. Vi oppfatter lyder subjektivt, derfor er dette vanskelig. beklager.
Roar Solheim (23.09.2010)
Ukjent fugl
For ca 3 uker siden så jeg et for meg helt ukjent fuglepar i Aurskog Høland kommune. De var ca på størrelse med en gråspurv, men slankere.Men avgjort en spurvefugl. Han og hun så ganske like ut. Brystet var spettet, men ikke særlig markert. Farvene var gråaktige stort sett, men litt brun/svart her og der i fjærdrakten. Men ingenting var særlig markert. På avstand ville en si det var en ganske ensfarvet fugl.
Men mest merkelig var "sangen". Det var en sang helt uten tone. Ikke noe som lignet fløyt eller småfuglpip. Jeg vil nærmest ai det var en "grynting".
Hva slags fugl kan dette være?
B.L.O...T.2. (17.08.2010)
Svar:
Kan du ha sett gråfluesnappere? Sjekk disse i fugleboka.
Roar Solheim (23.09.2010)
rovfugl
i går så jeg en rovfugl som satt på ett steingjerde på jæren.Jeg gikk rolig mot den for å se hvor nærme jeg kunne komme.Den satt helt rolig og jeg stoppet da jeg hvar ca. 3 meter fra den. Jeg ville ikke forstyrre den så jeg gikk meget irritert at jeg ikke hadde kamera med meg.Da kom jeg på at jeg hadde mobilen i lommen. Jeg gikk rolig tilbake,stoppet 2 meter fra og tok 3 bilder. Jeg har lurt på hvilken rovfugl det hvar. Den hvar mørkebrun over hele ryggen,oppå vingene og oppå halen. I buken var den lys med langsgående brune striper,kun brystet og magen. Halen hvar lys under uten striper.Oppå hodet og nakken hvar den mørkebrun lik rygg og vinger. Den hadde gule ben med svarte klør.Nebbet var svart og rundt øynene og kinn var samme lysfarge som buken. Høyde uten hale sånn ca.23-28 cm.Da den fløy så jeg at vingene var mer lik en falks vinger med en hale som var vifteformet og omtrent like lang som resten av kroppen.
J.Ø.L. (27.08.2010)
Svar:
Ikke helt lett å si. men jeg mistenker at du kanskje kan ha sett en ung myrhauk. Sjekk denne i fugleboka.
Roar Solheim (23.09.2010)
And, hvilken?
Mørk brun, grått, bredt nebb. Stort, hvitt felt mellom rygg og overgump som ikke ble helt dekket av vingene. Forfra, lysere under vingene med et hvitt band langs framsiden av armsvingfjærene og nesten helt ut til vingespissen. Lignet toppand i størrelse og form, men får det ikke til å stemme med det hvite. Observerte den et godt stykke fra land der den dykket etter mat, det var ikke mulig å se om den hadde topp på hodet. Den var alene, og kom ikke nær land. Blandet seg ikke med ærfugl som også var i området. Ungfugl?
Den ble observert i en fjord i Troms.
B.A. (30.08.2010)
Svar:
Kan du ha sett en bergand (hunn)? Sjekk denne i fugleboka.
Roar Solheim (23.09.2010)
Fargesyn hos stokkand og andre ender?
Min datter prøvde mate en stokkand med muffins med grønn konditorfarge. Anden ville ikke ha den! Min samboer påstår at ender ikke har fargesyn og umulig kunne reagere på den kunstige fargen, men heller e-stoffene konditorfargen utsondet. Er det riktig at ender ikke har fargesyn?
L. (30.08.2010)
Svar:
De fleste fugler har fargesyn, og når en ser på de fantastiske fargene som hanner hos de fleste ender har, så er det liten tvil om at de må oppfatte farger. Men om det var fargen eller noe annet som fikk dem til å ikke ville ha muffinsene, se det er det ikke lett å si noe sikkert om. Vi må nok bare observere og konstatere at: Javel, er det slik det er!
Roar Solheim (23.09.2010)
hest med fugle lus
Hei, hesten min har fått ett rart utslett. det er et lite rede i gjørne av boksen hennes med 4 fugleunger som har vært der i hele vinter, så det eneste jeg kan komme på at dette kan være er fugle lus. er det farlig ? og hvordan fjerner jeg det ?
I. (31.08.2010)
Svar:
Jeg har vanskelig for å tro at parasitter fra småfugler lager problemer for en hest, men dette bør du sjekke med en veterinær om. Nå har nok fuglene forlat redet, så da kan du bare fjerne det. Bruk oppvaskhansker dersom du er engstelig for at det kan være skitt eller fuglelopper i reiret.
Roar Solheim (23.09.2010)
Gråhegre
Hei.
Finnes det en oversikt over hekkeområder i Sunnhordland?
De hekker i hvert fall rett ved tomta vår, i Fitjar. Det er en koloni på ca. 15-20 stk., ser ut som det blir flere for hvert år(har observert dem siden 1999).
Her trives de i tretoppene(furu/løvskog), ved svaberg og lune små viker hvor de finner mat.
L.U.H. (02.09.2010)
Svar:
Prøv å få kontakt med lokale ornitologer i Hordaland. Gå inn på NOF hjemmesidene www.birdlife.no, sjekk under organisasjon, og finn lokallag og avdelinger nær deg. De kan best svare på slike lokale saker.
Roar Solheim (23.09.2010)
Ang. faste soveplasser
En grønnfink har fast soveplass nede på bakken i en krok rett bak ytterdøra. Den "går og legger seg" tidlig, litt før det begynner å skumre, så vi prøver å gå så stille som mulig i døra på kveldstid for å forstyrre minst mulig. Tidligere i sommer begynte en annen å gå inn på et soverom der vi hadde verandadør stående på gløtt. Den satte seg til å sove nede i kroken ved senga - tre netter på rad. Tidlig på morgenen begynte den å krafse så sjenerende at vi etter tredje natt så oss nødt til å lukke den døra.
N.N (11.09.2010)
Svar:
Veldig spesiell soveplass, men det er ikke alltid godt å vite hva som får fugler til å synes at en soveplass er trygg og god. Det viktige er at de opplever at de er i skjul for rovfugler, ugler og katter, som kan ta dem om natta. Denne var av det mer spesielle slaget.- Grønnfinkene fant nok nye plasser av seg selv, da de oppdaget at de gamle plassene ikke var tilgjengelige lenger.
Roar Solheim (23.09.2010)
Hvorfor så mye aktivitet ved fuglekassene nå?
Hei! Vi bor i Østfold, og har hatt mange fuglekasser i hagen det siste året. Hekkesesongen er forlengst over, men nå syns vi at vi ser veldig mye aktivitet rundt fuglekassene. Det er særlig kjøttmeisene som er inn og ut hele dagen, men også spettmeis og svart-hvit fluesnapper. Det er nesten så de slåss om kassene innimellom. Gjemmer de mat der inne? Er det isåfall noe særlig poeng - det kan jo komme andre og ta maten når som helst?
T. (13.09.2010)
Svar:
Fuglene lagrer ikke mat i fuglekassene - det er det bare spurveuglene som gjør. De lagrer døde mus og småfugler i stærkasser når det blir frost. Men mange hullrugere overnatter i kassene, og det kan hende de markerer sine "eierforhold" til soveplassene. Noen kan også begynne å sjekke ut mulige hekkeplasser for neste vår allerede nå.
Roar Solheim (23.09.2010)
Ugler og andre fugler i nordmarka (oslo) på vinterstid
Jeg lurer på om du kunne nevne noen av de vanligste fuglene og evnt ugler som finnes i Nordmarka på vinteren. Hvis det er en fugel som har en spesiellt fin sang så er dette også av stor interesse :)
E.H. (15.09.2010)
Svar:
Peleugle og spurveugle er nok de mest alminnelige ugleartene i Nordmarka. I grensene mot mer løvskog finner du også kattugler.
Roar Solheim (23.09.2010)
Heipipelerke?
Tror jeg har sett heipipelerke, alt stemmer, bortsett fra beina. De var lange og høyrøde. Har hann- hunn- eller ungfugler røde bein? (finner ingen bilder som viser det) Utseende forøvrig var svært lik heipipelerke, også området den var i samt adferd stemmer helt med det som står i boka. Den ga fra seg varsellyd og den lyden stemmer med lyd-cd. Dersom det ikke kan ha vært heipipelerke, hvilken kan det da ha vært? Kyst og fjellområde i Troms.
B.A. (20.09.2010)
Svar:
Ikke mulig å si ut i fra ren beskrivelse. Den andre aktuelle arten i Troms nå underv trekktiden kan kanskje være lappiplerke. Men mest sannsynlig er det en heipiplerke du har sett. Individuelle variasjoner, og forskjell i hvordan farger oppfattes under ulike lysforhold, gjør at en ikke kan se bare 100% etter plansjer i fuglebøker.
Roar Solheim (23.09.2010)
hva spiser ekornet?
hei:-)
jeg har fått i lekse å kunne hvite hva forskjellige dyrearter spiser!!
så da lurte jeg på:hva spiser ekornet!?!
I. (21.09.2010)
Svar:
Ekorn er planteetere, og de spiser spesielt mye nøtter og bær. men ekorn kan også spise fugleegg og fugleunger (!). Om vinteren går det mye i frø fra kongler av gran (og furu), og unge bartreskudd.
Roar Solheim (23.09.2010)
en rar fuglelyd
hei, jeg gikk en kveldstur ut i naturen, det var blitt ganske mørkt ute da en rar fugl suste over hodet mitt.
Det hørtes ut som en hyler(rakett). Jeg så den ikke pgr. Mørket, men den var rett over hodet mitt. Lyden den ga fra seg var et raskt hyl.
T.O. (21.09.2010)
Svar:
Ikke mulig å si sikkert hva du kan ha hørt, men mest sannsynlig er det en varsellyd fra en ugle. Spesielt perleuglene har mange jamrende og hylende varsellyder om høsten, og jeg tror helst det er en slik du kan ha hørt.
Roar Solheim (23.09.2010)
tiur
hvor gammel kan en tiur bli??
N.N (21.09.2010)
Svar:
Det vet vi ikke sikkert, for det er få gjenfunn av ringmerkede fugler. De eldste merkede individene ble 3-4 år gamle. En tiur kan bli sjef på en tiurleik som 3-4 åring, og da kan den holde denne posisjonen i 1-3 år, så en tiur kan kanskje på det meste leve i 5-8 (10) år. Flere røyer oppnår trolig høyere alder enn tiurene, for tiurene blir raskere "utslitt" når de må sloss for en posisjon som leder på leikplassen.
Roar Solheim (23.09.2010)
Manisk flaggspett
Vi har stor glede av et rikt fugleliv på hytta, men å dele livet med en hakkespett er ikke akkurat det vi ønsker. Vi har en manisk flaggspett som plutselig har funnet ut at han skal bo i vår hytte og han har laget seg flere hull i kledningen og inn på loftet. Vi oppdaget dette da vi kom på hytta fredag og spikret opp nye biter med kledning over hullene. Lørdag formiddag var vi borte fra hytta i ca 20 minutter og da vi kom tilbake satt han glad og fornøyd og hadde hakket seg gjennom sperringen vår slik at han fikk åpnet hullet sitt igjen. Hvis han kan lage ett hull tvers gjennom en planke på 20 minutter tør jeg ikke tenke på hvilken sveitserost av en hytte vi kan risikere å komme til etter vinteren. Vi har hørt at hakkespetter ikke liker fargen blå, men hele hytta vår er blå, så mulig er flaggspetten fargeblind eller så er det bare tull. Hva kan vi gjøre for å redde veggene våre?
T. (21.09.2010)
Svar:
Denne adferden hos (flagg)spetter er temmelig uforståelig, og spesielt når fuglene hakker mange hull på en og samme vegg. Det var interessant at hytta er blå - da har vi endelig fått en test på at teorien om blåfarge som avskrekkende middel ikke virker - i alle fall ikke her. Det eneste jeg kan foreslå er at dere ganske raskt henger noe gammel bærnot eller lignende (med godt synlige tråder og små masker) opp på denne veggen slik at den er dekket av dette. Heng det gjerne løst og tett (ikke stramt ut som et fiskegarn), og et par cm ut fra veggen. Forhåpentligvis vil dette kunne hindre fuglen i å komme til og hakke på veggen. Hvis dere får gjort dette, og det har den ønskede effekten, så er det veldig fint om dere sender en rapport hit om dette - vi mangler mye kunnskap og praktiske tester til å motvirke slike uheldige sider av spettenes adferd, dessverre. Dere kan hjelpe til! Håper det går bra, lykke til!
Roar Solheim (23.09.2010)
Spørsmål:
har pattedyr og fugler noen felles egenskaper ?
N.N (20.09.2010)
Svar:
Ja, de er varmblodige, har fire hjertekamre, de ser og hører som de fleste pattedyr, og noen fugler har også god luktesans. Fugler har ekstremt godt minne for rom, steder og hvor ting er (meiser og kråkefugler kan huske tusenvis av steder hvor de har lagret mat).
Roar Solheim (21.09.2010)
Ugler
Hvorfor sier ugla uhu?
H.V. (20.09.2010)
Svar:
Hvorfor fuglene lager akkurat den lyden som er typisk for arten, er det ikke lett å gi svar på. Men ugler (som alle andre fugler) gir lyd fra seg for å "si" noe til artsfrender og andre dyr. De forteller ting med stemmen sin, selv om de ikke kan formulere seg i ord og setninger slik vi gjør.
Roar Solheim (21.09.2010)
hva spiser markmus
hei!
jeg lurte på om dere visste hva markmus spiste?
I. (20.09.2010)
Svar:
Markmus tilhører den slekten av musene som er mest utpreget gress- og plantespisere. Mange ulike gressarter, og andre spiselige planter, er det de lever av. De to andre musene i denne slekta er fjellmarkmus (tidligere kalt fjellrotte), og vånd.
Roar Solheim (21.09.2010)
Jaktfalk
hva er vekta på en jaktfalk?
Hvordan fanger den byttet?
Hvordan er reire til fuglen?
S. (14.09.2010)
Svar:
Jaktfalken jakter i stor fart like over bakken i åpent fjelllandskap eller kystlandskap. Den lever stort sett av fugl (mye rype),den tar nesten utelukkende byttet i luften ved å fly inn i det med stor kraft. Hos rovfugler og ugler er alltid hunnen større enn hannen. Hos jaktfalk veier hunnen fra 1,3 til 1,7 kg mens hannens vekt er fra ca. 1 kg og opp til 1,3 kg.
Ingen av falkene bygger egne reir. Jaktfalken tar oftest i bruk gamle ravne reir i stupbratte fjellvegger.
Les mer om jaktfalk, se bilder og utbredelseskart på denne linken:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3887Morten Ree (20.09.2010)
hei :)
jeg lurte på om du dere vet om en butikk der man kan få kjøpt små kameraer som man kan ha inne i en fuglekasse? :)
A.O. (02.09.2010)
Svar:
Ta kontakt med http://naturogfritid.no/. De kan helt sikkert hjelpe deg.
Frode Falkenberg (20.09.2010)
Bunndekke i fuglekasser til vinteren?
Har nettop renet fuglekassene våre, for første gang på mange år. Imidlertid lurer jeg på om ikke vi må legge et lite bunndekke der for vinteren? Hva er best å bruke? Det er jo nå september, kan jeg bruke halm fra jordet, eller er det for grovt? Eller gress? Vil jo ikke at disse stakkars fuglene skal fryse til vinteren!! (Fant også forøvrig 5 kjøttmeiser som hadde sultet ihjel stakkars).
T.G. (19.09.2010)
Svar:
I småfuglkassene trenger du ikke å legge inn noe. I større kasser for ugler og endeer, bør det ligge ca 10 cm med oppsmuldret, tørr stubbeflis. Du KAN også legge slikt i småfuglkassene, men det er ikke påkrevet. Småfuglene bygger reir selv neste år. De sitter gjerne inne i kassene og sover om vinteren, uten at det ligger noe reirmateriale der.
Roar Solheim (19.09.2010)
norsk fuglenavn
Kan dere være søte å finne norske fuglenavn som begynner på b' ?Eks. blå.....etc
R.R. (19.09.2010)
Svar:
Desverre NEI. Dette er en oppgave du må kunne løse selv, ved å bruke fuglebok eller nett. Dette er ikke et fagspørsmåpl om fugl, som vi bruker vår fritid til å besvare.
Roar Solheim (19.09.2010)
Massedød grønfink
Har funnet 12-13 døde grønfinker (både årsunger og vaksne) ved foringsplassen i løpet av 5-6 dager.
Dersom det er salmonella skulle eg vel også finne døde gråspurver som det er like mange av.
Forer med solsikke og meisekuler.
Er grønfinkene spesielt følsomme for sjukdommer?
Bor på kysten av Møre og Romsdal.
E.F. (17.09.2010)
Svar:
Jeg er ikke sikker på om alle fuglearter som besøker et forbrett er like hardt utsatt for slik salmonellasmitte. Det er oftest grønnfink og dompap som ser ut til å rammes hardest, av og til også sisiker. Men jeg kan faktisk ikke huske å ha hørt om massedød hos gråspurv eller pilfink på grunn av salmonella. Stopp foringen et par uker, ta ned og såpevask grundig forplassen, skyll og la tørke, før uthenging igjen.
Roar Solheim (18.09.2010)
hva slags fugl er dette?
Hei.
Vi observerer fuglen som er på bildet ganske ofte der vi bor.
noen ganger alene, men ofte med 1 annen (i år har det faktisk vært 3 stk).
Vi har nå prøvd å få tatt ett bra bilde, men det er ikke lett da den stort sett svever høyt!
vi tror nå det er en hauk eller falk (liten ørn av noe slag??), men klarer ikke finne det ut.
håper noen her kanskje kan gi oss noen svar...?
på forhånd takk
-Roger
R.B. (18.09.2010)
Svar:
Dette er en musvåk. Når dere ser flere sammen, kan det være foreldre og årets ungfugl(er).
Roar Solheim (18.09.2010)
Mosegrønn fugl....
Hei!
Satt i vinduet og så på en grønn fugl i dag.Den ligner ganske mye på gjerdesmett,men den jeg så var sterkt mosegrønn på ryggen,noe lysere grønn på buken og ganske lys under stjerten.Stjerten stod ikke opp som hos gjerdesmetten og sangen høres heller ikke ut som gjerdesmett,men mer tjiittt,tjittt++(vanskelig å beskrive fuglelyder med bokstaver)Men fin sang...men,alikevel ingen sanger,tror jeg.Heller da varsler...En livlig og sosial fugl.Nebbet var som hos insektspisende fugler,slik linerla har. Det kom flere til,og jeg tenkte dette måtte være en søskenflokk.Kan det være gjerdesmett alikevel? Bare at det var unge fugler? Har hørt samme fugl i hele sommer,men ikke sett den.Tror den har hatt rede på bakken eller i tett,lav vegetasjon i kulturlandskap.Jeg bor i skogen,helt i ytterkant av Finnskogen,i Hedmark.Nermeste tettsted er Kirkenær i Grue kommune.Habitat er hagen vår(økologisk) og ellers små beiteområder,kulturlandskap og ellers skog.Ikke gammel skog,men ca. 60 år gammelt plantefelt med mest furu,på andre siden av veien er det mer vanlig skog,med gran,noe furu,noe lauvskog.Det er forøvrig et yrende insekt og fugleliv her,da det ikke blir brukt sprøytevæske i stor omkrets her hvor vi bor.
Håper du har fått nok opplysninger om fuglen.Skal prøve å få tatt et bilde og sende inn,men ikke lett å fotografere fugler,eller dyr generellt...
E.T. (17.09.2010)
Svar:
Det er ikke helt lett å gi sikker artsbestemmelse uten fotografier, men dette høres absolutt ut som en av sangerne i gruppen vi kaller "bladsangere", dvs. løvsanger, gransanger eller bøksanger. Det er i alle fall ikke gjerdesmett - de er tydelig brune i fargen, både unge og gamle. Løvsangere er de mest sannsynlige, for dette er den mest utbredte og tallrike arten i hele Norge (!). Får du tatt et bilde, så vil jeg kunne si dette mer sikkert.
Roar Solheim (17.09.2010)
kongeørn
hva slags vingeform har jaktfalken ?
N.N (14.09.2010)
Svar:
Den har spisse vinger, lik de andre falkeartene.
Roar Solheim (14.09.2010)
Avkom, spurv og skjære
Hva slags avkom får en spurv og en skjære om de parer seg?
N.N (14.09.2010)
Svar:
Det vil de aldri kunne gjøre. Det er nesten like hypotetisk som å spørre hva slags avkom det blir hvis en elefant parrer seg med et menneske (!?).
Roar Solheim (14.09.2010)
jaktfalk
hva slags bytte tar jaktfalken ??
S.F.G. (14.09.2010)
Svar:
Den jakter for det meste fugl, og i stor grad ryper (begge arter). Men den tar også vadefugler og sjøfugler langs kysten.
Roar Solheim (14.09.2010)
hvit ørn
vi skulle ha foredrag om et tema på skolen, og jeg valgte ørner. så jeg lurte på om det finnes hvite ørner altså helt hvite. fra nebb til stjært.
S.B.B. (13.09.2010)
Svar:
Nei, det gjør det ikke. Den med mest hvitt heter hvitbukhavørn og finnes fra India til Indonesia og Australia.
Roar Solheim (13.09.2010)
Musvåge?
Hei, jeg lurer på om du kan si meg hvilken fugl dette er?
Mvh. Heidi Stangeland.
H.S. (13.09.2010)
Svar:
Dette er en fiskeørn.
Roar Solheim (13.09.2010)
Granmeis eller Løvmeis?
Lurer på om dette er Granmeis eller Løvmeis? Og hvordan ser man forskjell på dem?
A.Ø. (12.09.2010)
Svar:
Jeg klarer ikke å si med sikkerhet hvilken dette er. Granmeis og løvmeis har litt forskjell på størrelsen på den sorte strupeflekken, men viktigere er skillene i farge på rygg og vinger (som man ikke ser her). Løvmeisen er grågrønn, mens granmeisen er mer gråblå, med lyse ytterbremmer på armsvingfjærene.
Roar Solheim (13.09.2010)
Hvilken due er dette?
Denne fikk vi besøk av før helga, i Maze, en liten bygd oppå finnmarksvidda.
Vi er litt overrasket over å treffe på duer i Maze, for det er svæææært sjelden at duer lander der.
Det var bare denne ensomme sjelen som trippet utenfor butikken ..
M.L.L. (12.09.2010)
Svar:
Dette er en vanlig bydue, og jeg tror ikke det er en forvillet "brevdue", siden den ikke har noen ringer på beina. De som driver med dueslipp og flyvekonkurranser, har alltid ringer på duene slik at de kan kjennes igjen. Hva som har fått denne til å lande hos dere og å fly til uvante steder, er ikke godt å si.
Roar Solheim (13.09.2010)
Hvordan fuglekasser er det størst behov for?
Hei!
Vi tenkte å henge opp fuglekasser på huset, men lurer på for hvilke fugler vi bør henge opp? Vi har ulike meiser her.
Ellers lurer jeg på hva det skyldes at etter at vi fikk kyllinger i sommer har fått så mye fugler i hagen, alt fra flotte skogsduer til småfugler. Vi bor i Oslo ved grensen til Nordmarka. Skogsduene har jeg strødd solsikkefrø ut til, de er praktfulle. Kan jeg bygge fuglehus til disse også?
H.H. (12.09.2010)
Svar:
Alle hullrugende fuglearter har behov for reirhull i form av kasser, for slike hull er i mangel i skogen pga skogsdrift. I hagen kan du gjerne henge opp meisekasser med 32 mm inngangshull, stærkaser med 4,5 cm inngangshull, og kanskje også uglekasser (ca 10 cm inngangshull) der du bor. Duene lager spinkle kvistreir selv, så de kan du ikke bygge hus til.
Roar Solheim (12.09.2010)
Interessert amatør.
Har den senere tid observert et fugle(par)i hagen (naturtomt)som ivrig fortærer frø (nøttekjerner) fra konglene på et furutre på naboeiendommen.Muligens Sembrafuru eller noe lignende.Jeg har observert at de er borte og henter kongler for så å fly bort til en stor furu ( norsk )i min hage. Jeg trodde kansje at det kunne være en sort hakkespett ut ifra størrelse og at den har ganske langt nebb.Jeg har kansje en litt dårlig beskrivelse men skal prøve så godt jeg kan.Som nevnt har den forholdsvis langt sort nebb,jeg vil grovt beskrive den som grå,sett nedenfra så var halefjærene hvite når den utvidet stjerten.Jeg mener den er sort oppe på hodet og ellers mest gråspraglet.Størrelsen vil nok nærme seg opp mot en skjære men har ikke så lang stjert.Dette blir vel en litt diffus beskrivelse men hvis noen med viten kangi meg tips så setter jeg pris på det.Eventuelle svar kan sendes på mail til:smistadmagnar@hotmail.com eller tlf:45688229
N.N (12.09.2010)
Svar:
Du har sannsynligvis sett en nøttekråke. Det er denne arten som er spesialist på frø fra store kongler.
Roar Solheim (12.09.2010)
Perleugle på Vestlandet?
Jeg har hytte på Frekhaug i Meland kommune. Lørdag kveld, 11. september, hørte jeg en uglelåt som jeg aldri har hørt før. Jeg lyttet til en cd med fuglelyder og fant ut at dette måtte være en perleugle eller haukugle.Men så også at disse ikke skal forekomme på Vestlandet. Kan det likevel være at en har forvillet seg dit=?
L.B.H.(. (12.09.2010)
Svar:
Både haukugle og perleugle kan dukke opp langt utenfor sine vanlige hekkeområder om høsten, og det er derfor ikke umulig at du kan se eller høre en av disse. Haukuglene lager imidlertid ikke mye lyd om høsten, så dermed er det større sannsynlighet for at du har hørt en perleugle. Haukugla er dagaktiv og sitter nesten alltid i toppen av trær, og er derfor lett å oppdage. Perleugla er nattaktiv og gjemmer seg nede i trær og busker, og det er derfor svært sjelden å oppdage den ute i naturen. Men lydene fra den hører du lett.
Roar Solheim (12.09.2010)
struts/emu
Er det andre navn for struts?
N.N (12.09.2010)
Svar:
Nei, ikke meg bekjent. Men i Australia finnes kasuarer, og i Sør-Amerika nanduer og reaer, og alle disse er strutsefugler.
Roar Solheim (12.09.2010)
spesiell drakt på sanger
Hei
Kan du/dere bekrefte eller avkrefte om dette er en løvsanger? Det mørke hodet var spesielt i felt - på Revekaien i Klepp.
A.H. (11.09.2010)
Svar:
Dette er nok en løvsanger, men den er våt i hodet. Derfor ser fjærene mørkere ut enn når de er tørre. Enten har den badet og er våt, eller så har den fått noe i hodefjærene som klistrer sammen fjærene.
Roar Solheim (11.09.2010)
dompap
hvorfor må dompapen være en alteter? det spørsmålet står i boken, men finner ikke svaret.
M. (08.09.2010)
Svar:
Dette kan jeg ikke svare deg på, for jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal tolke spørsmålstillingen. Har spørsmålstilleren ment å spørre om hvilke bygningstrekk hos dompapen som gjør at den er alteter, eller en bakenforliggende årsak til at den MÅ leve som alteter og ikke KAN være noe annet?
Dompapene er først og fremst frøspisere, og det har de utviklet et kraftig finkenebb til. Men i tillegg spiser de en del knopper på trær og busker om våren, nør frø kanskje ikke er så lette å finne. Dette gjør at dompapene ikke alltid er like velkomne i frukthager, hvor de kan forsyne seg av frukttreknoppene i mars-april.Roar Solheim (11.09.2010)
Fant min undulat plutselig død.
Hei. Jeg fant min undulat (jente, 1,5 år) død i dag på toppen av buret. Hun lå med øynene halvveis oppe og var kald. Har nok ligget et par timer. Jeg har i tilegg til denne en hann undulat. Disse har vært kjærester. Jeg har alltid vært flink til å gi mat og drikke. Fuglene mine er aktive da jeg har buret oppe hele tiden. Fuglen har ingen tegn til fysiske skader. Kan du hjelpe meg om hva du tror kan være dødsårsaken? Vet det kan være vanskelig å svare på. Dolly som døde var veldig ung, har når jeg tenker over det vært litt slakk de siste to dagene.
M.A. (11.09.2010)
Svar:
Det er vanskelig å spekulere i dødsårsaker hos slike fugler, uten at man kunen foreta en veterinærmedisinsk obduksjon av fuglen i ettertid. Men fugler og andre kjæledyr som vi holder i hus, kan faktisk bli rammet av en del av de samme velferdssykdommene som vi mennesker. Undulater kan ofte bli veldig fete (selv om det kanskje ikke er synlig utenpå fjærdrakten), og det er ikke umulig at plutselig hjertestans også kan opptre hos slike fugler. Noen individer kan kanskje også ha dårlige nedarvede egenskaper, og være mer utsatt for sykdom eller plutselig død enn andre individer. Små papegøyer som undulater har trolig et naturlig livsløp på 5-10 år (kjenner ikke dette i detalj, dessverre). Du bør nok prøve å finne en ny partner til den gjenlevende undulaten slik at den har selskap av en annen fugl, for undulater er sosiale flokkfugler i naturen.
Roar Solheim (11.09.2010)
Ukjent fugl
Da jeg tilbragte min sårt fortjente sommerferie i Dublin besøkte jeg Phoenix Park med et uhyre rikt dyre- og fugleliv. Det var særlig én fugl som fanget min oppmerksomhet. Men jeg er slett ikke kar om å finne ut hva slags fugl dette er. Jeg la ved noen bilder av den aktuelle fuglen, slik at du kan fortelle meg mer om den.
H.W. (11.09.2010)
Svar:
Dette er en gråhegre. Den er stort sett fiskespiser, og holder seg nær vann, både langs kysten og ved ferskvann. Hegrene hekker i store kvistreir, som regel i trær, og de hekker i kolonier.
Roar Solheim (11.09.2010)
fast soveplass
heisan, hver kveld kommer en kjøttmeis og setter seg på en krok oppunder takskjegget. Fuglen "bruser seg opp" til å få fasong og størrelse som en tennisball, den sitter der hele natten.
har fuglene faste soveplasser? kan vi vente at samme fugl kommer til å sove på samme sted utover vinteren?
K. (31.08.2010)
Svar:
Ja, mange fugler har slike faste soveplasser. Hvis fuglen føler seg trygg på stedet, kan den gjerne komme tilbake dit. Kjøttmeisene gjør dette, og på en slik sitteplass kan en hel dynge av fugleskitt avsløre at dette er en fast soveplass.
Roar Solheim (10.09.2010)
Krikkand
Har de siste tre årene observert et par , går ut fra det er samme paret hvert år. Med realivt få unger i hvert årskull. ( Som lever opp)Senest i dag , 2.sept. så jeg familien. Så for meg at ungene som voksne ville etablere seg der de ble født og vokste opp , og dermed øke bestanden . Men det har ikke skjedd til nå. Det er kanskje naturlig at de søker maker andre steder og blir værende, for derved også unngå innavl ? Skulle så gjerne sett flokken vokste i "mitt" vatn .De forekommer jo ofte i store konsentrasjoner , men altså i dette tilfelle kun et par.
Mvh Per Beverfjord ,Tingvoll
N.N (02.09.2010)
Svar:
Hos gressendene er det hunnene som velger make, og en krikkand hunn har neppe samme make gjennom flere år. Mye av pardannelsen skjer om vinteren, når endene er i vinterområder, og hannene kan komme fra helt andre steder enn hunnene. Dette motvirker innavl. Andunger har stor dødelighet (mange spiser dem), så selv om et andekull kan være stort, er det ikke noen garanti for at det blir flere krikkender på stedet. Kanskje er det heller ikke levevilkår for at den lokale bestanden skal bli større. Mange faktorer spiller inn, og det er svært vanskelig å fastslå hvilke faktorer det er som setter grenser for arters utbredelse og antall.
Roar Solheim (10.09.2010)
Stokkand
Hva er en trussel for stokkand? og hva slags dyr spiser den?
N.N (09.09.2010)
Svar:
Trusler er alltid MOT, ikke FOR. Mange rovfugler kan jakte og spise stokkender. Jeg har selv sett at en kongeørn tok en stokkand i lufta (!). Hubro, havørn og vandrefalk er andre som kan ta stokkender. det samme vil mink og rødrev prøve seg på også. Stokkender kan kollidere med ledninger, bli påkjørt av biler (de er faktisk den andearten aom oftest blir påkjørt), og de kan sulte ihjel i harde vintre.
Roar Solheim (10.09.2010)
Musvåken
Hei, jeg lurer på hvorfor musevåkhunnen er større enn hannen? Er parrene sammen hele livet? Hvordan foregår hekkingen? Grunnen til at jeg spør om dette er at jeg jobber med et biologiprosjekt hvor jeg prøver å finne mest mulig ut av musvåkens atferd. Tusen takk for hjelpen!
C.K. (08.09.2010)
Svar:
Hos alle rovfugler er hunnene større enn hannene. Det finnes flere teorier om hvorfor de har utviklet seg slik, men man er vel ikke egentlig helt sikre på at dette skyldes EN bestemt årsak. Rovfugler som trekker holder ikke sammen om vinteren, og musvåkene bytter nok partnere nokså ofte. Men hvis begge fuglene overlever og har hekket vellykket på ett sted, kan begge vende tilbake til samme reirområde, og da vil de nødvendigvis også hekke sammen neste år.
Roar Solheim (10.09.2010)
Musvåken
Hei, jeg har noen spørsmål om musvåken. Det jeg lurer på er om den har noen naturlige fiender, om den er en "secondary" eller "tertiary consumer", om det er sant at bare ungfugler i sydligere strøk drar videre sydover og i så fall hvorfor? Tusen takk!
C.K. (08.09.2010)
Svar:
Musvåk kan bli tatt av større fugler, som f. eks. hubro og kongeørn. Både voksne og ungfugler trekker sydover om høsten. Hva du egentlig spør om mht "consumer", vet jeg ikke, for dette er ikke betegnelser jeg bruker eller kjenner.
Roar Solheim (10.09.2010)
terne
Nå har terne ungen dratt for ca 14 dager siden. Tror du den overlever ?? Kan den komme tilbake til meg neste år?
H.P. (10.09.2010)
Svar:
Hallo,
Det var morsomt at den har fløyet sin vei på egen hånd. Hvis den klarer trekkveien uten å bli spist eller drept, så er det absolutt mulig at den kan komme tilbake neste vår. Den eneste måten å være helt sikker ville ha vært dersom den hadde blitt ringmerket. Men dersom den kommer tilbake, så KAN en slik fugl huske deg og vise deg mer tillit enn de andre ternene. Vi har flere slike historier om trekkfugler som har kommet tilbake, og har vært ekstra tillitsfulle. Hold derfor øye med ternene neste vår!Roar Solheim (10.09.2010)
Rovfugl, identifisering
Forsøkte å ta bilde av en rovfugl inne på Finnskogen i høst.
Finner ikke ut hva det er. Kan dere hjelpe meg?
J.E. (10.09.2010)
Svar:
Det ser ut til å kunne være en musvåk, men bildet er litt vanskelig mht lys og skygge.
Roar Solheim (10.09.2010)
Syke grønnfinker?
Vi har hatt mye grønnfink på foringsplassen (Trøndelag) i hele sommer. Mange av dem er her fremdeles. Jeg synes de virker påfallende tamme og dorske, men vet ikke om det feiler dem noe, eller om vi bare har skjemt dem bort. De labber usjenert rundt bena våre og går bare inntil husveggen og setter seg til kvelds. Jeg frykter den tidligere omtalte parasitten. Det virker som om alle finkene "våre" spiser, men enkelte bruker lang tid ved drikkekilden og harker litt. Kan hende jeg bare er hypokonder på fuglenes vegne. Hvis noen er syke, skulle vi vel snart finne døde individer? Eller kan de overleve parasittangrep? Fins det eventuelt noe medisin vi kan gi dem, f.eks. i drikkevannet?
N.N (09.09.2010)
Svar:
Trolig er disse fuglene blitt vant til dere. Dersom det skulle dukke opp sykdommer, er det neppe noe spesielt dere kan gjøre, selv om det virker aldri så brutalt å se at fuglene bare dør. Jeg kjenner dessverre ikke biologien til de parasittene dere tenker på. Forsøk å lete på veterinær-sider (?).
Roar Solheim (10.09.2010)
Hvilken fugl er dette?
Jeg lurer på hvilken fugl dette kan være. Bildet er tatt ved Spjotvatn i Nissedal i Telemark.
R.B.R. (10.09.2010)
Svar:
Dette er storskarver, eller kanskje underarten mellomskarv, som har bredt seg nordover fra Nord-Europa og Østersjøen til Norge. Samme art, men alstå en egen underart.
Roar Solheim (10.09.2010)