Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 730 til 49 779 av totalt 50 356 spørsmål


#Diverse

Skadet fugl

Vi var ute og gikk og fant en skadet skjære i veikanten. Den hadde ingen brudd, men så ut til å være i sjokk. Vet ikke hva det kommer av. Kanskje et sammenstøt med en bil(?). Vi tok den med hjem for å se om vi kunne hjelpe. Nå lurer vi på hva vi skal gjøre? Han er i et stort bur hjemme, med mat og ly. Men han er stort sett stille og rører ikke på seg.

N.N (05.07.2006)

Svar:

Det aller beste er om dere setter fuglen ut en plass der den kan finne mat og samtidig finne skjulesteder.

Frode Falkenberg (06.07.2006)


#Diverse

vadefugl

Jeg har fått i oppgave å finne ut om storker er vadefugler, og i den sammenheng lurer jeg også på hva en vadefugl er?
Vennlig hilsen Nora M. H. Høiback

N.N (04.07.2006)

Svar:

Ser man systematisk på det, så er ikke storken en vadefugl. Den tilhører en annen orden som heter Ciconiiformes (Storkefugler på norsk). Vadefuglenes orden kalles Charadriiformes og omfatter Vade-, måke- og alkefuglene: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3076.

Frode Falkenberg (05.07.2006)


#Diverse

kan måkemamman ta opp måkeungen hvis den har detti i bakken?

je så en liten måkeunge løpe forran blåkka mi på kvelden. den hadde detti ned fra taket. den var helt av lene, og den gjorde fra seg mange lyder når den så en måke fly oppe ved taket. måken på taket ou ungen så til å kommunisere med hverander men det så ikke ut til at den ville jelpe til. jeg fikk skikkelig vondt av den. er det mulig at måken kan hjelpe den oppå taket igjenn?

C. (05.07.2006)

Svar:

Måkeforeldrene klarer ikke å løfte ungen opp igjen. Om du har mulighet til å hjelpe den opp, så hadde det var en god gjerning.

Frode Falkenberg (05.07.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Hei, så en fugl jeg ikke har sett før idag i fuktig blandingskogsområde. Den hadde trostliknende prikker på magen, men ikke heldekt, bare litt under nebbet, hodet var gulgrønn med en rød hette på hodet... Hvilken fugl kan dette være?? Nebbet virket å være tynt, ikke tyktgrovt som finkene har. Har desverre ikke bilde..

E. (28.06.2006)

Svar:

Det kan nesten høres ut som om du har sett en ung grønnspett. Se bilde av en slik her: http://www.naturnett.org/nofoa/jpgs/grsp2640.jpg.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Fuglekasser

Kjøttmeisrede i kjøkkkenventilen

En skade i kjøkkenventilåpningen har ført til okkupasjon av en kjøttmeisfamilie med mye husbråk! Det varer vel to-tre ukers tid? Spørsmål: må jeg deretter være kjapp og få stengt adgangen straks, slik at de ikke begynner på ny frisk med nytt kull?

A. (02.07.2006)

Svar:

Du bør lukke inngangen så snart som mulig etter de har fløyet. Kjøttmeisene legger gjerne to kull, men bytter ofte reirplass mellom kullene, så det kan komme helt nye fugler inn umiddelbart etter at de gamle har flydd ut.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Linerle ?

Jeg så en fugl som var helt lik Linerla , men med helt hvit hette.
Jeg har prøvd å søke litt for å finne ut om den kan ha slik tegning uten å finnre svar.
Den ble observert i Taftøyan, Hemne, Sør Trøndelag

B.W.H. (03.07.2006)

Svar:

Spennende observasjon. Det kan være ei linerle som er delvis albino, eller det kan være en sjelden underart (rase). Det første er nok mest trolig, men man vet jo aldri. Har du bilder av den så hadde det vært spennende å se de.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Økologi og atferd

Måker

Kan måker bære med seg ungene og flytte de? Har hørt at ungene kan henge på foreldrene når de flyr. Stemmer det?

H.B. (03.07.2006)

Svar:

Nei, det stemmer ikke. Foreldrefuglene kan lokke de til en plass, men de flyr aldri med ungene.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Diverse

Duer på min veranda

På min veranda i 4.etasje på Bøler i Oslo er det et duepar som ikke vil "flytte" De har lagt egg 2 ganger som jeg har måttet fjerne, men de gi seg ikke. Finnes det noe jeg kan gjøre uten å skade dem. Og hvor lenge vil dette kunne pågå ?

R.B. (21.06.2006)

Svar:

På byggvareforretninger kan du få kjøpt anretninger som kan monteres for å unngå at duer etablerer seg.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Diverse

enslig spurvunge

hei, det falt en spurvunge ut fra et rede i takrennen, vi tok den inn og matet den med vann og meitemark, god apetitt. innimellom tar vi den utenfor og da komme mor/far ned til den og det virker som de prøver å få den til å følge etter dem, men den kan ikke fly ennå. Hva kan vi gjøre videre? hvor mye mat kan vi gi? hvordan få den tilbake til familien? vi har allerede tatt den i omsorg så det blir vanskelig for ungene å bare overlate den til seg selv..

M. (02.07.2006)

Svar:

Jeg vil nok anbefale det du selv skriver i siste setning - å overlate fuglen til seg selv. Du skriver at foreldrene kommer ned til den. Det vil si at de finner den om du setter den gjemt inni et tre eller liknende, så får vi bare håpe på det beste. Spurven vil ha liten sjanse til å utvikle de egenskapene som trengs om dere holder den borte fra andre foreldrene.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Diverse

spurveforeldre angriper

hei!jeg har fått spurvunger i rede i taket på verandaen.Før de ble klekket,var spurvene tamme og bare hyggelige.Nå går de regelrett til angrep-kan ikke være ute i 5 min.Hva kan jeg gjøre??Vil jo de bare godt,men trist å ikke kunne benytte verandaen.Sommeren er så kort.Takknemlig for svar

G.A. (30.06.2006)

Svar:

Spurvene flyger nok ut veldig snart. Ungene er bare et par uker i reiret før de forsvinner. Om dere vil unngå flere hekkinger bør dere tette igjen inngangshullet til spurvene når ungene har forlatt reiret. Gråspurven har gjerne flere kull i løpet av en sesong.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Det kome en skjære inn i stua mi i dag. Satt i vinduskarmen. I kveld flyr den stadig hit til verandaen og kikker inn. Og tripper på taket. Hva er dette for noe rart, vil den bo her?

Å.B. (02.07.2006)

Svar:

Skjærene er av de mer nysgjerrige og oppsøkende fugleartene. De er såkalte opportunister, som leter etter alle former for mat nærmest hvor som helst.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Økologi og atferd

Bogfinke han

På min adresse er der en Bogfinkehan, som fra solen står op
til solen går ned konstant flyver på samtlige ruder i huset
og pikker med næbet. Fra side til side. Dette er blevet til lidt af et marerit for familien og har nu stået på i en uge. Hvad skyldes dette ? Og endnu bedre, hvad kan jeg gøre for at stoppe dette uudholdelige probelm ? På forhånd tak!

J. (19.06.2006)

Svar:

Bokfinken ser nok speilbildet sitt i vinduene, og anser dette for å være en inntrenger. Mange fugler brysker seg mot vinduer og hakker på de når de ser slike speilbilder av seg selv. Du kan lime opp en rovfuglsilhuett på vinduet ditt, det kan kanskje hjelpe.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sibirspurv?

Jeg er bosatt på Kolbotn og lurer veldig på hvilken fugl som besøkte hagen min for ca. en mnd. siden. Den satt på bakken og spiste gamle rester fra søl fra fuglebrettet i vinter. Den var ca.15cm og hadde svart hode. Det var det første jeg la merke til: Det så ut som en svart hette, men da jeg så den bakfra så det ut til at hetten strakte seg bakover mot ryggen. Den var rød/oransj på brystet og hadde to hvite vingebånd som var veldig tydelige. Jeg syntes den likner på sibirspurv i "Våre fugler" (NKS-forlaget 1981) men ser jo på bilder på internet at det ikke kan være den... eller?

M. (08.06.2006)

Svar:

Sibirspurv er en meget sjelden fugl i Norge. Den sees som regel i september, når feilnavigerende ungfugler skal trekke til overvintringsplassene sine. Jeg synes riktignok det høres mest ut som om du har sett en bjørkefink. Det er relativt en vanlig art på foringsplasser, og passer bra til beskrivelsen du har gitt. Du kan se et bilde av en bjørkefink på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=221.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Sykdom og skader

To fugleunger funnet

Hallo. Vi fant to fugleunger i veikanten rett ved der vi bor i dag, trolig trost (de ser ut som spurv, men er større, tror kanskje det er trost)Disse fuglene har ikke vært her før og var veldig forkomne. Den ene var veldig skadet og måtte dessverre avlives.. Den andre derimot virker frisk, om enn noe forkommen. Jeg klarer ikke la vær å prøve og hjelpe slike små, så nå bor den i en pappeske her. Den har fått litt tørt brød som har ligget i vann og svella. Jeg aner ikke hva annet å gjøre for å få i den væske. Men jeg aner ikke om dette egentlig er riktig. trenger sårt råd, for det er veldig trist og se en sånn hjelpesløs krabat. Trolig har disse blitt dyttet ut av redet av unger, men det kan jeg ikke si for sikkert.
Litt tips og råd om hvordan den skal "bo" og hva den bør få av næring hadde vært veldig kjærkomment! Jeg ser at dere egentlig ikke svarer på slikt, men de ble som sagt funnet i veikanten, hvor det kjører biler støtt, og kravlet rundt uten mål og mening. De har blitt observert tidligere i dag, forholdsvis frikse og raske, men har blitt gradvis svekket. Dessuten lurer jeg på hvorfor det er ulovlig å fostre opp disse, selvom de er helt forlatt.

Y.R. (02.07.2006)

Svar:

Det er som du indikerer ulovlig å fostre opp ville fugler i Norge. Jeg tror riktignok ingen vil bøtelegge deg for dette forsøket. Jeg ville ha tatt kontakt med en veterinær for videre "behandling" av fuglen.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Diverse

havørn

jeg er en gutt på 9 år som lurer på hvor gammel havørna kan bli

H..S.B. (24.06.2006)

Svar:

Den eldste havørna som har blitt kontrollert i Norge ble over 21 år gammel. De kan nok også bli eldre, men de fleste lever ikke så lenge.

Frode Falkenberg (30.06.2006)


#Diverse

rugetid

vi har ender å de har begynt å ruge, vi lurer på hvor lenge rugingstiden er på? vet ikke akuratt hvilket slag and det er. men det er en vanlig tam and.

N.N (28.06.2006)

Svar:

Rugetiden hos stokkand, som ofte er ganske lik tamender genetisk og fysiologisk, er på drøye fire uker.

Frode Falkenberg (30.06.2006)


#Trekkfugler

Sørafrika

hvilke nordiske trekkfugler reiser til sørafrika?

M. (30.06.2006)

Svar:

Det er flere arter som gjør det, blant annet låvesvalen (http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=161).

Frode Falkenberg (30.06.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svale

Hei! I går hørte jeg masse krafsing fra takgrenda og fant en svale som nærmest kravlet seg bortover i denne. Jeg tok den ned med tanke på at den var skadet og at det var bedre for den å bli avlivet.. Den ble helt stille da jeg tok tak i den og den boret fast de lynskarpe klørne sine i fingeren min. Jeg så ingen skader på den og bestemte meg for å se an hvordan formen dens ble. Jeg satt den i et bur og la et håndkle over. Der henger den nå fra burets tak ( Buret er laget av treverk ). Nå er jeg livredd for at jeg har tatt feil og at den ikke var skadet alikevel,- men kanskje bare en unge som ikke kunne fly enda.. Vil den da dø hvis jeg setter den ut igjen i takgrenda siden den nå lukter menneske?

C.J. (26.06.2006)

Svar:

Det høres nesten ut som om du har funnet en tårnseiler (http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=535). Tårnseilerne er langt fra gode til å spasere, og ser nærmest skadet ut når de er på bakken. I lufta er de derimot de suverene enerne når det gjelder flyging. Fugler reagerer forøvrig ikke på menneskelukt, så du kan med god samvittighet slippe den fri.

Camilla svarte senere:

"Hei igjen!

Synes jeg måtte fortelle hvordan det gikk!

Jeg hadde den i et bur og ga den vann og frø som var til villfugler. Den første dagen satt den helt stille, men dag to og i dag kviknet den til og spiste masse!

Så i dag satt jeg den på gelenderet på verandaen i 2 etg så den skulle få kaste seg utfor hvis den ville. I det jeg slapp den fløy den av gårde!!

Happy ending!"

Frode Falkenberg (29.06.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

rar blåaktig fugl i skogkanten

jeg så en rar fugl i skogkanten her en morgen.den hadde blå, rød og svarte ringer på halsen.hva slags fugl

C.S. (25.06.2006)

Svar:

Jeg synes dette høres ut som en blåstrupe, om størrelsen er en som en liten spurvefugl. De hekker opp mot høyfjellet, i områder med vier- og/eller fjellbjørk. Les mer om blåstrupen og se bilde av den her: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=959

Frode Falkenberg (29.06.2006)


#Økologi og atferd

Kråke pekker på vinduer

I det siste har vi våknet midt på natta av at en kråke sitter og pekker som besatt på ulike vinduer i huset. Har også observert to kråker samtidig. Hva kan denne irriterende og besynderlige oppførselen skyldes?

R. (28.06.2006)

Svar:

Denne atferden kan skyldes at de reagerer på sine egne speilbilder. Speilbildene oppfatter de da som inntrengere, og reagerer aggressivt på de.

Frode Falkenberg (29.06.2006)


#Diverse

Terne

På Hitra mener vi flere at det har blitt en ganske markant nedgang i ternebestanden de siste ti til tyve årene? Stemmer dette, og hva er i tilfelle årsaken?

Vennlig hilsen Torben Grue

N.N (29.06.2006)

Svar:

Dine observasjoner er nok korrekte. Ternene i store deler av Norge synes å ha problemer for tiden. Mer om årsakene til tilbakegangen og annen informasjon om ternene finner du på Norsk Ornitologisk Forening sin nettsiden om årets fugl i år: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/aaretsfugl_2006.php

Frode Falkenberg (29.06.2006)


#Diverse

Merket fugl

Jeg fant i går en liten død fugl som hadde fløyet inn i vinduet mitt. Fuglen var ringmerket. Jeg vet at denne ringen skal sendes inn, men hvor skal jeg sende den?

L. (28.06.2006)

Svar:

Ringmerkete fugler kan rapporteres ved hjelp av et online skjema som du finner på: http://www.toyen.uio.no/ringmerking/html/rapportskjema.htm

Frode Falkenberg (29.06.2006)


#Økologi og atferd

stille i luften

Så en rovfugl med spisse vinger på størrelse med en spurvehauk i skråningen like ved der trikken går oppover mot ekeberg (like under ekeberg restauranten i oslo). Den sto helt stille i luften før den "duppet" et par meter ned. Dette gjorde den gjentatte ganger. Basert på stedet den ble observert og beskrivelsene mine. Hvilken fugl kan dette ha vært? Jeg mener det må være en falkeart.

T. (28.06.2006)

Svar:

Du har sannsynligvis observert en tårnfalk. De stiller slik du beskriver når de jakter på smågnagere.

Frode Falkenberg (29.06.2006)


#Diverse

Svaner og sommerferie!

Hei !
Vi har et svane parr som i mange år har holdt til i området veds vårt sommerhus.I år har de lagt rede sitt rett ved stien til stand og båt plass,det var for ca,tre uker siden ikke mulig å passere.Vi ønsker ikke å skremme eller skade dem ,men kan heller ikke holde en familie med 3 barn og hund innelåst i 4 uker!
Hvor lenge holder svanene til ved redet etter ruging,og hva kan vi gjøre for å få til en fredelig sommer-uten å skade små barn eller svaner?
Mvh.Emilie

N.N (29.06.2006)

Svar:

Svanene forsvinner fra reiret rimelig umiddelbart etter klekking. Håper det ordner seg for både de og dere.

Frode Falkenberg (29.06.2006)


#Diverse

Linerle

Hei!
Jeg lurer på hvor lenge Linerla ruger på eggene sine,for jeg var på gravsten til min pappa og der var det lagd rede av Linerla. Jeg har tatt bilder,men det hadde vært moro med nye bilder av ungene på samme sted. Synes dette er litt spesiellt.

M. (08.06.2006)

Svar:

Linerla ligger på eggene i ca. 14 dager, mens ungene flyger ut etter drøye 15 nye dager.

Frode Falkenberg (23.06.2006)


#Økologi og atferd

svaler som hviler på en rett vegg?

Hei. Bor i en høyblokk i Oslo Vest i 9 etg. ikveld oppdaget jeg en svale som har hengt seg fast i et vindusbrett og det kan se ut om fuglen har tenkt å henge der i natt.Er dette normalt for en svale å henge sånn? Sover den eller er den på jakt etter noen insekter? Jeg synes det er litt skummelt om den skulle komme inn vinduet.

I.W. (22.06.2006)

Svar:

Det høres nesten ut som om du har kommet over hvilende eller sovende tårnseilere. De oppsøker slike plasser om natten for å være i skjul for eventuelle farer, samt at de unngår kulde og dårlig vær. Et bilde av en tårnseiler ser du på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=535.

Frode Falkenberg (23.06.2006)


#Diverse

fuglar

eg kongefulgen noregs minste fugl?

A. (23.06.2006)

Svar:

Om du tenker på fuglekongen så stemmer det at den er norges minste fugleart. Mer om fuglekongen på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=480.

Frode Falkenberg (23.06.2006)


#Diverse

Fugleegg på nett.

Finnes det en side web-side med fine bilder av fugleegg?

B.A. (19.06.2006)

Svar:

Prøv denne siden (artsnavn på latin): http://www.hlasek.com/ccptacivejce1an.html.

Frode Falkenberg (21.06.2006)


#Diverse

Skjærer

Vi har ett skjærereir utenfor huset vårt. Der er det 5 unger. Mor og far passer på hele tiden og bråker noe forferdelig. Hvor lang tid tar det fø ungene kan forlate redet? Kan vi da fjerne redet?

T. (04.06.2006)

Svar:

Ungenes reirtid er på drøye tre uker. Du kan fjerne reiret etter at de har forlatt det, men det er godt mulig de kommer tilbake neste år...

Frode Falkenberg (21.06.2006)


#Diverse

skjære funnet

Hva bør man gjøre med en fugl som ikke kan fly og som har falt ut av redet?

T. (17.06.2006)

Svar:

Da bør du legge den tilbake i reiret eller bare la den være. Om den er utsatt for katter o.l. kan du sette den opp i et tre. Ikke ta fuglen med hjem!

Frode Falkenberg (21.06.2006)


#Diverse

hjelp:S hva skal jeg gjøre ! se her raskt !

hey jeg har et lite problem . var på stranden i dag skulle fiske . så plutselig så jeg mellom skoene mine der lå det tre egg . så var jeg så dum å tok de opp for jeg fikk sjokk lissom . og 10 min etterpå kom foreldrene . og de nektet å gå bort til eggene siden jeg hadde tatt på de . og da fant jeg ut at jeg ikke klarte å forlate de der. så jeg tok de med meg prøvde å holde de varm . så fikk jeg lånt en rugemaskin . og da tenkte jeg kan jeg klare å få de til å klekke å sette dem ut der jeg fant de ? hva grader skal rugemaskinen stå på osv.. trenger hjelp her as.. svar raskt!p.s fant ut at det er Tjeld fugl.

C. (16.06.2006)

Svar:

Det har ingenting å si om du tar i eggene så lenge du lar de ligge i reiret. Om du hadde gått bort ville foreldrefuglene garantert ha lagt seg på igjen. Om evt. eggene vil klekke hos deg, vil du ha problemer med å fostre opp ungene. Dessuten vil de bli preget på deg. Jeg tror dessverre dette kullet ikke har mye sjanse til å klare seg selv om de klekker. Husk også at det er ulovlig å holde ville fugler i fangenskap.

Frode Falkenberg (21.06.2006)


#Diverse

hva slags kikkert bør jeg kjøper?

hei
Vi har fått hytte med yrende fugelliv! Jeg er interessert i å observere og identifiserer fuglene og lurer hva slags kikkert jeg, som begynner, helst bør kjøper.
Med vennlig hilsen

J.K. (17.06.2006)

Svar:

Ta kontakt med http://www.kikkert.no/. Der finner du et knippe hyggelige folk som kan gi deg gode tips om kikkertvalg.

Frode Falkenberg (20.06.2006)


#Diverse

HJELP MEG!

Hei..jeg var ute å gikk med hunden min, da jeg fant en kråkeunge helt alene. Den var ganske liten, og moren var ingensted å se. Jeg har ventet en god stund , men fuglungen er fortsatt alene. Jeg vet jo heller ikke hvor lenge den har vært der. Jeg lurer på å ta den inn, gi den mat og passe på den til den kan fly igjen. Hva spiser kråker? Hvordan kan jeg ta best vare på den?

S. (17.06.2006)

Svar:

Kråker er mer eller mindre altetende, men de trenger en del proteinrik mat i den første fasen av livet. Husk at det ikke er lov til å ha ville fugler i fangenskap i Norge.

Frode Falkenberg (19.06.2006)


#Økologi og atferd

Gjøk

Hvorfor galer gjøken hele tiden om våren?

N.N (15.06.2006)

Svar:

Gjøken galer fordi den da viser andre gjøker at dette er territoriet dens, og den tiltrekker seg hunner som den kan parre.

Frode Falkenberg (19.06.2006)


#Diverse

hvor gammel blir skjæra?

Hei. lurte på hvor gammel skjæra kan bli?

T. (15.06.2006)

Svar:

Den eldste norske skjæra ble 14 år og 11 måneder (Norsk Rinmerkingsatlas 2006).

Frode Falkenberg (15.06.2006)


#Diverse

skole opp gave

hehe jeg lurer på hva trost heter på engelsk litt teit spørs mål men i alle fall.. ?

M. (09.06.2006)

Svar:

Trost heter Thrush på engelsk.

Frode Falkenberg (15.06.2006)


#Diverse

Norsk betegnelse?

Hei, hva er den norske betegnelsen på "Northern Giant Petrel", eller "Macronectes halli"? På forhånd takk!

K.S. (12.06.2006)

Svar:

Southern Giant Petrel heter sørkjempepetrell på norsk, så jeg antar at Northern Giant Petrel heter nordkjempepetrell.

Frode Falkenberg (15.06.2006)


#Diverse

funnet ny klekket kjøttmeis!

idag fant jeg en nesten ny klekket kjøttmeis. den har allerede fått fjær, men den har fortsatt små fjon på hodet. den hoppet rundt på bakken og kunne ikke fly, jeg så ingen familie i nærheten og bestemte derfor å ta med meg denne fuglen hjem. jeg har et gammelt fuglebur som den midlertidig bor i. jeg har foret den med vann fra et sugerør og gitt den mat (frø og vitaminer til fugler) blandet med vann. dette går greit ned, men lurer på hvordan jeg kan gjøre det bedre. hvis jeg har den over tid og gir den insekter fra naturen, vil den da etterhvert kunne leve i den frie naturen når den blir eldre og kan fly selv? og et annet spørsmål jeg lurer på: hvordan vet jeg forskjellene på kjønnet? hilsen reserve mamma=)

I.C.H. (14.06.2006)

Svar:

Kjøttmeisa kan hoppe ut av reiret før den er skikkelig flygedyktig. Jeg anbefaler deg å sette den ut i et tre der du fant den, så vil den kanskje finne tilbake til foreldrene sine. En kjøttmeis som har blitt preget av mennesker og oppfostret i den første levetiden sin vil nok trolig ha liten sjanse i naturen. Det er forøvrig ulovlig å ha ville fugler i bur i Norge. Håper ikke dette tok pusten av deg, men slik er det.

Frode Falkenberg (15.06.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sang lik bokfinkens??

Hei, hvilke fugler har sang som ligner bokfinkens?? Jeg hørte en syngende fugl forleden ved romsdalskysten som hadde likheter med bokfinkens sang, bare at den var flatere og uten bokfinkens karakteristiske slutt. Har du noen ide om hvilken fugl det kanskje kan være??

A.H. (08.06.2006)

Svar:

Løvsangeren har en sang som minner mye om bokfinken, men den mangler den bastante avslutningen som bokfinken gjerne har.

Frode Falkenberg (09.06.2006)


#Økologi og atferd

fugler

hvorfor blir ikke sjøfugler fjæer våte når fuglene dykker?

H. (07.06.2006)

Svar:

Sjøfuglene steller nøye med fjærdrakten sin og impregnerer fjærene med en olje som de henter fra en kjertel på overgumpen (ved stjertbasis). Det gjør at de ikke blir våte i vannet.

Frode Falkenberg (07.06.2006)


#Diverse

fugleunge ut av reiret

Hei
Vi fant en fugleunge som hadde falt ut av reiret i går. Hva skal vi gjøre? Moren flyr forvirret rundt. Fuglen ser pjusk og skadet ut i fjeset, kanskje en katt i natt. Mamma flyttet den i dagtidlig, for at den ikke skulle stå så utsatt til. Var det veldig dumt?
Skal vi gi den mat? I såfall hva.

N.N (05.06.2006)

Svar:

Det er viktig at du forsikrer deg om at fuglen faktisk har falt ut av reiret. En del arter hopper ut av reiret før de er skikkelig flygedyktige, og da er gjerne foreldrene i nærheten for å passe på dem og gi de mat. Om du finner reiret kan du sette den tilbake i det.

Frode Falkenberg (07.06.2006)


#Diverse

måltrost

Hei.
Jeg ser nesten alltid svarttrost men mye sjeldnere måltorst er de mindre i antall eller mere sky.

Vil gjerne spørre om hvor lang utdannelse det er for å bli ornitolog og nærmeste sted i østfold.

MVH

Jan Ove Olsson

J.O. (19.04.2006)

Svar:

Svarttrost og måltrost har forskjellige tettheter i forskjellige deler av landet og i forskjellige habitater. Måltrosten er som regel mer sky enn svarttrosten, og lever et mer tilbaketrukket liv.

Mine egne studier forløp slik: Først emnegruppe (grunnfag) i biologi, så studieretningsgruppe (mellomfag) i økologi. Da ble jeg cand. magister (idag bacheleour). I neste omgang tok jeg hovedfag (som idag kalles mastergrad), der min oppgave dreide seg om fuglers strategier under høsttrekket. I tillegg er det en del fag man må ta for å komme inn på masterstudien. Det kan være kjemi, statistikk, matematikk o.l. Jeg tror ikke utdannelsen er vanskeligere enn andre realfag. Mye kommer vel an på motivasjon og evner. Det er i alle fall en spennende utdannelse med bl.a. mange feltkurs.

Frode Falkenberg (07.06.2006)


#Økologi og atferd

uflyvende fugler

finnes det fugler som ikke kan fly?

M. (07.06.2006)

Svar:

Det er ganske mange representanter fra forskjellige fuglefamilier som ikke kan fly. De mest kjente gruppene er struts, emu, kasuar, kiwi, pingvin og noen rikser.

Frode Falkenberg (07.06.2006)


#Diverse

måke egg

Når klekker måke eggene?
hvor varmt må egget vere for at det skal overlevet.For eksempel!! hvis det måtte vere 37 grader for at de skal overleve, gjør det noe om det er varmere???

L.L.B. (19.05.2006)

Svar:

Hvor lang tid måkeegg trenger for å klekke varierer noe med hvilken måkeart det er snakk om, men det ligger på mellom tre og fire uker.

Fuglefoster kan tåle noe variasjon i temperatur, særlig tidlig i rugeperioden. Fostrene blir mer sensitive for kulde fram mot klekking. Hos noen fuglearter har man funnet ut at fosterutviklingen stopper opp hvis temperaturen synker under 25 grader C. Fostrene kan tåle at temperaturen synker under denne temperaturgrensen helt ned til 15 grader C i noen timer, men fostrene kan dø hvis eggene blir kjølt ned mer enn dette for lenge. Fosterutviklingen starter opp igjen når eggene igjen varmes opp til over 25 grader C. Det er ikke bra for eggene å bli for varme heller, og noen ganger når det er veldig varmt i været kan man observere at fuglene står i reiret med vingene litt ut og skjermer eggene for solen for å hindre at eggene blir for varme. Dette er mer vanlig i varmere strøk. Normal kroppstemperatur til fugler ligger litt høyere enn hos oss mennesker med et gjennomsnitt på rundt 41 grader. Studier har vist at fostre risikerer å stryke med hvis eggtemperaturen overstiger 42 grader.

Gaute Grønstøl (07.06.2006)


#Diverse

Toppmeisegg/ Stjertmeisegg

Hvordan ser Toppmeisen og Stjermeisens egg ut?

S.S. (06.06.2006)

Svar:

Stjertmeisas egg er små og hvite med svake røde prikker. Toppmeisa har små hvite egg med rødbrune prikker i den butte enden, i likhet med de fleste andre meisene.

Frode Falkenberg (07.06.2006)


#Sykdom og skader

fugleinfulensa.

hva kommer fugleinfulensa fra? hva er smittene med den?

V. (06.06.2006)

Svar:

Fugleinfluensa er som ordet sier influensa for fugler... Det finnes mange typer fugleinfluensa, både farlige dødelige og andre mildere typer. Det skal mye til for at mennesker blir smittet av fugleinfluensa. Smitten kommer gjennom væske, så man må ha direkte kontakt med infiserte fugler for å få det. Den aggressive fugleinfluensatypen H5N1 ble først bekreftet i SØ-Asia for noen år siden. Det var da de første dødsfall hos mennesker ble oppdaget. De menneskene som har blitt syke eller dødd av H5N1 har alle vært i nær kontakt med fugl.

Frode Falkenberg (07.06.2006)


#Fuglekasser

Blåmeisemor- og far er borte! Ungene døde.

Vi fikk for ca. 3 uker siden laget en fuglekasse. Et blåmeisepar slo seg ned og laget et rede. 10 egg ble lagt. I natt hørte jeg et forferdelig fugleleven (skjære, kråke el. trost) utenfor. I dag (2/6) er foreldrene borte og det er 9 døde fugler, urørte. Ett egg igjen. Hva har skjedd? Kan andre fugler ha forårsaket dette?

O. (02.06.2006)

Svar:

Det er vanskelig å si hva som har hendt, men ting tyder vel på at foreldrene har dødd eller forlatt reiret. Ungene trenger både varme og mat jevnlig for å overleve når de er små.

Frode Falkenberg (06.06.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dvergfluesnapper

Er det sannsynlig at den hekker på Kongsberg.
Ligner veldig på en som har reir i hulrom under takskjegg på huset vårt.
Takk for svar.

H.R. (06.06.2006)

Svar:

Dvergfluesnapperen er en meget sjelden hekkefugl i Norge. De få parene som har blitt funnet hekkende har vært på Sørøstlandet. Har du et bilde av fuglen(e), så hadde det vært interessant å se det.

Frode Falkenberg (06.06.2006)


#Diverse

fuge unger

ser vi at ville fugle unger puster

N. (06.06.2006)

Svar:

Du vil helt sikkert se at brystet beveger seg når de puster.

Frode Falkenberg (06.06.2006)


#Diverse

Lundefugl

Hei,hei! Jeg driver og tegner et bilde av noen lundefugler- så har jeg fått det for meg at jeg skal ha med noen egg på dette bildet. Da er mitt problem så langt at jeg har ingen anelse om hvordan disse eggene ser ut! Jeg har prøvd å snoke tak i foto fra nettet, men ingen hell så langt. Har du kanskje en god beskrivelse å gi meg?

L. (05.06.2006)

Svar:

Lunda har skittenhvite egg. Noen ganger har de ispedd små utvaskete flekker. De er relativt avrundete, med en bredde på nærmere 5 cm. og en lengde på ca. 6,5 cm.

Frode Falkenberg (06.06.2006)

««første 49 730 - 49 779 av 50 356 siste»»