Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 799 til 43 848 av totalt 50 269 spørsmål


#Økologi og atferd

Kongeørn

Hei
Vi har en oppgave på skolen om å finne forskjell på Jaktflak og KOngeørn
Og derfor lurer jeg på:
Hvordan er reiret til Kongeørn?

A. (09.11.2010)

Svar:

Kongeørn bygger store kvistreir, enten i gamle (furu)trær, eller i b ergvegger. Jaktfalken hekker i gamle kvistreir, oftest etter ravn. Den bygger ikke reir selv.

Roar Solheim (09.11.2010)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Hei! Skal lage fuglekasser sammen med en del barn i en barnehage i Drammen. Lurte på hvilke kasse type jeg bør gå for? og hvilke type fugler vi kan håpe på at kommer på besøk?

N.N (09.11.2010)

Svar:

Abefaler at dere lager noen standard meisekasser (hulldiameter 32 mm), og noen stærkasser (hulldiameter ca 45 mm). Kjøttmeis, blåmeis, svarthvitfluesnapper og stær er de mest alminnelige holkrugerne.

Roar Solheim (09.11.2010)


#Fuglekasser

Høyde

Jeg har en rekke fuglekasser , både for små og store fugler . Det siste året har jeg senket kassene for småfugler til mannsnivå for å forenkle inspeksjonen. Det funker bra. Men de blir brukt kun av blå / kjøttmeis og svart hvit fluesnappeer . Skulle gjerne sett at Spett / løv/granmeis tok de i bruk. Kan det ligge noe i at de siste nevnte foretrekker kassene plassert noe høyere ? Jeg ser jo disse fuglene på skogen og på fuglebrettet , men altså aldri i kassene .
Hilsen Per Beverfjord . 6630 Tingvoll

N.N (09.11.2010)

Svar:

Spettmeisen kan hekke i kasser som står så lavt som du nevner, men denne arten ser spesielt ut til å like spurveuglekasser godt. Det vil si kasser hvor frontstykket er 5-6 cm tykt, slik at inngangshullet blir som en kort tunnel. Løv- og granmeis er vanskelige å få til å hekke i golk, og jeg tror ikke det er lettere selv om kassene henger høyere. Disse meisene bruker ofte hulrom som er svært lavt over bakken.

Roar Solheim (09.11.2010)


#Økologi og atferd

Måker

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvor vanlig er det at en villmåke sitter på hånda og faktisk tolerer kos ?

T. (09.11.2010)

Svar:

Ikke spesielt vanlig. Men dette er en ung måke, og den kan ha oppdaget at mennesker betyr mat (hvis den har blit foret av andre). Kanskje har den heller ikke lært ennå at mennesker også kan være farlige. Flott bilde!

Roar Solheim (09.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken hakkespett er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne hakkespetten traff jeg på sent i april. Den var travelt opptatt, så den var ikke spesielt sky av seg.

Jeg har lurt på hvilken art dette er.

Mitt forslag er at det enten er en flaggspetthunn eller en hvitryggspetthunn. Hva er riktig?

Er disse artene vanlige på fuglebrettet nå om vinteren?

A.G. (09.11.2010)

Svar:

Dette er en hvitryggspett. Det var et flott bilde!

Frode Falkenberg (09.11.2010)


#Trekkfugler

Utdypning om kjøttmeis

Hva menes med at kjøttmeisa er "på trekk"? I og med at vi ser kjøttmeis hele året, innbilte jeg meg at den var stasjonær her. Hva slags trekk dreier dette seg om? I likhet med en annen innskriver opplever jeg å ha usedvanlig mange kjøttmeis på fóringsplassen nå om dagen. Flere enn jeg kan huske å ha sett tidligere år.

N.N (08.11.2010)

Svar:

Masse kjøttmeis, og særlig ungfugler, trekker ut av landet nå om høsten, til Danmark, Syd-Sverige eller nord-Europa. De trekker akkurat som andre fugler som flyr lenger (f. eks. linerler som flyr til Afrika). Men en del meiser (særlig eldre fugler) holder seg stasjonære i hekkeområdene sine.

Roar Solheim (08.11.2010)


#Fuglekasser

Kattugler

Jeg har planer om å henge opp en rugekasse som jeg sannsynligvis ikke får kontrollert før etter hekkesesongen.

Derfor lurer jeg på om man tydelig kan se om det har vært hekking i kassa uten at det ligger igjen døde unger/egg. Er kattuglene renslige eller rotete med tanke på skitt, byttedyr etc.?

J. (08.11.2010)

Svar:

Hvis du får hekking av ugler, så vil det nok ligge igjen noe drit, gulpeboller og rester etter byttedyr. Kattuglene tar nesten alltid en del fugl, selv hvis det er god tilgang på mus, og da vil det ligge igjen fuglefjær i kassa. Ta et bilde ned i kassa dersom du er i tvil, og send hit, så kan vi hjelpe deg med å tolke sportegnene.

Roar Solheim (08.11.2010)


#Diverse

Rovfugler

Hallo, er en ivrig fuglefotograf. Går mye i skog og mark for å ta bilde av fugler. Merker at det er mest rovfugl aktivitet på sommeren, må jeg regne med og se mindre rovfugler ut på sen høsten/vinter enn om sommeren? I så fall hvilke rovfugler trekker ut av landet og når? finnes det en nettside hvor dette står om?
Takk for svar
mvh
-Per

P. (08.11.2010)

Svar:

Om vinteren er det helst spurvehauk og hønsehauk du kan treffe på i våre skogtrakter. Langs kysten av Sør-Norge kan enkelte musvåk, og kanskje fjellvåk og myrhauk forsøke å overvintre dersom det er snøbart. Mot fjellet er det mulig å se kongeørn, og langs mesteparten av norskekysten (og faktisk av og til også i innlandet) kan du se havørn hele året.

Roar Solheim (08.11.2010)


#Fugleforing

Fugleforing

Hei, har hørt at det kan være farlig for fuglene å fôre dem med havregryn. Lurer på om det stemmer? Hvorfor?

L.L. (08.11.2010)

Svar:

Nei, dersom du bruker lettkokte havregryn, så er dette helt OK: Dette er en av feiloppfatningene som det tar tid å avlive.

Roar Solheim (08.11.2010)


#Diverse

Nebbdyr

Hvor gammelt kan et nebbdyr ca bli?

M.E.F. (08.11.2010)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke. Her må du søke på nebbdyr på internett, eller på artens engelske navn: Platypus.

Lykke til.

Roar Solheim (08.11.2010)


#Diverse

Blåmeis

Har 3 kasser til blåmeis (2,8cm hullbredde) bor i hamarøy kommune (ca 100 km nord får bodø, innlands, ikke kyst)
er det vanlig eller mulig å få blåmeis i noen av kassene, har ikke observert blåmeis, dette er første året jeg henger opp kasser så jeg vet ikke helt.

N.N (08.11.2010)

Svar:

Dette vet jeg ikke. Du bør forsøke å kontakte fuglefolk lenger nord. Søk på NOF´s hjemmeside birdlife.no og se under organisasjon, der finner du kanskje en del navn/kontaktpersoner i Tromsø som vil ha bedre lokalkunnskap om dette. Beklager at jeg ikke kan gi det bedre svar.

Roar Solheim (08.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ungfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

hei,vet du hvilken fugl dette er?kan det være en ung sisik?
ble fotografert i veikanten ved en åker for to dager siden

S. (08.11.2010)

Svar:

Litt vanskelig å se, men det kan faktisk se ut som unge bergirisker.

Roar Solheim (08.11.2010)


#Økologi og atferd

Dvergspett

Hvilke andre fugler er det som bruker dvergspettens reirplass året etter?

E.R.M. (08.11.2010)

Svar:

Dvergspetten lager de minste reirhullene blant spettene. Disse passer perfekt for små, hullrugende spurvefugler som kjøttmeis og blåmeis, spettmeis og svarthvitfluesnapper. Kanskje kan også løvmeis, granmeis, toppmeis og svartmeis bruke disse hullene, men jeg har ingen egen erfaring om dette.

Roar Solheim (08.11.2010)


#Økologi og atferd

Selskapssyk fluesnapper

I den siste uken har en fluesnapper flere ganger om dagen sittet på vinduskarmen og "banket" på vinduet mitt. Den setter seg akkurat på samme plass hver gang så nå er det merke i glasset. I dag banket den ekstra herdt på, slo litt med vingene og virket irritert - for at den ikke kom inn?? Jeg har hatt fluesnapper i akssene rundt huset i mange år, men aldri opplevd dette før? Hva skjer?

F.S. (20.05.2010)

Svar:

Dette er nok en hann som reagerer på sitt eget speilbilde. Territorielle fugler opplever slike speilbilder som inntrengere, og vil ofte reagere aggressivt.

Frode Falkenberg (08.11.2010)


#Diverse

FUGLELIV I TYROL

Hei!
Planlegger sommerferie i Østerrike - Wildschønau-Kitzbuhel Alpen. Ønsker opplysninger om fugler,aktiviteter mm innenfor denne regionen. Finnes slikt?? På forhånd takk
Mvh
Knut Guttormsen

N.N (07.11.2010)

Svar:

Her finner du mange tips til hvor du kan titte på fugler i Østerrike: http://www.fatbirder.com/links_geo/europe/austria.html

Frode Falkenberg (08.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Kan du finne ut hva slags fugl dette er?
Observerte den på Olavsberget i sommer. Trenger også det latinske navnet, ettersom jeg studerer biologi 2 i 3.klasse.

M. (05.11.2010)

Svar:

Dette er ei knoppand. Det er en art som er innført til Norge. Du finner norske, engelske og vitenskapelige navn på alle verdens fugler på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/

Frode Falkenberg (08.11.2010)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Jeg har satt opp en del kasser, og vi har noen hunder som røyter veldig (lang håret) blir en god og full pose med hår hvis jeg grer hundene, kan jeg sette ut dette håret om våren sånn at fuglene kan bruke det? og hvordan skal jeg sette det ut, sånn at det ikke blåser vekk osv...?

N.N (07.11.2010)

Svar:

Ja, slike hår er veldig populære som reirmateriale for meiser. Heng opp noen dotter her og der på busker og greiner, så finner fuglene dem fort. Da blåser hårdottene heller ikke så lett bort.

Roar Solheim (07.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva heter fuglen?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tok bilder av denne fuglen på Kongshamn i sommer, men finner ikke ut hvilken fugler det er? Om jeg skal vise fram bilder av fuglene hadde det vært greit å visst med sikkerhet hva det var? Jeg synes den ligner fiskeørn, men har aldri vært så nær den noen gang før.

R. (06.11.2010)

Svar:

Du har fotografert en flott ung vandrefalk! Utrolig at du kom så nær og fikk så bra bilde!

Roar Solheim (07.11.2010)


#Fugleforing

Hektisk aktivitet på fuglebrettet

Hei
Jeg er begynt å mate fuglene nå i oktober, mye tidligere enn jeg har gjort før. Legger merke til at det er mye mer fugl nå enn det pleier å være om vinteren, og de er mye mer aktive. Telte feks 12 kjøttmeiser på materen samtidig! Virker også som de jager mer på hverandre nå. Nesten bare kjøttmeis her.
Er det fordi de har mer energi nå om høsten og det ikke er så kaldt ennå?

A. (06.11.2010)

Svar:

Kjøttmeisene er på trekk nå, så når du ser 12 kjøttmeis ved brettet, kan det faktisk i løpet av dagen dreie seg om 30-40 forskjellige individer. Og om en uke er det kanskje 30-40 NYE kjøttmeiser som holder seg ved brettet!

Roar Solheim (07.11.2010)


#Diverse

lengdemål fugl

Man kan på internet lese at en fugl er "så og så lang".

Hvordan måles denne lengden?

Arvid K. Gromholt

A.K.G. (06.11.2010)

Svar:

En fugls lengde måles når fuglen ligger på ryggen mot underlaget, og måles fra nebbspiss til stjertspiss.

Roar Solheim (07.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken art er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne fuglen på båten jeg jobber på ved Hitra. den var veldig med tatt men har kommet seg i løpet av et på dager og skal slippes fri når været roer seg. Men hva er det. den har hvite diagonale striper på vingene og et hvit bånd på halen ellers sort. og har svønme føtter og et bøyd nebb

H. (06.11.2010)

Svar:

Dette er en havsvale - den minste av stormfuglene. Artig funn!

Roar Solheim (07.11.2010)


#Fugleforing

Meiseboller

Hei.
Jeg er veldig fugle intrissert og jeg henger opp mange fugle kasser. Jeg har laget Uglekasser, Meisekasser, Stærkasser og Rødstrupe kasse. Men spørsmålet mitt er, har det noe å si at jeg henger opp en meisebolle under 2 m fra en kasse? Hvordan lager jeg mine egne Meiseboller?
Laget et matstativ for 30minutter siden, og no har jeg hengt opp Maiskolber i den.

M.K.D. (07.11.2010)

Svar:

Du kan gjerne henge meiseboller tett ved kassene. Meisebollene er viktigst nå om vinteren, men betyr ikke noe for fuglenes valg av reirplass til våren. Meiseboller kan lages ved å smelte matfett, kokosfett og å røre inn knuste nøttekjerner, skallfrie solsikkefrø, havregryn og annet snadder.

Roar Solheim (07.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nattaktiv (rov)fugl?

Jeg bor på grensen til Lillomarka i Oslo, og i begynnelsen av oktober i år luftet jeg hunder litt etter midnatt i skogen bak bebyggelsen. Og der hørte jeg en intens dyrelyd jeg aldri har hørt tidligere, jeg vil anslå maks 20-30 meter unna. Jeg lyste mellom trærne men så ingenting. Det første jeg tenkte var at ”huff, nå er det noe som blir drept”, deretter kom tanken ”å nei, det er katten min!” Men selv om lyden minnet om en klagende/skrikende katt var det ikke helt det heller når jeg hørte mer etter. Lyden var kraftigere enn katt og veldig klar, og kunne også minne om et større dyr eller en stor fugl. Etter hvert var det tydelig at dyret beveget seg og jeg hørte nå mer støtvise lyder fjerne seg.

Et par uker senere våknet jeg midt på natten av den samme lyden, og denne gangen tenkte jeg at det kunne minne litt om måkeskrik. Dette er de eneste gangene jeg har hørt denne fuglen dyret.

Jeg har søkt på en fuglelyd-CD, og lyden kan minne om musvåk. Men er den nattaktiv?

K.V. (07.11.2010)

Svar:

Musvåken er ikke nattaktiv, og den pleier ikke å skrike inne i skogen slik som dette. Musvåken lager mjauende lyder helst når den er oppe i lufta. Men musvåkene har fløyet sydover for flere uker siden. Jeg tror heller at du har hørt en ugle med varsellyder, kanskje kattugle eller perleugle.

Roar Solheim (07.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråtrost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en gråtrost?

N.N (07.11.2010)

Svar:

Ja, dette er en gråtrost.

Roar Solheim (07.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråtrost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Håper dere kan forstørre opp bildet. Synes den ser nokså mørk ut oppå ryggen, lurer derfor på om det er noe annet enn gråtrost?

N.N (07.11.2010)

Svar:

Dette er en gråtrost.

Roar Solheim (07.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråtrost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Synes denne lille tassen ser ut som en gråtrost. Den har veldig kort stjert og tynt nebb, det er vel en nokså ung fugl. Burde den ikke vært større på denne tiden av året for å klare vinteren. Synes den ser litt pjusk ut, stakkar.

N.N (07.11.2010)

Svar:

Litt dårlig bilde, men dette ser absolutt ut som en gråtrost.

Roar Solheim (07.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl på størrelse med due med rødt bryst

For ca 14 dager siden så mine svigerforeldre to fugler på en myr oppe på fjellet i Østerdalen (Ca 850 moh).
De satt på bakken i kanten av en myr, var på størrelse med en due og begge hadde rødt bryst nesten som en dompap.
De mente de var grå / gråbrune i kroppsfarge. Fuglene hadde ikke langt nebb eller lange bein.
Noen forslag på hva det kan ha vært?

J. (07.11.2010)

Svar:

Mistenker at de har sett to lavskriker.

Roar Solheim (07.11.2010)


#Fuglekasser

Sjekking av kattuglekasse

Hei igjen og tusen takk for enda et svar!

Når kan jeg sjekke kattuglekassa?

Har hørt at man helst ikke skal forstyrre kattuglehunnen i rugeperioden. Stemmer dette?

I tilfelle burde jeg sjekke kattuglekassa ca 1 mnd etter at eggene ble lagt når ungene er klekt ut av eggene?

Problemet er at kattugla kan legge eggene i februar, mars, april eller mai. Hvis jeg sjekker kassa i februar-mars vil jeg muligens være for tidlig ute og forstyrre hunnen i rugeperioden.... Hvis jeg sjekker kassa i april-mai, kan det hende at ungene allerede er fløyet ut av reiret....

Har hørt at vanligvis legger hunnen eggene fra midten av mars til begynnelsen av april. Stemmer det?

Kan jeg sjekke kassa i rugeperioden?

Hvis ikke, når kan jeg sjekke den sånn ca?

Dersom hunnen flyr ut av kassa i det jeg sjekker kassa, vil hun da fly langt vekk, eller vil hun sette seg i et tre i nærheten og holde øye med meg? Har veldig lyst til å fotografere kattugla...

Som sagt: tusen takk for svar!

A.G. (07.11.2010)

Svar:

Du kan godt sjekke en uglekasse i legge- og rugeperioden, men dersom du støkker av hunnen, eller det ligger egg i kassa og hunnen ikke har begynt å ruge ennå, så bør du være rask med å sette på lokket av kassa, og begi deeg vekk. Vent så 1-2 uker før neste sjekk. Dette tåler alle uglene. Det er når kattuglehunnen plukkes ut fra reiret for å bli ringmerket at den kan sky reiret tidlig i rugeperioden. En kort sjekk tåler den. Som regel flyr kattuglehunnen vekk når den blir skremt ut. Unntaket kan være når ungene er store og like før de hopper ut. Dersom hunnen da sitter og ser på deg, er det også en stor fare for at den angriper deg for å forsvare ungene når du klatrer opp i kassa. Skinnlue og slalombriller er godt verneutstyr da!

Roar Solheim (07.11.2010)


#Fugleforing

Mating om kvelden

Hei.

Er det noen grunn til å ikke mate utefugler om kvelden? Altså gå til steder der det er mye ender og duer og kaste brødsmuler til de?
Har nemlig et problem med at måkene i området her tar all maten når vi prøver å mate duene og endene. Problemet er at ofte angriper måkene de andre fuglene slik at de gir opp og ikke får noe. Men om kvelden er måkene (tilsynelatende) et annet sted og endene ville ha få litt fred til å spise.

T. (07.11.2010)

Svar:

Dersom du ser at endene kommer og spiser, så kan du gjerne mate dem om kvelden. Dersom også endene sover, har det lite for seg.

Roar Solheim (07.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hauk ved fuglebrettet.

Bilde vedlagt spørsmålet

I sommer satt en hauk ved fuglebrettet noen morgener og ventet vel på at maten skulle servere seg selv. I helgen var den tilbake igjen. Men nå som bladene er falt av busken den sitter i, er den så synlig for småfuglene at de holder seg langt unna. Jeg går ut fra at dette er en spurvehauk siden den går etter småfugler? Lurer på om dette er en unge? Jakter haukene om dagen eller om natten? Denne hauken satt og gjespet, klødde seg og hadde mye luft under fjærene som om den hadde sovet eller var klar for å ta en lur. Legger ved bilde. Det er tatt gjennom vinduet og er ikke særlig klart. Hvilken hauk er dette? Hvordan ser jeg forskjell på hønsehauk og spurvehauk?

L.H.(. (07.11.2010)

Svar:

Dette er en spurvehauk (unge hønsehauker har dropler og ikke tverrstriper i brystet). Begge haukene er dagaktive. Spurvehauken kan gjerne sitte stille i flere timer på ett sted, inntil en småfugl dukker opp som ikke har oppdaget hauken ennå - da slår den til.

Roar Solheim (07.11.2010)


#Diverse

Hønsehauk

I fjor og for 14 dager siden observerte jeg hønsehauk,siste gang oppdaget jeg det som kanskje kan være reiret også.Meldte fra om dette til lokallaget(e-post)uten å få noe respons tilbake.Er det ikke noe interesse for dette?Trodde hønsehauken var sjelden og fredet og derfor var interesant for bevaring av hønsehauken.Observerte hønsehauken i samme område nå i dag 7/11-2010

A.N.H. (07.11.2010)

Svar:

De fleste fugleforeningene er interessert i slike meldinger, så du kan ha vært heldig å sende til en adresse/lokallag hvor det for øyeblikket er lav aktivitet, eller så kan det faktisk hende at personen bak e-posten er bortreist (!). Hvis du ikke får svar innen et par uker, så ta kontakt med nærmeste nabo-lokallag.

Roar Solheim (07.11.2010)


#Økologi og atferd

falker

hvilke arter i falkefamilien er utrydningstruet, og hvorfor

J.V.V. (04.10.2010)

Svar:

Den arten som kanskje har størst problemer i Norge i dag, er jaktfalken. En viktig grunn er at rypebestandene er for små, trolig som følge av alt for omfattende rypejakt. På 1960-70 tallet holdt vandrefalken på å forsvinne pga miljøgifter som DDT, men etter at en del av de farligste stoffene ble forbudt brukt, har vandrefalken kommet tilbake til store deler av sine tidligere hekkeplasser, og særlig i Sør-Norge.

Roar Solheim (05.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

skarv

Så denne på Sognsvann, Oslo søndag 10.10.10, ikke sett denne type fugl her i byen tidligere. Hva slags art er det, og hvor vanlig er den her?

http://www.joachimbakken.com/birds/11.jpg
http://www.joachimbakken.com/birds/12.jpg
http://www.joachimbakken.com/birds/13.jpg

J.A._. (12.10.2010)

Svar:

Du har fotografert en ung storskarv.

Roar Solheim (05.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl på øst-siden av Kreta oktober 2010

Bilde vedlagt spørsmålet

Såg 5 store rovfugler som kretset i en trang dal med bratte fjellsider ned mot Agios Nikolaus. Veldig mørk med brede nokså rektangulære vinger, med knekk på hånden. Langfingrete. Stjerten virket kort, bred og kanskje kileformet. Været var overskyet, men veldig lyst. Var av og til så lavt at jeg er nesten 100 % sikker på at det ikke var kongeørn eller havørn. For mørk/svart til det. Minner mest om munkegribb, eller juv. lammegribb. Legger ved et bilde, med best av fuglen i øverste bildekant. Er det mulig å si hvilken fugl jeg såg?

R.F. (16.10.2010)

Svar:

Fuglen på bildet er dessverre alt for liten til at det lar seg gjøre å si noe som helst. Ved forstørring blir den bare et fåtall pixel-kvadrater, og det er ikke nok....

Roar Solheim (05.11.2010)


#Fugleforing

Stor frø automat

Ikke spørsmål men et lite tips. Var pá felleskjøpet i dag og der hadde de en stor frø automat. Den skal vistnok romme 9 liter frø. Den er grønn og 52 cm høy. Legger ved en link.

http://produkter.fk-butikken.no/trade/productview/840734/930

Tom

N.N (18.10.2010)

Svar:

Kan være en god ide der hvor du ikke kan fylle på mat daglig.

Roar Solheim (05.11.2010)


#Økologi og atferd

Fuglers levealder

Hvor gammel kan en pilfink eller kjøttmeis bli.
Ellers andre finker ?

N.N (27.10.2010)

Svar:

De fleste små spurvefugler kan bli opp mot 8-10 år gamle.

Roar Solheim (05.11.2010)


#Diverse

Fugler i Ofoten 1800-tallet

Hvilke andefugler var vanlige hekkere i indre Ofotfjord midt på 1800-tallet?
Hvilke rovfugler og (sultne) måkearter?
Reseach i forb med skriving av roman fra den tida.

L.W.S.(. (29.10.2010)

Svar:

Dette må du lete selv etter i eldre litteratur. Oppsøk og spørr på et bibliotek.

Roar Solheim (05.11.2010)


#Økologi og atferd

Hva er funksjonen til skrikene og tutingen til rovfugl.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Jeg lurer hva som er funksjonen til skrikingen og tuting til for eksempler hønsehauk og kattugle. Er dette en markering mot andre hanner om å holde seg unna reviret eller lokking mot maken eller en intern kommunikasjon mellom familiemedlemmer?

Det er både kattugle og hønsehauk i nærområdet og vi hører dem av og til. Når det gjelder uglen vet jeg at de er ett par. Og vi kan av og til høre hannen fra nabo reviret som sikkert er under 2 km unna. Når det gjelder hønsehauken hører vi den mer sporadisk, og oftest på dagtid.

E.B.O. (31.10.2010)

Svar:

Alle forslagene dine er riktige. Alle fuglearter lager lyder for å 1) lokke til seg en make, 2) jage bort konkurrenter, 3) si i fra at et område er opptatt, 4) tigge om mat, eller formidle andre sinnsstemninger som vi ikke har oversikt over.

Roar Solheim (05.11.2010)


#Trekkfugler

Fossekall

Hei
Tidligere år har jeg alltid hatt gleden av å se fossekallen på iskanten om våren her, men i vår fikk jeg ikke se noen. Begynte derfor å se etter den, og har ikke sett noen i hele sommer før nå i oktober. Da har jeg sett en fugl et par ganger. Antar at det er noen på vei sydover som har hatt en pause.
Mitt spørsmål er derfor hvor i landet fossekallen helst hekker? De jeg har sett om våren tidligere har kanskje bare vært på gjennomreise de også? Har ikke tenkt over om jeg har sett de her om sommeren tidligere. Bør på sørlandet, et par mil fra kysten.

A. (31.10.2010)

Svar:

Siste vinter var hard for mange overvintrende fugler. Gjerdesmett, fossekall, isfugl og vintererle fikk seg kraftige bestandsnedganger. Det er trolig grunnen til at du ikke har hatt noen fossekall i området i vår/sommer. Den som er der nå, kan holde seg på stedet hele vinteren, dersom det bare er åpent vann. Fryser det til, trekker den lenger mot syd, kanskje til Danmark eller Tyskland.

Roar Solheim (05.11.2010)


#Diverse

Haukefarge

Hvilke hauker er brune, bare unge hønsehauker?

N.N (02.11.2010)

Svar:

Både hønsehauk og spurvehauk har brune ungfugler. Også ungfugler hos musvåk, fjellvåk og vepsevåk er brune, det samme gjelder ungfugler hos kjerrhaukene (myrhauk, sivhauk).

Roar Solheim (05.11.2010)


#Fuglekasser

Kattugler i kasse

Tusen takk for svar!

Hvordan kan jeg finne ut om kattuglene faktisk har flyttet inn i kassa? Må jeg ta en stige og kikke ned i kassa? Vil ikke det skremme uglene?

Eller må jeg sitte i kamuflasjeteltet hele kvelden, natten og morgenen for å finne ut om det hekker et kattuglepar i kassa?

Sitter foreldrene vanligvis i kassa eller i en gran/furu i nærheten på dagtid i hekketida?

Takker for svar!

A.G. (02.11.2010)

Svar:

Bruk stige og kikk ned i kassa. Som regel vil kattugla fly ut når du kommer borti trestammen, men i noen få tilfeller kan hunnen bli liggende nede i kassa og ruge. da kan du få et flott syn ned på ugla!

Roar Solheim (05.11.2010)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva spiser munken?

N.N (03.11.2010)

Svar:

Insekter og småkryp om sommeren, bær og frukt i vinterhalvåret.

Roar Solheim (05.11.2010)


#Diverse

Skjære som spiser døde mus

Vi legger ut gift for å ta knekken på mus. Idag fant vi en død mus i garasjen, og la den ut på plenen. Skjæra kom straks og hentet den. Mitt spørsmål er om det er farlig for skjæra å spise musa? Den har jo spist musegift!'Mvh Reidun F. Neteland

N.N (03.11.2010)

Svar:

Dere bør slutte med å bruke gift til mus, og heller bruke klappfeller. Forgiftede smågnagere som spises av andre dyr, kan i neste omgang forgifte de som spiser dem. Men et viktigere argument for ikke å legge ut slik gift, er at du da ikke har kontroll på hvor de døde musene havner. Dersom de dør inne i vegger og gulv, kan det forårsake forferdelig likstank i huset, og det kan være både komplisert og kostbart å finne de døde musene og å fjerne dem. Ved bruk av vanlige musefeller unngår du dette problemet.

Roar Solheim (05.11.2010)


#Diverse

Småfluer på storfugl

Hei!
Jeg har skutt 2 tiur i Trysil og en røy på Varaldskogen.
Kort tid etter at de var hengt til mørning,myldret det av små fluer på dem.Særlig i hodeområdet.De var avlange (ca 2-3mm x1mm),noen grå men mest brune.2 vinger. De var hengt kjølig med nett rundt,så jeg har vanskelig for å tro at de har kommet til etter at fuglene var felt.Vil de kunne skade kjøttet?Bør fuglene evnt. gå rett i frysern for ikke å ta skade?
Mvh Jarl

J.K.A. (03.11.2010)

Svar:

Aner ikke hva dette har vært, men det kan tenkes at det er lusfluer som har sittet i fuglens fjærdrakt, og som har kommet ut etter at fuglen har blitt drept. Skogshøns har også ofte mye fjærlus i halsfjærene, men de har ikke vinger. Hvis du fryser ned fuglene, dør alle fluene kjapt.

Roar Solheim (05.11.2010)


#Fugleforing

Sjuren tar småfuglene sin mat

Hei!Vi har et vanlig rør med småfuglmat, men problemet er at sjuren (de sorte og hvite) er på røret hele tiden slik at røret heller til den ene siden når de sitter på det og maten renner ut og all maten er borte på et blunk. Dette er det første året vi opplever noe slikt. Hva kan vi gjøre for å forhindre dette, slik at småfuglene får maten sin?

H.P. (03.11.2010)

Svar:

Lag et forbur som dere henger frø- og meisebolleautomater inne i. Da kommer bare småfuglene inn, mens skjærene må nøye seg med smulene på bakken (!). Gå inn på NOF´s hjemmesider (www.birdlife.no), se under tidsskrifter og Fuglevennen, og finn PDF-dokument med Fuglevennen høstnummeret 2007, der står det om hvordan du lager et slikt forbur. Lykke til!

Roar Solheim (05.11.2010)


#Økologi og atferd

Hakkespett grankorsnebb.

Hei
Oppserverte noe merkelig i forige uke.En hakkespett trolig tretåspett pga størelsen, den er og vanlig på stedet,hakkespetten jaktet i luften etter grankorsnebb,den gikk i klins med grannkorsnebben og det så ut som den aktivt prøvde og ta livet av denne men uten og lykkes.Hendelsen fant sted på ca 800m i vassfaret.

N.N (04.11.2010)

Svar:

Har mer mistanke om at dette må ha vært en flaggspett. Den er kjent for å kunne hakke ihjel fugleunger, og å hakke løs på kadavere. har selv sett en flaggspett som fløy på en kjøttmeis og maltrakterte den såpass at den døde kort etter. Tretåspetten er litt liten, og er ikke kjent for slik adferd.

Roar Solheim (05.11.2010)


#Fugleforing

hjemmelaget fuglemat

Kan man bruke et matfett som heter "Flott" fra Mills?.Det er vegetabilsk fett som brukes til smultringbakst o.l. Eller skal man bare bruke delfia?

A. (04.11.2010)

Svar:

Både Flott og Delfia matfett er helt ypperlig til å lage meiseboller. Blander du dette fellet med finmalte hasselnøtter (hurtigmikser) og smører på en trestamme, får du en super matsort til meiser, trekryper og spetter.

Roar Solheim (05.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Heihei!
Jeg og min mor var ute og gikk tur, da vi så denne lille fugleungen ved veikanten. Er fryktelig nysgjerrig på hvilken art dette kan være så jeg kan bruke den til skolearbeidet mitt i biologi.
Takk på forhånd!

Mvh
Stine

S.J. (04.11.2010)

Svar:

Dette er en gråtrostunge. Den har nettopp hoppet ut fra reiret, men kan ennå ikke fly.

Roar Solheim (05.11.2010)


#Økologi og atferd

Svane i sjøvann

Vi har 2 svaner som med ujevne mellomrom "stikker innom".
Det er flott å oppleve, men vi er bekymret for alt sjøvannet som de drikker, og da gjerne etter at vi har matet de med brød. Har du noen råd / opplysninger omkring dette? Lurer også på om svanene har et fast rede de holder seg til om vinteren?
Mvh Jørn

J.A. (05.11.2010)

Svar:

Fuglene klarer utmerket å kontrollere om de drikker for mye eller for lite av enten ferskvann eller saltvann, så det behøver du ikke å tenke mer på eller bekymre deg om. Svaner (og de fleste andre fugler for den saks skyld) bruker ikke reir om vinteren. Svaner lager nytt reir hver vår.

Roar Solheim (05.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stadfeste type fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg var på Kreta i sommer og fikk tatt et blink skudd av noe jeg tror er en ørn. Men noen venner av meg sa også at det kunne være en type av gribben. Kunne noen gitt meg et svar på dette så hadde jeg blitt glad.

R.M. (05.11.2010)

Svar:

Dette bildet har blitt besvart tidligere - det er en gåsegribb.

Roar Solheim (05.11.2010)

««første 43 799 - 43 848 av 50 269 siste»»