Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 43 763 til 43 812 av totalt 50 265 spørsmål


#Økologi og atferd

Jerpe flukt

Hei. Jeg lurer på hvorfor jerpa flyr så kort i forhold til de andre skogsfuglene når de blir støkt? Lett etter info men finner ingenting.

J. (14.11.2010)

Svar:

Ikke godt å si. Kanskje har det å gjøre med at de mest stoler på kamuflasjen sin, og siden de er såpass små, så smetter de raskt unna i vegetasjonen. Da trenger de ikke å fly så langt for å kunne raskt smette vekk.

Roar Solheim (14.11.2010)


#Diverse

Oslofjorden og dødmannshånd

Hei!
Hvordan er det maritime miljøet i Oslofjorden?mattilgang,saltkonsentrasjon osv.
Er dødmannshånd giftig for andre arter i havet? Fordi den er et nesledyr, eller om den har noen slags forsvarsmekanismer?

T. (14.11.2010)

Svar:

Dette må du søke svar på hos marinbiologer, her kan vi mest om fugl.

Roar Solheim (14.11.2010)


#Diverse

Sangsvaner

Hei! Jeg bor på Stovner i Oslo. Har hørt at det overvintrer store mengder Sangsvaner i Nitelva. Kan jeg få svar på eksakt hvor i Nitelva de pleier å oppholde seg?

N.N (14.11.2010)

Svar:

For å finne dette ut, bør du kontakte de lokale ornitologene i Oslo-regionen. Let under OA-fugl, eller Oslo og Akershus ornitologiske forening.

Roar Solheim (14.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Polarsisik?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en polarsisik?

E. (14.11.2010)

Svar:

Kanskje, men bildet er ikke detaljrikt nok til å fastslå dette. Den ser litt vel mørk ut på overgumpen, nedenfor den lyse delen av ryggen, så jeg mistenker heller vanlig gråsisik.

Roar Solheim (14.11.2010)


#Diverse

linerle i november

Hei
Vi har observert en linerle utenfor huset vårt, 13 november 2010. Vi bor på Haslum i Akershus.
Er det noe vi kan gjøre slik at den overlever vinteren her i Norge? Tror det er en hunfugel.

T.G. (13.11.2010)

Svar:

Trolig vil også denne trekke sydover, selv om den er ute i seneste laget. Linerler spiser insekter, men kan kanskje plukke fine kakesmuler på en forplass, men dette er neppe nok for at en linerle skal overleve hele vinteren i Norge.

Roar Solheim (13.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Donald Duck?

Bilde vedlagt spørsmålet

Eg bur ved eit vatn, som plutseleg har fått besøk av ei einsleg,kvit and. Den er, som Donald, heilt kvit med gule føter og gult nebb.
Kva er dette?

L.S. (13.11.2010)

Svar:

Dette er en tamand.

Roar Solheim (13.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fuglerase er dette?

Hadde en fugl på verandaen min som spiste fuglemat jeg hadde lagt ut. Den var sort og hvit hovedsakelig, men den var rød ved stjerten (eller nederst). Fuglen var ca 15-20 ca lang ut fra hva jeg så. Er større en meiser, spurver etc. Lurer veldig på hva slags fugl jeg hadde besøk av som koste seg med fuglenøtter. :-) Har dessverre ikke bilde av den.

K.M. (13.11.2010)

Svar:

Det høres ut som at du kan ha hatt besøk av en flaggspett.

Roar Solheim (13.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne rovfuglen kretset rundt over meg på utkikk etter mat. Den hadde raske vingeslag, etterfulgt av glideflukt.

Lurer på hvilken art dette er, i tillegg om det er en hann eller hunnfugl.

Tusen takk for all hjelp!

A.G. (13.11.2010)

Svar:

Dette ser ut som en spurvehauk. Kjønnet er jeg ikke sikker på, men fuglen ser relativt kraftig ut så det kan være en hunn.

Frode Falkenberg (13.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

dette egget!

Bilde vedlagt spørsmålet

dette egget var på størrelse med et svartbak egg. håper du finner det ut :) takk for svar :)

A.O. (26.06.2010)

Svar:

Det er alltid vanskelig å artsbestemme egg bare ut i fra fotografier. dersom egget er så stort som et svartbakegg, så spørs det om det ikke er et egg av enten svartbak eller gråmåke. Det ser i alle fall helt ut som et måkeegg bare ut i fra bildet.

Roar Solheim (12.11.2010)


#Diverse

Grankorsnebb og rugetidspunkt

Er fugleinteressert, og i går kom jeg over to grankorsnebber som varslet noe helt enormt i tett granskog. Her i Saltdal er ikke grankorsnebben vanlig, og jeg kjenner ikke til noe hekkeobservasjoner. Jeg trodde at korsnebbene kun ruget midtvinters.
Ser nå på et nettsted at de kan ruge fra september og utover. Er dette vanlig, hvor sannsynlig er det at jeg var i nærheten av et reir i går?

B.K. (11.10.2010)

Svar:

Korsnebbene både synger og pludrer i ett sett når de flyr omkring på jakt etter kongler, så det behøver ikke å være noe tegn til hekking der du hørte og så dem. Korsnebbene hekker når det er mye modne frø å finne, og det er som regel midtvinters. De få gangene jeg har hørt om folk som har funnet korsnebbreir, så har dette vært på vinteren på nyåret.

Roar Solheim (12.11.2010)


#Diverse

Svaneunge på egen hånd

Vi ser stadig en svaneunge på egen hånd i det området vi bor, og lurer på om den kan ha mistet foreldrene? Den er ganske stor, men ikke full størrelse og den er fortsatt grå. Vi har ikke sett unger alene her før, og lurer på om det er normalt at de ikke er med foreldrene sine lenger midt i oktober? Har sett flere andre svanefamilier med unger som fortsatt holder sammen. Den oppfører seg normalt, men virker litt rastløs. (Den svømmer fort innom vågen her og ut igjen, slår seg ikke til ro. Men vi har også sett en famile som i hele sommer har hatt 5 unger og som nå har 2-3, så vi lurer på om dette er en normal tid for dem å forlate familien. (dvs vi TROR det er den samme gjengen). Vi lurer også på om vi kan ungen eller om vi gjør den avhengig av oss da?

T.S. (16.10.2010)

Svar:

Svaneunger pleier å holde seg sammen med foreldrene hele den første vinteren, så når grå svaneunger opptrer alene på høsten, kan det være et tegn på at noe galt har skjedd. Det er ikke noe i veien for å legge ut mat til en slik fugl. Om den blir håndtam så vil den ikke miste evnen til å finne mat og å klare seg selv neste vår av den grunn.

Roar Solheim (12.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

kattugle?

Heisann, prøver igjen og legge ved video. Spørsmålet er det samme, er det en kattugle som lager lyd på slutten av denne videoen .

M.K. (02.11.2010)

Svar:

Ingen vedlegg dukker dessverre opp.

Roar Solheim (12.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugletrekk over Nilen

Hei

Jeg har vært så heldig å ha sett gåsetrekk over Nilen i Egypt. Trekket var på vei sørover. Hvilke gess kan dette være?

T. (04.11.2010)

Svar:

Ingen vedlegg dukker dessverre opp.....

Roar Solheim (12.11.2010)


#Diverse

hva ellers??????

Lyder som jeg tror er Mårhund... Hva ellers kan det være. Kattespor vet jeg hvordan ser ut, disse var som av en liten hund. I Sverige er det Mårhund, jeg bor få km fra grensa.
Fins det fugler som lager så rare lyder, har tenkt på Hubro..Men den er jo også sjelden....Spurveugle er det en del av her, men jeg synes det er ulogisk at en så liten fugl kan lage så kraftig lyd.
Hvor skal jeg gå på nettet for å finne fuglelyder av mange slag å lytte på??

P.S. (11.11.2010)

Svar:

Jeg kjenner dessverre ikke lydene til en mårhund, og har heller aldri hørt opptak av slike. Derfor lurer jeg på om du har slike opptak selv, for ellers er det litt spesielt å tenke at en ukjent lyd nødvendigvis skulle komme fra et såpass uvanlig (i Norge) dyr som mårhund? Spurveugla kan faktisk lage ganske kraftige lyder, men de vil vel være nokså forskjellige fra det jeg forventer at en mårhund burde kunne lage (?). Denne observasjonen lar seg ikke artsbestemme sikkert uten fotografier av spor og oppak av selve lyden, dessverre.

Roar Solheim (12.11.2010)


#Diverse

Kjøttmeis som hakker i vegg

Hei. Jeg har problemer med kjøttmeis som hakker hull i asfaltplater og vindsperreduk.
Er iferd med å resturere min enebolig, så det er veldig kjedelig å fåvindtetting ødelagt.
Har du noen forslag til hvordan jeg skal få stoppet dette?
Vi har foringsplass ca 8 m fra vår bolig i en buske.
Mvh. Ingvar-E

I.E.O. (10.11.2010)

Svar:

Beklager, dette er det ikke lett å gjøre noe med. Kanskje må du henge plast løst utenfor vindpappen inntil du får slått på ytterpanel. Vet ikke hvorfor meisene gjør dette, men meiser er i utgangspunktet ivrige til å sjekke ut nye muligheter for mat og for, og de opptrer derfor nysgjerrig med slik (til tider) ødeleggende oppførsel.

Roar Solheim (12.11.2010)


#Fugleforing

Spørsmål:

Hva spiser svarttrostene (de som overvintrer) om vinteren?

J.H. (10.11.2010)

Svar:

Det de kan finne av bærrester, fuglemat på forplasser og eventuelle småkryp der hvor de kommer ned til snøfri bakke. Hvis du legger ut litt overmoden frukt på bakken, så er dette ypperlig mat til troster om vinteren.

Roar Solheim (12.11.2010)


#Trekkfugler

Vinterfugl??

Hei.
Berre lurte på om det heite vinterfugl eller trekkfugl? Dei fuglane som er igjen i Norge om vinteren...?

A. (10.11.2010)

Svar:

Vi pleier å omtale fuglene som forsvinner om høsten som trekkfugler, mens vi oftest kaller de andre for standfugler. Noen omtales også som streiffugler, men dette er et litt dårlig begrep, for de er egentlig også på trekk selv om de kanskje ikke flyr sydover, men beveger seg mer øst-vest (en del frøspisende fugler gjør dette). Sidensvansen er også en trekkfugl, men den kommer fra nordlige barskoger og overvintrer lenger sør i Norge.

Roar Solheim (12.11.2010)


#Fuglekasser

Ugler

Hei.

Jeg har lyst til å sette opp en fuglekasse i hagen til ugle. Jeg bor i skogkanten og det er spredt bebyggelse.
Jeg har funnet endel tegninger og mål på ulike uglekasser til ulike uglearter.

Det jeg lurer på om dere vet hvilken ugleart som er vanligst her jeg bor. Jeg bor i Nannestad, Åsgreina??

Vennlig hilsen

Hans-Jørgen Alpers

H.J.A. (10.11.2010)

Svar:

Da er nok kattugle den mest sannsynlige arten. Hvis det er en del skog rundt huset ditt, så kan det hende at kattugla kan hekke der i en fuglekasse. Vær klar over at kattuglene kan forsvare ungene sine med å angripe mennesker som kommer for nær. Derfor bør kattuglekasser helst ikke henges opp der unger ferdes mye, eller nær stier eller steder hvor det går masse folk. Hvis huset ditt ligger mer skjermet til, er det ikke noe i veien for å forsøke å få kattugla som hekkefugl i hagen. Henger du opp stærkasser, kan du få besøk av spurveugle om vinteren, som lagrer småfugl og mus i stærkassene.

Roar Solheim (12.11.2010)


#Økologi og atferd

Uvanlig adferd?

Jeg har etablert en foringplass i Lunner på Hadeland hvor jeg har besøk av de vanligste meisene, samt dompap og noen nøtteskriker.
En dag dukket en nøttekråke opp. Denne er helt klart sjefen på foringen og de andre fuglene skvetter fort unna når den kommer.
I forgårs oppserverte jeg noe som jeg aldri før har sett. Nøttekråke satt og spiste på jordnøtter da en Blåmeis satte seg like ved. Plutselig gjør Nøtteskrika et utfall mot Blåmeisen. Tar den i nebbet og flyr avgårde med den skrikende meisen i nebbet. Skrikingen høres en kort stund et stykke unna før den plutselig opphører.
Jeg regner med at det er stor sannsynlighet for at meisen ble hakket ihjel av Nøttekråka.
Jeg vet og har sett at f.eks Nøtteskrika eter kjøtt fra åtsler men det er første gang jeg opplever en kråkefugl ta en levende, voksen meis.
Er dette en adferd som er vanlig?

P.J.N. (10.11.2010)

Svar:

Du veksler mellom nøtteskrike og nøttekråke her, så jeg er usikker på hvilken av disse artene du mener tok meisen. Nøtteskrikene er like mye kjøttetere som skjærer, og begge disse kan faktisk ta småfugl og hakke dem ihjel. Men jeg har aldri hørt om at en nøtteKRÅKE kan gjøre noe lignende, i så fall er dette første gang noen har beskrevet slik adferd hos denne nøttespesialisten.

Roar Solheim (12.11.2010)


#Diverse

Bakrunn for bruk av fuglekasser

Hvilket historisk perspektiv har vi for bruk av fuglekasser i Norge. kan dere fortelle litt om historien om fuglematere også? Takk.

H. (11.11.2010)

Svar:

Folk begynte trolig å henge opp fuglekasser for å høste egg og eventuellt også fugleunger som mat. Langs Elvene i innlandet ble andekasser brukt for å ta kvinand- og laksandegg. Folk spiste andeeggene slik at de kunne selge høneeggene (!). Utenom dette har nok ikke fuglekasser en lang kulturhistorisk tradisjon. Fugleforing går langt tilbake, i det man satte opp kornnek som en del av en slags "takkefest" etter god innhøsting. Hvor langt tilbake kornnektradisjonen går vet jeg ikke, men det kan være veldig langt.

Roar Solheim (12.11.2010)


#Fuglekasser

Fuglekasse til and

Har tenkt å lage noen fuglekasser til kvindand/laksand
hva bør jeg tenke på når jeg skal lage en slik kasse og oppsetting, har målene, men er det noe annet?

N.N (11.11.2010)

Svar:

Andekasser bør henges opp 4-5 meter over bakken, gjerne i et tre litt ut fra skogkanten. Heng kassene minst 50-100 m unna vann, for andre arter som ugler kan også hekke i dem. Hvis kassene henger helt inntil vannkanten, kan unger fra ikke-ender havne i vannet når de flyr ut. Endene kan hekke mer enn en km unna nærmeste vann. Husk også stubbeflis (ikke sagflis), ca 10 cm tykt lag, i bunnen av kassa. Da skulle det meste være på plass.

Roar Solheim (12.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Merkelig fugl i pipa vår

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi lurer veldig på hvilken fugl dette er?

L.L. (04.06.2010)

Svar:

Dette er ei tamdue.

Frode Falkenberg (11.11.2010)


#Fugleforing

Spørsmål:

I fuglebøker står det at nøtteskriken er sparsommelig på vestlandet. I så tilfelle har jeg alle på fuglebrettene mine på hytten! De er pene å se på, oppfinnsomme til tusen og finner ut hvordan de kan plyndre alle slags fuglematere jeg har. Må nok lage bur rundt noe slik at småfuglene også får noe mat. Er det noe spesielt jeg kan fore nøtteskrikene med annet enn frø og brød. De vil ikke ha epler. Fylte på frø og nøtter etterhvert for å se hvor mye de spiste. 8 kg på fire dager blir litt mye synes jeg.Har på det meste 5 stk på brettene om gangen. Og kan se flere i trærne rundt.
Trenger virkelig litt hjelp med dette.
mvh kari

K.N. (10.11.2010)

Svar:

Nøtteskrikene fyller strupen med mat og flyr av sted og lagrer. Derfor kan de tømme en matstasjon raskt. Prøv hive ut kokte poteter til dem. Det er en lur ting å henge frøautomater for småfuglene inne i et foringsbur. Da slipper ikke de større kråkefuglene til, men må nøye seg med det som detter ned på bakken under buret, og frø- og nøtteposer/automater varer lenger, til glede for småfuglene og forerne.

Roar Solheim (10.11.2010)


#Diverse

Ukjent rovfugl

Da jeg kom hjem så var det haugetalls av flaksende kråker inne i hagen. I midten glimte jeg en fugl som prøvde og lette med en annen som den hadde i klørna. Rovfuglen var hvit. Den slapp så dua og fløy av gårde i det jeg kom nærmere. Kan dette være en hønsehauk? Bor i midt i sentrum av tønsberg, er det hønsehauker i den byen?
takk for svar

M. (09.11.2010)

Svar:

Det kan ha vært en voksen hønsehauk. Den er hvit på yundersiden med smale,mørke tverrstriper. Men hvis du ser fuglen bare i et kort glimt, kan undersiden lett fortone seg som hvit. Kråkene er alltid veldig hissige når det er en hønsehauk i nærheten, fordi denne hauken er en aktiv kråkejeger.

Roar Solheim (10.11.2010)


#Diverse

Hvorfor er Fossekallen vår nasjonalfugl?

Og mer interessant: HVEM har bestemt det?

M.W. (10.11.2010)

Svar:

Fossekallen ble i 1963 kåret til Norges nasjonalfugl etter en lytteravstemning i NRK radio. Det var i NiTimen at dette ble gjort.

Frode Falkenberg og Roar Solheim (10.11.2010)


#Diverse

rare lyder

Ser ei som forklarer lyder jeg hørte på Finnskogen for noen år siden. Jeg har i ettertid fundert på om det kan ha vært mårhund....Jeg har sett spor i snøen som må være fra denne lille rakkeren. Poter som en liten hund, korte skritt, rund mage som subbet i snøen..

P.S. (08.11.2010)

Svar:

Mårhund er bare funnet noen få ganger i Norge, så dette er alt for lite til å kunne identifisere et så uvanlig dyr. Det kan godt være noe helt annet du har hørt, og sporbeskrivelsen din er det ikke mulig å si noe bestemt om, annet enn at den kan passe vel så godt på en katt.

Roar Solheim (09.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rakkelhøne eller stor orrhøne?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
I fjor skjøt jeg en brunfugl som jeg ikke klarte å identifisere. Er det ei rakkelhøne, stor orrhøne eller kanskje ei lita røy?

T.F. (09.11.2010)

Svar:

Dette ser absolutt ut til å være ei orrhøne.

Roar Solheim (09.11.2010)


#Diverse

Hva slags brunfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Se tilsvarende spørsmål og bilde sendt tidligere
Her er det fugl til høyre, rakkelhøne, orrhøne eller lita røy?

T.F. (09.11.2010)

Svar:

Dette er en røy (til venstre) og to orrhøner. Orrhønene kan faktisk variere en del i farge, fra varmt brungrå til mer gråbrune.

Roar Solheim (09.11.2010)


#Diverse

hvilken fugl

har bilde av to fjær som er ca 25 til 30 cm lange,disse er funnet i biri med noen års mellomrom.bildet ligger på min mobil,lurer på om det er mob.nr jeg kan sende dette bildet til for å få ett svar på hvilken fuglart disse tilhører.mitt mob.nr 956513

K.D.W. (09.11.2010)

Svar:

Du har oppgitt et ufullstendig mobilnummer!

Roar Solheim (09.11.2010)


#Økologi og atferd

Aminosyrer og fugler

Små insekter og fulger som lever på nektar, har en kost som inneholder mye karbohydrater og ekstremt lite proteiner. Hvordan kan de lage de aminosyrene som er nødvendige for å bygge opp de proteinene kroppen trenger?

H. (09.11.2010)

Svar:

Godt spørsmål, og jeg vet faktisk ikke helt svaret. Men nektarspiserne får kanskje også i seg en del pollen, og pollen er svært proteinrikt. Kanskje er dette nok, men kanskje spiser noen av disse fuglene også noen insekter for å variere kosten.

Roar Solheim (09.11.2010)


#Økologi og atferd

Blod på foringsplassen

I kveld gikk jeg tilfeldigvis forbi foringsplassen i hagen. Jeg la først merke til noen blodflekker nede i snøen på bakken. Ca 2 meter unna var det flere blodflekker på en tynn stubbe. (Katten kunne umulig stått på den lille stubben...)

Hva er den mest sannsynlige årsaken til disse blodflekkene?
Kan det ha vært spurvehauken?

I tilfelle det kunne ha vært en spurvehauk:

Når vil den trolig komme tilbake for å ta flere småfugl ved foringa?

En gang per dag?

Jakter den på morgenen, midt på dagen eller om kvelden?

Takk på forhånd for svar!

A.G. (09.11.2010)

Svar:

Spurvehauk er en svært sannsynlig jeger. Den kan jakte på alle tider av dagen. Ikke godt å vite hvor ofte den kommer, men det er ikke usannsynlig at den kan sjekke opp forplassen en gang om dagen.

Roar Solheim (09.11.2010)


#Økologi og atferd

Jaktfalke Bytte?

Hva slags bytte fanger jaktfalken?

A. (09.11.2010)

Svar:

For det meste fanger jaktfalken fugler. På fjellet går det mest i ryper.

Roar Solheim (09.11.2010)


#Økologi og atferd

Kongeørn

Hei
Vi har en oppgave på skolen om å finne forskjell på Jaktflak og KOngeørn
Og derfor lurer jeg på:
Hvordan er reiret til Kongeørn?

A. (09.11.2010)

Svar:

Kongeørn bygger store kvistreir, enten i gamle (furu)trær, eller i b ergvegger. Jaktfalken hekker i gamle kvistreir, oftest etter ravn. Den bygger ikke reir selv.

Roar Solheim (09.11.2010)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Hei! Skal lage fuglekasser sammen med en del barn i en barnehage i Drammen. Lurte på hvilke kasse type jeg bør gå for? og hvilke type fugler vi kan håpe på at kommer på besøk?

N.N (09.11.2010)

Svar:

Abefaler at dere lager noen standard meisekasser (hulldiameter 32 mm), og noen stærkasser (hulldiameter ca 45 mm). Kjøttmeis, blåmeis, svarthvitfluesnapper og stær er de mest alminnelige holkrugerne.

Roar Solheim (09.11.2010)


#Fuglekasser

Høyde

Jeg har en rekke fuglekasser , både for små og store fugler . Det siste året har jeg senket kassene for småfugler til mannsnivå for å forenkle inspeksjonen. Det funker bra. Men de blir brukt kun av blå / kjøttmeis og svart hvit fluesnappeer . Skulle gjerne sett at Spett / løv/granmeis tok de i bruk. Kan det ligge noe i at de siste nevnte foretrekker kassene plassert noe høyere ? Jeg ser jo disse fuglene på skogen og på fuglebrettet , men altså aldri i kassene .
Hilsen Per Beverfjord . 6630 Tingvoll

N.N (09.11.2010)

Svar:

Spettmeisen kan hekke i kasser som står så lavt som du nevner, men denne arten ser spesielt ut til å like spurveuglekasser godt. Det vil si kasser hvor frontstykket er 5-6 cm tykt, slik at inngangshullet blir som en kort tunnel. Løv- og granmeis er vanskelige å få til å hekke i golk, og jeg tror ikke det er lettere selv om kassene henger høyere. Disse meisene bruker ofte hulrom som er svært lavt over bakken.

Roar Solheim (09.11.2010)


#Økologi og atferd

Måker

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvor vanlig er det at en villmåke sitter på hånda og faktisk tolerer kos ?

T. (09.11.2010)

Svar:

Ikke spesielt vanlig. Men dette er en ung måke, og den kan ha oppdaget at mennesker betyr mat (hvis den har blit foret av andre). Kanskje har den heller ikke lært ennå at mennesker også kan være farlige. Flott bilde!

Roar Solheim (09.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken hakkespett er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne hakkespetten traff jeg på sent i april. Den var travelt opptatt, så den var ikke spesielt sky av seg.

Jeg har lurt på hvilken art dette er.

Mitt forslag er at det enten er en flaggspetthunn eller en hvitryggspetthunn. Hva er riktig?

Er disse artene vanlige på fuglebrettet nå om vinteren?

A.G. (09.11.2010)

Svar:

Dette er en hvitryggspett. Det var et flott bilde!

Frode Falkenberg (09.11.2010)


#Trekkfugler

Utdypning om kjøttmeis

Hva menes med at kjøttmeisa er "på trekk"? I og med at vi ser kjøttmeis hele året, innbilte jeg meg at den var stasjonær her. Hva slags trekk dreier dette seg om? I likhet med en annen innskriver opplever jeg å ha usedvanlig mange kjøttmeis på fóringsplassen nå om dagen. Flere enn jeg kan huske å ha sett tidligere år.

N.N (08.11.2010)

Svar:

Masse kjøttmeis, og særlig ungfugler, trekker ut av landet nå om høsten, til Danmark, Syd-Sverige eller nord-Europa. De trekker akkurat som andre fugler som flyr lenger (f. eks. linerler som flyr til Afrika). Men en del meiser (særlig eldre fugler) holder seg stasjonære i hekkeområdene sine.

Roar Solheim (08.11.2010)


#Fuglekasser

Kattugler

Jeg har planer om å henge opp en rugekasse som jeg sannsynligvis ikke får kontrollert før etter hekkesesongen.

Derfor lurer jeg på om man tydelig kan se om det har vært hekking i kassa uten at det ligger igjen døde unger/egg. Er kattuglene renslige eller rotete med tanke på skitt, byttedyr etc.?

J. (08.11.2010)

Svar:

Hvis du får hekking av ugler, så vil det nok ligge igjen noe drit, gulpeboller og rester etter byttedyr. Kattuglene tar nesten alltid en del fugl, selv hvis det er god tilgang på mus, og da vil det ligge igjen fuglefjær i kassa. Ta et bilde ned i kassa dersom du er i tvil, og send hit, så kan vi hjelpe deg med å tolke sportegnene.

Roar Solheim (08.11.2010)


#Diverse

Rovfugler

Hallo, er en ivrig fuglefotograf. Går mye i skog og mark for å ta bilde av fugler. Merker at det er mest rovfugl aktivitet på sommeren, må jeg regne med og se mindre rovfugler ut på sen høsten/vinter enn om sommeren? I så fall hvilke rovfugler trekker ut av landet og når? finnes det en nettside hvor dette står om?
Takk for svar
mvh
-Per

P. (08.11.2010)

Svar:

Om vinteren er det helst spurvehauk og hønsehauk du kan treffe på i våre skogtrakter. Langs kysten av Sør-Norge kan enkelte musvåk, og kanskje fjellvåk og myrhauk forsøke å overvintre dersom det er snøbart. Mot fjellet er det mulig å se kongeørn, og langs mesteparten av norskekysten (og faktisk av og til også i innlandet) kan du se havørn hele året.

Roar Solheim (08.11.2010)


#Fugleforing

Fugleforing

Hei, har hørt at det kan være farlig for fuglene å fôre dem med havregryn. Lurer på om det stemmer? Hvorfor?

L.L. (08.11.2010)

Svar:

Nei, dersom du bruker lettkokte havregryn, så er dette helt OK: Dette er en av feiloppfatningene som det tar tid å avlive.

Roar Solheim (08.11.2010)


#Diverse

Nebbdyr

Hvor gammelt kan et nebbdyr ca bli?

M.E.F. (08.11.2010)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke. Her må du søke på nebbdyr på internett, eller på artens engelske navn: Platypus.

Lykke til.

Roar Solheim (08.11.2010)


#Diverse

Blåmeis

Har 3 kasser til blåmeis (2,8cm hullbredde) bor i hamarøy kommune (ca 100 km nord får bodø, innlands, ikke kyst)
er det vanlig eller mulig å få blåmeis i noen av kassene, har ikke observert blåmeis, dette er første året jeg henger opp kasser så jeg vet ikke helt.

N.N (08.11.2010)

Svar:

Dette vet jeg ikke. Du bør forsøke å kontakte fuglefolk lenger nord. Søk på NOF´s hjemmeside birdlife.no og se under organisasjon, der finner du kanskje en del navn/kontaktpersoner i Tromsø som vil ha bedre lokalkunnskap om dette. Beklager at jeg ikke kan gi det bedre svar.

Roar Solheim (08.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ungfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

hei,vet du hvilken fugl dette er?kan det være en ung sisik?
ble fotografert i veikanten ved en åker for to dager siden

S. (08.11.2010)

Svar:

Litt vanskelig å se, men det kan faktisk se ut som unge bergirisker.

Roar Solheim (08.11.2010)


#Økologi og atferd

Dvergspett

Hvilke andre fugler er det som bruker dvergspettens reirplass året etter?

E.R.M. (08.11.2010)

Svar:

Dvergspetten lager de minste reirhullene blant spettene. Disse passer perfekt for små, hullrugende spurvefugler som kjøttmeis og blåmeis, spettmeis og svarthvitfluesnapper. Kanskje kan også løvmeis, granmeis, toppmeis og svartmeis bruke disse hullene, men jeg har ingen egen erfaring om dette.

Roar Solheim (08.11.2010)


#Økologi og atferd

Selskapssyk fluesnapper

I den siste uken har en fluesnapper flere ganger om dagen sittet på vinduskarmen og "banket" på vinduet mitt. Den setter seg akkurat på samme plass hver gang så nå er det merke i glasset. I dag banket den ekstra herdt på, slo litt med vingene og virket irritert - for at den ikke kom inn?? Jeg har hatt fluesnapper i akssene rundt huset i mange år, men aldri opplevd dette før? Hva skjer?

F.S. (20.05.2010)

Svar:

Dette er nok en hann som reagerer på sitt eget speilbilde. Territorielle fugler opplever slike speilbilder som inntrengere, og vil ofte reagere aggressivt.

Frode Falkenberg (08.11.2010)


#Diverse

FUGLELIV I TYROL

Hei!
Planlegger sommerferie i Østerrike - Wildschønau-Kitzbuhel Alpen. Ønsker opplysninger om fugler,aktiviteter mm innenfor denne regionen. Finnes slikt?? På forhånd takk
Mvh
Knut Guttormsen

N.N (07.11.2010)

Svar:

Her finner du mange tips til hvor du kan titte på fugler i Østerrike: http://www.fatbirder.com/links_geo/europe/austria.html

Frode Falkenberg (08.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Kan du finne ut hva slags fugl dette er?
Observerte den på Olavsberget i sommer. Trenger også det latinske navnet, ettersom jeg studerer biologi 2 i 3.klasse.

M. (05.11.2010)

Svar:

Dette er ei knoppand. Det er en art som er innført til Norge. Du finner norske, engelske og vitenskapelige navn på alle verdens fugler på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/

Frode Falkenberg (08.11.2010)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Jeg har satt opp en del kasser, og vi har noen hunder som røyter veldig (lang håret) blir en god og full pose med hår hvis jeg grer hundene, kan jeg sette ut dette håret om våren sånn at fuglene kan bruke det? og hvordan skal jeg sette det ut, sånn at det ikke blåser vekk osv...?

N.N (07.11.2010)

Svar:

Ja, slike hår er veldig populære som reirmateriale for meiser. Heng opp noen dotter her og der på busker og greiner, så finner fuglene dem fort. Da blåser hårdottene heller ikke så lett bort.

Roar Solheim (07.11.2010)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva heter fuglen?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tok bilder av denne fuglen på Kongshamn i sommer, men finner ikke ut hvilken fugler det er? Om jeg skal vise fram bilder av fuglene hadde det vært greit å visst med sikkerhet hva det var? Jeg synes den ligner fiskeørn, men har aldri vært så nær den noen gang før.

R. (06.11.2010)

Svar:

Du har fotografert en flott ung vandrefalk! Utrolig at du kom så nær og fikk så bra bilde!

Roar Solheim (07.11.2010)

««første 43 763 - 43 812 av 50 265 siste»»