Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 43 386 til 43 435 av totalt 50 311 spørsmål «forrige neste»
Når roper hubroen?
Jeg har alltid hatt en drøm om å få høre hubro live! Skal evt opp til Sleneset i Lovund kommune, Nordland, i midten av april. Er hubroen aktiv da?
A.B. (30.01.2011)
Svar:
Ja, midt i april (eller i første halvdel) er vanligvis gode tider for å lytte etter hubro. Lytt fra solnedgang og et par timer, og helst i vindstille vær uten nedbør. Men hubroen kan også rope midt på natta. Kysten av Nordland, rundt Lovund, er nok gode områder for å lytte etter hubro. Lykke til - det er en utrolig flott opplevelse å høre hubroens rop!
Roar Solheim (30.01.2011)
Store samlinger av kråker
I barnehagen har vi noen store trær og der samler det seg store flokker med kråker - opptil 20 - 30 stykker. Vi har vært i denne barnehagen over 20 år, men vi syntes det er veldig spesilet med disse store samlingene av kråker. Barna syntes det er spennende, og det blir en stor svart sky når de tar av.
S.I.B. (05.01.2011)
Svar:
Kråka er en vanlig hekkefugl over hele landet. På høsten foregår det et trekk fra nordområdene i Russland, Finland, Sverige og Nord-Norge. De fleste av disse trekker ut til kyststrøkene og rundt byene i Sør-Norge. Dette gjør at vi får masse kråker i perioden september-april enkelte steder sørpå. Disse har flere overnattingsplasser rundt om hvor kråker fra svært store områder og i betydelige antall samles for natten i store trær. Dette medfører stor aktivitet og høyt lydnivå på ettermiddag/kveld og tidlig om morgenen. Det er dette som er såkalte "kråketing". På dagtid sprer disse individene seg utover store områder på søk etter mat. Hvorfor de samles slik er vanskelig å si, men det har blant annet å gjøre med at de blir mer beskyttet overfor fiender som mår og hubro, som jakter kråker på natten.
Morten Ree (29.01.2011)
Blåmeis
Jeg har et fuglebrett på Sagene, i Oslp. Hittil i år har brettet først og fremst vært besøkt av blåmeis og kjøttmeis. En og annen slenger av gråmeis har også vist seg.
Blåmeisene var i klart flertall, men natt til 1. juledag førsvant de fullstendig, og har ikke vist seg siden. Finnes det noen god forklaring på dette?
A.T. (06.01.2011)
Svar:
Som du skrev til oss fikk du besøk av blåmeis like etter du stilte ditt spørsmål, og det var hyggelig at du ble "hørt". Alltid vanskelig å svare på hvorfor fuglene kan være borte til tider, men husk at de aller fleste småfugler streifer vidt omkring i løpet av vintermånedene, og det er slett ikke de samme fuglene du har vinteren gjennom. Du nevner "gråmeis", her mener du sikkert løvmeis eller granmeis.
Morten Ree (29.01.2011)
Foring i skogen
Hei. Jeg forer fuglene ved huset og har masse fugler her. Har lyst til å i tillegg fore ute i skogen (er grunneier). Problemet er at jeg ikke kommer til å få fylt opp med mat oftere enn en gang i uka, av og til sjeldnere også. Her hjemme har jeg en stor automat til solsikke med plass til 3 kg (tror jeg) Den er tom på et par dager. Hva kan jeg henge ut som varer litt lenger? Håper å tiltrekke meg andre arter i skogen enn hjemme, feks toppmeis, spettmeis, trekryper, hakkespetter.
Er det så negativt at matstasjonen vil være tom i perioder at jeg heller bør la det være? Eller er litt bedre enn ingenting?
Takker for svar:-)
A. (09.01.2011)
Svar:
Ønsker du å tiltrekke flest mulig arter må du også har stor variasjon i mattilbudet. Hva med å lage en kjempemeisebolle som vist på www.fuglevennen.no. Du kan også kjøpe en 25 liters plastdunk med midtstilt tut, som du kan skjære av bunnen og lage deg et lokk i stedet. Snu dunken med tuten ned mot et fuglebrett, fest den slik at avstand ned til fuglebrettet blir ca.2 cm. Dette blir som en kjempestor versjon av de tradisjonelle dipensere/fuglemater som fås kjøpt.
Ved å lage de to skisserte løsningene med kjempemeisebolle og plastdunkmater så skal du slippe å til skogs hver dag for å fylle mat!Morten Ree (29.01.2011)
Snøugle
Lørdag 28.01 kl.1145 observerte jeg en snøugle som fløy ca 30 m over hovedhuset på gården. Ut fra form og farge og størrelse, kan det ikke ha vært noen annen rovfugl.Fuglen var ganske lys på undersiden, kan det være en ungfugl? Er det kommet noen andre observasjoner av snøugle fra Hol kommune Buskerud i januar 2011?
H.L. (29.01.2011)
Svar:
Jeg er ganske sikker på at dette måtte ha vært en jordugle. Men vi skal følge med nøye hva som kommer inn av andre observasjoner fra området i de nærmeste dagene. Enkelte jordugler overvintrer i Norge, men vi kan selvsagt ikke helt utelukke snøugle.
Se bilde av jordugle i flukt:
http://franki.no/webgalleri/fugler/images/Jordugle%20flukt2.jpgMorten Ree (29.01.2011)
ærfuglansamling på garnes
siden nyttår har det samlet seg store flokker med ærfugl like ved den gamle fergekaien til hausfergen.
det er noe nytt.
N.N (14.01.2011)
Svar:
Sannsynligvis har det hengt seg på en hel koloni med blåskjell på fergekaia som de beiter på. Dette er hovednæringen til ærfuglene.
Morten Ree (29.01.2011)
Ang. mange fugler ved Skodjevika
Takk for svar på forrige innlegg. Jeg har lagt inn fugletelling, i januar og desember 2010. Men det er ikke lett. Min eiendom har naturtomt i et område med veldig spredt bebyggelse. Jeg kan fort telle rundt 60 fugler på foringsplass og i trær som står nært denne. De fleste henter seg en matbit og flyr opp i et tre for å spise. Hvis jeg kikker rundt i trær lenger unna, ser jeg jo flere fugler, men uten å kunne se hva det er. Så de sleipe små fjørballene gjør ikke tellinga enkel.
Jeg forer litt om sommeren også, litt solsikkefrø og litt fra kjøkkenet, lagt ut om morgenen. Resultatet er at feks dompap, grønnfink og kjøttmeis kommer trekkende med hele ungekullet så snart de er flyvedyktige og forer dem rett fra brettet. Er dette dumt, lærer de ikke å finne mat på den riktige måten? Jeg tror ikke mengden jeg legger ut kan være nok til alle.
J.G.S. (07.01.2011)
Svar:
Fugler er ikke alltid lett å telle. Derfor må man ofte gjøre fornuftige anslag eller rett og slett bruke minimumstallet.
Våre småfugler forer stort sett sine unger med larver og insekter på sommeren. Når de blir flyvedyktig blir de med foreldrene rundt om for å lære seg å finne næring. Da blir foringsplassen en del av denne læringsprosessen.Morten Ree (29.01.2011)
Snespurv
Torsdag denne måned observerte jeg tre flokker med snespurv i Gildeskål og Meløy.
Er ikke det altfor tidlig; den pleier vel ikke trekke nord før i april?
N.N (08.01.2011)
Svar:
En del av de snøspurvene som hekker på det norske fastlandet overvintrer langs kysten av landet. Det er mye spennende å lese om snøspurvens trekkforhold. Gå inn i Norsk Fugleatlas og les mer: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=12867
Morten Ree (29.01.2011)
Foring av og til ikke bra?
Vi har ei hytte som ligger litt for seg selv i skogen,og når vi er på hytta forer vi med solsikkefrø og meiseboller.
Når vi reiser hjem så har de mat i ca 1 uke. Vi har mest dompap og div meisearter på materen. Vi er ikke på hytta hver helg så av og til går det 2-3 uker for vi får fylt oppigjen med mat. Har hørt at det er bedre å ikke mate, for fuglenen vil bruke for mye energi på å lete etter nye foringplasser, og dermed sulte. Men har også hørt at meiser gjemmer solsikke så de har et reserve lager. Så er det bedre å fore av og til eller ikke fore i det hele tatt? Synes det er så gøy å følge med alle fuglene vi har hatt på hytta, og fører oversikt over alle artene vi har hatt besøk av.
J.U. (17.01.2011)
Svar:
Det går greit å fore en gang i blant. Når det ikke er mat igjen på foringsplassen så søker fuglene mat i skogen slik de er vant til. Vi liker ofte å tro at det er de samme fuglene som besøker oss fra dag til dag, men det er stor utskiftning på hvilke fugler vi har på foringsplassen. Et sted på Nordmøre ble det igangsatt ringmerking av kjøttmeis, de hadde daglig aldri mer enn 7-8 kjøttmeis på fuglebrettet, men ennå vinteren var over var det merket over 300 kjøttmeis. Det viser at det er mye streifing på småfuglene vinters tid.
Morten Ree (29.01.2011)
Hvilken rovfugl er dette?
Denne rovfuglen var på utkikk etter et bytte. Den "stod" av og til rolig i lufta. Synes den var middels stor.
Bildet er tatt på ferieøya Kreta i Hellas.
Hvilken rovfugl kan dette være?
A.G. (25.11.2010)
Svar:
Dette ser ut til å være en musvåk.
Morten Ree (29.01.2011)
Hettemåke
Hvor overvintrer hettemåkene ?? Hvor lang tid bruker de som ca fra norge til dit de skal ?
H.P. (18.01.2011)
Svar:
Noen få hettemåker overvintrer i Norge, men de aller fleste trekker ut og da helst til De Britiske øyer og Danmark, noen lengre nedover kontinentet. Flyturen over til Norge igjen tar nok bare 1-2 døgn, deretter bruker de litt tid opp gjennom landet alt etter hvor langt de skal.
Hettmåke er av NOF valgt til Årets Fugl 2011. Les mer om hettemåke her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4660Morten Ree (29.01.2011)
Død gråsisik
Hei,
Vi har i løpet av de siste to ukene funnet 5 døde gråsisik ved foringsbrettet, idag var det 2. Vi forer med solsikkefrø kjøpt i 25 kg. sekker, men i jula hengte vi opp to kornband, (havre) som etter en ukes tid ble ganske populær, særlig hos pilfink og gråsisik. Det har vært kaldt vær, men disse siste ukene bare 10 - 15 minus. Vi lurer på om kornbandene kan ha noe med dette å gjøre, da vi aldri har sett så mange døde fugler tidligere. Det har vært masse fugl her i vinter, opptil 50 - 60 fugler i gangen, hovedsakelig gråsisik, pilfink, dompapp og grønnfink.
O.M.V. (21.01.2011)
Svar:
Det kan lett oppstå sykdom når man har så stor ansamling av fugler som du har. Det er forskjellige sykdommer som rammer fugler, både salmonella, fuglekopper, gul knop med flere. Ofte vanskelig å si hva som er årsaken til at disse smittsomme sykdommen oppstår. Vi anbefaler at folk forsøker å holde fuglebrettet reint, for eksempel å vaske det en gang i blant med sterkt varmt grønnsåpevann. Men du kan gjerne fortsette fugleforingen. Hvis du slutter så drar fuglene til andre foringsplasser og smitter fugler også der. Visst du ønsker svar på hva fuglene har dødd av kan du kontakte Veterinærinstituttet og få en adresse der å sende fuglene til. De treffes på e-post: vilthelse@vetinst.no
Morten Ree (29.01.2011)
Hagefugle telling
Det er hagefugle telling imorgen, og på søndag.
Jeg har tenkt å sitt klar med kamera, og jeg satte ut en del mat på torsdag, og litt ikveld.
Skal prøve å sette opp noen høytalere, og forsøke å lokke til litt flere fugler (vil dette være juks?).
Har laget en spilleliste som består av:
Sidensvans
Blåmeis
Kjøttmeis
Granmeis
Toppmeis
Dompap
Grønnsisik
Svartmeis
Svarttrost
Lydene vil bli spilt av i tilfeldig rekkefølge, og jeg har noen høytalere som vil bli rettet ut i forskjellige retninger.
M.K.D. (28.01.2011)
Svar:
Fint at vil delta på Hagefugltellingen, helt OK om du bruker lydavspillinger. Håper du tiltrekker deg mange fugler som du kan legge inn på www.fuglevennen.no.
Morten Ree (29.01.2011)
meiser
skal prøve å telle fugler på brettet idag. Men vanskeloig å skille mellom bjørk- gran- og svartmeis. Spesielt er det noen av fuglene som har en hvit flekk i det svarte i nakken. er det sv art meis, eller jhvordan ser en forskell på disse. den med en hvit flekk er noe mindre muligens enn de andre med svart nakke.
N.N (29.01.2011)
Svar:
Ja, den lille meisen med hvit flekk i nakken er svartmeis. Granmeis og løvmeis er litt vanskeligere, men løvmeisa er brunlig, har liten svart strupeflekk og mangler hvitt bånd (panel) på vingene. Granmeisa er gråere, har større strupeflekk, og viser et lyst felt på vingene.
Frode Falkenberg (29.01.2011)
Hvilken art?
Hei og takker for tidligere svar!
Her er nok en fugl jeg ikke klarer å artsbestemme.
Hvilken art kan dette være?
mvh Adrian Grande
A.G. (04.01.2011)
Svar:
Dette er nok en trepiplerke.
Roar Solheim (29.01.2011)
Fire < 4 < kasser i blokk. Har hengt opp en slik å den fungerer.
Ikke lag mere enn 4 kasser i blokk.Den æ å MOV hang opp
er Pilfinken leieboer.Alle 4 er bebodd.
Ha en fin dag med å lage fuglekasser !
J.A.R. (14.01.2011)
Svar:
Interessant at dette fungerer med pilfink. Men dersom en meis slår seg ned i ett av hullene i en slik blokkasse, så vil den jage vekk alle som prøver å bruke noen av de andre, derfor anbefales ikke slike komplekser, men fritthengende enkeltkasser.
Roar Solheim (29.01.2011)
Hva skal jeg gjøre? + Dompap spørsmålet mitt
Rett etter å ha spurt om 2 spørsmål, med samme overskrift, så jeg plutselig en flokk med Dompap hunner, og en Grønnsisik.
Jeg var ikke helt sikker på om det var Dompaper, fordi jeg var et stykke una, men jeg vet at det var en Grønnsisik, den begynte å synge, og jeg søkte opp lyden til Grønnsisik på Snl.no, og det var samme lyd.
M.K.D. (13.01.2011)
Svar:
Fint at du fant lyden og kunne høre at det var samme fugl.
Roar Solheim (29.01.2011)
Rovfuglskygger
Hei!
Vi planlegger å klistre opp rovfuglskygger på arbeidsplassen vår da vi har problemer med småfuglkollisjoner. Det vi lurer på er om disse har noen vitenskapelig dokumentert effekt?
B. (14.01.2011)
Svar:
Jeg tror ikke noen har gjort "vitenskapelige" studier på dette, dvs ved telling av kollisjonsfrekvens før og etter at silhuetter er klistret opp. Men jeg tror erfaringsgrunnlaget er såvidt bra at det er verdt forsøket.
Roar Solheim (29.01.2011)
Kaie bestand i Trondheimsregionen
I de siste par-tre dager har vi observert 4 kaie i hagen våres her på Lade, Trondheim. Er disse fugler vanlig i Trøndelag? Vi har ikke tidligere sett kaier her på Lade.
D.R. (14.01.2011)
Svar:
Jeg kjenner ikke de lokale forholdene i Trondheim, men ville forvente at kaier finnes der, sammen med kornkråkene i byen. Men sjekk NOFs hjemmesider birdlife.no, og søk opp kontaktpersoner/foreninger i Trondheim - de kan bedre svare. Eller forsøk å ringe museet - der finnes også folk med god lokalkunnskap.
Roar Solheim (29.01.2011)
fugleteling
Hei
Jeg lurer på om det blir fugletelling i år for oss som mater på foringsbrett ?
E.E. (16.01.2011)
Svar:
Hagefugltelling er denne helgen.
Roar Solheim (29.01.2011)
Stokkand som legger egg i januar?
Mine stokkender som bor i fjøset har begynt å legge egg i januar. Den ene har lagt egg rundt omkring i bingen, men samlet de for så begynne å ruge på alle 10stk....Blir dette and unger? De har gått sammen med begge kjønn siden i sommer, da vi fant dem, tok vare på nyklekte egg siden forhøsteren tok livet av mora.
R.E. (20.01.2011)
Svar:
Umulig å vite om eggene er befruktet. Hvis de er det, kan de ruges ut til kyllinger. Fugl i fangenskap kan legge egg på andre tider av året enn det som er vanlig for viltlevende fugler, fordi de har bedre mattilgang og kunstig belysning.
Roar Solheim (29.01.2011)
Grågås
Hvor mange egg er det meste en gås kan legge.?? For noen år siden fant jeg en på 14. Er det uvanelig ?
H.P. (24.01.2011)
Svar:
Ja, det tror jeg er uvanlig. De fleste viltlevende grågjess legger omkring 5-6 egg, kanskje opp mot 8, så et rede med 14 egg høres ut som at flere kan ha lagt egg i samme reir (det kan skje hos andefugler).
Roar Solheim (29.01.2011)
Forskjell på granmeis og løvmeis
På fugleplakaten er de veldig like. Hva er den mest synlige forskjellen?
Vi har kalt dem for hitlerfuglene, siden vi så lett blander dem. Den svarte flekken under haka er som en liten bart...
M.A. (28.01.2011)
Svar:
løvmeisen er grågrønn på rygg og vinger, mens granmeisen er mer blågrå, med lyse, hvite striper på utkanten av armsvingfjærene. Det gir den et lysere felt på vingen når den sitter med vingen sammenlagt. Dette er de enkleste tegnene å se etter. I tillegg har løvmeisen en -psjoo- lyd som skiller seg fra granmeisen (men dette bør du kanskje høre fra fugleopptak på plate for å kunne merke deg forskjellene).
Roar Solheim (29.01.2011)
Havre sin fuglefôr.
Hvilke fugler spiser hele havrekorn? Kan man fôre med havregryn man kjøper i matbutikken uten at det gir problemer med svelling i magen?
J.H. (27.01.2011)
Svar:
Svelling er ikke noe problem. Både gulspurv og gråspurv/pilfink pleier å like slikt for, men mänge andre kan også ta dette.
Roar Solheim (29.01.2011)
Ugle i Buvika
Hei
Vil bare si det at, det var Spurveugle som hamstret i kassen jeg har spurt en del om. Var ved kassen for 30minutter siden, og da satt spurveugla i åpningen.
Takk for god hjelp
M.K.D. (27.01.2011)
Svar:
Artig at du til slutt fikk svar gjennom egne observasjoner! Gratulerer!
Roar Solheim (29.01.2011)
fuglespørsmål
hvis du kunne valgt, hvilken fugl ville du vært for en dag?
C. (28.01.2011)
Svar:
- en vandrefalk! Tenk hvilken følelse å kunne stupe gjennom lufta opp mot 400 km/t !!!
Roar Solheim (29.01.2011)
Ugler i Stavanger?
Hei, i det siste - det begynte på førjulsvinteren - har vi hørt noe som vi tolker må være ugler. Jeg har vurdert å gå ut for å se om jeg kan lokalisere denne fuglen, men har kommet til at det er for mørkt til det. Vi hører den når vi har lagt oss - så det er før midnatt det starter. Først trodde vi det var duer, men det er det ikke selv om lyden er en slags uhu/gurglelyd. Vi bor i et boligområde utenfor Stavanger med skog og godt med fugleliv. Hva slags fugl kan dette være?
A.H. (28.01.2011)
Svar:
Jeg tror det er mest sannsynlig at dere har kattugler i nærområdet. De kan være ganske vokale når det er mye mus å finne. Både hann og hunn lager lyder.
Roar Solheim (29.01.2011)
Kjøttmeis
Jeg lurer på hvordan kjøttmeisen bruker foret sitt som er (jordnøtter)
Spiser de nøttene fortløpende eller hamstrer/lagrer de nøttene et sted for senere bruk?
T. (28.01.2011)
Svar:
Kjøttmeis og blåmeis er ikke hamstrere, det er derfor de (i utgangspunktet) er trekkfugler. Vår foring bidrar til at så mange av dem overvintrer.
Roar Solheim (29.01.2011)
Ugler
Kva slags ugler finst det i Vrådal i Kviteseid kommune?
H.K. (28.01.2011)
Svar:
Det vet jeg ikke nøyaktig, men jeg forventer at kattugle kanskje kan finnes der. Ellers kan nok både perleugle, haukugle og kanskje spurveugle være tilfeldige gjester (når det er bra med mus i terrenget). Noen steder kan kanskje hubro finnes også. Om sommeren i gnagerår kan kanskje hornugler hekke i Vrådal.
Roar Solheim (29.01.2011)
Utdannlese
Kva må eg bli for å jobbe med ugler ?
H.K. (28.01.2011)
Svar:
Du trenger egentlig ikke å bli noe spesielt, for det er mange fuglefolk i Norge som er aktive med uglestudier (spesielt ved å sette opp uglekasser). Men dersom du tenker som utdannelse/fast betalt jobb, så må du gjennom et universitetsstudium i biologi, og med hovedfag/mastergrad knyttet til fugl (gjerne innen økologi eller adferd).
Roar Solheim (29.01.2011)
Observasjon av kjernebiter på Nordvestlandet.
Hei.
22.12.2010 observerte vi en kjernebiter ved foringsplassen vår. Vi bor i Gjemnes kommune på Nordvestlandet (midt mellom byene Kristiansund og Molde). Er kjernebiteren en vanlig fugl her i distriktet?
K.F.B. (28.01.2011)
Svar:
Det vet jeg ikke, men kjernebiteren har økt i utbredelse i Norge, og forekommer helt nord til Troms. Men selv der den er ganske vanlig (f. eks. hos meg i Grimstad), så er den ikke spesielt ofte å se på alle forplasser.
Roar Solheim (29.01.2011)
fugledød
Hei
Der jeg bor har vi masse dompapp, men problemet er at så mange flyr i vindusruta og dør. Mat for andre, men det er så leit og se dem ligge der i snøen. Hva kan jeg gjøre for og hindre dette,men allikevel ikke skremme dem vekk?
I.E. (28.01.2011)
Svar:
Sjekk at fugflene ikke ser tvers gjennom huset der de flyr på. Gjør de det, bør du henge en gardin eller lignende på innsiden av ruta. Du kan også forsøke å klistre rovfuglsilhuetter på ruta - de får du fra NOF´s firma Natur og Fritid, Lista (tlf.: 38 39 35 75).
Roar Solheim (29.01.2011)
Trost
Helgeland,Lurøy,Selnes.
Trodde vi så syner da vi observert enorm flokk med gråtrost som landet på jordet her like ved huset.De beiter på snøfrie flekker langs is/snøkanten.Kuling og kov her,er meldt ekstremnedbør.Kan disse ha overvintret her nord??
H.U.E. (29.01.2011)
Svar:
Ja, det kan de. Etter hva jeg har oppfattet gjennom værmeldingene, så ser det ut til å ha vært mer mildvær (og kanskje oftere snøbar bakke?) langs kysten i den nordlige delen av landet, enn i Sør-Norge hittil i vinter. Da kan trosterne klare å overleve vinteren.
Roar Solheim (29.01.2011)
Hubro
Vi bor i Hellalia i Vestskogen, Nøtterøy og har en ordtidsskog rett bak husene i blindveien vår. Likeledes et fro område som er skog. Begge disse skogpatiene er det masser av fugler. Om våren er det et virrvar av låter. Vi har ved flere anledninger sett og oppservert Hubro når vi har sittet ute om sommeren. Det har vært et fantatisk syn og en flott opplevelse. Men nå frykter vi at en planlagt bebyggelse vil ødlegge for Hubroen.
Er det noe man kan gjøre med dette?
MVH Grethe Espelid
G.E.(.T.L. (29.01.2011)
Svar:
Dersom dette virkelig dreier seg om hubro, og ikke kattugle eller den mindre hornugla, så er dette en forekomst som utbygging må og skal ta hensyn til. Ta kontakt med lokale fuglefolk (søk i NOFs organisasjon på birdlife.no), eller ta kontakt med fylkesmannens miljøvernavdeling.
Roar Solheim (29.01.2011)
Grønnfink.
Min kone og jeg er litt over gj.sn. interessert i fugler.Vi for året rundt både hjemme og på hytta(Bamblekysten).Idag har de fått en fireretters,solsikker,rosiner,frokostblanding og kokos.Det vi har opplevd at grønnfinken har sittet i"to etasjer"på foringnsbrettet men nå er de nesten helt fraværende.Årsak?
N.N (29.01.2011)
Svar:
Årsaker til slike variasjoner er det nesten umulig å gi. Det er så store forskjeller i når fuglene kommer eller er fraværende, i tid og rom, at vi stort sett bare kan observere og merke oss forskjellene. Store værendringer (temperaturskifte og nedbør) er ofte innlysende årsaker, men ofte kan fugleforekomstene endres uten slike skiftninger, og da blir vi svar skyldig.
Roar Solheim (29.01.2011)
Diett og konkurranse hos meisene.
Hei!
Etter å ha begynt med fuglefôring i skogen la jeg merke til at toppmeisen kun søkte mat på bakken under fôringsplassen og ikke satt på meisebollen eller frøautomaten med solsikkekjerner.
Dette gjorde forøvrig blå-,svart- og kjøttmeisene.
Dette fikk meg til å lure på hva som er deres naturlige diett, hvor og hvordan de søker mat, og om det det var konkurranseforhold som holdt toppmeisen fra å spise direkte av maten.
Forøvrig lurer jeg på om nøtteskrika klarer å åpne hasselnøtter, og hvor man får kjøpt slike nøtter hele.
J.H. (26.01.2011)
Svar:
Meisene søker gjerne næring på litt ulike steder i skogen, og noen arter er dominante overfor andre. Dette kan være grunnen til at toppmeisen kanskje holder seg litt i bakrunnen. Hele hasselnøtter får en helst kjøpt til jul mi matbutikker. Nå resten av året går det mest i hasselnøttkjerner uten skall. Jeg ville ha brukt det.
Roar Solheim (27.01.2011)
Fugler som flyr i formasjon om vinteren
Hei.
Jeg har et spørsmål angående fugler som flyr i formasjon om vinteren. Fuglene jeg har sett flyr i ulike formasjoner frem og tilbake på himmelen. For meg ser det ut som det er uten mål og mening. Antallet fugler er forskjellig og det endrer seg hele tiden. Noen kommer til og noen skiller seg ut i mindre grupper. Det er så utrolig flott å se på. Nesten som en balett Spesielt flott er det når solen skinner på dem.
Det er vanskelig å angi størrelsen på dem, men jeg kan tenke meg at de er som en trost eller kanskje litt større.
Jeg lurer på hva slags fugl det kan være og hvorfor de er ute og flyr.
Hilsen Ingerlise
I.A. (27.01.2011)
Svar:
Beskrivelsen høres mest ut som stær, men det er neppe store flokker av dem i Norge nå. Finkefugler som sisiker eller bjørkefink kan være andre alternativer.
Roar Solheim (27.01.2011)
Fugler og kjønnsykdommer
Hei
kan fugler (eller andre dyr) få kjønnsykdommer som AIDS ? Hvil de da også dø av dette?
De fleste bytter vel partner hvert år?
M.K.D. (26.01.2011)
Svar:
Har aldri hørt om kjønnssykdommer hos fugl, men dette bør du søke svar på blant veterinærer.
Roar Solheim (27.01.2011)
Overvitrende rødstrupe
Ser stadig oftere rødstrupe på foringsplassen nå om dagen.
Dette er vel en trekkfugl, som normalt overvintrer på langt sørligere breddegradder. Er det gjort noen observasjoner, f.eks via hagefugltellinger eller lignende, som viser at det er en trend i økt overvintring av rødstrupe? Kan klimaendringer (til tross for at det har jo vært kalde vintre på østlandet de siste årene) påvirke høsttrekket?
J.B. (27.01.2011)
Svar:
Etter fjorårets strenge vinter gikk mengden rødstruper drastisk ned. Denne vinteren gjør ikke situasjonen særlig bedre. Etter mange milde vintre øker bestanden igjen.
Roar Solheim (27.01.2011)
Utdannlese
Er det noen spesiel linje som man kan ta innen for ornitologi for å arbeide mest med ugler? Har alltid likt ugler og ønsker en dag å jobbe med dem.
H.K. (27.01.2011)
Svar:
Hvis du søker fagutdannelswe, er det mest aktuelle å studere biologi (økologi) ved ett av landets universiteter. Gjennom et hovedfag (mastergrad) kan du kanskje studere ugler spesielt, men da må du kanskje finne en veileder som arbeider med ugler. Men du kan arbeide med og studere ugler også uten å ta en spesialutdannelse innen faget.
Roar Solheim (27.01.2011)
Spørsmål:
Kan ein fore med hasselnøttkjerner?
N.N (27.01.2011)
Svar:
Ja, det er kjempepopulært blant meisene, og mange andre også.
Roar Solheim (27.01.2011)
Skjærer rapper meisebollene
Meisebollene jeg henger ut får sjelden henge lenge. Skjærene i nabolaget ødelegger nettet rundt, og tar med seg innholdet. Finnes det "skjæresikre" meiseboller? Eller er det smarte steder jeg kan henge bollene så skjærene ikke kommer til? Eller må jeg bruke annet fôr?
S.N. (27.01.2011)
Svar:
Meiseboller bør ikke henges ut i de plastnettene de swelges i. Nettet bør tas av, og bollen puttes i en bolleholder av metallnett (et rør av metallnetting). Slike får du kjøpt mange steder. Prøv å finne en med lokk av metall, og ikke med plastdeler på.
Roar Solheim (27.01.2011)
Hvor er skjæra blitt av?
I alle år siden tidlig 70 tall har vi bodd på Hellerud i kanten av Østmarka i Oslo og har i perioder vært plget av mye skjære både sommer som vinter. Den har robbet fuglebrettet for alt spiselig. Men i høst og vinter er det ikke en skjære å se. Ikke inne i marka heller. Kan noen si meg hva som kan ha hendt?
G.H. (27.01.2011)
Svar:
Dessverre, nei. Dette kan være lokale forhold, og ikke mulige å gi noe svar på, siden det nok ikke er et generellt bilde fra hele landet.
Roar Solheim (27.01.2011)
Fuglekonge
Vi har i vinter funnet 3 Fuglekonger som er døde.
Leser i fuglebok at den kan overvintre. Det er hanner vi har funnet for den har en oransje flekk på hodet.
Hva kan grunnen til at den dør være ?
A.R.Ø. (27.01.2011)
Svar:
Ikke godt å si, men trolig er det pga for streng vinter.
Roar Solheim (27.01.2011)
sangleke eller toppleke?
Er dette en Topplerke?
bilde er tatt på Brusand 02-07-2010
N.F. (27.01.2011)
Svar:
Nei, dette er nok bare en sanglerke som bruser med toppfjærene på hodet.
Roar Solheim (27.01.2011)
Hva slags fugle er dette ?
Hei.
Bor sør i Østfold , og har massevis av fugler i hagen , som jeg mater.Hovedsaklig Gråspurv og Gulspurv. Men det er en "raring" som har kommet på besøk helt siden i fjor høst.Det er kun denne ene , og har aldri sett noe lignende. Den er ca. 2(3) ganger så stor som gråspurven. Er mørkbrun spettete over hele kroppen. Ganske rund i kroppen , ser litt "forkommen" ut , nesten som en fuglunge.
Tok et bilde i dag , men det ble dessverre dårlig fordi blitzen virket mot glassruta , legger det ved alikevel.
På forhånd takk for svar.
Vennlig hilsen
Hilde Jakobsen
N.N (27.01.2011)
Svar:
Dette er en svarttrost hunn. Den har nok blåst seg opp litt i kulda, for å fange isolerede luft i fjærdrakten.
Roar Solheim (27.01.2011)
Hei
Jeg har i dag hatt besøk av 3 fugler som jeg aldri har sett tidligere. De minnet litt om en blanding av undulat og linerle. De var ca 20 cm store. Nydelige helt hvite på undersiden med antydning til gammelrosa skjær i brystet. Lange stjerter ca 7-8 cm med sorte og hvite langsgående tegninger. Oversiden var grå og sort men jeg tror hodet var hvitt. De var ikke på foringsplassen men "turnet" rundt ytterst på grenene i seljetrærne våre. Hva tror du dette kan være? Vi bor litt nord for Bergen
N. (27.01.2011)
Svar:
Du har nok sett noen stjertmeiser - sjekk disse pånettet.
Roar Solheim (27.01.2011)
ugle
En ugle (tror det er en kattugle) kræsjet i garasje veggen, og jeg fant den død da jeg kom hjem. Så spørsmålet er om det er noe å ta vare på eller gi den bort til utstopping? Den ligger ute nå, men det er 10 minus.
P.S.S. (27.01.2011)
Svar:
Legg fuglen i plaqstpose mi en fryseboks, så får du nærmere kontakt fra undertegnede for musealt bruk.
Roar Solheim (27.01.2011)
Hvilken fugl var det?
Heisann, satt i dag og så ut vinduet da eg så en fugl eg aldri har sett før. Den gikk mer eller mindre i ett med grantreet den satt i når brystet var samme farge som stammen og vingene samme farge som nålene. Den var mer gul midt mellom vingene bak og tuppene av fjærene var svart med hvite prikker. Har du noen ide om hva fugl det var? Sett på Sotra utenfor Bergen.
T. (26.01.2011)
Svar:
Kanskje du har sett en grønnspett, eller eventuellt en gråspett. Sjekk bilder av dem på nettet.
Roar Solheim (26.01.2011)
Pardannelse
Er det slik at meiser, finker og småfugler generelt skifter partnere fra år til år? Har hatt en kasse hengende utenfor vinduet. Det hekket kjøttmeis første året, ellers bare blåmeis hvert år. Akkurat nå har blåmeis og kjøttmeis vært og sjekket kassa med et par minutters mellomrom. Er det blåmeisen som vinner kampen om boligen?
N.N (26.01.2011)
Svar:
Umulig må si hvem som vinner kampen, men blåmeisen kan nok være mer tøff enn kjøttmeisen. I alle fall klarer ikke svarthvitfluesnapper å jage ut blåmeis, mens de klarer å fordrive den større kjøttmeisen fra kassene.
De fleste fugler skifter faktisk partner hvert år, og dette er veldig utbredt hos spurvefugler. Faktisk parrer mange spurvefuglhunner seg med flere hanner enn den som er hennes faste make, slik at mange spurvefuglkull har flere biologiske fedre.Roar Solheim (26.01.2011)