Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 42 888 til 42 937 av totalt 50 011 spørsmål «forrige neste»
Identifiersing av fugler
Finnes det noen gode oppslagsverk på nettet?
O.I. (12.02.2011)
Svar:
Jeg anbefaler å bruke de data som finnes i Norsk Fugleatlas som ligger på NOFs hjemmeside. Disse har i tillegg til artsbeskrivelse og kartfunksjon, også blitt knyttet opp til bildebasen i Artsobservasjoner.
Her er linken: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/Morten Ree (01.03.2011)
trekkfugel
er dompap ein trekkfugel?
kor lenge lever dei?
korleis veit dei når dei skal tilbake?
korleis klarer dei og reise så langt?
A.O.M.O.M. (09.02.2011)
Svar:
Dompap er ikke en trekkfugl, men det vi kaller en stand- og streiffugl. Dvs. at den overvintrer i vårt vinterklima, men kan streife rundt i store deler av landet på leting etter mat.
Høyeste kjente alder på dompap er 6 år og 9 mnd. Dette har de funnet ut ved hjelp av gjennfunn av ringmerket fugl.
De som kalles for trekkfugler er fugler som må ut av landet til varmer strøk for å overleve. Dette gjelder spesielt de fuglene som lever av insekter. Mange flyr helt til sørlige Afrika, ca. 10 000 kilometer fra Norge. De kommer tilbake til oss for å få unger. Grunnen er at i Skandinavia er det på sommeren veldig mye insekter som de kan mate ungene med.
Når fuglene er på trekk til varmere steder kan de finne vegen ved å bl.a. å bruke sola, stjernene, jordmagnetisme og landskapsformasjoner som veivisere. I tillegg har de et instinkt som sier hvilken veg de skal fly, dvs mot sør om høsten og mot nord om våren for fugler på den nordlige halvkule.Morten Ree (01.03.2011)
Byller på Kjøttmeis ?
Hei,
Jeg lurer på om dere har hørt om andre observasjoner på Kjøttmeis med byller ?
Jeg har sett flere Kjøttmeiser med byller på hodet fra i høst og frem til dd.
I dag så jeg en ny variant for i dag jeg så en Kjøttmeis som hadde byll under vingen.
Byllen hadde sprekt så fuglen var blodig og våt, og pirket stadig på såret med nebbet.
Jeg trodde først at disse byllene kunne være Flott som satt på fuglene, for i starten ser det ut som det.
Så vokser byllen til den sprekker og fuglen blir blodig og våt.
Og da ser det ut som ett hull inn i midten av byllen.
Jeg vet ikke om Kjøttmeisene dør av dette for jeg har ikke funnet noen døde eksemplarer.
Jeg har heller ikke sett noen som jeg kan si har sett ut som om dette har gått over.
Og at det ser ut som om de har en byll som holder på å bli god igjen.
Jeg ser på disse fuglene når de kommer for å spise utenfor stuevinduet mitt.
I.E.M. (09.02.2011)
Svar:
Dette dreier seg høyst sannsynlig om et tilfelle av fuglekopper. Tilstanden forårsakes av et virus og ses av og til hos fugl her i landet. I år synes det å være spesielt mange tilfeller (vi har fått tilsendt bilder fra flere steder i Sør-Norge den siste tiden).
Det finnes ulike varianter av fuglekoppevirus. Noen av disse regnes for å være artsspesifikke, mens andre kan smitte flere forskjellige arter. Her i landet har vi sett denne tilstanden hyppigst hos kjøttmeis. Den kjennetegnes gjennom nydannelser i huden, ofte ved nebbroten eller omkring øynene. Nydannelsene vil tilbakedannes etter en viss tid, og i sommerhalvåret synes de ikke å sjenere fuglen i større grad. Men om vinteren kan disse fjærløse nydannelsene forårsake betydelig varme-/energitap, som i verste fall fører til at fuglen dør.
Les mer om sykdommen på hjemmesidene til Veterinærinstituttet: http://www.vetinst.no/nor/Nyheter/Fuglekoppe-virus-paa-OEstlandetMorten Ree (01.03.2011)
Spørsmål:
Jeg har lest at kjøpemeiseboller inneholder litt sand og at fugler skal ha litt av dette. Nå har jeg hengt ut hjemmelaget fett med div. frø, men uten sand. Bør man tilsette litt fuglesand i hjemmelaget fuglefor?
G. (19.02.2011)
Svar:
Nei, det trenger du ikke. Har faktisk aldri hørt om dette, og jeg tror nok ville fugler finner det de trenger av sand og grus på egen hånd.
Roar Solheim (01.03.2011)
Kråkejakt
Hei!
Leste at Hå kommune i Rogaland har innført skuddpremie på kråker fordi de ødelegger vipebestanden. Trodde den største trusselen mot vipe her i landet var de intensive driftsformene i jordbruket? Er kråke versus vipe et problem dere kjenner til, eller blir kråka brukt som syndebukk for et problem som egentlig har andre grunner?
B. (01.03.2011)
Svar:
Dette er et vanskelig spørsmål. Viper lokalt KAN ha problemer dersom terrenget gror til, og kråkene får gode sitteplasser hvor de kan sitte og speide etter vipenes reirplasser. I slike tilfeller kan en stor del av vipereirene mislykkes fordi kråkenbe finner dem og spiser eggene. Men det KAN også tenkes at det enkelte steder er lettere å angripe kråkene enn på gjøre noe med andre problemer (landskapsendringer) som virker negativt inn på vipene. Problemet er dersom vi som dyreart skal regulere mengden av alle andre dyrearter - da blir naturen et fjøs og ikke lenger vill natur. Vår påvirkning og endring av landskapet er derimot noe vi bedre kan gjøre noe med.
Roar Solheim (01.03.2011)
Lundefugl på Runde
Hej.
Vi från Sverige kommer att besöka Runde i månadsskiftet Maj/Juni. Är det en bra tid för att få se Lundefugl?
Om inte den tiden är bra, vilken tid är då bäst?
R.A. (28.02.2011)
Svar:
Vet ikke dette så godt. Søk etter Runde på nettet, og dere vil trolig finne link til websider hvor dere kan sende forespørsler. Tidligere sjef for Ringmerkingssentralen i Norge, Olav Runde, bor nå på Runde, og han kan nok svare. Leder i Norsk Ornitologisk Forening, Alf Ottar Folkestad, er også godt kjent med dette.
Roar Solheim (28.02.2011)
Hegre-problem
Hei. Vi har hytte en km. Unna noen laksemerder. For 3-4 år siden begynte det å komme hegrer i området og dessverre har mange av disse funnet ut at det er godt ly for vær og vind på vår veranda. Resultatet er at alt er tilgriset med store mengder fugleskit og vi må ha full rengjøring av både møbler og verandagolv før vi kan bruke det. Dette er både ubehagelig og uhygienisk. Har du noen noen gode tips for ting vi kan gjøre slik at hegrene ikke skal ha lyst til å bruke verandaen vår mere.
R.M.N. (28.02.2011)
Svar:
Dessverre nei. Dette er et typisk prøve-og-feile emne, hvor du må prøve deg fram med noen ulike ting. Du KAN prøve å henge opp metallstrimler som kan rasle i vinden, større plastflak eller andre ting som kanskje kan skremme hegrene. Det kan hende at de fysisk må hindres i å kunne lande der, men det kan jeg ikke gi noen detaljerte forslag til så lenge jeg ikke er på stedet. Beklager at det ikke er mulig å gi noen mer spesifikke råd.
Roar Solheim (28.02.2011)
Skjæra
vi hadde ei skjære som satt utenfor vinduet mitt og hakket i natt. Er dette normalt? skal ikke skjærer også sove?
N.N (17.02.2011)
Svar:
Høres litt underlig ut, men i gatebelysning kan enkelte fugler være aktive om natta.
Roar Solheim (28.02.2011)
Gran eller Løvmeis.
Er det mulig for dere og se om hvilken art dette er, fra denne vinkelen?
M.K. (20.02.2011)
Svar:
Ikke lett, men den SER mest ut som løvmeis (mangler hvite ytterbremmer på armsvingfjærene).
Roar Solheim (28.02.2011)
Gråspurv med skade.
Hei. På foringsplassen utenfor så jeg idag en gråspurn hann som hadde en voldsom "blemme" på halsen. hva kan dette være? Tegn på salmonella?
M.K. (20.02.2011)
Svar:
Nei, denne fuglen har nok en annen slags skavank eller sykdom, men jeg ville ha sjekket med en veterinær for å høre om det finnes en klar diagnose for denne fuglen - jeg vet dessverre ikke hva dette skyldes.
Roar Solheim (28.02.2011)
hvordan ser jeg forskjell mellom en hann- og hunnrype?
Om vinteren har jeg sett at enkelte ryper har en liten svart flekk på ryggen. Er dette forskjellen? Eller er det kun størrelsen?
N.N (21.02.2011)
Svar:
Ingen ryper har svarte flekker på ryggen, men hos fjellrype har hannen et svart felt mellom øyet og nebbet.
Roar Solheim (28.02.2011)
Havørn
Hei dere, jeg har et par havørner som holder til utenfor hytten min som ligger nært havet. Jeg ønsker å fotografere disse og lurer på hvordan man kan legge ut åte eller lignede for å prøve å få dem innen for rekkevidde for å ta gode bilder. Finnes det noe som kan prøves?
M.J. (23.02.2011)
Svar:
Vanskelig å si. Havørner kommer gjerne på kadavere av større dyr som sauer, griser, hjortedyr o.l. Men for å legge ut slike, bør du nok klarere dette med grunneier. Fisk kan også legges ut. Hvis ørnene er vant til å hente fiskerester etter fiskesjarker, kan du rett og slett slenge ut fisk til dem når de er i lufta over deg.
Roar Solheim (28.02.2011)
Tårnseiler
Jeg har satt opp ei kasse for tårnseiler med tre rom i. Jeg har laget ei lignede kasse til naboen min og han har hat hekking i mange år . Men jeg har ikke hat nå i min kasse enda de var inni kassa og kikket i fjord sommer men det ble bare med det.Har du nå tips som jeg kan gjøre for å få de til å slå seg ned i min kasse ?.Jeg har lakt tørt gress inn i kassa .kassa henger i møne på huset mit og henger under tak utstiket
J.B. (23.02.2011)
Svar:
Nei, du må bare vente og håpe at noen seilere en dag finner din kasse attraktiv.
Roar Solheim (28.02.2011)
Sosiale Gulspurver
Hva kan det komme av at Gulspurvene kan sitte sammen, ofte 12-15 stk. på brettet og spise sammen i fred og ro, mens Kjøttmeiser og Blåmeiser kniver hele tida om de beste plassene på foringsplassen ? Gulspurvene går også fint sammen med både Meiser og Finker på bakken. De kommer i flokk og drar i flokk.
F.K.S. (24.02.2011)
Svar:
Noen arter lever i flokk, andre er territorielle og mer agressive. Disse forskjellene i adferd er gjerne koblet til fordelingen i terrenget av de matsortene artene spiser, og hvordan de eventuellt beskytter seg mot rovfugler. Flokkfugler søker beskyttelse i antall.
Roar Solheim (28.02.2011)
Latterduer
Hvordan ser man forskjell på kjønn på latterduer??
Hva slags mat spiser latterduer??
L. (24.02.2011)
Svar:
Aner ikke - dette er burfugler, og du må spørre burfuglfolk.
Roar Solheim (28.02.2011)
Fuglesang i februar
Jeg var ute på skitur i marka utenfor Trondheim en dag i februar måned med sol og minus 5 grader. Fra toppen av en gran sang/lokket en fugl. Jeg hadde desverre ikke med kikert og så derfor ikke hva det var ( i tillegg var det motlys ). Størrelsen var omtrent som en trost, men den var gråaktig i farge. Sangen var hes og liknet litt på kra-kra-kra ( men fuglen difinitivt var ikke en kråke ). En annen fugl svarte i det fjerne. Hva kan det ha vært ? En grankorsnebb ? Jeg har aldri hørt den før og vet ikke hvordan den høres ut. Har også søkt på nettet, men finner ingen lydfiler for grankorsnebb.
H. (24.02.2011)
Svar:
Høres ut som om du kan ha støtt på et par nøttekråker - de har hese, surrende kra kra rop.
Roar Solheim (28.02.2011)
Fugle mat-automat
Hei :) Jeg lager en fugle mater i sløyden på skolen, jeg lurte på om det var farlig å male den, eller om fuglene ikke likte lukten av den?? Jeg lurte også på om hullet har noe å si når fugler ikke skal legge egg der, men spise??
K. (25.02.2011)
Svar:
Du kan gjerne male en forautomat, det betyr ikke noe for fuglene, men sikrer at automaten varer lenger.
Roar Solheim (28.02.2011)
Alpekråke i møre og romsdal
I dag så jeg en Kråke med rødt nebb, ved nærmere øyesyn ser det ut til å være en Alpekråke, kan ikke huske å ha sett det før, er dette en vanlig art her i Norge? Den fløy forbi meg ved Høgset på Gjemnes!
N.N (25.02.2011)
Svar:
Alpekråke er aldri sett i Norge, og er ikke kjent for å opptre på denne måten. Derfor er det mer sannsynlig at du har sett noe annet. Hvis en skal gå god for at en alpekråke skulle være sett i Norge, er det behov for et godt fotografi som dokumentasjon.
Roar Solheim (28.02.2011)
foring av fugler
Jeg mater fuglene med solsikkefrø, fett og brød. Har nå fått besøk av skogsduer og har hørt at de liker grønne tørre erter. Er det farlig for de andre småfuglene?
I. (25.02.2011)
Svar:
Nei, legg gjerne ut erter og forsøk.
Roar Solheim (28.02.2011)
Mer om solsikkefrø
Jeg mater fuglene hele året. I vinter har jeg lest om disse mørke solsikkefrøene. De jeg har er imidlertid HVITE og SVARTE. Nå har jeg de siste dagene sett at et par dompapper ikke virker helt friske. Den ene, en hann, kunne jeg plukke opp i hånden. I dag var det en hunn som også virket svært slapp. Den hadde i tillegg lagt igjen våt avføring på en plastikkstol ute. Legger ved bilde for om mulig å anskueliggjøre.
I.J. (26.02.2011)
Svar:
Dompap kan rammes av salmonella, og dette har ikke noe med maten å gjøre. Fugler som kolliderer med vindu kan også blåse seg opp og være slappe og uredde inntil de kommer til hektene. Umulig å stille diagnose bare via nettet, dessverre.
Roar Solheim (28.02.2011)
Syk kjøttmeis på fôrbrettet.
Hei!
Jeg har nettopp tatt inn en kjøttmeis som satt oppblåst og slapp midt på fôrbrettet. Jeg hadde holdt øye med den en halvtime før jeg bestemte meg for å ta den med inn for å gi den fri fra kulde og en flokk med duer. Den er tydelig slapp og dårlig. Jeg la den i en isboks med lokket delvis over, men den ble et øyeblikk senere skremt, og fløy gjennom stua, og landet i sofaen. Der satt en et halvt minutt før den fikk krampetrekninger og falt om. Den var imidlertid ikke død, og jeg la den tilbake i isboksen. Der lå den i starten helt slapp, og pustet tungt, men kviknet litt til etterhvert. Nå sitter den med hodet hevet og med lukkede øyne. Jeg vet at det i utgangspunktet ikke er lov å ta ville fugler inn, men det er bare for en kort periode for å se om den klarer seg.
Hva burde jeg gjøre? Den har tilgang til vann, men usikker på hva slags mat jeg bør gi den. Hvilke sykdommer kan være årsaken?
N.N (27.02.2011)
Svar:
Du har gjort helt riktig! Meisen kan ha kollidert med et vindu, og trenger tid på å komme seg. De kan få alt fra lettere hjernerystelse til kraftig hjerneblørdning, og da kan de til slutt dø. Men den kan også kvikne til og bli helt OK. Det beste er at du har tatt den vekk fra katter, skjærer og andre som kan spise den. Prøv å gi den knuste hasselnøttkjerner. Hvis den kvikner til og spiser dette, er den trolig klar for å slippes. Vann er også bra.
Roar Solheim (28.02.2011)
due?
Sønn min fant en fugl som hadde skadet vingen sin. Vi har hatt den inne i huset og gitt den mat og vann. Nå er den satt ut på verandaen, det er -0.5 grader. Går det bra etter en uke inne? Vi er ikke så flink med fugler, og vi trodde det var en due. Etter noen dager begynte den å lage pipelyder. Vi har ikke hørt den kurre. Er det en due?
M. (27.02.2011)
Svar:
Ja, dette er en bydue. Temperaturen burde ikke by på noen problemer, så lenge den får nok mat og vann.
Roar Solheim (28.02.2011)
Observasjon hakadal 26.2
Fugl på størrelse med en stær eller gjøk. Tre korte striper på vingen grå/svart over ryggen,lys buk. Brun i hals og bringe med hvite flekker på siden bak mot nakken.
Observert sittende på en avsagd bjørkesamme med flere trær omkring både gran og bjørk, i hage. Ser ut som den spiser noe fra trestammen. Har forsøkt å finne ut hvilken type det kan være, men finner ingen som ligner i min fuglebok... Tips?
N.N (26.02.2011)
Svar:
Dette må være en spett. Sjekk flaggspett og de artene som ligner i fugleboka.
Roar Solheim (28.02.2011)
jakt
hei jeg lurer på hva dere ornitologer synest om jakt på lovlige kråkefugler
N.N (26.02.2011)
Svar:
Det kommer an på om fuglene jaktes fordi de er en matressurs, eller bare skytes fordi noen ikke liker kråker (syndebukk- og "slemme arter" syndromet). I siste tilfelle kan man sette store spørsmålstegn ved kråkefugljakt...
men det er nok like mange meninger om jakt på kråkefugl som det er ornitologer!Roar Solheim (28.02.2011)
en anneledes trost
Idag, 28 feb-11, har det dukket opp en trost på mitt foringssted, som ikke er helt svart. Jeg har gjennom vinteren matet fire svarttroster, som har overlevd og er nesten tamme. Idag har det kommet flere. Sammen med disse er en trost som er svart og hvitflekkete,på ryggen, mot stjerten, og på buken. Nebbet er svakt gult. Jeg finner ikke ut hva dette er for en type. Den spiser samme mat og er tydeligvis et medlem av de mykomne trostene, like stor. De andre, ca 10-12 er både er juv og voksne. Hva kan dette være? Flere småfugl ca 40, er også kommet i haven idag.
A.L.J. (27.02.2011)
Svar:
Det du har besøk av er ganske sikkert en stærflokk hvor de fleste fuglene ennå er i vinterdrakt (http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11577&vis=bilder). Stæren har en glinsende svart metallisk fjærdrakt og gult nebb på sommeren, mens den på vinteren har fullt av hvite flekker i drakten og et gråaktig nebb. Nå i overgangen mot sommerdrakt vil du kunne se forskjellige varianter av draktfarger.
Når det gjelder svarttrost så er du sikkert oppmerksom på at hunnen er mørkt brun i fargen, det er kunnen hannen som har helt svart fjærdrakt.
Gå inn på denne linken så får du se mange bilder av stær, i både sommer og vinterdrakt: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11577&vis=bilderMorten Ree (28.02.2011)
Hvilke fugel er dette.
N.N (27.02.2011)
Svar:
Her er ikke noe bilde.....
Roar Solheim (28.02.2011)
uglekasse
hei har nå laget 3 uglekasser og hvilken spøne kan jeg ha i og hvor mye ca 10 cm? hviss jeg henger dem ut nå tror du det er forsent til at det kan komme ugle i den i år?
N.N (27.02.2011)
Svar:
Det er ikke for sent. Litt grov flis av den typen som kommer når du bruker en motorsag, er fint. Ellers hvis du finner stående bjørk eller osp som er råtten (men tørr), og som du kan smuldre opp med fingrene, det er den beste flisa å bruke i uglekasser.
Roar Solheim (28.02.2011)
Spurvehauk?
Er dette en spurvehauk?
M.K. (27.02.2011)
Svar:
Ja, det er det.
Roar Solheim (28.02.2011)
Hvilke fugl er dette
Denne dukket opp på fuglebrettet i hagen vår i Oslo. Hva slags fugl er det?
N.N (27.02.2011)
Svar:
Dette er en stillits. Flott bilde.
Roar Solheim (28.02.2011)
Duetrost!
Hei:-) Jeg er ikke skoleelev (er voksen, men nysgjerrig:-), men håper jeg kan stille deg et spørsmål likevel?
Jeg mener jeg hørte duetrosten synge i dag, den 27. februar 2011 - i skumringen, i Bærum.
Den sang så vakkert, med svartrostens runde tone, men hadde av og til gjentagende, litt skarpere og sprelskere lyder. Jeg lyttet på et lydkutt av duetrost på internett, og den hørtes nettopp slik ut. Er ikke dette uvanlig tidlig og sjeldent å høre duetrosten synge? Særlig på en så kald og snerik vinter som denne?
Mvh Kristin:-)
K.A. (27.02.2011)
Svar:
Jo, duetrosten pleier ikke å ankomme og synge før i starten av april, så jeg mistenker at du heller har hørt en variabel svartrost.
Roar Solheim (28.02.2011)
Trost
Hei igjen!
Trosten kom tilbake så jeg fikk tatt et bilde av den.
E.A. (28.02.2011)
Svar:
... men bildet er ikke her....
Roar Solheim (28.02.2011)
Hva slags fugl er dette
Hvilken art er dette?
Kræslandet i stuevinduet
O. (28.02.2011)
Svar:
Dette er en trekryper.
Roar Solheim (28.02.2011)
Trost ??
I dag dukket det opp en fugl som lignet en svarttrost på foringsplassen. Den hadde svart kropp og gult nebb, men hodet var hvitt med svarte flekker. Hvilken fugl er dette?. Jeg kan ikke finne den i fuglebøkene jeg har.
E.A. (28.02.2011)
Svar:
Vi får mange henvendelser om svarttroster med innslag av hvitt i fjærdrakten. Det kan skyldes genetisk feil eller mangel på pigment i deler av fjærdrakten. Helt hvite individer forekommer også, disse kalles albino.
Fuglen du har observert er en såkalt partiell albino svarttrost hann. Bilder av et par slike kan du se på http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/spesial/20041224.php
og http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/spesial/20050219.php.Morten Ree (28.02.2011)
Nøttekråke
Observerte ei nøttekråke på foringsplassen i dag. Den kom i lag med to nøtteskriker. Har ikke sett denne fuglen her i 7170 Åfjorden før!
B.B. (07.02.2011)
Svar:
Spennende! Nøttekråka har etablert seg som hekkefugl i Trøndelag i løpet av de siste 15 årene, og rapporteres oftere fra foringsplasser i regionen av den grunn. Du kan se kart over de foringsplassene som har hatt besøk av nøttekråker her: http://www.fuglevennen.no/data/ut/land/natur/ln9/?or_id=4232.
Frode Falkenberg (25.02.2011)
snøugla
Hvor i verden kan man finne snøugla?
A. (16.02.2011)
Svar:
Global og norsk utbredelse er omtalt her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=5739
Frode Falkenberg (25.02.2011)
Tjeld
Ser at tjelden er på vei tilbake. Når starter hekkesesongen? Når kan vi vente å se tjelden tilbake på taket på realfagsbygget i Bergen?
T.P.T. (24.02.2011)
Svar:
I Bergen dukker tjelden opp allerede i mars, men bruker lang tid før egglegging. Tjelden på taket av Realfagbygget ligger trolig på egg i månedskiftet april/mai: http://tjeld.uib.no/ (om de kommer tilbake).
Frode Falkenberg (25.02.2011)
Nøttekråke
Kan dette være Nøttekråke av underarten macrorchyncos ?
Har 5 stk på foringa og to av dem har betydelig lengre og smalere nebb de tre andre.
S.O.H. (23.02.2011)
Svar:
For meg kan dette godt være den smalnebbete underarten, basert på nebbform og bredden på det hvite endebåndet på stjerten. Det er riktignok overlapp på begge karakterene, så de må brukes forsiktig. Jeg ser at fuglen har en hasselnøtt i nebbet, og det passer egentlig best med den tykknebbete.
Frode Falkenberg (25.02.2011)
Ugler og overtro
Hei - for en liten stund siden leste jeg i en bok at man i gamle dager ikke skulle drepe ugler fordi man trodde at de fraktet bort nylig avdødes sjeler.
Da kom jeg til å tenke på en underlig opplevelse jeg hadde for litt over 1 år siden. Vi var på hytta inn mot Hardangervidda og opplevde at vår hund gjennom 11 år plutselig ble syk og måtte avlives. Dagen etter - idet vi skulle sette oss i bilen og kjøre hjem - fløy det en ugle rett over hodene våre - fram og tilbake, 2 ganger. Dette var i desember - midt på formiddagen - og jeg har verken før eller senere sett ugler i hyttefeltet. (Har hatt hytte der i 20 år).
Jeg er ikke veldig overtroisk, men synes det var litt spesielt å lese om i ettertid.
Finnes det andre som har opplevd noe lignende?
A.B.I. (22.02.2011)
Svar:
Dette er nik en ren tilfeldighet - ugler har ingen kobling til slik overtro, det er nok mer påfunn i våre myter og fortellinger.
Roar Solheim (23.02.2011)
Uvanlig ravn?
Sist helg i Trondheim så vi kråkefugl vi ikke klarer å finne ut hva var. Den var helt svart, som en ravn, med unntak av en hvit ring rundt nebbet. Er dette rett og slett en "misfarget" ravn? Vi har dessverre ikke bilde.
S. (22.02.2011)
Svar:
Nei, du har nok sett kornkråke - den er mindre enn en ravn, og slankere i hode og nebb.
Roar Solheim (23.02.2011)
spurvehauk
Hei, jeg bor i Nordreisa i Troms fylke. Så i dag noe som jeg trodde var en spurvehauk i toppen av et tre. Brunfarget bryst og tverrstripede halefjær, men den hadde svart maske rundt øynene, store, hvite flekker på ryggen og dreide hodet rundt slik som en ugle. Kan det istedet ha vært en haukugle eller kanskje noe helt annet?
M.R. (22.02.2011)
Svar:
Ja,det kan godt hende at du har sett en haukugle. Sitting i toppen av et tre passer også bra med haukugle, det samme gjør svarte markeringer på siden av ansiktet.
Roar Solheim (23.02.2011)
Hvilken fugl?
N.N (23.02.2011)
Svar:
Dette kan se ut som en krysning mellom et par større, gråbrune gjess - kanskje mellom grågås og tundragås, men jeg er ikke sikker.
Roar Solheim (23.02.2011)
Hvilken fugl?
Ø. (23.02.2011)
Svar:
Dette er en ung hettemåke.
Roar Solheim (23.02.2011)
"Kokosnøtter" med talg
I hagen vår får vi ofte besøk av to-tre flaggspetter som elsker å hakke talg ut av uthulte kokosnøtter som vi henger opp til dem. Men nå får vi ikke tak i slike lenger, butikkene er utsolgt, og på Felleskjøpet tar de seksti kroner pr. stykk, som vi synes blir i dyreste laget. Har du noen tips til hvor vi skal få tak i slike kokosnøtter? Vi bor i Tønsberg.
K.O.E. (16.02.2011)
Svar:
Jeg vet ikke hvor du skal få tak i kokosnøtt.
Men du kan lage din egen fuglemat som både spetter og meiser setter pris på.
Kjøp 2 stk matfett (evt. bruk talg), en pose solsikkekjerner (uten skall!). Smelt matfettet og bland dette i en kjele. Ta 2 melkartonger og stikk to hull i bunnen på disse med ca 3 cm avstand. Kapp av en hyssing på ca. 80 cm å tre gjennom gjennom hullene slik at begge ender rekker ca 25 cm over melkekartongen. La blandingen av matfett og kjerner bli avkjølt slik at det blir en seig masse, øs denne opp i melkekartongene. Stram opp hyssingen og sett kartongene i fryseren. Når de er frosset tar du og river av kartongen bortsett fra de siste 2-3 cm av sidene som du lar bli igjen sammen med bunnen. Lag en knute av hyssingendene og heng opp "klumpen" over en grein i en busk/tre ca. 2m over bakken.Morten Ree (22.02.2011)
Gråsisik
Vi har besøk av en Gråsisik på fuglebrettet, og når den er ferdig med å spise flyr den inn i en snøfonn rundt en hagebusk. Den forsvinner rett inn i snøfonna, og man ser bare et hull etter den der den forsvant. man kan se den sitter inne i hullet, og når den kommer ut, stikker den først ut hodet en liten stund før den flyr tilbake til fuglebrettet.
Er det vanlig at fugler gjør dette?
S.S. (16.02.2011)
Svar:
Dette var svært uvanlig atferd. Rypene er kjent for å grave seg ned i snøene å ligge i "dokk" ved dårlig vær, men for gråsisik så er dette spesielt.
Morten Ree (22.02.2011)
Ringduer
Hei.Har hatt besøk av 25-30 ringduer på foringsplassen i vinter.Så det har gått med noen sekker med villfuglfrø.
Men nå er det tomt for villfuglfrø i hele Norge, men det ser ut som at duene tar solsikkefrø også.
Er det en riktig observasjon?Er det noe annet jeg kan fore duene med?
W.O. (16.02.2011)
Svar:
Bruk enten havregryn eller hel havre.
Morten Ree (22.02.2011)
mat for dumpapp
Vi har masse meiser på brettet og de spiser solsikkefrø
så nå lurer vi på hva helst dumpappen vil ha?
Er villfuglfrø bedre for dem? Vi har hatt noen på brettet
nå i det siste. Takknemlig for svar.
K.J..L. (16.02.2011)
Svar:
Solsikkefrø er den absolutte favaritten til dompap.
Morten Ree (22.02.2011)
Svalesang
Hei,
jeg lurer på kvprdan en svale synger/ kvitrer.
Vet du om det finnes det noe lytte-eksempel på internett man kan høre på?
C.L. (18.02.2011)
Svar:
På denne linken ligger korte lydsnutter av norske fugler:
http://fuglar.no/galleri/lyder.phpMorten Ree (22.02.2011)
Grankorsnebb eller Furukorsnebb?
Heisan
Hvilken art er dette?
M.K.D. (20.02.2011)
Svar:
Dette ser ut til å være en grankorsnebb hann. Furukorsnebbene har litt tykkere nebbrot og man kan også ofte se at over og undernebb krysser hverandre.
Morten Ree (22.02.2011)
Trost
Er trosten en trekkfugl?
N.N (20.02.2011)
Svar:
Alle våre trostearter er trekkfugler, men kan i varierende grad overvintre alt etter hvor stor bærproduksjonen har vært på høsten, og om snøforholdene gir tilgang til bærene. Spesielt svarttrost og gråtrost kan overvintre i ganske store antall. Dere kan lese mer om trostene under Fuglekunnskap/Norsk Fugler på NOFs hjemmeside www.birdlife.no .
Morten Ree (22.02.2011)
Syk dompaphunn
Hei!
Vi har fuglebrett på verandaen, og de siste dagene har vi hatt besøk av en dompaphunn som virker å være syk. Den blåser seg opp, spiser snø og sitter helt rolig på verandagulvet. Den virker rett og slett litt apatisk. Man kan komme veldig nære den, opp til en halv meter unna, uten at den reagerer eller flyr opp. Den virker heller ikke å merke seg med andre fugler på brettet. Den spiser solsikkefrø som har falt ned fra brettet, men flyr aldri opp og setter seg på brettet som de andre fuglene. Er det noe vi kan/bør gjøre for å hjelpe den, eller skal vi bare la naturen gå sin gang? Hva med eventuell smitte for oss eller de andre fuglene? Har du noen ide om hva det kan være som kan feile den?
Tusen takk for svar!
C. (20.02.2011)
Svar:
Dette er typisk tegn på at fuglen er alvorlig syk. Det kan være salmonella evt. annen fuglesykdom. Det er best å la naturen gå sin gang. Finner dere fuglen død må dere legge den i en plastpose og hive den i søpla, evt. levere den til Veterinærinstituttet hvis dere ønsker å vite dødsårsaken.
Morten Ree (22.02.2011)