Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 862 til 42 911 av totalt 50 296 spørsmål


#Diverse

vipe

Hva skjer med vipebestanden?
Hensøran i Isfjorden i Rauma er et område for hekking og området er fredet. Vipa er ikke observert ennå i dette området.

M. (27.04.2011)

Svar:

Vipa ser ut til å ha store problemer i Norge for tiden. Det er rapportert en dramatisk nedgang blant fugler som hekker i kulturmark fra Sørlandet, Vestlandet og Midt-Norge i løpet av de siste ti år.

Frode Falkenberg (28.04.2011)


#Diverse

Skjære egg

Hvordann opdrar man to skjære egg som har en mor som har dødd. Vendligst svar så for så mulig de klekker snart.

A. (26.04.2011)

Svar:

Du har strengt tatt ikke lov til å ruge ut egg fra ville fugler. Hvis mora er død, bør eggene overlates til seg selv slik at de ikke klekkes.

Roar Solheim (26.04.2011)


#Diverse

vannsalamander

hei vi har funnet 2 vannsalamandere i dammen nedenfor huset vårt og syntes det er veldig spennende. lurer på når de går på land, og lest om at de går i dvale, når skjer dette og lest at hvis man holder de i fangenskap at de må legges i kjøleskapet stemmer dette? og hvis du kan komme med noen intresange fakta om de så hadde det vert fint :D så vi kan følle med på dem og se at de har det bra der de er så de overlever. ( dammen pleier å tørke inn nermere sommeren er det da lov å ta dem inn i en balj eller noe for at de skal kunne overleve om de ikke har gått på land før den tørker inn? og om de da trenger noe form for luft i vannet da? )

S.O.S. (26.04.2011)

Svar:

Kontakt Jeroen van der Kooij i Nittedal/Oslo - han har masse informasjon om salamandere.

Roar Solheim (26.04.2011)


#Diverse

Andereir midt i sentrum

En andemor ruger på eggene sine i et reir i et blomsterbed midt på et torg i Kongsberg. Hvor lenge bruker den på å ruge ut eggene sine? Den må etterhvert med ungene sine over trafikert bygate over til parken og elven som renner på andre siden av den, hvordan løser anda det?

P.L. (26.04.2011)

Svar:

Stokkanda ruger omkring 4 uker. Når ungene klekkes, vralter andemor av sted med ungene på slep mot nærmeste vann. Ender som hekker i by risikerer å miste en del av ungene pga trafikk og andre farer.

Roar Solheim (26.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skogsnipe?

Bilde vedlagt spørsmålet

Nesten bare silhuetten å gå på, men er det mulig å identifisere denne? Bildet er tatt i skogen, og dette var en av to som fløy over et hogstområde i stor fart. Det kom noen høye klare piiip piip piip i det de fløy over

N.N (26.04.2011)

Svar:

Ikke lett å si, men det ser faktisk mest ut som en rugde.

Roar Solheim (26.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Enkeltbekkasin

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg tok dette bildet for noen dager siden ved Årnestangen i Rælingen. Stemmer det at det er en enkeltbakkasin?

T. (26.04.2011)

Svar:

Ja, det ser absolutt slik ut (eneste mulige alternativ kunne være dobbeltbekkasin, men dette ser ut som enkelt-).

Roar Solheim (26.04.2011)


#Diverse

snø ugle?

hei jeg var på fjelle t nå i påsken og jer kom over en del fjær som lå ute i myra og det var en orrhøne som måtte bøte med live, men jeg lurer litt på hvem morderen kan være, fordi på fjæra som lå der så jeg så ikke var orrhøne fjær syntes jeg og ligne på en snø ugle fjær.

og ved siden så lå det en slag gulp og jeg har sett kattugle gulp før og det var langt i fra noe kattugle gulp. så har du et bilde eller noe som kan vise meg en snø ugle gulp. dette her var i vest agder i kvinnesdal.

N.N (26.04.2011)

Svar:

Har ikke bilde som referanser. Det beste er om du har fotografier av fjærene slik at vi kan vurdere disse.

Roar Solheim (26.04.2011)


#Diverse

kattugle.

heisann, jeg har nå fått kattugle i kassen i år og og det er det andre åre. jeg lurer litt på om det er mulig å få lov å få noen slike ringmerknings ringer til å ringmerke dem. eller er det noen annet jeg kan gjøre det med?

grunnen til jeg vil gjøre det er fordi det hadde vert kjet å sitt om det er den samme ugla hvert år og ungene kommer i en annen kasse osv.

N.N (26.04.2011)

Svar:

Du må få en godkjent ringmerker til å gjøre dette for deg. Gå inn på hjemmesidene til NOF (birdlife.no) og let under organisasjon hvem eller hva som mer nærmeste kontakt.

Roar Solheim (26.04.2011)


#Diverse

Maskemåke

Hei!

Jeg synes det ser ut som hettemåken har maske, ikke hette.
Kan den ikke bytte navn til Maskemåke nå som den har blitt årets fugl? :-)

A. (26.04.2011)

Svar:

Mange fugler har utseende som kunne legge grunn for mer enn ett navn. Norske fuglenavn blir jevnlig behandlet av norsk navnekommite for fugl, en kommite under NOF.

Roar Solheim (26.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken lom?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det mulig å si sikkert? Svært langt hold.

G. (25.04.2011)

Svar:

Basert på nebb og hodeform kan dette faktisk se ut som en gulnebblom. Jeg skulle gjerne ha sett bildet i stor oppløsning for å være sikker.

Frode Falkenberg (26.04.2011)


#Økologi og atferd

Storfugl - Røy

Hei!

Lurer på to ting:

1. Lar en røy seg parre mer enn en gang i løpet våren (tiurleiken/"høneuka")?
2. Dersom det blir omlegging fordi eggene blir tatt o.l. må det da omparring til eller er disse eggene allerede befruktet?

L.E. (26.04.2011)

Svar:

Det første spørsmålet har jeg selv forsøkt å finne svar på, uten at noen kan gi meg det! Jeg vet rett og slett ikke!!! Men på spørsmål 2 er svaret ja! Da må det omparring til. Derfor er det alltid noe aktivitet på tiurleikene ca 3 uker etter toppen av høneuka. I Aust-Agder (Froland) kom toppen i dagene 20-23.4., og da kan en forvente en ny liten leiktopp omkring 11.-14. mai.

Roar Solheim (26.04.2011)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Hei!


Jeg har hengt opp fem fuglekasser rundt huset (jeg bor i Sarpsborg om dette skulle være relevant). Alle kassene har hull på ca. 33 mm. Jeg har noen spørsmål i denne sammenheng som det er fint om dere kan hjelpe meg med:

1. Hvilke tegn bør jeg se etter for å finne ut om noen fugler har "flyttet inn" eller er i ferd med å "flytte inn" i kassene?

2. Fire av kassene er laget slik at de kan åpnes i front. Kan jeg åpne kassene og se om det er reirmateriale eller andre spor av aktivitet, eller kan dette skremme fuglene slik at de ikke vil hekke der? Er det bedre å gjøre dette om natten enn om dagen?

3. En av kassene hengte jeg opp i et gammelt epletre i begynnelsen av februar i år. I slutten av mars la jeg merke til at det er i ferd med å bygges et stort reir i toppen av epletreet. Dette er trolig et skjærereir. Reiret og kassa er på hver sin side av treet. Det er ca. 3 meter mellom reiret og kassa. Kassa henger mye lavere på treet enn reiret, og hullet i kassa vender vekk fra reiret. Bør kassa flyttes for å unngå at skjærene skremmer vekk potensielle "fuglekasse-beboere"? Isåfall, er det for sent å flytte kassa nå i begynnelsen av april med tanke på årets hekking?

4. I fjor hekket det fugl (trolig pilfink) i den ene kassa. De øvrige fire kassene ble hengt opp i vinter. Kassene henger med 10-20 meter avstand. Alle kassene har ca. 33 mm hull. Vil ulik hulldiameter på kassene øke sjansen for å få fugler i alle kassene. Bør jeg for eksempel øke hulldiameteren til 50-55 mm på to av kassene? Isåfall, er det for sent å gjøre dette nå i begynnelsen av april med tanke på årets hekking?


På forhånd tusen takk for hjelpen!


Vennlig hilsen

Magnus

M. (01.04.2011)

Svar:

Du bør ikke flytte eller endre på kassene nå, men til vinteren kan du lage noen med 45 mm hull, og andre med ca 32 mm, - da passer de for meiser og for stær. Du kan trygt kikke inn i kassene nå, men gjør det på dagtid. Når fuglene begynner å bygge reir, vil du se at de har begynt å legge inn mose og andre planterester, deretter hår og ull hvis det er meiser. Jeg foretrekker å lage kasser hvor lokket kan tas av - da ramler ikke ungene ut slik de kan gjøre hvis du åpner en av veggene. Kassa nær skjærene bør du også la henge.

Roar Solheim (25.04.2011)


#Fuglekasser

Ekorn ødela rede i fuglekasse

Ekornet løftet lokket av fuglekassa i løpet av natta og snudde opp ned på alt. Egg ble gjemt på bunnen. Om kjøttmeisen som holdt til der kom seg unna, vet vi ikke. Det har ikke vært noen der etter at det hendte. I dag fjernet vi redet slik at kassa nå er tom, i håp om at en ny fugl vil legge rede der. Tror du det vil skje? Vi har nå festet lokket så godt at tragedien ikke skal gjenta seg. Legger en småfugl egg flere ganger i løpet av våren? Denne fuglekassa har kamera, så vi håper det blir en ny mulighet.

B.G. (25.04.2011)

Svar:

De fuglene som hekket der, vil nok helst velge et nytt hekkested, da de har dårlig erfaring med dette. Men det kan komme nye fugler; enten meiser, eller kanskje fluesnappere.

Roar Solheim (25.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det mulig å si hvilken fugl denne fjæren stammer fra?
Den ble funnet ca 600 moh på Vestlandet nå i påsken på en ribbeplass sammen med mye annen lignende fjær av samme og mindre størrelser. Fjæren på bildet er 5 cm lang.

N. (25.04.2011)

Svar:

Dette er en kroppsfjær fra en hunnfugl av en hønsefugl, og jeg er temmelig sikker på at det er fra en orrhøne.

Roar Solheim (25.04.2011)


#Diverse

ravn,kråke,skjære

Hvor lang tid bruker ravnen,kråken,og skjæra på og bygge rede.?? Og hvordan får de dem så sikre.. ?? Like ved oss er det et ravne rede i et berg, og det faller jo ikke ned når det er storm en gang, hvordan får de dem så sikre at de ikke faller ned??

H. (25.04.2011)

Svar:

Ikke alle ravcnereir er så solide, noen av dem ramler ut i løpet av vinteren, eller av at ungene sparker og hopper i reiret. Men vanligvis blir kvistene så sammenfiltret under byggingen at det holder.

Roar Solheim (25.04.2011)


#Diverse

Spørsmål:

Hvilken fugl ble kalt Tyderytte på Helgeland

N.N (25.04.2011)

Svar:

Aner dessverre ikke, har aldri hørt dette lokalnavnet før.

Roar Solheim (25.04.2011)


#Økologi og atferd

Kråke som speiler seg/ hakker på glassdør i dagesvis!!

I flere dager i strekk nå har en enslig, ganske stor kråke gått bananas på en glassdør i bygningen ved siden av der jeg bor. Den sitter stille i timesvis å "speiler" seg i glasset, for så å gå regelrett løs på glassdøren med hakking, hyling og flaksing. Hva i all verden er dette? Er redd den skal ende med å skade seg selv....

M.B. (25.04.2011)

Svar:

Den blir lurt av speilbildet til å tro at den ser en rival - som er like utholdende som den selv! Derfor gir den seg ikke før kanskje etter et par uker.

Roar Solheim (25.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Havørn og kongeørn

Hvordan ser en forskjell på kongeørn og juvenil havørn?
Linken under viser på det sjette bilde en ung havørn. Hadde ikke dette vært under en sjøfugl reportasje hadde jeg vært sikker på at det var en kongeørn. Det vil si, jeg var sikker på at reportasjen hadde feil og hadde fått en kongeørn i linsen istedenfor.

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.7602219

Fugleguiden viser ikke noe klare tegn for å skille dette. Har dere noen tips?

E. (25.04.2011)

Svar:

Ung kongeørn har tydelig hvite felter i vinger og stjert. Ung havørn har mørke vinger og mørkt hode (kongeørna har gyldne fjær på hodet som ung), samt mørke stjertfjær med hvitt inne i hver fjær (ses tydelig på bildet du viser til). Gamle kongeørner har helt mørke vinger og stjert, men lysere hode. Gamle havørner har helt hvit stjert. I tillegg er vingeprofil og framtoning veldig ulik på de to ørneartene, og dette ser en tydelig når en har fuglene så nær som på det refererte bildet.

Roar Solheim (25.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tror dette er en sanger,men hva slag?Som på bildet bruste den seg stor iblandt.Den var veldig liten.Den holdt til i litt fuktig og tett blandingsskog.

K.J. (25.04.2011)

Svar:

Dette er en løvsanger.

Roar Solheim (25.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Glente

Glente jeg så i Påska i Stjørdal var på størrelse med en Fjellvåk. La spesielt merke til stjerten, veldig kløvd. Vridde fra side til side som styring. Vanskelig å se farve pga dårlig lys. Tror dette var Glente.

J. (25.04.2011)

Svar:

Den kløftede stjerten, samt oppførselen du beskriver, er veldig typisk for glente!

Roar Solheim (25.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Orange fugl, ikke så stor, med brune vinger og langt svart tynt nebb med liten krok.

Har sett denne fuglen flere dager men fikk ikke tatt bilde av den, Den fløy ganske lavt og var veldig kjapp. Den var også veldig smal og størrelsen var omtrent som en trost. Hva kan dette være?
Mvh
Eva Graarud, Oslo

G.E. (25.04.2011)

Svar:

Det høres mest ut som at du kan ha sett en hærfugl. De dukker av og til opp som tilfeldige gjester, hvert år.

Roar Solheim (25.04.2011)


#Diverse

Gjenkjenne fulgelyder

Hei;
Jeg kjøpte i fjor en cd med fuglelåter og forklaring. Veldig bra! Men - det jeg ønsker er jo å kjenne igjen en fugl jeg hører i naturen. Det er en veldig tidkrevende oppgave å spille igjennom alle de 54 sangene for hver fuglelyd jeg hører. Finnes det (som det gjør med musikk på Shazam) et program hvor jeg kan ta opp fuglelyden på Iphonen, sammenligner med eksisterende fuglelyder og så gjenkjenner den lyden og gir meg navnet? Hvis ikke, er det en god ide for å øke interessen for fugleliv.

T.S.B. (25.04.2011)

Svar:

Jeg kjenner ikke til slike programmer, og problemet ligger nok i at det er individuell variasjon innen hver art - da er det ikke mulig å gjenkjenne på samme måte som med musikk.

Roar Solheim (25.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg sendte akkurat inn et spørsmål om et fuglepar som bygger rede oppunder taket på huset mitt. Her kommer bilde.
Hva slags fugl er det?

T.I.U.A.N. (25.04.2011)

Svar:

Dette er pilfink, brun hodekalott og hvitt kinn med svart flekk.

Roar Solheim (25.04.2011)


#Fuglekasser

fuglekassesnapper

Vi har satt ut kasse med kamera , og et kjøttmeispar har holdt på å bygge reir i over en uke. I for igårs er imidlertid dette paret borte. En fuglesnapper har overtatt, men han tar bare strå og fjær UT igjen!! Hvorfor snapper han en fuglekasse bare for å stjele innholdet? Vi savner meisene!

A.L. (25.04.2011)

Svar:

Det kan hende fluesnapperen vil rense ut noe av meisereiret for så å bruke sine egne valgte reirmaterialer.

Roar Solheim (25.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem synger?

Hei!
Hver natt fra kl.4.00 starter en fugl å synge i skogen utenfor her, og holder det gående hele dagen. Jeg har en misstanke om at det er en svarttrost, men den har ikke den flotte, melodiøse sangen som den vanligvis har. Denne har et merkelig reportuar av lyder, bl.a. måke-lyder og andre fuglelyder. Alle lydene blir gjentatt flere ganger. Hvem tror du dette er? Er det en umusikalsk svarttrost som jeg tror?
Hilsen Inger Lise Kolberg

N.N (25.04.2011)

Svar:

Det høres mest ut til at du beskriver en måltrost - de har veldig variabel sang, og de repeterer.

Roar Solheim (25.04.2011)


#Fuglekasser

pilfink i kassa

Har en fuglekasse med kamera som pilfinken bygger rede i.Nå har de stappet så mye gress så at det går helt opp til kameraet og dekker for det.Kan jeg fjerne litt av gresset når de ikke er der eller tror du de vil forsvinne etter det?

K.K. (25.04.2011)

Svar:

Nei, du kan forsøke å fjerne litt gress, men det kan hende at fuglene bygger det på igjen. Da må du vente til de er i gang med rugingen.

Roar Solheim (25.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Havørn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Forsøker igjen, denne gang med bilde. Fuglen lignet en havørn der den kom flyvende, mobbet av måker. Når jeg nå ser på bilde av den, blir jeg litt usikker. Hva tror dere?

G. (25.04.2011)

Svar:

Dette er tydelig en havørn, en ung fugl.

Roar Solheim (25.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

er det mulig å artsbestemme denne småfuglen, vedlagt, minner om en sisik men ...

O.R. (25.04.2011)

Svar:

Dette er en grønnsisik hunn.

Roar Solheim (25.04.2011)


#Diverse

fuglelopper i hønsegården.

Hvordan blir jeg kvitt fuglelopper i hønsegården min. har høns og ender som går løs,og har en stor dam med gjennomstrømning, så det nytter ikke med noen middel som skal gies i vannet.
Blir bitt ihel her og klør noe vannvittig!

L.F. (24.04.2011)

Svar:

Dette bør du kontakte burhønsfolk for å få svar på.

Roar Solheim (24.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Denne fuglen lignet en havørn der den kom flyvende, mobbet av måker. Når jeg nå ser på bildene av den, blir jeg litt usikker. Hva tror dere?

G. (24.04.2011)

Svar:

Her er det dessverre ikke noe bilde, og da er det ikke lett.....

Roar Solheim (24.04.2011)


#Fugleforing

Fôring på våren

Hei. Tusen takk for gode svar jeg har fått på mine tidligere sp.mål. Jeg har fôret fuglene i hele vinter, med solsikkefrø, fuglenøtter, meiseboller (viktig å knuse dem litt, så de ikke er så harde for småfuglene) og villfuglblanding pluss brød. Hørte for lenge siden at når fuglene mater ungene, vil de gi dem hele solsikkefrø hvis det er tilgjengelig, altså ikke ta av skallet først, og dette er livsfarlig for de små fugleungene. Derfor har jeg vært forsiktig med solsikkefrøene når hekketida har nærmet seg. Men så leste jeg om en som fulgte med på fuglene når de skrellet frøene før de mata ungene sine med dem. Hva er det som er riktig? På forhånd takk for svar. Mvh. Janne

J.L. (24.04.2011)

Svar:

Nei, dette er helt feil! Fuglene mater ikke ungene med noe de ikke tåler. Mange fugler vil selv spise på forplassen, og da får de voksne fuglene mer tid til å finne insekter og småkryp til ungene. Derfor kan dere bare fortsette å fore hele åretr hvis dere ønsker det!

Roar Solheim (24.04.2011)


#Diverse

hærfuglens hekking

hei. vi har en gammel finca i spania,altea,costa blankakysten.i en uthulet juhannesurttre hekker hærfuglen for første gang.hurra..hvor lenge ruger den?det ser nå ut som bare en er ute og henter mat.er klar over at kjønnene er like.den er sky så vi er spente på om vi får se ungene.tror den flyttet inn 2 uker siden.mvh.anja kapstad.

A.K. (24.04.2011)

Svar:

Artig. Nyt opplevcelsen - hærfuglene er utrolig flotte fugler! Opplevde dem selv før hekkestart i slutten av mars i Extrramadura i Spania.

Roar Solheim (24.04.2011)


#Trekkfugler

Tidlig låvesvale

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det ikke svært tidlig når låvesvala kommer i april ? Ble litt overasket da jeg fikk se 2 stk som satt på telefonledningen i dag ( 1 påskedag )

K.J. (24.04.2011)

Svar:

Nei, de siste årene har låvesvalene ankommet Norge omkring eller kort etter 20. april. Hørte dem selv i Grimstad i går, 23.4.

Roar Solheim (24.04.2011)


#Trekkfugler

Munk?

Hei. jeg bor på Hønefoss i Buskerud.
Jeg lurte på om det er vanelig men munk her?
Jeg så ut av vinduet mitt den 24.04.2011 så plutselelig så jeg en hann,munk og en hunn,munk.
Er det vanelig å se munk her i buskerud?

S.S. (24.04.2011)

Svar:

Ja, munken er vanlig over hele Sør-Norge, og den har akkurat ankommet landet!

Roar Solheim (24.04.2011)


#Diverse

Gråtrostrede

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg ser at noen har bygget et rede i bjørka som står helt inntil huset mitt. Jeg har sett noen grå trost holde på rundt der men dette er et populært fugletre så jeg er ikke sikker.

Bygger grå trosten sånne reder? hvis ikke, hvems rede kan det være?

Jeg har veldig lyst til å klarte opp og henge opp et kamera der så jeg kan følge med på dem. "tåler" de det eller risikerer jeg å skremme dem?

V.N. (21.04.2011)

Svar:

Jeg vet ikke hva dette er for slags reir. Det ser ikke ut som et vanlig trostereir, fordi det henger så mye gress ned under selve reirskåla.

Roar Solheim (24.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Intens orange fugl

Vi var på Lauhøgda(Vestre Toten) i dag, vel 700 meter over havet og fikk se en fugl vi først trodde var en kanari-fugl. Den var intens orange på det meste av kroppen(det vi kunne se) med sorte eller mørke vinger. Den hadde ikke kanari-nebb, men vi rakk ikke å observere så mye mer.

Hva kan det ha vært?

A.M.A. (21.04.2011)

Svar:

Kan dere ha sett en korsnebb hann, en ung fugl?

Roar Solheim (24.04.2011)


#Diverse

Gul fugl

hei så en helt gul fugl med rødt hode, vingene var svart og gulstripete. Tenkte først det kunne være en pirol, men den har vel ikke rødt hode? Så den på ca. 10 meters hold bakfra i flukt. Bor rett ved tyrifjorden.

R. (21.04.2011)

Svar:

Dette vet jeg rett og slett ikke hva kan ha vært.....

Roar Solheim (24.04.2011)


#Diverse

hjelp meg

hva skjer hvis de er en fugl som bor i en fuglekasse, og man ser at den nesten aldri er i den.

M. (21.04.2011)

Svar:

Det kan være tidlig før hekkesesongen, slik at fuglene ikke har bygd reir ogf lagt egg ennå. Du må bare vente til ut i mai, og se om det blir reir med egg i kassa.

Roar Solheim (24.04.2011)


#Diverse

Fuglelåter

Hei. Ser for meg den letteste måten å bli kjent med fuglelyder , er å ha en CD og avspiller. Raskt finne frem på CDèn når man lytter til fuglelåten .Mener å ha sett annonsert her på Fuglevennen.no CD med lydopptak av de mest vanlige fugler ? Ser for meg en avspiller som på displayet viser hvilken fugl som høres fra CD. Kan du hjelpe meg med hvor jeg helst for tak i dette ? På forhånd takk.
Med hilsen fugleinteressert Per Beverfjord

N.N (23.04.2011)

Svar:

Du kan nå få fuglelydene på CD-plate som MP3-filer - de tar mindre plass enn vanlige CD-skiver. Da kan du laste inn opptakene på en MP3-spiller eller en Ipod, hvor du på displayet kan se hvilken fugl du skal søke deg fram til.
Natur og fritid (Lista) har nok slike lydopptak til salg. Ellers finner du en fin og rimelig høyttaler til bruk med en MP3-spiller på nettstedet Birdsounds.nl

Roar Solheim (24.04.2011)


#Fuglekasser

blåmeisens toleranse

tåler blåmeisen at personer kan se i buret uten at dei blir redde og kan forlate reiret. grunnenv til at eg spør er at eg vil se blåmeisen men veit ikkje kor smart der er.

A. (23.04.2011)

Svar:

Blåmeisen er en riktig tøffing, og den tåler at du åpner lokket på en fuglekasse og titter ned på den. Men ikke forstyrr den mer en høyst en gang per dag!

Roar Solheim (24.04.2011)


#Diverse

Ønsker å beholde taksvalene på huset

Hei, har i mange år hatt taksvaler boende på vannbrettet over vinduene i andre etg.på huset. Nå er det på tide å ta av gammel panel og skifte vannbrett på huset men vi vil gjerne at svalene skal komme tilbake å bosette seg på nytt. Hva gjør vi for å få det til? Er redd de blir borte.

T.T. (24.04.2011)

Svar:

Hvis dere setter opp vannbrett lik de tidligere, vil nok svalene komme tilbake igjen.

Roar Solheim (24.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Uviss art

Bilde vedlagt spørsmålet

Hadeland Folkemuseums dam. Skadet venstre ving. Hvilken art er dette? Får kun til å legge ved et bilde.

B.D. (24.04.2011)

Svar:

Dette er en kvinand hunn.

Roar Solheim (24.04.2011)


#Diverse

fuglefelle

Hvem melder man fra til om man finner en fuglefelle man tror er ulovlig?

T. (24.04.2011)

Svar:

Meld fra til politiet, eller til lokal representant for Statens Naturoppsyn (SNO).

Roar Solheim (24.04.2011)


#Diverse

Ravn i etablert klatrefelt i Sandefjord

Et av de ebtalerte og populære klatrefeltene i Sandefjord har fått ett hekkende ravnepar rett over en av de boltede rutene. Vi ønsker jo ikke å ødelegge for de vordene foreldrene, men lurer på hvor lenge ravnen vil være der, hvor lenge varer hekketiden, vil det forstyrre at vi klatrer i nærheten av reiret, er det lover/regler som tilsier at vi bør holde avstand. Har dere annet å tilføye så setter jeg pris på det.

Jeg har selv bodd i Sandefjord i mange år, men har aldrig sett ravn lokalt her, men iår har jeg hørt fra bekjente at det også er sett flere ravne-reir i området. Er dette en art vi kan vente å se mer av ?

M.B. (24.04.2011)

Svar:

Ravn er en helt normal, forventbar hekkeart i dette området. Så lenge ravnene har egg og unger i reiret, må de respekteres og ikke forstyrres. De er vernet i henhold til lovverket. Ravnene hekker ofte svært tidlig, med egglegging i mars. Ungene kan forlate reiret omkring midten av mai. Når ungene har fløyet ut av reiret, kan dere klatre igjen uten å forstyrre ravnene.

Roar Solheim (24.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fink ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei . Hvilken art er dette?

Utenfor bergen.

M.K. (23.04.2011)

Svar:

Ser ut til å være en bokfink, kanskje en ung hann.

Roar Solheim (23.04.2011)


#Sykdom og skader

Skadede fugler

Hvis man finner skadede fugler (altså hvis det er tydelig at fuglen er så skadet at den ikke kan ta vare på seg selv), finnes det noen man kan kontakte? Er det nok å ringe til den lokale dyrlegen, eller burde man kontakte noen som er eksperter på ville fugler?
Jeg antar at det beste ville være å la fuglen være der den er, men er det greit å flytte den hvis den befinner seg i et trafikert område (f.eks. flytte den ut i veikanten).

Har reddet en fugl fra en katt før, men da var ikke fuglen alvorlig skadet og etter en stund kunne den fly videre. Vil bare være sikker på at jeg vet hva jeg skal gjøre hvis jeg finner en som er i dårligere forfatning.

M. (23.04.2011)

Svar:

De som best kan si noe om skadde fugler, er vanligvis ikke veterinærer (fordi det er veldig få veterinærer i Norge som har utdannelse og erfaring med fugl), men erfarne fuglefolk. Let på hjemmesidene til NOF under organisasjon, så kan du finne lokale kontakter. Se siden birdlife.no.

Roar Solheim (23.04.2011)


#Diverse

Spørsmål:

TROST SOM ER RØD UNDER VINGENE

N.N (23.04.2011)

Svar:

Rødvingetrost.

Roar Solheim (23.04.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Musvåk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok dette bildet i dag tidlig. Er det en musvåk?

N.N (23.04.2011)

Svar:

Nei, dette er en spurvehauk.

Roar Solheim (23.04.2011)


#Diverse

Hønsehauk lyd?

Jeg tror jeg hører en Hønsehauk fra skogen. Kji, kji, kji, kji, kji. Jeg går etter lyden. Det er en kraftig lyd, når jeg nærmer meg hører jeg at den snur på hodet eller flytter seg litt når den kakler, lyden kommer liksom fra flere steder inni den tettvokste barskogen. Der var den, noe stort og tungt viser meg stjerten i det den letter og blir borte- var det en hønsehauk? Nå legger jeg merker til at den kommuniserer med noe som sier kijææ en eller to ganger også svarer den med å kakle. Er dette en make? Forstyrrer jeg den på denne tiden av året? Jeg finner spor etter et måltid nøtteskrike på vei tilbake.

A. (22.04.2011)

Svar:

Det høres ut som at du har kommet inn i territoriet til et hønsehaukpar. Hvis du bare går gjennom skogen, er du neppe noe annet enn et tilfeldig "dyr" som haukene venter på skal forsvinne. Dersom du oppholder deg så nær fuglene at de flyr vekk, og gjør dette over lengere tid, så forstyrrer du dem.

Roar Solheim (22.04.2011)


#Økologi og atferd

paring

kor lang tid tar det når blåmeisene har part til egga kjem?
eg er lurer veldig for eg har akkurat fått blåmeiser i fugleburet. (reiret er ferdig bygd)

A. (22.04.2011)

Svar:

Spurvefugler parrer seg nhver dag, og legger ett egg hver vdag i leggetiden. Men jeg vet ikke hvor mange timer før egglegging parringen må skje.

Roar Solheim (22.04.2011)

««første 42 862 - 42 911 av 50 296 siste»»