Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 600 til 42 649 av totalt 50 265 spørsmål


#Diverse

Fuglekasse

hei, når er det best å henge opp en fuglekasse? Legger duer egg i fuglekasser om kassene er stor nok? Når er det man burde slutte å fôre, eller kan man gjøre det hele året?
mvh carina

C.E. (18.06.2011)

Svar:

Fuglekasser kan henges opp når som helst. Duer legger ikke egg i kasser, de bygger selv enkle kvistreir. Fuglene kan du legge ut mat til hele året.

Roar Solheim (19.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

¨Sjelden gjest

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken type sisik er dette

M.J. (18.06.2011)

Svar:

Dette er en gråsisik.

Roar Solheim (19.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Erlefugl med brunt bryst

Om morgenen den 14.mai observerte jeg denne fuglen gjennom soveromsvinduet sør for Mo i Rana. Den satt i ei bjørk. Før jeg kom meg ut på verandaen med kameraet, var den forsvunnet. Den var temmelig lik en linerle, bortsett fra det brune brystet. Mener jeg har hørt om en fugl som heter brunerle, men jeg finner ingen dokumentasjon på nettet om den. Hva kan det ha vært?

B.H. (18.06.2011)

Svar:

Brunerle er ikke et fuglenavn. Beskrivelsen er litt for mangelfull til at jeg kan se hva dette kan ha vært, dessverre.

Roar Solheim (19.06.2011)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Var vitne til at 3-4 skjærer hakket i hjel en annen skjære,tror dette var en unge.Hva er grunnen til dette?

A.G.K.L. (19.06.2011)

Svar:

Det kan være konkurranse mellom naboskjærefamilier; en familie hakker ihjel en fugl fra en konkurrerende flokk, men det kan også tenkes at det var noe galt med skjæreungen, og at de andre hakket den ihjel fordi de da oppfattet den som "fremmed".

Roar Solheim (19.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette skarv?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (19.06.2011)

Svar:

Ja, dette er en storskarv.

Roar Solheim (19.06.2011)


#Diverse

Linerle

Har en bil som brukes til ballplukking på en golfbane ,hvor en linerle har et rede med 5 egg . ( i motor romet)Bilen brukes daglig i ca 1 t. Det jeg lurer på er kan den kjøres etter ungen er utklekt ?

P.S. (17.06.2011)

Svar:

Litt vanskelig å si. Vi har eksempler på at linerler følger med slike kjøretøy og mater ungene når det står stille, men det kan også hende at de oppgir reiret og forlater ungene.

Roar Solheim (17.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleegg

Bilde vedlagt spørsmålet

Kom over disse fugleeggene når jeg var ute å jobbet i skogen. Reiret lå inne mellom greinene på ei furu jeg hadde felt tidligere i vinter. Jeg var i gnag med å kviste treet for å hogge det opp til ved når jeg kom over reiret. Lurer litt på hva slags fugl som har lagt disse eggene.

A.H. (17.06.2011)

Svar:

Dette kan se ut som et måltrostreir.

Roar Solheim (17.06.2011)


#Diverse

hei!

Bilde vedlagt spørsmålet

hei jeg lute på en ting: hvordan ser man forskjell på gråspurv og pilfink hunner? feks. hvilken av fuglene mater ungen på bildet? + at jeg så en kjernebiter i hagen i går, er den skjelden på østlandet?
mvh carina

C. (17.06.2011)

Svar:

Dette er en gråspurv hunn som mater en unge. Fuglen i bakgrunnen ser ut til å være en ung hann av gråspurv. Hos gråspurv er hann og hunn ulike, mens de hos pilfink er like.

Kjernebiteren opptrer over store deler av Østlandet, men den er ikke spesielt vanlig. Den er en flott fugl, så du har sikkert hatt en fin opplevelse!

Roar Solheim (17.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Unge - kanadagås?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei igjen. Takker så mye for svaret i går (16.06.2011 kl 17:22) Jeg burde så klart tatt med at bildet ble tatt ved Hellesjøvannet i Aurskog Høland. Jeg har nå i ettertid lest at sivhauken faktisk er ganske vanlig der. Takk igjen for svaret. Jeg legger ved et nytt bilde fra samme sted. Dette var en av 5 unger, jeg så ingen voksne i nærheten og jeg var der i nesten 2 timer. Er litt usikker på arten, synes det ligner mest på kanadagås. ??

T. (17.06.2011)

Svar:

Jeg er ikke sikker, men for meg ligner dette mer på en andunge, selv om den hvite flekken på kinnet ligner mønsteret hos kanadagås.

Roar Solheim (17.06.2011)


#Diverse

Når er bakkehekkende fuglunger flyvedyktige?

Hei. Jeg går mye tur i Nordmarka. Hundene går i bånd i båndtvangsperioden, men selv i bånd hender det at vi nærmest går oppi fuglunger som gjemmer seg i gress og blåbærlyng. Jeg synes det er forferdelig trist når hunden min tar en sånn fuglunge. Dette skjedde forrige helg. Mitt spørsmål er: når er den største faren over? Når er de fleste "bakkefuglene" flyvedyktige?

H.J.K. (17.06.2011)

Svar:

Troster kan ha to kull, og dermed ikke-flyvedyktige unger sent i juli, men de fleste fugler har nok ungene på vingene i løpet av juni.

Roar Solheim (17.06.2011)


#Diverse

Kamera

Hei! Har du tips til en som har lyst til å kjøpe kamera og teleskop for å begynne med fuglekikking? Evt. tips om hvor jeg kan finne gode råd om dette.

I. (17.06.2011)

Svar:

For råd om teleskop og kikkert kan du kontakte NOFs firma Natur og fritid; 38 39 35 75 - da får du riktig råd som passer til ditt bruk og hvor mye du kan bruke av penger på slikt utstyr.

Roar Solheim (17.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette bildet er fra Hellesjøvannet i Aurskog Høland. Jeg så en sivhauk der en time etter at dette bildet ble tatt. Går det an å se om dette også er en sivhauk til tross for litt dårlig lysforhold?

N.N (17.06.2011)

Svar:

Ja, dette er tydelig en sivhauk, og bildet er bra!

Roar Solheim (17.06.2011)


#Diverse

Etterlyser svar

Hei.
Hvorfor får jeg ikke svar på spørsmålene jeg sendte inn, jeg tror det var 12., eller 13. juni, om kongeørna? I tilfelle dere ikke finner igjen dem jeg sendte, skriver jeg opp dem jeg kommer på nå:
Jeg vet at denne arten holder sammen i par, og forsvarer et territorium. Men holder de sammen hele livet, og hvor stort er dette området vanligvis?
Hvordan jakter kongeørna, og hvor mange ganger gjennomsnittlig lykkes den? Er den dag- eller nattaktiv, eller begge deler?
Hva med sansene? Jeg har lest en del av spørsmålene dere har besvart på sidene deres, og sett at dere ikke vet noe om hørselen til denne fuglen. Men hva med de andre? Og hva vil det si at synet til kongeørna har ti hanger høyere OPPLØSNIG enn mennesket?
Kan dere gi meg litt detaljert info. om hva som foregår i hekketiden dens? F.eks.: Hva er oppgavene til hannen? Dele paret på rugingen, eller sørger han bare for å f@ore hunnen, og etter hvert ungene med mat. Hvor sjelden er det forresten at to unger vokser opp? Er det ikke sånn at den ene utkonkurrerer den andre ved "matfatet"? Og hvor fort utvikler de seg?
Er Lydene/kroppsspråket som blir brukt det samme mellom foreldre og avkom, som mellom par?
Og til slutt: Hvor gamle kan disse fuglene bli? Hvor høyt, og fort kan de fly? Hvilke matvaner har de året gjennom. Og hvordan klarer de seg her om vinteren?
Oi, dette ble visst en god del! Men jeg håper det går bra?

Hilsen Anonym

A. (17.06.2011)

Svar:

Dette spørsmålet er så omfattende at ingen har tid til å sette sammen et langt svar til deg - vi swom skriver svar gjør dette på vår egen fritid. Derfor er det de kortere spoørsmålene som først blir besvart. Du ønsker svar på så mye at jeg anbefaler at du søker på nettet eller på bibliotek etter disse svarene. Beklager.

Roar Solheim (17.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Steinskvett?

Bilde vedlagt spørsmålet

Eg såg to fuglar i Åsane i Bergen, ved ei litt fuktig, flat utmarkseng - fuglane flaug frå tretopp til telefonledning og tilbake, mens ein av dei sang, ein enkel fuglesang med to tonar, ein høg og ein låg, stadig gjenteke. Eg kom ikkje nær nok til å få teke eit veldig godt bilete, men dette er det beste eg klarde. Kan det vera ein steinskvett? Eller noko heilt anna?

Ø.H.B. (17.06.2011)

Svar:

Nei, dette er en buskskvett, i samme familie.

Roar Solheim (17.06.2011)


#Diverse

Noen annelse om hvilken ful dette kan være?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette bildet ble nokså nylig tatt midt i storybyen. Bildet er ikke av beste kvalitet. Fuglen ser ut som em miks av due og en form for gribb.

Noen ider?

D.H. (17.06.2011)

Svar:

Dette er en form for tamdue.

Roar Solheim (17.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tårnfalk eller ........

Bilde vedlagt spørsmålet

Ved kysten i Rygge har vi stadig hatt gleden av å se tårnfalk, som "stiller" i lufta med vibrerende vinger. Det har vært tale om at vi også har hønsehauk i området. I pinsen var det sterk vind og da så jeg fuglen på bildet, som jeg av gammel vane antok var tårnfalk, helt til jeg noterte at den faktisk var noe større enn tårnfalken, "knall" lysebrun på oversida, og det som så ut som å "stille" var at den rei på sønnakulingen. Den oppholdt seg for det meste akkurat langs vannkanten, mens tårnfalken er mest over tørt land. Den var ikke så stor som en hønsehauk etter min oppfatning, som jo er svær sammenlignet med tårnfalken. Bildet viser en fugl med utspilte halefjær, men fuglen fløy mye med samlet rett hale, slik vi ser på tårnfalken. Hva mener ornitologen?

J.H. (16.06.2011)

Svar:

Dette er en tårnfalk.

Roar Solheim (16.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sivhauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette bildet tok jeg tidligere i dag. Trodde først at det var en myrhauk, men ser i ettertid at undersiden ligner mer på sivhaukens. Er litt usikker nå, og ifølge fugleboka er visst ikke sivhauken særlig vanlig i Norge..

T. (16.06.2011)

Svar:

Dette er en sivhauk. Den finnes flere steder i Norge, selv om den ikke er spesielt vanlig. Du kunne ha nevnt hvor bildet er tatt.

Roar Solheim (16.06.2011)


#Diverse

Knirkende fugl

Hei! Bor i Buskerud og ikveld oppdaga vi en fugl som satt i et grantre/ bjørk (usikker fordi vi ikke så den og trærne står tett). Den lagde en voldsom knirkelyd, høres nesten ut som ei gammal skapdør. Vi har også oppservert en slags uglelignende lyd på natterstid som kommer fra samme området. Veit du hva det kan være og om det eventuelt kan være samme fuglen som lager de lydene? Fuglen vi hørte idag hakket også i trestammen innimellom knirkinga.

H. (14.06.2011)

Svar:

Er du helt sikker på at det faktisk var en fugl du hørte? Hvis det er litt vind, så kan det komme ganske fugle-forvirrende knirkelyder fra trærne selv når de beveger seg i vinden. Skapdør-beskrivelsen passer ikke med noen fugler jeg kjenner, men meget godt med slike knirkelyder fra trærne selv, som jeg også har blitt lurt av flere ganger!

Roar Solheim (15.06.2011)


#Fuglekasser

Alder på Kattugle-unge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Kan du si utifra dette bildet hvor gammel denne kattugle-ungen er? Ettersom jeg sjekker kassa med ca 2 ukers mellomrom, er jeg ikke helt sikker på når den klekket.

T.T. (14.06.2011)

Svar:

Denne ungen er nok 3-4 uker gammel, og det er like før den forlater kassa, Jeg tipper at den har hatt eldre søsken som allerede er ute.

Roar Solheim (15.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svale?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fløy forbi så raskt at jeg ikke rakk å få fokusert. Den virket langt større enn en svale, men vingene hadde "svaleform". Er det mulig å se art?

N.N (15.06.2011)

Svar:

Nei, jeg kan ikke si hva dette er, men for meg har fuglen mer gjøk-form enn svaleform.

Roar Solheim (15.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tårnfalk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Er dette en tårnfalk? Bildet er tatt i Egypt.

T. (15.06.2011)

Svar:

Ja, dette er en tårnfalk.

Roar Solheim (15.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleegg funnet i vedbod

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags egg er dette?

S.O.M. (15.06.2011)

Svar:

Reidet kan ligne et linerlereir, men eggene er veldig lyse, og jeg kjenner ikke noen småfugler som har så lyse, fargeløse egg.

Roar Solheim (15.06.2011)


#Diverse

Hvorfor ser man aldri noe til Kråke-barn?

Hvor er barna til Kråken?

L. (13.06.2011)

Svar:

Kråkeunger ser og hører man rett som det er når de nettopp har hoppet ut fra reiret, så her er det nok bare du som ikke har truffet på noen slike enda.

Roar Solheim (14.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Dette bldet tok jeg på fjellet sist helg. Er det mulig å se hvilken art det er til tross for svært lang avstand? Tror det er en rovfugl pga størrelsen og pga måten den fløy..

N.N (14.06.2011)

Svar:

Dette bildet er for overeksponert til at jeg klarer å se hva det kan være for slags fugl.

Roar Solheim (14.06.2011)


#Diverse

blå grønt egg med prikker

På veien hjem fra skolen i dag, fant jeg et egg med prikker på, det var blå grønt og veldig lite. jeg lurer på hvilken fugl det kommer fra?

C. (14.06.2011)

Svar:

Må se bilde og størrelse først, men det kan være et trosteegg.

Roar Solheim (14.06.2011)


#Diverse

Spørsmål:

hvilken fugl legger dette egget? lyseblå med prikker på?

N.N (14.06.2011)

Svar:

ikke noe synlig, ikke mulig å si, men det høres ut som et trosteegg (måltrost?).

Roar Solheim (14.06.2011)


#Diverse

spørsmål

er det lov å plukke terne egg ?

H.W. (14.06.2011)

Svar:

Det er ikke lov til å plukke noen slags fugleegg, med mindre de inngår i tillatelser knyttet til gamle eggsamleplasser langs kysten, som en del av den gamle selvbergingen (såkalte egg- og dunvær).

Roar Solheim (14.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

brun "måke"?

Hei!
Under en sykkeltur forrige uke så jeg en fugl jeg lurer på hva er. Den hadde brun kropp og var hvit på vingetuppene. Den var på størrelse med en måke og når den lettet fra bakken kunne den også se ut som en måke. Jeg holder til i Vestfold. Vet ikke om dette er nok informasjon, men det var det jeg rakk å se før den fløy av gårde.
Takk for svar!

H. (13.06.2011)

Svar:

Du KAN ha sett en storjo, den er brun, stor som en gråmåke, og har hvitt i vingetuppene.

Roar Solheim (13.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønnstilk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei og hå,
var en tur på Fornebu for noen uker siden og så denne fuglen. Den ligner veldig på en grønnstilk, men den virka så himla liten. Jeg vil si at den var på størrelse med en gråspurv (muligens en centimeter lenger). Er dette en grønnstilk?

M.Ø. (13.06.2011)

Svar:

Dette er en grønnstilk, og den er betraktelig større enn en gråspurv. Du har nok blitt lurt mht størrelsen.

Roar Solheim (13.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Strandsnipe?

Bilde vedlagt spørsmålet

Oppholdt seg ved et fjellvann og var svært lydytrende.

N.N (13.06.2011)

Svar:

Ja, dette er en strandsnipe.

Roar Solheim (13.06.2011)


#Diverse

Svarttrostunger

Ser av svar tidligere at svarttrostunger hopper ut av redet før de kan fly. Fant en liten svarttrost I hagen, to andre unger lå I redet. Var usikker, men løftet svarttrostungen tilbake til redet. Tok ikke direkte på ungen. Gjorde vi noe dumt?

J.L. (13.06.2011)

Svar:

Det gjør ikke noe å ta på en fugleunge - fuglene lar seg ikke merke av dette. Dersom ungen ikke hadde særlig mye fjær, var dette helt OK. Dersom foreldrene er døde, kan fugleunger i desperasjon forlate reir før de er klare for det, da er de i så fall dødsdømte. Her må dere bare observere og se hva som skjer.

Roar Solheim (13.06.2011)


#Fuglekasser

fugledød

Jeg satte opp en fuglekasse i hagen i april, og etter to uker oppdaget jeg at der var egg i den. Den 20 mai var der 3-4 fugleunger der, kjøtt- eller blåmeis. Da jeg sjekket den i dag 12.juni var der hele 9 døde fugleunger i kassen, alle på samme størrelse og med fjær. Jeg er forferdelig lei meg og lure på hva som kan ha skjedd?

M.S. (13.06.2011)

Svar:

Voksne fugler i naturen kan dø selv når de har unger. De kan ha blitt spist, påkjørt, flydd mot vindu osv, og da vil ungene sulte ihjel i reiret.

Roar Solheim (13.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråfluesnapper?

Bilde vedlagt spørsmålet

Synes nebbet er litt spisst. Ellers var det mange sikre gråfluesnappere i området.

N.N (12.06.2011)

Svar:

Jo da, dette er en gråfluesnapper.

Roar Solheim (12.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Mandarin-ender på besøk i Rana

Bilde vedlagt spørsmålet

Disse to staselige karene besøkte oss rundt midnatt i går. Vi bor på Skonseng ved Ranelva, ca 1 mil nord for Mo i Rana. De så ut til å ta kveld oppe på fuglekassen der et svart-hvitt fluesnapperpar har rede. De tok liten notis av oss fire som satt på altanen ca 10 meter unna. Vi har forstått det slik at de trolig har rømt fra fangenskap. Vi lurer på om de i så fall har noen mulighet til å klare seg gjennom vinteren - dvs om de fortsatt har instinkter om å trekke sørover. Er det mulig å si noe om det?

L.A. (12.06.2011)

Svar:

Det spørs om ikke dette er de samme to mandarinand hannene som har holdt sammen gjennom flere år. For to år siden var to slike sammen ved Arendal på vårvinteren. I så fall klarer de seg utmerket.

Roar Solheim (12.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

For 14 dager siden kom jeg over denne fuglen på Dovrefjell.
Hva slags fugl er dette?

V. (12.06.2011)

Svar:

Dette er en krikkand hann.

Roar Solheim (12.06.2011)


#Ringmerker

Ringmerking

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette er en hekkende svart-hvit fluesnapper, Bogstad i Oslo. Den er merket med tre ringer: Metallring og gul ring på venstre ben og grønn ring på høyre ben. Hvilken funksjon har de ulike ringene? Mvh Bjørn

N.N (12.06.2011)

Svar:

Denne fuglen har blitt merket med fargeringer fo å kunne kjennes igjen på avstand, uten at man må fange den inn for å lese av ringnummer. Dette er sikkert gjort der fluesnappernhe inngår i et studie av fuglenes oppførsel, f. eks. i forbindelse med hekking i fuglekasser.

Roar Solheim (12.06.2011)


#Diverse

Hvor ofte og hva bør vi gi måseungen å spise?

Vi kom desverre over en måseunge midt i Trondheim sentrum som virret mellom biler, utesteder og folk som nesten tråkket den ihjel. "Broren" var død i veikanten og vi tenkte at vi måtte bare stålsette oss og la ting gå som det går. Vi observerte måsungen i flere timer og til slutt klarte vi ikke å se mer på dette og tok den inn. Vi klarte ikke å observere måseungens "foreldre", men oddsene unansett var nok allerede forsinnende små. Måsungen sovent ummidelbart i hendene mine og var helt utkjørt, dehydrert og varm. Vi tenkte at den nok kom til å dø ganske raskt. Vi fikk i den litt vann i gårkveld og etter en time kviknet den litt til. Vi foret den da med opptinte pillede reker i biter. ( ca 4 små minibiter i timen) I morges var måsungen kvikk med ustoppelig apetitt. Vi lurer på er om det er noe håp for å berge han og for at han i tilfelle kan fungere som måse ut i det fri i fremtiden. Vi bor selv på landet med få rovdyr og biler og har en stor innhengning utendørs som måsen kan bo i en mellomfase. Nå bor måsungen i en kjempestor pappeske på loftet. Dersom det kan være håp for at vi kan klare å få måsungen til å klare seg selv i fremtiden, hvilken plan bør vi legge? Hvordan vi kan avgjøre alderen på måsungen ( tipper selv kanskje en uke) og hva vi bør gi den og spise og ikke minst hvor mye og ofte etterhvert som måsungen blir større. Finnes det noen eksempler på sukesshistorier der man har tatt til seg måsunger, eller er det mest humane og avlive måsungen? Mange spørsmål her, men håper på gode og raske svar.

N.N (12.06.2011)

Svar:

Måker er altetere, og kan fores med nesten hva det skal være, men fiskemat er selvfølgelig av det beste. Det går forholdsvis lett å fore opp en måkeunge, men spørsmålet er om den vil oppfatte seg selv som måke, eller holde seg til mennesker. Dette er alltid et problem med preging når en forer opp slike fugleunger.

Roar Solheim (12.06.2011)


#Diverse

ornitolog

hei jeg lurde på hva jeg skal gjøre hvist jeg vill utdanne meg til en ornitolog og ringmerker det er den store drømmen min og har veldig lyst til det vet du hva jeg må gjøre? jeg er 15 år og bor i oppland nermere bestemt vågå. håper på svar denne gangen , ingen reaksjon sit gang

A.Ø. (12.06.2011)

Svar:

De fleste som er interessert i fugler og observerer fugler, kalles ornitologer. Derfor er ornitolog ikke en benevnelse som bare er knyttet til utdannelse. For å bli fagornitolog må du vanligvis ta en universitetsutdannelse i biologi, og deretter et hovedfag hvor du studerer fugl (det kan være adferd, økologi, systematikk eller mange andre emner som har med fugl å gjøre). Ornitologer jobber på museer som konservatorer, som professorer ved universiteter, eller i naturforvaltningen (her finnes mange fuglefolk). Mange fagutdannede ornitologer jobber som lærerer, f. eks. ved videregående skoler. For å ringmerke fugler må du ta kontakt med de nærmeste fuglefolkene som holder på med dette, for kursing og opplæring. Sjekk hjemmesidene til Norsk Ornitologisk Forening (birdlife.no), se under organisasjon og søk etter adresser eller kontaktpersoner for Oppland fylke.

Roar Solheim (12.06.2011)


#Økologi og atferd

fluesnapper

kan en sort/hvit fluesnapper ha mer enn 1 kull?

D.S. (11.06.2011)

Svar:

Ikke så vidt jeg kjenner til. Meisene har trolig et bredere utvalg av larver og insekter som de utnytter som næring, og derfor kan de klare å ha to ungekull om sommeren, mens fluesnapperen bare rekker ett.

Roar Solheim (12.06.2011)


#Diverse

NATURLIG REIRHULL

HEI

jeg er tror jeg har sendt denne meldingen før, men får ikke svar.
jeg lurer på hvor stor diameteren er inne i et naturlig reirhull som er hakket ut til kjøttmeis (blåmeis). har hørt at den trenger ikke og være så stor som en kasse.
så jeg lurer på diameteren inne i "huset"

N.N (10.06.2011)

Svar:

De naturlige hullene som disse meisene kan hekke i, er reir etter dvergspett og flaggspett. Disse er ikke så store innvendig, kanskje omkring 10-12 cm i diameter. Derfor kan ofte våre fuglekasser være rene luksusen sammenlignet med et gammelt spettereir, hva plass angår.

Roar Solheim (12.06.2011)


#Fuglekasser

hvilken fugl

eg har ein fuglekasse midt i ein skog det har kommet ein fugel som eg ikkje veit kva art er kan du hjelpe meg her er ein beskrivelse: den har kvidt og svart rundt auga gul rundt nakken og kroppen er gråbrun. når eg kikket i fuglekassen blei fugelen veldig aggresiv

K.E. (10.06.2011)

Svar:

Høres ut som at dette kan være en kjøttmeis. Den lager eksplosive hveselyder dersom den forstyrres på reiret.

Roar Solheim (12.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken sanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Løvsanger?

N.N (11.06.2011)

Svar:

Ja, dette er nok en løvsanger.

Roar Solheim (12.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Små (?) gjess

I et vann ved Visnes på Karmøy har jeg sett et gåsepar med unger, de ligner veldig på grågås, men jeg synes de er for små til å være slike, da de er bare halvparten så store som tamgjessene til naboen min... Kan det være en annen gåseart? De er ganske jevnt gråbrune uten særlige hvite felt, bortsett fra litt bak under stjerten.. (Det er IKKE kanadagås, den er også større...)

P.K.T..S. (11.06.2011)

Svar:

Vanskelig å si hva dette kan være, uten bilder av gjessene. kan du klare å få tatt bilde av dem?

Roar Solheim (12.06.2011)


#Fuglekasser

Fuglekasse med kamera

Jeg har nå fulgt med et blåmeispar som har fått 3 levende unger i en fuglekasse koblet til en tv i stuen slik at vi kunne se hva som foregikk i kassen. Fantastisk morsomt!!
4 stk ble tatt av en Flaggspette før vi satte på et metallstykke (2.8 cm) slik at bare 3 levde opp av 7 opprinnelig levende unger.
Hva kan jeg gjøre nå?. Skal jeg tømme kassen eller vente å se om de vil legge egg igjen?
Vennlig hilsen Vera Grann.

N.N (12.06.2011)

Svar:

Hvis meiseungene nå er ute, kan du trygt tømme fuglekassa for det gamle reiret. Bruk gummihansker og rens godt. Da har meisene en renb kasse dersom de vil starte et kull nr 2, og de slipper å ha det gamle, nedskitne reiret som underlag. De vil i alle tilfelle bygge et nytt reir.

Roar Solheim (12.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kan dette være en hubro?

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann.

Har hatt besøk av denne skapningen hver kveld i det siste. I stad fløy den rolig over jordet her, før den brått stupte ned i det høyet gresset, lettet, og forsvant inn i trærne. Jeg tipper dette er en ugle (hubro)? Tar jeg feil? Bildet er tatt på Finnskogen.

T.K. (11.06.2011)

Svar:

Disse bildene var veldig uskarpe, men jeg tror dette dreier seg om en hornugle. Spesielt det venstre bildet med lyse undersider av vinge med mørk kn oke er typisk for hornugle.

Roar Solheim (11.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hjelp

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vet du hva slags fugl dette er?

T. (09.06.2011)

Svar:

Dette er en grønnsisik hann.

Roar Solheim (09.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødt hode

Stor fugl som en due med rødt hode og gule vinger med litt grønt i midten, hva kan det vere.

N.N (09.06.2011)

Svar:

Jeg tipper at du har sett en grønnspett, kanskje en hann.

Roar Solheim (09.06.2011)


#Diverse

Størrelse

Jeg er så heldig å kunne iakta Kvinand på nært hold , men er forundret over hvor liten den er. Hunnene som ruger har god plass i mine kasser , laget etter anbefalte mål .Det oppgis en størrelse på 39 cm på en hunn , og gjerne ti cm mere på en hann. Hvordan måles egentlig størrelsen på en fugl (and)? Utstrakt hals fra nebbspiss til bakpart ?
Per Beverfjord

N.N (08.06.2011)

Svar:

Fuglenes lengde måles fra nebbspiss til stjertspiss, når fuglen ligger på ryggen mot underlaget, med strukket hals.

Roar Solheim (09.06.2011)


#Fuglekasser

hvilken fugl?

hei
jeg tror jeg sendte denne meldinga litt fort.SORRY
jeg bare lurer på hvor jeg burde henge opp en kasse, hvis jeg vil at svartmeisen skal flytte inn?
hvor høyt og hvilken skog?

G. (08.06.2011)

Svar:

Eldre granskog, ca 1,5 m over bakken, liten kasse med lite inngangshull (høyst 2,8 cm i diameter). Svartmeisen hekker gfjerne i trekryperkasser.

Roar Solheim (09.06.2011)


#Fuglekasser

Egg i fuglekasse

Barnehagen vår har funnet 7 små, lyseblå fugleegg i en av våre fuglekasser. Fuglekassa har en åpning beregnet på meiser. Det er ikke noen tegninger på eggene, og de er omtrent på størrelse med en voksen tommelfinger - negl. Hvilken fugl kan dette dreie seg om?

N.N (08.06.2011)

Svar:

Høyst sannsynlig svarthvitfluesnapper.

Roar Solheim (09.06.2011)

««første 42 600 - 42 649 av 50 265 siste»»