Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 557 til 42 606 av totalt 50 284 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bjørkefink?

Kan bjørkefinken ha hvit "hatt"? Dette er ved Børgefjell, så et par (hunnen var grågrønn, holdt seg i bakgrunnen). Hannen var altså lik en bjørkefink -- med med hvit "hatt". Pussig.

K. (03.07.2011)

Svar:

Dette tror jeg dreier seg om rødstjert.
Se bilder og les om arten her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=9767&vis=bilder

Morten Ree (06.07.2011)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisunger

Hei, jeg har en fuglekasse i hagen med kjøttmeisunger.Jeg har fulgt med dem og "lurt" i kassen når jeg ser at foreldrene er ute på jakt etter mat. Det bekymrer meg at en av ungene er markant mindre enn de andre. Det virker som den er mye yngre.De andre er like store og har like mye fjær. Har lest at de flyr ut etter 17 til 19 dager. Hva med denne lille da? Vil foreldrene mate både den og de som er i treet utenfor? Det er 7 til 8 unger i kassen. De ble klekket den 18.juni.Kan jeg henge opp mat så det blir lettere for foreldrene? Foret med villfuglblanding og meiseboller hele vinteren, men avsluttet etter påske. Da undulatene våre fikk unger klekket de til ulik tid og det var stor forskjell på den første og siste, men det gjevnet seg ut etterhvert. Trodde villfugunger klekket på likt? Mvh Tonje

T.S. (03.07.2011)

Svar:

De fleste ville fugler begynner først rugingen når kullet er fullagt. Dermed blir ungene like store i utgangspunktet og vil forlate reiret til noenlunde samme tid. Det du beskriver tyder på at den ene ungen på en eller annen måte er svekket og syk og vil sannsynligvis omkomme. Men hvis mattilgangen er god så kan den kanskje klare seg. Småfuglene forer sine unger stort sett med insekter og larver. Når de kommer ut av redet vil foreldrene lære dem opp til å fange dette, men også utover sommeren lære dem å leve av bær og frø samt de muligheter en foringsplass gir.

Morten Ree (06.07.2011)


#Diverse

Fugleegg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Kom over et bittelite reir, i vannkanten av en elv.
Kan du fortelle meg hva slags fugleegg det er ?

K.L. (03.07.2011)

Svar:

Litt vanskelig å si, men det kan være linerle.

Morten Ree (06.07.2011)


#Diverse

Moskusand

Er det noe negativt ved avføringen fra Moskusanden som går å beiter på Brunsneilen (iberiasneilen)Kan det medføre noen spredning av egg eller noe som gavner sneilen?

B.M.H. (03.07.2011)

Svar:

Møkka gjør ingenting galt. Moskusand og til dels stokkand er vel de eneste som faktisk spiser denne iberiasneglen.

Morten Ree (06.07.2011)


#Diverse

Skjor hakker ihel kyllinger

Har høns gående mye fritt i hagen. Nå om våren/sommeren supplerer jeg flokken med noen kyllinger. I år har vi hatt et stort problem med at kyllingene som går i innhegning blir hakket i hel av skjor. Har prøvd å tette alle "smutthull" i innhegningen, men de finner alltid en vei inn. Det virker som de operer i flokk og bare vi åpner ytterdøren flyr de igjen. De har nå tatt alt for mange kyllinger og det ser helt håpløst ut. Kyllingene er blitt ganske store og det er en gåte for meg at skjoren "vinner" denne kampen gang på gang. Er nå oppgitt og er på jakt etter en måte å få skjoren til å mislike hønsegården sånn at denne masakren kan ta slutt. Finnes det noe de skyr unna?

R.K. (03.07.2011)

Svar:

Ut fra naturens ståsted så blir hønsefugler hardt predatert. Det er derfor de får store kull. Det er viktig å lage gode skjuleplasser i innhegningen og selvsagt å prøve å tette gjerdet. Jeg vet ikke om du har en hane i flokken, de vil varsle tidlig om farene og samtidig passe på flokken. En montering av en høytaler og jevnlig spill av hønsehauklyd ville nok gjort skjærene mer forsiktige.

Morten Ree (06.07.2011)


#Fuglekasser

Fuglekasse

hei
jeg fant i går noen planker med en skrå side, da tenkte jeg at jeg kunne bruke de til fuglekasse med skråtak.
Men jeg lurer bare på hvor lang den minste siden(den som hullet skal sitte i)kan være? holder det at den er ca. 10-15 cm.
Eller er det for lite, så det er ikke sikkert noen vil flytte inn.
Også lurte jeg på hvor stort et reirhull av dvergspetten er.
lengde bredde og høyde

TAKK

K. (04.07.2011)

Svar:

Standard meisekasse er anbefalt å ha frontside på ca. 25 cm, med ca. 16 cm opp til flygehullet. Du kan kompensere med å ta veldig liten avstand fra tak til flygehull. Ved så lav kasse er det ektra viktig at du tømmer den etter hver hekkesesong. Det er to arter som foretrekker slike lave kasser, det er rødstjert og grå-fluesnapper. Førstnevnte vil ha en diameter på ca. 5 cm i flygehullet mens grå-fluesnapperen gjerne vil har hel åpning på siste 1/3 av kassen.
Dvergspettens reirhull er sirkelrundt, men litt høyere (fra 33 til 40 mm) enn bredt (28 til 37 mm). Hullet er mellom 21 og 28 cm dypt og har en innvendig diameter på 7 til 10,5 cm. Høyden opp på trestammen varierer fra 1 til 7 m.

Morten Ree (06.07.2011)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvilke hakkespetter driver med reirplyndring av fuglekasser?

N.N (04.07.2011)

Svar:

Det er kun flaggspetten som plyndrer reir. Den er også spesiell ved at den spiser mye konglefrø.
Ellers lever spettene av spesielt maur og mauregg, larver, insekter, snegler og litt bær.

Morten Ree (06.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken and?

Hei

I den siste tiden har det vært ett par ender på akerselva nede ved Vaterland som jeg lurer veldig på hva er. Det nærmeste jeg kommer utfra bilder er Bergand men det stemmer ikke helt med fargene. Den har en ganske lik kropp som berganden men har ett mye lysere brunt hode (ikke rødlig som taffelanden) og er hvit på hele brystet og ikke bare på magen.

Jeg går ut fra at de er dykkerender siden de er veldig aktive på dykkingen og blir mye lengre under vann enn stokkendene. De er og betydelig mindre i størrelse enn stokkendene.

Jeg har sett gjennom de bildene jeg har funnet av norske ender på wikipedia men finner ingen som er helt lik så nå har jeg blitt veldig nysgjerrig.

Beklage at jeg ikke har bilde men det fungerer dårlig med mobilkamera.

T.H. (04.07.2011)

Svar:

Alle ender skifter drakt på sensommeren og får en periode en såkalt eklipsedrakt. Derfor tror jeg det er kvinand hanner som du ser, som i sin eklipsedrakt kan få en viss likhet med hunnens brune hode.

Morten Ree (06.07.2011)


#Diverse

spurv unge!!

Hei vi har funnet en liten spurveunge (med fjær) under verandaen vår, den er skadet, moren og faren ser ut til og lete etter den men dem finner den ikke. hva gjør vi? skal vi ta dne inn for og pleie såre på vingen?

N.N (04.07.2011)

Svar:

Det beste er om dere klarer å sette den i en busk slik at foreldrene får mate den. Men det er også mulig å gi den litt pleie og mat for så å slippe den etter en tid. Hvis vingen er brukket så er det dessverre ikke noe håp for fuglen til å klare seg i det fri, og en avliving er det mest humane man kan gjøre.

Morten Ree (06.07.2011)


#Diverse

Spurvunge/pilfink

Hei. Fant en ganske nyklekt fugl på verandaen i går kveld. Rede er oppunder taket i 2. etg. så jeg kan ikke få den tilbake i redet. Fuglen er helt uten dun/fjær. Jeg forer den med litt oppbløtt hundefor blandet med brød og markjordbær. Moser dette å gir med sprøyte (uten nål). Den lever fortsatt, men er det noe vits å fortsette? Bør den avlives?

U. (04.07.2011)

Svar:

Det beste har vært om den kom tilbake i redet, men det kan være mulig å fore den opp, for så å slippe den blant dens artfrender når de forlater redet. Spurvene forer sine unger med insekter og frø.

Morten Ree (06.07.2011)


#Diverse

Hvilke norske fugler er det vanlig å høre sent om kvelden og tidlig på natten?

Hvilke norske fugler er det vanlig å høre sent om kvelden og tidlig på natten?

N.N (04.07.2011)

Svar:

Ugler er nattaktive og lar seg helst høre sent på kveld og om natten. Det samme gjelder noen arter sangere, som sivsanger, gresshoppesanger, myrsanger med flere. Trostene, da spesielt måltrosten og rødstrupe er også aktive utover kvelden. Spesielle og sjeldne arter som vaktel, åkerrikse og nattravn er også typiske "nattsangere".

Morten Ree (06.07.2011)


#Økologi og atferd

Kjernebiter

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
I "boka" mi står det at kjernebiteren hekker rundt Oslo-fjorden. Denne har dukket opp i Oppland, nærmere bestemt Søndre Land, 400 m.o.h. Har desverre ikke klart å lure ungen jeg har sett (lys, ensfarget, bortsett fra fargene i nakken og på ryggen) over på film. Er det vanlig at disse fuglene holder til på indre Østlandet?

Unn

N.N (04.07.2011)

Svar:

Flott bilde i riktige omgivelser.
For 30 år siden så hadde kjernebiter sin utbredelse på Østlandet og spesielt rundt Oslofjorden. Siden da har arten hatt en meget positiv bestandsutvikling og er blitt relativt vanlig i det meste av Sør-Norge og er funnet hekkende helt opp i Troms fylke.

Morten Ree (06.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Mener at dette er en lærke, men synes de er vanskelige å skille. Så hvilken er dette?

N.N (04.07.2011)

Svar:

Dette er en trepiplerke.
Les mer om arten her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8567

Morten Ree (06.07.2011)


#Økologi og atferd

Strandsnipa

Det var jeg som tidligere i dag spurte om mulighetene for eggene når foreldrene er lenge borte fra redet. Nå er faktisk 3 av eggene klekket, og da er vel alt i orden med den siste og.

O. (04.07.2011)

Svar:

Hvis det ikke er for kaldt i været så tåler eggene å ligge ubeskyttet, men de er selvsagt mer utsatt for at andre fugler og dyr kan ta eggene.

Morten Ree (06.07.2011)


#Diverse

Skjære uten nebb

Oppdaget i dag mens vi grillet i hagen at en skjære hele tiden holdt seg i nærheten. Litt ekkelt var det å se at den hadde mistet nesten hele nebbet, bare en liten stubb var igjen. Jeg kastet litt brød til den og den prøvde iherdig å spise, men klarte ikke. Prøvde med pølse også, men fikk ikke til å få noe i seg. Nå har den oppholdt seg rundt huset over et halvt døgn, flydd litt i trær osv, men hele tiden prøvd å "oppnå kontakt". Den er jo sikkert kjempesulten. Nå nettopp fløy den rett i vinduet med et brak før den fløy vekk igjen. Hvordan kan denne skaden ha skjedd, og bør jeg prøve å mate den? Evt hvordan? Eller skal jeg bare la naturen gå sin gang her...?

C. (05.07.2011)

Svar:

Svært mye tyder på at den er påskutt. I såfall en ulovlig handling. Fuglen er dødsdømt uten nebb. Det beste ville vært om du kontaktet kommunens viltnemd for å få den avlivet.

Morten Ree (06.07.2011)


#Diverse

Spørsmål:

Finnes det oversikt over fuglenavn på forskjellige språk? Jeg har kjøpt Nordens fuglestemmer, men innholdsfortegnelsen er på Dansk uten latinsk navn i tillegg, så det er vrient å finne ut hvilken fugl hvert lydspor hører til.

N.N (05.07.2011)

Svar:

På hjemmesidene til DOF (Dansk ornitologisk forening) er det en fin oversikt over fuglefaunaen med bilder og kart. Gå inn på denne linken: http://www.dofbasen.dk/ART/

Morten Ree (06.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Observasjon.

Hei. Vi observerte en liten småfugel i Sulitjelma (Risedalen)4.juli 2011. Den hadde følgende kjennetegn: Helt hvitt hode (isse) svart hakelapp og deretter rustrød i fargen. Den fløy mellom trærne (Bjørkeskog), tror det var for å lokke ungen(som var nesten helt grå) til å fly. Kvittret med en "enstavelseslyd" høy lyd. Vi har ikke sett den før og fant den heller ikke i Cappelen sine fugler. Vi er ganske trenet til å se på fugler og var sikker på at denne hadde vi ikke sett tidligere. kan dere gi oss et tips på hvilken fugel den kan være.

W.S. (05.07.2011)

Svar:

Dette var nok en rødstjert hann.
Se bilder og les om arten her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=9767&vis=bilder

Morten Ree (06.07.2011)


#Diverse

fossekallen

Vi får besøk av min svigerinne bosatt i USA.Hun er en stor fugleelsker og hennes store ønske er å se fossekallen.Hun er her kun 25 august-29 august.Vi bor i Oslo og er villig til å reise innen rimelighetens grense så hun kan få oppfyllt sin drøm .På forhånd takk.Vennlig hilsen Wenche Kirk

N.N (05.07.2011)

Svar:

Det skal være en sjanse for å se vår nasjonalfugl i Osloområdet. Ta kontakt med vår avdeling i Oslo/Akershus på e-post: leder@nofoa.no, så får du nok noen tips til hvor dere kan få oppleve fossekallen.

Morten Ree (06.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

Så for fjorten dager siden en svært klart gul fugl med svarte striper og røde kinn i Gaustadbekkdalen i Oslo. Størrelsen var som en fink. Den satt på et høyt strå, men hørte ingen sang. Hva kan dette ha vært - har sett i fugleboka for jeg trodde først det var en stillits, men fikk ikke det til å stemme.

T.E. (05.07.2011)

Svar:

Den fargekombinasjonen du beskriver får meg til å tenke på det kan være en eksotisk fugl som er rømt fra fangeskap. Skulle jeg forslå noen viltlevende norsk art som sitter på høye strå og gir et gult inntrykk, så må det være en grønnsisik hann! Gaustadbekkdalen gir meg også en indikasjon på at du må sjekke om den lignet en vintererle hann. Men ingen av de foreslåtte har røde kinn!

Morten Ree (06.07.2011)


#Diverse

Merking

Er det mulig for nær sagt hvem som helst og ringmerke fugl ?Og er det Stavanger museum eg eventuelt henvender meg til ?Jeg kunne selv tenkt meg det , og spør i den anledning om det er mulig å merke småfugl-unger så tidlig som i det de skal til å forlate redet ? Tenker da på meiser og fluesnappere.
Mvh Per

N.N (05.07.2011)

Svar:

For å drive ringmerking må det gjennomføres kurs som fører til en egen ringmerkingslisens. For å drive nettfangst kreves en A-lisens, mens merking av pullus (unger i reir) krever B-lisens.
Ta kontakt med ringmerkingssentralen på e-post: birdringing@stavanger.museum.no, så får du ytterligere informasjon.

Morten Ree (06.07.2011)


Tips til fuglekasser

Hei hei! Vi har lyst til å bygge noen fuglekasser ved hytta på Sørlandet. Men vi er ikke så godt kjent med de ulike artene, og vi vet heller ikke så mye om hvilke fugler som holder til i det området vi har hytta. Hytta ligger i Lindesnes kommune, Tjøm (eller Tjaum, som det står på kartene). Kan dere hjelpe oss med tips til hvilke kasser vi bør bygge og sette opp?

H.L. (05.07.2011)

Svar:

Start med å lage såkalte standard meisekasser med innflygningshull med diameter 32 mm. Da vil du kunne få kjøttmeis, blåmeis, svart-kvit fluesnapper.
Masse tips om fuglekasser finnes i NOFs tidsskrift Fuglevennen. Eldre utgaver ligger i scannet versjon på nettsiden: http://www.fuglevennen.no/tidsskrift/

Morten Ree (06.07.2011)


#Diverse

ørn med tang/tau rundt bena

N.N (05.07.2011)

Svar:

Dette må være en rømt fangeskapsfugl (falkonervirksomhet)fra Europa, sannsynligvis Danmark eller Tyskland.

Morten Ree (06.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg hadde besøk av denne fuglen her forleden kveld på materen min. Den er på størrelse med en kjernebiter, men jeg klarer ikke å finne ut hva slags fugl dette er. Vet dere hva slags fugle dette er?

H. (06.07.2011)

Svar:

Dette er en årsunge av kjernebiter.
Les mer om kjernebiter her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12156

Morten Ree (06.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Sliter med å artsbestemme denne, men det er vel en sanger ihvertfall?

T. (05.07.2011)

Svar:

Dette er en gråfluesnapper.

Frode Falkenberg (05.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Tror dette er en sanger. Kan dere utfra bildet se hvilken?

N.N (04.07.2011)

Svar:

Ja, dette er en tornsanger.

Frode Falkenberg (05.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kan dere fortelle hva slags fugl dette er? Kan det være em bergirisk?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (02.07.2011)

Svar:

Nesten... Det er en tornirisk.

Frode Falkenberg (04.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hvilken fugl dette er

N.N (02.07.2011)

Svar:

Bildet viser en hunnfarget sivspurv.

Frode Falkenberg (04.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem der?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Lurer på hvilken fugl det her er?

T.K. (03.07.2011)

Svar:

Dette er en rødstjert hann.

Frode Falkenberg (04.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sivhauk?våk?eller

Var på hardangervidda(buskerud)forrige helg,så en fugl som var hvit nesten blåhvit og svarte tupper på vinger
oppserverte i kikkert ca.1km borte.den hadde litt merkelig
flyging humpet ligsom avgårde og seilte litt

N.N (01.07.2011)

Svar:

Det høres ut som om du har sett en myrhauk hann. Det er en art som kun hekker i gnagerår, og det er ikke mange konkrete hekkefunn på Hardangervidda. Det hadde vært flott om du kunne ha sendt litt mer nøyaktig info om fuglen til meg på e-post frode@birdlife.no, slik at jeg kan få lagt den inn i våre arkiver. Jeg må ha dato, kartplott eller koordinater, og observatørnavn.

Frode Falkenberg (01.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken sanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Trodde dette var gransanger, men ble usikker etter å ha sammenlignet lyd på lyd-cd. Det var to stykker som varslet hverandre med gjentatte 'huit'. Den har jeg lagt ved bilde av. Innimellom hørtes typisk gransanger 'tjilp- tjalp, tjilp- tjalp', men er det gransangeren jeg har bilde av. Lager gransanger 'huit'-lyd?

N.N (26.06.2011)

Svar:

Ja, dette er en gransanger. Legg merke til den korte vingen. Løvsangeren ville hatt en vinge som har stukket lengre ut mot stjerten.

Frode Falkenberg (30.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl?

Vi har en flokk (4-5 stk) fugler som gresser på plenen utenfor leiligheten vår.
Fuglene kan se ut som vadefugler - stort ett svarte med noe hvite tegninger. Størrelse er litt større enn en trost - bena er litt lengre enn trosten sine og nebbet er også forholdsvis lengre - orange.

A.M. (29.06.2011)

Svar:

Litt knapp beskrivelse, men den kan passe med tjeld. Mer om tjelden her: http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=472

Frode Falkenberg (30.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl kan dette være?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne død utenfor terrassen vår. Har aldri sett en slik fugl før.

J.I. (29.06.2011)

Svar:

Dette er en helt ung rødstrupe.

Frode Falkenberg (30.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg er en temmelig fersk fuglevenn... og har pakka ned all literaturen min i forbindelse med flytting, så jeg håper du tillater mine spørsmål. Satt med kameraet ved foringsplassen min i dag... og ble etterhvert oppmerksom på en stakkars liten som strevde og strevde med å fore en feit unge.... mens alle andre unger var mye mindre og spiste selv. Kan det være en Gjøkunge? Og så var det en annen der med svart flekk på halsen og rustrødt hode?

I.S. (29.06.2011)

Svar:

Dette er en gråspurv mamma med sin unge.

Frode Falkenberg (30.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl!

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilke fugl har jegg fått med i bildet her, med svart flekk i halsen og rustrødt hode... til høyre i bildet!

I.S. (29.06.2011)

Svar:

Bildet viser to hunner og en hann gråspurv.

Frode Falkenberg (30.06.2011)


#Diverse

Måseunge på taket!!!

Vi sitter på jobb og observerer en liten måseunge som ikke kommer seg ned fra taket. Burde vi hjelpe den ned? Kommer den til å sulte ihjel? Eller skal vi bare la den være?

A.K.O.J.H. (30.06.2011)

Svar:

Måkeunger på tak blir foret av foreldrene, så dere kan bare la den være. Om den har falt ned eller lignende, og kommet bort fra evt. søsken, bør den flyttes tilbake der den kom fra.

Frode Falkenberg (30.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags and?

Bilde vedlagt spørsmålet

I Gamlebyen i Fredrikstad er det nok av stokkender, men anda på bildet kan sees fra tid til annen, men hva slags type er det?

N.N (28.06.2011)

Svar:

Bildet viser ei sothøne. Altså ikke ei and, men ei bladhøne. Les mer om sothøna på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=175

Frode Falkenberg (28.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen satt på taket hos oss her om dagen. Hvilken art er det?

N.N (28.06.2011)

Svar:

Dette er ei ung linerle.

Frode Falkenberg (28.06.2011)


#Diverse

Trane

Mandag 13/6 observerte vi et tranepar i et myrområde v/Åna på Jæren. Er dette overflyvere eller etablerte fugler.Aldri observert arten her tidligere

N.N (14.06.2011)

Svar:

Såvidt jeg vet så hekker det ikke traner på Jæren i dag. Fugler som påtreffes der om sommeren er enten ungfugler som ikke har begynt reproduksjonen ennå, eller voksne fugler som ikke hekker (f.eks. på grunn av avbrutt/mislykket hekking).

Frode Falkenberg (27.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

I eit skogholt av furu- og blandingsskog såg eg denne ganske sky fuglen som flaksa frå grein til grein, men på god avstand frå meg. Han var om lag så stor som ein spurv eller kjøttmeis. Det flaug òg raudstrupar rundt i området. Denne fuglen såg like stor ut som raudstrupane, men kan det likevel ha vore ein raudstrupeunge? Eller er det noko anna?

Ø.B. (25.06.2011)

Svar:

Det ser ut som en juvenil (helt ung) rødstrupe.

Frode Falkenberg (27.06.2011)


#Økologi og atferd

Brutal tjeld

Bilde vedlagt spørsmålet

Ble vitne til dette lille opptrinnet, og lurer på om dette er normal atferd? Ungen kom seg løs og fløy vekk, og så uskadet ut etterpå.

Jeg er ikke sikker på om det er tjeldens egen unge da jeg så 4 voksne og 2 unger i området tidligere.

J.O. (25.06.2011)

Svar:

Dette var et veldig interessant bilde. Helt sikker på hva som er årsaken kan man jo ikke være. Tjelden er veldig territoriell etter klekking, og om andre tjelder, voksne eller barn, kommer inn på en annen tjeld sitt område, kan det gå ille. Les mer om akkurat dette i nettsaken på: http://birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=102

Frode Falkenberg (27.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Dette bildet tok jeg da jeg var innom østre gravlund i Oslo. Hvilken art er det? Har kikket i fugleboka uten å finne noen som matcher godt. Det er den største av dem jeg tenker på :)

N.N (27.06.2011)

Svar:

Dette er en nylig utfløyet linerle.

Frode Falkenberg (27.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

dette bildet er tatt ved Frierfjorden i Bamble i dag. Et fint syn! men hva slags fugl er dette? er det en and?

I.M.K. (25.06.2011)

Svar:

Dette er en siland hunn med unger.

Frode Falkenberg (27.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sanger

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Dette bildet er tatt ved Alnaelva i Oslo. Jeg synes det er vanskelig å skille noen av sangerne fra hverandre, og lurer på hvilken dette er? Er det en møller?

N.N (24.06.2011)

Svar:

Denne er snarlik en sanger, men bildet viser faktisk en gråfluesnapper.

Frode Falkenberg (24.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl ?

Jeg har en fugl i fuglekassen uten for mitt hus som jeg ikke vet hva er. Helt sort ansikt, lys brun, nesten rødlig i bryst, Koks grå rygg og hode . Brune vinger.
På størrelse med en kjøttmeis.

S.,.V.J. (19.06.2011)

Svar:

Din beskrivelse passer utmerket på en rødstjert hann. Se bilder her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=9767&vis=bilder

Frode Falkenberg (24.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

En kollega så denne på Hellestø 16 juni, men vi finner ikke ut hvilken fugl det er. Kan du hjelpe?

L.Å. (22.06.2011)

Svar:

Hei Lars (og takk for sist)! Dette må være en tornsanger. Det er vanskelig å tolke farger på rygg og flanker, men den hvite strupen mot lys brunrosa underside, og øyeringer gjør at det må være en tornsanger.

Frode Falkenberg (24.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rød foran på hodet, brun, hvit og sort med gul stripe på vingen?

Bor i Oslo, nær Østensjøvannet. Så tre slike fugler i dag. de spiste løvetannfrø. Slanke fugler.

N.N (23.06.2011)

Svar:

Det må være stillitsen du har sett. Mer om stillits finner du på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=183 og http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3976.

Frode Falkenberg (24.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette?

S.F. (23.06.2011)

Svar:

Bildet viser en ettårig ærfugl.

Frode Falkenberg (24.06.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken spove?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (21.06.2011)

Svar:

Dette ser ut som en småspove.

Frode Falkenberg (22.06.2011)


#Diverse

hvilken fugl har har forlatt redet?

hei, jeg var en tur og så i kassen til mormor og morfar. Der var det 4 døde unger og ett egg. Morfar hadde hørt hagesangeren synge mye flere uker, men plutselig forsvant den. er det en hagesanger som har lagt dette egget? Hvorfor ble den plutselig borte?
mvh carina

C.E. (20.06.2011)

Svar:

Her kommer ikke noe bilde opp, så jeg kan ikke si hva slags fugleegg du har sett. Men det er garantert ikke hagesanger, for den hekker aldri i fuglekasser.

Roar Solheim (20.06.2011)


#Diverse

Ugler

Hei :) Jeg synest at ugler er utroligt fine, og jeg kunne tenkt meg å tatt et bilde av en ugle ute i naturen. :)
Men vi var i marka idag, og da fløy det en lys grå ikke så stor fugl forbi bilen å ned på en mark bak noen gjærder, den sorten fugl vi aldri sett før, så kan de ha vært en ugle-unge? hvis ja hvilken sort tror du? Går det ann at noen ugler kan ha reir på mark/bakken? :)

J. (20.06.2011)

Svar:

Jordugler hekker på bakken, men din beskrivelse er ikke tilstrekkelig til å si hva slags fugl du kan ha sett.

Roar Solheim (20.06.2011)

««første 42 557 - 42 606 av 50 284 siste»»