Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 993 til 42 042 av totalt 49 800 spørsmål


#Diverse

Ugle rop

Ungene roper når de klager etter mat. Gjør også de nattaktive ugle ungene dette på dagen ?

Har tenkt meg ut å finne noen reir og lignende for å ta noen bilder, og når de klager, da får jeg vell en ganske god ledetråd på hvor de er? Eller har de fleste fugler begynt å "rømme" fra reirplassen, eller holder de seg i området?

Tenker ikke bare på Ugler, men de fleste ettersom at jeg så en ung Flaggspett igår.

M.K.D. (12.07.2011)

Svar:

Ugleunger roper mest etter mat om natta. Tiggeropene blir kraftigst når ungene har lært å fly, og da er det ikke lett å finne selve reiret, bare reirområdet. Spetteunger tigger ganske kraftig etter mat helt på slutten av reirperioden, og da er det mulig å lytte seg fram tilo hvor reirhuillet er.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sykdom og skader

liten trost

I dag fant pappa en trostuge som ikke hadde utviklede vinger. den lå ved siden av katten min da vi fant den. vi puttet fulen i en eske med gress. hva skal vi gjøre med den.

I. (17.07.2011)

Svar:

Vanskelig å si sikkert. Hvis den ikke er skadet, bør den settes ut der du fant den. Det er tidkrevende å fore opp slike unger selv, men du kan lese om et slikt tilfelle i Fuglevenn-bladet nr 1 2007. Gå inn på hjemmesidene til NOF (birdlife.no) og let etter de gamle Fuglvenn-bladene som PDF-dokumenter.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Låvesvaler

Hei, hvor mye insekter pr gram spiser låvesvalen i løpet av et år?

T. (12.07.2011)

Svar:

Dette vet jeg ikke, og jeg er usikker på om slik informasjon finnes noe sted, dessverre.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sykdom og skader

Måken Jonas

Jeg har i flere år hatt ett måkepar i nærhet av huset. For vel ca.1 -2 uker siden så jeg at den ene var skadet. Den ene vingen er tydeligvis skadd. Den har nu holdt til ute på plassen foran huset. Jeg gir den mat sent på kvelden når det ikke er så mye andre fugler i nærheten. Jeg skulle gjerne sett at noen som forstår seg på skadede fugler, kunne sett på den. Jeg synes synd på stakkaren som går rundt og gjemmer seg når andre fugler er i nærheten. Det virker som ytterste del av vingen er skadd. Jeg har ikke hjerte til å avlive den hvis det er det som skal til, men jeg skulle gjerne ha hjulpet den på noe vis. Er det noe håp for den? Jeg var i kontakt med Dyrebeskyttelsen, men har ikke fått noe respons.

R.W.R. (12.07.2011)

Svar:

Gå inn på hjemmesidene til NOF (birdlife.no), og let under organisasjon etter nærmeste forening eller kontaktperson til der du bor. Kanskje du da kan finne en fuglekyndig person som kan vurdere skaden.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sandsvale?

Bilde vedlagt spørsmålet

Beklager fryktelig dårlig bildekvalitet, men med en slik hurtigflygende fugl ble det en stor utfordring å få noe bilde i det hele tatt. Kan dette være annet en sandsvale? Den klippet med vingene, fløy høyt og raskt i store buer over området. Synes ikke biotopen passet med det jeg leser om den. Tett bebyggelse og trafikk, nedenfor er en blomstereng før man kommer til stranden, som består av sand og småstein, ingen bratte klipper el.l. Har ellers sett den flyvende lavt over vann, men her er ikke noe vann, det fins imidlertid et par km unna. Har aldri før sett svaler på dette stedet.

N.N (11.07.2011)

Svar:

Ja, dette er en sandsvale. Den lyse buken og beltet i brystet avslører den, selv om bildet er uskarpt.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dykker?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok dette bildet ved Maridalsvannet i Oslo i går. Synes det ligner en toppdykker, men er litt usikker. ??

J. (12.07.2011)

Svar:

Dette er en laksand hunn.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Fugleforing

Hvor får en kjøpt jordnøtter nå på sommerstid?

Hei og takk for flott nettsted!
På hytta forer vi nå hele året, det er flott å oppleve fuglelivet så tett. Nå i helga kom en nøtteskriket med to unger for å innføre disse i tilbudet...tror det var unger da disse ikke hadde de voksne sin "proffe" måte å håndtere nøttene.
Kjøper store spann med jordnøtter gjennom vinteren, men dette er tydligvis kun å få i store kvanta på vinteren. Noen tips om hvor nøtter i spann kan kjøpes nå?

E.T.T. (13.07.2011)

Svar:

Dessverre, nei. Du må bare sjekke ulike forhandlere. Kanskje Felleskjøpet kan hjelpe deg?

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skarp lyd kveldstid

Hei. Flere kvelder på rad nå, så har vi blitt plaget av en skarp, skingrende lyd fra noen fugler. Det høres ut som om at de kommuniserer(paringslyd?). Èn lager lyd her, og en annen svarer langt borte. Fugelen ser helt svart ut, større enn ei kråke.Hva kan dette være for noe?

M. (13.07.2011)

Svar:

Vanskelig å si. Jeg tror mest at du har hørt lyder fra et kull hornugleunger - de sitter og tigger om mat med en lyd som høres ut som en rusten 17. mai trompet!

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Fasan

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei .vi har en fasan rundt på tomta vår i Tøcksfors i Sverige. Den har vært alene i et par mnd nå. Vi kom hit i går og nå har han funnet en make. Det vi har sett i dag er at fasanen (Frank ) hopper rundt på et ben ,etter sin fru (Frida. Vi så også i dag at hun ble hoppet på av han. Er det tida for det nå ? Og vil han klare seg på et ben ? Vi har blitt veldig glad i disse. Er det noe annet en brød og frukt de spiser..?

R.R.H. (12.07.2011)

Svar:

Fasaner spiser gjerne korn. Det KAN hende at de kan klare å legge egg og fostre opp kyllinger så sent på året. Dere får bare følge mned og se hva som skjer. Hannen kan klare seg på ett bein, selv om den er en bakkelevende løpefugl.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Ovalt hengerede i einer

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg fant et veldig lite hengende rede i en søyleeiner. Den er oval og med inngang fra siden. Består av mose som er surret rundt og fast med lange hestehår. Hele det ultralette rede henger fast i hesthår.

J. (13.07.2011)

Svar:

Jeg klarer desverre ikke å si sikkert hva slags fugl som kan ha bygget dette reiret. Hengende reir er typisk bare for fuglekonge, men det er vanskelig å si om dette kan være et slikt. Plasseringen er egentlig ikke typisk for fuglekonge, så jeg er usikker. Beklager.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Fiskemåke

Jeg prøver igjen. Vi har en fiskemåke som ruger i en kasse høyt oppe i et tre. Det har den gjort i flere år, men i år har den ligget i kassen siden 22. mai og ligger enda og ruger på tre egg.. men det kommer ingen unger. Det var kaldt og mye vind i slutten av mai. Er eggene blitt ødelagte og bør jeg fjerne dem? Og vil de da verpe nye eller er det for sent nå? Eller har dere et bedre råd å gi? Vi blir takknemlig for svar både jeg og måken.

T.J.L. (12.07.2011)

Svar:

Når eggene ikke er klekket etter så lang ruging, er de kanskje ubefruktet. De vil ikke klekkes. Hvis dere fjerner dem, vil i det minste fuglen slutte å ruge. Den legger neppe nye så sent som nå.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, kom over denne fuglen i forrige uke. Synes den ligner på en myrhauk eller en steppehauk. I min fugleguide er ett av kjennetegnene for steppehauken at den har 4 "fingre" på vingen istedefor 5 som myrhauken. Ser jo også at steppehauken ikke er spesielt vanlig her i Norge. Observasjonen ble gjort i Oppdal kommune. Ganske hissig adferd på fuglen så det er jo kanskje mulighet for reir eller noe?

J.M. (12.07.2011)

Svar:

Dette er en myrhauk hunn. Håndsvingfjær nr 5 fra utsiden av vingen er i utvekst på hver side, derfor ser fuglen ut til bare å ha 4 utstikkende håndsvingfjær.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Dvergfalk

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om dette er voksne eller ungfugler?

A.Ø. (13.07.2011)

Svar:

Dette er to ungfugler av dvergfalk.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Spørsmål:

Hvilken fugleart synes dere lager den mest trolske/skumle fuglelyden?

N.N (13.07.2011)

Svar:

Dette er helt subjektivt alt etter hvordan hver enkelt opplever lyder, så spørsmålet kan ikke besvares enkelt.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

fugleegg

ønsker fotografier av fugleegg m/navn

N.N (13.07.2011)

Svar:

Da må du oppsøke litteratur om dette. I den gamle fugleboka Europas Fugler (Tiden 1967) er det en del plansjer med bilder av fugleegg bakerst i boka.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Økologi og atferd

Kanadagås

Så en familie som hadde klart å fostre opp 6 unger! (6 unger som nå har fått sin "voksendrakt") Er det uvanlig mange eller er det kanskje helt normalt?

A. (13.07.2011)

Svar:

Tror det er nokså normalt, men kjenner ikke kanadagåsas kullstørrelse i detalj.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl som "teller til tre"

På Øynaheia i Froland har jeg de siste dagene (5-12.7.11) hatt en fugl som synger midt på dagen, tre enkle klare plystretoner, alle sammen helt like, som om den teller en, to, tre. Hele sangen (en-to-tre) er på ca 3-4 sekunder. Så går det en stund før det hele gjentas. Hva kan dette være? Området er blandet furuskog, en del myrlendt og noen vann inni mellom.
mvh
Tore G Andersen

T.G.A. (13.07.2011)

Svar:

Dette KAN være starten på sangen til en rødvingetrost, men beskrivelsen er i seg selv ikke nok til å kunne si sikkert hvilken art du har hørt.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vadar frå Nord-Fron i Oppland

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette vera ein grønstilk-funnen i myrlende ca 1000 moh
ved Vinsterflyene i Oppland

B. (13.07.2011)

Svar:

Ja, dette er en grønnstilk.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vadar frå Nord-Fron i Oppland

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer litt på kva andeart dette er-den haldt til i lite vatn i vierbeltet ca 1000 moh i Gausdal vestfjell.I same vatn heldt eit toppandpar til.

B. (13.07.2011)

Svar:

Brunnakke hunn.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Fuglekasser

Lager kattugler reir?

Hei.
Jeg har satt opp en uglekasse som det har bodd ugler i i noen år. Jeg antar det dreier seg om kattugle. Da jeg tok ned kassen for vedlikehold og rensing her om dagen ble jeg overrasket over å finne mye vissent gress og kvister i bunnen av kassen sammen med fjær og noen fjærballer. Mykt og godt, ca 3 cm tykt lag. Bygger virkelig ugler reir eller kan det ha en annen forklaring? Jeg har bilder av det om det skulle være av interesse.

B.T. (15.07.2011)

Svar:

Uglene bygger ikke reir. EDn annen fugl eller et ekorn har nok dratt inn materialet i kassa først, før uglene slo seg ned der.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

utsira

Bilde vedlagt spørsmålet

har nettopp kommet tilbake fra utsira, hvor jeg har tatt noe bilde av denne litle krabaten, men var slags fugl er det?
mvh. neil og Inger friestad

N.F. (15.07.2011)

Svar:

Dette er en ungfugl av steinskvett.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Andespørsmål

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer litt på denne anda her-hadde tilhald i tjørn i vierbeltet i Oppland.I same tjørna heldt og eit toppandpar til.(brunnakke...??)

B. (15.07.2011)

Svar:

Dette er en brunnakke hunn.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

vadefugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om dette er ein grønstilk?Funnen ca 1000 moh i myrlendt område i Oppland

B. (15.07.2011)

Svar:

Ja, dette er en grønnstilk.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

Rovfugl med lange halefjær?

Observerte nettop en rovfugl over Kongsberg. På størrelse med kråke/ravn som også fløy rundt rovfuglen og lagde et svare spetakkel.
Det rare var at det etter rovfugler stakk ut to tynne 'fjær', nesten halve fuglelengden.
Var det fjær, hadde den med seg et par gress-strå, eller var det en falk som hadde stukket av fra sin falkoner?
Vi var flere som observerte fenomenet, men motlys gjorde det vanskelig å se andre detaljer.

J.V. (16.07.2011)

Svar:

Vanskelig å si hva dette kan ha vært. En rømt falkonerfugl er en mulighet, musvåk med slange i klørne er en annen mulighet.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sykdom og skader

Trost traff vindu

Hei! Jeg lurer på om skadede fugler kan dø av stress/skrekk hvis man flytter dem for mye rundt? Jeg kom over en trost som akkurat hadde kollidert i et vindu og som ikke greide å lette, men som ellers var høyst levende. Jeg tok den med inn for at ikke skjæra skulle ta den (den prøvde). Jeg tok den ut igjen for å se om den kunne fly etter en liten stund, da flakset den voldsomt og gjemte seg under en busk, men plutselig ble den slapp og rolig, og døde etter få minutter. Kan det ha vært stress som tok livet av den, eller arter hjernerystelse seg slik?

T.R. (16.07.2011)

Svar:

Det var neppe stress som førte til at denne trosten døde. Fugl som kolliderer med vinduer, kan få alt fra lettere hjernerystelse til blødninger i hjernen. I siste tilfelle kan de plutselig dø, selv flere dager etter hendelsen. Her var det neppe noe mer du kunne gjøre enn å beskytte fuglen mot skjærer, katter o.l.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl observert ved Lenningen i Gausdal Vestfjell

Min samboer og jeg var på fjelltur nå sist lørdag på vei fra Lenningen og observerte plutselig en fugl som satt å en gjerdestolpe ved en seter i området. Den hadde svart hette og sterkt gult bryst, nesten gullfarget. Nedenfor var den hvit. Det var det vi fikk sett før den fløy. Formen var som spurv, fluesnapper el.l. I fuglebok er det nærmeste vi har kommet "Narsissfluesnapper" eller "Mugimakifluesnapper". Er det mulig at vi kan ha sett en av disse? De er jo sjeldne gjester i Norge.
Hvilken fugl var det vi så?

K.L.K. (17.07.2011)

Svar:

Nei! Dere har sannsynligvis sett en gulerle hann.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Diverse

trort

hva glør du om du finner en trosunge på bakken alene?

I. (17.07.2011)

Svar:

Lar den være i fred og går vekk. Foreldrene er i nærheten!

Roar Solheim (17.07.2011)


#Økologi og atferd

måltrost

Legger Måltrosten på samme reir åre etter

E.S.M. (17.07.2011)

Svar:

Nei, den bygger nytt reir.

Roar Solheim (17.07.2011)


#Økologi og atferd

Ugleunger som roper på mor?

Hei! Den siste uken har vi hørt en merkelig fuglelyd utenfor huset vårt hele natten. Det høres ut som en tynn fløytelyd, men mer knirkete som i et gammelt sykkelhjul. Lyden gjentas rytmisk, hvert 20. sekund. I kveld fant vi ut at det er tre ugleunger som roper på moren sine! Og moren kom for å mate dem! Fantastisk skue å se moren fly inn som en sort silhuett over himmelen! Vi så ikke fargene til fuglene, men de virker ca. 30-40 cm store (ungene) og moren har minst en meter vingespenn. Vi er jo veldig spent på hva slags ugle det kan være? Vi leste at kattugla ofte lager reir i gamle hakkespettreir, og det kan passe bra siden vi har det på tomta. I tillegg sitter de i trær som går ut mot store jorder, og det skal også passe, i følge det vi har lest. Vi bor på Øvre Romerike. Hva tror dere? Hvor lenge vil de holde på med dette? Det er veldig spennende og flott, men samtidig litt irriterende for nattesøvnen!

H.R.T. (25.06.2011)

Svar:

Mest sannsynlig er dette ungekullet til hornugle. Hvis dere kommer nært nok, evt. bruke kikkert, så kan dere se etter om øynene er oransjegule, som er øyefargen til hornugle. Kattugla har forøvrig mørke øyne, men er selvsagt også en aktuell art.
Både hornugla og katteugla kan hekke i gamle skjære- og kråkereir. I tillegg kan kattugla hekke i store fuglekasser og inne i gamle hus. Kattugle i hakkespetthull, i så fall hos svartspett, er sjeldent.

Se bilder og les om hornugla her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=5843&vis=bilder

Morten Ree (08.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Snøugle?

Vi var i går (25.06.2011)på tur til Tuva, Ringsaker kommunes høyeste fjell (1090m), og så da på langt hold en stor hvit fugl som vi først lurte på om var en ørn. Men vi fant ut at ørn som var så hvit både oppå og under ikke kunne finnes på disse trakter. Den fløy veldig lavt over terrenget (vi var da ca 900m o.h.), og den forsvant stadig bak koller, så det var vanskelig å få fokusert den ordentlig i kikkerten. Kunne det være en snøugle?

E.T.O.T.F.R. (26.06.2011)

Svar:

Man skal aldri utelukke snøugle, men det er en veldig sjelden fugl. Nå har vi i år hatt tidenes ugleår i Hedmark på grunn av store mengder smågnagere. Dette er en interessant observasjon, som jeg videresender til våre folk i fylkesavdeling i fylket, som da vil følge opp saken.

Morten Ree (08.07.2011)


#Økologi og atferd

Plagsom tjeld

Hei.
På hytta vår er vi de senere årene blitt mer og mer plaget av tjeld som har "flyttet inn" på altanen vår. Hver helg vi kommer må vi vaske rundt hele området, da det er blitt helt hvitt av tjeldavføring. I tillegg ødelegger de blomstene våre, legger egg i blomsterkassene og holder oss våkne på nettene med skrikene sine. Har dere noen tips til hvordan man kan bli kvitt dem? Har hørt om folk som bruker plasthubroer for å skremme vekk fugler. Vil det fungere på tjelden? Har hørt noen si at en hubro vil trekke til seg kråker, og da har vi jo bare et nytt problem. Vi prøvde å legge ut plastslanger i blomsterbedet, men det skremte ikke tjelden i det hele tatt.
Blir kjempeglad for gode råd.
På forhånd takk

A. (26.06.2011)

Svar:

Ikke uvanlig med hekkende tjeld i blomsterkasser, men jeg skjønner dens sterke lydytring kan virke forstyrrende. En ting er sikkert, ikke bruk plasthubro. Dere vil da få byttet ut tjelden med mengder av mobbende kråkefugl. Hva med å forme jorden i blomsterkassen litt høyere på midten og legge en plastduk over hvor dere stikker hull der hvor plantene skal stå, akkurat som i en jordbæråker?

Morten Ree (08.07.2011)


#Økologi og atferd

Hønsehauk

Hei
Jeg er grunneier og vi har flere år tidligere hatt hønsehauk på eiendommen (har ikke sjekket om den hekker her iår ennå). Reglene sier at man ikke skal hogge skog nærmere enn 50 meter fra hønsehaukreiret. Antar at denne grensa er et kompromiss. Hvor langt fra hønsehaukreiret anbefaler ornitologer at grensa burde gå?

A. (26.06.2011)

Svar:

Alltid vanskelig å si hvor mye hogst og hvor nært man kan hugge til en hekkeplass for hønsehauk. Det som er sikkert er at det er en nødvendighet at selve reirplassen har sammenhengede skog mot "storskogen" på en eller annen kant. Den vil alltid sky hvis det kun settes igjen en rund skogteig. Hogst i etableringstid/hekketid må også unngås. Parringsspill begynner i mars og ungene forlater redet som regel rundt første halvdel av juli. Hønsehauken vil som regel ha flere reirplasser og hvis det dreier seg om stor skogområder så vil den hele tiden trekke innover i skogen ved påvirkning av hogst. I stor skogsområder vil ofte avstanden mellom parene være fra 3-5 km.

Morten Ree (08.07.2011)


#Økologi og atferd

Buskskvett

Har flere år hatt et buskskvettpar utenfor huset her, i kanten av enga. Iår har jeg sett mindre til dem enn før. Noe jeg kan gjøre for at de vil trives bedre? Noen staur i enga å sitte på? Når bør jordene slås? Når er evt ungene flygedyktige?

A. (26.06.2011)

Svar:

Buskskvetten liker seg godt i kulturlandskapet. Utplassering av 2-3 strategiske sitteplasser/spillplasser vil være gunstig. Når åkern slås er det fint om man setter igjen lett vegetasjon rundt sitteplassen, eks. 4-5 m2. Buskskvetten hekker i mai-juni og rugetiden er ca. 2 uker og ungene er i stand til å fly etter 2-2,5 uke.

Morten Ree (08.07.2011)


#Økologi og atferd

rar fugl

Det er noen fugler som dukker opp i skumringen hos oss. De jakter i stor fart langs bakken, over åpne enger. Skifter veldig raskt retning og kan fly plutselig rett opp i lufta og like raskt ned igjen. Står også helt stille i lufta like over bakken. På størrelse med en gråtrost, litt lang hale.
Vanskelig og si farge pga det er ganske mørkt.
Den beveger seg nesten som en flaggermus.
Dette er i halden-omeråde.

C. (26.06.2011)

Svar:

Det du beskriver er typisk atferd for den forholdsvis sjeldne arten nattravn.
Se bilder og les mer om nattravn her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=5927&vis=bilder

Morten Ree (08.07.2011)


#Fuglekasser

Kattugle i kasse - hva med småfuglene ?

Hei

Jeg har lurt på å sette opp en kattuglekasse til bruk neste år, men lurer på om det vil ha betydning for besøk av andre fugler i hagen min ? Jeg forer mye om vinteren og har mange fugleslag i hagen som grenser til skog. Vil en kasse med kattugle skremme vekk disse ?

L.O. (27.06.2011)

Svar:

Det trenger ikke ha noen bekymring for det, selv om kattugla tar en del fugl, så er det helst trost den bringer til redet. Derfor kan f.eks. gråtrostkolonier flytte litt på seg ved etablering av kattugle i nærområdet. Ugla tar i all hovedsak smågnagere.

Morten Ree (08.07.2011)


#Sykdom og skader

Skadet fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

I går fant jeg ei kråke (skjære) som ikke klarte å gå ordentlig. Den rullet bare rundt på ryggen. Når jeg løftet den opp i været, fløy den! Men den landet nesten med det samme, og det gikk ikke så bra! Jeg så ikke antydning til skader på kroppen heller. Hva var det som feilet den, tror du?

Jeg leser mange steder på nett at folk tar med skadde fugler inn i en kasse og fòrer dem til de er friske nok til å klare seg selv. Jeg valgte å la fuglen bli ute, og kjenner i ettertid at jeg er litt bekymret for den!

C. (27.06.2011)

Svar:

Den har sannsynligvis fått noen indre skader av f.eks. påkjørsel av bil eller kollisjon mot noe annet. Dette har det gikk en hjernerystelse som påvirker balansenerven. Etter litt hvile kan den komme seg igjen, men det er også en viss sjanse for at de indre skadene kan føre til at den dør, dessverre.

Morten Ree (08.07.2011)


#Økologi og atferd

Kræsjlanding

I går kom det en eldre gråspurvunge som tilsynelatende ikke kunne fly susende utfor takgrenna vår fra 4. etasje og kræsjlandet i en busk. Vi fant den aldri igjen da vi skulle ned for å se hvordan det hadde gått. Tror du den kan ha overlevd?

A. (27.06.2011)

Svar:

Mange fugleunger legger i disse dager ut på sin første farefulle ferd utenfor redet. Den lette kroppen og intenst jobbing med vingene gjør at fugleunger som regel klarer slike nødlandinger.

Morten Ree (08.07.2011)


#Økologi og atferd

Fugleunge.

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne fugleungen i veikanten på fjellet ved Gålå i Gudbrandsdalen. Hva slags fugl er det, og hva bør en gjøre med den?

N.N (27.06.2011)

Svar:

Hvis denne er tatt med bort fra funnstedet bør den snarest settes tilbake i terrenget. Det er en unge av enkeltbekkasin, og det er kun med foreldrenes hjelp at denne ungen kan klare å vokse opp.

Morten Ree (08.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hauk eller Våk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en sivhauk??

G.A.E. (27.06.2011)

Svar:

Riktig forslag, dette er en sivhauk hunn.

Morten Ree (08.07.2011)


#Diverse

Skjærepar med reir i hagen

Et skjærepar har hatt reir i ett av hagens trær og det har kommet to unger ut av reiret som vi har registrert. Men her om dagen fant vi den ene død i hagen, uten noen tydelige ytre skader. Kan den ha dødd av sykdom, eller noe annet? Katten vår er nok ikke synderen, tydeligvis.

A.M.A. (27.06.2011)

Svar:

Dødeligheten er stor blant naturens nye unge skapninger. Den direkte årsak til hvorfor skjæreungen døde kan være vanskelig å si, men i disse dager vil det falle fra mange fugleunger. Livet utenfor redet byr på mange utfordringer og stort sett så er målet å klare å erstatte seg selv i løpet av sitt liv som hekkefugl, slik at bestanden opprettholdes.

Morten Ree (08.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skrikende ugle

De siste kveldene har vi hatt en ugle på besøk som sitter og skriker i trærne ved gården vår, den kan skrike i timevis - kan nesten bli litt plagsomt..Vi har prøvd å finne den for å se hva slags ugle det er, men så snart vi nærmer oss "lyden" blir det stille og den flakser av gårde..men den kommer alltid tilbake til samme sted og fortsetter å skrike. Er det en spesiell grunn til at den lager slikt "leven"?

J. (27.06.2011)

Svar:

Dette er høyst sannsynlig unge(r) av hornugle. De lager veldig høye skrikende lyder når de tigger etter mat. Uglene er nattaktive og "tiggingen" fra ungene begynner rundt 10-11 på kvelden ofte, da foreldrene begynner å jakte.
Se bilder og les om hornugle her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=5843&vis=bilder

Morten Ree (08.07.2011)


#Diverse

Hvem er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en avart av ei skjære, eller ? Den holder sammen med skjærene i hagen vår her på Herimdal.

H.S. (08.07.2011)

Svar:

Dette er en skjære som mangler noen fargepigmenter. Dette skjer fra tid til annen, spesielt blant troster. Det kan også forekomme helt hvite skjærer og andre arter, såkalt albino. Vi har tidligere fått inn bilder av en slik skjære på Spør en ornitolog. Skriv albino i søkefeltet og du får opp blant annet det aktuelle skjærebilde.

Morten Ree (08.07.2011)


#Økologi og atferd

Kråkeangrep

Har opplevd at en kråke fløy over meg en morgen, fra stolpe til stolpe og sa kra-kra. Da jeg kom hjem fra jobb samme dag fløy den nærmest på meg, tre ganger, helt inntil hodet, den suste rett forbi og opp i lufta. Når jeg nå de siste to ukene går samme vei til jobb, har jeg kråka etter meg, over meg - kra kra. Hva kan dette komme av?

M.E. (07.07.2011)

Svar:

Ikke godt å si hva kråka mener med denne atferden. Det er nå lenge siden kråka fikk sine unger på vingene så det kan ikke være noe forsvar av disse. Kanskje det er en av årets unger som har fått en nysgjerrighet overfor mennesker. Spørsmålet er om den gjør dette med alle forbipasserende eller om det er bare deg. I såfall kan det ha noe å gjøre med klesplagg, hodeplagg, farger å gjøre?

Morten Ree (08.07.2011)


Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ser du hvilke fugl dette er? Greide ikke å identifisere den selv.

E. (07.07.2011)

Svar:

Dette er en årsunge av stær.

Morten Ree (08.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hei i dag når jeg gikk tur ved en småskog med min ilder, hørte jeg rare fuglelyder. Som en slags smatte-piping. Plutselig fløy fuglen ut ganske nærme oss og holdt seg flyvende på ett sted i lufta! Dette har jeg aldri sett før.
Den virket nysjerrig på ilderen min(eller ville beskytte et rede..?) og fløy fram og tilbake mellom grener og midt i lufta rundt oss. Jeg har lett og lett, men klarer ikke finne ut hvilken fugl det er. Fuglen var lys brun, med distinkt fargeforskjell fra halen og resten av kroppen, den var litt mer grønn/gul aktig.

C. (07.07.2011)

Svar:

Et mårdyr er en fryktet skapning for fuglene så derfor denne hissige atferden hos småfuglen du møtte. Hva det var er vanskelig å si, det kan være mange arter å velge mellom. Ta med kikkert eller fotoapparat neste gang så kanskje du klarer å se flere detaljer.

Morten Ree (08.07.2011)


#Fuglekasser

Hvilken type fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Jeg satte opp i fuglekasse på fjellet ved hytta mi. Jeg bor i Nordland, Narvik.

Trudde det skulle komme stær i kassa siden det er utrolig mye av det der, men det er heller kommet noen mindre fugler der.

Foreldrene er på størrelse med en fluesnapper og kan være det. De har sort/mørk grått hode med en hvit stripe over og under nebbet.

Buken er rød/oransje/gul.

Resten av kroppen er mørk grå.

Håper bildet av ungene kan gi meg svar på hvilken fugl jeg har i kassa.


Mvh

Vidar

V. (07.07.2011)

Svar:

Dette må være rødstjert. Din beskrivelse passer godt bortsett fra at de ikke har en hvit stripe under nebbet.
Se bilder og les om rødstjert her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=9767&vis=bilder

Morten Ree (08.07.2011)


#Diverse

Skarvetype?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags gribbeaktig skarv er dette?

W.M. (07.07.2011)

Svar:

Voksne hekkende storskarver har et varierende innslag av hvite fjær i isse/nakke, som felles i løpet av sommeren. Denne fuglen hadde en sjelden stor andel av hvitt i nakken som gjør den spesiell.

Morten Ree (08.07.2011)


#Økologi og atferd

Skadet fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Katten min kom inn med en liten fugl i dag:/ Jeg fant den under tv-benken, katten prøvde selvsagt å nå den. Jeg tok den bort fra katten, og satte den ned ute på verrandaen.

Nå har den ligget på samme sted i 30 minutter, den puster osv, og har øynene åpne. Det jeg lurer på, er om jeg bare skal la den ligge? Vente å se, i tilfelle den er så stresset at den ikke klarer å fly/bevege seg..

Eller burde jeg avlive den? I tilfelle katten min har skadet den hardt/brukket vinger osv?

K. (07.07.2011)

Svar:

Dette er en tårnseiler, sannsynligvis en unge som er ramlet ut av et reir. Dette er en luftens baron som lever hele sitt liv, bortsett fra i hekketiden, i luftrommet. Den sover, parrer seg, spiser i luften. Tårnseileren er overhode ikke i stand til å lette fra bakken og må derfor kastes opp i luften.
Sjekk at den virker våken og relativt kvikk før du hiver den opp i luften. Ut fra bilde ser det ut til at den har en fin kroppsform med vinger godt samlet inn til kroppen så den er sannsynligvis uskadd.

Morten Ree (07.07.2011)


Mat

Er det feil å mate fuglene om sommeren?
Jeg gjør det, men er blitt frarådet.

O.P. (27.06.2011)

Svar:

Nei, det er ikke feil. Men det er selvsagt på vinteren at det er størst behov hos fuglene med å finne enkel mat. Fuglene vil fore sine unger med larver og insekter uansett mens de er små.

Morten Ree (07.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

schalow's wheatear

Bilde vedlagt spørsmålet

Hallo.
Jeg var i Kenya i september og tok bilde av bl.a. en fugl jeg fant ut var en Schalow's wheatear, Oenanthe schalowi (lat.), i følge boka "Birds of Africa south of the Sahara) av I. Sinclair og P. Ryan. Jeg søkte etter et norsk navn via søkemotoren til NNKF på hjemmesiden til Norsk ornitologisk forening uten å få noen treff. Kan dere hjelpe meg med dette? Arten likner mye på Mourning wheatear, men den finnes ikke i dette området (Lake Elementeita). Legger ved et bilde selv om det er litt mørkt.
På forhånd tusen takk.
Mvh Runar Mauritzen

N.N (15.01.2011)

Svar:

Schalow’s Wheatear er en av flere former av Oenanthe som har en omdiskutert systematisk tilhørighet. Noen ornitologer regner den som en egen art, Oenanthe schalowi. Det er åpenbart tilfelle i felthåndboka som innsenderen referer til (jeg har ikke tilgang til denne nå). Andre grupperer den som en underart av sørgesteinskvetten – Mourning Wheatear, Oenanthe lugens – da under navnet Oenanthe lugens schalowi. Dette er tilfelle bl.a. i HBW (vol 10) og i Clements-lista. HBW deler Oenanthe lugens inn i fire underartsgrupper som de medgir kanskje bør betraktes som egne arter:

- ”lugens”-gruppa (inkluderer formene lugens, halophila og persica) i Nord-Afrika, NØ-Sudan, nordlige deler av Midt-Østen og Iran)
- ”lugentoides”-gruppa (South Arabian Wheatear, inkluderer formene lugentoides og boscaweni) i det sørvestlige Saudi-Arabia, Yemen og Oman
- ”lugubris”-gruppa (Abyssinian Wheatear, med formene lugubris og vauriei) i Etiopia, Eritrea og Somalia (og Djibouti?)
- ”schalowi”-gruppa (Schalow’s Wheatear, kun formen schalowi) i Kenya og Tanzania

Det er også de som ønsker å skille halophila (N-Afrika vest for Nilen) ut som en egen art.

I verdenslista fra IOC (International Ornithological Congress) er lugens, lugentoides og lugubris anerkjent som arter, men ikke schalowi (regnet som underart av Oenanthe lugubris) eller halophila (regnet som underart av Oenanthe lugens).

NNKF følger i utgangspunktet Clements-lista, og det er derfor kun Oenanthe lugens vi har publisert norsk navn for: sørgesteinskvett. Vi har imidlertid vært klar over muligheten for splitting av dette komplekset, og har fastsatt såkalte ”beredskapsnavn” på de tre førstnevnte underartsgruppene. Disse er henholdsvis wadisteinskvett (lugentoides) og sotsteinskvett (lugubris). Dersom spørsmålsstilleren skal bruke et norsk navn på formen må det altså enten være sørgesteinskvett (Oenanthe lugens) av underarten schalowi eller sotsteinskvett (Oenanthe lugubris) av underarten schalowi – alt etter egen preferanse. Noe eget norsk navn på formen schalowi finnes ikke.

Per Ole Syvertsen (07.07.2011)

««første 41 993 - 42 042 av 49 800 siste»»