Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 416 til 42 465 av totalt 50 306 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ravnelyd?

Hei, vi gjekk tur på Vidden i Bergen, der vi såg ravn og høyrde nokre kråkeaktige (bare underlegare) lydar. Men vi høyrde og ein meir langtrukken ulelyd, litt sånn: huuuu, som ein lang plystrelyd, litt hol. Var det og ravnen? Såg ingen andre fuglar, men blei litt overraska over forskjellen mellom den grove lyden og den meir mjuke.

A. (21.07.2011)

Svar:

Denne beskrivelsen er for vasg til at jeg kan si hva det er du har hørt,dessverre, men plystrelyd høres ikke ut til å være noe som kommer fra en ravn.

Roar Solheim (21.07.2011)


#Økologi og atferd

Måser og nyslådd høy.

Hvorfor elsker måsene (vi sier måse, og ikke måke her nord) nyslådde jorder? Når traktorene er ute på jordene sine å slår høyet på sommeren, ser jeg at det alltid samler seg masse måser på jordene, og det er som oftest en en egen flokk rundt traktoren mens den klipper. Liker måsene nyslådd høy? Og hvorfor?

H. (21.07.2011)

Svar:

Sannsynligvis er det insektene i høyet de er ute etter. I det høyet blir slått, blir levestedet ødelagt for en rekke insekter, og da er de lette å fange.

Roar Solheim (21.07.2011)


#Diverse

største og minste

hei
hvilken fugl er den største og hvem er den minste?

TAKK

N.N (20.07.2011)

Svar:

Struts er verdens største og tyngste fugl, mens biekolibri er d3en minste.

Roar Solheim (21.07.2011)


#Diverse

Er det mat mangel blant kråker og sjører???

Hei er det mat mangel for odsel fugeler som krøke og skjura?? de har denne sommeren gått løs på mine jorbærplanter noe jeg synes er rart. siden det er masse innsekter 50 m una og masse makk. Har aldri sett eller hørt at kråka sloss om jordbær. Men hvordan blir jeg kvitt disse som ikke skyr noe. Og hvordan kan jeg ha bæra for meg selv.????

N.N (21.07.2011)

Svar:

Jeg kan ikke gi deg noen forklaring på hvorfor kråkefuglene er spesielt ute etter dine jordbær, for dette er ikke vanlig matvalg for disse fuglene. Det eneste sikre som hjelper i slike tilfeller, er at bærene dekkes med nett over, slik at fuglene ikke slipper til.

Roar Solheim (21.07.2011)


#Økologi og atferd

Når forlater måsene redet?

Hvor gamle pleier måseungene å være før de forlater redet? Disse her i området (Nardo, Trondheim) er blitt flyvedyktige og er ca. like store som de voksne, og er sånn 50/50 mellom grådrakt og hvit. De kan fly på toppen av en blokk og rundt omkring, og likevel sitter de og piper mens de nikker på hodet og foreldrene forsvarer dem med nebb og klør.
Og én ting til: Det er vel fiskemåsen som i nylige år har trukket inn til byen og så og si overalt? Avisene skriver aldri om hvilken art vi alle opplever, og jeg tenkte at det kanskje kunne være gråmåse, men antar det er fiskemåse. Synes også det er ironisk at de angriper deg om du er 300 m unna ungene (mens de ligger på taket), mens de ikke tør fange en matbit du slenger ut på samme avstand.

P. (21.07.2011)

Svar:

Ja, det er fiskemåkene som har inntatt hustak som hekkeplasser mange steder. Når måkeungene kan fly, har de i praksis forlatt selve reiret, selv om de holder seg i området omkring. De begynner gradvis å lære å finne mat selv, men fortsetter gjerne å tigge mat fra de voksne selv lenge etter at de har lært hva de kan finne på egen hånd. Hvor lenge dette fortsetter vet jeg imidlertid ikke sikkert, men det er trolig slutt innen utgangen av sugust.

Roar Solheim (21.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And med feil farge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tok bilder av denne på Sætre i Hurum i juli og klarer ikke å finne ut hvilken and det kan være. Er det en med feil farge??

N.N (21.07.2011)

Svar:

Dette er en tamvariant av stokkand. Fargeutgaven er nokså vanlig å se på en del rømte tamender, som ofte holder seg sasmmen med stokkender.

Roar Solheim (21.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lappspove/Svarthalespove

Så en nokså stor vadefugl på vidda i Tana igår. Fikk desverre ikke bilde. Den så ut som en lappsove, men ser på bilder at svarthalespove er veldig lik. Hvordan se forskjell? Beskrivelse: langt rett nebb, lange bein, sterk rødbrun farge unntatt vinger som var gråspraglet. Nebb og bein mørke, muligens mørk rød. Litt mindre enn fjelljo, som hadde reir like ved, merkelig nok. Sterk lyd som hørtes ut som når du gnir isopor mot et vindu.

E.K. (21.07.2011)

Svar:

Det er nok størst sjanse for at det er en lappspove du så. Har selv fotografert den i Finnmark for et par uker siden, og denne arten hekker flere steder i fylket. Svarthalespova har mørkt tverrbånd ytterst på en hvit stjert, og et hvitt vingebånd på langs i hele vingen. Derfor er det lettest å se forskjell når fuglene flyr eller strekker ut vingene.

Roar Solheim (21.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok dette bildet ganske langt fra land i Rødehavet. Finner ingen "match" i fugleboka og lurer på om dere kan hjelpe? Bildet ble tatt på lang avstand, men det så ut som den stadig stupte ned i sjøen. Lyden minnet litt om måker..

T. (29.05.2011)

Svar:

Dette ser for meg ut til å være en sotmåke (Larus hemprichii). Jeg kjenner ikke arten, men i Gyldendals store fugleguide er dette den som kommer nærmest i det området du sier at du så fuglen.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Trekkfugler

Låvesvaler

Jeg lurer på hvor låvesvalene er om vinteren

O.S.S. (27.05.2011)

Svar:

Da er de i Afrika sør for Sahara, mange overvintrer faktisk i Sør-Afrika.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken type and ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken type and er den hvite anden som har tydligvis slått seg sammen med en stokkand ?

H. (09.05.2011)

Svar:

Dette er en hvit tamform av stokkand, trolig et rømt individ. I store stokkandflokker er det ikke uvanlig å se slike.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Diverse

kjæledyr?

Er det mulig å ha en ugle som kjæledyr?

N.N (07.05.2011)

Svar:

Nei, det er ikke tillatt, og heller ikke tilrådelig. Ugler er nemlig ikke særlig interessert i "kose"adferd som vi gjerne liker å ha kjæledyr som hunder og katter for.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Diverse

Tjeld

Kan det bety noe ''ekstra'' når tjelden, et par, dvs. TO stk. setter seg på hustaket, i bolighus som e bebodd, og delvis ''skvaldrer''. Vi lurer på dette, min datter og jeg. Relaterer spørsmålet til: ''Hvis en fugl (liten) flyr mot vinduet og faller død om, er en redd for dødsfall i nærmeste fam. Folketroen er slik her på Senja. Det er heller ikke så bra at trosten bygger reir på verandaen. Også DET regnes som negativt.

Vennlig hilsen
Ingvill V. Østvik Brandser,
Vasshaug
9303 Silsand

I.V.Ø.B. (26.05.2011)

Svar:

Hvis tjelden setter seg på hustaket ditt, betyr det ikke annet enn at den anser taket som en trygg og god sitteplass!!!

Roar Solheim (20.07.2011)


#Økologi og atferd

Hei

Hvorfor blir ikke fjærene til fugler våte når du dukker ?

T. (26.05.2011)

Svar:

Fugler som dykker, setter inn fjærdrakten med fett fra en kjertel som ligger på oversiden av stjerten. Dette avstøter vannet.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Observasjon

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg så denne fuglen i Dalådalen i Meråker i påska.
Er det en kongeørn?

E. (26.05.2011)

Svar:

Ja, dette er en kongeørn, kanskje 3-5 år gammel fugl.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Diverse

Havørn?!

Hei! En venn av meg observerte en stor brun rovfugl i nærheten av Langhus, utafor Oslo. Jeg mente det måtte være en spurvehauk eller en hønsehauk, men kompisen mente at spurvehauken er for liten og imotsetning til hønsehauk og spurvehauk, var den fuglen han så ikke lys på buken. Den var relativt brun over hele kroppen. Etter litt goggling så mener kompisen at det må ha vært en havørn! Men er det mulig, på Langhus/Ski?? Jeg så på nettet at havørna har hekket nær Drøbak, men alikevel..... Men det hadde jo vært veldig moro om han har rett :)

A.O. (02.06.2011)

Svar:

Det er godt mulig å observere havørn over det meste av Norge, men jeg mistenker at det er mer sannsynlig at dette kan ha vært en musvåk. Den er også svært mørk.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Økologi og atferd

Grantrær

Hei,jeg lurer på hvilke fugler som legger egg i grantrær?

A.O. (01.06.2011)

Svar:

Det er det svært mange som kan gjøre, så dette spørsmålet tar det for lang tid å gi deg eksakt svar på. Du bør lese selv i fuglebøker for å finne svar på dettre.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Mus eller fjellvåk ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg regner med at fuglen på bildet er enten en musvåk eller fjellvåk.Men hvordan ser man forskjell på dem ?

K.J. (29.05.2011)

Svar:

Dette er en musvåk. Fjellvåkern har lysere stjert erd mørkt tverrbånd ytterst, eller med noen få, brede, mørke tverrstriper. Brystet og hodet er også som regel mye lysere hos fjellvåken enn hos musvåken.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Fuglekasser

Svarthvit fluesnapper

Når jeg skulle sjekke kassene idag så så jeg at en svarthvit fluesnapper fløy inn i en kasse da jeg var på tur til å sjekke den, og en annen svarthvit fluesnapper stod i en gren ved siden av og var hissig, da jeg åpnet kassen får å sjekke var det ingenting oppi der. Tror du at de blir å lage reir der eller har jeg skremt dem vekk?

N.N (20.05.2011)

Svar:

Du skremmer ikke vekk fluesnapperne ved å kontrollere en kasse. Dersom ingen hekket i kassa, var det nok andre grunner til det enn at du sjekket reirplassen. Fluesnappere er veldig tolerante, og tåler godt at man ser ned i kassene.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Økologi og atferd

Ringdue

Hei, Da vi kom hjem fra påskeferie oppdaget vi at et ringduepar hadde startet bygging av et rede på terrassen under et lite tre i balkongkassen. 2 egg ble etterhvert synlige. Vi lot de være i fred og "stengte" av halve terrassen da vi syntes dette var spennende. To unger ble klekket ca. mellom 13 og 16. mai. Nå har vi ikke sett moren eller faren på 2 dager. Hvor lenge kan disse små klare seg uten mat?

N.N (26.05.2011)

Svar:

Dette har du kanskje selv funnet ut av, siden vi ikke har kunnet svare deg tidligere. Hvis de voksne ikke viser seg på 2 dager, tyder det på at noe kan ha hendt dem. Forhåpentligvis gikk det bra med dueungene.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Diverse

Fuglelus

Er det noen her som kan hjelpe meg med et svar angående mistenkt fuglelus eller annen parasitt som krabler rundt på katta mi etter å ha fanget fugl? Svart , helt flat, utrolig rask , stor i kroppen. Kan dere hjelpe meg med dette?
Er dette farlig for mennesker og eller katt? Hvis dere ikke kan svare.. har dere noen tips om hvor jeg kan få svar?
Med tusen takk for hjelpen

R.A. (04.06.2011)

Svar:

Hørtes nesten ut som at katten kasn ha fått på seg en lusflue. Dette er typiske fugleparasitter, og de er ikke farliger for pattedyr, selv om de kan virker litt ekle. De må klemmes flate for å ta livet av dem, med neglene eller med en tang!

Roar Solheim (20.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Hei! I toppen av aspa vår i hagen satt i dag en fugl på størrelse med en meis - virket litt lengre/smalere i brystet. Heile hodet var sort/svært mørkt, mørkt nebb (spurvenebb), lys grå/beige i heile brystpartiet, mørke føtter og heilt mørk stjert. I halsen var han rustrød/brunrød, men fargen var kun ovenfor brystpartiet - som et halssmykke. Ikke skarp avgrensing. Ikke spraglet i underkropp! På grunn av at han satt øverst i treet, fikk jeg ikke med meg vingene og ryggpartiet. Heller ikke rakk jeg å se ham i flukt, da han var borte idet jeg kom ut med kikkert... Låten hans var bare èn rein, kort tone - kun ett i gangen med noen sekunders mellomrom. Jeg kjenner de fleste vanlige artene vi har her, men har aldri sett eller hørt en slik. Har sjekka på nett og i bok, - det nærmeste jeg kommer som likner, er Svartstjert. Hvor sannsylig er dette i Harstad, tror du?

G.K. (30.04.2011)

Svar:

Kan du ha sett en bjørkefink hann? sjekk denne i fuglebøkene.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And?

Sted; Asker. Observert en fugl på størrelse med en and. Rødaktig hode. Markert overgang til hals. Lys gulaktig farge på kropp. Ved flukt syntes en kort stjert.Gjemte seg i et hult tre. Krøp inn i et hull 2 meter oppe på stammen ( og kom ut samme vei)

G. (09.05.2011)

Svar:

Høres ut til å kunne ha vært en laksand hunn.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Økologi og atferd

Fugler

Er det noen fugler som kan hate en unge de har.? Eller missliker den og kan være ekkel med den ??

H.P. (08.05.2011)

Svar:

Nei, det kjenner jeg ikke til. Men foreldre kan prioritere ulikt hvilke unger de forer. Dette har sammenheng med at f. eks. hunnfugler kan parre seg med andre hanner enn den som er far til de første eggene/ungene. Dermed kan fedre velge bare å fore sine eldste unger, mens hunnene må ta seg av de yngre.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Fuglekasser

Avstand

Hei, jeg lurer på hvor stor avstand set skal hvere fra fuglekasse til en annen fuglekasse?
Jeg vet at det ikke er lurt å ha kassenene rett ved siden av hverandre får da kan det bli slåss kamp eller er det bare tull?

S. (01.05.2011)

Svar:

Småfuglkasser bør settes 20-30 m fra hverandre, mens uglekasser bør stå 500m til 1 km fra hverandre.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Økologi og atferd

Flaggspett som rovfugl !!!!!

Hei! I dag er det første gang jeg (vi 4stk) har sett på et flaggspettpar som jaget vekk et par pilfink, som beskyttet sine unger i fuglekassa. Omsider tok en av spettene ut en fugleunge dro til et tre i nærheten og hakket i vei på ungen. Deretter fløy den videre inn i skauen. Er flaggspetter rovfugler?. Mvh Mathis Haraldsen.

N.N (25.05.2011)

Svar:

Flaggspetter spiser gjerne kjøtt og spekk, og de er vanligste spetteart på fett på forplasser om vinteren. Om våren kan de haskke seg inn i småfuglreir og spiser unger og egg.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Diverse

Parasitt/Insekt på Svale

Så en skadet svale på veien, da vi rørte på den kom det ut 3-4 små insekter/parasitter fra under nakke fjærene, som så ut som flott/mini krabbe på ca 1/2 cm, som beveget seg raskt.
Klarer ikke å finne noe på google om dette.
Vet du hva det er slags dyr?

S.O.E. (25.05.2011)

Svar:

Dette var trolig lusfluer, som er vanlige parasitter på mange spurvefugler.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Økologi og atferd

Svane nebb

Hei, tok noen nærbilder av en knoppsvane, i ett av dem så ser jeg tunga til svanen. På den sitter det tydelig masse tagger i forskjellige retninger, er det noe form for tenner eller hva?

K. (20.07.2011)

Svar:

Ja, disse taggene fungerer i alle fall nesten som tenner. Mange andefugler har slike tagger i nebbet og på tunga, de hjelper til med å rive løs og holde fast vegetasjon, og hos noen arter for å holde fast småfisk.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Ringmerker

Død, ringmerket fugl funnet - 1988

Hei!
For noen dager siden fant jeg noen rester av en fugl i hagen. Regner med at det er katten min som har tatt den, og jeg tror det skjedde nokså nylig ettersom det var fjær igjen på "skrotten". Det som forundret meg er at fuglen var ringmerket, og på ringen står det Norge 1988 (og nummeret 14665). Betyr det at denne fuglen ble ringmerket i 1988? Har den virkelig levd i 23 år? Det kan ikke være noen stor fugl og jeg leste (her i dette forumet) at småfugler vanligvis ikke lever særlig lenger. Ofte ikke mer enn 1-2 år? Om jeg skal tippe hvilken fugl det er, har vi mest svarttrost i hagen og jeg syntes "skrotten" så ut som om det kunne vært en trost i størrelsen. Kan du hjelpe meg?
Mvh Tonje :)

T.F. (20.07.2011)

Svar:

Dette er nok ring fra en brevdue/tamdue, og da bør du kontakte Norges Brevdueforbund.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Økologi og atferd

fuglunger

Bilde vedlagt spørsmålet

hvor lenge kan en fuglunge være uten mat

J.A.V.T. (20.05.2011)

Svar:

Spurvefuglunger (som du har bilde av) må nok mates flere ganger i timen, selv om de nattestid trolig ikke mates på flere timer. Da har foreldrene og ungene sovepause. Nord for polarsirkelen skjer matringen trolig mer eller mindre døgnet rundt, fordi det ikke er mørkt om nattas.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Fuglekasser

Gjøkunge i fuglekassen?

For fjerde år på rad er blåmeisene i gang. Vi hører ungene, men også en rar, hul lyd som vi ikke har hørt før, litt liknende lyden fra en hakkespett som hakker, 4-10 tett etterfulgte "hugg i treverk." Det kan vel ikke være en gjøkunge? (27 mm diameters åpning) Kan jeg kikke ned i kassen?

O.G. (27.05.2011)

Svar:

En gjøk vil ikke kunne komme inn og legge egg i en så liten kasse, så gjøkunge er det ikke. Det kan være meisene selv som dunker i kasseveggen, men det kan jeg ikke si sikkert. Du kan alltid sjekke innhoildet i en fuglekasse når det er klekket unger der.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Merkelig "sang"

Hørte en monoton lyd som måtte komme fra en fugl i tidlig i dag. Det hørtes ut som en maskin som gikk ca 20-30 sek, en liten pause, så fortsatte den ca 20-30 sek. Det var ikke noe som minnet om sang, kun en enstonig lyd som av et aggregat eller en liten firetakts-maskin med litt rusk i forgasseren.
Lokaliteten er nær sjøen ca to mil sør for Bergen sentrum.Her er mye hekkende sjøfugl, div måkearter, Tjeld, Terner. Litt gjengrodd område (tidligere grønnsaksåker) nær en kultivert innmark som tidligere ble slått og hesjet, nå slått med stor plenklipper. Hvilken fugl kan dette ha vært ? Fikk ikke øye på noen, men lyden kom fra det gjengrodde området ca 30 m fra der jeg sto og ventet på bussen.

I.H. (11.05.2011)

Svar:

Ikke helt enkelt å si hva du kan ha hørt, men slike monotone lyder lages f. eks. av gresshoppesanger.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

kva spis nøtteskrika

N.N (20.05.2011)

Svar:

Nesten alt mulig. Kråkefuglene er altetere.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Hei, jeg så en fugl som jeg ikke aner hva er. Den var helt lik svarttrosten bortsett fra at den hadde en hvit ring halsen/brystet også var den hvit på gompen. Håper beskrivelsen holder, takk for svar
Andre

A. (19.05.2011)

Svar:

Hvit ring i halsen stemmer best med ringtrost, men ringtrosten har ikke hvitt på gumpen, så her er jeg noe usikker.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Diverse

Hekkefugler

Hei.

Kan du hjelpe meg med å nevne tre arter fugler som hekker ved innsjø? Hvordan er de tilpasset til å leve der?

L.R. (19.05.2011)

Svar:

Dette høres ut som en skoleoppgave, og da bør du kunne finne svaret ved å lete i en fuglebok selv (dette krever mer enn et kort svar).

Roar Solheim (20.07.2011)


#Økologi og atferd

Måke

Vi har en måke sittende i et tre på utsiden av huset her midt i byen, den har sittet i flere dager og regner med at den ruger. Den har bosatt seg veldig dumt hvis den skal angripe, pga barn leker i gården og når søpla skal kastet må man gå noen meter unna. Den har ikke angrepet, er det fare for at den plutselig en dag gjør det?

M.A. (21.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Du har trolig selv funnet ut hva måka gjorde. Hvis de bare satt i treet vil den nppe angripe noen. Måker gjør som regel bare dette når de skal forsvare egg eller unger når mennesker kommer for nær dem.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

duetrost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, syns det er vanskelig å skille noen av trostene fra hverandre,er dette en duetrost?

G.G. (17.05.2011)

Svar:

Dette ser ut til å være en måltrost.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Diverse

Rosa oppgulp

Vi bor i Tysfjord i Nordland og har ei hytte inne i en av fjordarmene, Grunnfjorden. Flere ganger har vi observert to ringduer i nærheten. Nær hytta er det noen trestubber og tre ganger i forrige uke har vi oppdaga noe rosa "oppgulp" på og attmed disse om morgenen. Utover dagen endrer rosafargen seg, og om kvelden er den blitt nesten helt svart. Kan dette være "duemelk"?

M.L.J. (29.06.2011)

Svar:

Dette kan jeg ikke gi deg et sikkert svar på, men jeg tror ikke det har noe med duer å gjøre.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tårnfalk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg tok dette bildet i Egypt for noen dager siden. Har ikke sett denne arten før. Jeg synes det ligner på en tårnfalk ut fra bildene i fugleboka. Stemmer det?

T. (29.05.2011)

Svar:

Ja, dette er en tårnfalk.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Diverse

Knoppsvane

Hvor gammel kan en svane bli?

J.P.N. (16.07.2011)

Svar:

Den eldste kjente ringmerkede knoppsvane i Norge ble 17 år gammel. En ringmerket knoppsvane i Sverige ble minst 24 år og 11 måneder. Svanene kan dermed trolig bli 25-30 år gamle!

Roar Solheim (20.07.2011)


#Økologi og atferd

Hvilken fugl ?

Hei,

En fugl med kraftig sang/lyd har holdt til i nærheten av huset vårt, men jeg klarer ikke identifisere den ut fra lydene den lager. Pga løv og annen vegetasjon, har jeg aldri sett den. Sangen kan minne litt om svarttrostens, men ca. midt i juni hørtes det ut som en "erte- / spotte-strofe", ut fra sørvestlandsk tonefall. Jeg bor i utkanten av Stavanger.

Kan det være en fugleunge som ikke var helt stø i sangferdighetene? Kan fugler være døve? Eller er det muligens en duetrost jeg hører?

Mvh Ellen Haga

E.H. (20.07.2011)

Svar:

Det er neppe en duetrost du hører, for den har ikke sang som kan stemme med din karakteristikk. Men jeg klarer ikke å finne hva dette kan være ut i fra din beskrivelse. Artsbestemmelse uten lydopptak og med menneskelig beskrivelse av sangen, kan være vanskelig, for ikke å si umulig.
Jeg tror ikke fugler kan være døve. Dersom en fugl mister hørselen, eller skulle være klekket som døv, så vil den svært raskt bli offer for et rovpattedyr eller en rovfugl, fordi den ikke vil høre varselrop og andre signaler fra artsfrender eller andre arter.

Roar Solheim (20.07.2011)


#Diverse

Artsbestemme

Hei.Kommentar til svaret fra Roar Solheim i dag kl. 1233.om sannsynligvis være fjellvåkunger. (Jeg selv, ved kikkert, oppfattet dem som foreldre/voksne). Er uvisst for meg om bare ene av tre sendte bilder kom fram. Tillates kanskje bare ett bilde.
Klarte altså ikke på egne flere fuglebøker eller v/ annet selv artsbestemme. Derfor spørsmålet. Viser særlig til Bilde 2,(jf. fx.lyse hode og hals) men også Bilde 1 som fikk meg til å utelate ikke bare musvåk og fiskeørn, men også fjellvåk.(Ditt ved svar er Bilde 3).
Tillater meg å sende bildene på nytt (nå ukomprimert)for mulig ny vurdering. Dette i vedlegg til mailadr.: Roar.Solheim@kristiansand.kommune.no
Ressurssparende: Jeg tolker et manglende svar som at første vurdering opprettholdes. Ha god sommer og mange takk for tjeneste. Hilsen Jan W. Herland.

J.W.H. (19.07.2011)

Svar:

Hei,
jeg har fått opp alle tre bildene, og ser som du at fuglen til høyre på bilde nr 2 er lysere i brystet. Men jeg har ikke god nok erfaring til å kunne si sikkert om dette er en voksen, og de andre ungfugler. Likevel mistenker jeg at det er slik, dvs. at den lyseste fuglen er voksen.

Roar Solheim (19.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Prøver igjen med bildet som ikke kom opp tidligere idag (19. juli) Bilde fra Østmarka. Hvilken art er det?

J. (19.07.2011)

Svar:

Dette er en ung rødstrupe.

Roar Solheim (19.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg klarer ikke å finne ut hva slags fugl jeg har tatt bilde av her.
Kan dere hjelpe meg med det?

M.B. (19.07.2011)

Svar:

Dette er to sangere, men jeg har litt vanskelig for å si sikkert om det er løvsanger eller hagesanger, fordi fuglene er avbildet rett forfra og bakfra. De ser imuidlertid mest ut som løvsangere, og jeg tror det dreier seg om denne arten.

Roar Solheim (19.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemme

Bilde vedlagt spørsmålet

Hjelp til artsbestemme ?? Jf. til fjellhylle tre dårlige bilder av nylig hekkende par være enten musvåk, fjellvåk, ANNEN ?? Vingers innside er lys. Faktisk farge til hode-bryst er mer lyst brunt enn kvitt som på bilde. Fiskeørn utelates av manglende "kvite bein/brystparti".
(Ble senere oppsøkt med teleskop, men da til tomt reir ).
Mvh Jan.

J.W.H. (19.07.2011)

Svar:

Til tross for uskarpt bilde, så ser dette ut til å være fjellvåkunger. Stemmer også best med reirplasseringen.

Roar Solheim (19.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Går det an å se hvilken art dette er? Bildet er tatt ved Gardermoen. Fuglen sirklet over skogen i stor høyde ganske lenge.

J. (19.07.2011)

Svar:

Dette er en verpsevåk. Stjerten er lenger enn hos musvåken, og de mørke tverrstrekene i vinge og stjert er mye bredere enn hos musvåk.

Roar Solheim (19.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fra Østmarka i Oslo. Hvilken art er det? Tusen takk for hjelpen!

J. (19.07.2011)

Svar:

Bilde kommer dessverre ikke opp, derfor ikke mulig å svare. Prøv å legge ved bilde i JPEG-format.

Roar Solheim (19.07.2011)


#Økologi og atferd

skjærer som dreper skadet skjære

Var vitne til en flokk skjærer som angrep og drepte en skadet skjære. Hva er grunnen at de angriper sine egne og dreper?

N.N (19.07.2011)

Svar:

Mange pattedyr og fugler kan angripe artsfrender som er skadet. Dette skjer fordi skadde individer kan oppfattes som noe fremmed, og dermed kanskje også truende og farlig. Skjærer lever parvis eller i familiegrupper (foreldre med årets ungfugler). Det er stor konkurranse mellom slike grupper om å finne de beste leveområdene, og om grenser mellom territoriene. Skjærer kan sloss med slike nabogrupper inntil døden, og den kan være slutten av en slik nabostrid du har vært vitne til.

Roar Solheim (19.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor mystisk fugl i blandingsskog/barskog på fjellet

I vinter oppdaget jeg en uvanlig stor (og rund) brun fugl med antydning til litt rødt som satt på kokosnøtten vi har hengt opp utenfor hytta (i Hemsedal). Slo opp i Cappelens fugler men fant ingen art jeg umiddelbart kunne identifisere den som. Sidensvans var det nærmeste jeg kunne foreslå pga samme brunnyanse og anytdning til topp på hodet.
I dag så jeg et par av samme fugl og la merke til at de var litt mørkere i brunfargen, med rødt parti på hver side av stjerten og et rødt område på toppen bak på hodet. De seilte liksom avsted med bred stjert og lyder som minnet mer om skrik enn kvitring. Lurer fælt på hva slags art dette er. Da jeg slo opp i boka i dag vil jeg si at tegningene kunne ligne på lavskrike (men den i boken mangler rødt parti på hodet). Forslag?

M. (18.07.2011)

Svar:

Både stedet, oppførselen og beskrivelsen passer nok best på lavskrike. Ingen andre fugler har slike farger og oppførsel i fjellskogen.

Roar Solheim (18.07.2011)


#Fuglekasser

Blåmeis

Blåmeisen fikk unger i en fuglekasse tidligere i sommer. Nå har den lagt 3 nye egg, var ikke det litt sent 18/07-11

N.N (18.07.2011)

Svar:

Kanskje noe sent, men meisene kan fint klare 2 kull i løpet av sommeren hvis de ikke får for ugunstige værforhold.

Roar Solheim (18.07.2011)


#Økologi og atferd

Hvorfor legger svanen foten oppå ryggen?

Hei, har 3 svaner som oppholder seg i næreheten av hytten vår. Så ble vi oppmerksom på at mens de lå utpå sjøen og slappet av så la de den ene foten bak på ryggen. Dermed ble det litt diskusjon rundt hvorfor og det håpte jeg kanskje dere visste.

M. (18.07.2011)

Svar:

Svaner gjør dette av og til. Det ser nesten ut som om de får et "seil" på ryggen. De strekker og hviler foten, men for oss ser det ikke akkurat ut som en hvilestilling, derfor undrer mange seg.

Roar Solheim (18.07.2011)

««første 42 416 - 42 465 av 50 306 siste»»