Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 372 til 42 421 av totalt 50 306 spørsmål


#Diverse

kjøttmeis baby

hei. jeg har kjørte en tur i går og fant en liten nesten nyklekket kjøttmeis baby. den stod midt i grusveien, når jeg kjørte hjem igjenn ca tre timer senere,stod den der fortsatt,selv om det begynte å mørkne. jeg tok den med hjem og har kunn matet den med bløtet brød i en sprøyte. vil den klare seg?? noen råd eller tips til meg?? bør jeg gi den til evnt dyrlege el?? synes så synd på den..

M. (14.07.2011)

Svar:

Oppforing av fugleunger er en tidkrevende oppgave, derfor anbefaler vi at en ikke tar med fugleunger hjem med mindre en har tid til å følge dem opp i flere uker. Oppbløtet brød vil være mangelfull kost i lengden. Kattemat blandet med egg er nok også noe som kan gå som tillegg i denne kosten.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Diverse

redde fugleungen??

Hei-en bekjent av med har fått inn en fugleunge-hun tror det er en spurv. (Hunden hennes dyttet den inn døra) Men den ser ikke skadet ut. Kan jeg prøve å fore den og dermed kanskje redde den?

N.N (13.07.2011)

Svar:

Dette er mulig, men tidkrevende. Artsbestemmelse er viktig før en kan anbefale riktig for.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Fugleforing

forandres fuglebestanden ved at man forer?

har fått store deler av nabolaget imot meg pga fugleforing . bydelsoverlegen er koblet inn og mener at min foring fører til at naboene våkner om natta pga skjære spettakkel .det skal sies at det ikke er tilgjengelig mat til de store fuglene annet enn et par timer på formiddagen . ca. kl 11 .de kaller det overforing .hva er definisjonen overforing ?ellers når jeg frem til småfugler som har meiseboller tilgjengelig hele døgnet , samt foringsautomat med småviltblanding . vi bor i nærheten av travbane og fuglehjelpen sier det er stor bestand av skjærer i omegn . skole med masse matpakke kasting er også rett ved . kan jeg klandres for dette og bør slutte å mate fuglene .

G.H. (24.06.2011)

Svar:

Det er ikke mulig å "overfore" småfuglene. Men dersom det er skjærene som er problemet, bør du lage et forbur hvor bare småfuglene slipper inn. Gå inn på nettsidene til NOF (www.birdlife.no), let opp Fuglevennen og finn PDF-dokumenter av de gamle heftene. I hefte nr 2 2007 finner du beskrivelse av en skjæresikker forplass.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg så denne fuglen sitte på noen lange gresstrå å spise. Hva slags fugl er det? Det så ut som den var ca 15 cm lang. Bildet er tatt i Skien, og jeg har aldri sett denne fuglen før...

C. (23.06.2011)

Svar:

Dette er en stillits, en fargerik finkefugl.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Diverse

Andunger

En andunge i en dam rett ved meg har vært alene ganske lenge nå, og jeg ser faktisk at den har vokst, så den klarer å finne mat selv, men vet ikke om dette er kortvarig, eller om den kan overleve på egenhånd?

T. (21.06.2011)

Svar:

Hvis den er så stor at den nå klarer å finne mat selv, så har den en sjanse til å klare seg videre også.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

liten hvit og brun fugl

hvit underside og brun/ brunrød på rygg, den flyr helt nedi vannskorpen, den sitter på stener som stikker opp fra vannet eller helt nedi skogkanten ved vannet.Har ikke sett den andre steder enn ved dette vannet. Befinner seg i gulen i sogn og fjordane, den virker sky og ikke lett å komme innpå. ynest den har litt spisse vinger. vil tenke at den har størrelse som en svale.Har ikke klart å komme til slik at jeg har fått sjekket nebb eller føtter

R. (20.06.2011)

Svar:

Kan det tenkes at du har sett en strandsnipe?

Roar Solheim (23.07.2011)


#Ringmerker

ringmerker/ornitolog

hei jeg er veldig interesert i fugler og har lyst til og bli ringmerker men hvordan??
har bra med kunnskap føler jeg.
jeg er bare 15 år så jeg vet lite
og bor i oppland, nærmere bestemt vågå

A.Ø. (26.05.2011)

Svar:

Se etter svar lagt ut på lignende spørsmål tidligere.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Fuglekasser

Hakkespett-terror

Hei!

Jeg har en kamera-kasse med 7 blåmeis-unger som er 13 dager gamle. De støyer fært og tiltrekker seg oppmerksomhet av en flaggspett som gjentatte ganger har prøvd å hakke seg inn, men det er metallplate rundt hullet, så den kommer ingen vei. Diameteren på hullet er 3,2cm. Den får nebbet litt inn, men ikke helt ned til ungene. Hvor står åpning må til for at den kommer inn? Hvor lenge vil hakkespetten være en trussel? Vil den ta selv flygeferdige unger om den kan? Og hvilke hakkespetter driver med slik reirplyndring?

J.H. (27.05.2011)

Svar:

Slik reirplyndring er best dokumentert og kjent hos flaggspett. Hvis hullet er ca 4 til 4,5 cm i diameter, ville nok flaggspetten kunne komme inn. Det er helst når ungene er inne i kassa at de er i fare for å bli tatt av spetten. Vanligvis vil den ha problemer med å kunne ta meiseungene etter at de flyr ut, selv om jeg har sett flaggspett angripe og kveste en voksen kjøttmeis på et forbrett om vinteren.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Fuglekasser

Hvor stort skal hullet være?

Hei :D
jeg har en fuglekasse som en hakkespett har ødelagt hullet på. nå tenkte jeg å sette på noe foran sånn at hullet blir fint igjen. i fuglekassen har jeg nå hatt blåmeis to år på rad, og tenkte kanskje det hadde vært morsomt med en annen type fugl. kan jeg bestemme hvilken fugl som skal komme ved å ha riktig størrelse på hullet? har sett at en svart-hvit fluesnapper har sett på den...hvor stort hull må den ha, og vet du m en side jeg kan gå inn på hvor det står hvilken størrelse hvilken fugl skal ha?

H. (08.05.2011)

Svar:

Det er ikke mulig å spesiallage fuglekasser slik at kun EN bestemt fugleart vil bruke dem, når det gjelder småfugler. Vanlig hullstørrelse for mange arter er å lage 32 mm inngangshull. Dette passer for mange meiser, fluesnapper, gråspurv og pilfink.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette trepiplerke?

Bilde vedlagt spørsmålet

G. (28.05.2011)

Svar:

Det ser slik ut.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Prøver på nytt. Kan du artsbestemme denne fuglen for meg?

G. (12.05.2011)

Svar:

Dette er en gråsisik.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sykdom og skader

hakkespett fugleunge.

fant en stor hakkespett (rød hatt på hode). midt i traffikert vei. Tok den med hjem da det var vaskelig å vite hvor den kom fra. Den har fjær, spiser og virker ikke skadet. Hva er sjansen for at den klarer seg i det fri? og når skal man prøve å sette den ut?

T. (16.06.2011)

Svar:

Spetter er ikke de enkleste fuglene å berge i fangenskap. Siden det er en stund siden dette spørsmålet ble lagt inn, så har du trolig alt funnet ut om fuglen kunne klare seg eller ikke. Fugler som ligger på eller ved veier, har som regel kollidertr med bil. De kan ha indre skader som er usynlige for oss, men som likevel kan være dødelige for fuglen.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Diverse

Skånsom lokking?

Etter ikke å ha hatt tilgang til norsk natur og ikke minst norske fugler i over 20 år prøver jeg nå å gjøre meg kjent med hva som finnes i naturen rundt meg. Jeg forsøker å lære meg å skille fuglenes sang og utseende og har stor moro av å klare å fange forskjellige arter med kameraet mitt.
Jeg ser at mange fotografer bruker lokking ved hjelp av opptak for å få fugl på kamerahold og leser her at dere sier det er greit så lenge man ikke overdriver.
Finnes det noe sted jeg kan lære mer om hvordan jeg gjør dette med lokking riktig allerede på første forøk.
På http://www.xeno-canto.org/europe/ finnes det utrolig mange fine opptak av forskjellige slag fuglesang. Her skiller man mellom "call" og "song". Er f.eks. den ene typen lyd (call/song) mer "effektiv" enn den andre?
Er det fugleslag det overhodet ikke er noen vits i å forsøke å lokke på?
Er det visse tider av dagen som egner seg bedre til lokking enn andre og tider hvor man kanskje forstyrrer mindre enn andre?
Til slutt. Vurderer å skaffe meg min egen opptaker for ev. å kunne gjøre opptak av fugl i skogen og så spille det av med en gang for å se hvilken fugl som dukker opp. Er dette en god ide?
På forhånd takk for svar.

S.A.J. (20.06.2011)

Svar:

Spørsmålet ditt er ikke lett å besvare, for her kommer mange vurderinger inn (ikke eksakte svar). Lokkelyder og sang har ulik effekt på fugler. Mens sangen kanskje kan provosere hanner til å komme nærmere, kan lokkelydene trekke til seg begge kjønn, også om høsten. Her er det bare snakk om å teste ut og å gjøre dine egne erfaringer. Det er alltid spennende å gjøre egne lydopptak, men hvis hensikten kun er å få tak i lyd for slik lokking, så er det langt enklere å kjøpe ferdige CD-er med fuglesang.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Fuglekasser

FINNE REIR

Hei

stiller mange spørsmål her, og takker for svar:

jeg lurte på hvor jeg burde lete og hva jeg burde gjøre for og prøve å finne reir til linerler.
Hadde vært veldig morsomt og funnet et.
burde jeg kanskje sitte stille et sted og se hvor de er?

Har også bygget en spesialkasse til linerlen men denne ble ikke bebodd så jeg tok og hengte den inne på låven der det er svaler, tror du de vil bo i en sånn kasse, eller er det forsent?

utenfor svartmeiskassen der det var reirmaterialer utenfor kassen, så jeg nå litt nøyere fjær også, så jeg skjekket kassen og da var den tom, hva kan ha skjedd?

TAKK

G. (19.06.2011)

Svar:

Linerlekasser bør henge utendørs, men det er ikke lett å få linerler i dem. Den beste metoden for å lete etter linerlereir er å sette seg ned og å følge med på hvor de voksne fuglene flyr når de har mat i nebbet - da skal de vanligvis til reiret for å mate ungene sine. Hva som har skjedd i svartmeiskassa kan en bare spekulere i, for det er mange alternative forklaringer.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sykdom og skader

Svak kråkeunge

Igår så jeg en kråkeunge som lå i gresset, helt utmattet. Han prøvde å skrike etter sin mor, men det kom ikke ut en lyd. Han lå et stykke vekk fra reiret, så jeg tenkte jeg skulle bære han til reiret. Da jeg bar han, fikk han krampeaktive bevegelser, og dødde. La også merke til en annen kråkeunge som lå død på en gren i treèt. De var av ganske stor str syns jeg, når lærer de å fly? Noen på jobb så andre fugleunger ( skjor, trost ) ligge i grøften helt utmattet. Syns hele greia var ekkelt, og syns det var skikkelig leit at kråke ungen dødde i hendene mine. Ble mildt sagt overrasket over str, og at de ikke klarer å ta vare på seg selv.

M. (21.06.2011)

Svar:

Ikke godt å si hva som har skjedd her. Ungene kan ha blitt foreldreløse, og ha vært på slutten av å sulte ihjel, de kan ha blitt påkjørt og ha hatt indre skader, men det er dessverre også mulig at de kan ha blitt forgiftet fordi noen (ulovlig) har lagt ut gift beregnet på kråkene.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan du si hvilken fugleunge dette er?

N.N (22.07.2011)

Svar:

Se svar på spørsmålet i tidligere sending.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det mulig å si hvilken fugl dette er?

N.N (20.06.2011)

Svar:

Dette er en ungfugl av en finkefugl, men jeg har for mangelfulle illustrasjoner i bøker til å kunne si sikkert hva det er. Formen på hodet og nebb kan minne om en rosenfink, men nebbet er kort og lite, og minner mer om et sisiknebb.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Diverse

Kattugle?

Treffer 2 ugleunger og en voksen ugle til stadighet rundt i nærområdet. Oftest på kvelden men også på dagtid. Ungene sitter oftest i grantrær ved siden av hverandre, skriker litt av og til. Uglemor alene også på gjerdestolper.Har ikke "horn"og er gråbrun på farge. Området er i nærheten av et gårdsbruk med sauer.Kan de ta lam? Det hender de flyger rett over hodene våre, kan de skade oss?
Bor på Sotra. Er det vanlig med uglehekking her ute på kysten ved Bergen?

H.K. (21.06.2011)

Svar:

Ingen ugler utgjør noen trusler mot så store husdyr som sauer og lam. På Sotra bør kattugle være den mest sannsynlige arten å treffe på.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette?

N.N (21.06.2011)

Svar:

Dette ser for meg ut til åkunne være en hagesanger pga det kraftige nebbet.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Diverse

Tjeldeegg

Vi har hatt et tjeldepar som hadde lagt egg utenfor løetrappa vår og tjelden har ligget å ruget på eggene i to og en halv uke og plutselig var eggene borte. (2-3 dager siden) Idag når vi klippet plenen fant vi det ene egget under et tre ca. 20 m. fra redet. Hva slags dyr/fugl kan ha forflyttet eggene?

N.N (22.06.2011)

Svar:

Eggene kan ha blitt tatt av kråkefugl, mink, mår eller et annet pattedyr. Tjeldene selv flytter ikke på eggene sine.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjendt småfugl ?

Har en fugl som synger fra morgen til kveld, uavbrutt
Sitter oftest i en gammel eil bak huset
Den er lys grå i brystet, litt brunaktig på rygg og vinger
Har en "sort hat" på hodet ( størrelse ca som en Linerle )
Har et repetuar som kan ligne litt på svarttrost + mye mer
Kan ikke huske å ha sett denne fuglen tidligere

E.N./.9.5.6.3. (22.06.2011)

Svar:

Du har trolig sett og hørt en munk.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Diverse

brukkiet bein

vi vet ikke hva det er med gulspurven vår,men den klarer ikke gå så vi lurer på om det kan være noe alvålig...

K. (21.06.2011)

Svar:

Her finnes ikke noe bilde, så dette spørsmålet lar seg ikke besvare.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Diverse

SKJÆR UNGE

Bilde vedlagt spørsmålet

har funnet en skjær unge som var alene på veien og ikke kunne fly,lurer på hva jeg skal gjøre med den?,jeg mater den med boller og vann.har den fritt på et rom når jeg er der og ellers i et stort skap mens døren er på gløtt.

N.N (23.07.2011)

Svar:

Denne skjæreungen har tydeligvis nettopp forlatt redet, så det tar nok noen uker før den kan fly godt. Den må trolig passes og mates 4-8 uker før den kan ha mulighet til å klare seg selv. Skjærer er altetere, og kan fores med det meste av matrester, men mat som f. eks. kattemat på boks er ypperlig.

Roar Solheim (23.07.2011)


#Sykdom og skader

Skadet småfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Fant nettopp en liten fugl på terrassen som bare ligger rolig og puster. Har lagt den litt skjult i en liten pappeske med litt vann og brødsmuler. Hva bør vi gjøre med den?

E. (22.07.2011)

Svar:

Dette er en løvsanger, og den har trolig fått hjernerystelse ved kollisjon med glassrute. Det eneste dere kan gjøre, er nettopp å gi den beskyttelse mens den enten kommer til hektene, eller dør. Utfallet avhenger av hvor kraftig sammenstøt den har vært utsatt for. Løvsangeren spiser ikke brødsmuler, men vann kan den ta. Hvis den begynner å flakse omkring, er den nok klar til å kunne slippes fri.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken and er dette? Svømte sammen med brunnakker og hadde omtrent samme størrelse som dem. Synes den ligner stokkand, men ikke helt. Hybrid?

G. (22.07.2011)

Svar:

Dette ser helt ut som en stokkand hunn for meg.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Diverse

Måker

Alle oppslagsbøker sier at måker har ett kull i året. Nå har jeg i tre år observert fra min takterasse måkene i mitt nabolag( tak) Og de har faktisk 3,4 og opptil 5 (!!!)kull i løpet av en god sommer!! Er det forskjell på fiskemåker og fiskemåker som har blitt bymåker?:)

N.N (29.06.2011)

Svar:

Jeg betviler at ett og samme måkepar har flere kull i løpet av sommeren. KANSKJE de kan klare 2 kull, selv om jeg ikke kjenner dokumentasjon på dette. Trolig er det flere ulijke par som har unger på forskjellig tidspunkt, slik at det ser ut som fler kull etter hverandre.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Sykdom og skader

Peking and med brukket vinge

Har en peking and som har brukket vingen,har tatt på bandasje for og holde vingen i ro og på plass,vil denne gro,hvis ja,hvor lenge må den være bundet opp??

V. (25.06.2011)

Svar:

Ikke helt lett å si, men brudd hos fugl pleier å gro i løpet av 2-3 uker.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Diverse

Kråke?

Jeg har sett og forsøkt å ta bilde av en kråkelignende fugl, men fuglen er brun derhvor kråka er grå og har et hvitt bånd på undersiden av vingene. Det ser også ut til at fuglen er hvir på stjerten. Er dette en helt vanlig kråke?

S. (03.07.2011)

Svar:

Det høres ut som at du kan ha sett en kråke med fargefeil i fjærdrakten. Dette er ganske vanlig for mange kråkeunger, og har sammenheng med mangelfull næringstilgang under oppveksten.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Diverse

Svømmedyktige måkebarn????

Jeg og min samboer satt på et utested ved kaia i byen vi bor. Vi så en måkeunge som enda ikke var flyvedyktig rusle rundt kaia. Plutselig kom en mann og kastet den ned i sjøen 2-3 meter ned i havnebassenget. Mange av oss som sådette ble kjempe forskrekket, for en slem ting å gjøre. Nå drukner den, eller får ikke seg opp igjen, eller får ikke mat fra Mor!!! Har vi noen grunn til å bli sinte? Vet så lite om hvordan disse små måkene klarer seg.

A.S.H. (09.07.2011)

Svar:

Måkeunger er svømmefugler, så dette burde ikke være problematisk for fuglen. Men det var jo lite respektfullt å håndtere måkeungen på denne måten. Slike fugleunger bør man la være i fred.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har et par fugler hoppende på tunet. Deser ut som trost, men de er litt mindre enn gråtrost. Kort hale, men lengre enn stær sin, mørk med et rød-skjær. Hva er det? Bildet er tatt igjennom et vindu og er derfor litt uskarpt

P. (10.07.2011)

Svar:

Dette er en ung svarttrost.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Diverse

Ørliten dunete unge.

Bilde vedlagt spørsmålet

Litt usikker på art, kjøttmeis, linerle eller fluesnapper (samboeren mener det siste).Hoppet eller falt ut av reiret på taket - mange reirbyggere der og jeg greier ikke lokalisere hvilket/hvor. Han har nå holdt hus hos oss i 4 dager og vokser. Jeg har gitt han først kokt egg, nå får han usaltet karbonadedeig. Innimellom får han noen fluer/mygg/stankelben, men i mindre grad. Er innpakket i et håndkle (litt space da, i en bolle på kjøkkenet. Men han er litt stille, synes jeg, maser lite. Prøver å fore lite og ofte, men kan gå en time mellom, og da får han to "tugger" men vil ofte ikke ha andre gangen. Er det noe jeg skal/må endre her - eller er det bare å gi opp?

E. (10.07.2011)

Svar:

Dette ser ut til å kunne være en kjøttmeisunge. Det er ikke lett å fore opp slike unger, men kanskje har det gått bra? Matvalget høres ganske bra ut.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

G. (10.07.2011)

Svar:

Dette er en grtåsisik.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fuglerede i hagen

Bilde vedlagt spørsmålet

hei
har fått et fuglerede på en stige som henger på husveggen i brysthøyde.utforbi soveromsvinduet.redet ligger helt åpent uten noe form for vegetasjon rundt husveggen.tomten er 2 mål.omgitt av plantet grantre og bjørk.det er mye småfugler her.en får følelse av å bo midt i en skog.det synges døgnet rundt.
dessverre kommer vi ikke nær "mor" til å få studert utseende eller tatt et bilde.men lurer på hvilken fugl det er.kan dette være hagesanger,bokfink eller løvsanger?å er det vanlig at de lager rede så åpenlyst?legger ved bilde av redet med 4 egg som ble klekket for ca 14 dager siden.håper du har mulighet for å gi oss et svar på dette. mvh hilde

H.R. (12.07.2011)

Svar:

Dette ser ut til å være et reir av en gråfluesnapper. Den plasserer ofte reiret på et slikt sted som dette, hvor den rugende fuglen har god oversikt over omgivelsene.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Klarer ikke denne, jeg. To lyse tverrbånd, brunaktig, masse striper, lite nebb. Hvem er det og er den voksen?

G. (12.07.2011)

Svar:

Dette er en ung ghråsisik.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Diverse

Fiskemåke

Når får den sin voksne fjærdrakt?

T. (13.07.2011)

Svar:

Fiskemåker har en ungfugldrakt første vinter, med brune flekker i vingeoversiden. Neste vinter er vingene grå, men fuglene har gråflekket hode og hals. Først som 2-åringer får de den voksne fjærdrakten.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Sykdom og skader

Skadet spurv

Jeg har observert det som ser ut til å være en skadet spurv utenfor blokka der jeg bor. Jeg stusset på at den satt i ro på bakken i lang tid, og når jeg gikk i mot den hoppet den bare unna. Når det prøvde å fly klarte den bare fly et par meter før den hoppet videre. Den har nå holdt seg rundt blokka omtrent et døgn, og lurer da på om den kanskje har skadet vingen. (Det er ikke et veldig fuglevennlig område med tungt trafikkert vei rett ved blokka vår, det hender spurver sitter i trærne utenfor men oppholder seg aldri her over lang tid).

Er det noe jeg kan gjøre for den, eller noen som kan hjelpe? Den er for kjapp til at jeg får tak i den.

I. (15.07.2011)

Svar:

Fuglen kasn ha fløyet mot et vindu, og bare ha hjernerystelse, eller den kan ha andre, indre usynlige skader, f. eks. etter kollisjon med bil. Hvis fuglen er i såpass god form at den kan rømme vekk fra deg, er det egentlig best bare å la den være i fred.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Fuglekasser

Unger i Juli?

Hei, besteforeldrene mine har et par fuglekasser hengende på eiendommen, som ivrig har blitt bebodd av både kjøttmeis og blåmeis (bla. en ringmerket blåmeis). I år var det blåmeis i den ene kassen, der det var flere unger som fløy ut rundt midten av Juni. For et par dager siden hørte jeg atter en gang at det var unger i kassen. Jeg kikket oppi kassen, og der lå det en unge, og et uklekt egg. Ungen kunne ikke være eldre enn et par dager, ettersom den ikke hadde begynt å få dun på kroppen. Jeg fant ut at det var en blåmeis-unge, da foreldrene kom og matet den. Siden vi ikke hadde fått rensket ut av kassen enda, så brukte de det samme reiret om igjen. Jeg trodde blåmeisene la begge kullene jevnlig, og ikke med så stort mellomrom mellom dem.

Så spørsmålene mine er;
- Er det normalt at det 2. kullet kom så lenge etter det 1.?
- Hvorfor var det bare to egg som var blitt lagt, og ett av dem ble klekket?

L.L. (16.07.2011)

Svar:

Blåmeisungene fores av foreldrene en god tid etter at de forlater fuglekassa, derfor vil det ta tid før foreldrene kan legge kull nr. 2. Det KAN også hende at det er et annet blåmeispar som har lagt egg i kassa.....
Det er uvanlig at det er så små kull som 2 egg, men det kan hende at foreldrene ikke hadde næring/ressurser til å legge flere. 2 egg er bedre enn ingen. Egg nr 2 kan ha vært ubefruktet, dette er ganske vanlig i mange tilfeller.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Diverse

Mate Svale

hva kan man mate en forkommen svale med. den er fjerkledd men kan ikke fly den flyr litt men går automatisk nedover hver gang den prøver

N.N (15.07.2011)

Svar:

Svaler er insektspisere, og ikke helt enkle å fore. Det går an å få tak i melormlarver fra dyrebutikk, ellers kan dere jo forsøke å fange insekter, men dette er svært krevende. Kokt egg og ukrydret kjøttdeig kan kanskje også gå.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Diverse

Stor måseunge som ikke flyr

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Vi har fått besøk av en måseunge i hagen i løpet av uken. Den er ganske stor, men fortsatt veldig gråspraglete og har grått nebb. Den har bosatt seg inne i hekken, og ser ikke ut til å være flyvedyktig ennå.Jeg har sett at den har strukket på den høyre vingen, men den løfter ikke samtidlig på den venstre. Når den er ute og spankulerer eller står i ro, "vipper" den en del med den venstre vingen (typ løfter den en cm).Innimellom har jeg dusjet den med hageslangen og det ser det ut til at den liker, da drikker den vann og ligger helt i ro. Etterpå steller den fjærprakten sin og rister løs. Jeg har da observert at den løfter den venstre vingen for å komme til mellom kropp og vinge. Altså, bretter den ut for å komme til. Jeg har lest at at det tar omtrentlig 40 dager før de lærer seg å fly? Tror du denne vil klare det? Jeg har vært litt bekymret for at den har skadet den venstre vingen, men ser jo at den bretter den ut i forbindelse med stelling av pels feks.

Den ligger for det meste inne i hekken, forer den med kattemat og fiskekaker. Den har god appetitt og har tilgang på vann i en plastkopp. Vi bor i nærheten av Frognerkilen, så det er mye måse i området, men det er ingen som ser ut til å ha tilknytning til denne lengre. Kan fint nærme meg ungen uten at noen måker skriker eller stuper over meg. Jeg har heller ikke observert at det kommer måser og mater den. Akkurat nå ligger den og hviler inne i hekken med nebbet under venstre vinge og tar livet med ro.

Saken er at vi reiser bort i dag. Det vil dermed ikke være noen som kommer til å mate den fremover. Vil den klare seg? Er det like før den begynner å fly? Med dette så tenker jeg på om atferden den utviser er i tråd med hvordan måker lærer seg å fly. Hvordan gjør måkene seg flyveklare? Er det noen typiske tegn jeg kan se etter?

Hilsen en litt bekymret og veldig nysgjerrig Hanne.

H. (17.07.2011)

Svar:

Denne måkeungen ser ut til å være flyveklar. Selv om den ligger med vingene samlet, så ser det ikke ut til at den holder noen av vingene i en unaturlig stilling som kan tyde på noen form for skade. Denne fuglen bør kunne klare seg, selv om dere reiser vekk, men slikt er alltid vanskelig å vite sikkert. Dere har i alle fall håndtert den på en god måte, ved å la den være for seg selv, samtidig som dere har gitt den mat og vann.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Diverse

Stokkand unge funnet

Noen kom til oss med en stokkandunge som de fant etter at moren var blitt drept. Jeg lurer på hva jeg skal fóre den med, og hvordan vi skal kunne hjelpe den? Har hatt den nå i 5 dager. Har den i ett stort terrarie, med høy og varmelampe. Tar den ut og lar den svømme i kar flere ganger daglig. Til mat har den fått fiskemat/koifór og oppbløtt Eukanuba hundemat. Jeg lurer jo på hvordan dette skal ende, vil den kunne klare seg alene i naturen når den blir større? Den piper og blir veldig aktiv når den ser oss. Prøver å ikke holde den så mye for å unngå at den binder seg til oss mennesker. Har lagt inn en revehale i buret for å ha noe godt og mykt den kan ligge inntil. Har du noe råd til hva mere/annet vi kan gjøre?

A.O. (19.07.2011)

Svar:

Stokkender kan fores med brød, korn og hønsefor, sammen med grøntfor som salat o.l. Det bør ikke være vanskelig å fore opp en stokkandunge, mern hvorvidt den vil oppfatte seg selv som en stokkand, eller binde seg til mennesker, avhenger av om den har levd en tid sammen med sin mor eller ikke før den ble funnet.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugler på fjellet

Hei!
Har nettopp vært på tur i Rondane. Kjørte Per Gynt-veien ned. På det høyeste punktet observerte vi 5-6 fugler i lufta,litt mindre enn hettemåker. Så ut ganske mørk brune-de var nokså høyt oppe.Skrek ganske støyende. En stupte ned. Hva kan det ha vært? Unge fjelljoer? Har sendt dette spørsmålet til dere tidligere denne måneden og fikk til svar at det sannsynligvis var fjellvåk. Det mener jeg bestemt at det ikke var. Jeg har hørt og sett fjellvåk før. De fuglene vi så holdt vingene på en annen måte og var mindre enn fjellvåk. Skrikene deres lignet mye på fiskemåke.

På forhånd takk.
Hilsen vitebegjærlig fuglevenn

E.B. (20.07.2011)

Svar:

Hvis fuglene definitivt er mindre enn hettemåker, så er jeg usikker. Joene (fjelljo og tyvjo) er på størrelse med, eller litt større enn, herttemåker. Fjelljo er et godt forslag ut i fra beskrivelsen din, men de er ikke helt mørke. De har tydelig lys kropp med mørk hette på hodet. Hvis fuglene framsto som jevnt mørke, så er jeg usikker på hva du kan ha sett. Kanskje en eller annen vadefuglart...

Roar Solheim (22.07.2011)


#Diverse

Spørsmål:

HEI

Hvem er den største og hvem er den minste i Norge?

TAKK

N.N (21.07.2011)

Svar:

Går uit i fra at du mener fugl: fuglekonge er minst, knoppsvane størst (med hensyn til vekt).

Roar Solheim (22.07.2011)


#Fuglekasser

KASSE TIL VENDEHALS OG RØDSTJERT

HEI

jeg lurer på kassemål til disse to artene og tips om hvor jeg burde henge de o.s.v

N.N (21.07.2011)

Svar:

Begge disse kan nok bruke kasser av stærkassestørrelse; ca 4,5 cm diameters flyvehull, og ca 12 (-15) cm bunntverrmål, høyde 30-35 cm.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønnspett

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette bildet er fra Maridalen i Oslo. Stemmer det at det er en ung grønnspett?

T. (22.07.2011)

Svar:

Ja, dette er en ung grønnsåett.

Roar Solheim (22.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ravnelyd?

Hei, vi gjekk tur på Vidden i Bergen, der vi såg ravn og høyrde nokre kråkeaktige (bare underlegare) lydar. Men vi høyrde og ein meir langtrukken ulelyd, litt sånn: huuuu, som ein lang plystrelyd, litt hol. Var det og ravnen? Såg ingen andre fuglar, men blei litt overraska over forskjellen mellom den grove lyden og den meir mjuke.

A. (21.07.2011)

Svar:

Denne beskrivelsen er for vasg til at jeg kan si hva det er du har hørt,dessverre, men plystrelyd høres ikke ut til å være noe som kommer fra en ravn.

Roar Solheim (21.07.2011)


#Økologi og atferd

Måser og nyslådd høy.

Hvorfor elsker måsene (vi sier måse, og ikke måke her nord) nyslådde jorder? Når traktorene er ute på jordene sine å slår høyet på sommeren, ser jeg at det alltid samler seg masse måser på jordene, og det er som oftest en en egen flokk rundt traktoren mens den klipper. Liker måsene nyslådd høy? Og hvorfor?

H. (21.07.2011)

Svar:

Sannsynligvis er det insektene i høyet de er ute etter. I det høyet blir slått, blir levestedet ødelagt for en rekke insekter, og da er de lette å fange.

Roar Solheim (21.07.2011)


#Diverse

største og minste

hei
hvilken fugl er den største og hvem er den minste?

TAKK

N.N (20.07.2011)

Svar:

Struts er verdens største og tyngste fugl, mens biekolibri er d3en minste.

Roar Solheim (21.07.2011)


#Diverse

Er det mat mangel blant kråker og sjører???

Hei er det mat mangel for odsel fugeler som krøke og skjura?? de har denne sommeren gått løs på mine jorbærplanter noe jeg synes er rart. siden det er masse innsekter 50 m una og masse makk. Har aldri sett eller hørt at kråka sloss om jordbær. Men hvordan blir jeg kvitt disse som ikke skyr noe. Og hvordan kan jeg ha bæra for meg selv.????

N.N (21.07.2011)

Svar:

Jeg kan ikke gi deg noen forklaring på hvorfor kråkefuglene er spesielt ute etter dine jordbær, for dette er ikke vanlig matvalg for disse fuglene. Det eneste sikre som hjelper i slike tilfeller, er at bærene dekkes med nett over, slik at fuglene ikke slipper til.

Roar Solheim (21.07.2011)


#Økologi og atferd

Når forlater måsene redet?

Hvor gamle pleier måseungene å være før de forlater redet? Disse her i området (Nardo, Trondheim) er blitt flyvedyktige og er ca. like store som de voksne, og er sånn 50/50 mellom grådrakt og hvit. De kan fly på toppen av en blokk og rundt omkring, og likevel sitter de og piper mens de nikker på hodet og foreldrene forsvarer dem med nebb og klør.
Og én ting til: Det er vel fiskemåsen som i nylige år har trukket inn til byen og så og si overalt? Avisene skriver aldri om hvilken art vi alle opplever, og jeg tenkte at det kanskje kunne være gråmåse, men antar det er fiskemåse. Synes også det er ironisk at de angriper deg om du er 300 m unna ungene (mens de ligger på taket), mens de ikke tør fange en matbit du slenger ut på samme avstand.

P. (21.07.2011)

Svar:

Ja, det er fiskemåkene som har inntatt hustak som hekkeplasser mange steder. Når måkeungene kan fly, har de i praksis forlatt selve reiret, selv om de holder seg i området omkring. De begynner gradvis å lære å finne mat selv, men fortsetter gjerne å tigge mat fra de voksne selv lenge etter at de har lært hva de kan finne på egen hånd. Hvor lenge dette fortsetter vet jeg imidlertid ikke sikkert, men det er trolig slutt innen utgangen av sugust.

Roar Solheim (21.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And med feil farge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tok bilder av denne på Sætre i Hurum i juli og klarer ikke å finne ut hvilken and det kan være. Er det en med feil farge??

N.N (21.07.2011)

Svar:

Dette er en tamvariant av stokkand. Fargeutgaven er nokså vanlig å se på en del rømte tamender, som ofte holder seg sasmmen med stokkender.

Roar Solheim (21.07.2011)

««første 42 372 - 42 421 av 50 306 siste»»