Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 277 til 42 326 av totalt 50 273 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

kan det være tårnfalker

jeg og samboeren min oppdaget et rovfuglreir høyt oppe i et grantre ved hytta i Bustad i Trysil rundt kristi himmel farts tider. Hver gang en av foreldrene var på vei til reiret hørte vi tydelig ki-ki-ki lyd. Fuglen var litt mindre enn en spurvehauk. Lys på undersiden m/små brune flekker. Lysebrun og hvit på oversiden. Tydelig lys grå markering ved øynene. Skarpt blikk. Litt stillstående i lufte for så stupe ned. Hadde alltid skogsmus/skogslemen i klørne på vei til reiret. Nå er ungene nesten flyve dyktige å de holder seg i trær i nærheten av reiret. Har vært ganske nærme dem ca.1.5-2m for å studere dem, virker tolerante. Har pløyet alt av bøker o.l å tror ganske så sikkert at det er Tårnfalker. For farger, utseende, vingespenn og størrelse stemmer overens. I tilegg er de avhengig av smågnager år og i år er det jo mus og skogslemen år. Kan du hjelpe meg med svar omthva du tror det kan være? Har desverre ikke noe godt bilde for mobilen har for dårlig megapiksel.

T.M. (25.07.2011)

Svar:

Det høres absolutt ut til at du har funnet et tårnfalkreir. Eneste alternativ til denne er dvergfalk, som også hekker i slike gamle kråkereir, men dvergfalken er mer spesialisert på å jakte småfugl. Musespisingen tyder derfor mest på tårnfalk, en art som er veldig tallrik i Trysil.

Roar Solheim (25.07.2011)


#Diverse

Skjære med brukket vinge

Vi har i den siste uken sett en skjære som hopper rundt i nabolaget, med den ene vingen hengende ned. Det ser ut som en unge. Nå har vi klart å få tak i den, og lurer på hvordan vi skal gå frem for å hjelpe den på best mulig måte?

T. (24.07.2011)

Svar:

Dere kan holde den i en stor pappeske noen uker, mens dere gir den mat og vann. Skjærer er altetere, og kan fores med det meste, men f. eks. kattemat på boks kan være et godt alternativ.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Så en fugl i luften i Albufeira/Portugal som stod helt stille i luften i mange sekunder.
Har hørt at det er en som kalles "stiller`n", men
hva er det for en fugl?

O. (24.07.2011)

Svar:

Det høres ut til at du kan ha sett en tårnfalk. I dette området finnes også den nære slektningen rødfalk, som kan stille i lufta på samme måte.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Måseunge

Noen unger har plukket opp en måseunge , men vil ikke si hvor de fant den. Da de satte den fra seg kom det tre store måser som hakket på ungen . Jeg ble bekymmret og tok den med meg hjem (noe man ikke skal gjøre)
Det store spørsmålet nå er hva jeg skal gjøre med ungen? Skal jeg fortsette å ta vare på den og mate den , og isåfall med hva ??? Håper noen kan gi meg et raskt svar på dette !

N.N (24.07.2011)

Svar:

Måker er altetere, og kan fores med nesten hva det skal være av ukrydret mat. Fisk, kattemat, poteter, brød, korn osv - nesten alt går an. Hvis du ikke kan finne fram til foreldrefuglene, så er nok eneste utvei å fore opp måkeungen dersom du skal unngå å måtte avlive den.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Pilfink eller gråspurv hunn?

hei, jeg har to spørsmål:
1)Hvordan ser men forskjellen på gråspurv- og pilfinkhunn? jeg har både gråspurv og pilfink på fuglebrettet mitt, det hadde vært litt gøy om jeg kunne se forskjellen på hunnene:)
2) skal man mate fuglene hele året?

C. (06.06.2011)

Svar:

Hos gråspurv er hann og hunn ulike, mens hos pilfink er kjønnene like. Pilfinkene har varmt brun hette, hvitt kinn med sort flekk i det hvite.
Fuglene kan du fore året rundt, dersom du har lyst til det.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Fugleforing

Foring i hekketiden

Er det en god ide å fore fuglene i hekkesesongen? Kan det være skadelig for ungene på noe vis?

J..,.V. (07.06.2011)

Svar:

Dette er ikke noe problem. Voksne fugler som får fuglemat, får bedre tid til å finne insekter og småkryp til ungene, og dermed har de større sjanse til å få frem ungekullet sitt.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten grå fugl

For et par uker siden så vi her i Rana, Nordland, noen småfugler vi ikke finner i fugleboka.
De var på størrelse med en spurv, og var svært lite redde.
Vi så dem gjennom et vindu på 2-3 meters avstand mens de spiste mark i gresset.
Kroppen var grå, hodet hadde en grå kalott øverst.
Rundt halsen var det markerte sorte og hvite ringer, en av hver.

Hvilken fugl var dette?

Ø. (09.06.2011)

Svar:

Har dessverre ikke noen gode forslag til hva dette kan ha vært for noe.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

kråkeunge

Jeg har i 4 dager fulgt med på en kråkeunge som har falt ut av reiret, i en park midt i Oslo sentrum. Foreldrene har vært tilstede og jeg har ved flere anledninger sett de sammen med ungen. Men nå de siste 2 dagene har kråkungen vært med eller mindre alene, og den har sittet på omtrent samme plass hele tiden. I dag fant jeg den sittende helt fullstendig apatisk i høljregnet og den reagerte omtrent ikke da jeg strakte frem litt mat til den. Jeg tror den er veldig svak....Så spørsmålet er da; går det an å ta den innendørs en halvtimes tid, fått i den litt mat og varme, for deretter å sette den ut igjen (Det har regnet 3 dager i strekk så den er veldig pjusk og "ustelt")? Foreldrene har reir i nærheten, så de følger garantert med på'n!

A. (10.06.2011)

Svar:

Dette lar seg gjøre, men er egentlig ikke å anbefaler. Det er bedre å dytte mat i ungen der den sitter. Hvis den fjernes fra stedet, selv om det bare er for en kort stund, kan foreldrene oppfatte dette som at ungen er tatt av et rovdyr og borte for alltid, og dermed ikke lete etter den når den settes tilbake igjen.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Fuglekasser

Fuglesnapper??

Vi sliter veldig med mygg og har hørt at fuglesnapper kan hjelpe på problemet:) Er dette tilfelle, hvordan fuglekasse må jeg ha og kan jeg henge den høyt på garasjeveggen?

K. (11.06.2011)

Svar:

Du kan gjerne henge en fluesnapperkasser på en garasjevegg, men det kan godt hende at du f. eks. får kjøttmeis eller gråspurv i den. Fuglene kan ta en del mygg, men de klarer neppe å fjerne et myggproblem dersom det er så mye mygg at dere plages av insektene.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Kråkeunger

Hei. En dag for ca 3 uker siden hørte vi fuglelyder fra pipa. Etter å ha hørt på dette i et døgn, ble mannen i huset bedt om å ta ut fuglene (som mest sannsynelig hadde ramlet ut av rede OPPE i pipa) og avlive de, da jeg ser det som en bedre løsning enn sultedøden... Fuglene, to stk og et egg ble funnet, men avlivning ble ikke et alternativ... Trodde først de var skjæreunger, men det viser seg å være kråker. De bor for tiden på vaskerommet i et provisorisk rede, de har fått en grein oppunder taket og de blir foret med oppbløtt hundefor, kokt egg, rå eggeplomme, oppbløtt havregryn. De får sitte lenger på greina for hver dag, og vi forsøker oss på litt flytrening. Spørsmålet mitt er følgende; Når kan de settes ut og på hvilken måte? Og KAN de settes ut? De er veldig tamme. Er avlivning likevel et alternativ?

R. (13.06.2011)

Svar:

Jeg mistenker at dette er to kaieunger, for det er denne kråkefuglen som oftest kan bygge reir i piper. Det er fullt mulig å fore dem opp, men som du sier, så kan det hende at de ender som to veldig tamme fugler. Det er også mulig at de gradvis forvilles, men dette må de bruke tid på selv.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

HVA SKAL JEG GJØRE?

vær så snill svar sjøl om det ikkje e det dokkor egentlig ikkje ska svara opå! i morres så me nogen katter tygga på ein liten fugl, ein spurvunge, og me klarte ikkje å se på at de drepte an, så me tok spurven ud av kjeften ans, og me ane ikje kor foreldrene e, me kan ikkje setta fuglen udenfor fordi det e villkattar overalt me prøve å mata an og gi an drikka og det går veldig bra og me håbe på at an overleve sånn at me kan slippa an fri, men ka ska me gjør for å få an te å overleva te an kan fly, og kossen kan me forbreda an på kossen han ska overleve i det fri?

I. (13.06.2011)

Svar:

Ikke en enkel sak, for det tar tid og mye innsats for å fore opp fugleunger. De må fores jevnlig hele dagen.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Hjelpe fugler ut av låve, men ikke inn igjen.

Gråspurv overnatter på låven på Austrått gård. Avføring vanskeliggjør bruk, matservering med skitt på stoler og bord gir et dårlig inntrykk. Museal utstilling blir også forringet.
Portene må åpnes for transport, da kommer mange fugler inn. Vi er på utkikk etter en lyre, åpning, som kan slippe fuglene ut av bygget, men ikke tillater atkomst gjennom de samme lyrene. Finnes det noe slikt?

I.H.P.V.A.Y.H. (13.06.2011)

Svar:

Nei, jeg kjenner ikke til dette, annet enn at man kan konstuere noe på samme måte som ved fangst av fugler i fuglekasser for ringmerking. Ta direkte kontakt med undertegnede.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

hakkespett

Hei! Jeg har en ganske stor hakkespettunge som jeg fikk reddet fra 2 katter ikveld 15/6. Den lå på bakken og pep høylytt. Så en av foreldrene opp i stammen på et tre like ved. Har lagt den i en pappeske med teppe i på badet i håp om at den kvikner til så jeg kan sette den ut igjen. Er usikker på om den er skadet, halen ser litt skjev ut, bøyer nedover og litt til siden. Fått sjekket en vinge som ser bra ut. Finnes det noen som evnt tar imot skadede fugler nær jevnaker for pleie?

H.L. (15.06.2011)

Svar:

Det finnes dessverre ingen etablerte mottak for slike skadde fugler i Norge, annet enn at enkelte fuglefolk som har kapasitet og tid av og til kan hjelpe til.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Skadet skjæreunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, hørte idag et fælt rabalder utenfor huset, det var fullt av skjær som hylte. Viste seg at en katt hadde fått tak i en skjæreunge. Fikk jaget bort katten og lagt skjæreungen i ein kasse med litt brød og vann. Det ser ut som den sliter litt med å gå, klørne/foten ser ut til å vere bøyd innover, er det normalt? Er det noe håp vis beina er knekt?? Hvordan skal jeg eventuelt oppbevare fugelen, trur den er stor nok til å kunne fly.

E.S. (17.06.2011)

Svar:

Denne kassa ser i grunnen OK ut. Ha den der og for den (+ gi den vann) inntil den selv prøver å fly opp eller kan sitte på beina på en normal måte.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Fugleforing

Kan vi fore for mye?

Vi har en foringsautomat hengende utenfor vårt kjøkkenvindu. Ut over våren har forbruket av solsikkefrø vært moderat, men nå utover sommeren, hvor fuglene skulle ha gode muligheter for å finne mat i naturen, har forbruket tatt seg opp noe voldsomt (gråspurv, kjøttmeis, blåmeis og grønnfink m.a.). Nå lurer vi på om vi er for rause med for?? Torgunn og Ole Jensen i Skien

N.N (19.06.2011)

Svar:

Hvis dere har glede av foringen, så kan dere bare fortsette! Fuglene har stor nytte av dette, for de som har unger, bruker foret på seg selv og får bedre tid til å finne insekter og småkryp til ungene sine.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Skadd fugl

Hei, jeg fant en skadd fugl i hagen i dag. Den gjemte seg halveis inne i buskene når jeg fant den og jeg lurer på om den kan ha blitt skadet i går av de andre fuglene her ettersom det var en stor slosskamp her da. Den mangler en del fjær på hodet og er litt bar rundt øynene, har ellers ikke oppdaget noe feil med den. Den virker litt sliten men lettet et par ganger når jeg skulle fange den. Siden den er veldig stor vet jeg ikke helt hvor jeg burde ha den, er litt redd for at den skal komme seg rundt i huset, men vil ikke sette den ut tilfelle katter osv.

Fuglen er gråsvart, har store blå øyne, og en rød strek på den ene siden av nebbet.

S. (19.06.2011)

Svar:

Vet ikke helt hva dette kan være, et bilde hadde hjulpet. Forsøk å få lokale fuglefolk der du bor til å se på den og vurdere skadene.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Skjærer utenfor soveromsvindu

I et tre et par meter fra soveromsvinduet mitt bor det en skjærefamilie. De bråker konstant, gir seg aldri! Nå har de bodd der i 2-3 år, og jeg begynner å få øreverk av å sove med ørepropper. Jeg bor i tettbygd strøk, så kan ikke kaste noe etter dem. Skulle gjerne klart å jage dem noen titalls meter til et lite skogholt på andre siden av huset. Noen forslag??

I. (21.06.2011)

Svar:

Dessverre, nei. Dette er slett ikke enkelt. Det ser ut til at skjærer har forkjærlighet for enkelte områder, og selv om de mislykkes med reiret på ett tomteområde, så bygger de ofte heller nytt reir på samme sted året etter enn å flytte til en nabotomt. Hvis fuglene er så plagsomme at det er et helseproblem, så er dette faktisk en sak for kommunelegen å ta tak i (!)

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

hvor lang tid går det på at kjell sine eg klekker

jeg lurer på hvor lang tid det er til kjellene sin egg klekker

N. (21.06.2011)

Svar:

Tjeldene burde ha klekket egg for lenge siden, de pleier ikke å ligge og ruge så sent på året som nå.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Svart hvit fluesnapper.

Vi bor i Levangerkomune. Et fluesnapper par bygget rede i en blomsterampel,somhenger i ingangspartiet av huset der v bor. For ca 3 og en halv uke siden la de 5 egg. De er ikke blit klekket enda. Vi må benytte dette ingangspartiet flere ganger i dagen. Er det noen sjanse for at disse eggene blir klekket ?.

E.M. (23.06.2011)

Svar:

Det høres ikke slik ut. Kanskje har foreldrefuglen(e) forlatt reiret?

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Modern Talking

I nabolaget mitt kan jeg ofte høre en fugl som kvitrer på en veldig interessant måte. Tonalt høres det ut som de første melodilinjene til Modern Talkings "Brother Louie". Altså melodien til ordene "You're no good, can't you see".

Har du peilig på hva slags fugl dette kan være snakk om?

I.V. (07.07.2011)

Svar:

Dessverre ikke, og mest fordi jeg ikke kjenner denne melodien.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Hei!

I en småfuglkasse jeg sjekket 18. Juni, på fjellet i Valdres, lå det et kull med døde, nesten nyklekte unger. Redematerialet var av mose, så jeg antar at det var meiser. Dagen etter gikk jeg for å fjerne redet og de døde ungene slik at de ikke skulle råtne i kassa, og for at kassa kunne bli brukt på nytt. Da jeg dagen etter åpnet kassa igjen så jeg til min overraskelse ingen døde unger, men et egg! De døde ungene var altså kastet ut, og det gamle reiret gjenbrukt av et kjøttmeispar jeg observerte i etterkant.

Er det normalt at hullrugende fugler kaster ut eventuelle døde unger fra en forlatt kasse og deretter bruker det gamle redet istedet for å bygge nytt? Jeg har hørt at de instinktivt bygger rede, og at det er derfor man må rydde ut av kassene på høsten.

J.H. (23.06.2011)

Svar:

Jeg mistenker at meisene kan ha rukket å bygge nytt reirmateriale oppå de døde ungene, og ha lagt egg der, for det er ikke vanlig at de kaster ut slike rester selv. Derfor bør man alltid rense ut fuglekasser om høsten, hvis ikke vil de vanligvis fylles med gammelt reirmateriale.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Stillitsinvasjon?

Hei!

Hører det er mange observasjoner av stillits i oslo nå, og har selv for første gang observert et par i oslo vest. Vet man hva som skjer, og hva det skyldes?

N.N (23.06.2011)

Svar:

Stillits ser ut til å ha blitt mer vanlig i Sør-Norge de siste tiårene. Det behøver ikke å være snakk om noen økning akkurat nå, bare samling av lokale fugler som spiser frø fra utvalgte planter. Hvorfor stillitsen har økt, er ikke kjent.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Fugleforing

Mating av fugler om sommeren

Hei!
Har hørt at man ikke skal mate fuglene med solsikkefrø om sommeren,er dette riktig?

G. (24.06.2011)

Svar:

Nei, du kan mate fuglene med dette hele året!

Roar Solheim (24.07.2011)


#Fugleforing

mating

vi har en flaggspett,spettmeis meiser og pilfinker på besøk ennå. mannen min la ut noen mandler og det er de helt ville etter. har hørt hunder ikke skal ha det. er dette farlig for disse fuglene?

R. (25.06.2011)

Svar:

Nei, vanligvis ikke, men jeg har også hørt at bitre mandler kan være problematiske. Et annet veldig attraktivt alternativ er hasselnøttkjerner!

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten fugl

Hei. Så en flokk veldig små fugler som spiste nektar fra blomster. Fuglene hadde ekstremt raske vingeslag,flygesettet kunne nesten minne om hvordan kolibrien står stille i lufen. Den var brunspraglet, og så ut som den hadde en gul stripe på langs ved vingene. Kom ikke så nært de,så er usikker om stripen var gul eller hvit. Den er lett, siden den kunne sitte på de tynne blomstene å spise. Lurer på hva slag fugler det var. Bor i Oslo.

S. (08.07.2011)

Svar:

Ikke helt lett å si hva du kan ha sett. Ingen fugler i Norge oppfører seg eksakt slik som kolibriene gjør (de finnes bare i Amerika), men mange arter kan av og til spise pollen fra blomster.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

skadet måke unge

Har en måkeunge på utsiden som drar innimellom på vingen, de andre måkene stuper ned og vil tydeligvis ha ungen bort. Har gitt den mat og den spiser godt, men den har ett sår bak vingen. Vet noen om en plass jeg kan henvende meg slik at fuglen kan få hjelp, bor i Skien.

N.N (10.07.2011)

Svar:

Gå inn på NOF hjemmesidene (www.birdlife.no), se under organisasjon og fylkeslag - der finner du en del kontaktpersoner i Telemark.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Ravn

Hvilke områder nær Oslo hekker det ravn?
Hvis man finner en ravneunge som har falt ut av redet, kan man mate den da?

E. (14.07.2011)

Svar:

Sannsynligvis hekker det ravn mange steder, både i og omkring Oslo, men jeg kjenner ikke enkelt-lokaliteter. Kråkefugler er altetere, og kan fores med det meste av ukrydret mat.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Måkeunge funnet!

Hei! Vi har ett reir oppe på pipa og der hadde to måkeunger falt ut.
Den ene døde da det er mange katter i området som lusker rundt.
Prøvde å la naturen gå sin gang, men klarte ikke fortsette da vi så det brutale som skjedde med den forrige ungen.
Foreldrene våktet da de datt ned på verandaen.
De satt å passet på, men med en gang det kom en katt eller noen folk flyver de opp til redet, der det er to til.
Den er ca 2-4 dager gammel.
Hva skal vi gjøre?
Prøvde å sette den opp igjen, men den falt etter noen minutter og utrolig nok overlevde måkeungen 6 meter.
Vi kan ikke risikere at denne blir spist opp av kattene i nabolaget.
Hvordan skal vi best mulig oppfostre den?
Vi vet at naturen vanligvis ordner opp selv, men dette er et unntak.
Kan dere være så snille å gi ett klart svar på hvordan vi skal ta vare på den?
Please svar fortest mulig.

Mvh

Tiril og Annette.

N.N (15.07.2011)

Svar:

Dette er slett ikke enkelt. Det er tidkrevende å fore opp en måkeunge, som må ha fisk eller lignende til å begynne med. Måker er altetere, og kan fores med mye forskjellig når de blir større. Det er trolig fiskemåke det er snakk om her, og de har i stadig økende grad begynt å hekke på hustak. Egg og små unger er da sikre mot rødrev, mink og andre rovdyr på bakken, men måkene får problemer når ungene begynner å falle eller hoppe ned fra taket.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Fugler i vinduet

Hei.

I desember 2010 flyttet vi inn i vårt helt nye hus. Nå, 6 måneder etter sliter vi VELDIG med fugler som flyr i vinduene. Det er alt fra små til litt større (15cm store). Har du noen råd til hva jeg kan gjøre? Det er snakk om så og si alle vinduene her. Et par av de kan man se tvers gjennom huset, men enkelte er bare vanlige vinduer inn til soverom. Råtomter på begge sider med en del trær.

S.J. (24.07.2011)

Svar:

Dere bør forsøke å klistre rovfuglsilhuetter på vinduene. Slike får dere fra Natur og fritid, Lista (NOFs eget firma), 38393575, eller gå inn på nettet. Noe annet er eventuellt å henge nett foran de verste vinduene for en stund.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en sandlo ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Vi var på fjellet ca 600 moh da 2-3 stykker av denne type fugl fløy i nærheten av oss. Området er godt over tregrensen og hovedsakelig steinete, med noe mose og lyng. I nærheten ligger det også et lite vann/våtmarksområde. Bildet er tatt med full zoom og er derfor ikke av beste kvalitet. Bildet er tatt ved Øksfjord i Vestfinnmark. Kan det være en Sandlo.

T. (24.07.2011)

Svar:

Ja, dette er en sandlo.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Kjøttmeisas vårsang

Jeg undres over at i år har vi ikke hørt kjøttmeisa synge "tittify", sikkert dårlig ordvalg, men du skjønner sikkert hva jeg mener, tidlig på våren synger den jo "judit judit", og senere går den over til å synge "tittify", men i år har vi altså ikke hørt "tittifysangen", vet du hva det kan skyldes?

N.N (04.06.2011)

Svar:

Nei, dessverre. Kjøttmeisene kan variere både mellom områder og mellom individer, i tillegg til at den enkelte meisen kan veksle en del. Jeg vet ikke hva som forårsaker disse forskjellene.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Økologi og atferd

Orrfugl - antall egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisan
Kom over et orrfuglreir i dag med 12 egg.
Er denne spesiellt produktiv?
Har aldri funnet med mere enn 9 tidligere.

N.N (07.06.2011)

Svar:

Ja, dette er nok lagt av ei orrhøne som har hatt god næringstilgang.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dere ut i fra bildet se om dette er makrellterne eller rødnebbterne ?
Bildet er tatt ved Strynsvatnet, den var veldig elegant og artistisk i lufta.
Mvh Oddmund

O.K.Å. (11.06.2011)

Svar:

Jeg tror dette er en makrellterne, bl. g. a. på den sorte nebbspissen, men det er ikke alltid lett å se forskjell på disse to artene.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Fugleforing

fuglemat

hei.Får masse rester igjen av kaninblandingen min som kanina ikke spiser.det er mye korn og noen slags nøtter.Kan jeg gi det til fuglene eller er det noe som kan være skadelig for dem??

M. (13.06.2011)

Svar:

Nei, dette er ikke skadelig for fugler, bare gi det til fuglene.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugleunge er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ligner en finkefugl. Her i området fins i hvert fall grønnfink, bokfink og bjørkefink.

G. (11.06.2011)

Svar:

Bildet er besvart annet sted. I alle fall en finkefuglunge.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Kongeørn

Hei!
Kan dere gi meg litt utfyllende informasjon om atferden til kongeørna? Altså, hvilke lyder, eller evt. bevegelser bruker de for å kommunisere med hverandre? Kommuniserer foreldrene og barn på samme måte som det par gjør?
Og hvor lenge kan denne fuglen leve? Hvor høyt, og fort kan den fly?
Jeg har lest at kongeørnparet forsvarer et territoreum, men hvor stort er det vanlig at dette er? Og holder et par sammen hele livet?
Og så lurer jeg på hvordan kongeørna jakter, og hvor mange ganger pleier den i gjennomsnitt og lykkes?
Til slutt: Har kongeørna noen naturlige fiender? Hvordan klarer den seg her om vinteren? Hvordan slåss den, når den skal jage bort inntrengere fra territoriet? Hva spiser den året gjennom?
Og hva foregår egentlig under hekketiden? Hvordan foregår parringen? Ruger bare hunnen, og hva gjør i så fall hannen i mellomtida?
Hvor vanlig/sjeldent er det at to unger vokser opp? Hvor lenge holder avkommet seg til foreldrene? Og blir ungen(e) jaget fra territoriet når de er blitt store nok til å klare seg selv, eller bare flyr de sin vei når tiden er inne?

Hilsen Anonym

A. (13.06.2011)

Svar:

Dette spørsmålet er altfor omfattende til at vi kan svare på det her. Du må selv søke i databaser eller fuglebøker etter alle disse dataene.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Økologi og atferd

HEI HAVSULE

hvordan finner havsulen mat ?

N.N (10.06.2011)

Svar:

Den stuper ned fra 20-30 m over havet, og forsøker å ramme sild eller andre stimfisker.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

grå fluesnapper?

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette en grå fluesnapper, eller svarthvit?

G. (13.06.2011)

Svar:

Dette er en gråfluesnapper.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Trekkfugler

Trost

Hei, i sangen "alle fugeler" sies det at trosten forlater landet om vinteren, men jeg ser enda flere troster om vinteren enn om sommeren. Er det bare tull det med at de flyr vekk om vinteren?

A.B. (02.06.2011)

Svar:

Nei. De fleste trosteartene trekker ut av Norge, men svarttrost og gråtrost kan prøve seg på å overvintre, spesielt langs kysten av Sør-Norge.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Økologi og atferd

Hakkespett?

Hei! På hytta som ligger ved kysten i barskog (Rogaland), har det kommet hull i veggen bl.a inn til utedoen. Det ser ut som at det kan ha sittet en fugl der og hakket for det er merker etter klør. Kan det være en spett som har gjort dette og hvorfor? Er det isåfall vanlig at spettene lager skade på husvegger? Lurer også på hvorfor spettene trommer?

I. (13.06.2011)

Svar:

Du har mest sannsynlig hatt besøk av flaggspett - det er denne arten som oftest lager hull i vegger. Svartspetten kan også gjøre dette, kanskje også grønnspett.
Spettene trommer av samme grunn som at mange fugler synger - det er deres måte å si i fra at de bor i området, og kanskje at de vil tiltrekke seg en make.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fink?

Så idag 22 juni kl 08.00 i Gaustadbekkdalen i Oslo en finkelignende fugl som hadde i all hovedsak en intens gul kropp med sorte striper/felt og svært røde kinn - hva kan det ha vært? Den satt på en et høyt strå, men jeg hørte ingen sang.

T.E. (22.06.2011)

Svar:

Kanskje du har sett en stillits - sjekk denne i fugleboka.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Fuglekasser

Gransanger/Løvsanger

Jeg hadde problemer med hakkespett som utvidet hullet i fuglekassen i fjor. Derfor monterte jeg en metallplate med åpning 27 - 28 mm der i håp om å få blåmeis til å hekke i år. Vel, det er ikke blåmeis som hekker her og jeg prøver å finne ut hva det kan være, men det nærmeste jeg kommer er gransanger eller løvsanger. Det har vært fluesnappere som har prøvd å komme inn, men de klarer det ikke. Må det være en meis?

E.L. (22.06.2011)

Svar:

Ingen sangere hekker i fuglekasser, så det må nok være noe annet du har fått besøk av. Men jeg kan ikke si hva slags art dette er, uten nøyere beskrivelse.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

ringdue som ikke klarer å finne mat selv

Hei, vi har funnet en liten ringdue for 6 uker siden. Han var veldig ung og skadet. Vi tok han med hjem, matet han og nå er han blitt stor og flyr ute. Men på denne måten har han vokst opp hos oss, han har blitt veldig tam og han klarer ikke å finne mat selv. Selv om han er ute i naturen, kommer han tilbake hver dag for å få mat. For noen dager siden tok vi han med til skogen, sånn at han kunne leve der på egen hånd. Men han kom tilbake og var kjempe sulten, så hva kan vi gjøre for at han klarer å finne mat selv? Hilsen Denise

D.P. (13.06.2011)

Svar:

Fugler som er foret opp på denne måten, må gradvis lære å finne mat selv. Hvis dere brått setter en slik fugl ut i skogen, vil den mest sannsynlig sulter i hjel eller bli tatt av en rovfugl/rovpattedyr.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Økologi og atferd

småfuglenes "revir"

Takk for svar på mine to foregående spørsmål.Lurer på hvor stort område eksempelvis sort/hvit og grå fluesnapper,blåmeis og kjøttmeis har i forhold til artsfrender. Er det store forskjeller på de forskjellige artene av småfugl. Svaler og stær er jo veldig selskapelige.
Leste også i et svar et annet sted her at vi ikke har fugler i Norge som spiser bier. Som birøkter har jeg opplevd flere ganger at kjøttmeisen sitter i flyhullet til bikuben og plukker døde bier om våren. Vi har også i en bigård vært plaget av at flaggspetten hakker hull i kuben og ødelegger tavlene. Når den har vært på ferde blir det et ca 5 cm stort hull tvers igjennom kuben.

L. (14.06.2011)

Svar:

Selv om enkelte fugler kan plukke bier, lik kjøttmeisen du beskriver, så er det ingen arter i Norge som har spesialisert seg på bier som hovednæring. Hvis fuglene kan komme til selve bikakene, så er nok mange interessert i dem (honning og larver).
De fleste småfugl har territorier som gjør at de må¨ha 10-50 meter til nærmeste nabo. Enkelte arter forsvarer ikke leveområdet, men hekkeplassen og maken sin (stær, svaler).

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Fugl puster tungt!!!!!!!

Hei.
Jeg lurer på om det er normalt for en fugl å puste med munnen, du hører at den 'peser'? (den har munnen åpen)
Den spiser og drikker ellers normal.

og jeg lurer på om dere vett hva som forårsaker dette og hva det er som kan gjøres for å bli kvitt dette?

og et spørsmål til, har en liten kråke i hagen, men ingen tegn til at foreldrene mater den. Hvor ofte pleier kråke foreldrene å mate ungene sine?

Hilsen en fugle venn :)

N.N (16.06.2011)

Svar:

Fugl som peser med åpent nebb, kan være stresset. De gjør dette for å kjøle ned kroppstemperaturen. Kråkene forer ungene sine vanligvis flere ganger i løpet av dasgen, men det kan nok variere hvor lang tid det går mellom hver mating, avhengig av hvor lett foreldrene finner mat.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kveldsfugl

God kveld! Hver eneste kveld de siste tre til fire ukene har det kommet en fugl over himmelen som kvekker to ganger for så å kvitre gjentagende, mellom ti og elleve hver kveld. Den er nok litt mindre enn en trost men siden den alltid kommer i skumringen ser jeg ikke detaljer. Den bruker vingene tilnærmet kontinuerlig med svært korte pauser og er overhodet ingen seiler.

M. (18.06.2011)

Svar:

Jeg tror du har sett og hørt en rugde, selv om den er større enn en trost.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

hei
har en fugl som flyr rundt i hagen min som jeg lurer på hva slags fugl det er ,den er brulig ,middels stor ,kranglevoren og har en utrolig merkelig kvitrelyd som hørtes ut som en elektrisk saks eller noe sånt.
håper dere kan hjelpe min nysgjerrighet

N.N. (20.06.2011)

Svar:

Dessverre, jeg klarer ikke å finne hva dette kan være for noe, spesielt ikke når du sier at den er "kranglevoren".

Roar Solheim (24.07.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

heipiplerke eller trepiplerke?

Bilde vedlagt spørsmålet

O.R. (13.05.2011)

Svar:

Dette ser mest ut som en trepiplerke for meg.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Diverse

Når drar stæren til syden?

Jeg bor i Moss, og de siste dagene nå har jeg sett store mengder stær i flokk, akkurat som om de samler seg for å dra til syden? Har også sett andre småfugler i store flokker på hummelen. Er ikke dette tidlig?
Dagen før jordskjelvet i Oppland var det hundrevis av fugler i trærne der jeg bor. De "skravlet" noe veldig. Kunne de merke at noe ville skje?

W.N. (23.07.2011)

Svar:

Stærene forlater Norge i september-oktober, men etter at ungene har forlatt reiret, samler stærene seg i stadig større grupper og flokker utover sommeren. Fugl og pattedyr kan ofte merke jordksjelv før vi gjør det.

Roar Solheim (24.07.2011)


#Økologi og atferd

fugle egg

hvilken tid på året KLEKER SVARTTROSTEGG

H. (23.07.2011)

Svar:

Svarttrost og andre troster har vanligvis reir og egg fra slutten av april og utover. Første kull klekkes gjerne i mai, men svarttrost kan ha to kull i løpet av sommeren.

Roar Solheim (24.07.2011)

««første 42 277 - 42 326 av 50 273 siste»»