Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 822 til 41 871 av totalt 49 935 spørsmål «forrige neste»
Gulerle eller noe annet ?
Beklager det meget dårlige bildet.Men er det mulig å se hva dette er ? ( bildet er fra mai 2005 )Det nærmeste jeg finner i fugleboka mi er såerle..
K.J. (06.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Ja, dette er en gulerle hann.
Roar Solheim (06.08.2011)
grå gås
vi har for første gang observert 2 grå gås på en sand strand her hvor vi bor, Blekestrand, Arendal kommune. De er der enda. Vi har bodd her siden 1968. Ellers har vi hegre og skarv, og svaner og flere endetyper, men aldri før har vi sett grå gås. Er dette normalt?
K.F. (18.04.2011)
Svar:
Ja, det er flere arter grå gjess som kan dukke opp langs Agderkysten. Grågjess hekker flere steder, og kortnebbgjess trekker forbi kysten midt i april, på vei til Svalbard. De kan av og til lande for å raste, men vanligvis ser man dem bare når de flyr over.
Roar Solheim (06.08.2011)
Ærfugl
Hva spiser ærfuglungene? :)
H. (22.06.2011)
Svar:
Kanskje det samme som de voksne, dvs blåskjell, men i mindre størrelser? Ellers tar de trolig både småkryp og kanskje noe vegetasjon, men dette er kvalifisert gjetning, for jeg kjenner ikke til noen omtale av ærfuglungenes diett i noen bøker, dessverre.
Roar Solheim (06.08.2011)
Fuglemor har vært borte fra ungene sine i flere timer
Jeg lurer på om fuglemoren har blitt skremt vekk fra reiret. har ikke sett henne på flere timer. Ungene er to dager gamle. Er det vanlig at de forlater reiret så lenge. Reiret er i en gammel lame på balkongen min og fuglemor har vært vant til at jeg er der ute uten og virke forstyrret av det. Nå er det en katt som sitter på gjerdet og følger med, men den kan aldri komme opp på balkongen.
R.L. (05.08.2011)
Svar:
Nei, fugler bruker ikke å være vekk så lenge, så her kan det ha skjedd noe med hunnfuglen. Hun kan ha omkommet eller blitt drept av et annet dyr, slikt skjer jo også når fuglene har egg eller unger, og det er det ikke mye man kan gjøre noe med, dessverre.
Roar Solheim (06.08.2011)
Stor brun fugl, lang krokete hals
Hei.. kom kjørende mellom morgedal og seljord ein morgen, 24.juli, då eg plutselig oppdaget ein diger brun fugl, som lettet fra veikanten/veien, rett foran forankjørende bil... den fløy ca 1 meter over bilen, og vingespennet var betydelig større enn bilens bredde. (bilen var en suv), så vil annta at vingespennet var godt i overkant av 2 meter. Det var ingen ørn... den var knallbrun, hadde ein lang og krokete hals, ( lignet litt på hegrens hals), og fløy med lange, sakte vingeslag... fikk ikkje så veldig godt signalement, sidan den var omtrent 20 m frå bilen, og kom litt brått på... har lurt litt på ka for fugl dette kunne være...?? forslag??
Å. (05.08.2011)
Svar:
Det eneste jeg kan finne som kommer noenlunde i nærhete, og som ikke er en ørn, kan kanskje være en trane. Den har lang hals, stort vingespenn, og kan være nokså brunlig på ryggen om sommeren.
Roar Solheim (05.08.2011)
Kråke
Hei.Bor i åsane utenfor Bergen og har i det siste observert noe som må være en kråke men, den har endel Hvite fjær på vingene og halen.sett den ofte nå i sommer men,ikke klart å få bilde av den enda. kan den være krysset med en annen art? kanskje skjære? mvh. Petter
J.P.J. (05.08.2011)
Svar:
Dette er en ganske vanlig pigmentfeil hos mange unge kråker, og skyldes trolig mangelfull tilgang på mat under oppveksten.
Roar Solheim (05.08.2011)
Hvilken fugl lager denne lyden
En kollega av meg har hengt seg opp i en lyd som hun er sikker på kommer ifra en fugl utenfor der hun bor. Hun hører det hver kveld.
Høres ut som om noen puster ut etter en snork, altså bare den plystre lyden
Vet du hva dette kan være?
K. (05.08.2011)
Svar:
Kan det være snakk om tiggelydene fra hornugleunger?
Roar Solheim (05.08.2011)
Bøksanger?
Er dette en bøksanger?
N.N (05.08.2011)
Svar:
Nei, dette er nok mer sannsynlig en løvsanger.
Roar Solheim (05.08.2011)
Vepsevåk??????????
er dette en vepsevåk
J.O. (05.08.2011)
Svar:
Nei, dette ser mer ut som en musvåk for meg, men bildet er ikke godt nok til å bli 100% sikker.
Roar Solheim (05.08.2011)
Hva slags fugl kunne dette være?
Jeg holdt på å kjøre på en liten fuglunge i dag (4.8.2011). Ble svært overrasket over dette siden vi er i august og dette var ved Sofiemyr-banen. Altså langt fra vann. Ungen var litt større enn andunger flest, lodden, relativt lang hals. Den var lys brun med mørkere prikker. Løp fort, alene over veien.
E.A. (04.08.2011)
Svar:
Vanskelig å si hva dette kan ha vært, men en vadefuglunge er nokså nærliggende.
Roar Solheim (04.08.2011)
Gråfluesnapper eller svarthvit fluesnapper hunn?
G. (04.08.2011)
Svar:
Jeg er ikke sikker, men dette ser mest ut som en ung gråfluesnapper, pga antydningene til streker i strupen.
Roar Solheim (04.08.2011)
Hvilken fugl så jeg?
Hei
Jeg var på tur i øyerfjellet da jeg skremte opp en fulg jeg aldri har sett før. Det var helt klart en rovfugl. Den var helt svart og hadde gult nebb. Først tenkte jeg at det var en ravn, men jeg mener den var større, også stusset jeg på fargen på nebbet. Skremte den opp ti meter foran meg, også seilte den majestetisk noen hundre meter før den slo seg ned i et tre. Hadde vært veldig gøy å få greie på hva jeg så.
Mhv
Erik
E. (04.08.2011)
Svar:
Ikke godt å si hva du har sett. Det er ingen så store fugler i Norge som har disse fargene. Noen våker kan være veldig mørkebrune med gulfarge rundt nebbet, men du vil neppe oppleve dem som helt svarte.
Roar Solheim (04.08.2011)
ørnejenta
er historien om ørnejenta sann?
http://www.nationen.no/2010/11/15/rovdyr/svanhild_hartvigsen/havorn/6274004/
H. (04.08.2011)
Svar:
Denne historien baserer seg på noe som er fysisk umulig, nemlig at en havørn skulle ha løftet et barn som veide mange ganger det havørnene klarer å lette med (som bare er noen få kg). Derfor må det være noe annet som har skjedd med jenta enn at en ørn har løftet henne dit hun ble funnet. Hva som skjedde i virkeligheten, kan man bare spekulere over, men ønerovet kan faktisk ikke ha funnet sted, og dette er dermed en historie som ikke har rot i virkelighetens verden.
Roar Solheim (04.08.2011)
Vandrefalk?
Fleire bilder.
Dere kan svare på henvendelsen på web-sidene.
N.N (03.08.2011)
Svar:
Ja, vandrefalk ungfugler.
Roar Solheim (04.08.2011)
Vandrefalk?
Eg trur dette er to unger av vandrefalk. Bilde tatt 27.juli.
Beklager dårleg kvalitet, tatt på 200m.
Sat og tigga heile tida.En tredje falk som sikkert var en av foreldra satt 100m unna.
Dette er ihvertfall fjerde året desse falkene har hekka her.
Anslår at ca.10 unger er komt på vingene desse åra.
Skal sende fleire bilder.
E.F. (03.08.2011)
Svar:
Ja, dette er årsunger av vandrefalk.
Roar Solheim (04.08.2011)
Gås?
Hei, jeg bor i Skien i Telemark. Lurer på når grågås ol. reiser sørover igen, er det noen "normaltid" for det?. På Søndag ettermidag så jeg tre store flokker med noe jeg tror er gås, de hadde rettning sørover. På Tirsdag kveld 22,30 og i kveld(ons.)var det på nytt store flokker på vei sørover. Men er det ikke litt tiderlig nå i starten av August?
A.S. (03.08.2011)
Svar:
Spørsmålet er om det er gjess eller skarv du har sett.- Skarver blir ofte tatt for å være gjess når de flyr i plogformasjon, og de kan fly høyt også. Ellers kan det være lokale gjess som flytter seg. Gåsetrekkene starter ikke før i midten-slutten av august.
Roar Solheim (04.08.2011)
Undulater
Hei, vi hadde 2 undulater fra begyndelsen og de fikk tilsammen 7 unger til nå. Men hun hadde noen unger i rugekassen også rømte moren ut fra fuglehuset. Nå har vi bare faren og ca. 11 unger. Ungene i rugekassen hadde fjær.
Kommer ungene til å overleve? :O
S. (04.08.2011)
Svar:
Dette må du spørre undulatspesialister om; her behandler vi bare spørsmål om viltlevende fugler.
Roar Solheim (04.08.2011)
Fugl i Pasvikdalen
Hvilken fugl er dette? Den likner en snipe men fant ingen som liknet i fuglboka.
H.L. (03.08.2011)
Svar:
Bildet er for dårlig til at jeg kan si noe sikkert.
Roar Solheim (03.08.2011)
Spørsmål:
Jeg har den store gleden av å ha en del duekoloni i hagen. Jeg våkner hver morgen kl 6.00 av: ko-ko-ko-ko-kooo som de synger mange ganger etterhverandre og tilsutt en kort koko.
Det høres veldig poetisk ut og derfor kaller jeg de poesiduene. De er tjukke,grå, har rosa og grønnskimrende bryst og en hvit flekk i nakken. Når de flyr høyt lager de nesten alltid små pipelyder og når de flyr fra tre til tre flakser hardere med vingene enn noen annen fugl jeg kjenner. Er dette skogsdue?
L.A. (03.08.2011)
Svar:
Du har beskrevet ringduer. Desverre kaller mange dem feilaktig for skogsduer, til forveksling med den arten som faktisk heter skogdue. Den hekker i hule trær, og er mindre enn ringdua.
Roar Solheim (03.08.2011)
Fugleegg?
I dag i skogen fant vi egg som lå på bakken blant brennesler. Samme størelse som hønsegg, men tykkere skall.
De var kvite med små prikker. 4-5 stykker. Vi så ingen fugler, men hørte noen som laget en "hisse"-lyd.
N.N (03.08.2011)
Svar:
Ikke godt å si hva dette kan være. Det er neppe noe annet enn fugleeggt, og beskrivelsen kan minne om skogsfuglegg. I så fall er det egg som en mår eller rev kan ha lagret, for skogshønsene legger ikke egg senere enn litt ut i juni.
Roar Solheim (03.08.2011)
Hva slags fuggel er dette tro?
Den holder seg rundt leikeplassen der vi bor(Solbergelva utenfor Drammen). For en ukes tid siden var de 2, men nå har vi ikke sett den ene på noen dager. Den er ganske slank i kroppen og leiker/flyr rundt og tjatrer med skjærene, men lager ikke samme lyd. Den er helhvit og har en ganske lang stjert. Har flere bilder, men kun som er tatt med iPhone.
J.V.L. (03.08.2011)
Svar:
Dette er en hvit skjære, trolig en genfeil slik at fjærene ikke tar opp farge under utveksten.
Roar Solheim (03.08.2011)
Storlom eller smålom?
Hei,
Så fra stue vinduet en dykker i Tuvatnet i juli. Nydelig fugl og det så ut den var alene midt på vatn, veldig opptatt med svømme fram og tilbake, virket urolig. Tirsdag så jeg samme fuglen igjen, mye grått, brun flekk rundt halsen og tydelig svart nebb. Kan det være storlom eller smålom?
E. (03.08.2011)
Svar:
Dette er en smålom, med rød(brun) strupeflekk.
Roar Solheim (03.08.2011)
Prestviken,Herdla
Har jeg rett når jeg mener å ha fanget opp Grågås og Skarv pluss en for meg ukjent måse (Sildemåke?) og and?
G.E.S. (03.08.2011)
Svar:
Her er det storskarv, gråmåke (foran skarvene), grågjess og hybrider mellom grå- og kanadagås (lyse kinnflekker). Endene i bakgrunnen klarer jeg ikke å bestemme.
Roar Solheim (03.08.2011)
Hvilken fugl er dette?
N.N (03.08.2011)
Svar:
Steinskvett.
Roar Solheim (03.08.2011)
Brushøns ikke Grønnstilk
Takker for svar.Veldig artig å få respons så raskt. Jeg vil gjerne sende et bilde til for min mann stusser ennå. Er det slik at vi har sett veldig unge individer.Kjønn? Vi observerte ikke antydning til karakteristiske halskrager.
G.E.S. (02.08.2011)
Svar:
Ja, dette er nok unge individer. Men hannene mister også kragene etter parringstiden, og får en høstdrakt lik hunnfuglene, og ikke så ulike disse ungfuglene som på bildet.
Roar Solheim (02.08.2011)
Grønnstilk?
Traff på disse på Herdla i dag. Bildet er dårlig,men er de mulig å srtsbestemme? jeg tror det er Grønnstilk, men er usikker.
G.E.S. (02.08.2011)
Svar:
Nei, dette er brushøns.
Roar Solheim (02.08.2011)
Hekkende måke i august
En måke (så langt jeg kan se en krykkje) har flyttet inn i et fraflyttet skjorareir i vår hage. Den ligger nå og ruger på 3. uka i toppen på en stor furu. Spørsmålet er, er det vanlig at krykkja kommer med to kull unger på samme sommeren, og er det vanlig at den også hekker i trær?
R.F.E. (02.08.2011)
Svar:
Nei, dette er nok ikke en krykkje, men heller slektningen fiskemåke - det er denne arten som hekker på slike steder som du beskriver. Men det var veldig sen hekkestart, og det spørs om den klarer å få fram unger nå. Følg med på hvordan det går. Ta gjerne noen bilder og rapporter til Fuglevennsidene.
Roar Solheim (02.08.2011)
due som mangler fot
da jeg ventet på bussen så jeg en due som manglet fot med gripeklør på ene beinet. den tok seg fram med å vekselvis gå på det beinet som bare hadde en knokkel i enden. kjenner fuglen stor smerte av å gå på den? hva kan jeg gjøre? vurderte å fange den i et bur og ta den med til dyrlege. har for øvrig sett flere fugler på gaten som har fått forvridd og/eller mangler noen av klørne.
R. (02.08.2011)
Svar:
Bare la fuglen være. Det er faktisk ganske utrolig hvor store handikap fugler og pattedyr kan leve med. Fugler har en annerledes smerteopplevelse enn oss pattedeyr, og det er ikke sikkert at fuglen kjenmner noen smerte fra den degenererte foten.
Roar Solheim (02.08.2011)
Hubro
Jeg har oppserver en hubro noen gange i mit nerområde som er ovenfor Bjørnsgår skole på Kapp i Østre Toten så jeg lurte på om det er en som kan holde til her. Det er ikke store skogen her men virker som det er bra med fugleliv der har oppserver hønsehauk der å.
S.R.H. (02.08.2011)
Svar:
Det kan godt holde til hubro i området, men spørsmålet er om det kan være en hornugle du har sett (?).
Roar Solheim (02.08.2011)
Rødtstjert?
Jeg var på fjellet nord for Røros, der så jeg en fugl, mindre enn en trost meg grått hode, bortsett fra et hvit felt midt oppå hodet. Ryggen var grå, vingene og stjerten så mørke ut, men den hadde et rådbrunt bryst,(og mage)og så litt hvit på undersiden. Lurer på hva den fuglen heter.
A.L.Z. (02.08.2011)
Svar:
Dette er nok en rødstjert hann.
Roar Solheim (02.08.2011)
Spetter
Har eg rett når eg påstår at dette ikkje er flaggspett, men hvitryggspett? Litt diffust bilde. Bildet er tatt tidlig morgen i dag!
B.S.V.5.F. (02.08.2011)
Svar:
Ja, dette er en hvitryggspett hann, og det ser ut til at den har en larve av nattsommerfuglen tredreper i nebbet. Flott bilde!
Roar Solheim (02.08.2011)
Fugleskremsel
Vi har noen gamle frukttrær med pærer som hvert år blir spist opp av fugler. Fordi grenene på trærne er så gamle og skrøpelige, er det vanskelig å henge opp et nett (hvor fuglene dessuten kan sette seg fast), men det finnes kanskje noen lette fuglejagere som man kan binde til grenene? Noe som blinker eller ser ut som et rovdyr? Hva fungerer best?
T.J. (02.08.2011)
Svar:
Dette er ikke enkelt, for fugl venner seg ofte til at slike skremmeordninger ikke er farlige, når de har hengt ute noen dager. Utstoppede rovfugler (spurvehauk) kan virke en dag eller to, men så finner småfuglene ut at også denne er ufarlig. Selv om det er vanskeliog å dekke trærne, så er nok likevel bærnot den beste og sikreste beskyttelsen.
Roar Solheim (02.08.2011)
kva for fugl er dette?
Hei! Me finn ikkje ut om dette er fjellvåk eller ein ung kongeørn. Me hellar mot fjellvåk, men er usikre. Me støtte på den på tur og den merka oss ikkje pga gunstig vindretning trur eg. Det låg eit par lemenkadaver i nærleiken av der den sat.Når den flyg synes eg å sjå kvite felt under vingen, men er usikker. Me har sett ein rovfugl kretse over området fleire gonger. ved ein anledning tidlegare i sommer under vedhogst, kom det ein fugl som kretsa over oss og utstøtte fleire skrik. Dette var eit par km unna der me traff på fuglen på bildet. Eg er ikkje sikker på om det er den samme fuglen. Observasjonen er gjort på fjellgarden Kjos som ligg ved Kvambekkheii, Åmotsdal, Seljord kommune, Telemark.
M.H. (02.08.2011)
Svar:
Selv om bildet ikke er helt godt, så ser dette mest ut til å være en fjellvåk, trolig en ungfugl. Det er i alle fall sikkert at det ikke er noen kongeørn. Sirklende rovfugl som skriker er også mest typisk for fjellvåk, som gjerne varsler med mjauende rop hvis folk kommer for nær reir eller unger.
Roar Solheim (02.08.2011)
syk grønnsissik
I dag har jeg sett 2 unge grønnsissiker som ser syke ut. De har samme problemet med nebbet og ser ut som de ikke får i seg maten. Kan det være den samme sykdommen som grønnfinken har vært rammet av? Den som angriper svelg og munn. Eller hva annet kan det være? Hvilke andre sykdommer er vanlig blandt småfugl? Bør jeg stoppe å fore de en periode?
A.O.A. (01.08.2011)
Svar:
Hvis disse fuglene opptrer ved din forplass, bør du stoppe foringen, ta ned forautomater/forbrett, vsake dem og lagre dem noen uker før du begynner igjen. Jeg vet ikke hva slags sykdom dette kan være snakk om, men generell rengjøring og hygiene er bra for fuglene her.
Roar Solheim (01.08.2011)
Due?
En kompis tok dette bildet i går, og etter å ha lett rundt på google i noen timer gir jeg opp. Hva slags fugl er dette?
B.E. (01.08.2011)
Svar:
Dette er en tamdue/brevdue.
Roar Solheim (01.08.2011)
hva kan ha skjedd her?
denne måsen må vel være tatt av ørna?
I. (01.08.2011)
Svar:
Nei, jeg tror det er mer sannsynlig at den er tatt av en vandrefalk. Ørn ville trolig ha tatt med seg skrotten, eller spist opp mer av den.
Roar Solheim (01.08.2011)
kjøttmeis - døde småfugler i fuglekassen
Etter å ha vært borte fra vår hage i 5 dager, var det ikke lenger lyd i kassen. Ved å åpne kassen, fant jeg 2 døde velutviklete små fugleunger, de virket som flyvedyktige. Hva kan årsaken være? Sultet ihjel pga. matmangel? Det har vært mye dårlig og kaldt vær i Stavanger. Det var veldig trist å se.
E.I. (05.06.2011)
Svar:
Det er faktisk ganske ofte at en finner store, nesten flygedyktige meiseunger som ligger igjen i en fuglekasse. Kanskje har det vært dårlig mattilgang, eller kanskje har en av foreldrene omkommet slk at den gjenværende ikke har klart å fore alle ungene.
Roar Solheim (01.08.2011)
Spørsmål:
HEI
idag da jeg skulle sjekke en av kassene mine( bebodd av svartmeisen), så jeg utenfor kassen at det var reirmaterialer utenfor hullet.
Hva kan det ha seg?
Kan kanskje ungene ha flyttet ut og hatt med seg reirmaterialer?
på forhånd TAKK
G. (11.06.2011)
Svar:
Det KAN hende at noe reirmateriale har kommet ut da ungene forlot kassa, men dette er ikke vanlig. Hvis det henger reirmateriale ut fra et reirhull, så er det vanligvis tegn på at noe har gått galt. Enten har det vært slosskamp mellom flere voksne fugler, eller så har egg eller unger blitt tatt av en predator (snømus, spurveugle, flaggspett el.l.).
Roar Solheim (01.08.2011)
Grågås
Hei, lurte på en ting om Grågåsa, ca når klekkes ungene i Oslo-området? Var på Østensjøvannet, så mange kanadagjess med unger, men ingen grågjess med unger. . Vet jo at de fleste hekker i Oslofjorden, men det er da noen som legger egg ved Østensjøvannet også? Spesielt når det er så utrolig mange av dem der.
T. (15.06.2011)
Svar:
Jeg vet ikke hvorfor du ikke så noen grågjess med unger ved Østensjøvann i år, for det bruker å hekke en del grågjess der. Det kan være rent tilfeldig.
Roar Solheim (01.08.2011)
Hvilken piplerke?
Synes den gir et brunt inntrykk. Observert på bergknauser ved fjæra, men tror ikke det er skjærpiplerke. Dette er nord i landet og nært til både fjell og sjø.
G. (29.07.2011)
Svar:
Dette ser mest ut som en heipiplerke.
Roar Solheim (01.08.2011)
Hva er dette?
Hei, fant i går denne fuglen på verandaen. Den har nok hatt et ganske dårlig møte ved vinduet, og ser ut til å ha knekt nakken. Synes den var veldig pen, og har prøvd å finne ut hva slags fugl det er, uten hell. Dere vet det kanskje?
E.J.J. (01.08.2011)
Svar:
Dette er en bokfink hann.
Roar Solheim (01.08.2011)
skadet svale
hei.
Mine barn kom hjem med en skadet svale, Ser ut til at det er vingen som er skadd, men foreløpig umulig å si om den brukket eller ikke. Vi har selv en pionus papegøye i huset. Vi må selvsagt gi den en sjanse å komme seg, men ser at den vanskelig vil klare seg i det fri om vingen ikke leger og da må den avlives. I mellomtiden, jva kan jeg prøve å gi den av mat? Vil ordinær papegøyemiks funke eller spiser den primært insekter/mark?
P.E. (31.07.2011)
Svar:
Svaler kan bare mates med insekter eller animalsk føde. Spørsmålet er om dette er en svale, eller en tårnseilerunge. Et bilde hadde hjulpet. Tårnseileree kan fores med små klumper av ukrydretr kjøttdeig også. Husk å gi fuglen vann. Ta vann på fingeren og hold den borttil nebbet på fuglen, da kan den drikke selv.
Roar Solheim (31.07.2011)
Fugl angrep fra høyde og tok en due
Jeg og min kone skvatt skikkelig til da vi hørte en plutselig skarp lyd, nesten identisk til den man hører når en fallskjermhopper åpner skjermen. En fugl tok tak i en fullvoksen due, og fly videre med duen under seg. Det var mye fjær liggende tilbake, og fuglen virket ikke spesielt stor. Det kunne nesten virke som om den var like stor, eller marginalt større enn duen. Det var også tydelig at den måtte jobbe hardt med å fly videre med duen under seg. Dette skjedde nesten midt i et boligfelt, og kun 15m over bakken. Det var opp mot solen, så det var vanskelig å få sett godt på fuglen. Naboen mater ofte fugler, og vi så tydelig at det var en av duene som ble tatt. Hvilken fugl kan ta en due? Vi så ikke at den stupte fra høyde, men antar det da vi hørte den plutselige lyden.
T. (31.07.2011)
Svar:
Sannsynligvis har dere sett en vandrefalk stupe ned og ta en due i lufta.
Roar Solheim (31.07.2011)
Trepipelerke ?
Lurer på om dette kan være ei trepipelerke.Observasjonen ble gjordt på ca 800 moh og den fløy fra tretopp til tretopp.
K.J. (31.07.2011)
Svar:
Det kan det gjerne være, men jeg er ikke sikker ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (31.07.2011)
hva er dette for en fugl?
P. (31.07.2011)
Svar:
Bildet er ikke godt, men det ser ut til å være en gråsisik.
Roar Solheim (31.07.2011)
Hva slags fugl?
O. (31.07.2011)
Svar:
Dette er en rødstilk.
Roar Solheim (31.07.2011)
Er dette en hettemåke?
O. (31.07.2011)
Svar:
Ja, dette er en ung hettemåke fra i sommer.
Roar Solheim (31.07.2011)
Flaggermuskasser
Hei,ikke akkurat et fuglerelatert spørsmål, men hører så mye om flaggermuskasser, har du noe erfaring med dette. F.eks. må de renses hvert år, i tilfelle når? Er det vanskelig å få flaggermus i disse? Bor i indre Østfold på landsbygda med blandingsskog, myrområder og kulturlandskap. Har observert flere flaggermus her.
V.H.I.Ø. (31.07.2011)
Svar:
Man kan lage ynglekasser til flaggermus. Disse har åpninger nedover slik at ekskrementer faller rett ned. Mindre kasser av trebetong (ligner litt på fuglekasser i størrelse og form) må renses for ekskrementer en gang i året.
Roar Solheim (31.07.2011)
syk grønnsissik?
Jeg har en ung grønnsissik som virker syk. Den driver å gnir nebbet fra side til side som for å "fjerne" noe. Jeg synes det ser ut som den har noen små lyse "knorter" på nebbet som den ikke greier å få vekk. Den er uredd og tydelig syk. Hva kan det være?
A.O.A. (31.07.2011)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Ukjent at dette er koblet til sykdom, men det kan hende den har fått noe på/i nebbet som, den prøver å fjerne.
Roar Solheim (31.07.2011)
grå fluesnapper?
N.N (31.07.2011)
Svar:
Nei, dette ser ut til å være en løvsanger.
Roar Solheim (31.07.2011)