Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 778 til 41 827 av totalt 50 009 spørsmål


#Diverse

Fugler i ventil

Hei! Jeg bor i et hybelkompleks hvor vi har fem ventiler. Vi har hittil funnet reir i tre av dem, to av dem med egg (etter å ha sett på Internett så tror jeg det kan være meis?). En hybel har ett reir uten egg, betyr det at vi kan ta ut reiret uten å gjøre noe skade? Reirene med egg er i bebodde hybler, og for den ene jenta er det uaktuelt å ha dem der fordi fuglene som bor der begynner å skrike klokken fire om morgenen. Kan vi flytte dem til en annen av ventilene på et ubebodd rom? Eller finner ikke foreldrene dem igjen?
Det andre reiret med egg ble oppdaget i dag etter å ha hørt piping i to dager. De må ha komt i løpet av den siste uken siden beboeren har vært borte forrige uke og ikke hørt noen ting før i forgårs. Hvor lang tid tar det før eggene evt. klekker og ungene forsvinner?

K. (24.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Nå er vel fuglene borte, så reirene bør tas ut, og ventilene sikres med finmasket myggnetting av metall på utsiden slik at det ikke blir reirbygging i ventilene neste vår.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Fugleforing

Skjærer

Hei! Vi har flere skjærer som bor i hagen vår, og jeg koser meg med å følge med på dem. Er det noe jeg kan gjøre for dem, noe jeg kan mate dem med eller? Jeg vet ikke helt hva de spiser?

L. (27.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Skjærer er altetere som andre kråkefugler, og spiser nesten hva det skal være.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl synger her?

Jeg var ute på Farseggen (ei leirravine i Skedsmo) i natt og hørte på fuglesang da jeg fikk høre en fugl som jeg aldri har hørt før. Hva kan dette være for en fugl?

http://www.flangset.net/div/110528-farseggen-ukjent-fugl.mp3

F.L. (28.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Det er vanskelig her å høre om lydene kommer fra en fugl, eller fra flere individer samtidig. Den mest markante høres ut swom en kjøttmeis med avvikende melodi, dernest høres motiv fra en munk. I tillegg kan det høres ut som en stær blander seg inn.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Diverse

fjellmarkmus

Hei. vi har fått fjellmarkmus inn i våres campingvogn og spikertelt. museavføring over alt. hva gjør vi, er det farlig? di sier at disse gnagerene har harepest. tenker på at når det er mye avføring så er det mye urin også. vi er velgig oppgitt over dette.
hilsen uheldig

N.N (29.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Det eneste fornuftige er å rense og feie vekk lort, og å sette opp musefeller (med svidd fleskebit eller peanøttsmør). Samtidig sjekke eventuelle hull som musene kan ha kommet inn gjennom, og tette disse (f. eks. med stålull).

Roar Solheim (12.08.2011)


#Fuglekasser

Kjøttmeishekking

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Har hatt et kjøttmeispar i ei fuglekasse nå i vår.

Det første egget ble lagt 23. april, og det ble lagt 11 egg.
Altså ble det siste egget lagt 3. mai.

Jeg sjekket kassa for 6 dager siden (24/5), og da var det en kjøttmeis på reiret, og jeg så også en liten unge ved siden av den voksne kjøttmeisa. Denne ungen var temmelig nyklekt. (se vedlagt bilde).

Da jeg sjekket kassa i dag (30/5), var den tom. Jeg la merke til noe mose, som hang ut av kasseåpninga. Jeg fant ingen døde unger i kassa.

Er det mulig at ungene allerede er utfløyet, selv om ungen i kassa for 6 dager siden var så liten?

Hva kan i tilfelle ha skjedd med ungene i kassa?

mvh Adrian

A. (30.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Nei, ungene kan ikke ha forlatt kassa så raskt. Her må noe ha tatt ungene (røyskatt, flaggspett, spurveugle ?).

Roar Solheim (12.08.2011)


#Diverse

ørner

hvor mange ørner,er oppservert på enn gang sammtidig,i hordaland.Eg så 15 ørner sammtidig i mars den 19 mars 2011.

T. (28.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Det vet jeg ikke, men 19 var et høyt tall så langt sør langs kysten. I Nordland kan man se såpass mange (og kanskje enda flere) ved gode fiskeplasser (som f. eks. nær Bodø).

Roar Solheim (12.08.2011)


#Fuglekasser

kattugle kasse

hei hang opp en kattuglekasse 3 meter opp i ett tre + har hørt han ugla synge i skogen nå er det ikke litt seint for di og synge? tor du han vill flytte inn?=) den henger i en gann med masse gran rundt men i vinter hørt jeg ikke kattugle hannen + at mamma så en kattugle som fløy over huset det står litt nære vegen men du ser ikke vegen men du hører den tro du det går bra;)? hva gjør kattugla nå på dagen? hva skjer når skumringa begynner? og natta? når slutter den og jakte? tor du den vill finne kassa? hilsen sondre;)

S.L. (10.04.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Du vet vel selv nå om kattuglene brukte kassa eller ikke. Vanligvis henger jeg kattuglekasser litt høyere (4-6 m over bakken), men kattuglene kan også hekke lavere. Om dagen sitter kattuglene som regel i skjul i tette trær (bartrær). De begynner som regel ikke å jakte før det er temmelig mørkt om kvelden.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken piplerke?

Bilde vedlagt spørsmålet

G. (28.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Jeg er usikker. Stripene på kroppssidene, og fargen på rygg og vinger stemmer best med heipiplerke, mens overøyestripa er markert som hos trepiplerke. Jeg tror likevel det er mest sannsynlig at dette er en heipiplerke.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Fuglekasser

Kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Har samme kjøttmeis lagt alle egga i kassen? Tror der er 20 egg.

M.H. (29.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Nei, det er lite sannsynlig. Her har trolig (minst) to hunner verpet i samme reir, men dette er uvanlig hos meiser.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Trekkfugler

Rosenfink.

Bilde vedlagt spørsmålet

Har lest at rosenfinken kommer fra Asia, trekker helt ned igjen, eller har den etablert seg i Europa og overvintrer her en plass?

F.L. (30.05.2011)

Svar:

Nei, så vidt jeg vet overvintrer ikke disse i Europa.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

en helt vanlig fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

men jeg vet ikke hva den heter. Kan dere hjelpe meg?

N.N (29.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Dette er en rødstrupe.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Økologi og atferd

Fòring

Hei,
En observasjon: På fòringsplassen utenfor kontorvinduet har jeg orkesterplass (!) til bl.a. div. fugleunger. Disse ungene forsyner seg av matfatene, men inniblant blir de også matet. For dompapene og grønnfinkene sin del kan det synes som om det kun er far som står for dette? Stemmer det?

Mvh
Unn

N.N (31.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Hos noen småfugler kan foreldrene velge å fore ulike unger i kullet, så det kan være at hunnene her forer unger som ikke kommer til forplassen. Det kan også hende at hunnen rett og slett ikke lenger er i live.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Diverse

Kråke-oppfostring

Hei, jeg har hatt en kråkeunge i noen uker nå, men den er begynt å bli litt slapp. Spiser og driter lite. Jeg lurer på om jeg gir den feil mat. Jeg gir den blåskjell, egg, brød, hønsefrø, og annet pålegg og lignende, men hva BØR jeg gi den?

A. (02.06.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Kråker er altetere, så det høres ikke ut til at du har itt den feil for. Men fugl kan bli syke av andre årsaker.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Økologi og atferd

Skjæredet lavt i en Einerbusk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
I hele vinter har et skjærepar bygget et redet i Einebusken rett utenfor huset vårt, og kun ca. 3 og en halv meter over bakken. Skjæreungene er klekket og det livlig for seg med mating. Det er mange katter i området, inkludert min egen. Jeg har aldri noen gang verken sett eller hørt om skjærer som bygger bo i en Einerbusk og også så lavt som denne.

S.L. (03.06.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Jeg kjenner heller ikke til skjærereir i einerbusker, men det kan kanskje skyldes at de er vanskelige å finne (?) Denne busken er tydeligvis veldig tett, så selv om reiret lå lavt, så kan det likevel ha vært godt nok i skjul for skjærenes del.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tornirisk, dette også?

Bilde vedlagt spørsmålet

På mitt forrige spørsmål om en ukjent fugl, fikk jeg til svar at det var en ung tornirisk. Da tenker jeg at dette også er det. I hvert fall finner ikke jeg noen andre som ligner. Hva tror du? Dårlig bilde, men holder kanskje til å gjenkjenne fuglen dersom du kjenner den godt fra før. Tornirisk er ikke registrert i mitt område (Troms)i år etter det jeg kan finne ut.

N.N (12.08.2011)

Svar:

Klarer ikke å si noe sikkert om denne fuglen, da bildet er for dårlig.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Diverse

Lundefugl Runde 2011

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg var på Runde i slutten av april i år, mye interessant der og besøket frister til gjentagelse. Hvordan er bestanden av lunde på Runde eller generelt dette året? Vet jo at bestanden varierer med tilgangen på tobis eller annen føde.
Er NOF medlem.

K.B. (16.06.2011)

Svar:

Jeg har hørt at det ikke ser ut til å være noe toppår på runde i alle fall. Ta kontakt med sjøfuglforskerne i SEAPOP-prosjektet for å få et helt korrekt svar: http://www.nina.no/Kontaktoss/Ansatte/Person.aspx?AnsattID=12001. Se også http://www.nationen.no/2011/08/10/nyheter/havhest/krykkje/lundefugl/6810049/

Frode Falkenberg (12.08.2011)


#Diverse

Storspove

Heilt sidan gutedagane (for 60-70 år sidan) har storspoven hekka i Kvamsmyrane i Bygstad, Sunnfjord kvart einaste år. Men i år då eg kom på hytta mi der borte, var det ikkje ein einaste drill å høyra frå denne flotte fuglen.
Er dette ein fugl på tilbakegang i Norge?

L.K. (18.07.2011)

Svar:

Storspoven er nok som mange andre kulturmarksfugler i tilbakegang også i Norge. Vi har ikke veldig gode tall, men mye tyder i alle fall på det. I Sverige er arten rødlistet, og har hatt en tilsynelatende enda større tilbakegang enn i Norge.

Frode Falkenberg (12.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vanskelig med disse brune fuglene. Denne har lys stripe på vingen. Gråsisik ville vel hatt svart skjeggstripe og rød panne. Hva kan dette være?

G. (12.08.2011)

Svar:

Dett er en ung tornirisk.

Frode Falkenberg (12.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (12.08.2011)

Svar:

Dette ser ut til å være en ung tornirisk.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Diverse

Liten Svale!

Hei, vi har funnet en veldig liten svale som hadde falt ned fra redet sitt, vi har tatt den inn og skal mate den.
Hvor mye/hva skal den ha? :I

M.A.D. (11.08.2011)

Svar:

Svaler er krevende, for de trenger insekter/proteinrikt for. Spørsmålet er også om dette er en svaleunge, eller en ung tårnseiler som har havnet på bakken, og ikke klarer å lette på egen hånd. Hvis den er koksgråsort med lyse bremmer på fjærene, så er det en tårnseilerungfugl. Et bilde ville hjelpe.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl så vi?

Vi er på Trollhovd i Valdres. Var ute for å se etter multe. I det fjerne så vi to fugler lande, en på vannet og en på land (tror vi). Først sa jeg Emu, men innså at det var det ikke. En stor (større enn en svane), brun fugl med nesten ingen hale, store vinger, noe hvitt på hode/hals? og lang hals, vanlig nebb (ikke leng). Hva kunne dette være?

E.F. (12.08.2011)

Svar:

Den eneste fuglen i Norge jeg vet som kunne bringe tankene til assosiasjon med en emu, må være en trane. Det kan også passe med øvrig beskrivelse og sted.

Roar Solheim (12.08.2011)


#Trekkfugler

Tårnseilere

Har tårnseilere på taket under takstenene. For elleve dager siden forlot to unger redet. Det er fremdeles en igjen. Når kan man forvente at redet skal være tomt. Har ventet i seks uker med å pusse opp siste delen av huset.

B.T. (11.08.2011)

Svar:

Vanligvis har de fleste tårnseilerne forlatt os omkring 20 august, så det er trolig ikke mer enn 1-2 uker før de er borte.

Roar Solheim (11.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Løvsanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette juv løvsanger?

N.N (11.08.2011)

Svar:

Ser ut som en løvsanger, men jeg kan ikke si om den er juvenil eller voksen.

Roar Solheim (11.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Ny "fugletur". Klarer dere utfra dette litt dårlige bilde å se hvilken fugl dette er? Spurvehøk?

O.M.O. (11.08.2011)

Svar:

Dette er en spurvehauk.

Roar Solheim (11.08.2011)


#Diverse

Fugler flyr i vinduene

Hvordan kan jeg unngå at fuglene flyr inn i vinduene? Problemet er størst i gjennomlyste rom, men også på andre vinduer. Kattene i nabolaget kommer i full fart med en gang de hører det smeller... Jeg ønsker ikke store rovfuglsilhuetter i vinduet, men har du andre tips?

I.K. (11.08.2011)

Svar:

Rovfuglsilhuettene er ikke store. Hvis du likevel ikke vil bruke disse, ser jeg ingen annen mulighet enn å dekke til vinduene med bærnot på utsiden, og det er kanskje mindre ønskelig. Gardiner som hindrer fuglene i å se tvers gjennom huset kan også muligens hjelpe.

Roar Solheim (11.08.2011)


#Sykdom og skader

skjære

Vi fant en skjæreunge i veikanten som nesten ikke klarte og bevege seg.Vi tok den med hjem og ga den mat og vann.Dagen etter var den mye bedre form,men den detter tilsiden og framover noen ganger når den går eller prøver og løpe.Den står helt fint på bena når den står stille muligens sjangler litt innimellom,og det ser ut til at vingene er fine,men halefjærene ser litt rare ut og den tipper dem veldig oppover når den går.Ser ut som den sliter med balasen.Hva kan ha skjedd?

J. (11.08.2011)

Svar:

Fuglen kan ha blitt påkjørt, og da trenger den lenger tid på å komme seg, f. eks. hvis den har hjernerystelse. Hold den i en stor pappkasse i ro, og gi den mat noen dager. Kanskje kommer den seg. Hvis den har indre skader som ikke er synlige, kan den også plutselig dø, så vær forberedt på aslle mulige utfall.

Roar Solheim (11.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Denne dukket opp på taket vårt i kragerø, en halvtam søt sak! Har aldri sett en før, vet dere hva slags fugl den er?

A. (11.08.2011)

Svar:

Dette er en bydue/rømt brevdue - kanskje derfor er den tam?

Roar Solheim (11.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

va heter anda ??????

Bilde vedlagt spørsmålet

det er ein elv som går ved eit jorde og skog. Di er i flokk og er heilt svart bare att den har ein hvit runing på skinnet

B.R. (10.08.2011)

Svar:

Dette er en kvinand hann.

Roar Solheim (11.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Terne?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne fuglen på veien ved huset mitt i går kveld, den levde når jeg fant den men den krøllet på halsen og kom seg ingen vei, tror den må ha brekt nakken for den døde straks etter at jeg bar den bort til gresset. Jeg har aldri før sett slik fugl her, jeg bor 6 km fra havet. Det er en fugl med svømmehud. Tror det er en type terne, men vet ikke hvilken.

B.B. (10.08.2011)

Svar:

Ja, dette er e3n ung terne, men jegr usikker på hvilken art.

Roar Solheim (11.08.2011)


#Fuglekasser

Flaggspett hakker seg inn i kassene.

Den har gått løs på alle kassene nå. Fikk satt på en ny trebit med nytt inngangshull over det gamle på de angrepne kassene. Vil den gi seg nå? Eller er det nytteløst? Kan kassene kles med hønsenetting samt metallplatehull i fremtiden for å unngå dette?

T.T. (29.05.2011)

Svar:

Metallplate med liten åpning foran inngangshullet er nok den beste bveskyttelsen mot flaggspettangrep. Det å sette på et nytt trestykke betyr at spetten må begynne forfra igjen med hakkingen. Da kan den gi opp, så det KAN også hjelpe.

Roar Solheim (10.08.2011)


#Fuglekasser

Løvmeis i fuglekassa med døde fugleunger

Har hatt et hyggelig bekjentskap i fuglekassa som vi har i hagen. Et hyggelig l�vmeispar har valgt � legge egg i fuglekassen.

Men jeg har hverken sett noe eller hørt noe på en uke, og tok dermed stigen fast for å sjekke. Der lå det 5 løvmeisunger, sikkert ikke veldig gamle, døde.

Er det vanlig at foreldrene forlater fugleungene sine slik at de sulter ihjel?

Fuglekassen er rett ved siden av huset, og jeg og min datter har inspisert fuglekassa en gang i uken, ca et minutt om gangen. Kan det ha noe med at de har forlatt fuglekassa?

I tillegg har vi katt, som er veldig begeistret for fugler.

Det er alltid trist og leit når vi finner døde dyr i naturen, og spesielt når vi har dem oppi vår fuglekasse.

Hva kan ha skjedd når foreldrene er borte, og fugleungene ligger døde igjen i fuglekassa?

N.N (26.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Fugler dør selv når de har egg og unger. Her har trolig en eller begge foreldre omkommet (påkjørt, tatt av katt, spurvehauk, skjære eller annet), og da sulter ungene ihjel.

Roar Solheim (10.08.2011)


#Diverse

Liten gulgrønn fugl på hvite egg med brune prikker

Fuglen har bygget rede i en haug med kvister.
Hvilken art er det?
Katter kommer nok til reiret.
Kan det flyttes over i en kasse?

B.K. (31.05.2011)

Svar:

Her mangler bilde, så det er ikke mulig å si hva dette kan ha vært. Du kan IKKE flytte reir over i kasser, da er det mest sannsynlig at foreldrene forlater eggene sine.

Roar Solheim (10.08.2011)


#Fuglekasser

Flere kull i samme fuglekasse?

Bilde vedlagt spørsmålet

Takk for tidligere svar vedr. fugler og fuglekasser. Idag så jeg 4 kjøttmeisunger forlate fuglekassa. Det gikk fint! Jeg vedlegger bilde av en av foreldrene. Det er tatt for to dager siden. I fugleboka står det at blåmeis og kjøttmeis kan ha flere kull i sesongen. Vi har hatt denne fuglekassa i mange år, men det har aldri vært mer enn ett kull i sesongen. Bytter de rede, eller????
Hilsen Irene Øverbø (medlem av NOF).

I.Ø. (31.05.2011)

Svar:

KAN ha betyr ikke HAR. De fleste fuglene har trolig bare ett kull, mens noen meisepar KAN ha to kull. De KAN også bytte reirplass mellom to kull i samme sesong. Artig kasse, forresten!

Roar Solheim (10.08.2011)


#Fuglekasser

hvilken fugl

eg har ein fuglekasse som står i ein skog på vestlandet.
det har kommet ein fugl men eg veit ikkje kva den heiter her er ein liten beskrivelse: den er gul rundt augo litt blått under augo kroppen er gråbrun og fugelen har ein lang svart hale. når eg såg i fuglekassen blei fuglen veldig opphissa og begynte nesten og angripe meg. hvilken fugl?

K. (07.06.2011)

Svar:

Det høres mest ut som at du har hatt kjøttmeis i en kasse - den hveser og lager smellende lyder for å skremme unna farlige dyr (som oss mennesker!).

Roar Solheim (10.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

HVOR STOR?

HEI
jeg lurer på hvor stor diameter det er inne i hullet på et vanlig reirhull, som spettmeisen har bygd ut?
da mener jeg diameteren inne i huset ikke åpningshullet?

K. (08.06.2011)

Svar:

Spettmeisen hakker ikke ut hullene selv, men bruker gamle hull. Den kan hekke i alt fra flaggspetthull med en indre diameter på kanskje bare 10 cm, og helt opp i uglekasser med 25-30 cm indre diameter. Da murer den selv igjen inngangshullet til passende størrelse.

Roar Solheim (10.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

svart liten andefugl

navn på liten svart andefugl,den ene har en lys stripe langs vingen

B.S. (01.06.2011)

Svar:

For dårlig beskrivelse til at vi kan si hva dette kan være, dessverre.

Roar Solheim (10.08.2011)


#Diverse

hakkespett

hva skal en gjøre for å hindre hakkespetten i å hakke hull i veggen Jeg har en hytte med ny kledning og har fått hakkespetthull i veggen. Jeg skal nå reparere reparere skadene. hva skal jeg gjøre for å hindre den i å komme igjen.

B.R.H.3.B. (09.06.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Dessverre har vi ingen standard metoder for å hindre spettene i slike husvegghakkinger. Det finnes noen utsagn om at blå farge holder spettene unna, men dette er ikke testet ut ennå. Kanskje må du henge bærnot foran veggen slik at spetten ikke kommer til på en stund.

Roar Solheim (10.08.2011)


#Diverse

Meisunge

Hei. Vi fant en liten meisunge rett ved en motorvei, den var våt og kaldt med lukkede øyne. Har tatt den med inn på kontoret nå. Hva gjør vi nå? Å sette den ut betyr den sikre død. Det regner og er kaldt ute. Kan vi gi den noe mat? Oppbløtet brød, mark, frø?

J.J. (10.06.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Vet ikke hvordan dette gikk, men det er vanligvis ikke enkelt å berge slike fugleunger. De må ha variert kost bl. a. med insekter.

Roar Solheim (10.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bergirisk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Takker for svar på mange av mine tidliger spørsmål. Kan du hjelpe med denne også, tro? Tror dette er årsunger bergirisk. Her sitter de helt nede ved sjøen og venter på mat fra mor, som jeg ikke fikk noe bilde av, dessverre.

G. (09.08.2011)

Svar:

Jeg mangler gode illustrasjoner av finkefuglenes ungfugler, men for meg ser dette mer ut som unge gråsisik enn bergirisk. Jeg mangler imidlertid felterfaring med unger av bergirisk. Kanskje har noen andre bedre bakgrunn for nå vurdere.

Roar Solheim (10.08.2011)


#Fuglekasser

korfår ???

eg han opp ein fugle kasse i mai/juni også kom det fugel i den også kom det fugel i den i juli. Er ikkje det litt tidli. Men kansje den har det andre kullet

B.R. (09.08.2011)

Svar:

Det kan ha vært kull nr 2, men det kan også ha vært et nytt fuglepar dersom det første ikke hadde vellykket hekking.

Roar Solheim (10.08.2011)


#Økologi og atferd

rovfugler i norge

Hva er det som skjer med rovfuglbestanden i Norge?
Jeg har altid hvert interesert i våre rovfugler, men i de siste fem årene har observasjonene tatt helt av. Dette til tross for at jeg nå oppholder meg mye mindre i skog og mark enn tidligere. før kunne man gjerne observere en Fjellvåk når man var på tur. men de siste årene ser jeg kongeørn,fjellvåk,tårnfalk,hønsehauk og diverse ugler nesten samme hvor jeg snur meg. Har bestandene økt betydelig eller er det observasjonsevnen som har blitt bedre?

P. (09.08.2011)

Svar:

Hadde hjulpet mye om du fortalte hvor du gjør observasjoner som gir deg denne oppfatningen. Noen arter har økt de siste 20-30 år pga fredning og redusert giftbruk, mens andre ikke har noen dokumentert framgang. Fjellvåken har heller blitt sjeldnere de siste 20 mår, i alle fall i Sør-Norge. Sommeren 2010 og 2011 har vi hatt et toårig smågnagerår over det meste av Norge, og det har vært en helt unik situasjon. Forrige gang vi hadde et slikt dobbelt-gnagerår var i 1973-74, så da er det ikke så rart at det har hekket en del ugler og andre musespisere de to siste årene.

Roar Solheim (10.08.2011)


#Sykdom og skader

Misdannelse på svarttrast-unge.

Bilde vedlagt spørsmålet

La merke til denne ungen som ble matet på plenen.
Eine vingen hang litt ned og den hadde tydelig problem å lette.Trudde den hadde brekt vingen.Den fortsatte å opphalde seg på tunet og fann mat sjølv.Hadde bestemt meg for å avlive den. Håpte faktisk at kattugleparet med 2 unger i skogen her ville ta den. for et par dager siden fann eg den død. Då hadde den en stor utvekst akkurat i overgangen vinge/kropp.Forholdsvis hard kul som minner om brusk.Kva trur dere det er?

E.F. (10.08.2011)

Svar:

Ikke godt å si hva dette skyldes. Det kan være hevelse i skadet skulderledd, infeksjon med hevelse, eller parasitter (men jeg tror ikke det siste er så veldig sannsynlig). Jeg har mest tro på misdannelse etter bruddskade eller skulder ut av ledd. Lite å gjøre med denne fuglen, som nok var dødsdømt i utgangspunktet.

Roar Solheim (10.08.2011)


#Diverse

Hvilke fugler er på bildet ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har et bilde som organisasjonen Malviks Beste skal bruke i forb. med en høringsuttalelse til Jernbaneverket vedr planer om Godsterminal på Midtsand hvor friluftsområdet Midtsandtangen ligger. Jeg var med medlemmer fra Ornitologisk Forening i vår, og tok dette og flere fuglebilder. Hvilke fugler på bildet ?

F.N.K.G.4.7.T. (10.08.2011)

Svar:

Jeg ser 5 måkearter her: krykkje, fiskemåke, hettemåke, gråmåke og svartbak.

Roar Solheim (10.08.2011)


#Fuglekasser

male fuglekasser

hei

jeg har laget mange fuglekasser og hengt dem opp.
men jeg har glemt å male dem.
kan jeg gjøre det på vinteren, når alle insektene er borte så kan jeg ta og rense de også.???
hvilket malingsfarge burde jeg bruke?

Jeg har kjøpt et 35mm bor også, hvem kan komme den hulltypen??

K. (10.08.2011)

Svar:

35 mm er ypperlig for de fleste småfugler som hekker i kasser. Du kan beise/male kassene nå på hølsten, før det blir for rått og kaldt. Nå i august-september finner du kaskje noen varme soldager. Jeg bruker selv mørke brune eller gråaktige farger, men en fuglekasse kan males med nesten hva som helst. Noen sier at blått ikke er bra, men dokumentasjon mangler. Dekkbeis er bra på kasser.

Roar Solheim (10.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bald eagle over Giljastølen?

Bilde vedlagt spørsmålet

Legger ved bilde av det som synes å være en hvithodeørn. Det er tatt på lang avstand. Legger ved original filstørrelse. Kan det virkelig være en bald eagle?

P.E.V. (10.08.2011)

Svar:

Nei, dette er en voksen, "norsk" havørn. Havørnene blir også temmelig lyse i hodet, og i gode lysforhold kan de virke nesten hvite i hodet. Men de er ikke kritthvite som amerikanske hvithodehavørn, bare gulhvite.

Roar Solheim (10.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjellvåk eller kongeørn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fann desse fjørene på toppen av et 750m høgt fjell på Sunnmøre.
Totallengde på den kvite fjøra er 35cm og 8cm maks breidde.
Er det mulig å bestemme art?

E.F. (10.08.2011)

Svar:

Begge disse fjærene er havørnfjær. Den hvite er stjertfjær fra en voksen havørn.

Roar Solheim (10.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg oppserverte en fugl som jeg er usikker på hvilken art det er. På samme stedet oppserverte jeg 2 dager tidligere en Hegre. Stedet er fjæra like før brua til Tautra. Bildet er beskjært, originalen har jeg lagret.
Jeg ønsker kopi av svaret på e-post

F.N.K.G.4.7.T. (10.08.2011)

Svar:

Bildet viser fire gråhegrer. Les mer om gråhegra på http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=52

Frode Falkenberg (10.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilen fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Kan dere se hva slags snipe dette er (hvis det er snipe). Litt svakt bilde...

O.M.O. (09.08.2011)

Svar:

Litt vanskelig bilde, men holdningen minner meg mest om en gluttsnipe.

Roar Solheim (09.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Kan dette være en musvåk?

O.M.O. (09.08.2011)

Svar:

Nei, dette er en vepsevåk. Merk de brede, ytre, mørke bånd på vinger og stjert mot smalere bånd lenger inn.

Roar Solheim (09.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Er dette en vintererle eller kan det være en gulerle? Litt dårlig bilde dessverre...

O.M.O. (09.08.2011)

Svar:

Bildet er tatt fra en vanskelig vinkel, men dette ser mest ut som en gulerle for meg.

Roar Solheim (09.08.2011)

««første 41 778 - 41 827 av 50 009 siste»»