Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 957 til 42 006 av totalt 50 251 spørsmål «forrige neste»
Vinterøkologi
Bruker skjæra reiret sitt om vinteren når den søker ly f. eks. om natten? Hvis den ikke bruker reiret, som jo er ganske trekkfullt, hvor oppholder den seg da om natten på vinteren?
N.N (17.08.2011)
Svar:
Det tror jeg ikke, men jeg vet ikke sikkert. Tror nok skjærene helst sitter inne i tette busker og trær når de sover.
Roar Solheim (17.08.2011)
Fiskeørn
Finnes det fiskeørn i Lillehammer?
L. (17.08.2011)
Svar:
Ja, men det er ikke sikkert at den finnes fast akkurat rett ved Lillehammer.
Roar Solheim (17.08.2011)
"Bola" kråke???
Hei, har et noe spesielt spørsmål tror jeg :) Har i sommer 2 ganger sett ei enorm "kråke" på eiendommen. Den ene gange satt den i ei bjørk og andre mindre fugler jaga den skikkelig, de rett og slett fløy rett i den, og til slutt gav den opp. Skal love min overaskelse var stor da den letta og jeg så hvor stor den var, klarer ikke å sette noen "mål", men den så enorm ut. Andre gangen satt den i ei Gran rett ved, jeg hadde besøk og de også så den lette og komenterte at den var gedigen. Jeg har høner "på tunet", kanskje er den interessert i de, men vi har ikke mista noen. Vi har ei Hegre i nabolaget, men er 99% sikker på at det ikke er den. Jeg har liksom ikke sett hode dens så vet ikke om den har rovfugl hode, men den ser faktisk ut som ei kråke i fargen. Grå på kroppen og svarte vinger. Syntes vingene virka ganske spisse ytters sist jeg så den. Men de jeg har spurt som har litt greie på det sier at en så stor fugl med "kråkefarger" ikke finnes, så nå lurer jeg nesten på om jeg har sett syner. De andre som så den så at den var enorm og mørk men ikke så tydelig i fargene som jeg så da den var mye nærmere meg den gang. Men jeg er så nyskjerrig, hva er dette??? Vennlig hilsen Marianne Marthinsen
S. (16.08.2011)
Svar:
Kråker skiller seg sjeldent spesielt mye fra hverandre i størrelse, så dersom denne fuglen var markant større enn andre kråker, så må det helst ha vært en annen fugleart. Hva det da kan ha vært, er imidlertid ikke mulig å si ut i fra din beskrivelse, dessverre.
Roar Solheim (17.08.2011)
NØTTEKRÅKE
Hei. Vi bor I Elnesvågen,Fræna kommune,Møre og Romsdal. I dag fikk vi en flygende gjest i hagen som vi aldrig har sett før. Den satte seg i toppen av ei furu. Og vi fikk sjangsen til å betrakte den lenge,både med og uten kikkert. Dette var en Nøttekråke:) Siden interessen er stor på fugl hos hele familien, lurte vi på om dette er en sjelden fugl i vårt område. Vi ahr ivertfall aldrig sett den før.
K.K.Ø. (14.08.2011)
Svar:
Jeg vet ikke om nøttekråka er uvanlig på dine kanter, men vet at den kan dukke opp utrenfor vanlig utbredelsesområde nå og da. Dette kan ofte dreie seg om nøttekråker fra østlige kanter, og de går gjerne etter frø fra kongler av sembrafuru eller andre bartrær med store kongler.
Roar Solheim (17.08.2011)
Skadet vinge på undulat
Hei
Jeg har en undulat på ca 6 uker. Han driver å lærer seg og fly, og landet litt hardt på gulvet i dag. Det ser ut til at hans venstre vinge er skadet, siden den henger ned. Han løfter den halvveis opp innimellom, men vingen henger for det meste ned. Hva tror du kan ha skjedd, kan den være brukket? I så fall er det mulig og helbrede en brukket ving?
M. (14.08.2011)
Svar:
Dette bør du helst spørre burfuglkjennere om. Søk på sider om undulater og papegøyer.
Roar Solheim (17.08.2011)
Syk fiskemåke?
Hei.
Vi har en fiskemåke som frekventerer vår altan, som muligens er syk. Den ser ut til å mangle gulpigment på nebb og bein, slik at den har mye gråere farge på disse enn andre fiskemåker har. Den har tydeligvis problemer med å lette, den klarer ikke å fly fra altangulvet og opp på rekkverket slik som de andre måkene lett klarer. Den tar av over trappen som nødløsning, etter å ha forsøkt seg noen ganger på å fly opp på rekkverket. Kan den være syk? Den er forresten ringmerket.
S.A.T. (15.08.2011)
Svar:
Ikke godt å si. Den KAn være syk, eller i dårlig form, og derfor også ha mattere farger slik du nevner. Hvis dere forer den, så kan den komme seg. Fuglen er voksen, så det vil værer interessant om dere klarer å lese av ringens adresse og nummer.
Roar Solheim (17.08.2011)
Trekk fugler
Mangler det trekk fugler i år. Jeg synes jeg ser så lite fugel . Jeg ser også at Linerla har toppen en unge i år .Hvor har det blitt av store koloniene med taksvaler som hekket i foreksempel Vøringsfossen det var 1000 par der før .Var der i sommer så ingen .
T.A.S. (16.08.2011)
Svar:
Taksvaler kan ha avtatt i mengde, i alle fall kan det virke slik. Mange har kommentert dette, og en stor koloni som du nevner, kan derfor ha forsvunnet helt. Ellers er det ikke noen generelle nedganger i antallet trekkende fugler.
Roar Solheim (17.08.2011)
Fugler og bær
Hei, jeg har lagt merke til at i år har ikke fuglene spist noen av bærene som de bruker å spise. Før har dei spist bærene med en gang de har begynt å modne, men i år har dei ikke spist noen. Hva er grunnen til dette?
L. (16.08.2011)
Svar:
Umulig å svare på, for dette kan skyldes lokale forhold.
Roar Solheim (17.08.2011)
Mister fugler stemmen om vinteren?
Hei, jeg har often tenkt på om måser og gjøken endrer lyd om høsten/vinteren.
De høres hesere ut, og høres av og til bare ut som pip etter reirsesongen. Er det noe i dette?
De måsene jeg har observert holder til i Nord Troms ute ved havet.
C.K. (16.08.2011)
Svar:
Fuglene mister ikke stemmen om vinteren, men de synger sjelden på denne tiden av året, siden sang oftest er knyttet til hekketid og territorieannonsering. De måkene du mener bare å høre pip fra, er nok ungfugler som lager tiggelyder.
Roar Solheim (17.08.2011)
toppmeis
hei
hvis jeg legger ut mat i bjørkeskogen i oppland,
hva må jeg fore med for og få toppmeisen dit??
TAKK
N.N (16.08.2011)
Svar:
Toppmeisen er veldig nært knyttet til furuskog, og hvis den først finnes nær forplassen, vil den nok kunne komme på meiseboller, jordnøtter og annet.
Roar Solheim (17.08.2011)
Artsgjenkjennelse
Hei!
Jeg har nylig oppdateg at det å fore fugler på sommeren er utrolig morro! Men nå har jeg en masse nye (for meg) arter her som jeg ikke vet hva er. Finnes det en side på nett hvor man kan se bilder av fuglene og beskrivelse av arten? Gjerne noe lignende som dere har av fugler på foringsbrettet. Finner ikke alle der..
R.I.L. (25.05.2011)
Svar:
Prøv denne lenka: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=2379&vis=bilder&base=artstre
Alle artene er ikke illustrert eller beskrevet, men de vanligste er i alle fall på plass.Frode Falkenberg (17.08.2011)
Havørn og småfugl.
Seilte forbi Remmingen på østsiden av Smøla i går, og ble vitne til et lite skuespill.
Så flere havørn i lufta, men det som fanget interessen var en som satt på en liten høyde og som ble konstant "plaget" av en stor flokk småfugl. Til slutt tok den til vingene og fløy vekk fra plageåndene. Jeg var ikke nær nok til å se hvilke småfugler det var, men tydeligvis noen som hadde samlet seg for trekket sydover.
Har sett masse ørn her i området, men aldri dette tidligere. Prøver å legge ved et bilde.
A.I.K. (17.08.2011)
Svar:
Kan tenke meg at det var en fin opplevelse. Småfuglene er stær.
Frode Falkenberg (17.08.2011)
Svale
Jeg traff på denne svalen sammen med en flokk med låvesvaler på Askøy utenfor Bergen forrige uke. Jeg synes ikke den ligner på noen av svaleartene. Hva kan det egentlig være?
T. (16.08.2011)
Svar:
Så langt jeg klarer å vurdere, så er også dette en låvesvale.
Roar Solheim (16.08.2011)
mat til foringsplass
hei
jeg lurer på hva jeg kan bruke til mat, til en forings-plass.
foringsplssen skal ligge midt i en bjørkeskogen.
lurer på om jeg kan ta og samle noen bær rognebær eller rips?
eller annen mat???
har veldig lyst til og få se mange forskjellige arter enn kjøttmeis og blåmeis. hvilken fugl tror du at jeg kan få hvis jeg legger ut mat i bjørkeskogen???
TAKK
N.N (15.08.2011)
Svar:
Du bør fore med meiseboller, jordnøtter og fett, i tillegg til de bærene du nevner. Frukt er også bra. Du børkunne få noen andre meiser, spetter, nøtteskrike, troster osv. i bjørkeskog, litt avengig av hvor i landet dette er.
Roar Solheim (16.08.2011)
Bøksanger eller Løvsanger?
Hei, lurer på om dette er en Bøksanger eller Løvsanger?
M.O.G. (15.08.2011)
Svar:
Selv om denne er veldig gulgrønn på vingene, så har den såpass mye hvitt i strupen og øvre del av brystet at jeg mest tror det er en løvsanger. Men denne var ikke av de enkleste å vurdere.
Roar Solheim (16.08.2011)
kråker eter på pærene mine
korleis kan ein skremme vekk kråkene som eter på trærna mine
treng svar fort!
J.F. (15.08.2011)
Svar:
Har dessverre ikke noen god løsning enn at trær helst bør være dekket med not, selv om jeg vet at dette er tilnærmet umulig å få til. Kråker kan skremmes vekk en stund med utstoppet rovfugl (hønsehauk eller hubro), men de venner seg raskt til at dette er et dødt dyr som er ufarlig.
Roar Solheim (16.08.2011)
Rovfugl som utfører angrep på større fugler i lufta.
Det er mye fugler på åkrene her jeg bor. Det finnes ofte rovfugl her, og en av de er en liten Hauk/Falk som utfører skinnangrep på skjære og kråke i lufta. Angrepene virker ikke veldig alvorlige.
Lurer på hvilke fugl dette kan være ?
J.A. (15.08.2011)
Svar:
Det kan være snakk om en spurvehauk, eller en liten falk som tårnfalk eller dvergfalk.
Roar Solheim (16.08.2011)
Grønnspett
Kan det stemme at en grønnspett har en bøyle over nebbet?
A.B. (15.08.2011)
Svar:
Nei.
Roar Solheim (16.08.2011)
Rovfugl
Er det mulig å si hva slags rovfugl dette er?
F. (15.08.2011)
Svar:
Dette er en hauk, og jeg tror det mest sannsynlig er en spurvehauk, selv om bildet er veldig mørkt.
Roar Solheim (16.08.2011)
Hvor høyt over havet holder ugla til?
Hei.
Det er ikke mye jeg kan om ugler, men jeg lever med en drøm om uglekasse utenfor hytten min. Hytta ligger på ca 1000moh i Valdres og det er ikke alt for mye skog rundt i området, iallefall ikke barskog.
Det jeg lurer på er om det er noe håp/mulighet for at jeg kan få besøk av en ugle i en fremtid kasse? Eller blir dette med drømmen?
Skulle drømmen min ha en potensiell mulighet for å bli virkelighet, hvilken type(r) er det i såfall man kan få besøk av?
R. (16.08.2011)
Svar:
I det området du beskriver kan du kanskje få perleugle eller haukugle til å hekke i kassa i et gnagerår.
Roar Solheim (16.08.2011)
Hva slags måketing??
Hei!
Jeg så denne store fuglen fly med andre små måker..
men denne var større og stjerten så ut som en til en hauk og ryggen av fargene til en hønsehauk...
hva slags fugl er det??
N.F.S.F. (16.08.2011)
Svar:
Dette er en ung stormåke, ser ut til å kunne være ung gråmåke.
Roar Solheim (16.08.2011)
Hvilken fugl?
Fikk dessverre bare et glimt av denne og et dårlig bilde, men kan det være en sandløper?
N.N (16.08.2011)
Svar:
Nei, den har for mye flekker på siden av brystet, så jeg mistenker at det er en ung myrsnipe.
Roar Solheim (16.08.2011)
Dvergfalk?
Denne fuglen hadde forvillet seg inn i en ikke helt ferdigbygd hytte i Lenvik i Troms. Det fløy i ruta fra innsiden og ble liggende på rygg, temmelig fortumlet. Tok bilde av den før vi bar den ut. Og så lurte vi på om det er en dvergfalk eller en spurvehauk.
R.B. (16.08.2011)
Svar:
Dette er en ung dvergfalk som har fått hjernerystelse. Håper det gikk bra med den.
Roar Solheim (16.08.2011)
Fjær
Hei. Fant denne på en myr i skogen. Ca 12 - 14 cm lang. Har ikke sett slike fjær før, er det mulig å si hvilken art det er?
N.N (16.08.2011)
Svar:
Dette ser ut som ei stjertfjær fra ringdue. Se f.eks. på dette bildet: http://artsobservasjoner.no/artportalen/gallery/images/swe/birds/2011/large/168785.jpg og http://artsobservasjoner.no/artportalen/gallery/images/swe/birds/2010/large/130361.jpg
Frode Falkenberg (16.08.2011)
Fargerik fugl observert
Hei,
Vi satt å spiste frokost på Skåtøy, øy i Kragerø, da vi plutselig observerte en stor og fargerik fugl med lang stjert passere rett ved. Så nesten ut som en påfugl men mindre og med andre farger. Hva kan dette være? En rømling fra privat eie? Har et bilde, men jeg får ikke lov å laste opp. Kan dere gi meg en e-mail adresse så skal jeg sende?
M.S.H. (08.05.2011)
Svar:
Kan det være fasan? Send gjerne bildet til fuglevennen@birdlife.no.
Frode Falkenberg (15.08.2011)
??????
egg funnet i kasse men døde egg men hvilket egg er det de er hvitemed røde prikker
R.S. (10.05.2011)
Svar:
Dette høres ut som meiseegg. Se bilder av meiseegg her: http://www.miljolare.no/innsendt/bilder/18000/8732/4be4bb71abd10/05-07_19.46.11.jpg
Frode Falkenberg (15.08.2011)
Storskarv?
Hei. Dette bildet er tatt ved Maridalsvannet i Oslo. Er det storskarv? Det var 3 av dem og rett før bildet ble tatt satt en av dem helt stille med vingene rett ut og tørket dem.
T. (15.08.2011)
Svar:
Du har helt rett, dette er to storskarver.
Frode Falkenberg (15.08.2011)
Vandrefalk
Hei,
Hvor vanlig er det av man finner 5 stk unge Vandrefalker på på forskjellige hotellrom? Vel vi har til nå funnet 5 stk unge Vandrefalker på en del forskjellige hotellrom i 30 etg. Alle ble funnet samme dag (15/8) Mvh Svein willadsen
S.W. (15.08.2011)
Svar:
Det er absolutt ikke vanlig. Når det er sagt så viser bildet en tårnseiler...
Frode Falkenberg (15.08.2011)
Fugl og store glassflater
Har mange foringsautomater i min hage og stort besøk av diverse finkefugler ++. Har i løpet av siste år reist en vinterhage i tilknytning til huset. Desverre er det mange ublide møter mellom fugl og glassflater. Heldigvis få fatale. Det er mest dompaper det har gått utover. Men har også hatt en vandrefalk som lå i ørska et par minutter. Skal prøve nå å henge et litt stort bilde av fjeset til ei lappugle midt i vinduene, og håpe det vil hjelpe. Hvis ikke er det andre triks en kan prøve??
R.J. (19.03.2011)
Svar:
Kontakt NOFs egen butikk Natur og Fritid på www.naturogfritid.no eller tlf. 38 39 35 75. De selger såkalte rovfuglsiluetter som kan klistres på vindusflaten.
Morten Ree (15.08.2011)
"spikermatte" til å holde fugl borte fra takoverheng
Hei!
HVor kan jeg finne spikermatter/strimler eller lignende som kan festes på takoverhenget over verandaen? I fortvilelse får jeg ikke beiset plattingen da det stadig kommer mer og mer fugleskitt dalende fra fugler som sitter på taket.
M. (14.08.2011)
Svar:
Kjenner dessverre ikke til at dette er en type produkt som kan fåes kjøpt noe sted. Hvis noen kjenner til slike produkter, er informasjon om dette sikkert ønsket av flere.
Roar Solheim (15.08.2011)
Ørn
Hvor hekker kongeørn/havørn i løpet av året? Kunne du ha laget en oversikt over det?
N.N (14.08.2011)
Svar:
Slike opplysninger er ikke offentlige. Det nærmeste du kommer et svar er å gå inn på hjemmesidene til NOF å se utbredelseskart over de to ørneartene våre der. Der finnes også data og bilder av artene. Her er linken:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=3801&vis=kartMorten Ree (15.08.2011)
En liten iherdig en!
I dag har jeg observert en iherdig liten "skapning" ca 15-20 cm lang, som forsyner seg ivrig i flomålet. Den er påfallende lite sky, og jeg undres på om dette er en unge uten foreldre, eller egen art. Jeg finner den ikke i mine bøker, og kan ikke huske å ha sett den fra stuevinduet før.
O.S. (14.08.2011)
Svar:
Dette er en ung teist.
Roar Solheim (15.08.2011)
Er vepsevåk i halden sjeldent?
så to vepsevåker hjemme på prestebakke i halden, men har ikke hørt om noen andre som har sett de her. Er de ganske sjeldne her i området, eller er de bare veldig flinke til å holde seg skjult for mennesker? Kan det være mulig at de har et rede i nærheten? med tanke på at jeg så de i den tida de ennå forer opp ungene sine(hvis de har) håper noen kan svare :)
K.M. (14.08.2011)
Svar:
Jedg kjenner ikke vepsevåkens forekomst omkring Halden, men antar at den bør finnes der. Den er ellers ganske jevnt utbredt på sør-østlandet, fra Agder til Hedmark. Vepsevåken er ikjke så ofte å se, eller lett å finne, så den kan nok fremstå som langt mer anonym enn musvåk og fjellvåk. Tror nok det er sjanse for at de kan hekke i området.
Roar Solheim (15.08.2011)
Hvilken fugl?
Hei. Er dette rødstilk eller sotsnipe?
O.M.O. (14.08.2011)
Svar:
Dette er en ung rødstilk.
Roar Solheim (15.08.2011)
Hvilken fugl?
Hei. Kan dere se hvilken fugl dette er?
O.M.O. (14.08.2011)
Svar:
Dette er en buskskvett hunn.
Roar Solheim (15.08.2011)
Villmink
Er villminken en trussel mot fuglelivet i fjæra?Bør vi jakte på den,å kan hvem som helst jakte på den?Hvilke fugler er i såfall truet av minken?Er minken noe som er naturlig i faunan vår,eller er dette et dyr vi har satt ut?
J. (13.08.2011)
Svar:
Minken er et amerikansk mårdyr som har kommet ut i Europa fordi de rømte fra minkfarmer. Nåhar minken vært en del av faunaen i 70-80 år, så de fleste fugler er i ferd med å lære hvordan minken oppfører seg, og velger hekkeplasser som er tilpasset dette. . eks. hekker stadig flere fiskemåker på hustak, noe som kan ha sammenheng med at egg og unger da er beskyttet mot mink (og rødrev). Men lokalt kan mink ta mange egg og unger hvis den kommer inn i en sjøfuglkoloni. Makrellterner og ærfugl langs kysten er noen av de som kan få problemer. Angående villmink og jakt, så bør du rette spørsmål om dette til Direktoratet for naturforvaltning.
Roar Solheim (14.08.2011)
Kan fugler dø når de flyr
Jeg lurer på om fugler kan dø når de flyr i lufta? Kan de dette ned på oss? Jeg har aldri sett dette, og min lærer kunne heller ikke svare på dette.
K. (13.08.2011)
Svar:
Ja, det kan de absolutt. Spesielt under trekket kan fugler dø fordi de har brukt opp all energien (forbrent alt fett). Ofte skjer dette når fugler flyr over vann, og da faller de i sjøen. Men det er ikke noe som er sannsynlig å oppleve å se. Jeg har selv aldri sett fuglker som har falt døde ned fra lufta, men kjenner noen få som har opplevd det.
Roar Solheim (14.08.2011)
Ørn
I går var det ei stor ørn og sju mindre fuglar, såg ut som 7 ørnungar som sveva over huset mitt ei god stund. Før dei "seila" vidare sør over, litt lengre sør kom det ei til vaksen ørn og sveva i lag med dei. Mitt spørsmål er: kan ei ørn få 7 ungar på eit år, alle var like store. Eg bur ved havet på vestlandet.
N.N (14.08.2011)
Svar:
Nei, dette har vært ulike fuglearter. Ørner får høyst 3 unger, men som regel er det 1-2. De pleier ikke å sveve sammen med foreldrene på denne måten, så det høres mer ut som at du har sett en flokk med våker. Det kan ha vært en våkefamilie som har mobbet en ørn, derav tørrelsesforskjell.
Roar Solheim (14.08.2011)
Lydløs fugl
Hei,
Jeg sitter hver kveld på terassen og lar meg fasinere av noen fugler som kommer omtrent på samme tidspunkt hver eneste kveld gjennom hele sommeren. Fuglene kommer gjerne i flokk i ett flygemønster som minner om flaggermus bare de er mye raskere. De har en voldsom høy hastighet og helt lydløst forsyner seg av luftens flygende delikatesser. Hadde vert gøy og vite litt mer om disse fantastiske flygerne.
S. (13.08.2011)
Svar:
Det hørs mest ut som at du har observert tårnseilere, selv om de ikke er fullstendig lydløse. De behøver ikke å lage lyd når u ser dem, men de kan ha ganske høye, skarpe og skingrende rop når de flyr nær reirplassene.
Roar Solheim (14.08.2011)
hvilken art?
hei. har jeg tatt bilde av en ung sivsanger? og de "øynene" den har på ryggen, er det kamuflasje den har som liten, til å skremme bort andre fugler? synes de kan ligne på øynene på mye større fugler. og en annen ting - hvor ofte mellomlander hvitkinngjess på jeløya ved moss? er en flokk på ca 30 gjess her nå
K. (13.08.2011)
Svar:
Nei, dette er en buskskvett. Hvitkinngjess ved Moss kan være en lokal hekkebestand, fordi denne arten har spredt seg fra Gotland og langs hele Sør-Norge kysten helt til Agder.
Roar Solheim (13.08.2011)
Hormonforandringer ?
Så og si i skrivende stund observerer vi en praktisk talt helt hvit spurv sammen med de øvrige Gråspurvene. Har aldri sett maken ! Vet det forekommer albinoer i dyreverden, men selv aldri sett sånt i fugleverden. Hilsen Per Beverfjord , Tingvoll på Nordmøre
N.N (27.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Hvite gråspurver dukker av og til opp. Det samme skjer hos mange andre fuglearter. Det dreier seg ikke om albinoer, men en annen genetisk "feil" som gjør at noen eller alle fjærene ikke tar opp faregstoff under utveksten, og da blir de hvite eller lyse. Flere slike hvite eller lyse fugler er vist i ulike numre av bladet Fuglevennen.
Roar Solheim (13.08.2011)
Spørsmål:
For litt over 2 uker siden da jeg sjekket en fuglekasse var det en kjøttmeis som ruget på egg, har sjekket nå netopp som sagt litt over 2 uker siden sist kjøttmeisen ruget, men i kassen var det ingenting, bare et uklekt egg.
Er det ikke ca 14 dager rugetid og ungene forlater kassen ca etter 21 dager. Er det ikke litt tidlig for ungene å forlate kassen eller er det noe annet som har skjedd, kan det være røyskatt eller snømus eller no som har spist ungene/eggene?
N.N (23.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Noe kan ha vært inne og forsynt seg av eggene. En annen mulighet er at svarthvitfluesnapper har sloss med kjøttmeisen om å overta reiret, og at eggene da er kastet ut.
Roar Solheim (13.08.2011)
Syngende fugl
Hei, i går kveld når jeg skulle legge meg hørte jeg en merkelig lyd ned i buskene , det hørte ut som en gresshoppe men da jeg lyste litt rundt med lommelykten viste det seg å vere en fugl,den var utrulig liten men lagde skarpe lyder som jeg kunne høre på over 150 meters avstand, aldri sett en slik fugl og har ikke peiling på hva den kan hete?
V. (10.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Det høres ut som at du kan ha hørt en gresshoppesanger.
Roar Solheim (13.08.2011)
Hvilken piplerke?
Befant seg i litt åpent område med bjørkeskog. Landet i et tre da den ble oppmerksom på meg. Fulgte med på hva jeg foretok meg en stund, før den fløy bort. Heipiplerke?
G. (24.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Nei, dette er nok en trepiplerke.
Roar Solheim (13.08.2011)
gås
Jeg har hjulpet 3 grågås unger med livet.. Jeg fant gåse mor påkjørt og drept med sine små atme seg, jeg så ingen far, så jeg tok med meg de 3 ungene hjem.. De har de bra nå:) Jeg har dem inne om natten med varmelampe og ute om dagen, de får litt tørrfor og spiser masse gress, jeg har de inngjerdet atme enderne mine sånn at de skal få litt selskap.. De har begynt og vokst og tam.:) Har jeg gjort noe ulåvelig.?? Jeg hjelpet jo bare noen små med livet..?
H. (19.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Generellt så har man ikke lov til å ta med ville fugler og dyr hjem, men man har også et dyrevernmessig aspekt med plikt til å hjelpe dyr i vanskeligheter. Derfor godtas slike hjelpetiltak av myndighetene, selv om det er en gråsone i forhold til lovverket. De fleste mennesker ønsker å hjelpe dyr som har problemer, og det er egentlig bare et bevis på at vi bryr oss om naturen. Så derfor har du handlet riktig, spesielt når du kunne være sikker på at gåsemor virkelig var død. Håper det gikk bra med gåsungene.
Roar Solheim (13.08.2011)
lurer
Hei
Jeg jobber på lierstranda i drammen og har kommet over en fugl som er sort på overkropen og hvit under og langt oransjt nebb.ossen fugl kan dette være?
K. (03.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Litt om størrelsen og hvor den oppholder seg hadde hjulpet.
Roar Solheim (13.08.2011)
Flaggspett reirhull
Har fulgt med 1 ferske reirhull (c.5-6 cm)i et osp tre. Regner med at enten en flaggspett eller grønnspett har laget den. Sikkert at den er fra i år, siden det finnes sagflis under. Idag så jeg en kjøttmeis flyr ut. Er det vanlig at kjøttmeiser flytter inn i nye reirhull? Trodde at de brukte bare gamle. Pleier en hakkespett å lage en eller flere reirhull i løpet av våren?
R.B. (09.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Spettene bruker ikke å lage flere reirhull, så dersom dette plutselig var ledig, kan det skyldes at spetten som lagde det, har omkommet. Den kan f. eks. ha blitt haukemat. Meisene tar i bruk alle slags reirhull, og jo ferskere de er, desto bedre. Hvis spetten hadde vært i aktivitet, hadfde den ikke godtatt at en kjøttmeis barte hadde flyttet inn - den hadde nok blitt jaget vekk.
Roar Solheim (13.08.2011)
Stokkand
Hei, jeg har fått besøk i hagen av et stokkandpar de siste månendene, i dag har hunnen lagt ett egg! I forbindelse med dette har jeg et par spørsmål. Kommer hun til å legge flere egg (har lest på nett at de legger ca. 10)? Endene har ikke laget seg noe reir, er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe de? Er det mulig at dette er et egg som ikke er fertilisert?
N.N (20.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Nå vet du sikkert svaret selv, men endene legger ett egg hver dag. De legger seg til å ruge først når alle eggene er lagt, men de lager et reir som eggene ligger i. Reiret er gress og fjær (dun) som andemor feller fra brystet. Dersom dette var et enkeltegg fritt på bakken, kan det være ett som en and har lagt før den kom seg til reiret - det hender med førstegangsverpere.
Roar Solheim (13.08.2011)
Fugl ved Numedalslågen
Jeg går ofte tur ved Numedalslågen, og der har jeg flere ganger observert en fugl inntil nylig bare i flukt.
Lyden er et nokså skarpt pirr irr irr.
Fuglen er ganske liten, grå eller brun på oversiden, og kritthvit på undersiden. Den har forholdsvis langt nebb og ben. Hva slags fugl kan dette være ?
T.M.K. (21.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Kan det være en strandsnipe du har sett fly over/langs elva?
Roar Solheim (13.08.2011)
Blåmeishekking
Hei!
Jeg har en kamera-kasse med hekkende blåmeis, og forrige søndag dukket det opp 7 egg. Jeg har lest at de legger ett egg pr dag, men jeg så ikke noen egg før de tilsynelatende plutselig var der alle sammen. Hvordan kan det ha gått til? Dekker de til eggene inntil alle er lagt, for deretter å begynne utrugingen samtidig?
J.H. (08.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Ja, meisene dekker eggene sine med en "dyne" av fjær eller hår (ull) mens de holder på med leggingen. Derfor kan et reir se helt tomt ut, for så "plutselig" å inneholde et helt meisekull.
Roar Solheim (13.08.2011)