Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 933 til 41 982 av totalt 50 284 spørsmål «forrige neste»
kråke hekking
hekker kråka på samme plass og gjør skjæra det også
E. (28.08.2011)
Svar:
Skjære kan bruke sitt rede i mange mange år og det kan bli veldig stort til slutt da den hele tiden driver å bygger på. Kråka bygger som regel nytt rede hvert år til stor glede for ugler og falker, som ikke bygger egne reder, men ofte bruker gamle kråkereir til hekkeplass.
Morten Ree (29.08.2011)
Fugler som dør ved fuglebrettet
Hei
Jeg har et spørsmål som jeg håper dere kan hjelpe med å besvare. Siden forrige fredag (19. august) har det død 7 fugler ved fuglebrettet mitt. Ut fra bilder i fulgeboken tror jeg det er Grønnsisiker. Det merkelige er at jeg har veldig mange forskjellige fuglearter, men alle de som har dødd er fra samme slaget.
Det eneste jeg mater de med er solsikkefrø. Jeg har matet fugler i mange år, men har aldri (heldigvis) opplev noe lignende.
Har dere noen ide om hva dette kan skyldes?
Takknemmelig for svar.
Vennlig hilsen Siw Larsen Randem
( mobil : 41 91 50 04)
S.L.R. (29.08.2011)
Svar:
Fuglene som er døde er sannsynligvis unge grønnfinker.lDe siste tre år har spesielt denne arten vært hardt rammet av sykdommen gul knop. Den fører til betennelser i hals svelg som gjør at fuglene kveles når de spiser. Ta kontakt med Veterinærinstituttet som gjerne vil ha tilsendt noen døde fugler og få opplysninger fra de som finner døde fugler. Se denne linken: http://www.vetinst.no/Nyheter/Nye-sjukdomsutbrudd-paa-foringsplasser-for-smaafugl
Morten Ree (29.08.2011)
Er dette en havørn?
På søndag var jeg og en kollega og fisket langs nesoddlandet rett nedenfor Sunnaas.
Her går fjellet bratt opp og det er helt utilgjengelig for mennesker fra land.
Vi trodde først det var en svært stor måke som fløy over oss, men da jeg de store klørne under fuglen,
og la merke til hvordan den sirklet rundt oss mens vi dorget fram og tilbake etter fisk, skjønte jeg det var en rovfugl.
Fulgen flakset endel, men seilte også lenge på vingene. Hver gang vi nærmet oss området gled den ut fra en bratt fjellskrent, og så søkte opp i toppen av trær, når vi fjernet oss.
Fulgen var i all hovedsak gråbrun, og med lysere bryst enn på oversiden.
Den hadde ingen tydllige tegninger som jeg har sett hos kongeørna, eller hos fjellvåken.
Jeg vet det har hekket havørn på Håøya, litt lenger ut i fjorden, og lurer derfor på om dette er en havørn?
Beklager dårlig bilde, men jeg hadde ikke med telelinse, og var mest opptatt av å fiske.
Bilde er litt forstørret, og lysnet noe for å se om det var noe tegninger å hente fram fra motlyset.
O.P. (25.08.2011)
Svar:
Bildet er litt dårlig, men dette ser for meg ut til å være en fiskeørn.
Roar Solheim (29.08.2011)
Hvilken fugl?
Myrsnipe?
O.M.O. (26.08.2011)
Svar:
Ja, dette er to myrsniper. Merk det mørke feltet under buken.
Roar Solheim (29.08.2011)
Hvilken fugl er dette?
Oppholdt seg på store berg helt ute ved kysten. Nord-Norge.
G. (27.08.2011)
Svar:
Dette ser ut til å være en blåstrupe, hunn eller helst en ungfugl.
Roar Solheim (29.08.2011)
Krykkje?
G. (27.08.2011)
Svar:
Ja, dette er en krykkje.
Roar Solheim (29.08.2011)
Er dette en Vandrefalk
Er dette en Vandrefalk ?
Fotografert i Nordsjøen 25.08.2011
K.R. (28.08.2011)
Svar:
Nei, dette er en tårnfalk.
Roar Solheim (29.08.2011)
Spørsmål:
Fikk besøk av denne i dag, den prøvde seg på fugleforinga mi to ganger, men fikk ikke med seg noe.
Er usikker på art, nar jeg ikke finner det ut helt etter fugleboka.
Er dette en spurvehauk?
Bildet er croppet veldig mye, men håper dere kan artsbestemme den alikevel.
F.L. (28.08.2011)
Svar:
Dette er en ung spurvehauk.
Roar Solheim (29.08.2011)
Hvilken fugl er dette ?
Hvilken fugl er dette ? Jeg tok dette bildet fredag 26.8. jeg tror det er en trostart.
F.N.K.G.4.7.T. (29.08.2011)
Svar:
Dette er en flokk stær.
Roar Solheim (29.08.2011)
Spørsmål:
Jeg satte opp en fuglekasse til kvindand ved et lite vann, observerte noen ender og gikk å henta kikkerten for å se om det var kvinand, men den var hvit/lysegrå, hvit på undersiden, den ene (sannsyneligvis hannen) var helt knall rød på bryste, den andre var litt mere mørkerød/brun, ellers var di helt like, altså det var to av dem og de. Nebbet var tynn og spist og de hørtes ut som vanlige ender. Det er helt nord i nordland dette her. Fikk ikke tatt noen bilder, beklager, men jeg håper du/dere kan prøve å finne ut hvilken fugl det er eller kanskje komme med forslag om hva det kan være.
N.N (07.05.2011)
Svar:
Ender med spisst nebb er enten laksand eller siland. Men ingen av dem er knallrød på brystet. Hannen til laksanda har en svak rosa farge mens silandhannen har et rødbrunt felt i brystet. Gå inn på denne linken og søk opp disse artene for å se diverse bilder;http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/
Morten Ree (24.08.2011)
sjekking av kasser
Har dere opplevd at kjøttmeis slutter å ruge om en sjekker kassen å den flyr ut?Sjekket kassen idag,9 egg.Men meisa fløy ut å var ganske hissig.Håper den legger seg inn i kassen igjen.venter uansett 12 dager nå til neste sjekk for da er vel ungene klekkt?Å da tåler de mere titter nedei kassen?
J. (06.05.2011)
Svar:
Meisene tåler ganske mye forstyrrelse, men man bør begrense dette mest mulig.
Morten Ree (24.08.2011)
Skjæras egglegging
På vår lille tomt er det plass til noen få trær, som står tett inntil soveromsvindu og veranda. Nærmiljøet har flust av trær og busker langs eng og åker i alle retninger. Likevel vil et skjærepar på død og liv etablere seg kloss inntil huset. Vi føler oss hjerteløse og vet dessuten at det er ulovlig å fjerne reir. Men etter en lang og stri vinter makter vi ikke å få hele sommeren ødelagt av spetakkel og dritt. Vi river, skjæra bygger opp igjen like fort. Nå er vi inne i femte runde. Hvor lenge kan skjæra "holde på" eggene? Setter vi henne i fare for å måtte verpe på bakken?
N.N (12.04.2011)
Svar:
Når skjærene først har bestemt seg for reirplass i sitt revir, så gir de seg ikke. Eneste mulighet er å lage et fysisk hinder, men ofte er eneste løsning å skjære ned treet. Hvis dere da ikke kommer på å faktisk la naturen gå sin gang å la dem bli naboer.
Morten Ree (24.08.2011)
Grågåstrekk over Oslo
Gikk på tur til Finnerud (10.4.2011) og så vanvittig mange gåsetrekk på himmelen. Det var så mange at jeg lurte på om de fløy i ring? Eller hvor var de på vei til? Det var sikkert mange tusen fugler - den ene plogen etter den andre i over en time. Et fantastisk syn og uforglemmelige lyder.
R.B. (10.04.2011)
Svar:
Dette er ikke grågås, men kortnebbgås (svalbardgås). Totalt ca. 60 000 individer som skal til sine hekkeplasser på Svalbard. De overvintrer stort sett i Nederland og raster i Danmark, Trøndelag og Vesterålen (Nordland) på veien mot nord.
Morten Ree (24.08.2011)
Hekketid for skjærer
Hei, hvor lang tid tar det fra når skjærene legger eggene sine og til hun tar ungene ut av reiret?
K.H. (10.04.2011)
Svar:
Det tar fra 39-46 dager fra rugingen starter på fullagt kull.
Morten Ree (24.08.2011)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl er dette?
Denne så vi mange av på Phuket i Thailand i vår.
J.O.S. (07.04.2011)
Svar:
Dette er en hyrdestær (Acridotheres tristis), på engelsk common myna, en av de vanligste fuglene i Thailand.
Morten Ree (24.08.2011)
Fugler
Hvilken fugl har lengst hals
M. (06.04.2011)
Svar:
Sangsvanen og knoppsvanen har hals som er ca. 35-40 cm lang. Tranen har ca. 30-35 cm. Jeg fant ingen mål i fuglebøker av bare halsen, men målene er tatt ut fra hvor mye halsen utgjør av totallengden.
Morten Ree (24.08.2011)
Stokkand
Hei. Jeg har lenge vurdert og få meg stokkender som "kjæledyr", men før det ønsker jeg selvsagt å anskaffe meg mest mulig informasjon om anden. Jeg ser dere skriver i info her at "Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger ... ". Det har jeg da gjort, og ble henvist til dere. Så håper dermed at dere kan hjelpe meg.
Det jeg ønsker å vite er generelle ting som mat, best mulig "bur", når burde jeg eventuelt få en oppdretter med egg til å klekke dem, når kan de svømme selv, ting å merke seg når de er nyklekket osv.
Håper på hjelp :)
J.T. (23.08.2011)
Svar:
Norsk Ornitologisk Forening jobber for å sikre og bevare levedyktige bestander av våre viltlevende fuglearter i sine naturlig omgivelser.
Søk på www.dyrenett og www.prydfugler.no for spørsmål om burfugl og oppdrett.Morten Ree (24.08.2011)
Traner
Vi var nettopp ved Hornborgarsjøen og så på traner og andre fugler. Det var telt 13800 traner den dagen vi var der. Nå lurer vi på hvor langt nord det er observert traner her i landet? Her i Trøndelag ser det ut for at antallet traner vokser for hvert år, stemmer dette?
E. (11.04.2011)
Svar:
Tranen er en av de artene som har hatt størst framgang i Norge de siste 50 år. Den hekker nå over hele landet helt opp til Finnmark. Også før tranen ble så vanlig var den hekkefugl i Pasvik i vårt nordligste fylke. Rekorden på vårtrekket i Hornborgasjøen i Sverige er på 18 000. I Norge er hovedtyngden av trane i Midt-Norge. Det finnes ansamlinger på rundt 500 traner før høsttrekket starter i Trøndelag og Oppland.
Morten Ree (24.08.2011)
Apropo Stillits.
Så det var observert stillits så høyt oppe som nord-Norge her tidligere, men ser ikke ut som det er registrert flere observasjoner lengre nord enn trondheimsfjorden. Jeg mener bestemt jeg støtte på en leken liten krabat på høstjakta i fjor, og etter nærmere resarch stemte både lyd og bilde med stillits. Finere fugl skal du lete lenge etter i Norge, spør du meg!
Ellers, et lite spørsmål; jeg er nede i asia og ser en god del isfugl her. Har vi registrert noen observasjoner av denne i Norge nå, eller er den bare sett i Sverige? (mener å ha lest det)
Ø.T. (05.04.2011)
Svar:
Stillits har hatt stor framgang i utbredelsene de siste årene. Den er de siste tre år påvist 7 ganger (totalt 11 individer) i Nordland på forskjellige steder til alle årstider, blant annet fem individer på Røst utenfor Lofoten.
Morten Ree (24.08.2011)
Fuglekasse
Vi har hatt litt av et vær i Trøndelag i det siste, med ekstremt mye vind og snøbyger. I dag så jeg at en av fuglekassene mine hadde falt i bakken pga. vinden. Det har nok skjedd i løpet av de siste 7-10 dagene.
Da jeg skulle henge opp kassen igjen så jeg at det var et rede i den. Jeg er usikker på om dette stammer fra i fjor. Men kan småfuglene være ferdige med å bygge reder her i Trondheim allerede? Jeg håper bare ikke fallet ødela hekkeperioden til et fuglepar...
Dekket med snø på bakken forsvant forøvrig for 3 dager siden.
E. (05.04.2011)
Svar:
Kjøttmeisa kan begynne med redet først i april. Men hvis du ikke har kontroll på om det var rede i kassen året før så er det størst sjanse for at reiret var gammelt. Ettersom egg ikke var lagt blir ikke hekkesesongen ødelagt. Fuglene vil reparere redet eller bygge nytt over det gamle
Morten Ree (24.08.2011)
Spørsmål:
Hei.
Noen som vet hvilken fugl denne fjæren kommer fra?
K. (22.08.2011)
Svar:
Det er ei hånddekkerfjær fra nøtteskrika. Se bilde av nøtteskrike her: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=506
Din fjær stammer fra området rundt vingeknoken.Frode Falkenberg (23.08.2011)
Andunger uten mor
I kveld så jeg 6 andunger som svømte i en vik av Glomma, men ingen mor var i sikte, de var helt alene. Er dette vanlig, eller må noe ha skjedd moren? Og vil de klare seg alene? Det virket som i hvert fall den ene snappet etter ting/insekter på vannoverflaten. Det er stokkender, kvinender, og lakseender (tror jeg) i området, men ingen av dem var med ungene.
A. (28.05.2011)
Svar:
Andungene begynner nå å bli så store at de vet hvordan de skal skaffe mat. Andemor mater ikke ungene, men lærer dem hvordan de skal lete etter mat. Normalt har fortsatt andemor kontakt med ungene, men noe kan ha skjedd med henne eller at hun bare var i nærheten uten at den lot seg observere.
Morten Ree (22.08.2011)
Hvor lenge ruger duer
En bydue har lagt to egg i oppgangen foran inngangsdøra mi. Jeg lurer på hvor lenge den blir liggende?. Hvis det er unger i eggene og de ruges, har jeg funnet ut at det går 1 mnd. før de er flygedyktig. Men tenk om dua er blitt så forstyrret at fostrne er døde? Hvor lenge vil hu/han bli liggende?
A.L.B. (31.05.2011)
Svar:
Duene ruger i 16-18 dager og ungenes reirtid er 3-4 uker. Byduene er vant til både mennesker og trafikk så den tåler forstyrrelser meget godt.
Morten Ree (22.08.2011)
Merkelig syn
Hei,
Hadde vi ikke vært to om å se det samme, hadde jeg nok ikke trodd mine egne øyne, men i går var jeg faktisk vitne til at en dompap-unge fikk mat av en grønnfink-hann på fòringsplassen! Fuglene har riktignok "dinert" sammen i hele sommer, men dette må da være litt spesielt?
Mvh
Unn
N.N (22.08.2011)
Svar:
Det er spesielt, men det forekommer. Rundt en foringsplass vil det samles mye fugler og årets unger tigger mat slik at de voksne blir provosert til å putte mat i alle "gapende" nebb. Enkelte ganger kan dette bli til feil art.
Morten Ree (22.08.2011)
Hvor ?
Kvinand tok i bruk to av mine fire kasser i vår. Det var 7 egg i hver av dem . Jeg noterte meg dessverre ikke eksakt datoen for klekking, men det var i slutten av juni. Det skulle tilsi at ungene er flyvedyktige i disse dager. Men det merkelige er at jeg ikke har sett fjæra av en eneste fugl siden de var nyklekte andunger , og undrer meg på hvor de har tatt veien ? Tjernet har mye vegetasjon rundt , blandingsskog og myrlendt . En betydelig del dekket av vannliljer.
Med hilsen Per Beverfjord, Tingvoll
N.N (21.08.2011)
Svar:
Kvinand kan hekke nærmest i kolonier. Men så snart ungene hopper ut av kassa så fordeler de forskjellige kullene seg i egne "revir" i nærliggende vann. Er det et stort vann kan flere kull holde til i hver sin del av vannet. Hekker flere kvinender ved et lite tjern så vil de forskjellige kullene oppsøke ledige oppvekstområder (vann,tjern,elv)i et stort område. De kan forflytte seg flere kilometer fra reirkassen i løpet av kort tid.
Morten Ree (22.08.2011)
lavskrike
Observerte en lavskrike i verneskogen, mellom Vanse og Borhaug på Lista. Har aldri sett rapportert noe sted at den har opphold på disse kanter. Finnes flere observasjoner? er den blitt vanlig der?
I.B. (22.08.2011)
Svar:
Heisann. Lavskrika skal ikke finnes der, så om observasjonen er korrekt er det en skikkelig godbit for området. Her ser du vår oversikt over lavskriker i Norge: http://artskart.artsdatabanken.no//FaneKart.aspx?Date=0,0&SpID=37486&DT=1111&BBOX=-552812,6159675,1590979,8230577&Height=966&Width=1000
Fikk du tatt bilde? Det vil i så fall være avgjørende ved en eventuell validering av din observasjon.Frode Falkenberg (22.08.2011)
Svaneforelder med merkelig beinstilling?
"Mer interessant er det at du kan lese av nummeret på ringen: 99B."
Interessant- kan du utdype det for en ikke ornitolog
Ellers takk for lynraskt svar.
Hilsen
Andreas Scheen
N.N (20.08.2011)
Svar:
Ringnummeret kan fortelle hvor og når fuglen er merket; send melding til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum, eller rapporter det direkte til ringmerking.no/cr. Da får du hele livshistorikken til denne fuglen.
Roar Solheim og Frode Falkenberg (20.08.2011)
Ørn i Skoger?
Hei
Vi har en ørnlignende fugl som vi ser nesten hver dag. I år tror jeg ikke de har fått unger da det har vart stille sammenlignet med tidligere år. Fuglen (ungene?) skriker høres langt.
Nå har jeg tatt noen bilder av fuglen. Kan dere svare på hva det er for en type fugl?
Jeg har fler bilder men kan bare laste opp en bilde.
Mvh
Peter
P.A.U. (20.08.2011)
Svar:
Dette er ingen ørn, men en musvåk.
Roar Solheim (20.08.2011)
Svaneforelder med merkelig beinstilling?
På en tur til Østensjøvannet i dag la jeg merke til en svanemor/far som hadde beinet sitt plassert på en merkelig måte. Ut av videopptaket mitt legger jeg ved bilde. Ringte Fuglehjelpen tidligere i dag men har ikke fått svar ennå.
Hilsen
Andreas Scheen
N.N (20.08.2011)
Svar:
Dette er helt normalt for svaner, selv om det ser nesten sykelig ut. Dette er måten de strekker og hviler beina på, ett om gangen. De holder beinet rett bakover, slik at svømmefoten står opp nesten som et seil. Mer interessant er det at du kan lese av nummeret på ringen: 99B.
Roar Solheim (20.08.2011)
Gråhegre?
Dette bildet ble tatt med mobilkamera fra bilen for et par dager siden. Er bildet godt nok til å se arten? Ung gråhegre?
T. (20.08.2011)
Svar:
Ja, dette er en gråhegre, og den ser ut til å være en ungfugl fra i sommer (lite kontraster i hodet).
Roar Solheim (20.08.2011)
Aldri sett maken
Hei. I dag så jeg et par fugler jeg aldri har sett maken til før her på Stjørdal.
Jeg greide ikke å ta bilde, men den var tillitsfull nok til å sitte tre meter fra meg og kikke på meg. Omtrent slik kan jeg beskrive den:
Den hadde et langt, svart og meget spisst nebb. Når den satt i trærne, strøk den hele tiden nebbet mot greinene, som om den kvesset det.
Kroppen var spraglet grått/gulbrunt/hvitt/svart. Stjerten var svart, med hvitt ytterst på halefjærene, Størrelsen på fuglen var omtrent i overkant av ei kornkråke, men nebbet var mye lenger og spissere, samtidig som den fremsto som forholdsvis fargerik.
De var to stykker som flaksa rundt i trærne og på plena, så det er vel naturlig å tro at det var et par.
Jeg har lett etter en lignende fugl på internett, uten å finne noe som ligner.
J.G.E. (15.08.2011)
Svar:
Vet ikke sikkert, men jeg mistenker at du har sett to nøttekråker. Sjekk disse i fuglebok eller på nett.
Roar Solheim (20.08.2011)
Plagsomme skjærer
Jeg er en fuglevenn som bor på Røros, og har stor glede av fuglene året rundt.Bortsett fra en ting: Vi har utspring både over en veranda og på begge sider av huset hvor sjura har funnet det høvelig å tilbringe nettene. Dette har resultert i at vi er nedsausa av avføring fra disse, og at vi ikke klarer å få det til koselig på denne verandaen. Jeg er altså på desperat jakt etter gode råd! For tiden har vi snorer og aviser på verandaen, men den kan ikke brukes. Finnes det f.eks. noen siluetter av rovfugler som kan virke avskrekkende? Har en ny platting av året, og den har allerede begynt å bli nokså tilgriset.Med stort ønske om et nyttig svar!
H.H.O. (14.08.2011)
Svar:
Rovfuglsilhuetter har nok bare kortvarig effekt på skjærene, frykter jeg, men det kan være verdt å prøve. Ellers er det kanskje bare avstengig med kyllingnbetting for å holde skjærene vekk fra natteplassen som vil være effektivt i lengden.
Roar Solheim (20.08.2011)
Spørsmål:
hei
Hvor lite i diameter kan et naturlig reirhull (innvendig, ikke åpnings-hullet), være som meisene overtar? (hull fra dvergspetten)
TAKK
K. (29.05.2011)
Svar:
Vet ikke eksakt, men de kan hekke i temmelig små hulrom. Har selv hatt kjøttmeis som heklket nede i et jernrør (gjerdestolpe), som bare var 5 (høyst 6) cm i diameter.
Roar Solheim (20.08.2011)
Trekkfugler
Vi sitter på terrassen og ser gjessene samler seg for sydentur. Vi lurer på om artene samler seg fra flere steder enn f.eks. Oslo før avreise, og om de holder sammen under "sydenoppholdet".
I.F. (12.08.2011)
Svar:
Svaret er både og. Noen fugler samler seg i store flokker før trekket, som f. eks. stær og låvesvale (og en del troster). Disse trekker sammen, og oppholder seg trolig også i samme område om vinteren. Andre kan trekke i store flokker (vadere), men sprer seg ut i vinterområdene i Afrika.
Roar Solheim (20.08.2011)
Hvilken art?
Dette bildet tok jeg i Oslo for en liten stund siden.
Er det en grønnfink?
N.N (20.08.2011)
Svar:
Ja, dette er en grønnfink. Artig bilde!
Roar Solheim (20.08.2011)
skarv
Hvor fort kan en skarv fyke?
A.T. (17.08.2011)
Svar:
Det vet jeg ikke, men antar at den kanskje kan fly i en hastighet opp mot 60-70 (kanskje 80?) km i timen.- Har forsøkt selv å ca-klokke hastighet på diverse fugler som flyr paralellt med bil, og laksand kommer opp i ca 80-90 km/t.
Roar Solheim (20.08.2011)
12 egg i forlatt fuglekasse
Hei, På hytteveggen har vi satt opp fuglekasse med kamera. Tidl. i juni så vi fugl ruget, men aldri konstant. Da vi besøkte hytta 2. uke i juli så vi kun egg, ingen fugl Kom først tilbake nå 20 aug og finner 12 egg(!) Eggene er ca 1 cm, lys rosa med brune flekker. Vedlegger bilde. Hva kan ha skjedd og hvilken fugl kan det ha vært? Vanlig fugler rundt her (Sør-Fron ca 900 moh, fjellbjørkeskog) er granmeis, bjørkfink, gråsisk og gulerle.
S.L. (20.08.2011)
Svar:
Dette er meiseegg, men jeg kan ikke si sikkert om det er kjøttmeis eller blåmeis (som er de to mest vanlige meiseartene i fuglekasser). Antar at en av de voksne fuglene, kanskje mest sannsynlig hunnen, kan ha omkommet i rugetiden. Den kan ha blitt tatt av en rovfugl, flydd mot vindu, eller blitt utsatt for en annen tragisk hendelse.
Roar Solheim (20.08.2011)
Heilo
Hvilken familie hører heilo til på engelsk ????
P.V. (18.08.2011)
Svar:
Heiloen tilhører familien Charadriidae, som kalles lofamilien på norsk. Engelsk navn på denne er plovers.
Roar Solheim (20.08.2011)
Ukjent fugel oppservert
Så idag i hagen en fugel med hvit og lys gul underside, mørk overside, svart flekk rundt øynene, over nebbet en hvit flekk. Fugelen var på størrelse med en spurv. Undersiden lignet en bøksanges. Hva kan fugelen hete?
Så ellers en Piro i hagen for 3 årsiden.
Vennlig hilsen Bjørn M Clason, 19-08-11
B.M.C. (19.08.2011)
Svar:
Det eneste jeg kan foreslå som kommer i nærheten av din beskrivelse, kan være en steinskvett. Sjekk denne i fuglebøkene.
Roar Solheim (20.08.2011)
Hei :)
Hvorfor samler måkene seg i fjellet?
N.N (18.08.2011)
Svar:
De samler seg ikke mer i fjellet enn andre steder, så dette var et spørsmål som ikke har noe svar...
Roar Solheim (19.08.2011)
hvilken fugl?
hvilken fugl har redet sitt av : løv, blad og grønn mose?
L. (19.08.2011)
Svar:
Ikke mulig å si. Reder må man helst ha bilder av for å kunne vurdere hvilken art som kan ha laget dem.
Roar Solheim (19.08.2011)
Fugleflokker på plen og gressbakker.
De site uker har jeg sett store flokker av liten, sort fugl som samles i store flokker på gressbakker og plener, hvor de spiser hektisk. Hva slags fugl er dette, og hvorfor denne oppførsel ?
A. (18.08.2011)
Svar:
Kanskje er det stærflokker du har sett. De samler seg i stadig større flokker utover høsten, inntil de trekker sydover.
Roar Solheim (18.08.2011)
Fugel
Hei, tidligere i dag oppserverte vi en stor fugl meg rektangulære vinger med en gul sirkel ved vingespissen, den hadde et veldig vingespenn. Undersiden på fugelen var grå/svart, korte halefjær, og ganske liten kropp iforhold til vingene. Lurer veldig på hvilken type fugl dette er.
M.G. (18.08.2011)
Svar:
Klarer ikke å si hva dette kan ha væørt ut i fra denne beskrivelsen, dessverre.
Roar Solheim (18.08.2011)
hvem skal jeg henvende meg til
takk, for svarene jeg har motatt. Jeg og min samboer var på biltur i slutten av juni da fikk vi se en ung kongeørn som landet ikke langt fra skogsbilveien ved kråkberget i Elverum. Har også sett en konge ørn seile over veien ved Ulvådalen da vi kjørte Trysil veien mot Elverum den 12.august. Jeg lurer på hvem skal henvende meg til for å fortelle dem dette, slik at de kanskje får merket dem. Vennlig hilsen
T.M. (18.08.2011)
Svar:
Utfløyne, flygedyktige ørner lar seg ikke merke så lett, men du kan kontakte Hedmark avdelingen av Norsk ornitologisk Forening. Se under organisasjon på nettsiden www.birdlife.no.
Roar Solheim (18.08.2011)
Hva slags fugl er dette?
Denne landet alldeles oppkavet og utkjørt på altanen vår, den orket ikke fly bort før etter flere minutters hvile, og vi kunne nesten ha tatt den i hånden. Har ikke sett noen slik før, og finner den ikke i oppslagsverk.
A.H. (18.08.2011)
Svar:
Dette ser mest ut som en gran- eller løvsanger, men bildet lar seg ikke forstørre uten at detaljer blir borte, så det er ikke mulig å si sikkert.
Roar Solheim (18.08.2011)
Art?
Dette bildet er tatt på Romeriksåsen. Fuglen fløy i rett linje over skogen i ganske bra tempo. Er det mulig å se hvilken art det er?
N.N (18.08.2011)
Svar:
Ja, dette er en vepsevåk.
Roar Solheim (18.08.2011)
Hvilken fugl er dette?
Jeg tok vedlagte bilde på Huk på Bygdø i Oslo i juli i år, og klarer ikke å finne ut hva dette er. Den oppholdt seg sammen med en del gråspurv og noen pilfinker, men var ikke fullt så tillitsfulle som dem. Den hadde normal øyenfarve, så det er ikke en albino.
Kan dere hjelpe meg?
T.L.S. (18.08.2011)
Svar:
Dette er også en gråspurv, med enkelte hvite fjær.
Roar Solheim (18.08.2011)
hva er dette?
N.N (18.08.2011)
Svar:
Ikke mulig å si - her er ikke noe bilde.
Roar Solheim (18.08.2011)
Tørre erter til duer?
Er det farlig, skadelig eller uheldig for duene på noen måte å fore dem med tørre grønne eller gule erter? Tenker f eks på om svelling kan være et problem for duene/andre fugler.
K.S. (17.08.2011)
Svar:
Nei, det tror jeg ikke. Vi har ingen dokumentasjon på at fugler har problemer med frø som sveller i magen. Trolig fordøyes de så raskt at dette ikke skjer.
Roar Solheim (17.08.2011)
Hvilken fugl?
Og er dette da en grønnstilk?
O.M.O. (17.08.2011)
Svar:
Nei, dette er en gluttsnipe (se forskjellen i mønster på dekkfjærene på vingen bl.a.)
Roar Solheim (17.08.2011)