Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 732 til 41 781 av totalt 50 176 spørsmål «forrige neste»
Lomvi i Frognerparken
Hei,
Jeg så en lomvi i Frognerparken i dag, i elven, og det bringer tilbake minner om det som skjedde med lomviene der og i Oslo for noen år siden, da mange døde. Skjer det noe lignende nå? Hva skyldes dette evnetuelt?
R.S. (09.09.2011)
Svar:
For mer enn ti år siden blåste hundrevis av lomvi innover Østlandet under en kraftig høststorm, og vi fikk flokker på mer enn hundre lomvi i større vann som Tyrifjorden, Randsfjorden og Mjøsa. De holdt seg i disse vannene helt til en vinter da de frøs helt til, og fuglene døde. Når lomvi dukker opp over land og inne i ferskvann slik, så har det som regel sammenheng med kraftig vestavær. Foreløpig har vi ikke fått meldinger om slike innlandsfunn av lomvi i år. Frognerparken er så nær Oslofjorden at fugl kan komme litt ut av kurs selv om det ikke har vært slike kraftige stomer. Men litt blåsevær har det jo vært....
Roar Solheim (10.09.2011)
ugler i finnmark
hei var på fjellet med en hund da æ så 2 ugler sirklene rundt hunden flere ganger.
ene var veldig stor mens andre var mindre, gikk bort derfra mens hunden var enda der da stupte den ene ugla nedover mot hunden, sprang da mot hunden og uglen avbrøyt stupet.
begge uglene var hvit grå aktig undersiden.
hvorfor oppførte uglene seg på den måten?
og kordan ugle art kan det være?
J. (10.09.2011)
Svar:
Mange ugler vil stupe mot hunder for å drive dem vekk fra reir eller unger. På denne tiden av året må det dreie seg om utfløyne unger. Beskrivelswen din er ikke tilstrekkelig til å si sikkert hvilken art dette kan ha vært. Mulige, aktuelle arter i Finnmark er haukugle, jordugle og kanskje snøugle.
Roar Solheim (10.09.2011)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl er dette?
S.N. (09.09.2011)
Svar:
Fargene på bildet er litt fordreide, men alt tyder på at dette er en hagesanger. Den ser ut til å ha fløyet mot et vindu.
Roar Solheim (10.09.2011)
Lappugle
Hei
jeg lurer på om det er observert noen lappugler i sør varanger kommune i år? og hvor lenge ca de blir før de trekker til andre steder
K. (09.09.2011)
Svar:
Så vidt meg bekjent ble det sett lappugle i Pasvik ved en anledning litt sent i mai i år, men ut over dette kjenner jeg ikke til observasjoner. Det er Hedmark som har vært det store lappuglefylket i år, med 22 dokumenterte reirfunn!
Roar Solheim (09.09.2011)
Ender i Nitelva
Hei, gikk tur ved elva i Lillestrøm i går. Matet disse endene. Finner ikke ut fra fuglebøkene hva slags art det er.Kan dere hjelpe meg?
G.S. (09.09.2011)
Svar:
Dette er en tamvariant av stokkand.
Roar Solheim (09.09.2011)
Gåseobservasjon
Bor i Varteig i Sarpsborg, mot indre Østfold. I en dam/lite tjern i overgangen mellom kulturlandskapet og skogen ligger en gås jeg lurer på om kan være hvitkinngås. Når den ligger på vannet er den lys grå med mørkere striper på sidene, sidene på hodet og pannen er hvitt og halsen sort. Det er mye canadagås i Glomma men den er jo mer brun.Er det mulig at det er hvitkinngås eller skal ikke den være i indre Østfold? Igår når jeg satt og så på den i kikkert kom det plutselig en rev inn i kikkertbildet. gåsa gikk ut i vannet men ungreven virket ikke veldig interessert. Er en gås for stor for en ungrev.Det var ihvertfall en artig opplevelse som en vel ikke opplever mer enn en gang i livet.
Mvh Gunnar
G.K. (24.08.2011)
Svar:
Din beskrivelse stemmer overens med hvitkinngås. Arten hekker i all hovedsak på øyer og strender i arktiske strøk, blant annet Svalbard. Men siden 1970 årene har den også hekket i Østersjøområdet og en liten spontan bestand forekommet i Oslofjordområdet de senere år. Det er nok en fugl fra denne bestanden som har havnet på dine kanter. Les mer om hvitkinngås her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=3441
Morten Ree (09.09.2011)
Hvem er ute om natten?
Kl 2200 var jeg ute i hagen og hørte en fugl som "skrek" - først tre ganger i rask rekkefølge, en høy kraftig lyd - vhiip, vhiip, vhiip.(Det er vanskelig å bruke bokstaver for å beskrive en fuglelåt).Dette gjentok seg flere ganger og jeg hørte at fuglen fløy (frem og tilbake) på grunn av at lyden endret retning. Så gikk lyden over til bare et langtrukkent skrik som også gjentok seg mens den fløy avgårde (lyden ble lavere og lavere). Jeg har mange år på rad (ikke i fjor) hørt denne fuglen skrike om natta - frem til ved 0100 tiden - i flere av sommermånedene. Den holder til i et lite skogholt ca 3-400 meter unna. Jeg har prøvd å komme meg i nærheten av den, men har ikke lykkes. Jeg innbiller meg at det er en fugl med litt størrelse. Noen foreslår ugle, men jeg trodde ikke ugla lagde denne type låt? Finnes det et nettsted jeg kan høre forskjellige fuglelåter? Takker så mye for svar.
R.H. (06.09.2011)
Svar:
Dette er uten tvil en kattugle. Det er først og fremst hunnen som har denne type lyder. Dessuten er ugleungene svært aktive på denne tiden av året og lager også tilsvarende lyder.
Morten Ree (09.09.2011)
Ringtrostens varsellyd
Er usikker på om jeg har sett og hørt ringtrost eller svarttrost. Hørte kun varsellyd som jeg har sammenlignet med lyd-cd og den var lik svarttrosten, men jeg mangler ringtrostens varsellyd. Har du en link til ringtrostens varsellyd?
N.N (07.09.2011)
Svar:
Det er stor forskjell på varsellydene til disse to artene. Svarttrosten har en kraftig og høylydt varsling; tjukk....tjukk....ki-ki-ki-ki-ki, mens ringtrosten har en tørr, smekkende lyd som kan beskrives slik; tækk...tækk.
Jeg vet ikke om artenes varsellyder ligger på nett, kun sangen.Morten Ree (09.09.2011)
Observasjon ved Tyrifjorden
Heisann!
Så en fugl som jeg er ganske så sikker på at er en Gulerle.
Den var knall gul i brystet, og mørk brun på ryggen. Etter å ha sett litt på google, så var den lik de jeg fant der (gulerler), og den befant seg også blandt masse linerler her på Tyrifjord Videregående skole, men den virket litt mørkere på ryggen en de jeg så på nettet, men den var gul i brystet og brun på ryggen.
Skal gå rundt med kamera fremover.
M.K.D. (08.09.2011)
Svar:
Dette høres ut til å være en gulerle som har startet på trekket og kommet sammen med noen linerler. Du finner både tekst, utbredelseskart og bilder av gulerle her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=8591&vis=bilder
Morten Ree (09.09.2011)
fluesnapper og dompap
hei jeg er 13 år og lurte på om dere vet om noen likheter mellom Dompap og svarthvit fluesnapper
N.N (08.09.2011)
Svar:
Mest det at de begge er spurvefugler.
Roar Solheim (08.09.2011)
Dompap rister på fjærrne
Hvorfor gjør dompapen slik:
Rister litt på fjærne, (mest på vingene),uten å strekke dem ut, mer som om den skal bruse med fjærne men ikke gjør det helt allikevel. Dvs ikke slik som de gjør når det er kaldt. Bare et par sekunder og så legger seg fjærne ned igjen. Gjør dette noen ganger etter hverandre, mister nesten balansen den ene gangen.
Hvorfor gjør den det? Er det en måte å ordne fjærne på, å få dem på plass? Eller? Hva er det som skjer med fjærne rent ”teknisk” når den gjør slik?
A.B. (08.09.2011)
Svar:
Riktig gjettet - fuglene rister slik på fjærene for at dxe skal legge seg i riktig "rekkefølge". Fjærene ligger nesten taklagt som takstein, og hvis det blir uorden i dette systemet, så mister fuglen varme, og kan bli våt i regnvær.
Roar Solheim (08.09.2011)
Spørsmål
Hvilken fugl synger med høy lyd om kvelden/natta. Høres ut som en liten fugl
P.O.S. (07.09.2011)
Svar:
Dette er for mangelfull beskrivelse til at det kan sirkles inn noen bestemt fugleart, dessverre.
Roar Solheim (08.09.2011)
Store rovfugler
Så noen store rovfugler fly over ett jorde, her i Røyse. Det var rundt 3 stk, mens en drev å jaktet småfugle. De andre svevde rundt, ikke langt over bakken.
De var brune, og trodde først det var kongeørner, siden de hadde en hvit flekk under vingene, men de var mindre en det, tror jeg.
Tenkte at det kunne vært Hønsehauker, så også en litt senere inne i skogen, hvor den satt på en grein.
Kjørte i bil, så fikk ikke studert dem så mye, men så opp imot ti stykker på en strekning på 2 km.
M.K.D. (08.09.2011)
Svar:
Det høres ut til at du kan ha sett flere musvåk.
Roar Solheim (08.09.2011)
kunstig fuglefjell
Hei - er det mulig å lage et kunstig fuglefjell på et luftetårn til en tunnel. Plassering er en øy utenfor Kvitsøy i Rogaland.
K.M. (08.09.2011)
Svar:
Det kan nok gå an, men så vidt jeg vet har ingen laget slike kunstige fugflefjell ennå i Norge. Unntaket er selvfølgelig i den grad krykkjer hekker på husvegger, som da fungerer som et kunstig fuglefjell.
Roar Solheim (08.09.2011)
fugl
Hei, beklager for det andre (samme) spørsmålet, pc klikket...
Men såfall, hva slags fugl er dette?
S.F. (08.09.2011)
Svar:
Bildet er veldig overeksponert, men det ser ut til å være en gråfluesnapper.
Roar Solheim (08.09.2011)
fjær
Hei!
Denne fjæren fant jeg på en sti fra Skifjell (lillesand) sammen med masse andre fjær (fra en annen fugl) med innvolder, altså med en oppspist fugl... fjæren var ca. 10 cm. lang.
hv slags fugl hører den til ?
S.F. (08.09.2011)
Svar:
Bildet er uskarpt, så det er litt vanskelig å se klart, men det virker som at dette er en stjertfjær fra en ungfugl av en av de store måkene, trolig gråmåke.
Roar Solheim (08.09.2011)
hva har skjedd?
Hva har skjedd her?
S.F. (08.09.2011)
Svar:
Det kan se ut som om en fugl har blitt ribbet og spist, sannsynligvis av en rovfugl, men mer er det ikke mulig å si.
Roar Solheim (08.09.2011)
Er dette storspove?
Litt kort nebb, men jeg tror det er en ung storspove.
G. (07.09.2011)
Svar:
Ja, helt riktig! Ung storspove.
Roar Solheim (07.09.2011)
Ute om natta
Når jeg er ute om natta, hører jeg ofte lyder som jeg mener er fugler. Et høyt tynt - vhiip. En annen natt traff jeg på en liten fugl som jaktet insekter under gatebelysningen. Den hadde veldig rank holdning med kort stjert som vippet opp og ned og brede vinger i forhold til den lille kroppen. (det var ikke linerle). Hvilke fugler er våkne om natta? Takker for svar.
R. (23.08.2011)
Svar:
Gatelys kan lure mange spurvefugler til nattlig aktivitet. Jeg mistenkler at du kan ha sett en rødstrupe. De nattlige, høye, tynne lydene kan komme fra rødvingetroster - de trekker om natta, og da hører du slike lyder fra dem i lufta.
Roar Solheim (07.09.2011)
kråke hekking
å jeg leste på wikipedia at de hekker i samme reir hvert år jo større alfaparet er jo mere kråke reir i nerheten.men kommer måse ungene tilbake der de ble klekt på grunn av at jeg for tilbake fra forige åre og så der lakai ble klekt jeg hadde merket og det var merke den hadde på segda jeg satt han ut i det frie
E.S.M. (29.08.2011)
Svar:
Kråkene bruker ikke samme reir gjennom flere år, men bygger et nytt hvert år. Skjærene bygger på det gamle reiret, og det kan også ravnene gjøre, selv om også de ofte bygger nytt reir hver vår.
Roar Solheim (07.09.2011)
Hvilken fugl kan dette ha vært?
Hei! Jeg satt ute i solen når det plutselig landet en liten fugl i hekken her. Den var på størrelse med en spurt, men var sort og hvit, hadde en stor topp på hode, og ett ganske massivt,tykt stort oransje nebb! Aldri sett noe lignende før. Har du noen anelse om hvordan fugl dette kan ha vært? Vi bor i Nedre Eiker på østlandet, like ved ett skogholt.
K.L.S. (01.09.2011)
Svar:
Beklager, men her klarer ikke jeg å finne noen gode kandidater. I verste fall KAN du fakttisk ha støtt på en rømt burfugl, og da er det ikke godt å si hvilken som kan ha vært på rømmen...
Roar Solheim (07.09.2011)
Grønnfink
Hei,
Hva er det som har skjedd med denne krabaten her tro? Er litt over en uke siden jeg først så den (i denne forfatningen, ihvertfall). Alle fjærne, både på hode, kropp og stjert, "bruser" konstant. Parasitter? Søl? Han virker også litt "slappere" enn resten av artsfrendene. Jeg kan vel uansett ikke bidra med noe, men...
Mvh
Unn
N.N (06.09.2011)
Svar:
Denne grønnfinken ser årenbart syk ut, men det er ikke mulig å si hva som feiler den. Den kan ha salmonella (da dør den vanligvis raskt), den kan ha parasitter, eller den kan f. eks. ha fått en lettere hjernerystelse etter en kollisjon med et vindu. Mulighetene er mange, og det er nok lite du kan gjøre for den hvis du ikke kan fange den med hendene. I så fall kan du sette den i en eske og gi den mat og vann til den (forhåpentligvis) kommer seg.
Roar Solheim (07.09.2011)
Spørsmål:
Hvor gammel blir vanligvis en dompap?
A.B. (07.09.2011)
Svar:
"Vanligvis" er et vanskelig begrep, for mens de aller fleste småfuglene dør i løpet av sitt første leveår, så kan de som overlever denne første prøvelsen bli adskillig eldre, omkring 5-10 år for de fleste små spurvefugler. Den eldste ringmerkede dompap i Norge ble 6 år og 9 måneder, den eldste i Sverige minst 7 år og 7 måneder.
Roar Solheim (07.09.2011)
UFO
Hei! Er ute etter å få identifisert en rovfugl som vi har sett rundt huset vårt et par ganger i det siste. Bor i Lunde i Telemark og huset vårt er omgitt av kornåkre. Fuglen er på størrelse med en musvåk, den er ganske mørk i fjærdrakta, men har et lyst (gulbrunt(?)) hode med en mørk øyestripe. Det er ikke en fiskeørn - har bredere vinger og mørk underside (men muligens litt hvite/lyse fjær i brystet). De gangen vi har sett den, har den patruljert i relativt lav høyde over kornåkeren, tydligvis på jakt etter bytte. Den flyr med ganske rolige vingeslag. Halen er temmelig lang og rett "avskåret" (ikke kløftet).
Mvh Sveinung Håland
S.H. (07.09.2011)
Svar:
Den beskrivelsen du gir, passer med en ung sivhauk. Den jakter også på denne måten, lavt over åkre, takrørskoger eller vegetasjon på åpne områder.
Roar Solheim (07.09.2011)
Låvesvale
Mitt inntrykk er også at låvesvale auker i antall, også på Sunnmøre. Kjøpte et småbruk med uteløe. Åpna luka i veggen i håp om at svala skulle ta det i bruk. Vips, ifjor hadde ho 2 kull og i år er akkurat andre kull på vingene. Alle 4 kulla har hatt 5 unger, tilsammen 20. Imponerende med den elendige sommaren. Dette er nyttige vesen å ha på tunet, merker at knott og myggplagen er redusert. Litt skit inne må en regne med. Det er trist å sjå moderne gardsbruk med hermetisk lukka bygninger. Oppfordrer alle til å åpne sine driftsbygninger/uthus for den trivelige svala.
Spørsmål: Lurer på om 2 eller fleire par kan hekke i samme lokale?
E.F. (07.09.2011)
Svar:
Ja, det kan hekke flere par låvesvaler inne i samme bygning.
Roar Solheim (07.09.2011)
Lomvi
hvordan får lomvien tak i maten sin??
Svar snart hilsen en som må ha hjelp til leksene :)
K. (07.09.2011)
Svar:
Den dykker ned i vannet og fanger fisk (lodde) under vann.
Roar Solheim (07.09.2011)
Hvilken fugl?
Observert alene i et fjellvann.
G. (07.09.2011)
Svar:
Jeg er ikke 100% sikker, men temmelig sikker på at dette er en ung havelle.
Roar Solheim (07.09.2011)
Hvilken and er dette?
G. (07.09.2011)
Svar:
Dette er en stokkand.
Roar Solheim (07.09.2011)
Er dette en Sivhauk?
http://mariannestensrud.blogspot.com/2011/09/hjeeeeeeeeelp.html
På bloggen min har jeg lastet opp noen bilder og jeg lurer på om dette er Sivhauk? Så lurer jeg på om det er sånn at man bør melde fra til noen om det er det, siden den i utgangspunktet ikke hekker i Buskerud hvor disse bor...
M. (07.09.2011)
Svar:
Bildet du har tatt, er av en sivhauk, og det er veldig bra dersom du sender bilde og dato du fotograferte fuglen (samt sted) til ornitologisk forening i Buskerud. Adresse finner du på hjemmesidene til NOF (birdlife.no) under organisasjon.
Roar Solheim (07.09.2011)
Vinterhjelp til skjæra
Jeg har i alle år matet fugler, også skjæra. Den har hatt reir først i et rognetre, men da det begynte å skrante flyttet den til et grantre. Der hadde den bygd "boligblokk". I hvert fall så det ut som det var flere etasjer. I går var Skoging AS og gjorde hærverk og ødela blant annet skjæreredet. Nå lurer jeg på om det er noe jeg kan gjøre for å hjelpe den husløse skjæra over vinteren. Jeg har sett at de bruker reiret også om vinteren.
Vennlig hilsen Anne Sofie Haugland
N.N (07.09.2011)
Svar:
Trolig ikke, for skjærene bruker bare reir de selv har bygd. Ingen har forsøkt seg, såvidt jeg vet, med å sette opp kunstige boliger for skjærene.
Roar Solheim (07.09.2011)
rede
Hvilken fugl hører dette redet til ?
S.F. (07.09.2011)
Svar:
Dette er et trosterede, trolig etter en svarttrost, men kan ikke si det hundre prosent sikkert.
Roar Solheim (07.09.2011)
Spørsmål:
Hva er dette jeg kom over sittende på bakken på Storøya i Hole i helga, den var ikke mye redd og bare satt der og ga fra seg pipelyder (likt hauk som jeg hører og ser rett som det er )
G.H. (07.09.2011)
Svar:
Dette er en ung lerkefalk.
Roar Solheim (07.09.2011)
fjær
hvilken fugl hører disse fjæra til ?
S.F. (07.09.2011)
Svar:
Ikke helt lett å si pga dårlig vinkel og manglende målestokk, men det KAN kanskje dreie seg om ringdue.
Roar Solheim (07.09.2011)
trost
Hva slags trost er dette?
S.F. (07.09.2011)
Svar:
Dette er en gråtrost.
Roar Solheim (07.09.2011)
Hvorfor øker mengden Låvesvaler?
Her i bygden "forsvant" låvesvalen på 70 og 80-tallet. De forsvant i den forstand at det var sommere der de ikke ble observert. År etter år. Det er verdt å merke seg at dette slo til samtidig med svært dårlige sommere, kaldt og mye regn. Siden jeg er en aldrende mann, kan jeg huske tilbake til min barndom, da det var store mengder svaler. Men på 90-tallet og til i dag har svalene kommet tilbake, i år i stort antall. Akkurat nå "koker" det av svaler om kveldene. Hva har skjedd?
N.N (01.09.2011)
Svar:
Veldig hyggelig å høre at låvesvalen har framgang i din bygd. Både låvesvale og taksvale har gjennom mange år hatt problemer. Her hjemme skyldes dette vanskeligere tilgang på hekkeplass, mindre insekt i jordbrukslandskapet og kanalisering/oppdyrking av våtmark. Under trekket av tørrlegging av store viktige våtmarker i rasteområdene et problem, mens sprøyting mot malaria er en av flere problemer i overvintringsområdene i det sørlige Afrika. Ser man på årets innrapportering på www.artsobservasjoner er det en framgang på ca. 60% i forhold til i fjor, noe som er svært gledelig.
Morten Ree (06.09.2011)
Fugler
Hei, kan du fortelle meg hva slags fugler dette er? Bildet er tatt i Telemark.
T.H. (06.09.2011)
Svar:
Dette er en flokk stær i overgang fra ungfugldrakt til vinterdrakt.
Roar Solheim (06.09.2011)
plagsomme skjærer
hva kan jeg gjøre for å bli kvitt skjærer som river opp store
områder på gressplen? det skjer ikke bare hos oss, men hos mine naboer også.Er det noe vi kan strø på gresset, så de ikke river opp hele plenen. Det ser ut som en grevling har vært å gravd opp plenen, men det er skjærene.
J.L.A. (05.09.2011)
Svar:
Nei, sannsynligvis ikke. De er nok på jakt etter billelarver som spiser oopp gressrøttene, så selv om dere ikke liker skjærenes aktivitet, er dette trolig bedre enn at gresset spises opp av larvene.
Roar Solheim (05.09.2011)
Hva slags fjær?
Hei!
Lurte på hva slags fjær disse hører til?
S.F. (05.09.2011)
Svar:
Trolig en stjertfjær fra en av trostene måltrost, rødvingetrost eller duetrost (grønnlig farge), men dessverre mangler en målestokk. Husk alltid det på slike bilder!
Roar Solheim (05.09.2011)
Hvilken trost?
Oppholdt seg i et øde område ved skog, fjell. Vanskelig å komme inn på. Forflyttet seg når jeg nærmet meg og landet i en busk et godt stykke unna, fikk derfor ikke sett den på nært hold. Den varslet iherdig og lyden ligner svarttrosten. Har sett ringtrost i området tidligere, men kjenner ikke dennes varsellyd.
G. (05.09.2011)
Svar:
Vanskelig nå si ut i fra dette bildet, men jeg mistenker at det kan være en ung ringtrost. Den er typisk veldig sky.
Roar Solheim (05.09.2011)
Hva slags fugl??
dette bildet viser en kråke (høyre) som jager en rovfugl (venstre) , men jeg klarer ikke se hva slags rovfugl..
klarer dere å se det?
tror det er en musvåk eller hønsehauk...
S.F. (05.09.2011)
Svar:
Rovfuglen ser ut til å være en fjellvåk.
Roar Solheim (05.09.2011)
Død fugl
Er det mulig ut fra nebb, fjær og fot å si hvilken fugl. Mange fjær var ikke utvokst.
N.N (05.09.2011)
Svar:
Ser ut som rester av en ung stormåke, dvs gråmåke, sildemåke eller svartbak.
Roar Solheim (05.09.2011)
Starte foringen tidlig?
Hei, vi startet foringen i slutten av august, men fikk nå høre at det gjør at trekkfuglene ikke drar siden de nå finner mat her. Stemmer dette?
H. (05.09.2011)
Svar:
Dette stemmer ikke. De småfugler som er såkalte langtrekkere drar ut av landet på grunn av insektmangel når høsten og vinteren står klar. De som nyttiggjør seg en foringsplass med brødmat, frø, bær og spekk, er fugler som normalt klarer en vinter her, eller som er delvis trekkfugler som ved lengre tids dårlig vær kan spontant trekke ut til kysten, forflytte seg lenger sør i landet, eller fly over til f.eks. Storbritannia. Dette gjelder fugler som f.eks. bokfink, bjørkefink, stær, gråtrost med flere.
Morten Ree (05.09.2011)
SKOGDUE
Leste for en tid siden om holker for skogdue. Der framgikk det at kattugla av og til tar i bruk disse kassene og da gikk det ofte dårlig for skogdua. Hva er den mest egnede åpningdiameter dersom jeg ønsker å ekskludere kattugla? Har mange kattuglekasser i andre områder.
T.H.M. (05.09.2011)
Svar:
Anbefalt åpning på kasser til skogdue er 8,5 cm, mens hos kattugle brukes helst 11-12 cm. Dermed kan hullåpning være med på å redusere konkurransen mellom artene.
Morten Ree (05.09.2011)
Høsttrekk
Observerte flere gåsetrekk sydover over Bergen 31.juli.Er dette vanlig.
N.N (25.08.2011)
Svar:
Ja, høsttrekket på grågåsa endrer seg i takt med forflytningen av høstjakttiden. Det vil si at grågåsa trekker tidligere sørover nå enn før.
Frode Falkenberg (05.09.2011)
Spørsmål:
Lurer på hvilken fugel dette er? Bildet er tatt i Komagvær i Vardø komunne.
M.H. (05.09.2011)
Svar:
Bildet viser en fjellvåk.
Frode Falkenberg (05.09.2011)
fuglunge
Hei! Eg fann to forlatte fuglungar på veien for ei vekes tid si. Den eine er no blitt ein flott ungfugl, men me finn ikkje ut kva for ein type fugl det kan vere. Har vore inne på stær og trost, men me føler ikkje at han passar heilt i fargane eller nebbet til å være det. Han er svart, med brune "spettar" i nakken, og brunt bryst. Lurer på om de har nokre forslag til kva fugl det kan vere? :)
M. (26.08.2011)
Svar:
Her trengs et bilde for å kunne si hva dette er.
Roar Solheim (04.09.2011)
storskarv
I Igna holder det nå til et skarvepar med en unge. Uvanlig besøk her. Har nå lest litt om skarven. I en fuglebok står det at skarven har vannavstøtende fjærdrakt, men i Wikipedia står det at den ikke har det og derfor er så god dykker. Lurer på hva som er riktig?
T.L. (26.08.2011)
Svar:
Skarvene smører fett på fjærene lik andre vannfugler, og vannet preller derfor av fjærene. Men skarvene slipper en del vann inn mellom fjærene når de dykker, og de trekker derfor ikke med seg så mye luft inne mellom fjærene som andre vannfugler under dykket. Det er dette vannet de må tørke ut etter dyklkingen, og derfor sitter de med utspilte vinger.
Roar Solheim (04.09.2011)
Utbygging av vestsideelvene i Jostedalen og Vigdøla
Bor i Vigdalen i Luster, sidedal i jostedalen. Statkraft søker konsesjon for restutbygging av elva Vigdøla. I konsekvensutgreiinga siwe statkraft at "fossekallen vil mugliens trekke vekk fra området, men at oppsetting av fuglekasser kan avdempe dette". Jeg mener at fossekallen er helt avhengig av åpent vann i vinterhalvåret for tilgang på føde. Vannføringa i Vigdøla vil etter utbygginga fra okto til april ligge på 0,06m3/s. Vi som bor her mener den vil være neærmest tørr, alt i dag er vannføringa veldig lav i disse månedene og også i august-oktober etter forrige utbygging på 80-tallet. Også fisken har lidd etter denne utbygginga, men er fortsatt tallrik om enn liten og tynn. Fins det forskning på fossekallen i elver som er hardt regulerte? og fins det rapporter som kan brukes som dokumentasjon? I Vigdalen er fossekallen i dag vanlig
K.B. (28.08.2011)
Svar:
Fossekallkasser kan IKKE hjelpe fossekallen det minste hvis næringssøkområdene ødelegges ved kraftutbygging. Dette er kanskje snakk om såkalte småkraftverk, og de har lokalt negativ effekt på fossekallene. Problemet er at det lages mange slike småkraftverk under påstanden om at de er så miljøvennlige, og dette er en stor misforståelse. Summen av alle disse anleggene er negativt for fossekallens totale utbredelse.
Roar Solheim (04.09.2011)
Skarv? Hegre?
Nederst i Akerselva (Ankerbrua) sitter det to svære fugler vaglet midt i elva, på noen grener som stikker opp av vannet. De er mørke og har hvite bryst. Hvilke fugler kan det være? Jeg får assosiasjoner til både skarv og hegre når jeg ser dem, eller egentlig - til pingviner...!
Jeg har også observert en kråkeunge, tror jeg. Datteren min foreslo at det måtte være en krysning av skjære og kråke. Stor som og formet som en kråke, ikke lang stjert, men har to svært lyse striper/vingefjær(?) på hver vinge. Fargen er ellers temmelig gråbrun. Er det en ungfugl av vanlig kråke, eller noe helt annet?
T. (04.09.2011)
Svar:
1. Det er unge storskarv du ser, med lyst bryst.
2. Kråke og skjære krysser seg ALDRI med hverandre, men en del kråkeunger får mye hvitt i vingefjærene på grunn av dårlig næringstilgang under oppveksten.- Det er disse som av og til blir mistolket som krysninger mellom de to kråkefuglartene.Roar Solheim (04.09.2011)
Blå svømmeføtter
Observerte en fugl som hadde blå svømmeføtter og med nebb som er lik gråspurvens Fuglens størrelse ble observert på nært hold. Mener den var hvit/grå/sort og ca.15 - 20 cm. Hvilken type fugl er dette?
N.N (04.09.2011)
Svar:
Klarer ikke å finne noe godt forslag. Et foto hadde hjulpet. Ble denne fuglen sett i Norge?
Roar Solheim (04.09.2011)