Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 856 til 48 905 av totalt 49 726 spørsmål


#Fugleforing

Spurvehauk

Min gamle far sier at spurvehauken er laget for å ta kun spurv og ikke andre småfugler. Stemmer det? Her finnes omtrent ikke spurv, men hauken stikker innom nå og da likevel. Har en livaktig kjøttmeis av garn hengende i vinduet og som den prøvde å ta, noe som resulterte i et brak og en svimeslått hauk.
Er det noe man kan gjøre for å holde den unna? Småfuglene er borte i dagesvis om den dukker opp, og de har jo behov for all maten de kan få, nå vinterstid.

S. (05.11.2006)

Svar:

Hei!
Spurvehauken kan ta alle arter av småfugl og da mest de mindre spurvefuglene. Dette inkluderer meiser, finker og spurver. Den kan også ta troster og en sjelden gang skjære. Spurvehauken har sin funksjon i økosystemet, og å prøve å holde den unna er etter vårt syn ingen god idè. Det er ikke sikkert at det er hauken som årsak til at småfuglene er borte i perioder. Det kan like godt være at fuglene da oppsøker andre foringsplasser i nærheten av der du bor.

Tore Reinsborg (06.11.2006)


#Økologi og atferd

Lunde

Hvor er den største lundekolonien i verden.

S. (05.11.2006)

Svar:

Hei!
Verdens største lundekoloni ligger på Westman-øya på Island. Ca 1,5 mill par hekker her.

Tore Reinsborg (06.11.2006)


#Økologi og atferd

Motstrømsprinsippet

Hei, vi lurer på hvordan motstrømsprinsippet fungerer i forbindelse med gassutveksling hos fulger.

A. (03.11.2006)

Svar:

Hei!
Gjennomstrømsystemet gir fuglene en fordel i forbindelse med måten oksygenet opptas i blodet i kapillærene. Blod med lavt oksygeninnhold absorberer oksygen selv i luft med lav oksygenkonsentrasjon. Ettersom blodets oksygeninnhold øker avtar dets evne til videre opptak. Dvs. at oksygenrikt blod bare kan oppta oksygen fra særlig oksygenrik luft. Fuglenes blodsirkulasjon foregår slik at blod med lite oksygen først ankommer i fremre del av lungene der luftens oksygenkontrensasjon er lav. Ettersom blodet flyter bakover langs lungeveggen og opptar oksygen underveis, møter det luft med stadig større oksygeninnhold. Derfor vil fuglelungen oppta oksygen lettere enn pattedyrlungen hvor luften pustes inn og ut samme vei og ikke all luft blir skiftet ut ved hvert åndedrag. Situasjonen er tilsvarende, men motsatt for utskillelsen av karbondioksid. Blod rikt på karbondioksid kommer først i kontakt med luft som har høyt karbondioksidinnhold og, ettersom konsentrasjonen i blodet synker kommer det i kontakt med luft med gradvis lavere karbondioksidinnhold og kan fortsette å utskille stoffet.

Tore Reinsborg (06.11.2006)


#Sykdom og skader

ravn i fangenskap

Hei.
Er det umulig og fostre opp en Ravn fra klekking til voksen?
jeg ser dere sier man bare skal la den ligge og dø.
Hvorfor er det ulovlig?
Er du pliktig å si i fra til politiet hvis du finner en skadet fugl?
Finnes det ravn i fangenskap i norge?

T.J. (02.11.2006)

Svar:

Kråkefugler er det fullt mulig å fostre opp fra de er nyklekte, men det er (som du tydeligvis er gjort opp merksom på) ulovlig. Grunnen er at man ikke ønsker at folk skal ta inn viltlevende fugler og holde dem i fangenskap, eller som en slags kjæledyr for den saks skyld. Hold og hjelp til skadde eller forkomne dyr er et vanskelig grenseland, hvor man helst bør søke hjelp hos folk som har erfaring med de aktuelle dyreartene. Politiet har ingen ting med slike forhold å gjøre i Norge, derimot skal viltmyndigheter (Fylkesmannens Miljøvernavdeling eller kommunenes viltforvaltning varsles hvis du finner og tar hånd om skadd eller forkomment vilt.

Roar Solheim (03.11.2006)


#Fugleforing

Redde?

Hei, har mange fuglebrett og automater nå om vinteren i skogen. Mater hver dag. En ting jeg lurer på. Meisene er bare på et brett. Har dette noe med at det er litt lite gjemmesteder rundt de andre? Er det mulig å sette opp en gammel gran eller noe, hvis det da hjelper? Tør de da spise fra de andre bretta?

L.F. (03.11.2006)

Svar:

Dette er det umulig å svare sikkert på uten å selv se områdene du snakker om. Manglende skjul og lang avstand til beskyttende kratt KAN være en årsak, men det kan også tenkes mange andre. Forsøk gjerne med å sette opp noen tette busker (grantrær) 2-5 meter unna forbrettet, kanskje det hjelper.

Roar Solheim (03.11.2006)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvordan ser perleuglas skjelett

N.N (02.11.2006)

Svar:

Hei
Det som er spesielt med skjelettet til perleugla og fugler forøvrig i forhold til f.eks. pattedyr, er at det veier mindre i forhold til den totale kroppsmassen. Mange fugleknokler er hule rør til forskjell fra pattedyrenes som er mer eller mindre massive. Dette er tilpasninger i forhold til å redusere vekta, som igjen letter flygeevnen.
Perleugla og ugler forøvrig har mye større evne til å oppfatte lyd enn mennesket og andre fugler. Dette kommer bl.a. av at ørene har en spesiell anatomi, er komplisert oppbygd, og at øregangene sitter asynkront plassert på kraniet.

Tore Reinsborg (02.11.2006)


#Fugleforing

linerle

Hei! Har en linerle på jobb som ikke har dratt sørover. den kommer inn straks vi åpner porten. ha jeg noen sjangse til å holde den i live over vinteren? mat?

O. (02.11.2006)

Svar:

Hei!
Enkelte linerler vil kunne henge igjen i landet utover i november, men de fleste av disse vil fortsette trekket sørover. Noen få linerler gjør overvintringsforsøk sør i landet. Linerla er ingen typisk art å finne på fôringsplassene, men hvis du prøver å gi den melormer eller maggot (som brukes til isfiske) så kan det nok være snacks for den. Også brødsmuler kan fungere.

Tore Reinsborg (02.11.2006)


#Trekkfugler

Spørsmål:

hvordan finner fuglene veien

N.N (01.11.2006)

Svar:

Hei!
Fugler har en indre biologisk klokke som styres av lyslengde og sannsynligvis temperatur. Når nettene blir lengre og kulda setter inn, vil de fuglene som skal reise sørover gjøre det om alt fungerer. Hos en del arter vil tilgangen til næring (f.eks avtagende insektliv og snøfall som dekker næringsemnene) være medvirkende for når de drar. Når fuglene er på trekk til varmere steder kan de finne vegen ved å bl.a. å bruke sola, stjernene, jordmagnetisme og landskapsformasjoner som veivisere. I tillegg har de et instinkt som sier hvilken veg de skal fly, dvs mot sør om høsten og mot nord om våren for fugler på den nordlige halvkule.
Hos enkelte arter som f.eks gjess og traner, vil ungene følge foreldrene til vinterkvarteret første høsten. Gjøkungene vil f.eks ikke ha denne muligheten, og må finne vegen selv.

Tore Reinsborg (02.11.2006)


isfugl?

Satte opp 2 fugleboller (best friend) for 5 dager siden. etter 2 dager kom det 6 kjøttmeiser og 2 blåmeiser som har ligget i hard konkurranse med hverandre. I dag tidlig dukket det plutselig opp en annen fugl som skremte livet av de andre og jeg har kommet til at det må være en isfugl ? Jeg tok et par bilder :

http://www.safe-net.no/isfugl1.jpg
http://www.safe-net.no/isfugl2.jpg
http://www.safe-net.no/isfugl3.jpg
http://www.safe-net.no/isfugl4.jpg

Håper på at den dukker opp til helgen også når jeg kan følge litt mere med. Har vært kaldt her de siste dagene, men ingen snø.
Observert i tettbygd strøk, Dale i vaksdal Kommune (hordaland)

B.F. (01.11.2006)

Svar:

Dette er nok ingen isfugl. Derimot har du fått besøk av en riktig storspiser av solsikkefrø - en spettmeis. Den kraftige, sorte stripa fra nebbet gjennom øyet har ikke isfuglen. Isfugl stuper ned i vann og snapper fisk. Et fuglebrettbesøk av en isfugl vil være en stor sensasjon. Spettmeisen kaster ofte ut mange frø før den finner ett den er fornøyd med. Så flyr den avsted og lagrer frøet. Et par spettmeiser kan tømme en solsikkeautomat på kort tid.

Roar Solheim (02.11.2006)


#Diverse

Kjøttmeisens levealder

Hei,

Hva er kjøttmeisens levealder, og kan du anbefale en internettside som populistisk omhandler slike ting?

Takk!

R. (02.11.2006)

Svar:

Har desverre ingen internettside - her må du søke selv. Den eldste kjente kjøttmeis i Norge var en ringmerket fugl som ble 10 år og 6 måneder. Det er omtrent grensen for hvor gamle de fleste små spurvefugler kan bli.

Roar Solheim (02.11.2006)


#Fugleforing

fuglemat

har lett på de sidene, men finner ikke svar på det jeg lurer på, kan jeg kjøpepapegøyeblanding der er store solsikke og mye tørket frukt ,kan jeg gi linfrø.

A.B.L. (01.11.2006)

Svar:

Ville fugler har sikker ikke noe imot papegøyeblandinger,
men det er gjerne dyrere for enn solsikkeposer. Du ser
raskt om fuglene spiser tørket frukt og linfrø v- jeg
antar at de vil like det!

Roar Solheim (01.11.2006)


#Fugleforing

Solsikkefrø

Bare et tips ang. Solsikkefrø jeg kjøper 25kg sekker på felleskjøpet det er store fine solsikke, som også setter blomster om våren ,de fuglene ikke har spist.

A.B.L. (01.11.2006)

Svar:

Hei!
Det var et godt tips du kom der, da det blir billigere i lengden å kjøpe store kvanta.

Tore Reinsborg (01.11.2006)


#Fugleforing

fuglemat

bor ved skogen her er mye fugljeg forer med meiseboller , kokosnøtter , villfrø ,solsikke ,peanøtter mskall,men har ikke sett dompapp hva er den glad i og kan jeg kjøpe papegøyeblanding i dyrebutikken der er mye forskjellig tørket frukt ,kan jeg gi linfrø hva kan du tipse meg omså jeg kanskje kan få sjeldene fugler også, synes d er veldig gøy , hva m hasselnøtter,mandler,tørket aprikos.

A.B.L. (01.11.2006)

Svar:

Dompap kan opptre litt tilfeldig, så det er ikke sikkert
at den er der hvor du forer for øyeblikket, selv om du
har lagt ut riktig mattype. Dompapens favorittfor er
solsikkefrø. De bør være store, og hvite med sorte
striper. Mange "billige" solsikkefrø er sorte, små og
med mye rusk mellom frøene - disse er ofte av dårlig
kvalitet, og det hender at fuglene ikke vil ha dem!
Jordnøtter er også bra fuglefor, likeledes fett som
kokosnøtter, Delfia matfett og nyretalg fra sau.

Roar Solheim (01.11.2006)


#Fugleforing

Store foringsautomater i tre.

Kan noen av dere være meg behjelpelig med målsatte tegninger på en foringsautomat for solsikkefrø. Skulle laget en stor en for å ha på hytta.

G.H.J. (31.10.2006)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du finne tegninger på foringsautomater og foringsbrett:
http://www.hibnat.no/fugleskole/fugleforing.htm

På dette nettstedet selges diverse bøker om fugleforing, inkl. bøker om hvordan du kan lage foringsbrett og foringsautomater selv.
http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=detalj&ID=800136

Tore Reinsborg (31.10.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Merkelig fugl

Søndag så vi en merkelig fugl med svart og hvitt hode (svart rundt øynene og toppen av hodet, hvitt på halsen og nedover brystet) og svart kropp med noen hvite flekker i Bestumkilen, Oslo. Den dykket og svømte langt under vann. Vi tok et bilde av den også, men den ligner ikke på noen fugler i fugleboka.

A.S. (30.10.2006)

Svar:

Hei!
Ut fra din beskrivelse er det mye som taler for at du kan ha sett en alkekonge. Denne arten hekker i Arktis, men kan observeres langs Norskekysten og i Oslofjorden i vinterhalvåret. Du kan se et bilde av alkekonge på nettstedet under:

http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/spesial/20041119.php

Tore Reinsborg (31.10.2006)


#Fugleforing

Havre?

Her er mye grønnfink og kjøttmeis, kanskje noen bokfink men ingen gråspurv. Er ikke riktig sikker på hva de foretrekker, men la iallefall ut noe som heter havremarv, hva nå det er. Ellers får de solsikkefrø, talg, noe hvetehelkorn og smult med nøtter. Vil de like den typen havre man gir til hester? Jeg regner med at man får det på Felleskjøpet i store sekker? Er det andre ting de spiser? Hirsefrø ville ingen ha.

T. (29.10.2006)

Svar:

Hei!
Du serverer fuglene forskjellige typer fôr, hvilket vil øke sjansene dine for å få besøk av flere arter i løpet av vinteren. Så lenge havren du gir fuglene inneholder frø skulle de kunne like den. Hvis det er gråspurv i nærheten av hvor du bor, er det rart at de ikke har dukket opp på foringsplassen din hvis du gir de frø. Gråspurven er veldig glad i vanlig brød, så å legge ut brødsmuler kan være et tips. I butikkene/Felleskjøpet selges det frøblandinger som er brukbart fôr for flere arter.

Tore Reinsborg (30.10.2006)


#Fugleforing

solsikke

eg har i fleire år vore utefor dårleg kvalitet på solsikkefrø. Har du høyrt andre som har klaga over dette?

K.A.B. (28.10.2006)

Svar:

Dette er et tilbakevendende problem. Solsikkefrø "på
tilbud" er ofte dårlige frø som selges under dekke
av å være et godt tilbud. Solsikkefrøene skal være
rene, uten frøskall og rusk i posen. Store, lyse frø
med sorte striper er oftest de beste. Små, sorte frø
er primært beregnet på oljepressing, og ikke som mat
eller fuglefor. Smak på frøene selv - de skal smake
godt også for oss mennesker!

Roar Solheim (29.10.2006)


#Økologi og atferd

fugler!

hva slags fugler kan ikke fly? hvsa slags dyr som IKKE er fugler KAN fly?

J. (07.09.2006)

Svar:

Mange ulike fugler har mistet evnen til å fly.
Alle strutsefuglene, kiwier, alle pingviner, samt
mange fugler som lever på øyer langt ut i havet
(f. eks. rikser, skarver m. fl.). De eneste virvel-
dyrene som ikke er fugler, men kan fly, er
flaggermusene. Noen andre pattedyr kan glidefly
(som flygeekorn og glidere i tropene), men de kan
ikke holde seg oppe i lufta. Flygeøglene kunne også
fly. Insekter er også dyr, og her kan jo en svært
stor del av dem fly!

Roar Solheim (28.10.2006)


#Sykdom og skader

bekymret

jeg har hørt at når fugler har en bøy på stjerten, har de det ikke bra, eller er et tegn på at den er syk eller noe sånt. Er det sant?

N.N (27.10.2006)

Svar:

Hei!
Generelt kan man vel si at fuglene blir tammere i oppførsel hvis de er syke eller døende, hvilket også vil gjelde bevegelser av de ulike kroppsdelene, inkludert stjerten. Men å si at en fugl er syk bare fordi den har en bøy på stjerten vil være å gå for langt. Det kan like så godt være at den nettopp har pusset seg, er under fjærskifte (myting) eller at den nettopp har krøpet ut av et trangt reirhull/overnattingsplass eller at den har fått en eller annen form voksefeil på stjerten.

Tore Reinsborg (27.10.2006)


#Trekkfugler

trekkfugl

hvordan vet trekkfuglen når de skal dra?

S. (26.10.2006)

Svar:

Hei!
Fugler har en indre biologisk klokke som styres av lyslengde og sannsynligvis temperatur. Når nettene blir lengre og kulda setter inn, vil de fuglene som skal reise sørover gjøre det om alt fungerer. Hos en del arter vil tilgangen til næring (f.eks avtagende insektliv og snøfall som dekker næringsemnene) være medvirkende for når de drar. Når fuglene er på trekk til varmere steder kan de finne vegen ved å bl.a. å bruke sola, stjernene, jordmagnetisme og landskapsformasjoner som veivisere. I tillegg har de et instinkt som sier hvilken veg de skal fly, dvs mot sør om høsten og mot nord om våren for fugler på den nordlige halvkule.
Hos enkelte arter som f.eks gjess og traner, vil ungene følge foreldrene til vinterkvarteret første høsten. Gjøkungene vil f.eks ikke ha denne muligheten, og må finne vegen selv.

Tore Reinsborg (27.10.2006)


#Økologi og atferd

Bergirisk!

Hei, hvor i Norge er det størst sjanse for å påtreffe bergirisken, og når på året??

N.N (26.10.2006)

Svar:

Hei!
Størst sjanse til å treffe på bergirisken vil man ha i vestlige deler av landet, og da særlig langs kysten fra Vest-Agder til og med Nordland. Videre nordover tynnes imidlertid bestanden rask ut. Den kan også påtreffes i fjellet, men da mest i vestlige fjellstrøk. Det er helst i perioden april-oktober man ser bergirisk, da de fleste trekker sørover om vinteren. Sørvest i landet kan det enkelte vintre overvintre betydelige antall med bergirisk, særlig i Vest-Agder og Rogaland, mens den stort sett er en fåtallig overvintrer videre nordover. Du kan lese mer om bergirisken på nettstedet under.

http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=4

Tore Reinsborg (26.10.2006)


#Diverse

Hubro (ugler)

Hei, jeg Skal skrive en oppgave i biologi om Hubroen (uglen). Men klarer ikke å finne noe om uglens indre særtrekk, Eks Hvordan den tar opp næring, hvordan den puster, skiller ut avfallsstofer o.l. Kan du hjelpe meg?

L. (26.10.2006)

Svar:

Det høres ut som om du søker generell fysiologisk
kunnskap om fugl, og det finner du ikke svar på i en
vanlig fuglebok - da må du gå til veterinærlitteratur.
Men ugler kan du finne mye om i f. eks. bokverket
Norges Dyr - fuglene. Besøk ditt lokale bibliotek,
så vil de kunne hjelpe deg til å finne riktige bøker
som bakgrunn for din oppgave.

Roar Solheim (26.10.2006)


#Diverse

hva veier en nøtte skrike???

jeg lurer på hva en gjennomsnitts nøtte skrike veier??

E. (25.10.2006)

Svar:

En nøtteskrike veier ca 160 gram (variasjon
ca 140-175 gram).

Roar Solheim (25.10.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten fugl

Vi har en hytte i Kjose (ved Larvik)der jeg oppserverte i fjord høst en meget liten fugl. Kan ikke huske å ha sett maken. Hvilken fugl tror du det var?

N.N (25.10.2006)

Svar:

Umulig å gi noe svar på dette når du ikke har en
beskrivelse av utseende på fuglen! De to minste
fuglene i Norge er fuglekonge og gjerdesmett.

Roar Solheim (25.10.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Var desverre en fugl som fløy på mitt vindu, ganske liten.
Den har en markant gul og orange stripe på hode og svart på hver side. Hva slags fugl er dette?

N.N (25.10.2006)

Svar:

Hei!
Det var nok en fuglekonge hann som ulykksalig fløy på vinduet ditt. Fuglekongen er forøvrig Norges minste fugl, og det er hannene som har oransje farge i stripa på hodet. Hunnene har bare gult i denne stripa. Du kan se bilde av fuglekonge på nettstedet under.

http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=480

Tore Reinsborg (25.10.2006)


#Økologi og atferd

økosystemet

hvilke tre viktige grupper hører til den levende delen av et økosystem0?

S. (24.10.2006)

Svar:

Hei!
I økosystemene inngår fire komponenter i mer eller mindre grad. 1) Produsenter, som hovedsakelig omfatter grønne planter. 2) Konsumenter, som består av dem som spiser plantene så vel som rovdyrene som spiser planteeterne. 3) Nedbrytere (dekompositører), som for eksempel sopp og mikroorganismer. 4) Miljøets påvirkning. Det omfatter både levende (biotiske) faktorer og livløse (abiotiske) faktorer.

Tore Reinsborg (25.10.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette.?

Orange langt nebb,hvitt brystparti,mørkblå eller mørk kropp?

N.N (24.10.2006)

Svar:

Hei!
Det nærmeste vi kan komme med av forslag til din beskrivelse er tjeld. Hvis det ikke er tjeld, må vi ha mer informasjon om størrelse og naturtype du så den i for å kunne si noe mer om hvilken art du kan ha sett.

Tore Reinsborg (25.10.2006)


#Fugleforing

Foringsplass/Servere?

Hei, jeg har akkuratt lagd en foringsplass for småfugler nå til vinteren. Plassen har: To fuglebrett, 1 stor foringsautomat(tre), og 1 liten foringsautomat.

Mitt spørsmål er: Hva burde jeg servere fuglene hvis jeg skal oppnå å få mange forskjellige fugleslag?

H. (24.10.2006)

Svar:

Det viktigste er at du tilbyr fuglene næringsrik kost som
er lett for fuglene å spise. Det vil i praksis si sol-
sikkefrø, fett og jordnøtter. Jordnøtter (usaltede
peanøtter) bør tilbys i et finmasket metallnett (hell dem
da ut av plastnettene de selges i). Nyretalg av sau
kan også henges ut i metallnett (kyllingnettmasker).
Halve kokosnøtter er god fuglemat. Du kan også smøre
Delfia matfett rett på trestammen - da kan trekryper
og andre komme og forsyne seg.

Roar Solheim (25.10.2006)


#Diverse

Egg

Hva er fargen på eggene til dompappen??

C. (24.10.2006)

Svar:

De er hvite til blåhvite med små, litt utegelmessige sorte prikker, flest rundt den butte endeen av egget.

Roar Solheim (24.10.2006)


#Trekkfugler

fugler og vind

Hvorfor blåser ikke fuglene vekk under sterk vind

N.N (22.10.2006)

Svar:

Hei!
Fugler som er tilknyttet landområder, vil bero under sterk vind. De vil da ofte sitte godt gjemt i trær, busker og kratt til værforholdene bedrer seg. Det hender av og til at fugler kan komme ut av kurs pga sterk vind under trekket, og de vil da kunne havne til dels langt fra opprinnelige leveområder og trekkveger. Mange arter sjøfugl, særlig pelagiske arter som havhest og lirer samt alkefugler, vil drive med vinden da de stort sett er på vingene/i sjøen hele tiden utenom hekkesesongen. Slike fugler kan da opptre tallrikt langs Norskekysten under sterke vestlige vinder, mens de vil drive til havs under sterke østlige vinder. Vinddrevne alkekonger er nesten et årlig fenomen under sterke vestlige vinder i vinterhalvåret. Alkekonger kan da havne langt inne i dalførene i Norge, og mange omkommer trolig.

Tore Reinsborg (24.10.2006)


#Økologi og atferd

Gråhegre

Hekker det gråhegre i Stavanger eller Klepp eller Sandnes?????

S. (20.10.2006)

Svar:

Hei!
Gråhegra hekker flere steder i Rogaland, og den vil nok kunne hekke i alle de tre kommunene du nevner. Du kan lese mer om hekkeutbredelsen til arten på nettstedet under.

http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=52

Tore Reinsborg (24.10.2006)


Svaner

Jeg lurer på om svaner er monogame.Hvis partner dør, kan den gjenlevende fortsette å leve alene, uten å finne seg ny partner? Vet dere noe dette?

M.F. (23.10.2006)

Svar:

Svaner er nok ikke så "trofaste" som vi liker
å tro. En fugl som mister partneren sin vil
høyst sannsynlig forsøke å finne en ny slik at
den kan få fram flere unger.

Roar Solheim (23.10.2006)


skadet sjur(skjære)

Fant ei sjur liggende i veikanten i mårrest. -7 grader så klarte ikke kjøre forbi uten å ta den med. Var så forkommen da,så kunne ikke se hva som feilte den. Men i kveld var den pigg,å det ses helt klart at ene vingen er knekt. Lurer på om det beste er å avlive den? Eller har den noen sjangs å komme seg om vingen gror.? Går jo en tøff tid i møte nå som vinteren kommer. Bor i nord troms..

N.N (23.10.2006)

Svar:

Det er alltid vanskelig å vurdere slike skader uten å se dem. Hvis overarmsbeinet er knekt, skal det mye til for at det gror, og fuglen bør avlives. Et brudd i underarmen kan leges dersom bruddet ikke er for komplisert, og fuglen ikke er en presisjonsflyger som f. eks. en vandrefalk eller en hauk. Hvis du kan få en ornitolog eller veterinær til å vurdere skaden, og den da ikke er for stygg, er det mulig å holde skjæra i et stort bur eller en stor pappkasse. Den trenger da ro, mat og vann. Hvis du ikke kan få hjelp til å vurdere skaden, er det nok dessverre best å avlive fuglen for å unngå at den blir utsatt for unødige lidelser.

Roar Solheim (23.10.2006)


#Økologi og atferd

Ville fuglers fargesyn.

Er det noen farger fugler ser bedre en andre.
Sort, brun, hvit, gul, grøn, orange ?

Er det mulig ønsker jeg et RASKT svar.

I.W. (20.10.2006)

Svar:

Hei!
De fleste fuglene ser trolig den samme fargeskalaen som oss. I tillegg har de i motsetning til mennesket evnen til å se ultrafiolett lys. Dette gjør at fuglene kan oppleve fargen på f.eks. en artsfrende, anderledes enn oss. Noen ugler kan ha dårligere fargesyn enn andre fugler. Dette fordi de har en større andel celler som er følsomme for lys (staver) enn fargefølsomme celler (tapper). Dette er en tilpasning til jakt i dårlig lys hvor fargesyn er mindre viktig.

Tore Reinsborg (20.10.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

mellomspett

Har en fuglebok fra 2000, hvor det står at mellomspetten er en vanlig hekkeart i Norge. Men på internett finner man ingenting hvis man ser bort fra lengde

T.K.S. (18.10.2006)

Svar:

Hei!
Mellomspetten er ikke en hekkeart i Norge, og den er også forsvunnet som hekkefugl i Sverige, hvor den hekket fåtallig fram til begynnelsen av 1980-tallet.

Tore Reinsborg (18.10.2006)


#Økologi og atferd

Alkefugler

På hvilke øyer i bering og stille havet fins det alkefugler?

S. (18.10.2006)

Svar:

Hei!
Alkefugler finnes på en rekke steder/øyer i Beringhavet, på Kamchatka, øyer nord i Japan, langs vestkysten av Kanada. Noen arter finnes også langs kystene av California i USA, og til dels Mexico.

Tore Reinsborg (18.10.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

grib

va er verdens største grib

E. (18.10.2006)

Svar:

Hei!
Målt i vingespenn er det andeskondoren som er den største gribben i verden. Den har et vingespenn på opptil 3,20 m og lever i Sør-Amerika. Denne tilhører en annen familie enn de europeiske/asiatiske gribbene. I Europa er det lammegribben og gåsegribben som er de største.

Tore Reinsborg (18.10.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ørn

va er verdens største ørn?

E. (18.10.2006)

Svar:

Hei!
Hvis en bruker vingespenn som mål på størrelse, vil vår egen havørn (vingespenn 193-244 cm) kunne bli blant de aller største ørnene i verden. Det finnes imidlertid flere arter gribber, samt kondorer (f.eks andeskondoren med et vingespenn på 274-310 cm) som kan bli betydelig større i vingespenn.

Tore Reinsborg (18.10.2006)


#Fuglekasser

fuglekasse

va er mål på blåmeiskasse kan jeg Bruke hull diameter på 33millimeter kan jeg få noen gode internett sider om fuglekasse til blåmeis

S.L. (17.10.2006)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du finne mål på forskjellige fuglekasser, og blåmeisa har du størst sjanse til å få i den minste typen. Hvis du bruker et hull med diameter 33 mm, er det stor sjanse for at kassen vil bli okkupert av kjøttmeis eller svarthvit fluesnapper, da disse artene som regel vil konkurrere ut blåmeisa. Bruker du imidlertid en kasse med hull av 27-28 mm diameters størrelse, er det bare blåmeis (samt løvmeis og svartmeis) som vil være små nok til å kunne ta de i bruk.

http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (18.10.2006)


#Økologi og atferd

kjøtmeis

hei va er ruge tempraturen på kjøttmeis og blåmeis egg

N.N (17.10.2006)

Svar:

Hei!
Terskelverdien for eggenes utvikling ligger på ca. 25 grader. Under ruging ligger kroppstemperaturen hos kjøttmeis på i underkant av 40 grader, mens eggenes temperatur ligger på 30-35 grader. Temperaturene vil nok ligge i nærheten av dette hos blåmeis også.

Tore Reinsborg (18.10.2006)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor liker siv hønen seg

F. (17.10.2006)

Svar:

Hei!
Sivhøna holder helst til i næringsrike innsjøer i lavlandet og ofte i innsjøer med takrør eller dunkjevle rundt. Sivhøna er vanlig bare i Sør-Norge, og nord for Sunnmøre er den sjelden å se. Du kan lese mer om sivhøna på nettstedene under:

http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=1264
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=159

Tore Reinsborg (17.10.2006)


#Økologi og atferd

Tiurleik

Hvor er de største tiurleikene i Norge og i Skandinavia???????

S. (16.10.2006)

Svar:

Hei!
De største tiurleikene ligger i områder hvor det fortsatt er godt med barskog inneholdende blåbærlyng, da dette er hovedpreferert habitat for storfuglen. Videre må det være lite forstyrrelser, da tiuren er sårbar for dette i spilltiden. Tilstedeværelse av furu er også viktig, da furunåler er viktig vinterføde. I Norge har storfuglbestanden spesielt i Sør-Norge gått tilbake siden slutten av 1960-årene. Den viktigste årsaken til dette er sannsynligvis tap av livsviktige biotoper gjennom økt utnytting av skogen, økt ferdsel og forstyrrelse. I Norge er det vanligvis 3-5 tiurer på en leik, og leiker inneholdende over 10 tiurer er neppe vanlig i dag. Ved undersøkelser i Sibir på 1950/60-tallet, ble det funnet at leiker med 10-20 tiurer var vanlig. I Sør-Varanger har det vært gode tider for storfuglen tidligere, da det på en spillplass her ble nedlagt 71 spilltiurer i 1904.

Tore Reinsborg (17.10.2006)


#Fugleforing

Skjæresikker fòringsautomat.

Er plaget med at skjæra tømmer automatene, og jeg tror det bare dreier seg om de som er pyramideformet, eller hva man skal kalle de. Tak og skål under, henger i snor. Har en annen av tre, og den tømmes også mistenkelig fort. Den sparker automaten med begge beina så solsikkefrøene flyr ut, før den setter seg på bakken og spiser. Finnes det automater som den ikke klarer å tømme?

T. (16.10.2006)

Svar:

Hei!
Hvis du fortsatt vil bruke de automatene du har, kan et tips være å henge automatene innenfor en grind av hønsenetting. Småfuglene vil da kunne krype inn gjennom nettingen og opp i automaten, mens skjæra vil bli avskjært denne muligheten. Hvis du vil kjøpe en ny automat, kan automaten demonstrert på nettstedet under kunne være en løsning.

http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!ruofo!&rstadv=J

Tore Reinsborg (16.10.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Landgås??

Har vi en fugl som heter Norsk landgås??

N.N (15.10.2006)

Svar:

Hei!
Det er ingen gås som offisielt heter Norsk landgås. Av hekkende gjess i Norge har vi kanadagås, grågås og sædgås,og i mindre grad dverggås, hvitkinngås, snøgås og kortnebbgås. Videre observeres regelmessig tundragås, ringgås og stripegås særlig i trekktidene.

Tore Reinsborg (16.10.2006)


#Diverse

Skjærereir

Når kan vi felle et rede med et skjærereir uten at det blir konsekvenser for fuglene som bor der og som har bodd der i generasjoner. De bygger på hvert år og jeg synes det er sjarmerende. Andre i borettslaget synes ikke det og vil ha det vekk. Hilsen styrelederen

R.B. (14.10.2006)

Svar:

Hei!
Vi mener det er beklagelig hvis dere fjerner skjære-reiret, og hvis det er delte meninger om dette bør dere la reiret være i fred. Hvis dere fjerner reiret, vil den trolig bygge nytt på samme sted eller like i nærheten allikevel. Skjærene er en del av renholdsverket i naturen, og vil komme til nytte f.eks ved at den plukker opp mye matavfall som vi kaster fra oss i nærmiljøet. Videre så er den da en av de flotteste fuglene vi har rundt oss...

Tore Reinsborg (16.10.2006)


#Økologi og atferd

Mage hos fugler

Hva heter de 2 magene?
Hvilken funksjon/oppgave har de?

M. (13.10.2006)

Svar:

Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre.

Tore Reinsborg (16.10.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Duer

Havnet i disk. med en kollega: jeg sa at ringduer har hvit stripe i nakken/halsen. Skog duen har ikke noen ring i halsen. Hva er riktig ?

J.A. (13.10.2006)

Svar:

Hei!
Voksne ringduer har en hvit flekk på siden av halsen. Unge ringduer og skogdue har ikke denne flekken.

Tore Reinsborg (16.10.2006)


#Økologi og atferd

Havørn

Hvor i Norge er det tettest bestand av havørn?

S. (12.10.2006)

Svar:

Hei!
I Norge er det tradisjonelt Nordland som har hatt den tetteste bestanden av havørn, og den er nå i ekspansjon i så godt som hele landet.

Tore Reinsborg (16.10.2006)


#Økologi og atferd

???

hei jg lurte på om hvor mange forskjeling fugler det finnes i verden????og kan du kort fortelle hvordan fugler lever generellt?????

takk på forhånd =)

A. (12.10.2006)

Svar:

Hei!
Det er nå kjent nesten 10000 fuglearter i verden, hvorav de aller fleste finnes i tropiske strøk. Det er vanskelig å gi en kortfattet beskrivelse av hvordan fugler lever, da det er veldig variasjon fra art til art. Det finnes mange gode fuglebøker som omhandler levesett, samt identifikasjon. På nettstedet under kan mange ulike fuglebøker kjøpes:

http://www.naturogfritid.no/

Tore Reinsborg (16.10.2006)


#Diverse

Hvor kan jeg finne info om fugletårn i Russland?

Hei! jeg jobber med et fotografisk kunstrelatert prosjekt der jeg dokumenterer fugletårn i Norge og nå Russland.
Jeg lurer på hvor og hvem jeg bør snakke med for å få en oversikt over alle tårnene som befinner seg i Norge og nå Russland.

Petter Garaas

P.G. (12.10.2006)

Svar:

Hei!
Her er noen nettsteder hvor du kan komme i kontakt med fylkesavdelinger i Norge, samt med den russiske fuglevernorganisasjonen. Her vil du antagelig komme i kontakt med personer som vet nøyaktig hvor de respektive fugletårnene ligger.

http://www.birdlife.no/organisasjonen/lag.php
http://www.rbcu.ru/union/en/

Tore Reinsborg (12.10.2006)

««første 48 856 - 48 905 av 49 726 siste»»