Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 203 til 41 252 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Fuglekonge?
Denne fløy i ruten og ble liggende på rygg med lukkede øyne. Jeg trodde den var dø inntil jeg tok den forsiktig opp, uten synlige skader. Nå sitter den ute (kaldt) på en trygg plass i håndkle, hva kan jeg gjøre?...
M. (14.11.2011)
Svar:
Ja, dette er en fuglekonge. Den har nok fått hjernerystelse i kollisjon med vinduet. La den sitte i en eske og se om den kommer seg. Når den begynner å flakse rundt, kan du slippe den ut, men vent i alle fall til det er dagslys. Hold en vanndråpe på fingeren borttil nebbet til fuglen, og se om den kan drikke litt vann.
Roar Solheim (14.11.2011)
Næringskjede
Er røyskatt byttedyr for ugle? Eller er den for stor?
O.R.B. (14.11.2011)
Svar:
Neida, alle de større uglene kan ta røyskatt og snømus. Trolig kan også haukugler og kattugler gjøre dette, men jeg har aldri registrert snømus eller røyskatt som byttedyr hos små ugler som spurveugle mog perleugle.
Roar Solheim (14.11.2011)
Papegøye som en jeg kjenner fant midt i byen.
En som jeg kjenner fant en papegøye ved en slette ved
et boligfelt. Nesten en kilometer unna fant han et åpent bur.
Veldig mye tyder på at eierene har sluppet papegøyen ut med hensikt.
Ingen har meldt papegøyen savnet. Hvor kan han jeg kjenner overlevere papegøyen eller hvem kan omplassere den hvis eieren ikke melder seg?
N.N (14.11.2011)
Svar:
Det kommer litt an på hvor du bor. I større byer kan du kanskje finne representanter for dyrebeskyttelsen eller foreninger for omplassering av dyr, de bør kunne hjelpe. Det er forøvrig svært uansvarlig hvis noen har sluppet ut en papegøye i norsk klima av fri vilje. Men det KAN også tenkes at fuglen har rømt, og at en fortvilt eier satte ut buret i håp om at fuglen skulle komme tilbake av seg selv...
Roar Solheim (14.11.2011)
Spørsmål:
Er dette stokkand.
N.N (14.11.2011)
Svar:
Ja, en ung hann eller en hann som skifter fra overgangsdrakt til full hanndrakt.
Roar Solheim (14.11.2011)
Snadderand?
Dårlig bilde, men det er kanskje mulig å artsbestemme den allikevel.
N.N (14.11.2011)
Svar:
Nei, dette er ikke snadderand, men en stokkand hunn.
Roar Solheim (14.11.2011)
Spørsmål:
hei
lurer på når disse tidsskriftene fra 2009og andre kommer frem på fuglevennen.no
TAKK
N.N (14.11.2011)
Svar:
Beskjed er gitt til NOF-sekretariatet, så jeg krysser fingrene for at det ikke tar så altfor lang tid....
Roar Solheim (14.11.2011)
Ut i naturen
Heisann Roar ! Så deg på Ut i naturen på NRK idag. Det var funnet en Lappugle som var drept av løshunder.
Ville bare si at jeg digger merknings prosjektet deres, og endag så vil jeg være som dere !
M.K.D. (14.11.2011)
Svar:
Takk for hyggelig tilbakemelding. Bare fortsett med å være aktiv i felt, så er du raskt en sentral ornitolog! Lykke til!
Roar Solheim (14.11.2011)
Spørsmål:
hei
jeg så en spurveugle tok også bilder, jeg lurer på om den er sjelden og ta bilde av den. hekker den i kasser???
TAKK
N.N (13.11.2011)
Svar:
Spurveugla er nokså alminnelig i bar- og barblandingsskog over hele Østlandet. I høst har det vært utvandring av spurveugler helt ned til Agderfylkene, så mange har fått se den lille ugla i høst. Den kan hekke i spesialbygde kasser.
Roar Solheim (13.11.2011)
Rovfuglangrep på katt
Hei! Takk for svaret tidlegare, eg eg nysgjerrig så eg spør litt til.
Katten vart tatt i Svartdal(700 moh) i Seljord kommune. Garden ligg for seg sjølv, med skog og ein nut ovanfor seg.
Nokon trur dei hadde sett ørn i nærleiken nokre dagar før,har sjølv berre sett mindre rovfuglar,(ifjor flaug det ein hauk? med ei skjor i klørne og ein fortvila make ved sida som skreik, gjennom tunet). Er det meir truleg at det var kongeørn enn t.d. hønsehauk? Det var to veldig store fuglar, og fleire mindre, men det var vanskeleg å sjå tydeleg. Når eg forstyrra måltidet blei det også litt fuglelåt, men det kan vel ha vore andre som hadde kome til og? Klarar ikkje gjengi den.
Vil i tilfelle ørna ha tunet som jaktplass seinare når det har vore ei vellykka jakt der?
Takk for svar, mvh Haldis Bakkemoen
H.B. (13.11.2011)
Svar:
Det er nok temmelig sikkert kongeørn som har tatt katten der du beskriver. Hønsehauk tar aldri så store byttedyr. Men derimot er det veldig sannsynlig at det var hønsehauk som tok den ene skjæra. Trolig dreier det seg om en årsunge av kongeørn som tok katta, det er som regel disse litt uerfarne ungfuglene som kan jakte så nær folk. Gamle ørner holder seg som regel lenger vekk. I og med at ungfuglene nå begynner å trekke vekk fra sine oppvekstomnråder, så synker også sannsynligheten for et denne ørna skal komme tilbake å lete etter flere katter på tunet, men en viss fare for det er det fremdeles.
Roar Solheim (13.11.2011)
Meiseboller
hei lurer på om meiser vil besøke min foringsplass ofte, har bare meiseboller. tror du de liker det så godt at de vil bli værende hele vinteren??
N.N (13.11.2011)
Svar:
Meisene pleier å være veldig begeistret for meiseboller. Selv om du har jevn forekomst av f. eks. kjøttmeis på forplassen, kan det gjerne være utskifting av fuglene med nye individer utover høsten. Dermed blir vi lett lurt til å tro at det er de samme fuglene vi ser hele høsten, selv om det er stadig utskifting.
Roar Solheim (13.11.2011)
SPURVEUGLE
HEI
kan man se forskjell på spurveugler HUNN OG HANN??
lurer på om kasse går an til denne arten??
EN nettside med tips til denne arten???
TAKK
N.N (13.11.2011)
Svar:
Nei, du ser ikke forskjell på kjønn hos spurveugle, selv om hunner er litt større og veier en del mer enn hannene. For å få spurveugle i kasse må du lage en kasse av stærtype, men med frontstykke somn er minst 6-7 cm tykt der hullet skal vfære. Hullet lager du på 4,5 cm diameter, og tykkelsen i veggen gjør at hullet blir en trang tunnel, omtrent som et ekte hakkespetthull. Dette ser ut til å være en av de viktigste egenskapene som spurveuglene er på utkikk etter.
Roar Solheim (13.11.2011)
Hva slags fugl er dette?
Hei, så en fugl som jeg ikke har sett før. Lurte på hva slags fugl det var?
Her er bilde: http://www.google.no/imgres?q=spurvefamilien&num=10&hl=no&biw=1280&bih=923&tbm=isch&tbnid=qECI5h2sXh5iFM:&imgrefurl=http://nqf.17.forumer.com/viewtopic.php%3Ft%3D698%26sid%3Dd5303f80ce7aa60b0094fc91489ea8bf&docid=WIGmtI0nt7XFpM&imgurl=http://www.photosight.org/up/2005/02/28/14816.jpg&w=876&h=682&ei=ibu_Tr3dHfDR4QTm9ZC6BA&zoom=1
A.Ø. (13.11.2011)
Svar:
Bildet er av en sidensvans.
Roar Solheim (13.11.2011)
Granmeis eller Løvmeis?
Hei! Kan dere ut i fra dette bildet se om dette er en Gran,-eller Løvmeis?. Holder selv en knapp på Granmeis da den virker veldig lys i fargene,samt at jeg kunne ane noen hvite striper/felter på vingene,men kan jo aldri være sikker.Kan også tilføye at den var utrolig tillitsfull,og den spiste frø rett fra hånden min. Kunne også høre noen "tynne" pipelyder,gjerne to og tre pip i kombinasjon.På forhånd takk!.
K.I.H. (13.11.2011)
Svar:
Selv om bildet er overeksponert og ikke helt bra, så er nok dette temmelig sikkert en granmeis. Dette fordi de innerste armsvingfjærene har lyse ytterkanter, og dette ser du ikke hos løvmeisen, som har jevnfargete vingefjær.
Roar Solheim (13.11.2011)
Andre fugler
hei!
Jeg lurte på om hvordan jeg kan få litt mere spesielle fugler på brettet mitt, kan jeg få noen tips ?
Jeg har mest, blåmeis kjøttmeis spettmeis grønnfink og kanskje snart dompapen når snøen kommer...
Jeg blir super glad for svar :)
S. (13.11.2011)
Svar:
Det er trolig mer et spørsmål om hvor du bor og hva slags trær og busker som finnes rundt forplassen, enn hva du forer med, som styrer hvilke arter du får på besøk. Generelt er jordnøtter, meiseboller og fett bra for de fleste artene. Du KAN forsøke noen triks for trekryper og små meiser, ved å finmale hasselnøttkjerner og blande dette med delfia matfett. Smør så denne blandingen direkte på en trestamme. Råtnende (myk, overmoden)frukt som epler og pærer er også en bra ting for troster, rødstrupe og munk, men også for meisene. Lykke til!
Roar Solheim (13.11.2011)
hei
hvor er dompappen om sommeren?
L. (12.11.2011)
Svar:
Den er ute i barskogen, gjerne i nærheten av der du bor. Men om sommeren er dompapene veldig anonyme, og du legger ikke så godt merke til dem.
Roar Solheim (13.11.2011)
Uvanlig farget hakkespett?
Hei, jeg skremte opp en mørk fugl idet jeg gikk mot en gress-skrent og den fløy til et tre nede i hellinga. Den var helt mørk spvidt jeg kunne se men så gul på ryggen under vingene at jeg lurte på om det kunne være en rømt papegøye eller noe. Men da den landet i treet satt den der som en hakkespett og begynte å hakke så den var vel det?! Mystisk farge med den mørke kroppen og den gilde grønne eller gule ryggen, hva kan jeg ha sett?
J. (12.11.2011)
Svar:
Jeg tipper at du har skremt opp en grønnspett fra bakken, den har slik gulgrønn rygg. Har selv opplevd dette da jeg var fersk fuglekikker, og lurte da nesten på om det var en papegøye jeg hadde sett...
Roar Solheim (13.11.2011)
Hvem kan kontaktes i Hammerfest angående en ugle vi har funnet ombord?
Heisann!
vi fant en ugle på dekk i dag som er tydelig sliten slik som ofte hender med spurver å lignende her ombord, så vi har tatt vare på denne men vi vet ikke hvem vi kan henvende oss til så den blir tatt vare på når vi kommer til land, å hva kan vi prøve å gi en slik fugl?
vi befinner oss ca 6-7 timer nord for hammerfest å har base der så vi hadde håpet att noen der kunne tatt vare på ugla dersom den ikke kvikkner til? er faktisk litt usikker på hvilken ugle det her er og, men legger ved ett bilde så vet vel dere hvilken ugle det er snakk om?
T.N. (12.11.2011)
Svar:
Hallo,
Dette er en jordugle. Jeg kjenner ikke noen i Hammerfest, men dere kan forsøke å ringe til Karl-Otto Jacobsen i Tromsø; 99638430. Kanskje han kan guide dere videre til en nærmere kontakt. Fuglen er nok bare sliten, og trenger mat + hvile på land.Roar Solheim (12.11.2011)
Spurv
De siste 14 dagene har jeg hatt en hannspurv med helt hvite vingefjær på foringsplassen. Hva kommer dette av? Den er utrolig flott.
M.E.S. (12.11.2011)
Svar:
Dette er en nokså vanlig genfeil som opptrer hos mange småfugler. Det arter seg slik at en del av fjærene ikke tar opp nfargepigmenter under utvokst - derfor blir de lyse eller hvite.
Roar Solheim (12.11.2011)
Spørsmål:
hei
jeg fant ikke bladene for 2009 bare 2008?
for frøautomater?
Også lurer jeg på om mus kan klatre opp en rett vegg?
HVORDAN KAN JEG SKREMME VEKK NØTTESKRIKA?
N.N (12.11.2011)
Svar:
Beklager - da er kanskje ikke 2009 numrene lagt ut ennå - skal ta det opp med sekretariatet. Skogmus kan av og til klatre opp en trevegg, dersom den ikke er for glatt, men jeg tror ikke de gjør det spesielt ofte. Nøtteskrikene kan du ikke permanent skremme vekk. Hvis du ikke vil at de skal ta fruglematen, må maten serveres inne i et forbur som holder nøtteskrikene ute.
Roar Solheim (12.11.2011)
snøfuglen
snøspurven hvor mange år kan den bli og hvor høyt kan den fly og hvor langt er vingene
V. (04.11.2011)
Svar:
En snøspurv blir trolig like gammel som mange andre småfugler, dvs at den kan leve i 5-10 år hvis den er heldig. Hvor høyt den kan fly vet nok ingen, men den flyr neppe mer enn noen hundre meter over bakken. Men snøspurvene hekker opp i over 2000 m høyde i norske fjell. Den er like stor som en gulspurv, med et vin gespe4nn på omkring 40 cm (grovt anslått).
Roar Solheim (12.11.2011)
Hvor på dagtid?
Hei, jeg lurte På om hvor man kan se kattugla på dagtid ?
Er de inne i hulerom eller sitter den i et tre ? Langt eller kort fra huset (bor nesten midt i skogen)?
S. (12.11.2011)
Svar:
Det er veldig vanskelig å finne eller oppdage en kattugle på dagtid. Selv har jeg aldri funnet en kattugle på denne måten. Generelt er den veldig sky og trekker seg vekk fra folk. Om dagen sitter gjerne kattugla gjemt i tette bartrær, eller inntil en trestamme i et løvtre, og er da veldig vanskelig å oppdage. En sjelden gang hender det at kattugler kan sitte slik i hullet i overbygde piper, omtrent som i åpningen på et hulltre. Da blir de oppdaget av folk.
Roar Solheim (12.11.2011)
Vinterforing av fugl
Har tenkt å vinterfore fugler. Har 100 % ren bivoks som jeg lurte på om det går an å bruke til å blande med frøblanding, eller egner ikke dette seg til å fore fuglene med?
M.D. (11.11.2011)
Svar:
Nei, jeg tror ikke selve voksen er attraktiv som næring for fuglene. Hvis du vil sjekke dette, kan du legge ut litt ren bivoks og se om fuglene kaster seg over dette.
Roar Solheim (11.11.2011)
Kjøttmeis flyr inn i vinduet.
Jeg har en meisebolle i hagen. Av og til en sjelden gang hører jeg et pang.
Da har en kjøttmeis eller spurv bommet på meisebollen og istedet truffet vinduet. Det synes jeg er veldig trist og jeg tenker alltid på om fuglen overlever dette. Dør småfugler av det eller blir de bare svimmel? Hva kan jeg gjøre for å unngå at treffer vinduet?
N.N (04.11.2011)
Svar:
Ofte skjer slike kollisjoner når en spurvehauk er på jakt, og småfuglene flykter i panikk, meisene bommer nok ikke på meisebollene... Du kan forsøke å feste haukesilhuetter (sjekk Natur og Fritid, NOFs egen butikk) på vinduet. Fugler som kolliderer kan få hjernerystelse, som enten setter dem ut av spill i noen minutter til flere timer, eller i verste fall ender med så store blødninger i hodet at de dør av det. Det beste du kan gjøre er å ta slike fugler inn i en pappeske, gi dem vann, og se om de kommer seg. Da beskytter du dem mot skjærer, katter og andre som lett får tak i en omtåket samåfugl.
Roar Solheim (11.11.2011)
Kan vi få flere kråker og skjærer i hagen
Vi har en gutt på 2 år som er veldig opptatt av kråker og skjærer. Hele familien synes i grunnen dette er spesielt morsomme og interessante fugler. Vi kommer til å mate småfuglene i hagen i år igjen, men vil gjerne tiltrekke oss skjærer og kråker spesielt. Derfor har vi følgende spørsmål:
1.) Er det noe jeg kan gjøre for å spesielt tiltrekke meg skjærer og kråker, uten å gå til det skritt å slenge matavfallet ut i hagen. Vi har ingen trær i hagen.
2.) Er det noe jeg burde unngå? Ser at flere har problemer med kråker og skjærer i hagen, og vi bør vel kanskje ikke la gigantiske flokker flytte inn. Men kan mennesker, kråker og skjærer leve i harmoni i en relativt liten hage?
3.) Naboen hadde et tre som så ut til å være hjemmet til en liten skjærefamilie i fjor. Dette treet er nå felt. Kommer disse skjærene tilbake? Kan vi gjøre hagen vår attraktiv for dem?
I. (04.11.2011)
Svar:
Et uvanlig spørsmål som ikke har noe enkelt svar. Kråkefugler pleier lett å finne fram til orplasser, og særlig skjærer er raskt framme på forplassene rundt hus og hage. Dere kan f. eks. spikre gamle, hele brød fast på en trestamme. Det vil være fint for skjærene. Fett i mertallnett er ogfså attraktivt, og pleier å lokke skjærer. Kråker er litt mer uvanlige ved forplasser i hager, så for dem blir det nok mer tilfeldig e besøk.
Roar Solheim (11.11.2011)
Egentlig ikke et spørsmål
Til han som lurte på militærfugl så kan det være såkalt "militærara" han mener.
Hvis folk stiller spørsmål om stuefugler så vil jeg anbefale
www.papegoye.no
www.undulatsiden.com
eller
www.undulatprat.no
Disse tre sidene er veldig gode og man får kontakt med erfarne mennesker.
N.N (04.11.2011)
Svar:
Tja, man må bare vente til spørreren gir lyd fra seg igjen...
Roar Solheim (11.11.2011)
havørn
hei,var ute ein tur i båten ytterst i førdefjorden ved svanøya,opplevde å sjå 13 havørner på eit skjer i tilleg sat det ørner i ein skog og på andre skjer ,kan tippr det var 25-30 ørner,er sjømann seiler på kysten har aldri før sett så mange ørner samlet,er dette spesiell opplevelse i sogn og fj.?
O.R. (04.11.2011)
Svar:
Ja, dette hørtes spesielt ut. kanskje var det lokalt mye tilgang på mat (mye fisk eller kadaver i nærheten?) som tiltrakk seg så mange havørner. Havørn er kjent for å kunne samles i tettere mengder om vinteren, både her i Norden, og også i andre land. Den nære slektningen hvithodehavørn i Amerika gjør også det samme.
Roar Solheim (11.11.2011)
Storfugl
Er det storfugl(tiur og røy) I bø I vestrålen (norland ikke langt fra lofoten
K. (04.11.2011)
Svar:
Kan dessverre ikke svare deg på dette, for dette området har jeg ikke lokal kjennskap til. Forsøk å finne lokale fuglefolk og spør dem.
Roar Solheim (11.11.2011)
skummring
er ugla mer aktiv når det er skumring/lav tåke sånn som nå på sørlandet ?
S. (04.11.2011)
Svar:
Vet egentlig ikke. Kattuglene (som er de du hører mest til på Sørlandet) er alltid mest aktive i timen etter at det har blitt mørkt. Når det er tåke, er det som regel vindstille og mildt, og begge disse forholdene er godt vær for å lage lyder. Kankje de derfor er mer aktive under slikt vær...
Roar Solheim (11.11.2011)
Rovfugl
Fann katta mi halveten av rovfugl, veit ikkje kva slag det var, dei flaug opp då eg kom køyrande heim, men stort vingespenn. Mykje pels var avriven ein stad, 10 m frå huset, kroppen tatt med ca 30 m lenger opp på jordet. Høyrest det ut som rovfuglangrep? Tilfeldig eller har ein rovfugl sett at det er katt/byttedyr ved huset av og til (rekognosering) Ser mykje ramn her, kan dei ta katt?
Har to katter til, er redd for dei.
Takk for svar
H.B. (05.11.2011)
Svar:
Det hadde vært verdifullt å vite hvor i landet dette skjedde. Men jeg mistenker at du har hatt besøk av kongeørn - det er vanli¨gvis bare den som prøver seg på katter. Ravn tar ikke store dyr som katter, det største de avliver av pattedyr er trolig mus og lemen.
Roar Solheim (11.11.2011)
Spørsmål:
Hvor blir småfuglene av om natten, når sola ikke står på ?
N.N (04.11.2011)
Svar:
De sover. Hullrugere sitter ofte inne i hule trær eller i fuglekasser, mens andre sitter inne i kratt og busker.
Roar Solheim (11.11.2011)
PILFINK
Hei ! I vår foringsboks er det mest pilfink som spiser, men det ser ut som om det de gjør mest av er å kaste ut det meste.
Det gjør i og for seg ikke så mye, foe det som detter ned blir spist av dem som ikke kommer til i foringsboksen (Gulspurv og en del andre hyggelige besøk.)
Vi forer mest med villfuglblanding, men er det noe annet vi kan tilsette i denne blandingen som pilfinken er spessielt glade i?
Mvh
Kjell Pettersen
K.P. (05.11.2011)
Svar:
Kan ikke gi deg noe entydig svar på dette, annet enn at hos meg er pilfinkene veldig interesserte i knuste jordnøtter og meiseboller.
Roar Solheim (11.11.2011)
kjernespisende fugler
Hva gjør kjernespisende fugler om vinteren når sneen ligger høyt og de ikke kan finne småstein til kroen? Får de vondt i magen eller kan de ikke utnytte maten så godt - eller ? Bør vi som fodrer faktisk også legge ut bittesmå stein ?
L.K. (05.11.2011)
Svar:
Godt spørsmål, og jeg vet ikke om ditt forslag kanskje kan være positivt. I alle fall ser jeg av og til frøspisende finkefugl som plukker smågrus i kanten av grusveier. Kanskje kan veldig fine sand/steinkorn være attraktivt om vinteren. Jeg foreslår st du gjør et forsøk og ser om fuglene vil ha dette når det er snødekket bakke.
Roar Solheim (11.11.2011)
Corvus cornix. Kråke.
Jeg har i mer enn 7 år filmet og studert flere kråkepar i min egen hage. Hvert år ville et par få 2 eller 3 unger. Og når ungene ble store nok og uavhengige ville foreldrene dra bort. For det tilfelle at antall unger er 3, kunne jeg alltid se at den yngste ville be om mat fra den eldste. Til å begynne med vil den eldste mate den yngste. Når den er strek nok jages den vekk. Til slutt er er det mitt inntrykk at et søskenpar danner et par som får nye unger. - Kan dette være riktig?
D.L. (06.11.2011)
Svar:
Nei, så absolutt ikke. Det er svært sjelden at dyr danner par med søsken, dette finnes det mange mekanismer for å unngå, slik at det ikke skal bli innavl. Så her ror jeg rett og slett at du gjør en feiltolkning av det du observerer.
Roar Solheim (11.11.2011)
Skolen brant, hvor er fuglene ?
Heisann ! Internatskolen jeg bor på, begynte å brenne i natt, og jeg driver å mater fugler her.
Har ikke sett fuglene i nærheten etter brannen i natt, anser de dette som ett utrygt sted for øyeblikket ?
http://www.ringblad.no/nyheter/article5797978.ece
M.K.D. (07.11.2011)
Svar:
Ikke mulig å si, men en såpass stor endring i landskapet kan kanskje få dem til å holde seg unna en stund...
Roar Solheim (11.11.2011)
Hva spiser orrfugl?
Her på vestlandet er det diskusjon om brenning og skjøtsel av lynghei går utover orrfugl bestanden. I litteraturen står det at den spiser lyng og bær, er det bladene på lyngen eller knoppene? foretrekker den gammel eller ny lyng?
E.V. (07.11.2011)
Svar:
Dette kan jeg ikke gi deg noe godt svar å. Brenningen er viktigst for å holde landskapet åpent, for når det gror til med skog, blir det mindre attraktivt for orrfuglene. Det som skljer etter brenning, er at det frigjøres mye næringsstoffer som de spirende plantene tar til seg (bl. a. mer nitrogen). Det er trolig dette som gjør plantene attraktive og gunstige som beiteplanter for for plantespisere som hønsefugl, hare og hjortedyr.
Roar Solheim (11.11.2011)
Bråkete skjærer
Jeg bor i et boligområde med mye skjærer. Har bodd her i over 6 år, og skjærene blir ikke færre. Det er rundt 15-20 skjærer som holder et svare leven store deler av dagen. Synes egentlig skjærene er ganske festlige fugler, men som student med mye hjemmearbeid går det utover arbeidsroen, rett og slett. Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre som kan jage skjærene vekk? Hvertfall fra mitt hus?
E. (07.11.2011)
Svar:
Dessverre, det har jeg ikke. Slike problemer er ikke enkle å løse.
Roar Solheim (11.11.2011)
Enslig gråspurv
Hei,
Siden mai har en gråspurv flokk på ca 12 stk kommet å spist fuglemat som jeg har satt ut på min veranda hver eneste dag. Nå i november er det kun en enslig spurv (helt sikker på at den kommer fra samme flokk) som kommer. Dette har vart i over 2 uker. Det virker som om den er forlatt fra resten av flokken. Jeg lurer på om dette er en vanlig atferd blant gråspurver, siden normalt holder dem alltid seg sammen i flokk.
N. (09.11.2011)
Svar:
Ikke mulig å gi deg noe svar på hva som kan ha skjedd her. Det KAN være at alle de andre har blitt tatt og spist aV rovfugl, slik at det nå bare er en spurv tilbake.
Roar Solheim (11.11.2011)
Spørsmål:
Kan dere være snile og vise mei et bilde av en rakkelhøne på forhånd takk .
N.N (07.11.2011)
Svar:
Det kan vi dessverre ikke.
Roar Solheim (11.11.2011)
Hvor stor en andel av blåmeis migrerer
Hei.
Bare lurte på ca. hvor stor en andel/hvor mange prosent av blåmeisene i Norge, som migrerer på vinteren, og hvor stor en andel som blir igjen?
A. (08.11.2011)
Svar:
Dette er det nok ingen som kan gi deg noe svar på, dessverre, for dette har ingen undersøkt nøye så vidt jeg kjenner til.
Roar Solheim (11.11.2011)
Fuglerede under huskledningen
Hi vi har fått noen fugler som har "flyttet inn" under kledningen i huset vårt. Har hørt litt hakking på dagtid og har banket på kledningen for å se, hvem som kommer ut, men det var veldig vanskelig å se, bare at det var en liten fugl og han så ikke ut som en spett. Men den var for fort. Hva kan vi gjøre? Vi vil ikke skade fuglene, men vi vil heller ikke at han "kommer seg inn" gjennom siste plate i stua :-). Hva slags fugler liker å bo under kledningen? Takk for hjelpen!
B. (10.11.2011)
Svar:
Det er vanligvis enten gråspurv eller kjøttmeis som bruker hus på denne måten. Jeg mistenker at det kanskje kan være kjøttmeis dere har i husveggen. Det er ingen fare for at den skal kunne komme seg inn i stua, for meiser og spurver klarer ikke å hakke seg gjennom treverket.
Roar Solheim (11.11.2011)
Flaggspettens tromming
Når flaggspetten markerer revir lager den trommevirvler. Når den bruker nebbet til andre ting som å lage reir, finne mat(insekter) i barken på trær, trommer den litt da og? og hvis den gjør det, er det da en del av selve reirbygginga og matletingen, eller er det en liten revirmarkering inne i den andre aktiviteten?
A.B. (10.11.2011)
Svar:
Aner ikke om spetter trommer noe mens de hakker ut reir eller søker næring. Tror egentlig ikke at de gjør det, for trommingen er en veldig markert adferd, og de lager som regel en serie trommevirvler når de først holder på med slik markering.
Roar Solheim (11.11.2011)
fugleforing
Hei
vil gjerne mate fugler men er redd mus,kan de klatre opp to vegger (loddrette).også kan de klatre på taket???
Øgså kanskje du kan gi tips til enkle frøautomater??
har to brusflasker.
N.N (11.11.2011)
Svar:
Du finner beskrivelse av hvordan du kan lage frøautomat avg brusflasker i bladet Fuglevennen, nr 2 fra 2009. Du finner PDF-dokument med dette bladet på NOF hjemnmesidene: birdlife.no
Roar Solheim (11.11.2011)
kamera
Hvor får man kjøpt små kameraer til fuglekase ? og som tåler litt fukt?
N.N (06.11.2011)
Svar:
Sjekk hos Natur og Fritid, NOFs egen butikk.
Roar Solheim (11.11.2011)
hva er dette?
K. (07.11.2011)
Svar:
Bildet er dårlig, men det kan se ut som en ung steinskvett.
Roar Solheim (11.11.2011)
Militærfugl!?
Kan det være hærfugl innsenderen mener? Jeg leste at en spurte om militærfugl, og tenkte kanskje vedkommende mente hærfugl, for det er det vel noe som heter,eller?
G.E.S. (09.11.2011)
Svar:
Tja, det kan kanskje være en sannsynlig art.
Roar Solheim (11.11.2011)
ukjent fugl i hagen
hei- har hatt besøk av en fugl som jeg ikke klarer å finne ut av hva er . Den likner sidensvans , men er større- samme størrelse som skjære, er uten svansen på hodet , men har hvite flekker der. Er ellers rustrød på hodet og hals , men beige/grå på kroppen ,sorte og hvite vinger med blått. Jeg bor sør på Sotra utenfor Bergen.
N.N (10.11.2011)
Svar:
Det kan høres ut som om du har sett en nøtteskrike. Den er i slekt med skjæra. Se bilde her: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=506
Frode Falkenberg (11.11.2011)
Er dette en Skarv ?
Er dette en skarv eller en Hegre ? Jeg tok bildet på Frosta, og hvis det er en Skarv, er det en sjelden fugl på Frosta. Jeg mener at jeg aldri har sett Skarv på Frosta
F.N. (11.11.2011)
Svar:
Bildet viser to storskarver.
Frode Falkenberg (11.11.2011)
Hvilken fugel er dette ?
Jeg fant denne fugelen utenfor huset mitt. på ett jorde. den fløy ikke da jeg kom, og tok den med hendene. fant den 11.11.2011. det virker ikke som den kan fly, og jeg lurer på hva jeg bør gjøre med den ?
R.K.B. (11.11.2011)
Svar:
Bildet viser en vannrikse. Det er en art som man sjelden kan se med det blotte øye. De lever et skjult liv i vannvegetasjonen, og observeres gjerne kun ved hjelp av lyd. Prøv å slipp den løs. Vannriksa foretrekker ofte å bruke beina framfor å fly. Slippe den ved et vann der det er mye vegetasjon rundt.
Frode Falkenberg (11.11.2011)
sjeldent?
er dette en duetrost elle måltrost?
N.N (11.11.2011)
Svar:
Dette er en duetrost.
Frode Falkenberg (11.11.2011)
fugleforing
når starter fugletelingen.
A.K. (05.11.2011)
Svar:
Hagefugltellingen foregår i siste halvdel av januar. Det er riktignok bare å sette i gang med registreringene allerede nå. Mange rapporterer jevnlig sine funn fra foringsplassen:
http://www.fuglevennen.no/aktiviteter/land/natur/ln9/Frode Falkenberg (10.11.2011)