Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 095 til 41 144 av totalt 49 921 spørsmål


#Økologi og atferd

Kjøttmeis satt helt stille

Vi har et fuglebrett på utsiden av kjøkkenvinduet med masse kjøttmeis som flyr fram og tilbake og spiser . De er veldig livlige og kvikke hele tiden. Plutselig en dag så satt alle helt stille uten å røre på seg. Både de som satt på fuglebrettet og de som satt i et tre ved siden av. Hva kan dette skyldes? Kunne det ha vært en rovfugl i nærheten?

A.H. (19.11.2011)

Svar:

Sannsynligvis fløy det en spurvehauk over området.

Morten Ree (21.11.2011)


#Fuglekasser

Fuglekasser.

Jeg skal lage fuglekasser til kjøttmeis, blåmeis, pilfink og svarthvit fluesnapper. Jeg har fire spørsmål i denne sammenheng:

1. Spiller det noen rolle om kassene henger på husvegg eller i trær?

2. Er det uheldig om kassene henger nær et vindu, slik at fuglene kan se sitt eget speilbilde?

3. Er det uheldig om kassene henger nær et utelys?

4. Er det greit om hullet i kassene er kvadratisk istedet for rundt? Hvis ja, spiller det noen rolle om det kvadratiske hullet har grunnflata eller spissen nedover (altså om hullet har horisontale og vertikale sider, eller om hullet er dreid 45 grader i forhold til dette)?

På forhånd takk for hjelpen!

M. (20.11.2011)

Svar:

Alle de nevnte artene godtar at kassen blir hengt på husvegg, spesielt pilfink, mens de andre nok ville foretrukket kasse i tre. Husk å unngå sørvegg pga. solvarmen. Vindu og utelys har ingen spesiell betydning. Når det gjelder hullåpning så må det være stort nok, fluesnapper og kjøttmeis, 32mm i diameter, blåmeis gjerne litt mindre, ned mot 28mm mens pilfinken kan ha hull opp til 40 mm. Om hullet er rundt eller firkantet har ikke så mye å si, men å bruke et bor for å lage hullet rundt er jo mest praktisk.

Morten Ree (21.11.2011)


#Økologi og atferd

Angående måser

Hei. Lurer på hvorfor måser er en fugl som angriper mennesker (altså stuper mot oss) når de har fugleunger, og hvorfor da ingen andre fugler som kråker, skjor og andre ikke gjør det?
Har det noe med at måser egentlig er en fugl som hører til havet, og at de ikke er flygedyktig med engang, og da blir gående rundt på land, istedenfor hvis de var fødd ved sjøen ville de hatt fluktmuligheter ved at de instinktivt kan å svømme ?

Y.Å. (20.11.2011)

Svar:

Ingen fugler liker å bli forstyrret ved reiret og spesielt ikke når de har unger. De fleste nøyer seg med å lage kraftige varsellyder. I en trostekoloni kan du oppleve at gråtrosten forsvarer seg med å fly mot deg å slenge ut ekskrementer, mens fiskemåken faktisk kan komme i berøring med hode til folk. De mest aggresive er vel noen av uglene, slik som kattugle og slagugle som kan fly rett på deg med stor kraft. Mens andre arter forsøker skuespill ved å spille skadet slik at "fienden" skal løpe etter de voksne og glemme ungene. Rypa er et godt eksempel på slik atferd. En del arter bare stikker helt av og håper det beste.

Morten Ree (21.11.2011)


#Fuglekasser

Kattuglekasse

Hei.
Jeg har hengt opp en kattuglekasse i skogen. Kassen hengte jeg på ca. 4-5 meters høyde i ett grantre. Treet står i en tett gruppe på 6-7 stor grantrær som er fine å gjemme seg i. Jeg har fikset litt på greinene så uglene kan fly rett inn i kassen uten mellomlanding. Foran trærne er det en liten myr (ikke dyp, kan fint gå over) med gran- eller furuskog på alle kanter. Kassetreet er ca. 100 meter fra ett rolig byggefelt men du kan ikke se noen hus fra kassen. Hullet er vendt sørøst visst det har noen betydning.
Høres dette ut som en fin plassering? Er det stor sannsynlighet for å få ugle i kassen?
Jeg bor rett nord for Bergen og jeg har hørt kattugletuting fra denne skogen flere ganger.

N. (20.11.2011)

Svar:

Kattugla trives best i frodig løvskog med enkelte innslag av bartrær. Men i gode smågnagerår kan den også hekke i områder som er mer barskogdominert.

Morten Ree (21.11.2011)


#Fugleforing

FUGLEFORING

Hei

HAR NOEN SPØRSMÅL ANGÅENDE FUGLEFORING:

liker gulspurven fett og meiseboller?
Jeg har bare meiseboller og fett hengede i et snøre.
har bare kjøttmeis og blåmeis på besøk der,
hva burde jeg også henge opp for å få flere arter, jeg vil dessverre ikke ha frø og sånn.
kan desverre også ikke ha noen mat på bakken.

TAKK

K. (20.11.2011)

Svar:

Gulspurven spiser korn og brødsmuler og den foretrekker å få maten servert på bakken hvor den er vant med å søke næring.Hvis du kun kan mate fugler gjennom fritthengende mat over bakken, så kan du bruke nøtteposer, halv kokosnøtt, og evt. kjøpe matfett og støpe en egen stor meisebolle.

Morten Ree (21.11.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

svartand?

Bilde vedlagt spørsmålet

denne svømte med en flokk kvinand i ferksvann? trur det er en svartand men er ikkje heilt sikkert, ble ikkje så bra bilde heller, er det vanligt me svartand i ferskvann?

N.N (18.11.2011)

Svar:

Helt rett, dette er en hunnfarget svartand. Svartanda er knyttet til ferskvcann i hekketiden, men er sjeldnere å se i ferskvann utenfor hekkesesongen.

Frode Falkenberg (20.11.2011)


#Fugleforing

Hagefugltelling

Jeg lurer på om det også i 2012 blir hagefugltelling? Har hagefugltellingene gitt mye nyttig info om fugler?

A.K.B.K. (20.11.2011)

Svar:

Ja, det blir ny hagefugltelling den siste helga i januar. På de årene vi har gjennomført tellingen har vi fått masse informasjon om status for våre foringsplassarter. Nå er det også ca. 5000 deltagere, og når det er så mange som registrerer blir det veldig høy kvalitet på informasjonen. Om ti år vil tellingene være det viktigste dokumentet på variasjoner i vinterbestandene på fugl i Norge. Informasjon om Hagefugltellingen 2012 kommer på fuglevennen.no i neste uke.

Frode Falkenberg (20.11.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

sædgås, elle tundragås?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (20.11.2011)

Svar:

Bildet viser en årsunge av tundragås. Dette er forøvrig den østlige underarten av tundragås, albifrons.

Frode Falkenberg (20.11.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjent fugl

vi har i dag observert en fremmed fugl på foringsplassen vår, den er litt mindre enn en nøtteskrike, svart eller gråsvart hode, brun kropp som går mere over i bødbrunt bakover mot stjerten, og rødbrunt på fjærene når den flyr. så den i skogen i sommer, men da bare i flukt fra oss, i dag satt den stille å spiste lenge. hva er dette?

N.N (19.11.2011)

Svar:

Dette høres nesten ut som ei lavskrike. Se bilde på http://www.flickr.com/photos/cyberbirding/5059771096/, og omtale på http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=111.

Frode Falkenberg (20.11.2011)


#Diverse

Lys og fugler

Hei! Vi er en gjeng landskapsarkitektatudenter som har et pågående prosjekt rundt et litt spesielt våtmarksområde hvor det er registrert 137 fuglearter hvorav 14 er rødlistete fugler. Vårt spørsmål er om vi vil anlegge en slags bro med svak belysning og et fuglekikketårn over dette våtmarksområdet, vil det påvirke fuglene på en negativ måte? (belysningen vil ikke vare hele døgnet, bare en stund utover kvelden.

H.L. (17.11.2011)

Svar:

Vanskelig å si. Tror ikke slik belysning vil lage spesielle problemer, men dette vet jeg ikke noe sikkert om. I stedet for fuglekikkertårn bør dere sats på et skjul med små glugger kloss opp til der fuglene b efinner seg, og skjermet gangsti bort til skjulet så man ikke skremmer fuglene. Dette gir mye bedre mulighet for næropplevelser med fuglene, og dette er viktig for alle som ikke er profesjonelle fuglekikkere med teleskop o.l. Godt eksempel finnes i våtmarksområdet Albufeira på Mallorca.

Roar Solheim (17.11.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

myrhauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette en myrhauk?

S.F. (17.11.2011)

Svar:

Det kan det være, men jeg skulle ha sett flere bilder av fuglen. Om det er en kjerrhauk (som myrhauken er) så kan det nesten like godt være en steppehauk! Send gjerne flere bilder, og husk å få med hvor og når du tok bildene.

Frode Falkenberg (17.11.2011)


#Diverse

Undulat

hvordan opp fører undulater seg i sin siste stun eller år?

M. (17.11.2011)

Svar:

Det må du spørre burfuglfolk (undulatspesialister) om.

Roar Solheim (17.11.2011)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Hei

hvilken farge burde jeg farge mine kasser.
litt tips om uglekasser??

TAKK

G. (17.11.2011)

Svar:

Anbefaler beis av naturlig skogfarge, dvs brun til gråbrun farge.

Roar Solheim (17.11.2011)


#Økologi og atferd

hvor blir meisene av i mørket?

Jeg henger ut meiseboller og derer det stor aktivitet om morgenen og mist på dage. Hvor blir de av om kvelden når det blir mørkt eller er mye tåke. kan de fly i mærket?

S.Å. (16.11.2011)

Svar:

De sitter som regel i hule trær, fuglekasser eller gjemt i tette bartrær og sover når det er mørkt.

Roar Solheim (17.11.2011)


#Økologi og atferd

Føde til kongørn

Hva er det kongeørnen spiser?

E. (16.11.2011)

Svar:

Stort sett alt mulig den kan få tak i! Den jakter både fugl og pattedyr, og finner raskt framn til kadavere av selvdøde eller påkjørte dyr (rein, elg, rådyr) som den forsyner seg av. Så selv om en kongeørn sitter på og spiser av et dødt dyr (lam, sau,m rein), så er det slett ikke sikkert at den selv har drept dyret.

Roar Solheim (17.11.2011)


#Diverse

anatomi

hvor kan jeg finne kopieringsorginaler av fugleanatomi til bruk i skolen? beinbygning, fjærdrakt......

A.E.H. (16.11.2011)

Svar:

Dette vet jeg dessverre ikke svar på....

Roar Solheim (17.11.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And

Bilde vedlagt spørsmålet

jeg lurer på hvilken type and dette er?
Beklager litt dårlig bilde.

S.B. (16.11.2011)

Svar:

Dette er en taffeland hann.

Roar Solheim (16.11.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en Skarv ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en skarv ? Den ble i august observert på Frosta. Mener aldri å ha sett Skarv på Frosta, men derimot er Hegre en vanlig fugl der

F.N.K.G.4.7.T. (15.11.2011)

Svar:

Ja, dette er unge storskarver med hvit buk.

Roar Solheim (15.11.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

spurvehauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

var så lang stjert ,,

N.N (15.11.2011)

Svar:

Ja, dette er en spurvehauk. Stjerten ser kanskje ekstra lang ut her, siden fuglen holder den veldig samlet og er ganske langsmal mot bakkoppen.

Roar Solheim (15.11.2011)


#Fuglekasser

RØDSTJERT

Når er rødstjerten tilbake på hekkeplassen i sør-Norge?
Regner med at det lurt å plombere kassene fram til tiden da den kommer.

T.M. (01.11.2011)

Svar:

Rødstjerten har en lang vei fra tropisk Afrika hvor den overvintrer og er ikke tilbake før de siste dagene i april og første del av mai. Normalt foretrekker rødstjerten kasser med minst 50mm inflygningshull og kort avstand ned til bunnen, da den liker å kunne se ut om hullet ved å strekke halsen litt. Slike kasser er ikke så populær for meiser og svartkvit og blir ofte stående ledig. Men standard småfuglkasser kan ofte være okkupert før den ankommer landet.

Morten Ree (15.11.2011)


#Fuglekasser

Kan spurveugla forsvare seg mot flaggspett?

Hei

Jeg har hatt en del problemer med flaggspett som angriper småfuglkasser. Men dersom jeg lager en kasse for spurveugle må jeg også da sikre kassen, eller vil ikke spetten tørre å nærme seg?

R. (14.11.2011)

Svar:

Selv om flaggspetten er større enn spurveugla så hender det at ugla angriper og dreper flaggspetten. Dette skjer ofte i forbindelse med kamp om hekkeplass, ettersom spurveugla benytter redehull hakket ut av flaggspett, tretåspett og gråspett. Derfor har de nok en viss respekt for den lille ugla.
Ved gjentatte skader på fuglekassene pga. spett så lønner det seg å flytte kassene f.eks. 100 m. De kassene som får størst skade er ofte de som står for nært selve hekkeplassen til flaggspetten.

Morten Ree (15.11.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva slags falk?

Bilde vedlagt spørsmålet

den var mye mindre en en vandrefalk, kan det hver en dvergfalk elle?

N.N (14.11.2011)

Svar:

Nei, dette ER en vandrefalk, men det kan hende at det er en hann. Hannene er markant mindre enn hunnene hos alle rovfugler.

Roar Solheim (14.11.2011)


#Diverse

Spurveugle

Hei ! Har det blitt noe mer spurveugle på vestlandet de siste årene? vet den er sjelden/ikke fins her, men har det blitt gjort noen obervasjoner rundt Bergen?
Bor selv på Askøy utenfor Bergen, og lurer på om det er noe poeng og tilpasse en kasse til den, for og se om jeg kan være heldig... =)

M.K. (13.11.2011)

Svar:

Spurveugla er ikke så vanlig på Vestlandet. I følge artsobservasjoner.no er det registrert 18 observasjoner av arten hittil i år, hvorav to i Hordaland (Samnanger og Bergen kommune). Derfor er det nok vanskelig å få arten i kasse der du bor. Nærmeste mulige hekkesteder er nok i Agderfylkene, og kanskje ved Voss hvor jeg vet at arten er registrert en del ganger.

Roar Solheim og Morten Ree (14.11.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En ukjent fugle-art (for meg) buklandet i en bukt i Tvedestrand lørdag. Fikk dessv.. ikke tatt bilde.

Hvilken art var det: Den var ca. 15 cm, ca.så stor som en Trost,for det meste sort men med tydelige hvite felt på side/ving mulig kropp (sett oven fra),sort/hvit kontrastene som en Tjell, men ikke på langt nær så mye hvit. Rett mellomlangt mørkt nebb. Når den "gikk på vingene" og var i luften hadde den bred benstilling på beina, langt bak og hengene etter seg. Vi fikk ikke se om den hadde svømmehud. Den nermest blåste inn i bukta og buklandet på en sølestrand i Normannvik. Men hvem var hun eller han, og hvor var den på vei til? P.f. takk for hjelpen! Mvh

L.M. (14.11.2011)

Svar:

Jeg tror du har sett en alkekonge, den minste av alkefuglene. Trolig er den i dårlig kondisjon, det er derfor de av og til blåser inn over land. Det beste en kan gjøre er raskest mulig å sette dem ut i saltvann igjen.

Roar Solheim (14.11.2011)


#Diverse

Fuglekonge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fløy i ruten og ble liggende på rygg med lukkede øyne. Jeg trodde den var dø inntil jeg tok den forsiktig opp, uten synlige skader. Nå sitter den ute (kaldt) på en trygg plass i håndkle, hva kan jeg gjøre?...

M. (14.11.2011)

Svar:

Ja, dette er en fuglekonge. Den har nok fått hjernerystelse i kollisjon med vinduet. La den sitte i en eske og se om den kommer seg. Når den begynner å flakse rundt, kan du slippe den ut, men vent i alle fall til det er dagslys. Hold en vanndråpe på fingeren borttil nebbet til fuglen, og se om den kan drikke litt vann.

Roar Solheim (14.11.2011)


#Økologi og atferd

Næringskjede

Er røyskatt byttedyr for ugle? Eller er den for stor?

O.R.B. (14.11.2011)

Svar:

Neida, alle de større uglene kan ta røyskatt og snømus. Trolig kan også haukugler og kattugler gjøre dette, men jeg har aldri registrert snømus eller røyskatt som byttedyr hos små ugler som spurveugle mog perleugle.

Roar Solheim (14.11.2011)


#Diverse

Papegøye som en jeg kjenner fant midt i byen.

En som jeg kjenner fant en papegøye ved en slette ved
et boligfelt. Nesten en kilometer unna fant han et åpent bur.
Veldig mye tyder på at eierene har sluppet papegøyen ut med hensikt.
Ingen har meldt papegøyen savnet. Hvor kan han jeg kjenner overlevere papegøyen eller hvem kan omplassere den hvis eieren ikke melder seg?

N.N (14.11.2011)

Svar:

Det kommer litt an på hvor du bor. I større byer kan du kanskje finne representanter for dyrebeskyttelsen eller foreninger for omplassering av dyr, de bør kunne hjelpe. Det er forøvrig svært uansvarlig hvis noen har sluppet ut en papegøye i norsk klima av fri vilje. Men det KAN også tenkes at fuglen har rømt, og at en fortvilt eier satte ut buret i håp om at fuglen skulle komme tilbake av seg selv...

Roar Solheim (14.11.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette stokkand.

N.N (14.11.2011)

Svar:

Ja, en ung hann eller en hann som skifter fra overgangsdrakt til full hanndrakt.

Roar Solheim (14.11.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Snadderand?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dårlig bilde, men det er kanskje mulig å artsbestemme den allikevel.

N.N (14.11.2011)

Svar:

Nei, dette er ikke snadderand, men en stokkand hunn.

Roar Solheim (14.11.2011)


#Diverse

Spørsmål:

hei
lurer på når disse tidsskriftene fra 2009og andre kommer frem på fuglevennen.no

TAKK

N.N (14.11.2011)

Svar:

Beskjed er gitt til NOF-sekretariatet, så jeg krysser fingrene for at det ikke tar så altfor lang tid....

Roar Solheim (14.11.2011)


#Diverse

Ut i naturen

Heisann Roar ! Så deg på Ut i naturen på NRK idag. Det var funnet en Lappugle som var drept av løshunder.

Ville bare si at jeg digger merknings prosjektet deres, og endag så vil jeg være som dere !

M.K.D. (14.11.2011)

Svar:

Takk for hyggelig tilbakemelding. Bare fortsett med å være aktiv i felt, så er du raskt en sentral ornitolog! Lykke til!

Roar Solheim (14.11.2011)


#Diverse

Spørsmål:

hei
jeg så en spurveugle tok også bilder, jeg lurer på om den er sjelden og ta bilde av den. hekker den i kasser???

TAKK

N.N (13.11.2011)

Svar:

Spurveugla er nokså alminnelig i bar- og barblandingsskog over hele Østlandet. I høst har det vært utvandring av spurveugler helt ned til Agderfylkene, så mange har fått se den lille ugla i høst. Den kan hekke i spesialbygde kasser.

Roar Solheim (13.11.2011)


#Økologi og atferd

Rovfuglangrep på katt

Hei! Takk for svaret tidlegare, eg eg nysgjerrig så eg spør litt til.
Katten vart tatt i Svartdal(700 moh) i Seljord kommune. Garden ligg for seg sjølv, med skog og ein nut ovanfor seg.
Nokon trur dei hadde sett ørn i nærleiken nokre dagar før,har sjølv berre sett mindre rovfuglar,(ifjor flaug det ein hauk? med ei skjor i klørne og ein fortvila make ved sida som skreik, gjennom tunet). Er det meir truleg at det var kongeørn enn t.d. hønsehauk? Det var to veldig store fuglar, og fleire mindre, men det var vanskeleg å sjå tydeleg. Når eg forstyrra måltidet blei det også litt fuglelåt, men det kan vel ha vore andre som hadde kome til og? Klarar ikkje gjengi den.
Vil i tilfelle ørna ha tunet som jaktplass seinare når det har vore ei vellykka jakt der?
Takk for svar, mvh Haldis Bakkemoen

H.B. (13.11.2011)

Svar:

Det er nok temmelig sikkert kongeørn som har tatt katten der du beskriver. Hønsehauk tar aldri så store byttedyr. Men derimot er det veldig sannsynlig at det var hønsehauk som tok den ene skjæra. Trolig dreier det seg om en årsunge av kongeørn som tok katta, det er som regel disse litt uerfarne ungfuglene som kan jakte så nær folk. Gamle ørner holder seg som regel lenger vekk. I og med at ungfuglene nå begynner å trekke vekk fra sine oppvekstomnråder, så synker også sannsynligheten for et denne ørna skal komme tilbake å lete etter flere katter på tunet, men en viss fare for det er det fremdeles.

Roar Solheim (13.11.2011)


#Fugleforing

Meiseboller

hei lurer på om meiser vil besøke min foringsplass ofte, har bare meiseboller. tror du de liker det så godt at de vil bli værende hele vinteren??

N.N (13.11.2011)

Svar:

Meisene pleier å være veldig begeistret for meiseboller. Selv om du har jevn forekomst av f. eks. kjøttmeis på forplassen, kan det gjerne være utskifting av fuglene med nye individer utover høsten. Dermed blir vi lett lurt til å tro at det er de samme fuglene vi ser hele høsten, selv om det er stadig utskifting.

Roar Solheim (13.11.2011)


#Fuglekasser

SPURVEUGLE

HEI
kan man se forskjell på spurveugler HUNN OG HANN??
lurer på om kasse går an til denne arten??
EN nettside med tips til denne arten???
TAKK

N.N (13.11.2011)

Svar:

Nei, du ser ikke forskjell på kjønn hos spurveugle, selv om hunner er litt større og veier en del mer enn hannene. For å få spurveugle i kasse må du lage en kasse av stærtype, men med frontstykke somn er minst 6-7 cm tykt der hullet skal vfære. Hullet lager du på 4,5 cm diameter, og tykkelsen i veggen gjør at hullet blir en trang tunnel, omtrent som et ekte hakkespetthull. Dette ser ut til å være en av de viktigste egenskapene som spurveuglene er på utkikk etter.

Roar Solheim (13.11.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Hei, så en fugl som jeg ikke har sett før. Lurte på hva slags fugl det var?

Her er bilde: http://www.google.no/imgres?q=spurvefamilien&num=10&hl=no&biw=1280&bih=923&tbm=isch&tbnid=qECI5h2sXh5iFM:&imgrefurl=http://nqf.17.forumer.com/viewtopic.php%3Ft%3D698%26sid%3Dd5303f80ce7aa60b0094fc91489ea8bf&docid=WIGmtI0nt7XFpM&imgurl=http://www.photosight.org/up/2005/02/28/14816.jpg&w=876&h=682&ei=ibu_Tr3dHfDR4QTm9ZC6BA&zoom=1

A.Ø. (13.11.2011)

Svar:

Bildet er av en sidensvans.

Roar Solheim (13.11.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Granmeis eller Løvmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Kan dere ut i fra dette bildet se om dette er en Gran,-eller Løvmeis?. Holder selv en knapp på Granmeis da den virker veldig lys i fargene,samt at jeg kunne ane noen hvite striper/felter på vingene,men kan jo aldri være sikker.Kan også tilføye at den var utrolig tillitsfull,og den spiste frø rett fra hånden min. Kunne også høre noen "tynne" pipelyder,gjerne to og tre pip i kombinasjon.På forhånd takk!.

K.I.H. (13.11.2011)

Svar:

Selv om bildet er overeksponert og ikke helt bra, så er nok dette temmelig sikkert en granmeis. Dette fordi de innerste armsvingfjærene har lyse ytterkanter, og dette ser du ikke hos løvmeisen, som har jevnfargete vingefjær.

Roar Solheim (13.11.2011)


#Fugleforing

Andre fugler

hei!
Jeg lurte på om hvordan jeg kan få litt mere spesielle fugler på brettet mitt, kan jeg få noen tips ?
Jeg har mest, blåmeis kjøttmeis spettmeis grønnfink og kanskje snart dompapen når snøen kommer...
Jeg blir super glad for svar :)

S. (13.11.2011)

Svar:

Det er trolig mer et spørsmål om hvor du bor og hva slags trær og busker som finnes rundt forplassen, enn hva du forer med, som styrer hvilke arter du får på besøk. Generelt er jordnøtter, meiseboller og fett bra for de fleste artene. Du KAN forsøke noen triks for trekryper og små meiser, ved å finmale hasselnøttkjerner og blande dette med delfia matfett. Smør så denne blandingen direkte på en trestamme. Råtnende (myk, overmoden)frukt som epler og pærer er også en bra ting for troster, rødstrupe og munk, men også for meisene. Lykke til!

Roar Solheim (13.11.2011)


#Økologi og atferd

hei

hvor er dompappen om sommeren?

L. (12.11.2011)

Svar:

Den er ute i barskogen, gjerne i nærheten av der du bor. Men om sommeren er dompapene veldig anonyme, og du legger ikke så godt merke til dem.

Roar Solheim (13.11.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Uvanlig farget hakkespett?

Hei, jeg skremte opp en mørk fugl idet jeg gikk mot en gress-skrent og den fløy til et tre nede i hellinga. Den var helt mørk spvidt jeg kunne se men så gul på ryggen under vingene at jeg lurte på om det kunne være en rømt papegøye eller noe. Men da den landet i treet satt den der som en hakkespett og begynte å hakke så den var vel det?! Mystisk farge med den mørke kroppen og den gilde grønne eller gule ryggen, hva kan jeg ha sett?

J. (12.11.2011)

Svar:

Jeg tipper at du har skremt opp en grønnspett fra bakken, den har slik gulgrønn rygg. Har selv opplevd dette da jeg var fersk fuglekikker, og lurte da nesten på om det var en papegøye jeg hadde sett...

Roar Solheim (13.11.2011)


#Diverse

Hvem kan kontaktes i Hammerfest angående en ugle vi har funnet ombord?

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann!
vi fant en ugle på dekk i dag som er tydelig sliten slik som ofte hender med spurver å lignende her ombord, så vi har tatt vare på denne men vi vet ikke hvem vi kan henvende oss til så den blir tatt vare på når vi kommer til land, å hva kan vi prøve å gi en slik fugl?
vi befinner oss ca 6-7 timer nord for hammerfest å har base der så vi hadde håpet att noen der kunne tatt vare på ugla dersom den ikke kvikkner til? er faktisk litt usikker på hvilken ugle det her er og, men legger ved ett bilde så vet vel dere hvilken ugle det er snakk om?

T.N. (12.11.2011)

Svar:

Hallo,
Dette er en jordugle. Jeg kjenner ikke noen i Hammerfest, men dere kan forsøke å ringe til Karl-Otto Jacobsen i Tromsø; 99638430. Kanskje han kan guide dere videre til en nærmere kontakt. Fuglen er nok bare sliten, og trenger mat + hvile på land.

Roar Solheim (12.11.2011)


#Diverse

Spurv

De siste 14 dagene har jeg hatt en hannspurv med helt hvite vingefjær på foringsplassen. Hva kommer dette av? Den er utrolig flott.

M.E.S. (12.11.2011)

Svar:

Dette er en nokså vanlig genfeil som opptrer hos mange småfugler. Det arter seg slik at en del av fjærene ikke tar opp nfargepigmenter under utvokst - derfor blir de lyse eller hvite.

Roar Solheim (12.11.2011)


#Diverse

Spørsmål:

hei

jeg fant ikke bladene for 2009 bare 2008?
for frøautomater?

Også lurer jeg på om mus kan klatre opp en rett vegg?
HVORDAN KAN JEG SKREMME VEKK NØTTESKRIKA?

N.N (12.11.2011)

Svar:

Beklager - da er kanskje ikke 2009 numrene lagt ut ennå - skal ta det opp med sekretariatet. Skogmus kan av og til klatre opp en trevegg, dersom den ikke er for glatt, men jeg tror ikke de gjør det spesielt ofte. Nøtteskrikene kan du ikke permanent skremme vekk. Hvis du ikke vil at de skal ta fruglematen, må maten serveres inne i et forbur som holder nøtteskrikene ute.

Roar Solheim (12.11.2011)


#Diverse

snøfuglen

snøspurven hvor mange år kan den bli og hvor høyt kan den fly og hvor langt er vingene

V. (04.11.2011)

Svar:

En snøspurv blir trolig like gammel som mange andre småfugler, dvs at den kan leve i 5-10 år hvis den er heldig. Hvor høyt den kan fly vet nok ingen, men den flyr neppe mer enn noen hundre meter over bakken. Men snøspurvene hekker opp i over 2000 m høyde i norske fjell. Den er like stor som en gulspurv, med et vin gespe4nn på omkring 40 cm (grovt anslått).

Roar Solheim (12.11.2011)


#Økologi og atferd

Hvor på dagtid?

Hei, jeg lurte På om hvor man kan se kattugla på dagtid ?
Er de inne i hulerom eller sitter den i et tre ? Langt eller kort fra huset (bor nesten midt i skogen)?

S. (12.11.2011)

Svar:

Det er veldig vanskelig å finne eller oppdage en kattugle på dagtid. Selv har jeg aldri funnet en kattugle på denne måten. Generelt er den veldig sky og trekker seg vekk fra folk. Om dagen sitter gjerne kattugla gjemt i tette bartrær, eller inntil en trestamme i et løvtre, og er da veldig vanskelig å oppdage. En sjelden gang hender det at kattugler kan sitte slik i hullet i overbygde piper, omtrent som i åpningen på et hulltre. Da blir de oppdaget av folk.

Roar Solheim (12.11.2011)


#Fugleforing

Vinterforing av fugl

Har tenkt å vinterfore fugler. Har 100 % ren bivoks som jeg lurte på om det går an å bruke til å blande med frøblanding, eller egner ikke dette seg til å fore fuglene med?

M.D. (11.11.2011)

Svar:

Nei, jeg tror ikke selve voksen er attraktiv som næring for fuglene. Hvis du vil sjekke dette, kan du legge ut litt ren bivoks og se om fuglene kaster seg over dette.

Roar Solheim (11.11.2011)


#Diverse

Kjøttmeis flyr inn i vinduet.

Jeg har en meisebolle i hagen. Av og til en sjelden gang hører jeg et pang.
Da har en kjøttmeis eller spurv bommet på meisebollen og istedet truffet vinduet. Det synes jeg er veldig trist og jeg tenker alltid på om fuglen overlever dette. Dør småfugler av det eller blir de bare svimmel? Hva kan jeg gjøre for å unngå at treffer vinduet?

N.N (04.11.2011)

Svar:

Ofte skjer slike kollisjoner når en spurvehauk er på jakt, og småfuglene flykter i panikk, meisene bommer nok ikke på meisebollene... Du kan forsøke å feste haukesilhuetter (sjekk Natur og Fritid, NOFs egen butikk) på vinduet. Fugler som kolliderer kan få hjernerystelse, som enten setter dem ut av spill i noen minutter til flere timer, eller i verste fall ender med så store blødninger i hodet at de dør av det. Det beste du kan gjøre er å ta slike fugler inn i en pappeske, gi dem vann, og se om de kommer seg. Da beskytter du dem mot skjærer, katter og andre som lett får tak i en omtåket samåfugl.

Roar Solheim (11.11.2011)


#Fugleforing

Kan vi få flere kråker og skjærer i hagen

Vi har en gutt på 2 år som er veldig opptatt av kråker og skjærer. Hele familien synes i grunnen dette er spesielt morsomme og interessante fugler. Vi kommer til å mate småfuglene i hagen i år igjen, men vil gjerne tiltrekke oss skjærer og kråker spesielt. Derfor har vi følgende spørsmål:

1.) Er det noe jeg kan gjøre for å spesielt tiltrekke meg skjærer og kråker, uten å gå til det skritt å slenge matavfallet ut i hagen. Vi har ingen trær i hagen.

2.) Er det noe jeg burde unngå? Ser at flere har problemer med kråker og skjærer i hagen, og vi bør vel kanskje ikke la gigantiske flokker flytte inn. Men kan mennesker, kråker og skjærer leve i harmoni i en relativt liten hage?

3.) Naboen hadde et tre som så ut til å være hjemmet til en liten skjærefamilie i fjor. Dette treet er nå felt. Kommer disse skjærene tilbake? Kan vi gjøre hagen vår attraktiv for dem?

I. (04.11.2011)

Svar:

Et uvanlig spørsmål som ikke har noe enkelt svar. Kråkefugler pleier lett å finne fram til orplasser, og særlig skjærer er raskt framme på forplassene rundt hus og hage. Dere kan f. eks. spikre gamle, hele brød fast på en trestamme. Det vil være fint for skjærene. Fett i mertallnett er ogfså attraktivt, og pleier å lokke skjærer. Kråker er litt mer uvanlige ved forplasser i hager, så for dem blir det nok mer tilfeldig e besøk.

Roar Solheim (11.11.2011)


#Diverse

Egentlig ikke et spørsmål

Til han som lurte på militærfugl så kan det være såkalt "militærara" han mener.
Hvis folk stiller spørsmål om stuefugler så vil jeg anbefale
www.papegoye.no
www.undulatsiden.com
eller
www.undulatprat.no

Disse tre sidene er veldig gode og man får kontakt med erfarne mennesker.

N.N (04.11.2011)

Svar:

Tja, man må bare vente til spørreren gir lyd fra seg igjen...

Roar Solheim (11.11.2011)


#Økologi og atferd

havørn

hei,var ute ein tur i båten ytterst i førdefjorden ved svanøya,opplevde å sjå 13 havørner på eit skjer i tilleg sat det ørner i ein skog og på andre skjer ,kan tippr det var 25-30 ørner,er sjømann seiler på kysten har aldri før sett så mange ørner samlet,er dette spesiell opplevelse i sogn og fj.?

O.R. (04.11.2011)

Svar:

Ja, dette hørtes spesielt ut. kanskje var det lokalt mye tilgang på mat (mye fisk eller kadaver i nærheten?) som tiltrakk seg så mange havørner. Havørn er kjent for å kunne samles i tettere mengder om vinteren, både her i Norden, og også i andre land. Den nære slektningen hvithodehavørn i Amerika gjør også det samme.

Roar Solheim (11.11.2011)

««første 41 095 - 41 144 av 49 921 siste»»