Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 375 til 41 424 av totalt 50 338 spørsmål


#Diverse

Blåfugl

Fins det egentlig en fugleart som heter Blåfugl?
I sangen synger de jo "lille Blåfugl, lille Blåfugl" hvilken fugl mener de egentlig ?

N.N (09.12.2011)

Svar:

Nei, ikke på norsk, men det spørs om dette kan være en fornorsking av en amerikansk sang? Der finnes noen fugler som kalles "bluebird", og de kan ha gitt opphav til denne teksten. Visstnok skal det være ekstra lykkebringende å ha en av disse fuglene rundt seg ("bluebird on my shoulder" er et tema i i en sang i Disney-filmen Song of the south, hvor en "bluebird" lander på skulderen til en av hovedpersonene).

Roar Solheim (10.12.2011)


#Økologi og atferd

Tamme fugler.

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har temmet mange av småfuglene på hytten og ser at det er stor forskjell på hvor lett det er å temme de ulike artene. Det er også individuelle forskjeller. Svartmeisene er utrolig tillitsfulle og ble tamme svært fort. Blåmeisene er også ganske lette å temme. Kjøttmeisene er det derimot nesten helt umulig å få til å spise fra hånden. Nå lurer jeg på om det er noen grunner for ulikhetene mellom artene. Kan det også være slik at det er forskjeller mellom kjønnene? Noen svartmeis nekter å temmes. Jeg lurer på om dette kan være hunnene. Bare det jeg mener er hannen av spettmeisparet er tam. Har villigheten til å bli temmet sammenheng med hvor langt de flyr for å finne føde, ulikheter mellom artene og mellom kjønnene?

L.B.H. (09.12.2011)

Svar:

Interessant spørsmål, og faktisk ett som ikke lar seg besvare. Jeg tror ikke noen har undersøkt hvorfor noen meiser lettere blir håndtamme enn andre. Men det stemmer som du sier, at svartmneisene er de som lettest blir håndtamme. Blåmeis også ganske enkelt, mens kjøttmeisene er langt vanskeligere. Det er sikkert også individuelle forskjeller, både genetisk og i forhold til hva den enkelte fugl har opplevd i livet.

Roar Solheim (10.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dverg falk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei i sommer var dene lile rovfuglen hos hos er dete en dverg falk??? mvh Jill

J.T.A. (09.12.2011)

Svar:

Ja, dette ser ut til å være en dvergfalk.

Roar Solheim (10.12.2011)


#Diverse

Utstoppet Tårn falk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.Jeg har samling med utstoppete dyr\fugler og lurte på om dene Tårn falken er en voksen utfarget hun heler en ung fugl va tror du??? mvh Jill.

J.T.A. (10.12.2011)

Svar:

Ikke helt lett å si ut i fra bildet, men mest sannsynlig en ungfugl.

Roar Solheim (10.12.2011)


#Diverse

Blå

Hei er det sant at blå farge skremer fugler??? mvh Jill

J.T. (09.12.2011)

Svar:

Det vet vi ikke, men det sies at blåfargete husvegger avskrekker spetter fra å hakke hull i dem. Forsøk er imidlertid ikke gjort, så dette er uklart.

Roar Solheim (09.12.2011)


#Fugleforing

noen spm

Hvordan får man fugler til fuglebrette?
Hva slags mat må man bruke?
Hvilke fuglearter er lettest å tiltrekke ?

N.N (09.12.2011)

Svar:

Dette er et veldig generellt og omfattende spørsmål som du bedre får svar på ved å lese i bøker. Prøv Fuglevennboka, og gå inn på Fuglevennen.no og se under tidsskrift - der finner du PDF-dokumenter av eldre Fuglevennnumre hvor dette er omtalt.

Roar Solheim (09.12.2011)


#Diverse

Vor smart er måka

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei lurer på om måka er så dom så di fleste tror er den egentlig smart??? mvh Jill

J.T.A. (09.12.2011)

Svar:

Ingen dyr er "dumme", slik vi mennesker kan beskrive dem. Dyr oppfatter verden ulikt fra art til art, og i sin verden er et hvert dyr intelligent.

Roar Solheim (09.12.2011)


#Diverse

lang tid?

Hvorfor tar det av og til så veldig lang tid før dere svarer på spørsmålene som blir sendt inn?

N.N (09.12.2011)

Svar:

Det har sammenheng med flere forhold. Det er noen få som svarer på spørsmål, og dette skjer på frivillig basis. Det er altså ingen som får betalt for å utføre denne svarservicen. Hvis noen av oss er bortreist, kan spørsmålene hope seg opp. Dernest hender det at noen spørsmål kanskje ikke har innlysende svar, og så blir de liggende i påvente av at noen av de andre kan ta tak i spørsmålet. Det er gjerne disse som kan bli liggende ubesvart en stund.

Roar Solheim (09.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Storspover?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er temmelig sikker på at dette er storspover. Kan det allikevel være en forvekslingsmulighet med måkefugler? Andre fugler kan det ikke være her på stedet på denne årstid. Litt spesielt at storspover er her nå i desember.
Beklager dårlig bildekvalitet, men det var mørkt og lang avstand til fuglene, ville ikke forstyrre ved å gå nærmere nå når dagene er korte og mulighet for å finne mat nok er redusert. Troms.

N.N (09.12.2011)

Svar:

Umulig å si ut i fra et så uskarpt bilde, dessverre.

Roar Solheim (09.12.2011)


#Diverse

Skogdue

På et program på tv2, skulle de jakte på skogdue sa de. Er ikke den fredet? Eller var det egentlig ringdue, men de kalte den skogdue? Isåfall synes jeg det er en ganske grov feil at de sier at de skal jakte på en fredet art, er ikke dette noe de bør vite?

T. (09.12.2011)

Svar:

Dette er en klassisk navneforvirring. Duene i Norge heter skogdue, ringdue, tyrkerdue og (bydue/tamdue). Skogduene hekker i hule trær, mens ringduene hekker i kvistreir. Mange kaller ringduene for skogsduer (merk s-en i navnebruken), og når folk snakker om skogsduer, så er det ringduene de har i tankene. Desverre nokså forvirrende, og synd at folk ikke lærer de riktige navnene.

Roar Solheim (09.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kråkefugl?

Jeg har flere kvelder observert en stor flokk med kråkefugler over området jeg bor,nærmere bestemt Ellingsrud i Oslo. Det kan dreie seg om flere hundre fugler som svever over området. Dette skjer om kvelden,og de er høylytte! Dette skjer hvært år på denne tiden av året(senhøstes og tidlig vinter). Det er vanskelig og se fargene deres,men jeg mener de er svarte. Hvilke kråkefugl er dette? Har fundert på om det er kornkråke,eller kaie. Kan du gi meg svar på dette? Næromrdet består av skog,åpne marker og bebyggelse

K.B. (08.12.2011)

Svar:

Trolig er dette en blandet flokk med både kaier og kråker, kanskje også noen kornkråker iblandet. Fuglene samler seg gjerne om kvelden før de flyr til en felles overnattingsplass.Om morgenen kan en se flokkene før de løser seg opp, og fuglene sprer seg ut i landskapet på jakt etter mat.

Roar Solheim (09.12.2011)


#Diverse

revir

hva er et revir

R. (09.12.2011)

Svar:

Revir brukes om det området et dyr forsvarer mot artsfrender som sitt eget. Hanner forsvarer reviret sitt og jager vekk andre hanner. Begrepet territorium brukes også om samme område.

Roar Solheim (09.12.2011)


#Diverse

Stokkand

Hei!
Er det mulig å se forskjell på en voksen stokkandhunn og en ung stokkandhann som ikke har skiftet til voksen drakt?

N.N (21.11.2011)

Svar:

Det vet jeg ikke. Akkurat disse to draktvariantene står det ikke noe om forskjeller mellom i bøkene. Tror likevel at en ung juvenil hann kanskje vil ha mer mørke, hannlignende fjær enn en voksen hunn, men vet ikke sikkert.

Roar Solheim (08.12.2011)


#Diverse

Haner

Hva heter "flappene" under nebbet på hanen?

I.O. (07.12.2011)

Svar:

Det vet jeg ikke. Hakelapper eller fliker tror jeg er mulige ord, men det beste er at du forsøker å få fatt i folk som driver med hønseoppdrett.

Roar Solheim (08.12.2011)


#Fuglekasser

KASSER

hei

har nesten 30 kasser og alle henger rundt her i skogen.
men i vår var bare 10 kasser bebodd hvorfor er ikke flere bebodd? hva burde jeg gjøre anderledes, mange henger ca.1-1,5m opp i treet. er det for lavt. alle er ca.3,2mm hullbredde.

G. (08.12.2011)

Svar:

Kassene bør henge minst 30-40 (gjerne 50) m fra hverandre. Likevel er det sjeldent å få bebodd mer enn kanskje omkring 50% av kassene. Utvalget av arter bog antallet varierer fra år til år, og årsakene til at noen kasser blir brukt mens andre blir ubrukt, er det nesten umulig å si noe om.

Roar Solheim (08.12.2011)


#Fuglekasser

TREKRYPER

hei
har laget 4 trekryper kasser men har problemer med å lage gulv og tak. jeg har laget den kassen man spikrer to plankebiter mot hverandre sånn at det danner 90 graders vinkel.

lurer på hva jeg burde gjøre for å få svartmeis og spettmeis til å bo i kasser.
Hvor jeg burde henge de?

S. (08.12.2011)

Svar:

Den kassa du beskriver må ha tak og bunn som er buet inn mot trestammen. Du trenger en elektrisk stikksag for å skjære til disse bitene på en enkel måte. Svartmeis hekker gjerne i trekryperkasser med små inngangshull og små indre rom. Spettmeisen går gjerne i stærkasser eller enda oftere i spurveuglekasser, inngangshull ca 4,5 cm i diameter, og med frontveggtykkelse rundt hullet på minst 5 cm slik at hullet blir som en tunnel.

Roar Solheim (08.12.2011)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Hei

jeg har laget 3 spurveugle kasser og lagt på extra bord så det blir en tunnel. bare lurer på:

hvor stor avstand det må være mellom hver kasse?
hvor høyt de må henges, hvor de burde henges?

K. (08.12.2011)

Svar:

Spurveuglekasser bruker jeg å henge 3-4 meter over bakken, jeg bruker en liten, lett stige. Kassene henges 10-20 m fra skogkant, inne i skogholdt med eldre granskog eller barblandingsskog, gjerne der slik skog finnes i kulturlandskap. Kassene bør henge minst 500 m fra hverandre, ca 1 km mellom kassene er bra.

Roar Solheim (08.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken sanger er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen så jeg i Mallorca men er usikker på hva dette er ?

E. (10.11.2011)

Svar:

Acrocephalus-sangere er ofte vanskelig å skille i felt, og det kan noen ganger være enda verre ut fra bilder. Når det er sagt så mener jeg at dette er en rørsanger.

Frode Falkenberg (08.12.2011)


#Sykdom og skader

Bokfink med "klumpfot"

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Jeg har en bokfink på brettet som ser ut til å ha fått en virusinfeksjon på det ene beinet. Ser ikke ut til å hemme den, men hvis den utveksten blir større, vil jeg tro det blir problemer. Hva er dette? Kan det evt. smitte andre fugler?

S. (27.05.2011)

Svar:

Disse utvekstene skyldes et Papillomavirus (vortevirus) som i hovedsak rammer bokfink, men også (i mindre omfang) bjørkefink og grønnfink. Det kalles derfor Fringilla Papilloma Virus (FPV). Det er relativt vanlig, selv om det ser ille og ubehagelig ut har fuglene ofte normal kondisjon. Det skal ikke kunne smitte til mennesker eller andre pattedyr.

Frode Falkenberg (08.12.2011)


#Diverse

FUGLER<3

Hei .Hygelig og hilse på deg.
Jeg ELSKER FUGLER over noen på dene jord.:)
Og har opplevd en god del i løp av min 12 år gamle liv
Her er noen eksempler jeg har kysset en hvil kjøtmei "så søt"
Set havørn oven i fra .
Ypet meg for en TIur "ganske dumt da men de gikk jo bra da:)
Snaket med en svane "på en måte
Set horndykkere
En gang jeg sat og så ut over havet blutselig stupte en makkrellterne etter meg... Og det samme kjede en annen gang men det var med haukugle "skummelt "
Set et lykkelig tårnfalk par

Hygelig og møte deg på en måte "takk"
Hilsen en god venn for deg en dag vil jeg bli fugle forsker ta bilder og reise ut i verden.FUGLER<3

M. (07.12.2011)

Svar:

Å være interessert i fugler er en fin hobby som gir mange fine opplevelser, blant annet slike som du har opplevd. Lykke til videre med din fugleinteresse.

Morten Ree (08.12.2011)


#Økologi og atferd

Livslange par

Jeg har hørt at mange fugler, blant annet skogsduer, danner livslange par. Stemmer dette? Hvordan reagerer den gjenlevende parten i et slikt par hvis en av dem blir drept?

S.E. (08.12.2011)

Svar:

Spesielt blant våre større fugler er det svært vanlig at de hekker i monogame forhold. Hvis den ene partner dør kommer ofte et yngre individ inn som ny partner.

Morten Ree (08.12.2011)


#Fugleforing

Stillits?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en stillits? Bildet er tatt i Hamar i mai 2011. Det var en liten flokk, 5-8 fugler som opptrådte sammen i flere uker i matestasjonen vår. Mest interessert i solsikkefrø.

T.A. (08.12.2011)

Svar:

Du har helt rett, dette er stillits, en av våre flotteste fugler. Stillits har sin hovedutbredelse på Østlandet, men har de senere år utvidet sitt område både nordover og vestover. Den er registrert så langt nord som i Lofoten. Rundt Trondheimsfjorden er det mange registreringer de siste årene og den dukker også opp oppover kyststrøkene av Vestlandet.

Morten Ree (08.12.2011)


#Diverse

Hva skjer med sommerfulgene om vinteren? spiser de noe da?

N.N (07.12.2011)

Svar:

Om vinteren kan sommerfuglene være i et av fire stadier: egg, larve, puppe eller voksen sommerfugl. De færreste overvintrer som voksne, men ingen tar til seg næring når de er i dvale. Bilder av de fire stadiene finner du på: http://www.lepidoptera.no/arter/

Frode Falkenberg (08.12.2011)


#Diverse

fugler på foringsbrett

Fikk en "ny" fugl på foringsbettet (solsikkefrø) sist helg. den var rask fram og like raskt fløy den bort. I dag 6/12 fikk jeg sett den slik at jeg kunne registrere at det måtte være en spettmeis. Er den vanlig i Trøndelag? vi bor i Selbu ? Har aldri sett den før, heller ikke i Malvik der vi bodde tidligere. Trodde spettmeisen holdt til ved kysten. mvh Bjørg Kulseth

N.N (06.12.2011)

Svar:

Tidligere var spettmeisa utbredt på Østlandet, Sørlandet og oppover Vestlandet. Ofte tilknyttet løv- og blandingsskog med et stort innslag av hasselforekomst, derfor var den da også stort sett vanligst i kystnære områder. De siste 10 årene har arten økt i utbredelse i både nordlig og østlig retning. Spesielt i Trøndelag rundt Trondheimsfjorden er den meget vanlig, den er også observert langt innover i landet og påtreffes også i høyereliggende kommuner som Tydal og Røros.

Morten Ree (08.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kranium

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei vet du vilket kranium dete er for slags jeg fant det i fjæra og lurtepå vilke fugl det er men du vet di fjra du sa var ærfugl jeg tror det er skalen til den fuglen kan det kansje steme jeg tiper at det er en måke Siland?\laksand heler noe va tror du det er??? mvh Jill.

J.T.A. (07.12.2011)

Svar:

Nebbet på denne fuglen ser såpass langt og kraftig ut at je4g ikke tror det er en av fiskendene (siland/laksand), derimot mistenker jeg at dette er et kranie fra en av skarvene.

Roar Solheim (07.12.2011)


#Fugleforing

Kråke og skjor på foringsplassen.

Vi har en stor skjorfamilie og flere kråker på foringsplassen. Det liker vi ikke så godt, fordi de ødelegger meiseboller og stikker avgpårde med brødmat vi legger ut. Kan vi gjøre noe for at de skal finne et annet sted være. Vi er ganske alene om å mate fugler i dette nabolaget, så vi har mere lyst til å ha småfugler. I dag hadde vi besøk av en nøtteskrike en liten stund. Det er lenge siden sist. I tillegg såg vi en kvit kråke med svart hode. Den har vi ikke sett før.

E.R. (07.12.2011)

Svar:

Det beste er å bygge et foringsbur med netting som har ca 5 x 5 cm åpninger. Heng frø- og nøtteautomatene inne i buret, da kommer bare småfuglenbe inn, mens kråkefuglene må nøye seg med matsmulene som faller på bakken. I Fuglevennens høstnummer 2007 (se Fuglevennen.no og tidsskrifter) finner du bilder av en slik skjæresikker forplass.

Roar Solheim (07.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Orr egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei det var vist noe feil jeg har jort det var vist feil bilde av der jeg sa orreg heler rype her er bilde jeg egentlig skue sende,Kan dete være orrfugl heler rype??? mvh Jill.

J.T.A. (07.12.2011)

Svar:

Rypeegg er langt mer flekkete enn dette, så hvis orrfugl og rype er de to aktuelle, er dette orrfugl.

Roar Solheim (07.12.2011)


#Fugleforing

Maiseboller.

Har tenkt å lage maisesboller til fuglene og lurer på følgende.Hvis jeg lager opp et større kvanta til fam og venner så kan det jo gå en tid før de blit gitt.
Kan disse fryses før bruk og hvor lang tid kan de fryses før de blir for gamle ?

K.T.H. (06.12.2011)

Svar:

Ja, du kan helt klart fryse ned slike boller, og de vil nok da kunne holde seg brukbare i flere år!

Roar Solheim (07.12.2011)


#Fugleforing

Åssen tiltrekke seg fuglene om vinteren?

Naboen har masse fugler, men jeg får ikke så mange fugler på brettet hva kommer det av?
Jeg får mest vanlig kjøttmeis og blåmeis, men åssen tiltrekke seg de andre fuglene sånn som pilfink, dompap, gulspurv, grønnfink, grønnsisik?

S. (06.12.2011)

Svar:

Slike forskjeller er det svært vanskelig å finne årsaken til. Det kan være at naboen din hyar kjøpt annen fuglemat som er av bedre kbvalitet, og at fuglene derfor flyr dit. Det kanm også skyldes andre årsaker, men de kan ikke jeg finne når jeg ikke er på stedet.

Roar Solheim (07.12.2011)


#Diverse

Hønsehauk

Hei er det noen aned måte man kan skie han og hun hønsehauke på en størese er det noe mer en de ???

J.T. (07.12.2011)

Svar:

Ikke som jeg kjenner til.

Roar Solheim (07.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sen frokost på Grünerløkka

Hei. Da jeg sto opp i dag og tittet ut av kjøkkenvinduet mitt, så jeg en stor fugl som satt og spiste på en skjære. En ti meter bortenfor satt en annen skjære og laget et skikkelig leven. Har forsøkt å ta bilder men kvaliteten ble heller dårlig. Jeg skulle gjerne ha visst hva slags rovfugl det var. Den var vesentlig større enn skjæra. Fargene var brune med sorte striper. Kanskje dere klarer å komme med en kvalifisert gjetning?

S. (07.12.2011)

Svar:

Den mest sannsynlige arten er en hønsehauk.

Roar Solheim (07.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stokkand egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei lurer på dene kan dete være et stokkand egg heler noe aned va tror du ??? mvh Jill

J.T. (06.12.2011)

Svar:

Ikke mulig å si hvilken art, men eggeskall fra en and er mest sannsynlig.

Roar Solheim (07.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

EGG

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei fant dete eget i granskogen Jeg tror at det elten er Rype heler Orrfugl heler noe andet???
mvh Jill

J.T.A. (06.12.2011)

Svar:

Eggeskallet ser ut til å komme fra et måkeegg.

Roar Solheim (07.12.2011)


#Diverse

Egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei Fant dete egget i fjæra en plas i greset nesten ved veie og lurtepå vilken art dete er det så sansynelig ferskt ut antagelig et rov dyr som har spist det va tror du det kan være slaks fugl??? mvh Jill

J.T.A. (06.12.2011)

Svar:

Egget er trolig spist av kråkefugl, måke eller pattedyr (mink?).

Roar Solheim (07.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei jikk en liten tur ikke så lankt opp fra veien bare ert lite styke opp i marka en plas bort over og så så jeg dete egget her va tror du det kan være ??? mvh Jill

J.T.A. (06.12.2011)

Svar:

Dette ser ut til å være et andeegg, men det er ikke mulig å si sikker art bare ut i fra dette bildet.

Roar Solheim (07.12.2011)


#Diverse

Utstoppet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei jeg samler på utstoppede fugler\dyr og har dene fuglen i samlinge min og er lit usiker på vilken art det er det er vel en spurve hauk men i side di vite flekene på rygen tror jeg det er en ung fugl og den er veldig liten kan det være ret heler tar jeg heltfulstendig feil??? mvh Jill

J.T. (06.12.2011)

Svar:

Dette er en spurvehauk.

Roar Solheim (07.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Da vi var på tur tidligere i høst kom vi over denne fuglen i andedammen.
Vi finner ikke ut hva slags fugl det er, kan dere hjelpe oss?

S.J. (07.12.2011)

Svar:

Dette er en rømt tamand.

Roar Solheim (07.12.2011)


#Trekkfugler

Gjøk

Kanskje et merkelig spørsmål, men hva driver egentlig gjøken med om sommeren når de andre fuglene strever med å oppdra unger? Slapper av og koser seg?

B. (07.12.2011)

Svar:

Tja, det kan du si. Gjøken har jo en heftig tørn tidlig på sommeren, der den skal legge mange egg i andre fuglers reir. Gjøkene som har lagt sine egg vil nok allerede i juli gjøre seg klar for sydenturen igjen, og trenger da mye mat for å bygge opp kroppen til reisen. Gjørkene har forlatt oss i løpet av august, og skal helt ned til tropisk Afrika for å tilbringe vinteren.

Frode Falkenberg (07.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

gås?

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette to vanlige grågås, stusset litt på forskjellige farger på bena..

N.N (06.12.2011)

Svar:

Joda, dette er to grågjess. Det er nok litt variasjon på metningen i fargen på mykdelene også hos denne arten.

Frode Falkenberg (07.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

HVA SLAGS FUGL ER DETTE ?

Bilde vedlagt spørsmålet

jeg kom over denne i drøbak. hva slags fugl er det ?

B.T. (06.12.2011)

Svar:

Dette er en voksen havsule. Den er trolig skadet eller avkreftet når den sitter på land på denne måten.

Roar Solheim (06.12.2011)


#Trekkfugler

Gjøken

Hvilket land flyr gjøken til om vinteren?

B.A. (05.12.2011)

Svar:

Den flyr ikke til et enkelt land, men gjøkene overvintrer i tropisk Afrika, sør for Sahara.

Roar Solheim (06.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dvergfalk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Dette er bilder av en rovfugl som flittig besøker buskene rundt fuglebrettet og gjør utfall mot småfuglene. Er det en dvergfalk?

L.B.H. (05.12.2011)

Svar:

Nei, dette er en spurvehauk. Bildet viser en ungfugl, klekket i sommer (på grunn av de lyse brune bremmene på fjærene på rygg og vinger).

Roar Solheim (06.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En lys ugle

For noen dager siden da vi kjørte om natten
Kjørte vi på en litten ugle uglen var hvit
Med lys gul grun oransj med noe få svarte flekker
På seg og var akkurat som den hadde et hjerte
Rundt hodet dens.og så hadde den et spesiel nebb
Jeg har set ugler før men aldrig noen så spesiel med lange
Bein.vi målte den fra nebb til stjært og den var :ca 37 cm.
Har ikke kamera men får til jul tror jeg.så vi la den i fryseren
Jeg har kalt henne "Tammy"
Va kjørte vi på???

L..L...K. (05.12.2011)

Svar:

Ikke helt lett å si bare ut i fra beskrivelsen. Kan mistenke at den kan være en perleugle ut i fra størrelsen, men det beste er om du kan få tatt et bilde av fuglen. Fint at dere har lagt den i fryser, for den er av interesse i museale sammenhenger.

Roar Solheim (06.12.2011)


#Diverse

Nøtteskrike

Hvordan ser man forskjell på hunn/hann nøtteskrike?

H.B. (05.12.2011)

Svar:

Det ser du ikke forskjell på - hos kråkefuglene er kjønnene like av utseende.

Roar Solheim (06.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit ukjent fugl i hagen

En hvit fugl sto og lette etter mark (tror vi) i hagen vår i dag. Den lignet på en svært liten, snøhvit hegre. Den hadde ikke svømmeføtter... Vet noen hva dette kan være?
Vi bor på Træna (en liten øy i nordland)

N.N (05.12.2011)

Svar:

Det finnes flere hvite hegrearter, men de er aldri rapportert i Norge på denne tiden av året. Derfor ville det være fint dfersom du klarte å få tatt et bilde av fuglen.

Roar Solheim (06.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Mystisk fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei vilken fugl kan dene fuglen høre til tror at det er fra en orrfugl va tror du

J.T. (06.12.2011)

Svar:

Kan se ut som en håndsvingfjær fra en orrfugl.

Roar Solheim (06.12.2011)


#Diverse

Kjempegod service!

Hei!
Dette er ikke et spørsmål, men en stor takk til dere på denne siden for gode og raske svar. Som fuglevenn er det greit å ha et sted og henvende seg.
Tusen takk!
Hilde

N.N (04.12.2011)

Svar:

Takk for hyggelig tilbakemelding. Vi forsøker å svare så raskt som mulig, men siden dette er en frivillig innsats fra flere fuglefolk, så kan det noen ganger drøye med svarene når noen av oss er bortreist.

Roar Solheim (05.12.2011)


#Økologi og atferd

Hauk forsøkte å ta ei skjære

Hei, igår formiddag stod jeg på kjøkkenet mitt da det deiset noe stort i vinduet. Er vant til å se fugler i nærområdet, men dette var ganske stort og traff hardt så jeg løp ut for å se hva det var, og om det var skadet. Utenfor vinduet fant jeg en skjære som lå under en hauk og skrek. De var cirka like store. Idet hauken oppdaget meg slapp den skjæra og fløy sin vei (sikkert lettere irritert over å ha mistet måltidet sitt). Skjæra ble sittende fortumlet, men kom seg på vingene etter et minutts tid. Jeg bor ganske sentralt i Kristiansand, og lurer på hva slags hauk dette kan ha vært som forsøkte seg på noe like stort som seg selv? Den var spettete over ryggen, og lysere under.

Fantastisk å se denne, det var første gang jeg ser en hauk her i hjembyen min!

C.P.A. (04.12.2011)

Svar:

Du har sannsynligvis sett en spurvehauk som forsøkte å ta en skjære. Dette skjer nokså regelmessig, men siden de to artene er omtrent like store, så er dette et farlig sjansespill for spurvehauken. Noen ganger får hauken tatt livet av skjæra, men det hender også at det er hauken som blir kvestet av skjæras kraftige nebb. Den kan ende med brukket bein eller vinge, og i verste fall kan den selv bli drept av skjæra. Hønsehauk kan også ta skjærer, men hønsehauken er såpass mye større enn ei skjære at den som regel kan avlive skjæra raskere. Hønsehauken klarer også å lette med skjæra i klørne, og den vil nok ofte fly avsted vekk fra hus med byttet, slik at den kan gjemme seg vekk i tettere busker og trær mens den spiser. I Kristiansand vil du kunne oppleve både spurvehauk og hønsehauk på jakt, selv sentralt i byen.

Roar Solheim (05.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Har hatt to fugler på verandaen min i det siste, som er ukjent for meg. Dem ligner på gråspurv, men er mye slankere og har en sort strek fra øyet og bakover. Noen som vet?

T.M.F. (05.12.2011)

Svar:

Beskrivelsen er litt uklar. Pilfinken er en spurvelignende fugl, som har hvit flekk på kinnet, og med en sort flekk i det hvite. Kasn det væfre denne du har sett?

Roar Solheim (05.12.2011)


#Trekkfugler

Tjeld på Vikna i desember 2011

Bilde vedlagt spørsmålet

Var på hytta mi på Mellom-Vikna i Nord-Trøndelag i dag, og på vei heim spaserte en tjeld så fint i fjæra og lette etter mat. Den var ikke sky, men da jeg var ca 3 - 4 m unna fløy den unna og fortsatte letingen etter mat et lite stykke unna. Det jeg lurer på om det tidligere er rapportert overvintring av tjeld på Vikna og om det er vanlig eller uvanlig at enkelte fulger ikke drar?

I.H. (04.12.2011)

Svar:

Tjelden er en trekkfugl som drar til kystene av England, Nederland, Belgia og Nord-Frankrike på vinteren. Men de senere år har noen tjeld valgt å overvintre i Norge spesielt i Indre Trondheimsfjord og langs kysten av Vestlandet. Det er også spredte funn helt fra Oslofjorden og faktisk helt opp til Troms.

Morten Ree (04.12.2011)

««første 41 375 - 41 424 av 50 338 siste»»