Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 40 850 til 40 899 av totalt 49 925 spørsmål


#Fugleforing

fuglebrett

KVIRFOR ER DET INGEN FUGLAR PÅ FUGLEBRETTET MITT ?!
EG GA DEI MAT I GÅR OG DET HAR IKKJE VÆRT EIN EINASTE FUGL DER !!
kvifor ikkje ?

O.H.I.N. (31.12.2011)

Svar:

Dette er det dessverre umulig å gi deg noe svar på - det er altfor mange lokale variasjoner i fuglenes opptreden på forplasser til at et generellt svar finnes.

Roar Solheim (31.12.2011)


#Fugleforing

Spørsmål:

hvor finer jeg nyretalg av sau da :(:(:(:;????????
Tror ikke jeg finer dette i dagligvarebutikken ????
Håper på svar:). :)

V.S.F.F. (31.12.2011)

Svar:

Nei, det er riktig. For å få tak i dette, må du kontakte et lokalt slakteri. Spekk fra gris går også an å spikre opp på en trestamme - det er lettere tilgjengelig i butikkene.

Roar Solheim (31.12.2011)


#Fugleforing

hvor er fuglene? 2

Brått ble alle meisene og spurvene borte fra fuglebrettet!(Bor i en av sørlandsperlene) Dette er en årlig happening, virker som de forsvinner etter den første kalde østavinden kommer(ca 3-4 uker siden). Kan løsningen være å flytte foringsplassen til en plass med mer le? Og hvorfor kommer de ikke tilbake? Nå har vi jo hatt en mildværsperiode.

J. (30.12.2011)

Svar:

Det KAN hende at de som holdt seg ved din forplass har trukket videre SV-over, men det kan også være andre, lokale forklaringer. Det er nesten umulig å gi noen generelle regler for hvorfor fugler blir eller forlater en forplass.

Roar Solheim (31.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken måke?

Bilde vedlagt spørsmålet

fikk aldri sett vingene elle noe aent, men ser ut som en gråmåke?

N.N (28.12.2011)

Svar:

Ja, det ser også ut som en gråmåke i farten for meg også, men ungfugler av gråmåke/svartbak har jeg selv av og til problemer med å skille fra hverandre, og på et bilde er det vanskeligere enn når du selv ser fuglen ute.

Roar Solheim (31.12.2011)


#Diverse

orrfuglleik

vet du hvor jeg kan finne et bra sted å se på orrfuglleik?
jeg er velig fugleinnteresert.

F.O. (28.12.2011)

Svar:

Dessverre, ikke i ditt distrikt. Men orreleik er nokså lett å finne dersom du drar ut i grålysningen tidlig i april, for orrebulderet hører du på flere km hold. Da kan du peile deg inn på dem, og lokalisere leiken på sportegn på snøen.

Roar Solheim (31.12.2011)


#Fugleforing

Jordnøtter - størrelse på automat

Jordnøtter legges visst i litt finmaskete automater. Men med kun tak på toppen er da automater for 5kg innhold for store ? (Plantasjen har disse) (Tenker på at innholdet blir vått) ar ikke funnet lange tynne eller automater med tette kanter øverst i reservoaret). De mindre er veldig små.

H.S. (29.12.2011)

Svar:

Vet ikke helt om du mener dette som et spørsmål, eller som en opplysning til siden..... Kjenner dessverre ikke automattypen du snakker om.

Roar Solheim (31.12.2011)


#Fugleforing

Hei .ornitologer

Jeg lurer på hvordan jeg får flere fugle-arter på fugle-brette mit,jeg har for det meste ,Kjøttmeis,Granmeis,Gråsisik,Grønnfink,og dompap.
Jeg forer med meiseboler,solsikkefrø,vill fuglefrø
Jeg lure på hvordan jeg får, Pilfink,gråspurv,rødstrupe,svarttrost ,men vil mest ha svartspett,flaggspett,og dvergspett.?? Har sett alle disse arter men aldrig på MIT fugle-brett(kokosnøtter???) jeg blir veldi glad vis dere har tid til mit spørsmål.

.. (29.12.2011)

Svar:

Halve kokosnøtter, og nyretalg fra sau i metallnett, er flott spettefor. Råtnende, myk frukt (epler og pærer) er flott for trostefugler, rødstrupe og sangere.

Roar Solheim (31.12.2011)


#Diverse

Spørsmål:

Hei.er det forskjell på kjønn på tam Duer
Vet dere egentlig svarer på ville fugler :Vææær så snnil

?. (30.12.2011)

Svar:

Ikke så vidt jeg kjenner til.

Roar Solheim (31.12.2011)


#Diverse

TÅRNUGLE •

HEI• Jeg lurer på
Vor mange Utstoppede tårnugler det er i NORGE
Sån (ca) vis du/dere måte gjete

V.S.F.V. (30.12.2011)

Svar:

Det vet nok dessverre ingen.

Roar Solheim (31.12.2011)


#Diverse

DERE ER HELT SUPRE:)

Jeg vil bare si at dere er mega super flinke til og svare på
Mine spørsmål tussen takk for alle svar ,tussen herlig takk
Og Frode ;falkenberg er et kult navn

N.N (30.12.2011)

Svar:

Takk for hyggelig tilbakemelding. Vi forsøker å følge opp som best vi kan, men det er ikke alltid vi vet svaret, eller er tilgjengelige for å kunne svare...

Roar Solheim (31.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Due/Kråke

Hei. Jeg så noe merkelig i Bergen sentrum her en forleden. Det var også flere som stoppet opp og stirret og snakket om den samme fuglen som jeg så.
Det så ut som en blanding av en due og en kråke.
Den var helt svart, både fjær, nebb og ben. bortsett fra 2 litt gråere striper på enden av vingene.
Størrelsen var som en due. Og formen lignet på en slank kråke, men brystet stod mer ut, og nebbet var mer due-aktig.
Beina var også ganske korte, kortere enn en kråkes.

Noen ideer om hva dette kan være?

S. (29.12.2011)

Svar:

Dessverre, nei. Du KAN faktisk ha sett en helmørk due med litt grått på vingene...

Roar Solheim (31.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags and er dette? Observerte den i Fredrikstad i oktober. Den var sammen med noen stokkender, og den var mindre. Beklager dårlig bildekvalitet.

L.A. (29.12.2011)

Svar:

Bildet viser en havelle. Mer info om havella finner du på http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=3187

Frode Falkenberg (29.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråmåke eller svartbak?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvordan se forskjell? Bildet er tatt i slutten av august.

N.N (27.12.2011)

Svar:

Dette ser ut som en helt ung svartbak i mine øyne, men den var litt vanskelig. Gråmåker har gjerne en spinklere framtoning, og mer tegninger i fjærene som ligger like over flygefjærene (lengste skapulærer og tertiærer).

Frode Falkenberg (28.12.2011)


#Fugleforing

hvor er fuglene?

fore fugler i hagen, har gjort det kanskje lenge i år, mitt snitt har hvert ca 40-50 fugl hver dag, men den siste måneden har der ikkje hvert mer en 5 fugl i snitt, har snakket med andre også som fore til småfugl de har også en drastisk nedgang, fore med brød, nøtter solsikke og fettboller, kan det ha seg slik at det er for varmt at fuglene finne mat selv elle?

N.N (27.12.2011)

Svar:

Vanskelig å si, men det kan tenkes at fuglene nå lettere finner mat ute i skogen, og derfor sprer seg mer rundt omkring. Har selv svært få fugler på forplass, langs Agderkysten.

Roar Solheim (27.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

and?

Bilde vedlagt spørsmålet

for meg ser det ut som en taffeland,stemme det?

N.N (27.12.2011)

Svar:

Ja, dersom den ikke er fotografert i Nord-Amerika, men her i Europa, så er dette en taffeland hann.

Roar Solheim (27.12.2011)


#Ringmerker

Ringmerking og skader på fugl

Jeg har registrert ved Tveitevannet i Bergen flere måker (fiske - og hettemåker) som har skader i føttene. Skadene synes å hindre fuglene i et normalt bevegelsesmønster. Det interessante er at disse fuglene som er skadet er ringmerket i de føttene som er skadet. For meg synes det som om at det er en klar årsakssammenheng mellom ringmerkingen og skadene da jeg tror at fuglene har hektet seg fast i noe og således påført fuglen bruddskader el.l. Dersom dette er tilfelle bør vel ringmerking av fugler revurderes. Hører gjerne nærmere på synspunkter fra en feltornitolog.

F. (25.12.2011)

Svar:

Observasjonene dine er interessante, og de bør følges opp av noen som også kan ringmerking for å vurdere om det er ringene som har forårsaket skader, eller om dette kan skyldes andre, tilfeldige årsaker. Jeg kjenner ikke til lignende rapporter om at ringer har gitt skader på fuglebein fordi de kan ha satt seg fast i snører eller lignende, men det betyr ikke at slikt kan skje.

Roar Solheim (25.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

gås?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette ser ut som en grågås for meg,men la merke til i flokken på 6 stk at denne vare mindre og har litt hvitt rundt nebbet,som de andre grågåsene ikke hadde,, hjelp?

N.N (25.12.2011)

Svar:

Denne ser også helt grågås ut for meg, trolig bare et lite eksemplar.

Roar Solheim (25.12.2011)


#Diverse

Kamera og objektiv

Hva slags kamera og objektiv bruker dere til å fotografere fugler ? Er 650 - 1300 mm objektiv bra å bruke? (jeg sparer til et)
God Jul !

S.F. (25.12.2011)

Svar:

Vet ikke om du her spør om et konkret zoom-objektiv på det området du nevner. I så fall er dette uvanlig, og et zoomområde jeg ikke har hørt om. De fleste natur- og fuglefotografer jeg kjenner, bruker 400 mm eller 500 mm telelinser, av og til med teleconverter 1,4X eller opp mot 2,0X (de nyeste versjonene er brukbare, en del eldre er det ikke). Kamerahus har også ulike forstørrelse i selve sensorbrikken, fra ca 1,3 til 1,6. Et hus med 1,6 sensor, 500 mm og 1,4X teleconvcerter, gir en teleeffekt lik en 1120 mm på et gammeldags speilreflekskamera, dvs, 22,4 X forstørrelse. Det hoilder gjerne lenge, men da trenger du også helst et stødig og godt stativ. Blant de fleste fuglefotografene jeg kjenner i dag, er det helst Canon eller Nikon kameraer som er i bruk. Men noen tar også bilder med mindre kompakt-digitalkameraer gjennom teleskop.

Roar Solheim (25.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Munk ?

Hei !

Observerte en fugl på fuglebrettet idag. Brun kropp, lysere under, mørkere over. Klar brun hette på hodet, mørkt nebb. Kunne se ut som det var et lysere felt mellom hetten/ryggen.
Kan dette være munk, eller skal ikke den være lengre sør nå?

Bor 15 minutter utenfor Bergen.

M.K. (23.12.2011)

Svar:

Enkelte munk forsøker seg på å overvintre, helst nær kysten, så du kan godt ha hatt besøk av en munk.

Roar Solheim (24.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art tilhører denne vakre skapningen ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne skjønnheten satt utenfor kjøkkenvinduet mitt en morgen forrige uke. Jeg synes den ser litt annerledes ut enn de hornuglene jeg har sett bilder av på nettet. Hvilken art er det ?? Det var en stor opplevelse å få besøk av den :)

S.E.B. (24.12.2011)

Svar:

Dette er en hornugle, merk de lange fjærtoppene på hodet. Artig julebesøk!

Roar Solheim (24.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken and?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (22.12.2011)

Svar:

Er ikke helt sikker, men tror dette må være en ung bergand. Øyet er lyst, og kroppssidene er lysere enn hva det skal være hos unge sjøorrer, som også har en hvit flekk nede på bakre del av kinnet/under øret.

Roar Solheim (23.12.2011)


#Trekkfugler

hmm...

Bilde vedlagt spørsmålet

Forrige uke så jeg en liten flokk med stær... skal du de ha dratt får lenge sida ??

S.F. (22.12.2011)

Svar:

De fleste stærene har nok fløyet sørover, men enkelte småflokker kan drøye ute ved kysten når det fremdeles er snøbart. Helt nede i fjæra kan de finne mat i tangvoller selv etter at det har falt snø, men dette er et farefullt gamling-spill.

Roar Solheim (23.12.2011)


#Økologi og atferd

Ørn\Kalkun

Hei kan Ørna ta en alså myrde\drepe envoksen kalkun hane??? mvh Jill.

J.T.A. (23.12.2011)

Svar:

En kjongeørn burde ikke ha noen problemer med å avlive en kalkun, siden gås også er rapportert som byttedyr.

Roar Solheim (23.12.2011)


#Fugleforing

Foring

Kan jeg legge ut opphakkete rester av gulost på fuglebrettet? Jeg tenker først og fremst i forhold til saltinnholdet

Ø.H. (22.12.2011)

Svar:

Det tror jeg går bra, i alle fall vil nok kråkefuglene spise dette. Har ikke hørt om at saltinnholdet i ost kan være problematisk, men ost er nokså uvanlig å legge ut til fuglene, så erfaringsgrunnlaget er noe spinkelt.

Roar Solheim (23.12.2011)


#Fugleforing

Hva slags fett til fuglene

Nå har jeg hørt et par ganger, seinest på Ut i naturen, at fuglene ikke vil ha Delfiafett, men bare spiser Flott matfett. Dette skjønner jeg ikke noe av. Har laget min egen blanding i fire vintre, etter oppskrift i Fuglevennen, bestående av begge typer fett. Begge deler går ned på høykant i et mye større tempo enn meisebollene jeg kjøper. Så jeg lurer på om noen vet noe mer om dette.

Ø.L. (23.12.2011)

Svar:

Interessant problemstilling, og for så vidt nytt for meg. Jeg har alltid oppfattet at begge matfettutgavene ble spist av fugler. Men det KAN være lokale variasjoner i hva fuglene spiser hvor. Hos meg er f. eks. fuglene for tiden svært uinteresserte i solsikkefrø, enda de bør være av god kvalitet. Her må en nok bare eksperimentere, og merke seg om det finnes forskjeller på disse fettmerkene. Alle som har erfaringer bes rapportere resultatene til Fuglevenn-sidene, for dette er av interesse.

Roar Solheim (23.12.2011)


#Diverse

Fugle spørsmål

Hei dete er 3dje gangen jeg sender dete spørsmålet og er ivri på svar va slaks fugl kune det være mamma fant som var sort med en vit flek på hodet??? mvh Jill.

J.T. (22.12.2011)

Svar:

Jeg har dessverre ikke noen gode forslag til hva dette kan ha vært.

Roar Solheim (22.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

bergand?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (22.12.2011)

Svar:

Ja, dette må være en bergand på grunn av det store, hvite feltet rundt nebbrota.

Roar Solheim (22.12.2011)


#Diverse

Tam due

Har fått besøk av en "tam" ringmerket due som ikke vil forlate oss. Rød ring rundt høyre for merket med nummer 10592 og årstallet 2011, grønn ring rundt venstre fot. Er ikke duer her i Bud ellers. Lurer på om den tilhører noens dueslag. Har dere en adresse jeg kan henvende meg til for å finne ut av dette slik at de eventuelt kan få den tilbake?

P. (22.12.2011)

Svar:

Søk etter Norges Brevdueforbund på nettet - de bør kunne hjelpe.

Roar Solheim (22.12.2011)


#Diverse

Afrikansk klatreørn???

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei dene ørna fant jeg på finn.no og det sto at det var en afrikansk klatreørn finste og er det de det er??? mvh Jill.

J.T. (21.12.2011)

Svar:

Dette er ikke en ørn, men det spørs om det kan være en rovfugl som er kalt klatrehauk.

Roar Solheim (22.12.2011)


#Diverse

ørne størelse???

Hei va er den nest største ørna alså den som er størst eterhavørna\den som er nomer 2 i størelse??? mvh Jill.

J.T.A. (21.12.2011)

Svar:

I Norge er nok dette kongeørn, men blant verdens ørnearter kan det nok være en annen art. Men det har jeg ikke oversikt over.

Roar Solheim (22.12.2011)


#Fugleforing

Ringdue+brød

Hei spiser ringdua brød??? mvh Jill.

J.T.A. (21.12.2011)

Svar:

Ja, hvis det er opphakket i småbiter.

Roar Solheim (22.12.2011)


#Fugleforing

Linerle

Har ei linerle som ikkje har reist enda. Går heime i tunet og et på silofor. Her er det snø. Kva kan ein gjera? Skal me gi ho noko - og i tilfelle kva?

K. (22.12.2011)

Svar:

Linerler kan spise finoppsmuldrete kakesmuler, så dette kan nok hjelpe i en vanskelig situasjon. Hvis dere har kyr eller andre dyr på bås, kan kanskje fuglen søke seg inn og finne en del fluer også - det har skjedd før.

Roar Solheim (22.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

er dette myrsnipe ellle er eg heilt på jorde nå..?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (21.12.2011)

Svar:

Nei, dette er en myrsnipe.

Roar Solheim (21.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken brun liten fugl har jeg besøk av?

Brun, nesten sjokoladefarget småfugl. trodde først det var spurv, men nebbet er for kraftig. Er mange av dem på matstasjonene våre i hagen. Ser ut som de trivs best med frø i meiseboller, men forsyner seg også av nettet med nøtter. Kanskje en anelse slankere enn spurven. Søt er den og en velkommen gjest blamt alle meisene.
Kan jeg gjøre noe for å friste dompappen? Savner den. Bor i lite byggefelt på landet utenfor Larvik

V.B. (21.12.2011)

Svar:

Beskrivelsen kan passe på en pilfink (spesielt matvalget), men den har ikke kraftigere nebb enn en gråspurv.

Roar Solheim (21.12.2011)


#Diverse

gåsemåse

finest det krysning mellom gås og måse

M.F. (21.12.2011)

Svar:

Nei, de er for langt fra hverandre slektskapsmessig til at det går an. Ulike gåsearter er kjent for å krysse seg med hverandre.

Roar Solheim (21.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

i går så jeg en rar fugl, den var lignet meget på en kråke men hadde ikke de fargene... den var rød på magen og brunsvart på ryggen, den hadde likt nebb som en ravn...
Dette er 100 % riktig info !

A.R. (21.12.2011)

Svar:

Det hadde hjulpet litt om du skrev hvor og i hva slags terreng du så denne fuglen. Jeg mistenker at det er en lavskrike du har sett, men de finnes ikke over alt.

Roar Solheim (21.12.2011)


#Trekkfugler

hvor flyr fulene om vinteren

hvor flyr fulene om vinteren...

J. (20.12.2011)

Svar:

Et spørsmål som kan få nær sagt alle mulige svar! Trekkfugler flyr dit de overvintrer, standfugler flyr bare omkring i sine faste leveområder, invasjonsfugler kan streife vidt omkring.

Roar Solheim (20.12.2011)


#Sykdom og skader

Sykdom?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Skjærene er vanligvis veldig skye og forsvinner straks bare jeg viser meg i vinduet. forrige dagen var det derimot en som ikke enset meg. Oppdaget at den hadde en "skade"(se bilde) rundt det ene øyet, så tenkte at den kanskje ikke så særlig godt. I dag kom det en til som ikke brydde seg om meg, med en lignende "skade". Det er en annen for dette var motsatt øye. Det var bare det ene øyet på begge to. Lurer derfor på om dette er en sykdom?

T.L. (20.12.2011)

Svar:

Ja, dette er en form for sykdom, men jeg vet ikke hva det skyldes (det vet kanskje en veterinær). Syke eller skadde fugler kan ofte være mindre sky overfor mennesker, og slik adferd er da også gjerne et tegn på at noe er galt med fuglen.

Roar Solheim (20.12.2011)


#Økologi og atferd

Kongeørn\Fisk

Hei lurer på om kongeørna tar fisk heler ikke??? mvh Jill.

J.T.A. (20.12.2011)

Svar:

Vanligvis ikke, men det kan hende at den kan ta død fisk som ligger på land.

Roar Solheim (20.12.2011)


#Diverse

utstoppet rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei va er dete slaks ørn. bildet er hentet fra finn.no det sto at det var en kongeørn men er litusiker va er det??? mvh Jill.

J.T.A. (20.12.2011)

Svar:

Dette er en ung havørn.

Roar Solheim (20.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemme fugleegg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi skal lage en artssamling i biologi og vi har da funnet eggeskall på ei myr, men vi vet ikke riktig hvilken fugl det er etter. Håper noen kan hjelpe oss med dette.

M.A. (20.12.2011)

Svar:

Dette er svært vanskelig bare ut i fra et foto. Ikke mange kjenner fugleegg så godt at de kan gjenkjenne dette mønsteret med sikkerhet. Det ser for meg mest ut som rester av et måkeegg, men jeg kan ikke si sikkert hvilken art det kan være.

Roar Solheim (20.12.2011)


#Økologi og atferd

Formering hos rovfugler.

Hei, vi har et prosjekt i BI1 og det sto litt lite om formering hos rovfugler. Jeg lurer da på hvor jeg kan få litt informasjon om dette.
På forhånd, Takk :-)

J. (19.12.2011)

Svar:

Vi har 15 hekkende rovfuglarter i Norge. Formeringen skjer som hos andre fugler ved at de danner par, hos rovfugl basert på livslange forhold, noen bygger reir andre bruker andre arters gamle reir, de legger egg som varierer fra kun 1-3 egg hos de store rovfuglene, havørn og kongeørn, og 3-6 egg hos de mindre rovfuglene. Rovfuglene ruger fra første egg, det vil si at ungene klekkes til ulike tider og det blir størrelsesforskjell på dem. Ved liten mattilgang vil den/de største ungen(e) spise de minste.
Du kan lese mer om alle norske hekkefugler, deriblant rovfuglene ved å gå inn på nedenstående link:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/
Du kan også gå i biblioteket å låne boken "Våre fugler" av Svein Haftorn.

Morten Ree (20.12.2011)


#Diverse

Utstoppet Rovfugler

Hei va tror du er mest verdi fulkt av en Utstoppet kongeørn og en vandrefalk??? mvh Jill

J.T.A. (19.12.2011)

Svar:

Slike vurderinger foretar ikke vi på denne siden. Da må du kontakte en taksidermist (en som stopper ut dyr, og som har lov til å gjøre det).

Roar Solheim (20.12.2011)


#Økologi og atferd

Havørn, livssyklus

Eit havørnpar har nett besøkt meg utfor glaset. Vi har observert dei tidlegare og veit at dei er svært tidlag ute med å legge egg (nytta billeg stjernekikkert og følgde dei i reirtida). Er dei byrja på paringaritualet alt no? Vanlegvis prøver andre fuglar å jage ørnene når dei flyg, men i dag reagerte ikkje måsen på dei.

N.E.B. (19.12.2011)

Svar:

Havørnparet holder sammen hele året, og det er ikke godt å si når de starter de første hekkeforberedelsene. Men selve parringen starter trolig ikke før noen uker før egglegging, trolig i februar.

Roar Solheim (19.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugler

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei fant dete bildet på Google og lurte på va slaks rovfugler det var det sto ingen ti gom det men vilken art er det??? mvh Jill

J.T.A. (19.12.2011)

Svar:

Dette ser ut til å være en flokk svartglenter.

Roar Solheim (19.12.2011)


#Diverse

Halemeis ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg observerte for første gang 18 des. 2011 en rett stor flokk med, på Dansk halemejser (den nordlige type) på Sandsli utenfor Bergen. Har vanskelig med å finne den på nettet om hva den heter i Norge og finner få bilder?! Og er den vanlig på Vestlandet?

T.O. (19.12.2011)

Svar:

Fuglen heter stjertmeis på norsk. Søk under arten på Fuglevennen.no sidene, så vil du også finne bilder. Artig foto med alle stjertmeisene på en meisebolle!

Roar Solheim (19.12.2011)


#Diverse

Formering hos vadere, måker og alkefugler

Hei! Lurer på hvor jeg kan finne informasjon og fakta om formering hos vadere, måker og alkefugler? Har et prosjekt i biologi om formering hos fugler hvor jeg skal skrive om dette :)

S. (18.12.2011)

Svar:

Vanligvis finner du slik informasjon i ulike fuglebøker. Den store boka Norges Fugler av Svein Haftorn bør du kunne finne på et bibliotek, og der er det nok mye å hente.

Roar Solheim (19.12.2011)


#Økologi og atferd

Tryker

Hei har set mange ganger at folk skriver at den tryker va petyr nå det foreksemper en Rype som tryker va petyr det va petyr tryker for noe??? mvh Jill.

J.T.A. (19.12.2011)

Svar:

En fugl som trykker ligger helt stille for ikke å bli sett av rovfugler eller rovpattedyr. Det er spesielt bakkelevende fugler med gode kamuflasjefarger som gjør dette, som en forsvarstaktikk.

Roar Solheim (19.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags måke er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt 14.12 på Hurum. Jeg har gjort det litt skarpere, men fargen er ikke "tuklet" med. Denne var rimelig innpåsliten og så helt annerledes ut enn de andre unge måkene jeg så...

M. (18.12.2011)

Svar:

Dette er ikke en måke, men riktignok en måkefugl. Det er en ungfugl av en av joene, og for meg ser det mest ut til å være en ung polarjo.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Økologi og atferd

Skjære som gjemmer mat

Hei.
To skjærer har helt siden i sommer vært innom hagen min hver dag. Her legger jeg ut forskjellig type mat ( brød, havregryngrøt, ost(favoritten). Noe av denne maten spiser de på stedet, men jeg har også sett at de gjemmer mat, gjerne bare noen få meter fra hvor jeg har lagt den ut. Jeg lurer på om de finner tilbake til denne maten når de blir sulten eller om dette bare er et uhensiktsmessig instinkt de følger? Jeg pleier å kutte maten i ganske små biter, da spises den med en gang. Større biter tar de med seg eller gjemmer.

B.T. (18.12.2011)

Svar:

Skjærer og andre matlagrende fugler har et veldig godt romlig minne, og de kan huske tusenvis av enkeltplasser hvor de har lagret mat. Hvis de ikke hadde husket stedene, ville de heller ikke ha lagret mat, for det ville bety at de sløste masse energi til ingen nytte. Det er det ingen dyr som gjør. Både meiser og kråkefugler har slik lagringshukommelse.

Roar Solheim (18.12.2011)

««første 40 850 - 40 899 av 49 925 siste»»