Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 078 til 49 127 av totalt 50 009 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn

Hvordan bestemme aldersgrupper til kongeørn og havørn?
Evt. hvilke oppslagsværk finnes som beskriver dette?

T. (10.12.2006)

Svar:

Hei!
Bestemmelse av alder på kongeørn og havørn er lettere sagt enn gjort, da det vil være individuelle variasjoner i hvor raskt de skifter fjærene og graden av fargesetting i fjærene. De viktigste feltkjennetegnene i forskjell mellom unge/voksne havørn og kongeørn er likevel følgende: Unge havørner har et generelt mørkere utseende enn de voksne. Unge havørn har mørke stjertfjær og grått nebb, mens de voksne havørnene har helt hvite stjertfjær og gult nebb. Unge kongeørner har store hvite felt på vingene, samt har hvit stjert med svart endebånd, mens de voksne kongeørnene har erstattet de hvite fjærene på stjert og vinger med grå fjær. Både kongeørn og havørn har ikke fått utviklet full voksendrakt før de er ca 5-6 år gammel, og å bestemme eksakt alder på "middelaldrende" ørner er vanskelig pga variasjoner nevnt over. Du kan lese mer om draktkarakterer til disse to ørneartene i bl.a."Gyldendals store fugleguide".

Tore Reinsborg (11.12.2006)


#Økologi og atferd

Gulpebolle?

Hva er en gulpebolle?

M. (10.12.2006)

Svar:

Hei!
En gulpebolle er ufordøyelige matrester som fugl gulper opp. Rovfugl og ugler som spiser både fjær, hår, skinn, bein og muskler av sine byttedyr, pakker sammen bein, hår og fjær til en "bolle" i magen. denne blir så gulpet opp. Måker og kråker kan også gulpe opp boller med ufordøyde rester, som eggeskall, krepsdyrskall, hele korn, fjær osv.

Tore Reinsborg (11.12.2006)


#Økologi og atferd

Tarmsystemet

Hvorfor er tarmsystemet til hunder mellom 2 og 5,7 m langt mens hos sauen er den mellom 22 og 43 m? hvorfor den store forskjellen?

M. (10.12.2006)

Svar:

Hei!
Fordøyelsessystemet til disse dyrene er bygd opp forskjellig fordi de lever av ulike ting. Hunden spiser mye mat (kjøtt) inneholdene lett nedbrytbart protein som brytes lett ned til aminosyrer som kroppen tar opp. Sauen spiser stort sett tungt fordøyelige plantedeler inneholdene tungt nedbrytbare plantefibre. Dette er noe av forklaringen på hvorfor sauen har mye lengre tarm enn hunden.

Tore Reinsborg (11.12.2006)


#Økologi og atferd

Mager!

Hva heter de to magene til fuglene? Hvilke oppgaver har de?

M. (10.12.2006)

Svar:

Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre.

Tore Reinsborg (11.12.2006)


#Fugleforing

Fuglemat

Hvilke butikker har mest forskjellig fuglemat???????

S. (07.12.2006)

Svar:

Hei!
Alle de største dagligvarekjedene har fuglemat, men et større utvalg kan finnes på Felleskjøpet samt i zoologiske forretninger.

Tore Reinsborg (07.12.2006)


#Fuglekasser

Kasse til Tårnfalk

Har lest at tårnfalk hekker i åpne kasser. Hvor bør slike kasser plasseres, høyt?, i nærheten av åpen mark?
Er det noen spesielle ting som bør tas hensyn til ved oppheng av en slik kasse?

S. (06.12.2006)

Svar:

Hei!
Tårnfalken kan finnes både i fjellet og i skogstrakter, men da gjerne i åpnere skog (gjerne gjenstående frøfuruer på hogstflater) med myrområder. På skrinne og soleksponerte furumoer kan firfisla like seg, og dette er god kost for tårnfalken særlig i perioder hvor smågnagerne uteblir. Det kan være et tips å henge kassene i områder du vet det er godt med firfisler. Tårfalk-kasser bør henges minst 5-6 m over bakken, og heng dem helst i områder hvor det ikke ferdes folk til stadighet. Du kan finne mer informasjon om tårnfalk og fuglekasser på nettstedet under:

http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/storkasser.php

Tore Reinsborg og Roar Solheim (07.12.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Hei!

jeg har de siste dager observert en krabat på fuglebrette som jeg først trodde var en Grønnfink. Når jeg kom nærmere derimot ser jeg at det nok er noe annet, kan det være en gulirisk?

Jeg knipset et par bilder av den:

http://www.fotografiet.net/albums/userpics/10004/irisk.jpg
http://www.fotografiet.net/albums/userpics/10004/irisk2.jpg

B.O.M. (06.12.2006)

Svar:

Hei!
Bildene dine viser en hunnfarget grønnfink. Hannene har mer utbredt gult på vinger og stjert, samt har klarere gulgrønn farge på buken og mosegrønn farge på ryggen. Kjønnsforskjellene kan kanskje ha forvirret deg noe.

Tore Reinsborg (06.12.2006)


#Økologi og atferd

Grønne levere?

Når vi snakker om luftforurensning i byer, sier vi ofte at park med grønne trær er "grønne lunger". noen mener vi heller burde kalle det " grønne levere",,! hvordan kan dette være en riktig tanke?

M. (05.12.2006)

Svar:

Hei!
"Grønne lunger" er bare et slanguttrykk og en fellesbetegnelse på områder i byer og tettsteder som inneholder grøntarealer så som små og større parker, vassdrag og andre restsoner som ikke er bebygd. "Grønne levere" har antagelig oppstått som et uttrykk på at grøntarealer kan ta opp og omdanne/rense noe av luftforurensingen, da leverens funksjon i dyr og mennesker er nettopp å rense blodet for stoffer vi ikke har godt av.

Tore Reinsborg (05.12.2006)


#Økologi og atferd

En eller to??

I naturfagboken min står der at fuglene har to mager.. men dere skriver at den bare har en? er dette riktig?

I. (05.12.2006)

Svar:

Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen.

Tore Reinsborg (05.12.2006)


#Trekkfugler

Flyg mönster

Hej, JAg undrar om det finns någon forskning på hur dynamiken i en fågelflock fungerar när de vänder håll, för den oinitierade ser det ut som alla fåglar flyger åt ett håll( följer en ledare), för att plötsligt tvärt vända samstämmigt åt ett annat håll( och därmed följa en annan ledar fågel). igen ser det för en oinitierad ut som om det nästan är fråga om ett kollektivt psyke, där flödet verkar vara 1. calling all birds "alla flyger efter kalle". 2. nedräkning till ny ledar fågel, "Sven"( som flyger längst ut till höger just nu)... 3. 3....2....1... SVEN!. Undrar om det finns någon tillförlitlig förklaring på detta( transmissions mekanismen)...

N.N (04.12.2006)

Svar:

Hei!
Vi kjenner ikke til at det er forsket generelt på dette interessante fenomenet. Større fugler som gjess og traner flyger ofte i plogformasjon og plasseringen av individene i plogen vil skifte på turen. Dette er en tilpasning til å fly mest mulig aerodynamisk og således spare energi. En stærflokk på f.eks. flere tusen individer flyger ofte i en tett klump, og flokken vil danne spektakulære mønstre på himmelen alt etter hvordan fuglene i flokken beveger seg. En fugl vil kunne reagere på "forflytningsstimuli" fra et individ, og nye individer på stimuli fra denne igjen og således skape en dominoeffekt gjennom flokken. Andre fugler vil kunne reagere på "forflytningsstimuli" fra ett eller flere andre individer i samme flokken og således ta en litt annen kurs en den andre delen av flokken. Dette skaper de spektakulære mønstrene i f.eks. store flokker av stær. En overordnet flokkadferd vil imidlertid holde flokken mer eller mindre samlet.

Tore Reinsborg (05.12.2006)


#Økologi og atferd

Rypeblanding

Det påstås at fjellrype og skogrype kan pare seg med hverandre og få blandingsunger. Blir utseendet og adferden forskjellig? Eller er det ikke mulig å se at det er en blanding når man treffer på de. Er disse forplantningsdyktige?

T. (03.12.2006)

Svar:

Hei!
Det er funnet krysninger mellom flere arter hønsefugl, f.eks lirype x fjellrype, lirype x orrfugl og orrfugl x storfugl. Avkom av slike krysninger vil som regel ha et utseende som inneholder draktkarakterer av begge krysningsartene og størrelsen vil være intermediær. En krysning mellom fjellrype og lirype kan være vanskelig å oppdage da disse to artene er relativt like i utgangspunktet. Det er påvist at krysning mellom storfugl og orrfugl har formert seg med hell. Såkalte "tilbakekrysninger" er også påvist hos andre arter fugl.

Tore Reinsborg (04.12.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

alder og kjønn

hvordan kan man se alder og kjønn på grønnfinken og gråspurven?

H.C. (03.12.2006)

Svar:

Hei!
Unge grønnfinker vil ha diffuse lengdestreker nedover brystet og kroppssidene, Denne strekingen har ikke voksne grønnfinker. Grønnfink-hannene har klarere og renere farger enn hunnene samt at gulfargen på vingene og stjerten er mer utbredt. Hunnene har dessuten svak streking på ryggen. Gråspurv-hannen skiller seg ut fra gråspurv-hunnen ved å ha en kraftig svart strupeflekk og grå isse i sterk kontrast mot rødbrun farge i et felt bak øyet og nedover ryggen. Hunner og unge gråspurver er like av utseende. Unge gråspurv-hanner får antydning til svart strupeflekk i løpet av august-september. På nettstedene under vil du kunne lese mer om gråspurven og grønnfinken, og bildene på disse nettsidene viser hannfugler av h.h.v. gråspurv og grønnfink:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=217
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=508

Tore Reinsborg (04.12.2006)


#Diverse

Hvilken av disse ørnene er størst ?

a) Havørn
b) Apeørn
c) Fiskeørn

M.H. (01.12.2006)

Svar:

De apespisende ørnene er de største, i alle fall i tyngde, og den som finnes i Sør-Amerika og kalles Harpy, er den ktaftigste av dem alle! Det finnes også en apeørn på Filippinene. Dernest kommer vår havørn, og fiskeørna er minst.

Roar Solheim (02.12.2006)


Solsikkefrø

En Sekk solsikkefrø på 25kg koster kr 129,-jeg har en sekk i to vintrer,og jeg forer ganske mye,for vi bor med skog rundt oss og da har vi mye fugl, ja det er mye billigere enn å kjøpe på hage sentre el butikk etc.SÅ KJØP PÅ FELLESKJØPET de har villfuglblanding også men det kjøper jeg billigere på Europris.

A.B.L. (01.11.2006)

Svar:

Det kan være store prisforskjeller på fuglemat, men vær klar over at det også kan ligge store kvalitetsforskjeller i disse prisulikhetene. Solsikkefrø skal være store og lyse med sorte striper. Små og sorte frø er primært dyrket for oljepressing, og er ofte lite ettertraktet som mat balnt fuglene. Sjekk at frøene ikke inneholder mye rusk og rask - det er et dårlig tegn. Og smak gjerne på førene selv - de skal smake godt!

Roar Solheim (02.12.2006)


Grebe/ dykker

Jeg jobber i Heimevernets innsatskommando Grebe i Elverum. Navnet Grebe er etter en kommandogruppe fra andre verdenskrig. Jeg lurer på slags fugl du/ dere vil definere Grebe til å være. (Jeg har konkludert med at Grebe er en dykker, men det er jo så mange forskjellige...

M.K. (01.12.2006)

Svar:

Dykkere heter "grebe" på engelsk. Toppdykker heter f. eks. Great Crested Grebe.

Roar Solheim (02.12.2006)


Ørn

Vi har en liten diskusjon her på jobben som vi trenger litt hjelp til å finne ut av.
hvilke av disse ørner er størst?

Havørn, Apeørn, Fiskeørn

Håper dere kan hjelpe oss. Vi er vel stort sett enig om at fiskeørn må være den minste.

O. (01.12.2006)

Svar:

Hei!
Apeørna har en lengde på 90-100 cm og et vingespenn på 184-202 cm, havørna har en lengde på 74-92 cm og et vingespenn på 193-244 cm. Fiskeørna er betydelig mindre enn disse to, og har en lengde på 50-66 cm og et vingespenn på 127-174 cm (Kilde: Raptors of the World). Apeørna har gjennomsnittlig større lengde, men gjennomsnittlig mindre vingespenn enn havørna, så det kan hende dere alle har rett/feil. Det er vel også slik at den største apeørna/havørna fremdeles ikke er målt...

Tore Reinsborg (01.12.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

orrfugl og røy

hei!!!!!! eg lurer på hvordan jeg kan se forskjell på orrhøne og røy?

K.Ø.H. (01.12.2006)

Svar:

Hei!
Røya og orrhøna er temmelig like av utseende, men du kan se etter følgende karakterer for å bestemme hvorvidt du har med ei røy eller orrhøne å gjøre:
Røya er betydelig større enn orrhøna, men størrelse kan være vanskelig å vurdere hvis du ser en enslig fugl. Av fjærdraktkarakterer kan du legge merke til at røya vil ha en rustrød uflekket felt nedover halsen og brystet, mens dette området vil være gulbrunt og flekket hos orrhøna. Langs skulderfjærene hos røy vil det være et tydelig bord av hvite flekker, dette mangler orrhøna. Videre vil stjertfjærene hos røya være rødbrun, mens de er mer gråbrune hos orrhøna. Stjerten er videre mer avrundet hos røya. På vingene hos orrhøna, vil du kunne se et smalt hvitaktig vingebånd i flukt.

Tore Reinsborg (01.12.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fuglebok

Har du noen anbefalinger av fuglebøker (ala fugleleksikon med flere arter)?

M. (30.11.2006)

Svar:

Hei!
Det finnes mange typer fuglebøker og vi kan bl.a. anbefale følgende om norske fugler:
"Norsk Fugleatlas" som viser hekkefuglenes utbredelse og bestandsstatus i Norge pr 1994, "Norsk VinterfuglAtlas" som viser fuglenes utbredelse, bestandsstørrelse og økologi vinterstid pr 2003 og som felthåndbok kan vi anbefale "Gyldendals store Fugleguide".

Disse bøkene i tillegg til mange andre gode bøker kan kjøpes via nettstedet under:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!B!&rstadv=J

Tore Reinsborg (30.11.2006)


#Økologi og atferd

høner og befruktning

Hei!

Jeg lurer på om høna legger egg selv om hun ikke har parret med hanen. Når er det egentlig eggene blir befruktet? Kunne de eggene jeg spiser ha blitt små søte kyllinger om ikke de hadde blitt tatt fra henne før hun fikk ruge på dem? En jeg kjenner mener at det er nok at hanen er tilstedet i hønsehuset for at eggene skal bli befruktet. Dårlig med slik informasjon på nettet =)

N.N (24.11.2006)

Svar:

Hei!
En verpehøne legger i gjennomsnitt et egg om dagen. Hun legger egget uansett om det er befruktet eller ikke. Verpehøner holdes som regel ikke sammen med haner, og derfor er egg som du kjøper i butikken ikke befruktet. Siden egget ikke er befruktet, vil det ikke være kylling i egget.

For at egget skal bli befruktet holder det ikke at hanen bare er tilstede i hønsehuset. Hønen og hanen må pare seg for at en befruktning skal skje.
Egget befruktes mens det er inne i høna, før eggeskallet avleires, og befruktningen kan skje mange dager etter at høna og hanen paret seg. Den første fasen av fosterutviklinga starter i egglederen, der det befruktede egget deler seg. Etter 21 dager klekkes en kylling (du kan lese mer om dette og om fjørfe generelt i Fjørfeboka, skrevet av Marlene F. Bagley).

Hilsen
Fagsenteret for Fjørfe
Tone Beate Hansen, fagkonsulent

Tore Reinsborg (30.11.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fasan ??

Hei. Jeg og mine kollegaer så en diger fugl i går (på Rosenholm/Kolbotn)og vi lurer på hva det kan være. Den spankulerte utenfor møteromsvinduet vårt i mørket i ca en time i går. Den var veldig nyskjerrig på oss som satt innenfor og kakket på vinduet tittet inn. Vi synes den liknet mest en påfugl ved første øyeblikk, men det ville vel ikke vært helt realistisk i norsk natur. Så tenkte vi fasan, men stusser på størrelsen på den, for den var like stor som en påfugl eller en kalkun. Vi forundret oss fælt over dette, og mitt spørsmål er: Kan fasaner bli så store ? (eller kan det være en rømt fugl, den var jo ikke akkurat folkesky) Med vennlig hilsen Gwen med kolleger

G. (30.11.2006)

Svar:

Hvis du først assosierer med påfugl eller kalkun, så er det neppe noen fasan som har vært på ferde! Men det hender at storfugl (tiur og røy) kan oppføre seg uredde og komme nær folk. Vanligvis skjer det om våren. Når du ikke har nærmere beskrivelse av fuglen (farge, nebbform etc) lar det seg ikke gjøre å si sikkert hva dette er, annet enn å spekulere. Et digitalbilde ville ha hjulpet.

Roar Solheim (30.11.2006)


#Fugleforing

Naboens Katt...

Jeg har satt opp foringsplass i hagen, for å hjelpe dem litt gjennom vinteren, fordi det er gøy med liv i hagen, og fordi jeg driver med fotografering. Men det siste blir det ikke mye tid til, naboens katt står konstant i hagen og sørger for at fuglene holder seg i tretoppene dessverre. Finnes det ingenting en stakkar kan gjøre? Må vi virkelig bare finne oss i at disse dyrene skal få springe rundt i hagen og ødelegge moro? Det finnes lyd som skal jage mus og tilsvarende, finnes det noe som kan fungere på katten?

B.O.M. (29.11.2006)

Svar:

Hei!
Kombinasjonen katter og fôringsplasser for fugl kan by på litt av hvert, og er nok noe man bare må leve med. Hvis du selv ikke har katt, vil alltids naboens katt gjøre en visitt i ny og ne. Kattene kan holdes noe vekk fra fuglemateren hvis du henger den høyt og/eller på et bygningsverk som kattene ikke klarer å klatre opp i. Du kan også forsøke å strø ut malt Cayenne-pepper der du ikke vil at katten skal ferdes - det skal visstnok holde kattene unna!

Tore Reinsborg (29.11.2006)


#Økologi og atferd

Trenger strutse fakta

Eg trenger litt fakta om strutsen.. kan du hjelpe meg? dette er til ei skole oppgåve om fakta om strutsen.. Så det hadde vore fint om du kunne svart meg om litt fakta..
Ver så snill og svar fort! klem

E. (29.11.2006)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du kunne finne en del fakta om strutsen. Flere svar på spørsmål om struts kan også finnes ved at du skriver "struts" i søkefeltet over.

http://no.wikipedia.org/wiki/Strutsefugler

Tore Reinsborg (29.11.2006)


#Økologi og atferd

Fuglefjell

Hvor mange fuglefjell fins det i verden????? Hvor ligger de og i hvilket land er det flest fuglefjell????

S. (28.11.2006)

Svar:

Hei!
Vi har dessverre ingen oversikt over antall fuglefjell i verden, men det er utvilsomt snakk om tusenvis hvis vi inkluderer de mindre. I Europa innehar land som Norge, Island, Storbritannia og Russland viktige områder med større og mindre fuglefjell. Ellers finnes fuglefjell i alle verdenshav inkl. Arktis og Antarktis.

Tore Reinsborg (29.11.2006)


#Økologi og atferd

alder

Hvor gammel kan en pingvin bli????

C. (27.11.2006)

Svar:

Hei!
Pingvinene tilhører en fugleorden som lever relativt lenge. Keiserpingvinene f.eks blir vanligvis ca 20 år, men noen keiserpingviner har oppnådd en alder på over 40 år.

Tore Reinsborg (29.11.2006)


#Fuglekasser

Stengsel for svaler

Vi må dessverre stenge 2 glugger på loftet da svalene skiter oss fullstendig ned. Vil kyllingnetting, diameter 12 - 14 mm, være tilstrekkelig?
Hva slags svale er det som bygger på loftet?
Vil denne kunne bygge under taksteinen?
Kan man bygge kasser e.l. under takskjegget for svalene?
(Takk for fint blad som jeg deler med barnebarna!)
Mvh Fred T. Nilsen, Asker

F.T.N. (29.11.2006)

Svar:

Hei!
Det er mest trolig låvesvale dere har på loftet, da taksvalen helst bygger reirene oppunder takskjegg på utsida av bygninger. Svaler hekker ikke i trange rom under takstein so f.eks stær og gråspurv. Hvis dere ikke vil ha svalene på loftet, vil kyllingnett med de mål du beskriver være tilstrekkelig.
Det er fullt mulig å lage kunstige reir for taksvaler, låvesvaler samt tårnseiler. I Nord-Amerika har man gjort dette over en periode, med tildels stor suksess. Det de har gjort, er å sette opp en kunstig skål (som ligner på et vanlig årsgammelt låvesvalereir), som svalene kan bygge på litt ekstra for å tilfredstille sine krav. De kunstige reirene er plassert omtrent på samme måte som svalene selv ville ha gjort det (oppunder tak, under brygger osv.). Låvesvalene liker å ha reiret under et eller annet, slik at det ikke regner rett inn i reiret.

På nettstedet under finner du mål og illustrasjoner over flere typer fuglekasser.

http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (29.11.2006)


#Fugleforing

foringsautomater

Finnes det tegninger av en enkel foringsautomat forsmåfugler?

S.T.J. (26.11.2006)

Svar:

Hei!
På nettstedet under vil du finne tegninger på foringsautomater og foringsbrett:
http://www.hibnat.no/fugleskole/fugleforing.htm

På dette nettstedet selges diverse bøker om fugleforing, inkl. bøker om hvordan du kan lage foringsbrett og foringsautomater selv.
http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=detalj&ID=800136

Tore Reinsborg (29.11.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

havørn

hvilken frage har den

K. (07.11.2006)

Svar:

Havørna er en brun fugl. I ungfugldrakt er den ensartet brun på alle fjærene. når den blir voksen blir den brune kroppen og hodet noe lysere, mens stjerten utvikler seg til å bli helt hvit. Se bilde av en ung havørn på http://cyberbirding.no/photo/h_albicilla_01.php, og en voksen på http://cyberbirding.no/nof/galleri/spesial/20060127.php

Frode Falkenberg (29.11.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Varsler

Hei.
Jeg så en Varsler som satt på toppen av et rognebær tre nedenfor huset i Bjerkreim.Den var utrolig kjapp og fly da den tok en tur ned på bakken.Jeg har en fuglebok som jeg slo opp i og der var den avbildet.Leste at den bare var påvist 9 ganger i Norge.
Er dette en sjelden fugl ?
Mvh
Harald

H.L. (29.11.2006)

Svar:

Varsleren er nok ikke så sjelden i Norge som du har lest. Den hekker i deler av landet, og sees egentlig til alle årstider hos oss. Hvis din fuglebok antyder at varsleren bare er sett ni ganger i Norge, er det fare for at den kan inneholde mange feil(!)
Les mer om varsleren her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=231

Frode Falkenberg (29.11.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kjønn på kjøttmeis?

Hei. Vi har sett over alt på nett for å klare å finne forskjellen på en hann og hun kjøttmeis uten noe godt resultat. Kan du fortelle oss forskjellen?

S.O.H. (28.11.2006)

Svar:

Du kan finne svar på spørsmålet ved å lese under kjennetegn på vår omtale av kjøttmeis: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=447

Frode Falkenberg (29.11.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tittibø

Hvilken fugl er det som sier tittibø?

L. (28.11.2006)

Svar:

Kjøttmeisas sang kan beskrives på den måten. De har gjerne to eller tre stavelser i sangstrofene sine: ti-ti-bø, eller ti-bø. Du kan høre en versjon av kjøttmeissang fra denne siden: http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/lyder.php

Frode Falkenberg (29.11.2006)


#Fuglekasser

Behandling av fuglekasser

Jeg har snekret en tyvetalls fuglekasser som jeg skal henge opp snart, men lurer på om jeg bør behandle dem litt. Leste litt på nettet at de kunne beises, men da kun på utsiden. Men hva med inngangshullet? Har erfart at fuglene ofte hakker og jobber litt med inngangen selv for å utvide den. Da er det kansje ikke så smart å beise inngangen heller? Anbefaler dere å behandle kassene på noen måte, eller bare la naturen gå sin gang og bytte dem ut etterhvert som de begynner å rotne bort?

B.O.M. (26.11.2006)

Svar:

Det lønner seg å beise fuglekasser, gjerne i en naturfarge som gir dem litt kamuflasje. Fuglene tar ikke noen skade av dette, heller ikke dersom du beiser rundt innflygingshullet. Men du kan gjerne la hullet være trehvitt - da ser det ut som et nyhakket spettehull, og mange fugler foretrekker nye reirhull. Legg også gjerne takpapp på taket - det beskytter mot regnet og får kassen til å vare lenger. Du kan også gjerne smøre beis i bunnen innvendig i kassen som beskyttelse mot fuktighet. Bor flere 4-5 mm hull i bunnen som drenering mot fuktighet.

Roar Solheim (26.11.2006)


#Fugleforing

Gjerdesmett på fuglebrettet

Hei,

Observerte akkuratt en gjerdesmett på fuglebrettet, og håper nå at jeg skal klare overtale krabaten til å svinge jevnlig innom iløpet av vinteren. Hva slags for kan anbefales til gjerdesmett? Finnes det noen god informasjon om foring på nettet? Nå går det i solsikkefrø, maiseboller og peanøtter, er det annet for jeg burde hatt ute jevnlig?

B.O.M. (26.11.2006)

Svar:

Gjerdesmett er ikke en vanlig brettgjest. Den spiser helst insekter, så fett kan være et alternativ. Jeg tipper at den gjerne plukker opp små smuler av fett hakket løs av meiser fra meiseboller, kokosnøtter, matfett eller lignende. Du kan prøve å smøre Delfia matfett på trestamme/pinne og se om den vil hakke løs noe av dette (fungerer bl. a. bra for trekryper).

Roar Solheim (26.11.2006)


#Økologi og atferd

egg

Finns det pattedyr som legg egg?

J. (23.11.2006)

Svar:

Ja! Nebbdyr og maurpiggsvin i Australia legger egg.

Roar Solheim (23.11.2006)


#Økologi og atferd

Heeii:)

Jeg lurte bare på hva en gulpebolle var, og isåfall hvilke dyr det er fra hvis det er fra et dyr?

N.N (23.11.2006)

Svar:

En gulpebolle er ufordøyelige matrester som fugl gulper opp. Rovfugl og ugler som spiser både fjær, hår, skinn, bein og muskler av sine byttedyr, pakker sammen bein, hår og fjær til en "bolle" i magen. denne blir så gulpet opp. Måker og kråker kan også gulpe opp boller med ufordøyde rester, som eggeskall, krepsdyrskall, hele korn, fjær osv.

Roar Solheim (23.11.2006)


#Fugleforing

Lokke fugler til fuglebrettet med fuglesang?

Ville det fungere å lokke til seg fugler, f.eks Grønnfink til fuglebrette med fuglesang? Det finnes store flokker av dem rundt omkring, men har enda til gode å finne dem på fuglebrettet her i hagen, til tross for rikelig med variasjon i foret, samt gode forhold med trær og tette busker. Kunne det ha hjulpet å spille grønnfinklyder for å trekke dem til seg?

B.O. (22.11.2006)

Svar:

Hei!
Mange arter inkl. grønnfink vil kunne respondere på avspilling av artspesifikke lyder, men samtidig er de ofte snare til å oppdage matkilder så som fôringsplasser. Grønnfinken er veldig glad i solsikkefrø, så hvis du tilbyr den dette ville det være rart om den ikke dukket opp, ihvertfall når snøen legger seg.

Tore Reinsborg (22.11.2006)


#Fuglekasser

Hvor tett bør fuglekasser stå?

Svigers ønsker seg fuglekasser til jul, og det skal hun jaggu få! Antar jeg kommer til å sette opp ihvertfall et tyvetalls kasser rundt hytta deres. Primært kjøttmeis og blåmeis kasser, men tenkte også en 2-3 kasser størrelse stær i håp om vendehals eller annet spennende.

Spørsmålet er, hvor tett bør disse stå? Jeg har lest 10 meter, men er det et absolutt minimum, slik at jeg med fordel kan spre dem enda mer ut?

Ellers er litt av intensjonen at kassene skal hjelpe med å holde hytta litt mer insektsfri, men tar fugler så små ting som fjærmygg?

N.N (22.11.2006)

Svar:

Hei!
Det vil variere fra art til art hvor tett fuglekassene kan henges opp. Stær og gråspurv er eksempler på arter som er veldig selskapelige og kan hekke tett, mens kasser med tanke på meis og svarthvit fluesnapper bør henge minst 20-30 m fra hverandre. Hvis det holder til vendehals i området du tenker å henge opp kassene, bør kassene inneholde et lag med sagflis i bunnen da den ikke bygger reir selv. Vendehalsen er en trekkfugl og vil som regel ankomme etter at meisene har startet sin hekkesesong. Samtidig vil den ofte kunne kaste ut etablerte meisepar fra fuglekasser. En måte å unngå dette på kan være å tette hullet til noen kasser som du har sagflis og stort hull i, for så å fjerne tetningen først når vendehalsen har ankommet. Når det gjelder fjærmygg, så vil nok flere arter kunne forsyne seg av disse også i den mangfoldige insektsfaunaen.

Mål på forskjellige fuglekasser kan finnes på dette nettstedet:

http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (22.11.2006)


#Fuglekasser

Ugler

Hejsa, min mand er vældig glad for ugler, så jeg påtænker at give ham nogle uglekasser i julegave. Hvor er det bedste sted at hænge dem op, og vil de overhovedet bo i kasserne hvis de hænger tæt på vores hus?

M.S.H. (22.11.2006)

Svar:

Hei!
Hvor du bør henge opp uglekasser avhenger av hvilken art de er tiltenkt. De artene det er mest vanlig å få i uglekasser er perleugle og kattugle. Kattuglekasser kan med fordel henges opp i løvskogholt i kulturlandskapet i lavlandet, men heng de høyt og helst i trær uten greiner på nedre del av stammen slik at stige må brukes for å komme opp i dem. Selve kassetreet kan gjerne være et bartre. Videre bør de henges litt vekk fra sterkt trafikkerte stier/veger med tanke på å unngå unødvendige forstyrrelser. Perleuglekasser bør henges opp i barskogsområder. Heng de gjerne opp i flatere terreng, f.eks en myrholme med barskog. I sterk hellende terreng liker måren seg, en art som lett kan forsyne seg av egg/unger fra kassene hvis den kommer over dem. Også perleuglekassene bør henges opp litt vekk fra sterkt trafikkerte stier/veger. På nettstedet under vil du finne mål på forskjellige uglekasser:

http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Tore Reinsborg (22.11.2006)


#Diverse

Tarmsystem

Tarmsystemet hos hunder: 2,0 - 5,7m.
Tarmsystemet hos Sauer: 22,0 - 43,0m.

Hvorfor er det så stor forskjell mellom de?

D. (21.11.2006)

Svar:

Ganske enkelt fordi den ene er kjøtteter, den andre er planteeter. Sjekk videre i leksikon om dette.

Roar Solheim (21.11.2006)


#Diverse

nasjonalfugl

hva er nasjonalfuglen til norge

T.S. (21.11.2006)

Svar:

Hei!
Norges nasjonalfugl er fossekallen.

Tore Reinsborg (21.11.2006)


#Økologi og atferd

Alle fugler

Hva er den farlikste av alle som kan fly?

E. (15.11.2006)

Svar:

Det kommer an på om du spør "farligst for HVEM"? For
småfuglene er trolig spurve- og hønsehauk noe av det farligste som finnes, for rypene er det kanskje en jaktfalk. For oss mennesker er ingen fugler i utgangspunktet farlige, men noen kan være ganske hissige når de skal forsvare reir og unger. Her i Norge bør du nok passe deg ekstra godt hvis du nærmer deg ungene til kattugle, haukugle eller slagugle. Foreldrene til disse fuglene kan fly rett mot deg og forsøke å klore deg i ansiktet med klørne for å redde ungene sine unna det de opplever som et farlig rovdyr!

Roar Solheim (20.11.2006)


#Fugleforing

mater.

nesten annen hvær uke ser jeg katter såmm jager på fuglene og jeg blir sur for det.
men hvordan skall jeg holde kattene vekk fra fuglemateren ?

B. (20.11.2006)

Svar:

Hei!
Kombinasjonen katter og fôringsplasser for fugl kan by på litt av hvert, og er nok noe man bare må leve med. Hvis du selv ikke har katt, vil alltids naboens katt gjøre en visitt i ny og ned. Kattene kan holdes noe vekk fra fuglemateren hvis du henger den høyt og/eller på et bygningsverk som kattene ikke klarer å klatre opp i. Du kan også forsøke å strø ut malt Cayenne-pepper der du ikke vil at katten skal ferdes - det skal visstnok holde kattene unna!

Tore Reinsborg (20.11.2006)


#Økologi og atferd

hvorfor flyr fuglene på vinduet?

hvorfor flyr de inn i vinduet er det derfor de vill inn og utforske det innen dørs?

B.V. (19.11.2006)

Svar:

Hei!
Det at fuglene flyr på vinduet kommer av at de enten tror det er fri passasje pga av vindu også på motsatt side av rommet - gjennomlys. I andre tilfeller kan det være at vinduet fungerer som et speil og narrer fuglen til å tro at det er fri passasje. Effektive mottiltak kan være regelmessig bruk av gardiner og/eller persienner på de mest utsatte vinduene. Et annet tiltak vil være å klistre på en rovfugl-silhuett på de mest utsatte vinduene. Via nettstedet under kan rovfuglsilhuetter kjøpes:

http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=liste&SOKG=ALLE&sokopd=JA

Tore Reinsborg (20.11.2006)


#Økologi og atferd

Hvor gammel blir Kjøttmeis, Blåmeis og Dumpapp!

Jeg driver med foring av fugler, og lurer på hvor gamle de blir?

N.P.D. (20.11.2006)

Svar:

Hei!
De fleste avkom av de artene du nevner her vil dø innen de er ett år gammel. I Storbritannia var årlig dødelighet hos voksne blåmeis på 70%, noe lavere hos kjøttmeis og dompap. Eldste kjente alder (baser på ringmerkings-gjenfunn) på blåmeis er 12 år og 4 måneder.Eldste kjente alder (baser på ringmerkings-gjenfunn) på kjøttmeis er 15 år.Eldste kjente alder (baser på ringmerkings-gjenfunn) på dompap er 17 år og 6 måneder.

Tore Reinsborg (20.11.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nøtteskrike

Har mye nøtteskrike i kamerasøkeren. Det jeg lurer på er om en kan se forskjell på hann-og hunnfugl av nøtteskrike.

O. (19.11.2006)

Svar:

Hei!
Hannen og hunnen hos nøtteskrike er like av utseende, men hannen er en tanke større. Størrelsesforskjellen er liten, og det vil ikke være mulig å bestemme kjønn hvis man ser en enslig fugl.

Tore Reinsborg (20.11.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

"Ivory-billed woodpecker"

Hei! Har "Ivory-billed woodpecker" (campephilus principalis) noe norsk navn? Takknemlig for svar.

R.N.R. (19.11.2006)

Svar:

Hei!
Ivory-billed Woodpecker heter Elfenbeinsspett på norsk. Denne arten har vært antatt utdødd siden 1944, men i 2004 ble arten gjenoppdaget i en sumpskog i Arkansas i USA. Arten finnes bare på det amerikanske kontinentet.

Tore Reinsborg (20.11.2006)


#Fugleforing

Småfugl mot vinduet

Hei. Jeg mater fuglene utenfor stuevinduet gjennom vinteren. Men noen ganger hender det at fuglene flyr i det store stuevinduet mitt. Enda har ingen av dem blitt liggende, men har fløyet videre. Har lest om bildene av rovfugl som kan henges opp, men er redd det kommer til å skremme fuglene bort fra fôrplassen. Jeg vil ikke at det skal skje...

C. (17.11.2006)

Svar:

Hei!
Det at fuglene flyr på vinduet kommer av at de enten tror det er fri passasje pga av vindu også på motsatt side av rommet - gjennomlys. I andre tilfeller kan det være at vinduet fungerer som et speil og narrer fuglen til å tro at det er fri passasje. Effektive mottiltak kan være regelmessig bruk av gardiner og/eller persienner på de mest utsatte vinduene. Et annet tiltak vil være å klistre på en rovfugl-silhuett på de mest utsatte vinduene. Antagelig vil fuglene venne seg raskt til denne "bløffen" og fortsette å oppsøke fôringsplassen. Via nettstedet under kan rovfuglsilhuetter kjøpes:

http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=liste&SOKG=ALLE&sokopd=JA

Tore Reinsborg (17.11.2006)


#Fugleforing

TALG og SPEKK

Hvor KJØPER MAN TALG OG SPEKK????

S. (17.11.2006)

Svar:

Hei!
Vanlige butikker har ofte spekk i sine frysedisker, og kan kjøpes der. Talg er sjeldnere å se i vanlige butikker, men kan finnes da det kan brukes i forbindelse med matlaging. Hvis du oppsøker et lokalt slakteri, kjenner noen som driver med storviltjakt eller parterer dyr selv, så kan du høre med slike.

Tore Reinsborg (17.11.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er en fugl?

jeg har alltid lurt på hva en fugl er!
er det en liten terning akktig greie? eller er det et dyr??
Håper på svar så fort som mulig!
Hilsen meg.

A.D. (16.11.2006)

Svar:

Hei!
Alle organismer i dyreriket som er fjærkledt tilhører klassen fugler. Pattedyrene (f.eks elg) tilhører en annen klasse.

Tore Reinsborg (17.11.2006)


#Fugleforing

Regn?

Hei, føler at det er mye mindre aktivitet blant fuglene når det reiner.. stemmer dette? Det er nesten helt dødt ved foringa. Pøver de holde seg tørre? forklaring?

mvh slugggy

S. (16.11.2006)

Svar:

Hei!
Det er fortsatt høst, og mange fugler vil ennå kunne finne mye mat som finnes naturlig i form av bær og frø. Når det i tillegg er regn, vil det være mildt; noe som ytterligere gjør det lettere for fuglene å finne føde i skog og mark. Videre vil næringsbehovet ikke være så stort i milde perioder som i kalde perioder. I tillegg er det nok noen fugler som holder seg mer i ro når det er dårlig vær.

Tore Reinsborg (17.11.2006)


#Økologi og atferd

kakaduer

Har en kakadue gått av og sitte i et lite bur hele tida?? d


Det er en rosa fugl som sier kralalola i skogen vår, hva hetter denne fuglen? pappa vet ikke hva den heter han heller, så pliiis hjelp meg!!^^

L.L. (16.11.2006)

Svar:

Hei!
Det er i ordets videste forstand ingen fugler som kan sies å ha godt av å sitte i bur. Fugler er ikke skapt for et slikt liv, og bare noe vi mennesker har funnet på som egenunderholdning.
Når det gjelder den rosa fuglen som sier "kralalola" må vi nok ha mer beskrivelse av for å kunne si noe mer. Gi oss gjerne flere kjennetegn i form av farge, størrelse, om den var i flokk eller opptrådte på egenhånd og hva det ser ut til at den spiser.

Tore Reinsborg (17.11.2006)

««første 49 078 - 49 127 av 50 009 siste»»