Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 40 594 til 40 643 av totalt 50 018 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl kan det være

Jeg har en fugl på fuglebrettet ute i hagen nå som har vært her ganske ofte. Den er like stor, eller litt større enn en Dompap- Den har helt lyst nebb, med svart flekk på halsen under nebbet. Den er grå og svart med nesten litt nyanser av mørk brun. Helt ytterst på stjerten er den hvit. Stjerten igjen, er ca like lang som en Dompap. Nebbet er mye større enn Dompapens. ( Jeg sammenlinger med Dompap siden de sitter ved siden av hverandre der ute). Jeg har lett i fugleboken min men finner ingen som passer. Kan dere hjelpe?

E.K. (17.02.2012)

Svar:

Jeg mistenker at du har hatt besøk av en kjernebiter - sjekk denne.

Roar Solheim (26.02.2012)


#Fuglekasser

Rugekasse til trekryper

Hei
Jeg har lyst til å lage fulgekasse til trekryper. Ser i fuglevennen 1-2006 at det står litt om det. Men lurer litt på målene til kassa (finner ikke det her)
Det står at trekubben skal være ca 40 cm. Betyr det høyde, eller i diameter? Hvis det er høyde, hva bør innvendig diameter være?
Det står også at man kan sette to kasser med 50 - 100 meters for å få hekking nr 2 i den andre kassa. Men hvor lagt i fra må man sette kasse nr 3 for å få par nr 2 til å hekke der samtidig?

A. (26.02.2012)

Svar:

Det er referert til høye i artikkelen. Trediameter kan være fra 30 cm og oppover. Det er ikke mulig å angi avstand for ditt siste spørsmål, for det er ikke mange som har såpass mye erfaring fra trekryperhekkinger at slike tilfeller er undersøkt. Jeg ville ha satt neste kasse minst 200 m unna, tror det kanskje kan holde.

Roar Solheim (26.02.2012)


#Fuglekasser

Rugekasser til tårnseiler

Hei
Jeg vil også lage rugekasse til tårnseiler. Finner tegninger og noen mål, men finner ikke noe sted om hvor dyp kassa skal være. Høyde 15 cm og bredde 25-30 cm, men hvor dyp?

A. (26.02.2012)

Svar:

Bruk dybde 12-15 cm - det er passe størrelse.

Roar Solheim (26.02.2012)


#Diverse

Observert en stor fugl med interesse for katt i nabolaget

Hei Kjørte inn Damfaret på Godlia Oslo Øst natten den 16/2.12 og observerte en stor brun fugl med bredt vingespenn fly rett over en katt midt i gaten. Det så ut som en jakt som jeg avbrøt, både katt og fugl forsvant ettersom jeg skremte de med lys fra bilen.
Lurer på hva slags fugl dette kan være?

E.S. (18.02.2012)

Svar:

Ikke godt å si, men dersom dette var nattestid mens det var helt mørkt, så kan det ha vært en hubro. Den kan ta byttedyr opp mot harestørrelse, og kan nok interessere seg for en katt...

Roar Solheim (26.02.2012)


#Fugleforing

Alternativ foring av stokkender og laksender

Vi er så heldige å få kjøpt en eiendom som grenser ned til en laks og ørretførende elv i Åsenfjord i Nord-Trøndelag. Eiendommen ligger i utløpet til fjorden og reguleres av flo og fjøre og er derfor isfri hele vinteren. Den huser en del vadefugler mest av stokkender og lakseender. Vi har begynt å fore dem med brød og gjærbakst fra vår husholdning. Vi lurer på om det er noe annet som vi kan bruke i alternativ foring av disse fuglene som f.eks. frukt, grønnsaker, bær ol. Er det noe vi ikke må gi dem og er fuglene flinke til selv å sortere ut ting som kan være skadelig for dem?

R.S. (19.02.2012)

Svar:

Laksender har jeg ingen informasjon om hva man kan fore med. Stokkender kan man gi både hønsefor og oppkappet salat (grønt). Ved andefuglsenteret Slimbridge i England har man holdt alle slags andefugler i fangenskap i mange tiår, så der har de helt sikkert kunnskap om hvordan man kan fore også fiskender som laksand. Prøv nettsøk.

Roar Solheim (26.02.2012)


#Fugleforing

fugleforing

Jeg har hørt at man ikke skal gi fuglene havregryn da de svulmer i magen og gir forstoppelse, men hvis jeg vender havregryn i smeltet margarin uten salt og mælk går det da an at gi det til fuglene. Jeg har gjort det og de er vældig glade for det men jeg hved jo ikke om det stadig skader for så vil jeg finde på noget andet.

hilsen jane Børtnes 19-2 2012

N.N (19.02.2012)

Svar:

Vi mangler helt dokumentasjon på at fugler får problemer med svelling i magen, så vanlige, lettkokte havregryn kan du helt fint gi til småfuglene.

Roar Solheim (26.02.2012)


#Fugleforing

Foringsplassen

Hvorfor er det stort sett samme gruppe fugler fra ett område som kommer og spiser hos meg. Hvorfor kommer det ikke fler og fler når det blir lagt ut mat?

T.V.H. (20.02.2012)

Svar:

Ikke godt å si. Når du sier at de kommer fra ett område, går jeg ut i fra at du ser at de flyr fra et skogholt eller lignende(?). Frøspisende finkefugler kan nemlig komme fra mange områder, siden de streifer omkring i småflokker om vinteren. Mengden fugler på en forplass har gjerne sammenheng med skog- og buskstrukturen omkring, mer enn hva slags mat som tilbys.

Roar Solheim (26.02.2012)


#Økologi og atferd

kongeørn

Kva er vekta til kongeørna?
Kva er vingespennet til kongeørna?
kva er byttet?
Korleis er reiret?
Kva slags vengeform?
Korleis blir byttet til ørna fanga?

M.A.M.O.P.:. (20.02.2012)

Svar:

Vekt og vingespenn:
Hos kongeørn som hos andre rovfugler så er hunnen størst, den har et vingespenn på 208 til 224 cm, mens hannen varierer mellom 185-210 cm. Vekten varierer med årstidene og hvor mye mat som finnes, hunner er veid fra 3,3 til 6,7 kg, mens hannens vekt er fra 2,7 til 5 kg.
Byttedyr:
Rype og hare er to av de viktigste byttedyrene. Men alle mellomstore pattedyr og større fugler står på menyen, slik som orrfugl, storfugl, kråker, dessuten tar den en god del rev. På vinteren lever kongeørna mye av åtsler av f.eks. død elg.
Reir:
Bygger store kvistreir på berghyller og i store trær.
Legger som regel 2 egg.
Vingeform:
Hos kongeørn så smalner vingen inn litt mot kroppen,vingen holdes ofte litt løftet, som en litt flat V-form, de lange håndsvingfjærene ytterst på vingen spriker. Vingene er lange og ganske jevnt bred. Voksne fugler har mørk vingeunderside, mens unge fugler har store hvite felt under vingene. Flyr ofte i glideflukt eller langsomme vingeslag.
Jaktteknikk:
Kan fly i stor høyde for å finkjemme området for byttedyr, bruker også ganske lav flukt langs med fjellsider og i skoglandskapet for overraskelsesjakt, eller den kan sitte å speide fra et tre eller berghylle.
Kongeørna slår ned på bytte i stor fart og slår inn sine lange klør (litt over 5 cm) i bytte for å drepe det. En kongørn klarer å løfte 2-3 kg, men ved ekstra gunstig vindforhold og skrått terreng kan den klare litt mer.
Annet:
Se bilder og les mer om kongeørn her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3801&vis=

Morten Ree (26.02.2012)


#Fugleforing

Svart trost føde?

Hei jeg har en søt liten svart trost på fugle bretet og den ser lit sulten ut va ambefaler du\dere at jeg gi svart troster og spise Kan jeg gji den Eple druer solsike frø nøtter av noe slag? heler anet frukt og mat???
mvh Jill.

hoper dere kan jelpe. hoper på svar fortest så mulig.

J.T. (20.02.2012)

Svar:

Brødsmuler og det meste av frukt (halvråtne epler og pærer, frukt og bær) er ypperlig svarttrostmat.

Roar Solheim (26.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråsisik uten rød hodeflekk

Har fått artsbestemt en fugl til å være gråsisik, men den mangler helt noe rødt på hodet. Spørsmålet mitt blir da, når får gråsisiken den røde flekken på hodet? Den ble sett 12.07.2011.

N.N (21.02.2012)

Svar:

Kan du sende bilde? Jeg mener alle gråsisiker (også ungfugler) skal ha noe rødt over nebbet. Unge tornirisk og bergirisk har ikke dette.

Roar Solheim (26.02.2012)


#Fugleforing

Hvor er det blitt av småfuglene??

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har i mange år stelt meget godt med våre småfugler i hagen. Vi har hele tiden vært heldig og hatt mengder med kjøttmeis, gulspurv, grønnfink, dompap på foringsplassen. Men i år har det sjedd noe!! Det er knapt en fugl å se, til tross for mye og variert fuglemat til en hver tid!! Det kan gå dager mellom hver observasjon! Vi har til og med laget hjemmelaget meiseboller etter oppskriften som ligger ute på "fuglevennen.no", men maten er knapt smakt på! Det må kanskje opplyses at vi har seks skjærer (tre par) som holder til i nærheten og ofte frekventerer foringsplassen, og vi har faktisk observert ved enkelte tilfeller at skjærene har drept og spist småfugler. Men disse skjærene har vært der i mange år, så det må være en annen forklaring på at det plutselige fraværet av småfugler som skjer i år. Kan noen med innsikt gi oss en forklaring?
Vennlig hilsen Ulf R. Hanssen

U.R.H. (21.02.2012)

Svar:

Dette har mange spurt om i vinter, meg selv innebefattet, og dette har vært besvart flere ganger - se tidligere spørsmål med svar under "fugleforing".

Roar Solheim (26.02.2012)


#Trekkfugler

trekkfuglene tenker på di=) i disse dager

halla du at tneker nå på trekkfuglene særlig gjøk og svart og hvit fluesnapper linerla savlene når begynnte di fulene på reisen hjem til norge? siden di er i tropiske afrika og så har jeg vært i afrika selv så tenkte jeg da på di=) dro ditt med skolen i november syes det er så rar og tneke på at jeg har vært di er =) og det er 12 timer med fly og di tar det på noen dager uker=) hva gjør di på reisen sin? alle sammen? kan du fortelle litt om hva di gjør? når di er sånd ca framme fra juli til oktober nov osv? når di starter hjem veigen=) tenker på di i disse dager hilsen sondre

S.L. (21.02.2012)

Svar:

Du spør om noe som krever en lengre utredning. Det kan vi dessverre ikke gi. Men de fleste fuglene bruker fra noen uker til kanskje opptil 2 måneder på trekket. De flyr et stykke, spiser, raster og sover. Fugler som kan legge på seg mye fett, som vadefugler, kan fly mange tusen km i ett strekk før de igjen må raste. Store fugler som traner, pelikaner og rovfugler bruker oppvinder og glideflukt på trekket, og det tar også litt tid.

Roar Solheim (26.02.2012)


#Økologi og atferd

STREIFFUGL

LURER PÅ OM DE SPREDTE OBSERVASJONER AV STILLITS OG TOPPMEIS SKYLDES STREIFUGLER ELLER KAN DER VÆRE SMÅ LOKALE POPULASJONER.SYNES Å HUSKE AT TOPPMEIS F.EKS BLE OBSERV PÅ SAMME STED SYD PÅ SOTRA VED FORRIGE HAGEF.TELL
HAR MATET I EN ÅRREKKE LITT LENGER NORD PÅ SOTRA MEN HAR DESVERRE IKKE ENNÅ FÅTT SETT HVERKEN TOPPMEIS EL STILLITS

MVH
MORTEN

M.H. (21.02.2012)

Svar:

Stillits streifer omkring i små flokker om vinteren, så de kan dukke opp på forplasser både her og der. Toppmeisen er mye mer stasjonær, sterkt bundet btil barskog med furu, helst i overveiende furuskog. Hvis toppmeis dukker opp langt fra slike steder, er det svært uvanlig. En observasjon av en sidensvansflokk ble tidligere i vinter først meldt inn som toppmeis.

Roar Solheim (26.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Brunnakke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Laaang avstand, men er det noen annen andefugl enn brunnakke som kan ha et slikt lyst felt i pannen og grårosa bryst. Bildet er tatt i dag.

N.N (25.02.2012)

Svar:

Det lyse feltet over øyet tilsier at dette IKKE er en brunnakke. Bildet er både overeksponert og diffust, men for meg virker det mer sannsynlig at dette er en ærfugl hunn.

Roar Solheim (26.02.2012)


#Økologi og atferd

Sothøner

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Kan du fortelle meg hvorfor Sothøna har så store føtter? Har de noen misjon?

Hilsen Anita

N.N (25.02.2012)

Svar:

Sothønene har et levevis som er en mellomting mellom en vadefugl og en svømmefugl. De går mye på land i takrørskog, men svømmer også på vannet. De har utviklet føtter som også er en mellomting - frilagte tær med hudlapper (svømmelapper) på sidene. Kanskje for å få større areal med slik svømmehud, har tærne blitt ekstra lange.

Roar Solheim (26.02.2012)


#Fugleforing

Endelig tilbake!

Ser at flere savner besøk på foringsplassen. Har tenkt på om insektene i skogen våkner til liv og at det er derfor de blir borte. Etter mange dager/uker hvor det har vært helt dødt på brettet er plutselig flere kommet tilbake i dag. 3-4 typer meis, mange dompaper og svarttrost. Disse har vel forskjellig fòr i "naturen", så det virker rart at alle er tilbake samtidig. Dumt spørsmål kanskje; Finnes det ikke så lette radiosendere e.l. som man kunne bruke på småfugl for å kunne følge disse?
Legger merke til at problemet ikke er lokalt, men strekker seg over flere steder i landet.

T.G. (26.02.2012)

Svar:

Jo, det finnes så små sendere i dag, og forslaget ditt er bra. Dersom noen forskn ingsmiljøer klarer å skaffe midler til et slikt studie, så skulle det være et svært interessant prosjekt å følge forplassgjestene litt nærmere.

Roar Solheim (26.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjæreplytt?

Bilde vedlagt spørsmålet

Nord-Norge i dag.

N.N (25.02.2012)

Svar:

Kanskje, men de hadde veldig mye hvitt i vingene.

Roar Solheim (25.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Laksand eller siland?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dårlig bilde, men er det mulig å se om det er to laksender eller to silender som flyr sammen med svartender.

N.N (25.02.2012)

Svar:

Tror dette er to siland hanner i bakgrunnen, på grunn av de rødbrune brystene.

Roar Solheim (25.02.2012)


#Økologi og atferd

kråkeflokker?

Kråker som flyr i flokk?

På morgen møter jeg for tiden flokker med kråker, det kan virke som om de har samme arbeidsrutiner som meg.
Når jeg tar venter på toget i sju tiden flyr det flokker med kråker over perrongen som om de også skal rekke noe. Når jeg går av av toget på vei hjem halv fem ser jeg en ny flokk fly hjem igjen. Det er spesielt nå som det begynner å bli lysere ute jeg har sett dem, det er mulig de har vært der hele tiden bare jeg ikke har lagt merke til dem.

Jeg tenkte at dette kan være et interessant spørsmål som jeg ønsker å skrive en artikkel om. Vet dere om noen som kan hjelpe meg med svar på dette?

Hilsen
Margrethe M Bratt
93464953

N.N (21.02.2012)

Svar:

Slik flokkdannelse hos kråker morgen og kveld om vinteren er velkjent. Fuglene samler seg for å sitte på en felles natteplass. Det gir dem bedre beskyttelse mot jegere som hønsehauk og hubro. Om morgenen sprer de seg ut i landskapet på matjakt. Kjenner dessverre ingen som kan gi deg mer inngående informasjon om dette.

Roar Solheim (25.02.2012)


#Økologi og atferd

Grønnfink

Hvor er grønnfinkene når de skal telles i februar? Jeg har flere grønnfinker på brettet tidligere på vinteren og nå er de her igjen. Dette skjedde i fjor også. Tar de en rask liten sydenferie?

K.R.J. (25.02.2012)

Svar:

Tja, den som visste det. Grønnfink holder seg ikke fast på en bestemt forplass, selv om det er rikelig med mat der. Ringmerking har vist at de kan streife ganske mye omkring om vinteren.

Roar Solheim (25.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lure på kva fugl dette er. .

Hei. Eg fekk auga på ein fugl på Svartetjørn i Hålandsdalen i Fusa kommune, og fanga den med mitt videokamera i august 2011. Har kikka på nett og i fugleboka mi, men veit finn ikkje ut kva fugl det er. Det nermaste eg kjem er vel Islom eller Lomvi. Kan eg få ein avkreftelse eller bekreftelse på det? Evt om dåke veit kva fugl det er? Og om den fugle"ulinga" som ein høyrer på videoen er frå samme fugl eller kva fugl det er?

N.M. (25.02.2012)

Svar:

Her finnes ikke noe bilde, så umulig å vurdere.

Roar Solheim (25.02.2012)


#Diverse

Vilken utstoppet ørn ???

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Dene ørna er fra finn.no det står at det er kongeørn men jeg vil tro mest på di som kan dete mest nemelig dere, kan dere jelpe er dete kongeørn heler havørn??? jeg sjynes dete ser ut som en ungfugl av havørn va tror du\dere.???

mvh Jill. hoper på svar

J.T. (25.02.2012)

Svar:

Ung havørn (hele tarsen (dvs foten over tærne) er fjærløs, til forskjell fra hos kongeørn).

Roar Solheim (25.02.2012)


#Fugleforing

Hva skjer?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei Roar!
Du som er allviter på og om fugler:) Jeg har foret på småfugler et par sesonger her oppe på Aurskog. De var her hele tiden. Men, så ble de alle nesten borte samtidig. Bare en slenger i ny og ne. Leste på siden din at du også har opplevd dette. Hva er det som kan være årsaken tror du?

J.A.O. (25.02.2012)

Svar:

Beklager - jeg har samme problem selv. Oppfylt forplass ved juletider, og fremdeles nesten ubesøkt, til tross for snø og kulde 4 uker fra ca 20.1. Forstår rett og slett ikke et kvekk (!) Flere har rapportert og spurt om det samme rundt om i landet, og jeg har ingen gode teori om hvorfor det har vært få eller ingen brettgjester mange steder.

Roar Solheim (25.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette gulspurv?
Bildet er tatt på nedre Byåsen ved Trondheim 14.07.2011.

H.H. (24.02.2012)

Svar:

Ja, dette er to gulspurver, en hann til venstre.

Roar Solheim (24.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette grønnsisik?
Bildet er tatt på nedre Byåsen ved Trondheim 27.07.2011.

H.H. (24.02.2012)

Svar:

løvsangeren igjen.

Roar Solheim (24.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette heller gransanger kanskje?
Bildet er tatt på nedre Byåsen ved Trondheim 27.07.2011.

H.H. (24.02.2012)

Svar:

Mer sannsynlig en løvsanger pga de sterkt gule føttene.

Roar Solheim (24.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en trostunge?
Bildet er tatt i Drivdalen ved Dovre 21.07.2009.

H.H. (24.02.2012)

Svar:

Nei, dette er en steinskvettunge.

Roar Solheim (24.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Har denne fuglen noe norsk navn?
Bildet er tatt i Alpene i Sveits 03.07.2011.

H.H. (24.02.2012)

Svar:

Ser ut til å være en alpekaie - gult nebb.

Roar Solheim (24.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en vandrefalk? Litt dårlig bilde...observert i Fredrikstad i dag.

O.M.O. (24.02.2012)

Svar:

Ja, dette er en vandrefalk.

Roar Solheim (24.02.2012)


#Fuglekasser

Fuglekasse med overvåkningskamera.

Hvor kan det være greit å henge denne kassen opp? Vi har lyst å ha den på utsiden av terassen, der blir fuglene matet om vinteren, er det lurt? Tror det vil komme meis eller spurv i kassen, om der i det hele tatt kommer noen. Vi har hatt to kasser hengende i flere år andre steder i hagen, men kun et år var der blåmeis i den ene.Hva kan dette skyldes?
Takk for svar!

M.E. (24.02.2012)

Svar:

En slik kasse kan du nesten hyenge opp hvor som helst. Utenfor terrassen burde gå helt fint - da er det heller ikke så langt eller vanskeligt å få lagt kabelen fra kameraet og inn i huset. Hvorfor noen kasser brukes og andre ikke, er det ikke mulig å gi svar på.

Roar Solheim (24.02.2012)


#Diverse

Kråke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Syntes dette var litt rart. Er dette en vanlig "skavank" hos kråker? "Rovfuglnebb?

J.B. (23.02.2012)

Svar:

Nei, ikke vanlig hos kråker, men slike forlengete nebb ser en av og til hos forskjellige spurvefugler (kråke er en spurvefugl).

Roar Solheim (24.02.2012)


#Økologi og atferd

Slåsskamp?

Heisann! Hvorfor gjør kjøttmeisene dette? Hvilke andre arter gjør dette?

Etter å ha observert dem en stund, lurer jeg heller på om det kan ha vært en form for leik? Selv om de prøvde å styrte hverandre i luften og slikt...

http://www.youtube.com/watch?v=qkzIZnCnRLo&lc=m9eLAvF4zwBDtvsu7uGCdRfF_qWGr1mHR1WD_945yrw&context=G2813c65FAAAAAAAABAA&feature=g-all-c

M.K.D. (15.02.2012)

Svar:

Det var litt av en video ja. Begge kjeøttmeisene ser ut til å være hanner, så det er nok en kamp om dominans vil jeg tro. Hormonene begynner etterhvert å koke litt hos meisene, og slike kamper kan nok i verste fall ende med død eller skade for en av partene.

Frode Falkenberg (24.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor fugl i krokskogen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Den kunne minne litt om en tiur?

K. (23.02.2012)

Svar:

Ja, jeg er helt enig. Ser veldig ut som en tiur.

Det ER en tiur.

Frode Falkenberg og Roar Solheim (24.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Små og søte men va er di???

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei i fjor sommer så jeg tre nøster som sat tet itet for å holde varmen men da lurer jeg på va slaks fugle unger di er har vert fint å vite de va kan dete være svart vit sluesnapper? heler er de noe anet va tror du\dere det er???

mvh Jill

J.T. (21.02.2012)

Svar:

Litt vondt å se hva dette er fordi bildet er så overeksponert, men det kan være enten svarthvitfluesnapper eller gråfluesnapper.

Roar Solheim (23.02.2012)


#Diverse

Er dene skadet???

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei her i sommer var det en måke som jeg traf stadig støt på den hade noe merkelig med beinet\foten sin den sto med foten opp i sdeden for a ha bege nede og når den fløy hang den ene foten bare ned og dinglet mens den andre foten var normalt på plas va har sjed har den vert i kamp at en anen fugl\måke har bit den, heler har han had en ulyke med landingen, heler er den føt med dete, heler er den bruket, heler for stuet, heler har foten ret og slet bare sovnet ????? va er grunen til dete de så ut til at den hade lit vont det kune hene at noen har prøvd og skyte måka og bomet vem vet hoper dere kan svare på dete. mvh Jill hoper på svar.

J.T. (21.02.2012)

Svar:

Umulig å si ut i fra bildet om foten er skadd, eller om måka bare står på ett bein og hviler det andre - det kan de også gjøre nemlig.

Roar Solheim (23.02.2012)


#Fuglekasser

fuglekasser

Hei, jeg lurte på om det finnes ei liste eller info om anbefalt størrelse på kasse og hull for de forskjellige fuglearter.

S.Ø. (23.02.2012)

Svar:

Ikke løst, men slike oversikter finnes i flere fuglekassebøker.

Roar Solheim (23.02.2012)


#Økologi og atferd

Måke spørsmål ???

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. eg lurer på den røde fleken som Grå måkene og svartbakene har på nebet va er den til er det den som ungene haker på når di skal ha mat heler? og en anen ting er det mulig og se forsjelen på hun og han måke? og vor gamel tror du måka på bilde der er jeg fotograferte den her i sommer :-) måker er kule:-D

mvh Jill. :)

J.T.A. (21.02.2012)

Svar:

Denne er i alle fall voksen, og minst 2 år gammel. Nebbflekken hakker ungene mot når de tigger mat fra de voksne, så derfor har den nok en funksjon. Så kan en undre på hvorfor bare de store måkene har slik nebbflekk, og ikke de mindre slik som fiskemåka på bildet ditt.

Roar Solheim (23.02.2012)


#Fuglekasser

Blåmeisfuglekasse

Hei. Har en fuglekasse der et blåmeispar hekket i fjor. Kassen var ny og ble tatt ned i sommer etter at ungene hadde fløyet ut. Reiret og kassen så helt ren ut og reiret var helt perfekt, så jeg hadde ikke hjerte til å fjerne det. I vinter har blåmeisparet overnattet i kassen og antagelig kost seg der. Er det best å fjerne reiret før de starter hekking igjen eller kan det få være der? Lager blåmeisen nytt reir oppå det gamle?

E.M. (22.02.2012)

Svar:

Småfuglene bygger ofte oppå gamle reir. Slike reir kan inneholde lopper eller andre parasitter fra i fjor. Derfor anbefaler vi å rense fuglekassene om vinteren, før hekkestart (innen utgangen av mars - bruk gummihansker).

Roar Solheim (23.02.2012)


#Trekkfugler

Stær

Stæren observert i Asker idag. 23.februar. Er ikke dette tidlig? I 2011 kom den 13.mars og i 2010 22. mars. Den spiser matfett blandet med lettkokte havregryn

A.L. (23.02.2012)

Svar:

Jo, kanskje, men dette varierer en del lokalt fra år til år. Vi har hatt kort og mild vinter, og flere rapporter om overvintrende stær langs kysten i vinter, så da har de mulighet til å ankomme brettet ditt tidligere.

Roar Solheim (23.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Observerte denne i Makkevika, Møre og Romsdal. Vanskelig å bestemme vadefugler men...håper at bildet er bra nok.

J.B.L. (23.02.2012)

Svar:

Dette er en steinvender - flott bilde.

Roar Solheim (23.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Traff på denne storskarven på Herdla utenfor Bergen. Den har hvite fjær på halsen. Er dette en underart eller er det en vanlig draktvariasjon?

O.M.O. (22.02.2012)

Svar:

De hvite fjærene viser at fuglen har utviklet sin praktdrakt (hekkedrakt).

Frode Falkenberg (23.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva heter denne?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, takk for svar. Hadde også et spørsmål om en hvit and. Legger ved bildet en gang til og håper å få svar på hva den heter.

I.G. (22.02.2012)

Svar:

Dette er tamvarianter av stokkand.

Roar Solheim (22.02.2012)


#Diverse

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen var vel skadd etter vinduskrasj og ble sett hjemme i egen hage 12.08.2011. Er det en ung sisik?

H.H. (20.02.2012)

Svar:

Ung grønnsisik, se svar lenger opp.

Roar Solheim (22.02.2012)


#Økologi og atferd

Går noen fugler i dvale?

Hei,

finnes det fugler som går i dvale?

B.K. (21.02.2012)

Svar:

Ikke på samme måte som flaggermus, men noen kan senke kroppstemperaturen og stoffskiftet gjennom natta, eller gjennom noen dager med dårlig vær. Kolibrier og seilere kan gjøre dette.

Roar Solheim (22.02.2012)


#Diverse

Kattugle/Pipe

Kattugla har så smått begynt med vårspelet.I mangel på hekkeplasser vil anslagsvis 2-3000 ugler kvart år havne i våre piper og der tørste i hel.
Moderne piper har glatte stålrør eller glatte lecavegger som er grusomme feller for desse vakre fuglane.
Korleis kan samfunnet akseptere sånt dyreplageri.Burde NOF stille krav til bygnigsforeskrifter om gittersperre som feieren berre kan vippe tilsides? Vi bygg jo viltkorridorer, padde-tunneller etc.
Dette er veldig trist for oss som driv med utsetting av kasser kvar gong folk finn døde ugler i pipa.
F.eks før påska ifjor hadde en arbeidskompis høyrt ugla tute på taket. Eg ba han om å sjekke sotluka.Etter påske kom han og sa at feieren hadde funne ei død ugle i pipa. No har han hengt opp kasse.

E.F. (21.02.2012)

Svar:

Godt forslag. Det er flere enn uglene som kan havne i pipa. Ender, kaier, mår og ekorn, for å nevnbe noen.

Roar Solheim (22.02.2012)


#Økologi og atferd

kattugle

hei hvorfor hører jeg ikke kattugle hannen? skule han ikke ha begynnt i januar? nå er vi jo i februar=/ også mars vill hna rope i mars da?

S.L. (21.02.2012)

Svar:

Kattuglene roper ikke dersom de har hatrt dårlig mattilgang i vinter. Da kan de stå over hekkingen, eløler begynne senere enn vanlig.

Roar Solheim (22.02.2012)


#Diverse

Kjøttmeis - Hekketid

Når begyner Kjøttmeisa og hekke? Og hvor mange egg legg den?

M. (22.02.2012)

Svar:

Kjøttmeisen legger egg i slutten av april i Sør-Norge, og deretter senere ettersom du beveger degt mot fjellet eller mot nord. Den legger gjerne opp mot 8-10 egg.

Roar Solheim (22.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva heter disse?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg gikk en tur gjennom parken på Bryne i Rogaland igår. Fikk se 2 stk sorte svaner med rødt nebb.
I tillegg en kritthvit and med en flott "dusk" på hodet.
Hva heter disse, og er de vanlige arter på våre trakter?
Grunnet motlys ble bildet av svanene ganske dårlig..

I.G. (22.02.2012)

Svar:

Lurer på om dette er svartsvaner - de er opprinnelig australske, så alle slike i Europa er rømte park- eller tamfugler.

Roar Solheim (22.02.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sjelden and?

Midt i en flokk stokkender oppdaget jeg en and som skilte seg ut fra de andre. Den var like stor som en stokkand, hadde samme grønnfargen på hodet og gult nebb. Men den hadde he3lt hvitt bryst og mørke ben. Observasjonen var på Sørlandet.

N.N (22.02.2012)

Svar:

Høres ut som en tamform av stokkand. Send bilde.

Roar Solheim (22.02.2012)


#Fuglekasser

Spørsmål:

hvor stor skal en ugle kasse vere ?

N.N (22.02.2012)

Svar:

Kommer an på hvilken art den skal være til. Spesifiser.

Roar Solheim (22.02.2012)

««første 40 594 - 40 643 av 50 018 siste»»