Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 40 263 til 40 312 av totalt 49 833 spørsmål


#Diverse

egg.

Vordan ser eggene til taksvalen ut? Kan du sene et bilde?

A. (20.03.2012)

Svar:

Har dessverre ikke eggbilder, og kan heller ikke sende ut fra svarpost...

Roar Solheim (20.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nattesang. Veldig melodiøs!

Hei!

Jeg bor ca 5 mil fra Bodø ved fjorden, og hørte en vakker fuglesang som jeg er så nysgjerrig på hva kunne vært! Jeg hørte sangen ca klokka ni på kvelden den 20 mars. Det hørtes ut som det kom fra oppi grantrærne nede ved fjæra og fuglen hørtes relativt stor ut og sangen bar veldig godt! den hadde en veldig melodiøs sang hvor vært "vers" hadde to til tre repitisjoner, men det var også variasjon i lydene. Den hadde pauser i mellom på ca 1 minutt. Da jeg begynte å gå for å se om jeg kunne få et glimt av fuglen,kom den med et varsel skrik som minnet om en rovfugl som hauk,falk eller ugle? Vet det er vanskelig å finne ut hva slags fugl det kan være uten noen beskrivelse av den ,men kanskje du kan tipse meg om noen aktuelle? ¨

Nvh Runa Gravem

R.G. (20.03.2012)

Svar:

Mistenker at du har hørt en svarttrost. Når den varsler, skriker den kraftige rop som kan skrives som "
tju-tju-tju-PINK-PINK-PINK-PINK-PINK (osv.)"

Roar Solheim (20.03.2012)


#Økologi og atferd

Måker på tokt?

Hei, vi bor omlag 6 km unna Oslofjorden, i lia over Bogstad Camping. Noen ganger kommer det store flokker med Svartbak flyvende, tilsynelatende kommer de fra fjorden, tar seg en enorm runde, forbi oss og videre og flyr tilbake. De gangene vi har hatt brødbiter i terrassekassa til småfugl hender det det stopper to-tre fra fugleflokken, kaster i seg alt på noen sekunder og flyr videre. Kan våre brødsmuler
ene og alene være grunnen til disse "raidene"? Naboen vår ser ut til å mene dette. Vi personlig har ikke de helt store problemene med disse lynkjappe visittene fra disse spennende og majestetiske fuglene.

E.Ø. (20.03.2012)

Svar:

Det er nok heller summen av mulige matressurser som får dem til å fly innover slik. Er det kanskje noen søppeltilgang i regionen? Brødet hos dere er bare en tilfeldig godbit som de tar med seg på turen.

Roar Solheim (20.03.2012)


#Diverse

Ørnen

Hva ligger i uttrykket "Å bli ung igjen som ørnen"?
Betry det at den skifter fjær, og i såfall hvordan og hvor ofte skjer det?

T.W. (20.03.2012)

Svar:

Dette uttrykket har jeg aldri hørt, og jeg kan nok ikke gi deg noe svar. Prøv en språkforsker (språkteigen?).

Roar Solheim (20.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl?

Hvilken fugl kan jeg ha hørt forleden, fra toppen av et høyt tre, lydende omtrent slik: Tuui- tuui

T.W. (20.03.2012)

Svar:

Kanskje en fløytende spettmeis, men litt usikker - beskrivelsen litt mangelfull.

Roar Solheim (20.03.2012)


#Fuglekasser

Spurveugle

hei
vil gjerne se flere arter oppsøke mine fuglekasser, hvordan får jeg det til? jeg har mange kasser, der alle er egnet til meiser, og henger i blandingskog ca 1-1,5 meter over bakken på østlandet, Oppland.
lurer også på hvordan jeg får rødstjert og spurveugle til å komme? men helst mange andre slag:)

TAKK

S. (20.03.2012)

Svar:

Her bør du konsultere en av fuglekassebøkene som finnes; sjekk med bibliotek (bl. a.Norsk Naturhåndbok, Cappelen). Spurveugla lager du tykk frontvegg på ca 5 cm til, og et hull som har ca 4,5 cm i diameter.

Roar Solheim (20.03.2012)


#Diverse

Hofugl av ørn

Har vi på norsk ei nemning for hofuglen av ørn (på linje med at ein på svensk har örnhöna og på islandsk assa)?

M. (20.03.2012)

Svar:

Nei, her er det nok bare snakk om hannørner og hunnørner.

Roar Solheim (20.03.2012)


#Diverse

Gråsisik

Hei!
Jeg har hytte på Røros og har matet fuglene i flere år med både hjemmelagede meisboller, solsikkefrø og nøtter. For første gang så har gråsisiken uteblitt. Ikke en har jeg sett etter nyttår. Den var en fast gjest på fuglebrettet og de kom alltid i flokker. Hva har skjedd?
Så også en svarttrost i treet for 2 uker siden. Er det vanlig at den overvintrer i fjellet der hvor det kan bli godt over minus 30 grader?
Videre når det gjelder hjemmelagede meisboller. Jeg bruker delfiafett (usaltet), solsikkefrø, nøtter og jeg samler også rognbær på høsten, som jeg fryser. Disse putter jeg også i meisbolleblandingen. Det ser ut som fuglene liker det godt, men vil gjerne vite om rognbær er bra for fuglene.
Mvh
Bente M Strømmen

N.N (20.03.2012)

Svar:

For å svare på det siste først: JA, rognebær spiser fuglene gjerne.
Sisikene opptrer invasjonsartet, og i år har det vært få å se. Mange trekkfugler kan klare seg godt i kulda, bare de finner nok mat. Svarttrosten er en av disse, men den har neppe overvintret i fjellet. Trolig har den nettopp ankommet der du så den.

Roar Solheim (20.03.2012)


#Økologi og atferd

Nattaktive sjøfugler i Kattegat

Hei. Reiste med Color Line til Kiel og tok en tur på dekk rundt midnatt. Det var overskyet og småregn - altså dårlig sikt. Men jeg så to (kanskje tre) fuglearter. Pga mørket så jeg fuglene bare når de kom inn i lyset fra båten, og da så jeg stort sett undersiden. Jeg lurer på om den minste arten er havsvale. Størrelsen passet og den flagrende flukten også. Men er det havsvaler i Kattegat, og oppfører de seg slik? Altså følger skipet og flyr inn og ut av lyset. Jeg har lest at havsvaler flagrer like over havflaten. Disse gjorde nok det også, men jeg så dem altså bare når de steg litt til være og var delvis, over delvis på siden av skipet. Den andre arten var større, som en hettemåke ca. Stort sett lys underside, men med gråbrune flekker her og der. Mørket og båtens lys gjorde det vanskelig å se detaljer. Tenkte på lirer, men disse jeg så fløy stort sett hele tiden med raske (litt febrilske?) vingeslag - inn og ut av lyset fra båten. Trodde lirer stort sett seiler på stive vinger? Men begge artene var veldig aktive. Kan de største likevel være måker (hettemåke i vinterdrakt eller....)? Tar ikke de kvelden når det blir mørkt? For mørkt var det. I følge en gammel fuglebok så er det smått med havsvaler og lirer i Kattegat, men det har kanskje endret seg de siste 20-30 årene?

H.T.G. (19.03.2012)

Svar:

Interessante observasjoner, og dessverre har jeg ikke fasiten. Men hav- og/eller stormsvaler kan en nok treffe på også ute i Skagerrak. Havhest kan være en annen aktuell art, og kanskje kan også måker fly mot båtlys i mørket.

Roar Solheim (19.03.2012)


#Økologi og atferd

Ruging

Hei! Jeg lurer på.. Hva er det som skjer oppi hodet til en fugl når den legger seg til og ruger? den må jo ha et kjempe mot til og ligge så lenge på en plass!

H. (19.03.2012)

Svar:

Godt spørsmål, og umulig å svare på. Hva fugl "tenker" på er ikke godt å si, men arter som lever mange år, har temmelig sikkert et minne og en forventning om at det skal komme kylling(er) ut fra egg(ene).

Roar Solheim (19.03.2012)


#Diverse

Ugler og musegift.

Jeg har merket nedgang i kattuglebestanden i området rundt hytten på Frekhaug utenfor Bergen. Jeg synes dette er rart da de to siste årene har vært gnagerår. Kan nedgangen i området skyldes at vi legger ut musegift og at uglene får i seg dette når de spiser musene?

L.B.H. (19.03.2012)

Svar:

Dette er det desverre stor fare for! Muse- og rottegift virker også på de dyrene som spiser slike forgiftede mus, og uglene er svært utsatt. ALL giftbruk burde være forbudt, og muse-og rottebekjempelse bør foregå med feller.

Roar Solheim (19.03.2012)


#Diverse

Dvergmåke

Hei, Æ lura på kor mange dvermåka de e her i Norgee ,e de ein vanleg hekkefugl her i Norge kor mange par

M. (17.03.2012)

Svar:

Dvergmåka er svært sjelden i Norge. Kun noen få par er påvist hekkende enkelte år, men jeg har ikke nøyaktig antall for hånden.

Roar Solheim (18.03.2012)


#Økologi og atferd

Hvilende havelle

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det vanlig at haveller hviler slik bildet viser, eller er denne syk.

N.N (18.03.2012)

Svar:

Det er ingen ting som tyder på at denne fuglen er syk, selv om det ikke er ofte at man ser havellene ligge oppå noe slik denne gjør.

Roar Solheim (18.03.2012)


#Fuglekasser

flaggspett

Er det positivt eller negetivt å ha flaggspett i fuglekasse,den kommer om kvelden og drar om morningen.

Å.K.A. (17.03.2012)

Svar:

Flere spetter overnatter i hull eller fuglekasser om natta. Det gjør ikke noe. Men flaggspetten kan senere hakke opp hullet på en småfuglkasse for å komme inn og ta egg eller unger - det er kanskje ikke like ønskelig for kasseeieren (!).

Roar Solheim (18.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kattugle?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg fant denne vingen på Nærøya i Florø i dag. Jeg tror det er en uglevinge, men hvilken? kattugle eller jordugle?

A.B. (17.03.2012)

Svar:

Dette er en hornuglevinge.

Roar Solheim (18.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Strandsniper?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kom over en liten flokk med fugler på stranda ved Midtsand i Malvik lørdag 17.mars. Trodde først det var strandsniper, men jeg får ikke fargen på nebb og bein til å stemme med beskrivelsene.

L.B. (17.03.2012)

Svar:

Helt riktig. Strandsnipene ankommer ikke før i begynnelsen av mai. Dette er fjæreplytt - de overvintrer langs kysten.

Roar Solheim (18.03.2012)


#Diverse

glente

går det an å se forskjell på vanlig glente og svartglente på et siluett-bilde? er det noen stor forskjell på artene?

Ø. (18.03.2012)

Svar:

Ja, hvis du ser stjerten godt. Glente har dypere kløfting i stjerten enn svartglente.

Roar Solheim (18.03.2012)


#Diverse

Spørsmål:

ville en jaktfalk eller vandrefalk klart å drepe en hønsehauk?

W. (18.03.2012)

Svar:

Umulig å si.

Roar Solheim (18.03.2012)


#Fuglekasser

Rare funn på fuglekasse

Mens jeg renset fuglekasser fant jeg noe som jeg ikke kan forklare selv: i en starekaasse fant jeg kadaver av to mus og en av en sissig. Er det muleg at det var en spurvugle som bodde i kassa?

J.M. (17.03.2012)

Svar:

Ja, det er bare spurveugle som legger inn byttedyr i kasser på denne måten.

Roar Solheim (18.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleflokk

Er det noen spesielle hagefugler som flokker seg i mars?
Det var mellom 70-100stk som fløy et lite stykke unna huset mitt.

S.S. (17.03.2012)

Svar:

Mange aktuelle arter: stær, grønnfink, flokker med snøspurv på trekk, sisiker og på enger: sanglerke.

Roar Solheim (17.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svartspett

Er det noen fugler som kan ligne på svartspett som har et fluktrop som ligner? Har lyttet på mange opptak på Internett, og lyden stemmer bra. Jeg er allikevel litt usikker da jeg aldri har sett svartspett, og jeg så den ikke godt nok til å få det bekreftet. Fuglen ble observert på Romeriksåsen.

J. (17.03.2012)

Svar:

Romeriksåsen er svært aktuelt område for svartspett, men grønnspetten har et rop som kan ligne svært mye på svartspettens kly-kly-kly-kly - rop.

Roar Solheim (17.03.2012)


#Diverse

Avføring

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Foreldrene mine har funnet avføring under mønet på hytta i Sirdal i Vest-Agder og lurer på hva slags fugl det kan være.'
På forhånd takk for svar!

V. (17.03.2012)

Svar:

Jeg er usikker på om dette er fugledrit, det er litt vanskelig å se. Det kan også minne om ekskrementer som kommer fra en mår. Det er også mulig at det er en gulpebolle fra en plantespisende fugl, som f. eks. kråke.

Roar Solheim (17.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

HVOR er denne fuglen fotografert, og når?
Roar Solheim (16.03.2012 20:42)

Den er nok fotografert i Kyoto i november.

K. (16.03.2012)

Svar:

Dette er en Zosterops (brillefugl/White-eye). Det finnes flere arter, men det kan godt være en Japanese White-eye. Sjekk ut artene på http://birdlife.no/fuglekunnskap/navn/index.php?name=zosterops+&submit=S%C3%B8k

Frode Falkenberg (16.03.2012)


#Fuglekasser

Trykkimpregnert til fuglekasser?

Kan vi bruke trykkimpregnert treverk til bygging av kasser.Vet at dette var uegnet tidligere, men i dag brukes jo en mere miljøvennlig trykkimpregnering. Hvis det ikke er skadelig for fuglene og eggene , vil jo det være gunstig med forlenget levetid på kassene

S.J. (15.03.2012)

Svar:

Det kan dere helt fint gjøre. Svartspetten hakker ut reirhull i ferske, kreosotbehandlete kraftstolper, og kreosot er skikkelig gift. Det ser ikke ut til å innvirke på fuglenes iver etter å bygge reir der, og de får også fram unger. Så det du klarer å finne av impregnerte materialer, eller bruke av beis, har ingen betydning for fuglene.

Roar Solheim (16.03.2012)


#Økologi og atferd

Sidensvans

Hei. Har de siste dagene sett ca 15 sidensvanser her på Geilo. De oppholder seg i nærheten av en avfallshaug betstående av siloavfall fra en bondegård. Det ryker og gjærer i denne haugen, og fuglene flyr ned i haugen og synes å finne noe spiselig der. Har du noen formening om hva det kan være de finner her?

H.L. (15.03.2012)

Svar:

Det spørs om de kanskje plukker noen fluer eller andre småkryp som trives i siloavfallet. Sidensvans er ganske allsidige i kostvalget utover ettervinteren.

Roar Solheim (16.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

K. (16.03.2012)

Svar:

HVOR er denne fuglen fotografert, og når?

Roar Solheim (16.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er ikke helt godt, men jeg forsøker likevel med et spørsmål om hvilken art dette kan være. Fuglen til venstre i bildet er en løvsanger og bildet er tatt i juni 750 m.o.h. i Skjåk kommune i Oppland.

Mvh Per Bådshaug

P.B. (30.01.2012)

Svar:

Dette var en liten nøtt ja. For meg ser det ut som en hunnfarget munk, men helt sikker er jeg ikke.

Frode Falkenberg (16.03.2012)


#Trekkfugler

Spørsmål:

Hvor er svartbaken om vinteren? Vi har et par (vi tror, er det samme paret som kommer igjen hvert år). De har sitt territoriet i et avgrenset område. Kan det stemme det er det samme paret? Hvor gamle kan de bli, og har de samme make hele livet. Vi kaller de Fri og Frank. Koselige.

W.Y. (28.01.2012)

Svar:

Mange svartbaker trekker bort om vinteren, og arten påtreffes så langt sør som Vest-Sahara vinterstid. Se på dette kartet: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/RangeMap_Lmarinus.jpg

Her er hekkeområder merket med rødt, mens områdene som brukes utenfor hekketiden er markert med blått.

Frode Falkenberg (16.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Krikkand???

Hei lurer på forsjelen på vanlig krikkand og Amerikakrikkand ??? mvh Jill.

J.T.A. (23.01.2012)

Svar:

Hanner hos amerikakrikkand har en vertikal hvit strek på siden, mens vanlig krikkand har en horisontal strek. Hunnene er så godt som umulig å skille fra hverandre.

Frode Falkenberg (16.03.2012)


#Diverse

Herdla

Betryggende at det ikke er planlagt golfbane på Herdla, men er skeptisk til at området gjøres enda mer tilgjengelig. En ny vei er skåret inn i området. Frykter økt aktivitet der jeg.

G.E.S. (15.03.2012)

Svar:

Det er flere fuglevernere som deler din bekymring. Området har fått mye større trykk de siste åra, mye som følge av at både Bergen og Askøy kommune har "oppfordret" folk til å bruke Herdla som turområde. Forhåpentligvis vil det komme nye vernebestemmelser snart (de SKAL komme), og vi (i NOF Hordaland) håper at områdene ved den nedlagte militærleiren blir mer brukt av folk flest i framtiden.

Frode Falkenberg (16.03.2012)


#Økologi og atferd

Spurven lekte "tjuv og purk", eller noe lignende...

Hei, jeg og en kollega i Oslo-Fergene var nylig vitne til en lek blant en talløs mengde spurv nede på Vippetangen i Oslo. Fuglene, som har daglig tilhold mellom pallene utenfor Fiskehallen i nærheten av kormnsiloen, framførte en lek som lignet på tidligere tiders lek i skolegården. 1-3 individer flakset opp halvveis opp til taket av Fiskehallen, nærmest for å lokke med seg flere, for så å returnere til flokken igjen. Dette gjentok seg flere ganger, og innimellom lettet store deler av flokken og falkset opp til topps, for så å lande igjen. Det rare var at for hver gang, lettet det en "skvadron" og fløty bort fra området. Det hele var svært facinerende og morsomt. Er det kjent at spurv leker på dette viset? Med vennlig hilsen

K.H.J. (15.03.2012)

Svar:

Jeg har selv noen ganger lurt på om gråspurvene kan opptre med parringsspill nærmest som på en "leik", slik skogshønsene gjør, men kjenner ikke til at dette er beskrevet som et fast fenomen. Ikke alltid lett å tolke hva en del av fuglene faktisk holder på med.

Roar Solheim (15.03.2012)


#Diverse

Spiselige fugler

Heisann!

Lurte på om man kan spise fuglearter som f.eks. kjøttmeis osv uten å være redde for sykdommer - dersom man steker dem?
Noen andre arter du heller anbefaler?

Jeg kommer nok ikke til å spise noen fugler, heller ringmerke dem :D

M.K.D. (15.03.2012)

Svar:

De fleste dyr kan faktisk spises. Det er nylig oppdaget noen få fuglearter i tropiske strøk som faktisk er giftige, de er unntaket.....

Roar Solheim (15.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gravand?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan det være en gravand jeg fanget i linsen i dag på Herdla? Lang avstand og vanskelig posisjon,men likevel.

G.E.S. (15.03.2012)

Svar:

Jepp, korrekt. Herdla er den eneste sikre årlige hekkeplassen for gravand i Hordaland.

Frode Falkenberg (15.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grågås?

Bilde vedlagt spørsmålet

Herdla i dag

G.E.S. (15.03.2012)

Svar:

Grågås til venstre og tundragås til høyre. Den i midten klarer jeg ikke.

Frode Falkenberg (15.03.2012)


#Diverse

Vipe

Ser i et tidligere innlegg her at nedgang av vipebestanden er et faktum. I dag observerte jeg 10 eksemplarer på Herdla utenfor Bergen. Dette er et kjent hekkeområde for vipe og mange andre arter. Så også til min forferdelse at bonden som eier store deler av området er inne med anleggsmaskiner og trolig skal anlegge golfbane (det så slik ut) . Dette er jo forferdelig. Er dette lov?

G.E.S. (15.03.2012)

Svar:

På selve Herdlevalen er det store restriksjoner for hva som er lov til å gjøre. Akkurat nå er det et arbeid som pågår med å gjøre området mer "opprinnelig", blant annet med å lage et par ferskvannsbasseng. Det kommer ikke til å bli golfbane her ute. Vipene får forhåpentligvis en fin hekkesesong på herdla, selv om de har hatt problemer der ute også.

Frode Falkenberg (15.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det mulig å se hva dette er?

G.E.S. (15.03.2012)

Svar:

Det ser ut som en liten flokk med sjøorrer.

Frode Falkenberg (15.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sædgås?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg var på Østensjøvannet d. 10.03.12, og tok dette bildet.
Er dette en Sædgås eller en Tundrasædgås?

A.E. (14.03.2012)

Svar:

Nebbproporsjonene tilsier taigasædgås (det du kaller sædgås). Tundrasædgåsa skal ha litt kortere nebb og tydeligere glipe melolom over- og undernebb. Ha i mente også at det er stor overlapp mellom sædgåsunderartene, så identifikasjon er ofte vanskelig.

Frode Falkenberg (15.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

er dette en gråmåke med pigment feil?

Bilde vedlagt spørsmålet

trudde kanskje det kunne hver en polar elle grønlansmåke men er litt usikker her

N.N (14.03.2012)

Svar:

Din antakelse er nok rett; en feilpigmentert gråmåke.

Frode Falkenberg (15.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kattugle, to ulike lyder

Vi var ute i skumringa ved Ulsrudvann i østmarka (oslo) i kveld og hørte det vi først mente var ugler. På et tidspunkt ble vi usikker på om det var enrev på måten den skrek på, men da kom en av dem flygende over hodet på oss og vi så vi at dette trolig var ei kattugle. Det var 3 ugler i skogen der en lagde klassisk ho-ho lyd, mens de to andre hylte/skreik. Vi lurer på om det var et paringsopplegg og om det er ulik lyd på han og hun?

T. (13.03.2012)

Svar:

Ja, jeg tror dere har hørt rop fra både hann og hunn. Hannens rop er det litt klangfulle hooo -(opphold)- hohohohohohohohohooooo, mens hunnen lager et høyt, skjærendce rop som kan skrives som "eeeuitt". Hvis en tredje ugle har blandet seg inn i en slags territoriestrid, kan det bli veldig mye roping og lyder i løpet av natta.

Roar Solheim (15.03.2012)


#Økologi og atferd

Skjære

Når hekker Skjære egentlig.

E. (13.03.2012)

Svar:

Egentlig hekker den om våren. Måten du stiller spørsmålet på, får det til å virke som om du tror at skjæra har bare EN bestemt periode, eller dato for hekkestart. Slik er det ikke. Ulike individer starter til ulik tid, og derfor vil "hekketid" for en bestemt fugleart alltid bli angitt som en periode innenfor en tidsramme. Eggleggingsstart for skjære følger våren, så på Sørlandet starter de nok egglegging en måned tidligere enn for eksempel i Finnmark.

Roar Solheim (15.03.2012)


#Økologi og atferd

Hvor mye mat spsier en lerke på en dag

Hei vi er en barnehage i Vestfold som jobber med fugle prosjekt. Vi er en 4 års gruppe med 19 barn. Vi har jobbet med dette i 6 mnd nå og det er utrolig gøy. Det dukker opp noen spørsmål som barna lurer på og kanskje dere kan hjelpe oss litt. Hvor mye mat spsier en lerke på en dag. (Thea 4 år)

T.B. (14.03.2012)

Svar:

Det er flott at ungene stiller spørsmål, men dette tror jeg det er vanskelig å svare på, dessverre. Jeg har aldri sett noen mengdeangivelse for dagsrasjon av insekter og småkryp for sanglerker eller fugler på den samme størrelsen.

Roar Solheim (15.03.2012)


#Diverse

Rød småfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan i sige mig hvad det her er for en fugl.

N.N (14.03.2012)

Svar:

Det er en kolibri, men jeg kan ikke finne artsnavnet for deg her jeg befinner meg for øyeblikket, dessverre.

Roar Solheim (15.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Mystisk gås

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant bildet av denne fuglen som jeg tror må være en liten gås på hjemmesiden til norsk ornitologisk forening. Ingen har kunnet identifisere den, jeg har heller ikke klart det. Men er svært nysgjerrig, derfor sender jeg bildet inn, så en ornitolog kan se på den.

B.B. (13.03.2012)

Svar:

Dette er en slags tamgås, altså ikke en egen art viltlevende gås. Kanskje har den et slags "sort"-navn i oppdrettsbransjen, men det kjenner jeg ikke til.

Roar Solheim (13.03.2012)


#Fuglekasser

Ønsker meg svart-hvit fluesnapper

Som så mange andre ønsker vi oss svart-hvit fluesnapper i hagen. Vil det være noen fordel å vente med å henge opp kasse til slutten av april, når trekkfuglene kommer? Henger jeg opp kassa tidligere, er vel sannsynligheten større for å få f.eks. kjøttmeis i den?

L.A. (08.03.2012)

Svar:

Det kan være en god ide å vente med å henge ut kassene til akkurat når fluesnapperen ankommer. Da slipper du at den sloss med allerede etablerte meiser og kaster ut dem. Men hvis du har meisekasser i området i tillegg, så er det ikke sikkert at fluesnapperen lar disse være i fred til fordel for en nyoppsatt, tom kasse. En okkupert kasse er kanskje et signal om at reirplassen er bra, og derfor kan fluesnapperen forsøke å erobre den. I Sør-Norge kommer fluesnapperen tilbake omkring 25.4.-5.5.

Roar Solheim (13.03.2012)


#Diverse

Svarttrosten ?

Hei. dete gjelerden den unge utstoppete svarttrosten vi sente in svar om i sta, jeg lurte på om det er mulig og si om det er en ung hun heler en ung han fugl håper på svar mvh Jill.

J.T. (07.03.2012)

Svar:

Nei, jeg kan ikke skille kjønn på unge svarttroster.

Roar Solheim (13.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en spurvehauk eller ...?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om dette er en spurvehauk eller hønsehauk ? Hvordan skiller man desse artene når man ikke har sammenligningsgrunnlag ?

K.J. (10.03.2012)

Svar:

Dette er en voksen, utfarget hønsehauk. Den har farger og mønster som kan minne om spurvehaukens utseende, men ikke helt. Hønsehauken har en mer markant lys stripe over øyet, og på denne fuglen ser en også at disse overøyestripene møtes i panna over nebbet. Øyet hos denne voksne fuglen er også mer oransje enn gult. Ung hønsehauk er brunfarget med lengdeflekker i brystet. Både unge og voksne spurvehauker har tverrstripet bryst.

Roar Solheim (13.03.2012)


#Diverse

flytting av låvesvalereir

Hei
Vi har i mange år hatt svaler inne på låven.Dei finn vegen gjennom ei stor opning i døra. Det ser ut som svalene brukar reira omatt fleire gonger(fleire år). Det blir mykje gris etter dei,(det er sikkert 6-7 reir om gongen), og me vil gjerne stenge dei ute. Me vil i så fall tilby dei ein annan plass å bu. Er det best å sette opp nye reir, utandørs, under mønet? Eller vil dei finne ut av det og bygge nye reir sjølv, ein stad dei likar?

A.M.E.F. (09.03.2012)

Svar:

Det høres ut som at dette er låvesvaler. Da må de ha et fundament under reiret for å kunne feste det. Slike små reirplattformer kan det gå an å lage utenpå bygningen, under takskjegg, men det er uvisst om låvesvalene vil bruke dem. Hvis dere har sett at de har benyttet gamle reir om igjen, er det en god ide å også flytte disse reirene ut. Husk å stenge hullet de flyr inn gjennom innen utgangen av mars.

Roar Solheim (13.03.2012)


#Trekkfugler

TREKKFUGLENE

1.Våren i Norge kan være lunefull. Hvordan vet trekkfuglene når de skal trekke nordover / sørover?
2. Hvordan finner de veien?

T.V.H. (08.03.2012)

Svar:

Trekkfugler fra tropiske områder trekker til faste tider, og dette er kanskje styrt av daglengde og lys. Fugler som overvintrer lenger mot nord (i Nord-Europa, Storbritannia osv.) trekker gjerne når det er gunstig vær og klima. Bokfink, vipe og stær er slike fugler, som plutselig kan ankomme i store mengder en dag med milde vinder fra SV eller sør.

Roar Solheim (13.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grågås eller kortnebbgås ?

Er det mulig å se forskjell på en flokk med grågås og kortnebbgås når det gjelder selve formasjonen de flyr i eller andre måter å skille disse artene på ? Tidspunkt, lyd eller trekkrute ?
Jeg bor selv i Trondheim ( østlig del ) og ser hver høst og vår mange flokker av gjess.

H. (12.03.2012)

Svar:

Ikke helt lett. Kortnebbgjessene har litt lysere, og ofte tostavelses kakling, mens grågjessene er litt grovere i stemmen og ofte med enkelt-stavelser. Grågjessene er tydelig veldig lyst grå på oversiden av indre og fremre del av vingen, mens kortnebbgjessene har mørk hals og hode. Også tidspunktene og flokkstørrelsen kan være en indikasjon. På våren flyr kortnebbgjessene i flokker midt i april, tvers over det indre av Østlandet og til Trøndelag. Grågjess flyr ikke denne ruta. På høsten ser en store flokker av både kortnebb- og grågjess i Trøndelag, og da kan det være litt vanskelgere å vite hvilken av artene man ser.

Roar Solheim (13.03.2012)


#Diverse

Så en rotte..

Hei!
Jeg mater fuglene hele tiden og nå har jeg fått en rotte også. Dette er da veldig kjedelig.Den har rotte-hullet sitt ved siden av et tre, og fuglene går på bakken der og spiser litt som har falt av brettet. Tenk hvis noen ser den.. Hva gjør jeg?

N.N (12.03.2012)

Svar:

Det beste er å sette ut rottefeller. Hvis du bruker klappfeller, må disse stå under en kasse md hull i, slik at ikke småfuglene går i fella, men bare eventuelt rotter og mus. Slike feller kan åtes med peanøttsmør, eller svidd pølsebit - begge deler er effektivt. Også levendefangst-feller er effektive for å hindre at fuglene går i fellene. Rottegift frarådes, da dette kan forgifte fugler og andre dyr også.

Roar Solheim (13.03.2012)

««første 40 263 - 40 312 av 49 833 siste»»