Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 40 286 til 40 335 av totalt 49 949 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

gule erler

På jordet utenfor stallen ser vi hver vår en liten flokk med gule erler.Disse opptrer vanligvis i flokk som kommer og går med jevne mellomrom særlig på vår/forsommer.Allerede den 26.mars iår såg jeg årets første - en enslig en. Jeg lurer på hvilken art det kan være, fuglebøkene angir flere typer. Går det an å si noe om det uten å ha den i hånda?

T.M. (31.03.2012)

Svar:

Så tidlig er det mest sannsynlig at du har sett en vintererle. Gulerlene kommer ikke før i april/mai.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

Svane bitt

Hei, hvor hardt kan en svane bite?
Kan den bite av en finger ?

Hilsen June

J. (01.04.2012)

Svar:

Nei, den klarer ikke å knipe av deg fingeren, men den kan klype så det gjør vondt!

Roar Solheim (11.04.2012)


#Økologi og atferd

Flaggspett

Hei !

Jeg lurer på om Flaggspetter har noen faste tre-typer den liker og hakke ut reir i, og evnt hvilken side av treet den hakker på? (sør,øst,vest,nord)

M.K. (03.04.2012)

Svar:

Flaggspett (og andre spetter) har en forkjærlighet for osp, fordi dette treet er lettere å hakke i enn mange andre. Men flaggspett kan hakke ut reirhull i alle slags trær. Himmelretningen ser ikke ut til å være viktig.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

hva kan ha skjedd her?

Bilde vedlagt spørsmålet

jeg fant disse fjærene ligge utover hagen vår. kan det ha vært en katt?

T. (03.04.2012)

Svar:

Ja, det er absolutt mulig, men spurvehauk kan også ha tatt en småfugl.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Fuglekasser

Spurve ugle vs Guvåghytta?

Hei. Vi var på klasse tur på hytta for noen dager siden og da har vi henkt ut kasser sist vi var der og nå jeg fikk se oppi en fugle kasse så lå der 2 Døde spiss mus oppi den. Kan det være spurve ugla som har vert der? musene så nok så ferske hele og fine ut. Kassen var egentlig laga til stær det var et stær bur kan en spurveugle kome seg inni et sån hul heler er hulet for litet? det kan jo har vert ei røyskatt men eg trur nu at det er ei spurvegle som har lagra maten sin der. hoper du\dere kan hjelpe så fort så mulig. mvh Jill :)

J.T. (03.04.2012)

Svar:

Høyst sannsynlig spurveugle.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

er dette 3 kvinand ?

Bilde vedlagt spørsmålet

ser den til venstre er brun på hode med hvit ved nebbet, kan det hver en ungfugl elle ?

N.N (04.04.2012)

Svar:

Dette er en kvinand hann til høyre, og to kvinand hunner.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slaks fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Elendig bilde tatt ved Tofte i Hurum idag 4.april. Jeg knipset fordi det så ur som en rovfugl og jeg gjerne ville identifisere den når jeg kom hjem fra tur, men denne kjenner jeg ikke igjen...Håper dere klarer å se hva det er på tross av elendig bildekvalitet

N.N (04.04.2012)

Svar:

Dette ser ut som en fugl med en del hvite fjær i drakta, som en skavank (skyldes en genfeil). Men jeg klarer ikke å se hvilken art det er. Den kan minne mye om en kråkefugl, men jeg kan ikke si sikkert.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

Sothøne

Hei!
Jeg lurte på hvordan det er med sothøna, jeg søkte litt rundt og fant ikke noe særlig informasjon på norske sider, selvom det dukket opp mye på tyske sider. Jeg observerte nemlig 11 av dem i flokk på Randsfjorden ved Jevnaker i dag, og jeg lurte på om det er normalt å se dem så tidlig på året i sånne mengder i Norge? De lå ett stykke utpå fjorden, men når jeg begynte å mate svanene som også var der kom hele flokken. Det var bare to som turte å komme nærme nok til å forsyne seg av brødet mens jeg stod der, men jeg så at de kom helt bort til maten når jeg gikk. De var heller skvetne, hver gang jeg hev ut brød skulle man tro jeg hadde skutt etter dem.

C.S. (04.04.2012)

Svar:

Sothøner overvintrer i Norge der det er åpent vann, så i år er det ikke så unaturlig å se mange sothøner tidlig i et våtmarksområde.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

Grønnfink

Hei,
ungene reddet en grønnfink frå katten. Den er i god behold og spiser, men kan desverre ikkje fly fordi katten har revet ut en del fjær frå vingene. Hva skal vi gjøre?
Er det noen vits i å pase på den til det vokser nye fjær?

P.O.M. (04.04.2012)

Svar:

Prøv å holde den i bur/pappeske og gi den frø og vann. Hvis den spiser, kan dere holde den til den ser ut til å kunne fly igjen.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Økologi og atferd

ærfuglen

når danner di par? er det på høsten?
hvorfor kurtuserer di hvarndre da på våren?

S.L. (06.04.2012)

Svar:

Ærfuglene holder som regel sammen i flokker fra høsten og gjennom vinteren, men kurtiseringen av hunnene skjer bare på våren før egglegging.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

Påfugl-generelle spørsmål

Jeg syns at denne fuglen er så flott, og vil gjerne vite mer om denne fine skapningen. Jeg har noen spørsmål som jeg håper du kan hjelpe meg med, da jeg ikke finner svar på det jeg lurer på ute på internettet..

1) Hvor lenge er en påfugl "drektig"?
2) Hvor mange egg får den?
3) Hvor lenge lever en påfugl?
4) Kan en påfugl parre seg med en annen fuglerase?
5) Er det mulig å kjøpe en påfugl her i Norge?

Mvh Idar

N.N (05.04.2012)

Svar:

Disse spørsmålene kjenner jeg ikke svarene på, annet enn at fugler ikke er "drektige". De fleste fugler utvikler et ferdig egg fra eggcelle til egg med skall i løpet av 1-2 døgn. Påfugler finnes nok i salg i Norge, men da må du kontakte burfugl-folk, kanskje hønseholdere.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

moskusand og eggleging

har 4unge moskusender. kva skal eg gjere for at dei skal legge egg å ruge?.

N.N (05.04.2012)

Svar:

Dette må du spørre tamfugl-holdere om.....

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

kattugle museår

blir det museår neste år? elelr når blir det det?

S.L. (06.04.2012)

Svar:

Det er ingen tegn til at vi har noe museår noen steder i Sør-Norge i år. Trolig vil det gå 2-3 år til neste gang, siden 2010 og 2011 begge var gode museår.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Fuglekasser

Fuglekasse-side

Hei,
jeg har nettop hengt opp noen uglekasser og syns det kunne vært fint med noen "tommelfingel-regler" oppsummert på en side i forhold til kasseutførelse og hvordan man best kan sikre kassene feks mot mår o.l. Dette gjelder kanskje ikke bare uglekasser, men andre fuglearter også. (altså, jeg etterlyser en bedre "fuglekasse-side" som kanskje har mål/utførelsestips til andre mer spesielle fuglekasser også, som til feks trekryper og låvesvaler :)

Også har jeg et spørsmål: hullet på en fuglekasse er jo ganske høyt oppe, er det slik at ungene flyr opp, og at det er derfor kassene må ha de målene de har? Hvis hullet er for langt opp, vil ungene slite med å komme seg opp eller vil de bli dyttet ut av mor/far? (jeg lagde kasser ved å hule ut gamle trær slik at målene bare ble omtrentlige)

Ellers syns jeg dere har mye god informasjon :)

Hilsen
Annette

A. (07.04.2012)

Svar:

Ugleunger (og andre fugleunger for den saks skyld) klarer nok å komme ut av alle slags fuglekasser, selv om de er aldri så høye. Fuglene kan nemlig hekke i hule trær hvor det kan være flere meter ned til reirbunnen. Likevel ser det ut til at fugleungene kommer seg opp og ut.

Det du etterspør er såpass omfattende at det passer best i en bok, og flere kassebøker er utgitt.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

Han-fasan uten rød side på hodet

Vi har ofte besøk av to fasaner i vår hage ( utenfor Tønsberg sentrum) som spiser utlagt mat. Den ene hanfuglen har den vanlige røde sidelappen på hodesiden. Men den andre er helt svart på hodesiden. Er han et sjeldent unntak fra normalen ?

A.R.B. (08.04.2012)

Svar:

Nei, jeg tror bare det er en fargevariant.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

GOD PÅSKE!

Jeg vil ønske alle her på denne flotte siden en god påske !
Takk for flott innsats !

N.N (07.04.2012)

Svar:

Takk for hyggelig tilbakemelding.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Fuglekasser

For tidelig fødte fugler

Hvilke konsekvenser for naturen har det at noen fugler er "For tidelig født? Tenker spesielt på ugler i store museår. Dersom alle uglene vokser opp, vil det være mange ugler, noe som kan gå ut over småfugl bestanden når alle de små fuglene flyr ut for første gang og er helt uerfaren?

Forresten, hvor langt bør jeg henge en uglekasse fra bebyggelse, eller der hvor det er mye menneske aktivitet?
Det er jo kjent at mange ugler kan finne på å hekke i husvegger.

M.K.D. (08.04.2012)

Svar:

De fleste fugler forsøker å hekke så tidlig som mulig, for da har ungene størst sjanse til å overleve. Kanskje er de sterkere i konkurransen om mat sammenlignet med de som klekkes senere på våren. En uglekasse kan henge nær bebyggelse, men det avhenger litt av hvilken art den er tiltenkt. En kattuglekasse ville jeg henge minst 100 m unna der folk ofte ferdes, fordi de voksne uglene kan være agressive og forsvare ungene sine når de hopper ut fra kassa.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Fugleforing

HURRA

Dette er ikke et spørsmål, men noe så sjeldent som en gladmelding fra Nes på Romerike. I likhet med mange andre så har forplassen i høst og vinter hatt smått med besøk. Men, i Påsken har det nærmest eksplodert. Alle artene jeg normalt har besøk av er tilbake i fullt monn. Blåmeis, kjøttmeis, dompap, grønnsisik, grønnfink, bokfink, bjørkefink, spettmeis, pilfink, trekryper, svarttrost, stær og en og annen skjære når jeg ikke passer på. Spettmeisen er i full gang med å "mure" på kassa og skogen er en kakofoni av fuglesang. En deilig årstid i vente!

P. (08.04.2012)

Svar:

Takk for en viktig melding! Dette er det nok mange andre som også har ventet på i år!

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

Bokfink med hvitt hode.

Bilde vedlagt spørsmålet

Fuglebrettet er innvadert av bokfink for tiden. La merke til at en av dem har hvitt hode. Hva er grunnen til dette? Er den gammel eller har den en pigmentfeil? Den var ganske så tøff og sjefete av seg.

L.H. (09.04.2012)

Svar:

Dette er nok bare et utslag av en genfeil, som gjør at noen av fjærene ikke tar opp fargestoffer når de vokser ut. Dette er ganske vanlig hos mange spurvefuglarter.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Økologi og atferd

Tørster fuglene?

Hei!
Jeg lurer på hvor avhengige fuglene er av væske? Hvordan klarer de seg gjennom langvarig tørke som vi bl.a. har hatt nå denne våren.
Jeg har satt ut en bolle med vann på foringsplassen, noe store og små fugler virkelig har satt pris på!
Hilsen Hilde

N.N (09.04.2012)

Svar:

Godt spørsmål som jeg ikke vet svaret på. Men siden de fleste fugler drikker vann, så opplever de trolig tørste lik pattedyr. Følelsen av tørst er som regel grunnlaget for at dyr drikker. Sett derfor gjerne ut vann til fuglene på en forplass, det er ofte populært.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Fuglekasser

En blåveis hakker rundt åpningen i fuglekassen - hvorfor?

Vi hengte opp en fuglekasse på østveggen på huset i fjord. Da var det ingen inreresse for å bo i den. Men i år har et blåmeispar staret opp. På formiddagen holder de på å lage rede, men det vi lurer mest på er hvorfor fuglen hakker rundt åpningen (malingen er hakket bort) ?

G.E. (09.04.2012)

Svar:

Det vet jeg rett og slett ikke. Meisene pleier ikke å hakke på kasseåpningene.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Silender

Bilde vedlagt spørsmålet

Er alle på bildet voksne silender, hunn? Bildet er tatt i august 2011.

N.N (08.04.2012)

Svar:

Dette er silender, men jeg mistenker at det er en hunn med voksne unger.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tårnefalk ....?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok dette bildet i dag 9.4.2012 på Kvanne i Surnadal kommune.
Lurer på om dette kan være en tårnfalk?

J.A.J. (09.04.2012)

Svar:

Ja, dette er en tårnfalk. Flott bilde!

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

Dompap. ???

Hei. Jeg har en dompap hos meg og jeg lurer på om di spiser Eple? Jeg må ha svar så fort så mulig. Mvh Jill.

J.T. (10.04.2012)

Svar:

Vet ikke, men diverse frø og brødsmuler går bra.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

Hekkende Vandrefalk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Fører dere protokoll over hekkende vanrefalk, og er det eventuelt noen plass jeg burde melde dette inn?

N. (09.04.2012)

Svar:

Flott bilde! Ta gjerne kontakt med den ornitologiske foreningen i ditt fylke (du finner adresser på NOF-sidene: www.birdlife.no.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Fuglekasser

Uglekasse i Hemnes på Helgeland

Hei Jeg ønsker å sett opp en Uglekasse på min gård, men vet ikke hvordan den skal "Designes" og jeg vet heller ikke vilke arter jeg kan forvente å få besøk av.
Jeg holder til i Hemnes Kommune i Nordland.
Har hørt at den skal plasseres i utkanten av et skogholdt men gjærne med noen stor graner forran slik ikke rovfugl så lett kommer til stemmer dette?

Er det for sent å forvente å få besøk denne sesongen? Jeg har hund kan det ha noe å si for om jeg får "uglevenner" eller ikke? Kan mann sette opp flere kasser og evnt hvor langt bør jeg henge dem fra hverandre? Jeg er glad for all nyttig informasjon.

Mvh

Håvard

H.L. (10.04.2012)

Svar:

Hvis du skynder deg, kan du kanskje få perleugle i kassa i vår. Lag en kasse på ca 20-25 cm i tverrmål i bunnen, ca 50 cm høy, og med inngangshull på ca 10 cm diameter. Fyll ca 10 cm med litt grov flis (ikke sagflis) i bunnen, og heng kassa 3,5-5 meter over bakken i et tre. Hvis det finnes grantrær i nærheten, så er dette bra for perleuglene, som liker å stikke seg vekk i vegetasjonen.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hvilken fugl er det som har en fjær med ekstra lang stilk ved hvert vingefeste? Lever trolig i Afrika hvis den ikke er utdødd. Så den utstoppet i Afrikamuseet utenfor Brussel, men husker ikke navnet.

K.I.M. (10.04.2012)

Svar:

Du har trolig sett en av nattravnartene i Afrika som har slike lange fjær. Det er i alle fall to arter som har en sterkt forlenget fjær i hver vinge.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dessverre tok jeg ikke bilde.

Jeg var ute på Bygdøy 4.4 2012. Der så jeg en liten fugl som satt på bakken mellom løvet. Det var en meisetype som jeg ikke har sett før. Den var gul i brystet og gul i bakstjerten, ellers brunspraglet. Jeg kunne gå helt inntil den uten at den fløy- Finner den ikke i mine fuglebøker.

A.S.K. (10.04.2012)

Svar:

Denne beskrivelsen er dessverre litt for mangelfull til at jeg klarer å finne ut hva du kan ha sett.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl?

Igår så jeg to forskjellige rovfugler fra bilen i fart. Fikk derfor ikke studert dem så nøye. Begge så helt mørk brune (ensfarget) ut med gult (lyst) nebb. På den ene la jeg også merke til at beina så gul/orange ut.
Kan det ha vært musvåk? Eller kan det ha vært en annen art? Begge var i Grimstadområdet.

A. (11.04.2012)

Svar:

Ja, musvåk er den mest aktuelle arten, og de er lettest å se på denne tiden av året også.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Fuglekasser

Fuglekassen var fylt med lemmen og mus..

Vi tømte fuglekassene rundt hytta i påsken, på Skaidi i vestfinnmark.
En av kassene er relativt stor, ca 30x30x30 cm., m/50 mm. stort hull,
Plassert ca 4,5 m. høyt oppe i ett tre, i en relativt gammel bjørkeskog,
I en skråning ned mot Skaidielva. Hullet på kassa er vendt mot nord nordvest, og vekk fra elva, altså oppover. Kjøttmeis er de eneste vi har observert at har bodd der. Denne påsken tømte vi fuglekassene, og i denne kassa var det spor etter reir, men vi fant også 3 lemmen og 4 mus. Hvilken fugl kan tenkes å ha lageret sitt der? Vi har i minst tre år hørt en pipete fuglelåt fra andre siden av elva ( sørsiden), og kan best beskrive den som lyden til en spurveugle. Vi hører den tydelig på våren, men vil ikke forstyrre den hvis den hekker der vi tror den kanskje gjør det. Kan det være spurveugle? Eller finnes det andre fugler vi skal se etter nå i vår?

N.K. (11.04.2012)

Svar:

Dere har nok hatt besøk av en spurveugle, ja. Dette er et vinterlager, og det er kanskje ikke så stor sjanse for at ugla skal hekke i akkurat denne kassa. Fjern musene når de begynner å tine opp i vårsola, hvis ikke blir de til "rak"-mus.....

Roar Solheim (11.04.2012)


#Fuglekasser

Forsinket hekking ?

I en av fuglekassene i hagen begynte blåmeis å vise interesse før påske.Nå er det slutt og jeg lurer på hva dette kan skyldes.Det pleier å være blåmeis eller svart/kvit fluesnapper der hvert år.Har det vært for kaldt ?

B.E.H.U. (11.04.2012)

Svar:

Fuglene fikk trolig en liten "nesestyver" i hekkestarten da påsken inntraff, med kjøligere vær og noe snøfall. Vanligvis begynner ikke meisene i Sør-Norge før mot slutten av april.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Fuglekasser

Pilfinker

Hei

jeg har hengt opp en kasse ved ene husveggen min, den er beregnet til kjøttmeis med 3,5 mm hull, den henger kanskje 1 meter over bakken.
jeg har nå observert 2 pilfinker ved en buske like ved (2-3meter unda)

kan pilfinkene bosette seg i denne kassa, eller hva burde jeg gjøre om?

Takk for svar!!

N.N (11.04.2012)

Svar:

Det bør nok kunne gå, selv om jeg i utgangspunktet ville anbefale en litt høyere plassering, for å gjøre det noe vanskeligere for katter å nå opp til kassa.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær på ribbeplass

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne og flere fjær på en ribbeplass. Fjæren er ca 10-12 cm. Kan dere si noe nærmere om hvilken fugl som nå ikke lenger er blant oss?

F. (11.04.2012)

Svar:

Ja, dette er en stjertfjær fra en ringdue.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Økologi og atferd

Tiurleik i Oslomarka - påvirkes spillet av den svært tidlige våren?

I Oslomarka er det i år svært tidlig vår. Godvær med varme og makstemp. på bortimot 20 plussgrader i flere dager i tiden før påske har jaget bort snøen. Vil dette innvirke på tidspunktet for spillet? Jeg har i mange år vært på leiken i slutten av april og i begynnelsen av mai, og har hatt suksess med det. På min leik pleier høneuka normalt å være første uka i mai. Bør jeg stikke ut tidligere i år? Eller tar ikke storfuglen hensyn til sånne forhold. Ofte har jeg gått på ski eller truger til leiken. Nå kan jeg gå i joggesko.

A.B. (11.04.2012)

Svar:

Dette er et spørsmål vi i Agder-regionen også er svært spente på i år, men vi går ut i fra at en forskyvning bare vil dreie seg om et par dager tidligere parringstopp enn vanlig. Den inntreffer ofte samtidig med at myrullen blomstrer, så det kan kanskje være en indikasjon.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Diverse

glente

Jeg lurer på glentas status i Norge..er den i fremgang? noen som overvintrer?

L.O. (11.04.2012)

Svar:

Jeg kjenner ikke den i detalj, men vet at arten har økt kraftig i Sverige siden 1970-tallet, da den nesten var forsvunnet. Det betyr at vi sannsynligvis har flere glenter innom Norge nå enn før. I vår er mange alt sett, men jeg har ikke hørt om at noen overvintrer hos oss ennå.

Roar Solheim (11.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem har gjordt dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg lurer på hva slag fugl som har " spist " av dette treet ? Det lå fullt av lange fliser på bakken under. Det er vel snakk om ei hakkespett , men hvilken art ?

K.J. (09.04.2012)

Svar:

Ikke mulig å si sikkert hvilken spetteart som kan ha hakket her.

Roar Solheim (10.04.2012)


#Trekkfugler

Kjellkommerdagen 14.april?

Stemmer det at kjellen kommer en fast dato i april hvert år på Helgelandskysten

A. (10.04.2012)

Svar:

Nei, bare omtrentlig. Det er alltid variasjon fra år til år.

Roar Solheim (10.04.2012)


#Sykdom og skader

Syk Havhest?

Hei.

Har funnet en Havhest inne i en fjord på Nordvestlandet.
Den virker kvikk, og tasser rundt på gulvet.

Har en isoporkasse med rennende vann.
Havhesten liker å bade, men den blir pjuskete
og våt. Den ligger også med vingene ut fra kroppen,både vinger og stjert ligger nede i vannet.
Den vasker seg på brystet og vingene.
Når den løftes opp, renner det mye vann fra den.

Mitt spørsmål er om Havhesten er angrepet av parasitter?

Har hatt den i 5 dager, den får ferskvann, tunfisk og rå fisk.
Fjærdrakten er ennå blitt vannavvisende.

Er det håp for fuglen, eller skal jeg bare slippe den ut igjen på sjøen?

K. (10.04.2012)

Svar:

Hvis fjærdrakten ikke er vanntett, fryser den i hjel hvis du slipper den ut i vann igjen. Dtn KAN hende at den er utsultet, og ikke har fett igjen i fettkjertelen over stjerten, som den impregnerer fjærene med. Forsøk å holde den 1-2 uker og se om den kommer seg etter god foring.

Roar Solheim (10.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gjest på fuglebrettet

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen, litt mindre enn en bokfink, besøkte fuglebrettet mitt her på Geilo i dag, 4. april. Bildet er uskarpt og dårlig, for jeg måtte snike meg forsiktig mot stuevinduet og zoome så godt det lot seg gjøre med mitt lite avanserte kamera, med fare for å skremme den. Den var den eneste av sitt slag, men hadde selskap av bokfink, svarttrost og dompapp og ulike meisetyper. Jeg har ikke sett den før, og håper bildet er godt nok til å artsbestemme den.

M.V. (04.04.2012)

Svar:

Dette er en stillits, en slektning av grønnsisik, og andre finkefugler.

Roar Solheim (10.04.2012)


#Diverse

Spørsmål fra 3.trinn Paradis skole

Her kommer noen spørsmål fra oss: Hvor raskt kan en struts løpe? Hvor mange typer fugler finnes i Norge og i verden? Hvilken trekkfugl er først tilbake i Norge? Hvorfor flyr hegren med S-formet hals? Hvilken fugl er raskest til å fly? Hvorfor synger fuglene? Hvilken fugl var den første på jorden? Håper dere kan svare på noen av disse - vi er nemlig opptatt av fugler og nysgjerrie på dem. Takk .-)

A.B. (29.03.2012)

Svar:

Dette er skoleleksearbeid som dere selv må søke svar etter i bøker, leksika eller på nettet. Beklager.

Roar Solheim (10.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en kongeørn ?

F. (03.04.2012)

Svar:

Ja, dette er en ung kongeørn med mye hvitt i vinger og stjert.

Roar Solheim (10.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Trodde først dette var en hunn gråmeis, men ser nå at det ikke stemmer bl a pga brystfargen. Hvilken art er det?

N.N (09.04.2012)

Svar:

Dette er en jernspurv.

Roar Solheim (10.04.2012)


#Diverse

Rakkelhøne

Hei, eg lura på noka eg fin bilda av rakkelhane men ikkje høna men eg lura på om dokker veit kordan dein ser ut???
Takk

N.N (09.04.2012)

Svar:

Rakkelhøner er veldig like både røy og orrhøne, og er faktisk ganske vanskelige å identifisere ute i naturen. Samtidig ser det ut til at slikke hunn-hybrider er sjeldnere enn hann-hybrider.

Roar Solheim (10.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vilken rovfågel?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denna seglade över vår tomt i Sørum kommun, Akershus nu i eftermiddags. Jag har svårt att artsbestämma den med hjälp av de fågelböcker jag har. Vad kan det vara för något?

T. (04.04.2012)

Svar:

Dette er en musvåk (ormvråk på svensk).

Roar Solheim (10.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trost

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en måltrost eller en duetrost? Det er litt vanskelig å se forskjell på i den fuleboka jeg har.

F.L. (10.04.2012)

Svar:

Dette er en duetrost, flott bilde.

Roar Solheim (10.04.2012)


#Diverse

Spørsmål:

Hvordan ser du forskjell på luftrør og spiserør?

N.N (30.03.2012)

Svar:

Vi beklager at vi ikke har tid til å utføre hemmelekser..... De øvrige spørsmålene vil bli slettet.

Roar Solheim (30.03.2012)


#Diverse

Utstoppet skarv ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei har tenkt å kjøpe dene skarven men jeg er ikke helt 100 prosent siker på va det er kan dere hjelpe jeg tror at dete er en storskarv på grunav at den har så mye hvit på seg. hva mener dere at dete er? å tør jeg spøre om dete er en ung fugl? en ungdoms fugl heler en voksen fugl og om den er i Parings drakt alså prakt drakt\sommer drakt heler høst heler vår??? Hoper på svar så fort så mulig. Mvh Jill. :)

J.T. (28.03.2012)

Svar:

Dette ser ut til å være en ungfugl av storskarv.

Roar Solheim (28.03.2012)


#Trekkfugler

Hortulan?

Vi hörde igår en fågelsång som vi aldrig har hört förut, och lokaliserade den till toppen av en björk på tomten. Där satt en liten fågel, ungefär i sparvstorlek - men tyvärr hann den flyga innan vi fick hämtat kameran så jag kan inte säga mer om utseendet. Sången var däremot lätt att minnas och med hjälp av boken “Fuglesang” av Lars Svensson m. fl. så kom vi fram till att ortulansparvens (hortulan) sång var väldigt, väldigt lik det vi hörde. Men som jag förstår det så är den inte så vanlig? Och dessutom brukar den inte komma hit innan ca maj?
Så därför undrar vi: Är det möjligt att detta kan ha varit en ortulansparv? Eller vilka andra fåglar kan man förväxla sången med?
(Vi bor i Sørum kommun i Akershus, och har både blandskog och öppna åkermarker i nära anslutning till tomten.)

T. (28.03.2012)

Svar:

Helt riktig! Vi har ingen funn av hortulan så tidlig, så den arten er helt utelukket. Det mest sannsynlige jeg kan tenke meg, er en gulspurv med noe avvikende sang. Ellers har jeg ingen gode forslag.

Roar Solheim (28.03.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hjelp til identifisering

Bilde vedlagt spørsmålet

bildet er tatt i februar ved Langano-sjøen i Etiopia
jeg har ikke greid å sette navn på dem.

A.M. (25.03.2012)

Svar:

Denne heter landsbyspurv på norsk, latinsk navn Passer griseus.

Roar Solheim (28.03.2012)


#Fugleforing

Kvar er småfuglane?

Hei! Denne vinteren har småfuglane vore heilt fråværande ved foringsautomatane mine. Eg har fora fuglar dei siste ti åra på samme stad og har alltid hatt mykje fugl heile vinteren. Eg har automatar med solsikkefrø, nøtter og meisebollar. Eg har for det meste kjøttmeis, blåmeis og spettmeis på besøk. Sidan november har eg ikkje trengt å fylle opp automatane sidan dei er like fulle av mat endå. Dette er heilt ekstremt for vanligvis fyller eg opp kvar veke! I dag såg eg to blåmeis med automatane. Har snakka med andre som har opplevd det samme denne vinteren. I fjor i januar og februar skjedde det samme då det var så kaldt. Kvifor kjem dei ikkje når det er kaldt? Det virkar ulogisk synest eg. Kvar har alle fuglane vore i vinter? Eg bur i Sogn og Fjordane i Naustdal kommune.

K.R. (28.03.2012)

Svar:

Du rapporterer det samme som mange andre har gjort, og vi vet rett og slett ikke hvorfor det har vært tomt for fugler! Det har vært forunderlig tomt på mange forplasser, til tross for at det har vært snø og kaldt, i det minste i februar.

Roar Solheim (28.03.2012)

««første 40 286 - 40 335 av 49 949 siste»»