Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 282 til 40 331 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Ørn på sotra
Etter vi observerte ørn på tur i Telavåg i påsken, har det startet en familiediskusjon hos oss. Selv mener jeg at det bare finnes havørn på Sotra, mens familiens overhode mener at det forekommer kongeørn her ute og. Men foretrekker ikke kongeørna mer skog enn det vi finner på Sotra? Eventuelt hvor kan man se kongeørn på Sotra?
H.Å. (12.04.2012)
Svar:
Jeg kjenner ikke lokalfaunaen på Sotra, men tipper at det kanskje bare er havørn som er aktuell hekkeart der. Likevel kan det godt være unge individer av kongeørn som holder til på Sotra om vinteren, og kanskje også i somnmerhalvåret før de blir gamle nok til å kunne finne seg et eget revir.
Roar Solheim (12.04.2012)
Fugletrekk i V-formasjon
Hver vår på samme tid, og stort sett samme tid på dagen, kommer store mengder trekkfugler over huset mitt i Ullevål Hageby. De er ganske store og flyr i V-formasjon. Lurer på om det er gjess, og i så fall hvilken art?
B.B. (12.04.2012)
Svar:
Jeg tipper at dette kan være en lokal bestand av kanadagjess, som flyr opp og ned til Maridalsvannet, eller til Sognsvann.
Roar Solheim (12.04.2012)
SPURVEHAUK
På foringsplassen min; som er et tre i hagen, samles mange småfugler. Fuglene får et variert utvalg, så her er mange arter. Så morsomt å følge med på! Det er mest av de vanlige artene; kjøttmeis, blåmeis, grønnfink; sistnevnte i store flokker, - ei enslig rødstrupe, og de siste dagene en SPURVEHAUK! Vet ikke om det er den samme sm var her tidligere, etter tellingen i januar,- men den er her ca. 1 gang i uka. Selvfølgelig et spetakkel fra de "små" som flyr til alle kanter når den kommer. Så til spørsmålet mitt: Er det vanlig at arten slår seg til her ute nesten i havgapet? Det skal nevnes at på øya Vigra, selv bor jeg på Valderøya, - er et stort fredet fuglereservat. Havørn ser vi også seile majestetisk oppe ved fjellet her, men det er vi mer vant til. På forhånd takk for svar.
B.A. (03.04.2012)
Svar:
Jeg vet ikke hvor vanlig spurvehauk er på stedet du bor, men det er slett ikke uvanlig at ungfugler oppholder seg helt ute på kystdelen av Norge, og spesielt hvis det er spurvefugler der som den kan jakte på.
Roar Solheim (12.04.2012)
Knoppsvaneforeldre
Har lest at både hannen og hunnen hos Knoppsvanen ruger eggene (hunnen mest). Etter at ungene er klekket, er det kun hunnen som ligger i reiret eller gjør hannen også det? Lar begge foreldrene ungene krype inn og sove under vingene sine?
N.N (04.04.2012)
Svar:
Dette vet jeg ikke svaret på, men jeg antar at det er sannsynlig at både hann og hunn kan la ungene krype opp på ryggen sin.
Roar Solheim (12.04.2012)
hekkefugl + skogdue + ungfugl
hei igjen når begynner Svarthvit fluesnapper og meiser og trost og tårnseiler og gjøk og bli kjønnsmodene? hekker di den våren her?
og har 3 uglekasser og ser at hører att skogdua er der og rundt forbi der ved uglekassa tror du den vill hekke i den?
det er jo til kattugla så er jo flis i kassa er flere skogduer her som jeg hører kan det hende at han vill flytte inn ditt?
S.L. (06.04.2012)
Svar:
Skogdue kan gjerne hekke i en kattuglekasse. De fleste spurvefugler er kjønnsmodne på våren året etter at de er klekket, og klare til å starte hekking fra mars-april og utover våren/forsommeren.
Roar Solheim (12.04.2012)
trekkfugler ankommer afrika
hei igjen tenke åsen årstid reiser fglene fra afrika og di som er der neden fra regntid eller tørketid.?
men hva gjør di når de er tørketid der nede.?
har vært i kenya i nov 2011 med fredtun fhs er det mange av våre fugler som trekker til kenya av di norske.?
hva gjør di når det er 2 eller flre tørketider i afrika eller? regntid.?
si låvesvale som drar i nov. når ankommer den afrika.?
har jo flyd ned der selv og tenke. " nå er jeg i amsterdam og tar fuglene stopp her. og hvor er neste stopp for di.?"
hvor stopper di? hvorfor drar noen så seint som nov.?
hvorfor drar di ikke med di andre.?
S.L. (06.04.2012)
Svar:
Dette var så mange spørsmål som også krever lange svar, at de ikke lar seg besvare her, dessverre. Det meste av dette kan finnes i bøker hvor fugletrekket er omtalt, men hva som styrer Afrikatrekkernes start på reisen nordover, vet vi nok ikke.
Roar Solheim (12.04.2012)
Pilfink
Bruker pilfinken det samme reiret hvert år?
Burde jeg rense kassen???
på forhond, takk :)
L.T. (07.04.2012)
Svar:
Pilfink og gråspurv kan nok bruke en kasse gjennom flere år. Siden begge disse artene faktisk kan hekke midtvinters eller veldig tidlig, kan det kanskje være best ikke å forstyrre dem med å kaste ut reiret. Men dersom kassa står tom en stund, bør den renses slik at det ikke samles opp med for mye reirrester.
Roar Solheim (12.04.2012)
svarthvit fluesnapper
den første uka i mai har et svarthvit fluesnapperpar dukket opp i kassa her. I dag var hunnen allerede i full gang med å installere seg! Vi lurer på om det kan være det samme paret hvert år, eller etterkommere av det opprinnelige paret? Vi lurer også på hvor gamle disse fuglene kan bli - det har vært slike fugler i den samme kassa i over tjue år nå. Vennlig hilsen Karen-Merete Bruland, Ervik i Nordfjord
K.M.B. (12.04.2012)
Svar:
Du har neppe svarthvit fluesnapper i kassa allerede nå den 12. april - det er helt usannsynlig. De tidligste fluesnapperne i Norge blir registrert kort etter 20. april i Sør-Norge, og da er det bare hanner. Hunnene kommer først noe senere. Din kassegjest må derfor være noe annet.
Roar Solheim (12.04.2012)
Hettemåke?
Hei. Dårlig bilde, men er dette en Hettemåke? Orkanger 11.april, ved sjøen.
B. (12.04.2012)
Svar:
Helt riktig. En voksen hettemåke i hekkedrakt.
Frode Falkenberg (12.04.2012)
Aldersbestemme gråmåker
For et år siden tenkte jeg at jeg aldri kom til å greie å aldersbestemme måker. Nå ser jeg forskjell på de, men er fortsatt usikker og trenger hjelp. Håper jeg kan spørre her. De to ungfuglene midt i bildet tror jeg er 2.vinter gråmåke, altså 3k. De har fått en del lysgrå fjær oppå ryggen. Ungfuglen til venstre er kanskje 1.vinter gråmåke, 2k? Er mørkere i brystet.
N.N (05.04.2012)
Svar:
Helt korrekt!
Frode Falkenberg (12.04.2012)
Snipe
Kva snipe er dette?
Bildet er gammelt.
Takk!
N.N (08.04.2012)
Svar:
Det ser ut som en tundrasnipe.
Frode Falkenberg (12.04.2012)
Spove
Klarer dere denne, tross dårlig bilde? Kort nebb får meg til å tenke småspove, eventuelt ung storspove. Bildet er tatt nå.
N.N (09.04.2012)
Svar:
Bildet viser en storspove.
Frode Falkenberg (12.04.2012)
Hva er dette for en rovfugl? Musvåk eller fiskeørn
Hei! Tok flere bilder av denne fuglen…. Riktignok langt unna, men det er kanskje mulig å artsbestemme likevel for den som kan faget…? Dette er tatt nord i Larvik på selveste 1. april. Og det var 2 fugler som kretser litt rundt hverandre før de tok kursen videre noen hundre meter. På bildet så er stjerten samlet, mens på andre bilder så er den mer spredt. Trodde først det var fiskeørn da jeg vet det er tatt bilder av fiskeørn i området, men ble usikker da jeg leste om musvåken som kretser mer og stiger mye. Denne gjorde det da jeg så den senere på dagen. Hvis det var samme fugl da… ;-) Takknemlig for svar!
B.B. (02.04.2012)
Svar:
Ingen av delene faktisk. Det er en ung hønsehauk.
Frode Falkenberg (12.04.2012)
Arter
Hvor mange fugl arter finnes det i Norge??
D.C. (30.03.2012)
Svar:
Du finner en komplett oversikt over alle fuglearter som er påvist i Norge på: http://www.birdlife.no/organisasjonen/nskf/norgeslisten.php
Frode Falkenberg (12.04.2012)
Gås?
For meg ser det ut som en sædgås, underart rossicus elle har eg feil nå?
N.N (24.03.2012)
Svar:
Du har helt rett i arten sædgås, men det er vanskelig å si noe om underartsstatus ut fra dette bildet.
Frode Falkenberg (12.04.2012)
Svartbak?
Er fuglen i midten 3.vinter svartbak (4k)?
N.N (05.04.2012)
Svar:
Det ser korrekt ut ja. Se forøvrig: http://cyberbirding.uib.no/gull/ind_gbbg.php
Frode Falkenberg (12.04.2012)
Gråmåke
Er fuglen til venstre 1.vinter gråmåke (2k)?
N.N (05.04.2012)
Svar:
Det er en 2. vinter gråmåke. Ta en titt på forskjellige aldersklasser hos gråmåke og variasjonen de oppviser på: http://cyberbirding.uib.no/gull/ind_hg.php
Frode Falkenberg (12.04.2012)
Gråmåke
Er fuglen til høyre 3.vinter gråmåke(4k)? Svært lys og liten svart nebbflekk?
N.N (05.04.2012)
Svar:
Ja, den ser ut som en 4K (om bildet er tatt etter nyttår).
Frode Falkenberg (12.04.2012)
Hva slags måke er dette
Jeg tok bilde av denne i Drøbak. Det ser for meg ut som en ungfugl. Men hvilken art?
A.K.B.K. (12.04.2012)
Svar:
Dette er en gråmåke som snart er et år gammel.
Frode Falkenberg (12.04.2012)
Hva er dette for en rovfugl?
Hei! Sendte inn sp.mål 2.4.2012, men har ikke fått svar dessverre… Kanskje fordi jeg lurte på om innsendte bildet var av en musvåk, og slike sp.mål har det var mange av…? Sender derfor et nytt bilde, tatt i samme område nord i Larvik, men kanskje ikke Musvåk denne gangen? Vet det skal være/har vært fiskeørn i området og denne fuglen "seilte" ikke som forrige innsendte bilde, men fløy i rette strekk. Bildet er tatt i nærheten av en innsjø.
(Har for øvrig tatt et mye bedre bilde senere enn det innsendte bildet 2.april 2012 av det jeg spør om kan være en musvåk. Sender det gjerne hvis det er interessant)
B.B. (12.04.2012)
Svar:
Bildet viser en fiskeørn.
Frode Falkenberg (12.04.2012)
Hvilken andetype er dette?
Det har kommet to "ukjente" ender i barnehagen til eldstejenta mi, som vi ikke har sett maken til før, og som jeg nå lurer svært på hva heter. De var veldig tamme, var så nære som 15-20 cm med hånda når jeg tok bilder og den ene fulgte også etter meg, - to ender, som jeg regner med er en hann (den med grønnskjær) og en hunn. Legger ved bilder som jeg tok av de på morgenen i dag, 12. april. 2012, Utenfor Haugsjåsund barnehage, treungen (Vest-telemark). Det er ei stor elv (nidelva) som renner rett forbi her, og det er masse stokkender og svaner her til vanlig, men disse er ukjente. Håper på svar, for jeg ble veldig nyskjerrig og klarer ikke finne ut av det ved googling av bilder heller...
I.B. (12.04.2012)
Svar:
Bildet viser knoppender (moskusender). Det er en innført art i Norge, og den reproduserer ikke i vill tilstand hos oss.
Frode Falkenberg (12.04.2012)
Spørsmål:
Kvilken fågel heita harries hawk på norsk
Takknæmelig for svar!
F. (09.04.2012)
Svar:
Parabuteo unicinctus = Kaktusvåk = Harris' Hawk
Frode Falkenberg (11.04.2012)
Kommentar til Roar Solheim - Blåmeis hakker rundt kasse hullet.
Gjelder: http://www.fuglevennen.no/sporsmal/?offset=9647&antall=8&total=9671&q_id=16735
Dette er en sak jeg personlig er svært kjent med. Opplever at flere meiser, og spesielt kjøttmeisen hakker rundt hullet. Har prøvd ulike pattenter og større hull.
Jeg har ikke svar, men jeg har konkludert meg fram til at det er for å forstørre hullet litt. Det er ofte snakk om en halv cm, eller mindre. Har også tenkt på om det kan ha noen sammenheng med at de kanskje tester materialet, om det er solid.
Ikke noe direkte svar, men heller en tanke vekker!
Morsomt å komme inn med innspill :)
Testen jeg gjennomførte gikk på nærmere 30 kasser.
M.K.D. (11.04.2012)
Svar:
Takk for informasjon. Det kan godt tenkes at du har rett, at meisene sjekker om hullkvaliteten er god nok. For de er ganske utsatt for at både ekorn og flaggspett kan gnage/hakke seg inn i reirhullet og spise egg og/eller unger.
Roar Solheim (11.04.2012)
Hvilken fugl?
Fikk denne fuglen med på kjøpet da jeg var ute å fotograferte, så den først når jeg la bildene over på data. Synes det ser ut som stjertand, hunn. For øvrig mange stokkender i samme elveutløp.
N.N (01.04.2012)
Svar:
Ja, dette ser ut som en stjertand hunn for meg også.
Roar Solheim (11.04.2012)
ØRN
Hei. Tror dere at havørn har lakt egg nå ? :)
H. (29.03.2012)
Svar:
Sannsynligvis har de det de fleste steder i landet.
Roar Solheim (11.04.2012)
Fiskemåker
Fiskemåkene begynner å komme og det er et hyggelig vårtegn, men hvor mange fiskemåker er det på bildet? Den helt foran midt i bildet er den eneste jeg er helt sikker på er det, den bak er kanskje en ung gråmåke, men hva med de andre? Er de kanskje alle sammen fiskemåker?
N.N (01.04.2012)
Svar:
Her ser det ut til å være 11 voksne fiskemåker og en ungfugl. Bildet er litt dårlig, så jeg kan ikke si sikkert, men dette kan være en ung gråmåke.
Roar Solheim (11.04.2012)
Ørn
Har opservert ørn? med hvitt hode på kysten av Costa Blanka,
Spania. Hvilken ørn er dette og er den vanlig i Spania?
S.S. (29.03.2012)
Svar:
For dårlig beskrivelse til at det er mulig å antyde art. Flere ørnearter hekker i Spania.
Roar Solheim (11.04.2012)
Skyting av skjærer
Hei når er det tillatt å rive reiret til et skjærepar? Er det tillatt å skyte en av skjærene av 1 par? ( det ble nemlig gjort idag Av kommunens folk). Det hevdes at skjæra "herjer" på vinduene.
S.F. (31.03.2012)
Svar:
Dersom det f. eks. er kommunelegen som har funnet ut at skjærene er en "helsefare" for folk, så finnes det unntaksregler hvor den slags myndighet kan bestemme nesten hva det skal være.
Roar Solheim (11.04.2012)
gule erler
På jordet utenfor stallen ser vi hver vår en liten flokk med gule erler.Disse opptrer vanligvis i flokk som kommer og går med jevne mellomrom særlig på vår/forsommer.Allerede den 26.mars iår såg jeg årets første - en enslig en. Jeg lurer på hvilken art det kan være, fuglebøkene angir flere typer. Går det an å si noe om det uten å ha den i hånda?
T.M. (31.03.2012)
Svar:
Så tidlig er det mest sannsynlig at du har sett en vintererle. Gulerlene kommer ikke før i april/mai.
Roar Solheim (11.04.2012)
Svane bitt
Hei, hvor hardt kan en svane bite?
Kan den bite av en finger ?
Hilsen June
J. (01.04.2012)
Svar:
Nei, den klarer ikke å knipe av deg fingeren, men den kan klype så det gjør vondt!
Roar Solheim (11.04.2012)
Flaggspett
Hei !
Jeg lurer på om Flaggspetter har noen faste tre-typer den liker og hakke ut reir i, og evnt hvilken side av treet den hakker på? (sør,øst,vest,nord)
M.K. (03.04.2012)
Svar:
Flaggspett (og andre spetter) har en forkjærlighet for osp, fordi dette treet er lettere å hakke i enn mange andre. Men flaggspett kan hakke ut reirhull i alle slags trær. Himmelretningen ser ikke ut til å være viktig.
Roar Solheim (11.04.2012)
hva kan ha skjedd her?
jeg fant disse fjærene ligge utover hagen vår. kan det ha vært en katt?
T. (03.04.2012)
Svar:
Ja, det er absolutt mulig, men spurvehauk kan også ha tatt en småfugl.
Roar Solheim (11.04.2012)
Spurve ugle vs Guvåghytta?
Hei. Vi var på klasse tur på hytta for noen dager siden og da har vi henkt ut kasser sist vi var der og nå jeg fikk se oppi en fugle kasse så lå der 2 Døde spiss mus oppi den. Kan det være spurve ugla som har vert der? musene så nok så ferske hele og fine ut. Kassen var egentlig laga til stær det var et stær bur kan en spurveugle kome seg inni et sån hul heler er hulet for litet? det kan jo har vert ei røyskatt men eg trur nu at det er ei spurvegle som har lagra maten sin der. hoper du\dere kan hjelpe så fort så mulig. mvh Jill :)
J.T. (03.04.2012)
Svar:
Høyst sannsynlig spurveugle.
Roar Solheim (11.04.2012)
er dette 3 kvinand ?
ser den til venstre er brun på hode med hvit ved nebbet, kan det hver en ungfugl elle ?
N.N (04.04.2012)
Svar:
Dette er en kvinand hann til høyre, og to kvinand hunner.
Roar Solheim (11.04.2012)
Hva slaks fugl er dette?
Elendig bilde tatt ved Tofte i Hurum idag 4.april. Jeg knipset fordi det så ur som en rovfugl og jeg gjerne ville identifisere den når jeg kom hjem fra tur, men denne kjenner jeg ikke igjen...Håper dere klarer å se hva det er på tross av elendig bildekvalitet
N.N (04.04.2012)
Svar:
Dette ser ut som en fugl med en del hvite fjær i drakta, som en skavank (skyldes en genfeil). Men jeg klarer ikke å se hvilken art det er. Den kan minne mye om en kråkefugl, men jeg kan ikke si sikkert.
Roar Solheim (11.04.2012)
Sothøne
Hei!
Jeg lurte på hvordan det er med sothøna, jeg søkte litt rundt og fant ikke noe særlig informasjon på norske sider, selvom det dukket opp mye på tyske sider. Jeg observerte nemlig 11 av dem i flokk på Randsfjorden ved Jevnaker i dag, og jeg lurte på om det er normalt å se dem så tidlig på året i sånne mengder i Norge? De lå ett stykke utpå fjorden, men når jeg begynte å mate svanene som også var der kom hele flokken. Det var bare to som turte å komme nærme nok til å forsyne seg av brødet mens jeg stod der, men jeg så at de kom helt bort til maten når jeg gikk. De var heller skvetne, hver gang jeg hev ut brød skulle man tro jeg hadde skutt etter dem.
C.S. (04.04.2012)
Svar:
Sothøner overvintrer i Norge der det er åpent vann, så i år er det ikke så unaturlig å se mange sothøner tidlig i et våtmarksområde.
Roar Solheim (11.04.2012)
Grønnfink
Hei,
ungene reddet en grønnfink frå katten. Den er i god behold og spiser, men kan desverre ikkje fly fordi katten har revet ut en del fjær frå vingene. Hva skal vi gjøre?
Er det noen vits i å pase på den til det vokser nye fjær?
P.O.M. (04.04.2012)
Svar:
Prøv å holde den i bur/pappeske og gi den frø og vann. Hvis den spiser, kan dere holde den til den ser ut til å kunne fly igjen.
Roar Solheim (11.04.2012)
ærfuglen
når danner di par? er det på høsten?
hvorfor kurtuserer di hvarndre da på våren?
S.L. (06.04.2012)
Svar:
Ærfuglene holder som regel sammen i flokker fra høsten og gjennom vinteren, men kurtiseringen av hunnene skjer bare på våren før egglegging.
Roar Solheim (11.04.2012)
Påfugl-generelle spørsmål
Jeg syns at denne fuglen er så flott, og vil gjerne vite mer om denne fine skapningen. Jeg har noen spørsmål som jeg håper du kan hjelpe meg med, da jeg ikke finner svar på det jeg lurer på ute på internettet..
1) Hvor lenge er en påfugl "drektig"?
2) Hvor mange egg får den?
3) Hvor lenge lever en påfugl?
4) Kan en påfugl parre seg med en annen fuglerase?
5) Er det mulig å kjøpe en påfugl her i Norge?
Mvh Idar
N.N (05.04.2012)
Svar:
Disse spørsmålene kjenner jeg ikke svarene på, annet enn at fugler ikke er "drektige". De fleste fugler utvikler et ferdig egg fra eggcelle til egg med skall i løpet av 1-2 døgn. Påfugler finnes nok i salg i Norge, men da må du kontakte burfugl-folk, kanskje hønseholdere.
Roar Solheim (11.04.2012)
moskusand og eggleging
har 4unge moskusender. kva skal eg gjere for at dei skal legge egg å ruge?.
N.N (05.04.2012)
Svar:
Dette må du spørre tamfugl-holdere om.....
Roar Solheim (11.04.2012)
kattugle museår
blir det museår neste år? elelr når blir det det?
S.L. (06.04.2012)
Svar:
Det er ingen tegn til at vi har noe museår noen steder i Sør-Norge i år. Trolig vil det gå 2-3 år til neste gang, siden 2010 og 2011 begge var gode museår.
Roar Solheim (11.04.2012)
Fuglekasse-side
Hei,
jeg har nettop hengt opp noen uglekasser og syns det kunne vært fint med noen "tommelfingel-regler" oppsummert på en side i forhold til kasseutførelse og hvordan man best kan sikre kassene feks mot mår o.l. Dette gjelder kanskje ikke bare uglekasser, men andre fuglearter også. (altså, jeg etterlyser en bedre "fuglekasse-side" som kanskje har mål/utførelsestips til andre mer spesielle fuglekasser også, som til feks trekryper og låvesvaler :)
Også har jeg et spørsmål: hullet på en fuglekasse er jo ganske høyt oppe, er det slik at ungene flyr opp, og at det er derfor kassene må ha de målene de har? Hvis hullet er for langt opp, vil ungene slite med å komme seg opp eller vil de bli dyttet ut av mor/far? (jeg lagde kasser ved å hule ut gamle trær slik at målene bare ble omtrentlige)
Ellers syns jeg dere har mye god informasjon :)
Hilsen
Annette
A. (07.04.2012)
Svar:
Ugleunger (og andre fugleunger for den saks skyld) klarer nok å komme ut av alle slags fuglekasser, selv om de er aldri så høye. Fuglene kan nemlig hekke i hule trær hvor det kan være flere meter ned til reirbunnen. Likevel ser det ut til at fugleungene kommer seg opp og ut.
Det du etterspør er såpass omfattende at det passer best i en bok, og flere kassebøker er utgitt.Roar Solheim (11.04.2012)
Han-fasan uten rød side på hodet
Vi har ofte besøk av to fasaner i vår hage ( utenfor Tønsberg sentrum) som spiser utlagt mat. Den ene hanfuglen har den vanlige røde sidelappen på hodesiden. Men den andre er helt svart på hodesiden. Er han et sjeldent unntak fra normalen ?
A.R.B. (08.04.2012)
Svar:
Nei, jeg tror bare det er en fargevariant.
Roar Solheim (11.04.2012)
GOD PÅSKE!
Jeg vil ønske alle her på denne flotte siden en god påske !
Takk for flott innsats !
N.N (07.04.2012)
Svar:
Takk for hyggelig tilbakemelding.
Roar Solheim (11.04.2012)
For tidelig fødte fugler
Hvilke konsekvenser for naturen har det at noen fugler er "For tidelig født? Tenker spesielt på ugler i store museår. Dersom alle uglene vokser opp, vil det være mange ugler, noe som kan gå ut over småfugl bestanden når alle de små fuglene flyr ut for første gang og er helt uerfaren?
Forresten, hvor langt bør jeg henge en uglekasse fra bebyggelse, eller der hvor det er mye menneske aktivitet?
Det er jo kjent at mange ugler kan finne på å hekke i husvegger.
M.K.D. (08.04.2012)
Svar:
De fleste fugler forsøker å hekke så tidlig som mulig, for da har ungene størst sjanse til å overleve. Kanskje er de sterkere i konkurransen om mat sammenlignet med de som klekkes senere på våren. En uglekasse kan henge nær bebyggelse, men det avhenger litt av hvilken art den er tiltenkt. En kattuglekasse ville jeg henge minst 100 m unna der folk ofte ferdes, fordi de voksne uglene kan være agressive og forsvare ungene sine når de hopper ut fra kassa.
Roar Solheim (11.04.2012)
HURRA
Dette er ikke et spørsmål, men noe så sjeldent som en gladmelding fra Nes på Romerike. I likhet med mange andre så har forplassen i høst og vinter hatt smått med besøk. Men, i Påsken har det nærmest eksplodert. Alle artene jeg normalt har besøk av er tilbake i fullt monn. Blåmeis, kjøttmeis, dompap, grønnsisik, grønnfink, bokfink, bjørkefink, spettmeis, pilfink, trekryper, svarttrost, stær og en og annen skjære når jeg ikke passer på. Spettmeisen er i full gang med å "mure" på kassa og skogen er en kakofoni av fuglesang. En deilig årstid i vente!
P. (08.04.2012)
Svar:
Takk for en viktig melding! Dette er det nok mange andre som også har ventet på i år!
Roar Solheim (11.04.2012)
Bokfink med hvitt hode.
Fuglebrettet er innvadert av bokfink for tiden. La merke til at en av dem har hvitt hode. Hva er grunnen til dette? Er den gammel eller har den en pigmentfeil? Den var ganske så tøff og sjefete av seg.
L.H. (09.04.2012)
Svar:
Dette er nok bare et utslag av en genfeil, som gjør at noen av fjærene ikke tar opp fargestoffer når de vokser ut. Dette er ganske vanlig hos mange spurvefuglarter.
Roar Solheim (11.04.2012)
Tørster fuglene?
Hei!
Jeg lurer på hvor avhengige fuglene er av væske? Hvordan klarer de seg gjennom langvarig tørke som vi bl.a. har hatt nå denne våren.
Jeg har satt ut en bolle med vann på foringsplassen, noe store og små fugler virkelig har satt pris på!
Hilsen Hilde
N.N (09.04.2012)
Svar:
Godt spørsmål som jeg ikke vet svaret på. Men siden de fleste fugler drikker vann, så opplever de trolig tørste lik pattedyr. Følelsen av tørst er som regel grunnlaget for at dyr drikker. Sett derfor gjerne ut vann til fuglene på en forplass, det er ofte populært.
Roar Solheim (11.04.2012)
En blåveis hakker rundt åpningen i fuglekassen - hvorfor?
Vi hengte opp en fuglekasse på østveggen på huset i fjord. Da var det ingen inreresse for å bo i den. Men i år har et blåmeispar staret opp. På formiddagen holder de på å lage rede, men det vi lurer mest på er hvorfor fuglen hakker rundt åpningen (malingen er hakket bort) ?
G.E. (09.04.2012)
Svar:
Det vet jeg rett og slett ikke. Meisene pleier ikke å hakke på kasseåpningene.
Roar Solheim (11.04.2012)
Silender
Er alle på bildet voksne silender, hunn? Bildet er tatt i august 2011.
N.N (08.04.2012)
Svar:
Dette er silender, men jeg mistenker at det er en hunn med voksne unger.
Roar Solheim (11.04.2012)