Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 40 079 til 40 128 av totalt 49 926 spørsmål


#Diverse

Hvilen fugl?

Hvilken fugl er kåret til "peneste fugl"? :)

M.C.L. (03.05.2012)

Svar:

Ingen, så vidt meg bekjent. Slike begreper er sterkt subjektive, og ganske uinteressante.

Roar Solheim (03.05.2012)


#Diverse

Fluesnapperens blå egg

Hvorfor legger fluesnapperen blå egg?

C.R.O.2. (03.05.2012)

Svar:

Det er det ikke mulig å gi en forklaring på, dessverre.

Roar Solheim (03.05.2012)


#Økologi og atferd

ærfuglunger

Igår, 1 mai så jeg en ærfuglhunn med 3 unger! Er ikke det tidelig? Prøver å registrere dette her, men uten hell... Det som også var atypisk var at hannen svømte sammen med hunnen og ungene?! Hender det at de får to kull på en sommer?

M.P. (02.05.2012)

Svar:

En ærfuglhunn får ikke mer enn ett kull om året. Men dersom hun legger ett eggkull og dette blir spist av andre dyr, kan hun kanskje klare å legge ett kull til. Kurtisetiden er ikke over for ærfuglene ennå, og den hannen du ser er nok mer interessert i om hunnen er parringsvillig, enn å ta seg av eventuelle kyllinger...

Roar Solheim (02.05.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Syns dette kan ligne på en fluesnapper, men får ikke rustfargen til å stemme. Fuglen er svært ivrig for å sikre seg fuglekasse og kakker med nebbet rundt åpningen. Den er observert ved kassen over 2-3 dager nær hytta vår på Nordmøre. Fuglekassen står i blandingsskog.

H.K.A. (02.05.2012)

Svar:

Nei, dette er en spettmeis!

Roar Solheim (02.05.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Taffeland

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en hann eklips Taffeland, eller en amerikansk art?
Tysvær 1/5

A. (02.05.2012)

Svar:

Nei, dette er en krikkand hann.

Roar Solheim (02.05.2012)


#Økologi og atferd

Trekker havsulen

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har nettopp flyttet til Laukvik, Lofoten. På Ulvøyholmene her mot Bø er det en fin koloni med havsuler. Men jeg undres på om de trekker sørover til høsten. Deler et bilde av sula i stup

J.G. (01.05.2012)

Svar:

Havsulene trekker ut på havet etter endt hekking.

Roar Solheim (02.05.2012)


#Diverse

Stokkandrede på takterrasse

Vi oppdaget i går at vi har et stokkandrede med 12 egg inni mellom brudespireaen på vår takterrasse i 7. etasje på Frogner i Oslo. Hva gjør vi for å hjelpe den stakkars fulgen? Hvordan i alle dager skal hun få eventuelle unger til vannet? Vet dere eventuelt om et annet sted og henvende seg dersom dere ikke kan svare på spørsmålene?

T.S. (02.05.2012)

Svar:

La anda ruge ferdig på stedet. Når ungene klekker, hopper de ned av seg selv, og følger mor til nærmeste vann. Dere må ikke fange inn ungene for å hjelpe dem ut i vann - da vil mor bare forsvinne og ikke finne igjen ungene sine. Hvis dere skal forsøke noe slikt, så må hunnen fanges inn først. DA går det an å samle inn ungene og sette dem ut sammen med sin mor. Sett da ungene på vannert først, og slipp mora etter. Hvis hun ikke ser ungene sine, kan hun lette og fly vekk, og da er ungene tapt.

Roar Solheim (02.05.2012)


#Diverse

egg

hvilken fugl har grønne egg med sorte prikker?

N.N (02.05.2012)

Svar:

Hvis du endrer til blågrønne, så passer det med måltrost.

Roar Solheim (02.05.2012)


#Fuglekasser

Kjøttmeis

Hei,
Har en fuglekasse i hagen med kjøttmeis. Sjekket den for et par uker siden, og de hadde begynt å bygge reir. Etter dette så jeg ikke så mye mer til dem, så jeg tenkte jeg skulle se i dag om det fortsatt var noe der. Da jeg sjekket i dag, lå det en kjøttmeis og ruget på egg, men fløy selvfølgelig ut da jeg åpnet den. Satt på lokket og gikk med en gang. Angrer litt på at jeg sjekket kassa, for nå i ettertid leste jeg at kjøttmeisa er ganske sårbar for forstyrrelser i rugeperioden. Bor i Oslo i et tettbebygd strøk så de er sånn sett vant med folk, tror du de kan sky reiret eller tror du de kommer tilbake til kassa? Vet det ikke er noe fasit svar på dette, men hadde hjulpet hvis du bare hadde sagt hva du tror! Er så redd for at jeg har skremt dem vekk. Det er først i år jeg har fått interesse for fuglekasser, så jeg er litt ny på det feltet.

N.N (02.05.2012)

Svar:

Så lenge du bare åpnet og tittet ned, og ikke håndterte (fanget) kjøttmeisen, så tror jeg nok det går bra. Det er helst håndtering med ringmerking en skal være forsiktig med når kjøttmeisen har egg. Når jeg kikker ned i mine egne meisekasser, legger jeg raskt på lokket dersom kjøttmeisen ruger. Som regel blir den da liggende. Hvis den flyr av når jeg tar av loklket, setter jeg det raskt tilbake og stikker vekk.

Roar Solheim (02.05.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Egretthegre ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. jeg lurer på hvilken fugl dette er.Er det en egretthegre eller en silkehegre. Har ikke sett en slik fugl før i nord norge. Bildet tok jeg på finnmarksvidda den 24.april iår.

A.V. (02.05.2012)

Svar:

Dette ser ut som en egretthegre. Det ser riktignok ut som om det er en fjærdusk i nakken, noe som indikerer silkehegre. Artig bilde, og gratulerer med et spennende funn! Det hadde vært supert om du kunne sende informasjon om nøyaktig hvor den ble sett til frode@birdlife.no, slik at vi kan legge funnet inn i vår database. Legg gjerne ved noen flere bilder om du sitter på det, slik at jeg kan ekskludere silkehegre helt. Silke- og egretthegre er årlige sjeldne gjester i Norge.

Frode Falkenberg (02.05.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Denne fuglen så jeg her om dagen når jeg tok med hundene til elva. Har vært ved denne elven i mange år, men aldri sett en fugl som dette. Den fløy forbi meg flere ganger. Bildene er dessværre uklare, men du kjenner kanskje igjen tegningene? Var på størrelse med en "vanlig" and.

I.A. (02.05.2012)

Svar:

Bildet viser en kvinand hann.

Frode Falkenberg (02.05.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne på Spjærøy, Hvaler i dag. Klarer ikke helt å se hvilken fugl dette er. Tårnfalk?

O.M.O. (01.05.2012)

Svar:

Nei, dette er en myrhasuk, ungfugl (eller hunn).

Roar Solheim (01.05.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Særpreget kraftig lyd fra fugl i skogen

Vi har flyttet til Tvedestrand og bor tett på skog og sjø. Bak huset har vi et område med tett urørt skog. For noen uker siden dukket det opp en ny og svært anderledes lyd nede fra skogen. Den er meget kraftig og klar og høres mest ut som om det er en stor fugl som klaprer voldsomt med nebbet. Lyden er sterk og markant. Jeg hørte gjennom fuglelyder på en nettside og for en som slett ikke kan mye om fugler er det kun storken som er en sannsynlig opphavsmann for lydene. Men er dette mulig?

K.V. (01.05.2012)

Svar:

Ikke godt å si. Men jeg mistenker at det kanskje kan være gråhegre(?) Stork er det i alle fall ganske sikkert ikke, siden storkens nebbklapring bare er knyttet til hekking, og stork har aldri hekket så langt nord som i Norge. Kan du sende nærmere kartreferanse, så kanskje vi kan få sjekket det opp nærmere.

Roar Solheim (01.05.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

stylteløper?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (01.05.2012)

Svar:

Ja. Er den fotografert i Norge, eller i utlandet? Hvis det er i Norge, er det en ganske sensasjonell observasjon.

Roar Solheim (01.05.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fiskeørn?hauk?

Hei! I Askvoll i Sogn og Fjordane var det en fugl som lignet veldig på ørn, men var en del mindre. Var ca dobbel så stor som måsen. flydde som en ørn, og hadde samme karekteristiske vingene. Hadde helt hvit hode og hale, brune vinger. Kom ut til oss da vi var å fisket. Kastet fisk til den, den stupte i retning sjøen etter fisken, men ombestemte seg tydeligvis, steig igjen og sirklet rundt. Måsene rundt om jegat den..
Har filmet den..

A. (01.05.2012)

Svar:

Det ville være til hjelp dersom du kunne sende filmsnutten.

Roar Solheim (01.05.2012)


#Økologi og atferd

Ingen meiser

Bor på Tredal i Lindesnes. Har i mange år hatt to tre kjøtt-meispar og også blåmeis i fuglekassene. Denne våren har vi ikke sett eller hørt ei eneste meis. Matet dem som vanlig i vinter, men på ettervinteren merket vi at det ble færre. Hva kan årsaken være?

I.T. (29.04.2012)

Svar:

Det vet jeg ikke. Mange (inkludert meg selv) har opplevd få eller ingen meiser på forplassene gjennom vinteren, og rapporter om manglende hekkefugler også, er urovekkende.

Roar Solheim (29.04.2012)


#Fugleforing

næringsrik mat til spurv

jeg fant ut her om dagen at jeg har gråspurvreir i 2 av kassene mine! :) det jeg lurte på er om jeg kunne laget noe spesiell mat til dem sånn at ungene får nok næring til å vokse opp?
veldig hyggelig med svar :)

C. (29.04.2012)

Svar:

Spurver spiser gjerne brødsmuler, småfrø og lignende.

Roar Solheim (29.04.2012)


#Diverse

Hvite egg

Finnes det ville fugler, altså andre enn høner, som legger hvite egg.

N.N (29.04.2012)

Svar:

Ja, mange arter som hekker i hule trær legger hvite egg uten kasmuflasjefarge. Alle uglene har hvite egg, duer likeså, og de fleste spettene, for å nevne noen.

Roar Solheim (29.04.2012)


#Diverse

Svartetrost med hvite vingetupper

Har to år på rad hatt tilhold av en stor Svartetrost gult nebb men ned hvite vingetupper. Kan dette være en kryning

P.N.B. (29.04.2012)

Svar:

Nei, bare en svarttrost med pigmentfeil som gjør at noen fjær ikke tar til seg farge under utvekst. Dette er ganske vanlig spesielt hos troster.

Roar Solheim (29.04.2012)


#Diverse

Storjo?

Hei. Jeg har set en film som heter Happy feet 2 og da så jegat det var storjoer som løfta bytet med føtene og da lurte jeg på om storjoen kan løfte opp bytet med føtene? for di har jo svømme hud påføtene. og kan di løfte en keiser pingvin unge og drepe dem? mvh Jill.

J.T. (29.04.2012)

Svar:

Nei, de kan ikke løfte noe med føttene, men med nebbet. Storjo (og sørjoen som finnes i Sørishavet) kan absolutt ta livet av små pingvinunger.

Roar Solheim (29.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Fotograferte denne fuglen ved Seltjønna i Malvik i dag 29.04.
Kan du fortelle meg hvilken fugl det er.

T.A.H. (29.04.2012)

Svar:

Dette er en rødvingetrost.

Roar Solheim (29.04.2012)


#Fuglekasser

Kva fugl kjem?

Eg har hengt opp eit fuglehus litt inni skogen, det heng nesten to meter over bakken, og holet er 4cm langt og 4,5cm breit. Kva for fuglar kan kome der?

K.K. (29.04.2012)

Svar:

Kommer litt an på hvor i landet vdette er, hvor høyt over havet, og hva slags landskap. Kjøttmeis, kanskje blåmeis, svarthvitfluesnapper, rødstjert, vendehals, kanskje stær, spettmeis. Dette er de mest aktuelle artene.

Roar Solheim (29.04.2012)


#Fuglekasser

Kor ofte?

Kor ofte må man skjekke fuglekassa når det er ein fugl der, vist me kjem for mangen gongar kan den bli redd og lage eit nytt reir ein annan plass?

K. (29.04.2012)

Svar:

Det holder med å sjekke en kasse 1-2 ganger per uke - ikke gjør det oftere. Særlig kjøttmeis kan sky reiret hvis den forstyrres tidlig i legge- og rugeperioden.

Roar Solheim (29.04.2012)


#Sykdom og skader

Syk dompap?

Bilde vedlagt spørsmålet

I dag satt det en dompap på trappa mi, den sitter rolig med øynene lukket og puster rolig. Jeg flyttet den litt opp i høyden (under tak), tilbydde litt mat. men den spiser ikke, den bare sitter der med lukkede øyne og har blåst seg opp. Jeg kan ta borti den uten mye reaksjon, den åpner øynene og flytter såvidt på seg... Fuglebrettet er ikke langt unna.

Hva kan jeg gjøre for å hjelpe den til hektene igjen? Den virker syk.

H. (04.04.2012)

Svar:

Beklager sent svar. Denne fuglen kan ha flydd mot et vindu, og trenger da bare ro og beskyttelse inntil den eventuellt kommer seg. Et annet alternativ er at den kan være smittet av salmonella. Da vil den trolig dø. Siden det har gått såpass lang tid, vet du vel svaret på hva som skjedde. Håper den klarte seg.

Roar Solheim (29.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

Hei.Har fått en fuglegjest på marken idag. Det må være en gås, tror jeg. finner den ikke i fugleboken min. Den er stålgrå på kroppen, liten flekk hvitt på vingen. Har helt hvit hals og hode. Svømmeføtter.

B.N. (19.04.2012)

Svar:

Hvis du har et foto, vil det hjelpe mye. Beskrivelsen er litt for mangelfull til at jeg kan si noe sikkert her.

Roar Solheim (29.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

svart fugl med rødt nebb

Så en svart fugl med rødt nebb utafor huset hvor jeg bor på Laksvatn i Balsfjord. Fuglen var på størrelse med en trost. Kan ikke finne den i fugleboka. Mvh John

N.N (15.04.2012)

Svar:

Den eneste som er i nærheten av denne beskrivelsen, er en svarttrost hann, men den har ikke rødt nebb, men oransjegult nebb. Andre alternativer finnes ikke hos oss.

Roar Solheim (29.04.2012)


#Økologi og atferd

Rosenfinken

Hva spiser rosenfinken?

M.O.V. (20.04.2012)

Svar:

Vet ikke i detalj, men temmelig sikkert mye av det samme som andre finkefugler, dvs frø og insekter. Vi har observasjoner i Norge av rosenfink som spiser solsikkefrø på forplass. Om våren når de ankommer kan de også spise pollen fra en del planter/trær. Da kan de bli helt gyllengule rundt nebbet av pollenet.

Roar Solheim (29.04.2012)


#Diverse

Fuglelåter

Hvor får jeg tak i cd eller kassett med de vanligste norske fuglelåtene?

O.E.E.0.O. (14.04.2012)

Svar:

Hei, beklager sent svar.
Gå inn på nettsiden naturogfritid.no, de har mange alternativer. Du kan også ringe butikken; 38 39 35 75 og få råd.

Roar Solheim (29.04.2012)


#Diverse

Vekt på en rødtoppfuglekonge?

Hei
Den er ikke store karen rødtoppfuglekongen - finnes det noen data på hvor mye den veier? Og vekten som eventuelt blir oppgitt er det med fjær? Vil anta at det ikke er store vekten og trekker en fra fjær og skjellett er det vel ikke mange grammene igjen. Det er jo helt utrolig at den kan forflytte den lille kroppen sin over store avstander?
Men spørsmålet mitt er altså - hvor mye veier en rødtoppfuglekonge?

G.E.L. (23.01.2012)

Svar:

Den veier nok omtrent det samme som vår hjemlige fuglekonge, dvs mellom 4,5 og 6 gram.

Roar Solheim (29.04.2012)


#Diverse

"gal" linerle

Hei! For andre året på rad nå har vi fått ei linerle ved huset vårt med en rar oppførsel. Den går hele dagen til angrep på vindusrutene i huset. Antakelig speiler den seg og vil jage vekk en rival. Jeg har hørt om et par liknende tilfeller. De tok livet av den tilslutt. Det har jeg ikke lyst til, men vinduene blir så tilgriset at det er ekkelt. Er det noe jeg kan gjøre for å snu denne oppførselen. Det ser ofte ut som om den følger med på hvor i huset vi er, og så begynner den på vinduene i det rommet vi oppholder oss.
M.v.h. Liv Jacobsen

L.J. (29.04.2012)

Svar:

Det eneste jeg kan anbefale, er å forsøke å henge noe på utsiden av vinduene en stund slik at du kanskje kan skremme vekk fuglen (plastposer, strimler av aluminiumsfolie eller noe annet...).

Roar Solheim (29.04.2012)


#Fuglekasser

Snøspurv

Hei.
Jeg bor i Finnmark, og nå er det mange snøspurver her. Disse bor vel her om sommeren, så jeg lurer på om jeg kan lage fuglakasse til dem? Eller er det slik at de ikke vil ruge i dem?

I.S. (29.04.2012)

Svar:

Snøspurven hekker i Finnmark enten godt over tregrensa, eller i skikkelig arktisk kysttundra. Det vil si norddelen av Varangerhalvøya, og ytterst på Nordkynnhalvøya, som eksempler. Her har ikke snøspurven problemer med å finne hulrom mellom steiner til å hekke i. Dersom du setter opp en kasse for snøspurv på et slikt sted, må du trolig sette opp veldig mange for at du skal slumpe til å få ett par som hekkegjester. Men det er ingen ting i veien for å forsøke, dersom du vil gjøre eksperimentet. Spenningen og belønningen dersom det skulle slå til, vil bli desto større...

Roar Solheim (29.04.2012)


#Trekkfugler

Nå er Svart-Hvit fluesnapper hannen på plass i Drangedal.

Så den i dag for første gang ved kassen. Er det tidlig? (28.04)

Den jagde forresten bort kjøttmeiser som prøvde å gjøre hevd på fuglekassen. Artig å se at dette stemmer med det som beskrives i bøker.

B. (28.04.2012)

Svar:

Takk for fluesnappermeldingen. Ellers ser det ut som at de er senere i ankomst i år enn hva de har vært tidligere de seneste årene.

Roar Solheim (28.04.2012)


#Fuglekasser

Fuglekasse fjellet

Hei
Jeg skal sette opp fuglekasser på hytta på fjellet som ligger på Sjusjøen rett oppunder Gregersen på 950 meter. Hvilke type kasser gjør beste nytten for fuglelivet? Mvh Nils Jordet

N.N (28.04.2012)

Svar:

I Sjusjø-området kan du sette opp kasser til kjøttmeis/fluesnapper, til rødstjert, og til perleugle, haukugle og kvinand. Dette er kanskje de mest aktuelle artene. Kanskje også til tårnfalk.

Roar Solheim (28.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Vedlagte bilde tok vi lørdag 21. april på Slemdal i Oslo. Dessverre litt uskarpt da det er zoomet en del inn. Det satt to slike fugler i hver sin tretopp ca 75 meter fra huset. Den ene fløy i det jeg åpnet vinduet. Den andre klarte jeg å ta bilde av rett før den fløy. Virket som de var veldig vare for lyd og bevegelser. Takk for svar!

H.I. (28.04.2012)

Svar:

Selv om bildet ikke lar seg forstørre, så ser dette ut til å være en gråtrost.

Roar Solheim (28.04.2012)


#Økologi og atferd

Dvergspurv!

Hva spiser en dvergspurv?

A. (27.04.2012)

Svar:

Det vet jeg ikke, men sannsynlivis en blanding av frø og småkryp (insekter), lik de andre buskspurvene som gulspurv og sivspurv.

Roar Solheim (27.04.2012)


#Fugleforing

Spørsmål:

Hei

Kan man fore bokfinken? hvis, hva da?

Takk

N.N (27.04.2012)

Svar:

Smuler av brød og kaker, kanskje lettkokte havregryn, hirsefrø (?).

Roar Solheim (27.04.2012)


#Fugleforing

Spørsmål:

Hei
spiser kjøttmeis og blåmeis lettkokte havregryn og rosiner og bake solsikke-kjerner?

TAkk

N.N (27.04.2012)

Svar:

Ja, det tror jeg nok de vil ha. Solsikkekjerner er jo fri før skall, så de er mye mer ettertraktet enn frøene med skall.

Roar Solheim (27.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nytt fuglepar i hagen - hvilken art er det?

Hei!

I dag har vi hatt et nytt fuglepar i hagen, som jeg ikke klarer å identifisere. Jeg tror hannen var rustrød på brystet og på bakhodet, men på fremst på hodet var den lys (gul eller hvit). De hadde et grått bredt bånd rundt nakken og opp på brystet. Tror hannen hadde noe sort i øyehøyde. Lurer også på om den hadde en lys stripe e.l. nedert på vingen, og det så ut som om hannen hadde en hvit stripe ytterst på den ellers sorte halen. Hunnen var blekere i fargen, og hadde ikke den lyst flekkes øverst/fremst på pannen.

Mvh

Kjersti

K.H. (26.04.2012)

Svar:

Jeg er ikke sikker på hva dette kan være, men anbefaler deg å sjekke fugleboka og se etter om bjørkefinkens vinterdrakt kan stemme med det du har observert.

Roar Solheim (27.04.2012)


#Økologi og atferd

rugetemperatur hos kråker

Hei,
hva er rugetemperaturen hos kråker?

N.N (26.04.2012)

Svar:

Vet jeg dessverre ikke, men sannsynligvis det samme som for de fleste andre fugler, og dermed likt som hos høns.

Roar Solheim (27.04.2012)


#Økologi og atferd

Ravn

I dag fant jeg en ravn med 4 unger som måtte være 2-3 uker gammle! Er ikke det litt tidlig? jeg har bilde også!

H. (27.04.2012)

Svar:

Nei, faktisk ikke. Ravnen hekker utrolig tidlig, og den kan ha flyvedyktige unger allerede omkring 17. mai! (i alle fall i Sør-Norge).

Roar Solheim (27.04.2012)


#Diverse

Bjørkefink og grønnsisik - bare på besøk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har for tiden en flokk bjørkefink (maks 20-30 stk) på besøk i hagen min like utenfor Kongsberg. Ut fra fuglebøker tolker jeg det dithen at disse er under trekk og bare benytter anledningen til å legge seg opp ekstra reserver med solsikkefrøene jeg har tilgjengelig for dem. Stemmer dette eller er sjansen der for at jeg faktisk får beholde dem her og at de kan hekke i furuholtet nær hagen eller blandingsskogen (med hovedvekt på furu) litt lenger unna.
Kurer også på hva jeg kan vente meg av grønnsisikene som også har kommet i flokker på anslagsvis opp mot 30-40 individer. Også disse er veldig glade i solsikkefrøene og fortærer i rundt 1kg pr. dag - sammen med bjørkefink, bokfink og noen grønnfink.

S.A.J. (26.04.2012)

Svar:

Bjørkefinkene vil nok spre seg mer i løpet av et par uker. Men det KAN hende at noen kan hekke i nærheten av deg, men jeg er ikke så lokalkjent med fuglefaunaen at jeg vet hvor nær Kongsberg bjørkefinkene kan hekke. De har territorier lik bokfinken, så derfor vil disse spre seg over et større område.

Roar Solheim (26.04.2012)


#Diverse

Måker til besvær

Hei.
Jeg bor i boretslag, som ligger like ved et vann. Rundt vannet er det stor forekomst av diverse ender,forskjellige småfugler og måker-mange måker. Måken trekker inn til bebyggelsen og hekker på tak og andre "passende" plasser. De er til stor sjenanse både på dag-og nattestid, med sine skrik. Enda verre når eggene er klekket. Da går de til angrep på folk.
Er det noe man kan gjøre for å få bort måkene fra tak og andre plasser, - i det heletatt få dem vekk fra husene?????
mvh
Kathe Lian-Sundli

K.L.S. (26.04.2012)

Svar:

Noen har visstnok forsøkt å legge ut kunstige slanger (gummi-slanger kjøpt i leketøysbutikk), men det er uvisst om det fungerer i det lange løp....

Roar Solheim (26.04.2012)


#Fugleforing

Fugleforing

Forer i hagen om vinteren. Her er mest kjøttmeis, blåmeis, grønfink, dompap. Er det dumt å fore for lenge etter at snøen er borte? (Grytøy, Harstad)

O.S. (26.04.2012)

Svar:

Nei, du kan fore fuglene hele året dersom du har lyst til det!

Roar Solheim (26.04.2012)


#Diverse

Hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant dette egget knust på bakken. Tok ut fuglen for å finne ut hva det kan være for en fugl, men uten å lykkes. Reiret over var ganske tett, og laget av kvist. (Tett = ikke Ringdue).
Reiret var større en gråtrost reir.

Legg merke til fuglenebb, og spesielt den ytterste fargen. Fant 2 lignende reir i nærheten, og jeg har også funnet et nøtteskrikereir som lignet veldig, like i nærheten. Nøtteskrika lå på egg, fem blå.
Dette egget er hvit, og ca 4-5 cm.

Har også funnet et trekryper reir, i barken på et tre. Når vil ungene være klare til å krype ut tror du?

M.K.D. (26.04.2012)

Svar:

Dette ser absolutt ut til å være en dueunge ut i fra nebbet på kyllingen, og da er nok ringdue den mest aktuelle.

Roar Solheim (26.04.2012)


#Diverse

Spørsmål:

Hvilke fuglearter er det som flyr alene? Er det mange av dem som er utryddingstruet?

I. (26.04.2012)

Svar:

Forstår ikke spørsmålet, dessverre.....

Roar Solheim (26.04.2012)


#Diverse

Spørsmål:

hva er fuglelåta til havørna?

A. (26.04.2012)

Svar:

Lytt på havørn her: http://fuglar.no/galleri/lyder.php

Frode Falkenberg (26.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bergirisk eller en sisik?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om dette kan være en bergirisk. Vurderte brunsisik, men den har ikke noe rødt på hodet.

M. (26.04.2012)

Svar:

Dette ser ut til å være en bokfink hunn.

Frode Falkenberg (26.04.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Musvåk?

Jeg så idag noe jeg mener var en musvåk. I nokså typisk terreng for en sådan, med dyrket mark i indre Østfold. Men den stod nærmest stille i lufta og gjorde noen små utslag som ikke lyktes, så stupet ned ble avbrutt. Og den gikk opp igjen til 10-15 meters høyde. Den stillet ikke, men baksa med vingene og stod tilsynelatende stille på den måten. Den var for stor til å være tårnfalk, og fjellvåk ferdes neppe i indre Østfold?

K. (25.04.2012)

Svar:

Når det er vind, kan også musvåk og fjellvåk bruke denne jaktmetoden, som er mest vanlig hos den lille tårnfalken. Nå på våren kan du også se fjellvåk i lavlandet, så det er ikke mulig å utelukke denne helt, selv om musvåk nok er den mest sannsynlige arten i indre Østfold.

Roar Solheim (26.04.2012)


#Diverse

Død spurvehauk

Hei. Jeg har funnet en død fugl i hagen som likner litt på en spurvehauk som har vært ved foringsplassen flere ganger i vinter. Den ser ut som den har vært død en stund så innmaten er borte og fuglen ser nokså inntørket ut. Er det noen som kan ha interesse av å studere fuglen, eller skal jeg bare kaste den i bosset???

A.K.M. (25.04.2012)

Svar:

Kan du sende inn et bilde av fuglekadaveret før du kaster det, så kan vi vurdere hvilken art det dreier seg om?

Roar Solheim (25.04.2012)


#Diverse

Meis?

Hei er stjertmeis en meise art? haster mvh jill.

J.T. (25.04.2012)

Svar:

Stjertmeisen hører til i en egen familie, på samme måte som at meisene hører btil i meisefamilien. Den har nok bare fått navnet "meis" fordi den ligner i kroppsform på de ekte meisene.

Roar Solheim (25.04.2012)

««første 40 079 - 40 128 av 49 926 siste»»