Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 008 til 49 057 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl er det?
Hei! Har hatt besøk av en fugl i hagen i dag som jeg ikke har sett tidligere. Den er litt mindre enn en Skjære, grått hode med litt svart rundt øynene. Nebbet er kort og gult, litt svart på tuppen. Vingene er mørk brune, mens buken er lysere spraglet, et mønster som ender i en "spiss" oppover mot halsen. Den satt i et tre i hagen hvor den spiste noen store røde bær. Skal prøve å få tatt et bilde om den kommer tilbake.
Er spent på svar :)
K. (17.01.2007)
Svar:
Hei!
Det er mye i din beskrivelse som tyder på at du kan ha sett en gråtrost. Større fugler som spiser bær på denne tida av året er gjerne troster, og din beskrivelse passer best til gråtrost. På nettstedet under kan du se bilde av en gråtrost. Send oss gjerne et bilde hvis ikke vårt forslag kan stemme.
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=215Tore Reinsborg (17.01.2007)
Stær
Hvordan ser Stæren ut? Nevn Farge, størelse, vekt, habitat og føde.
Kan du beskrive fuglen sin utbredelse i Norge?
Er fuglen en trekk fugl?
Hvilken nytte har fuglen for oss mennesker?
Gjerne svar så fort som mulig. Vi har et prosjekt :)
Takk.
G. (17.01.2007)
Svar:
Hei!
Stæren er i hekketida en tilnærmet svart fugl med brunrosa bein og lyst spisst nebb. Fjærdrakten har imidlertid metallglans og skinner i grønt og fiolett. Utenfor hekketida er fjærdrakten bestrødd med gulhvite flekker. Dette er fargen på fjærbremmer som stort sett er slitt vekk når hekketida nærmer seg. Nebbet er utenom hekketida mørkt. Lengden er 19-22 cm og de veier gjennomsnittlig 78-81 gram. Stæren finnes i hele landet, og holder til i åpent lende, særlig på dyrket mark, og viser sterk tilknytning til bebyggelse. Den kan da påtreffes fra den ytterste skjærgård til oppe i fjellskogen. Inne i tettere skog trives den ikke. Stæren lever både av animalsk og vegetabilsk føde. Om sommeren spiser den mye insekter, meitemark, snegler og edderkopper, mens den om høsten spiser mye frukt, bær og spillkorn. Stærer som overvintrer spiser mye insekter m.m. som de finner i fjæresonen. Stæren er stort sett en trekkfugl som drar hovedsakelig til Storbritannia om høsten, men en del stær overvintrer fra Trøndelag og sørover Vestlandet. Stæren kommer mennesket til nytte ved at de kan ta en del skadeinsekter, samt underholdningsverdien de gir ved sin sang og at de velvillig tar i bruk fuglekasser i forbindelse med hekkingen. På nettstedene under kan du se bilde av stær, samt lese mer om dens levesett og utbredelse:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=214
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=194&vis=Tore Reinsborg (17.01.2007)
svarthvit fluesnapper
kan du si hvilken familie fuglen tillhører?
kan du si hvilke kjennetegn fuglen har, f.eks utseende, farger, størrrelse,vekt, habitat, føde
kan du si fuglens utbredelse i norge?
kan du si om fuglen er en trekkfugl
kan du si om fuglen har nytte for oss mennesker
R. (17.01.2007)
Svar:
Hei!
Svarthvit fluesnapper tilhører fluesnapperfamilien (Muscicapidae). Artsnavnet er mest betegnende for hannens utseende, da fargene hos disse går i svart/mørkebrun og hvit. Hunnens farger er mer anonymt gråbrun med hvitere buk, men har som hannene et hvitt/beigehvitt vingefelt. Du kan se et bilde av en hann på nettstedet under. Lengden er 12-13,5 cm og de veier stort sett 12-15 gram. Hunnene veier stort sett noe mer før eggene klekkes enn etter. De kan finnes i allslags skog i hele landet fra lavlandet til fjellskogen, og de lever stort sett bare av insekter (inkl. mye larver) og edderkopper. Om høsten kan de ta en del bær. Arten er en ekte trekkfugl som trekker til Afrika om høsten. De ha nytteverdi for oss mennesker gjennom sin sang og at de velvillig tar i bruk fuglekasser. Dessuten bidrar de med å ta insekter og larver som for noen kan oppfattes som en plage. Du kan lese mer om svarthvit fluesnapper på nettstedene under:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=527
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=198Tore Reinsborg (17.01.2007)
Svarthvit fluesnapper
Hvor i Norge lever Svarthvit fluesnapperen? Svar gjærne så fort som muligt.
R. (17.01.2007)
Svar:
Hei!
Svarthvit fluesnapper er vidt utbredt i landet, og du kan finne den både i lavlandet og i fjellstrøk hvis det er en viss mengde trær tilstede. Denne trekkfuglen tar ofte fuglekasser i bruk i forbindelse med hekkingen. Du kan lese mer om arten og dens hekkeutbredelse på nettstedet under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=198Tore Reinsborg (17.01.2007)
NATTSANGERE
HEI.
BOR I ROGALAND.KRATT ,TRÆR ,KJERR PÅ TOMTA.MASSE FUGLESANG OM NATTEN ,RUNDT OM TOLV -ETTIDEN ER SANGEN PÅ TOPP,NÅ PÅ VINTERSTID.HVA SLAGS FUGLER ER DET?
N.N (16.01.2007)
Svar:
Hei!
Denne vinteren er det registrert mange overvintrende rødstruper i Sør-Norge. Disse hevder vinterterritorier gjennom sang, og de synger ofte om natta. Det er følgelig stor mulighet for at det er en rødstrupe du hører om nettene. Også andre arter som kjøttmeis og blåmeis kan finne på å slå noen sangstrofer om natta, men disse synger helst om dagen.Tore Reinsborg (17.01.2007)
magene til en fugel
hva heter de to magene til en fulg og hva er deres oppgaver
J.W. (16.01.2007)
Svar:
Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre.Tore Reinsborg (17.01.2007)
Funnet ringmerket kjøttmeis
Jeg fant i dag en merket kjøttmeis ute i snøen i Tromsdalen. Den har ingen synlige skader, men virker forkommen og klarer ikke å fly. Jeg har tatt den inn i varmen og gitt den brødsmuler, hva skal jeg gjøre med den ?
T. (16.01.2007)
Svar:
Du har gjort riktig ved å ta den inn. Sett den i en pappeske over natta, men forsøk å gi den litt vann. Stikk fingeren i vannet, og løft en dråpe bort til nebbet til fuglen. Stryk det av, og se om den svelger. Gjenta dette noen ganger. Du kan forsøke å gi meisen noen små kjekssmuler, de er kanskje lettere å spise enn brødsmuler når den sitter i en pappeske. Hvis den virker OK i morgen, kan du slippe den. Kanskje har den flydd mot vinduet og fått hjernerystelse, og da trenger den bare å sitte i ro i noen timer. I verste fall kan det ta et par dager før den kommer seg.
Roar Solheim (16.01.2007)
Toppmeis
Hei
Kva må til for å lokke ein toppmeis til fuglekassen og på foringsbrettet?. Kor liker den seg aller best?. Er det mykje av den i Ryfylke i Rogaland?
Ø.R. (16.01.2007)
Svar:
Hei!
Toppmeisa vil i likhet med de fleste andre meiseartene ta solsikkefrø. Talg kan også være god kost for den. Toppmeisa trenger ikke være enkel å få på foringsplassen, og dette kommer av at den holder helst til inne i barskogene, samtidig som den er mer stasjonær i forhold til de andre meiseartene. Toppmeisa kan ofte ta del i meisetogene i skogen om vinteren, men legger ikke ut på større vandringer slik en del av de andre meiseartene kan gjøre. Hvis du bor i et område med furuskog eller barblandingsskog skulle sjansen for å få den i fuglekasse og på foringsbrettet være ganske god. Arten er f.eks påvist hekkende i Sauda kommune Du kan lese mer om toppmeisa, samt finne en fuglekassetabell på nettstedene under:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=502
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=214
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (16.01.2007)
Tårnfalk
Fins det tårnfalk på Ganddal i Sandnes kommune, og hvis jeg henger opp en tårnfalk kasse der kan jeg få tårnfalk i den????
A. (16.01.2007)
Svar:
Hei!
Tårnfalken kan finnes både i fjellet og i skogstrakter, og den er også påvist hekkende i Sandnes kommune. Den finnes gjerne i åpnere skog (gjerne gjenstående frøfuruer på hogstflater) med myrområder. På skrinne og soleksponerte furumoer kan firfisla like seg, og dette er god kost for tårnfalken særlig i perioder hvor smågnagerne uteblir. Det kan være et tips å henge kassene i områder du vet det er godt med firfisler. Tårnfalk-kasser bør henges minst 5-6 m over bakken, og heng dem helst i områder hvor det ikke ferdes folk til stadighet. Du kan finne mer informasjon om tårnfalk og fuglekasser på nettstedet under:
http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/storkasser.phpTore Reinsborg (16.01.2007)
Flyge-ekorn
Kan du fortelle meg litt om flyge-ekorn?
M. (16.01.2007)
Svar:
Hei!
Flygeekornet finnes ikke naturlig i Norge, og hovedutbredelsesområdet strekker seg fra Finland og gjennom taigaen i Russland til Kina. Den foretrekker områder (gjerne blandingsskog) med mye hule trær som den bygger reir i, og den føder levende unger. Den har ofte to kull i henholdsvis mai og juni/juli, og den får som regel 2-3 unger i hvert kull. Den er nattaktiv og spiser planteemner som urter, unge kvister, bær, frø og nøtter. Lite er kjent om adferden dens, men det er registrert at hannene prøver å lokke til seg hunner ved hjelp av "sjirpe-lyder". Vi vet ikke hvor gamle flygeekornene kan bli, men de oppnår trolig en alder som er i nærheten av våre egne ekorn som kan bli 10-12 år gamle.Tore Reinsborg (16.01.2007)
hørsel
kan du fortelle litt om øret og hørseleen til fugler??
A. (15.01.2007)
Svar:
Hei!
Fugler har en meget velutviklet hørsel, og ugler er trolig de som hører best av alle. F.eks. kan en lappugle høre bevegelsene til en mus under en halv meter med snø. Fugler har ikke noe ytre øre, og den utvendige øreåpningen er dekket av spesielle fjær som mangler bistråler, sannsynligvis for at lydpassasjen ikke skal hindres. Det indre øret er i oppbygging veldig likt det indre øret hos pattedyrene. Lyden blir i det indre øret registrert av tynne følehår som leder signalene via nerver til hjernen. Disse følehårene sitter mye tettere hos fugler enn hos pattedyr. Pga. dette kan fuglene antagelig skille mellom lyder som forekommer med meget korte tidsintervall. Således er fuglene i bedre stand til å ta i mot mer sammensatt informasjon fra f.eks. fuglesang enn det vi er, siden de kan dele opp sangen i mindre deler. Uglene har i tillegg en skalle-anatomi (øregangene sitter asynkront plassert på kraniet), samt et fjærslør som bidrar til å forbedre hørselen.Tore Reinsborg (16.01.2007)
Trost igjen
I hvilken familie tilhører trosten? Hvilke kjennetegn har fuglen? Kan du si hvor i norge fuglen finnes? kan du si lissom i hvilke fylker den finnes? Er fuglen en trekkfugl? Har Trosten noe nytte for oss mennesker?
N. (16.01.2007)
Svar:
Hei!
Som nevnt som svar på ditt forrige spørsmål, er det mange arter troster. På nettstedene under vil du finne mye informasjon (inkl. kjennetegn og utbredelse) om de forskjellige trosteartene. Trostene er trekkfugler, men en del svarttrost og gråtrost overvintrer årlig. I Norge utnyttes troster i liten grad i forbindelse med jakt og fangst, men de kommer oss til nytte på en annen måte; nemlig gjennom deres sang. Mange trostearter har en svært variert og vakker sang, og vil for mange ha stor underholdningsverdi om våren og sommeren.
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/
http://www.miljolare.no/data/ut/tema/?t=planterogdyrTore Reinsborg (16.01.2007)
Trost
Jeg lurer på hva trost heter på latinsk.
N. (16.01.2007)
Svar:
Hei!
Trostefugler tilhører en familie som heter Turdidae på latin. I tillegg til f.eks gråtrost, måltrost og andre arter som heter noe med trost i navnet, så er det en rekke mindre fugler (småtroster) som også tilhører denne fuglefamilien. De egentlige trostene (stortroster) har slektsnavnet Turdus, og blant disse finner vi gråtrost som heter Turdus pilaris på latin. Blant småtrostene finner vi vanlige norske fugler som rødstrupe, blåstrupe, rødstjert, steinskvett og buskskvett.Tore Reinsborg (16.01.2007)
hekking
Hei!
Takk for svaret.
Eg lurer på ein ting til. Eg har 15 fuglekasser. I fjor fekk eg ikkje så mange som eg hadde håpa på. Forige vinter var hard for småfuglane. Før om åra har eg fått meste bare kjøttmeis. Men i fjor fekk eg fluesnapper i alle untatt ein. den var det kjøttmeis i. Kvifor kom det så få meiser i kassene selv om det krele med meiser på fuglebrettet for nå?
Eg håpar på svar
takk
Ø.R. (15.01.2007)
Svar:
Hei!
Det er ikke noe enkelt svar på dette, men de lokale hekkebestandene av meiser vil variere noe fra år til år. Særlig i kalde og snørike vintre kan mye av meisene omkomme, og således vil det være færre fugler som går til hekking påfølgende vår. Om høsten vil det kunne komme inn meiser til området langveisfra, da særlig ungfuglene trekker vekk fra det området de er klekket.Tore Reinsborg (16.01.2007)
utdannesle
Jeg lurte på hvor og hvordan man får utdannelse som ornitolog? Hvor lang studie er det?
Mvh
Renée Ingeberg
R.I. (15.01.2007)
Svar:
Hei Rene!
Her finner du forløpet til en tilsvarende utdannelse her:
http://miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?q=8%2C10%2C1&term=ornitologi&send=S%F8k%21
Selve studien tar med forventet progresjon fem år fra du begynner på universitetet.Frode Falkenberg (16.01.2007)
Uvanlig svarttrost.
Min sønn og jeg bor i Oslo ved Ullevål stadion og har en liten rekkehushage. Vi forer fugler hele vinteren og i den travle vårsesongen. Vi forer med meiseboller, peanøttposer(fuglepeanøtter)og en blanding av hakkede epler, brødbiter, rosiner og villfuglblanding+ litt olivenolje. Særlig svarttrostene er glad i dette. Nå har vi fått en uvanlig svarttrost på besøk, den har svart kropp, er kanskje litt større og har noe rundere kropp enn vanlig, men hodet og halsen er svart- og hvitprikket! Nebbet er oransje som vanlig. Den er i fin form og vital og omgås de andre fuglene. Er dette en egen trosterase eller er det en mutasjon ? Har alltid vært interessert i dyr og natur og observerer mye av dette, men har aldri sett noe lignende. Har noe lignende blitt observert, og kan dere fortelle oss det som er å vite om fenomenet?
A.J.Ø.T. (15.01.2007)
Svar:
Det høres ut som om du har fått besøk av en svarttrost hann som er delvis albino, såkalt partiell albinisme. Dette er ikke uvanlig hos en del fugl, og det ser ut til at troster er en av gruppene hvor fugl ofte kan ha noen eller flere hvite fjær. Hvis fuglen er helt albino, er den helt hvit med røde øyne. De som har enkelte hvite fjær, har normalt fargede øyne.
Hos kråker og skjærer kan en ofte se enkelte fugler med mye hvitt i vinge- og stjertfjærene. Dette er ikke labinisme, men mangel på fargepigment mens fjærene vokste ut. Det skyldes matmangel under ungeperioden. Ved neste fjærskifte kan disse fuglene få normal fjærfarge. Helt eller delvis albino fugler beholder sin hvite fjærfarge selv etter fjærfelling.Roar Solheim (15.01.2007)
Fugler
Hva er det som kjennetegner fuglene?
N.N (15.01.2007)
Svar:
Hei!
De viktigste karakteristika til fugler er at de har nebb, hule bein, fjær og legger egg. Videre kan de fleste artene å fly. De er en videreutvikling fra de forhistoriske flygende øglene.Tore Reinsborg (15.01.2007)
Svaner som overvintrer.
Vi observerte et svanepar med en unge i dag. Har de begynt å overvintre i Nord Norge nå ? I Skånland Kommune, Sør-Troms.
De lå på havet ved en elveos. Fullt snøvær.
De holder til her om sommeren også. Vil de klare å overleve vinteren ?
G.H.H. (14.01.2007)
Svar:
Hei!
En del sangsvaner overvintrer så langt nord som i Troms, og de nordligste områdene hvor den overvintrer er i området Tromsø-Lyngen. De fleste overvintrer imidlertid fra Trøndelag og sørover. Så lenge de finner føde, skulle de nok ha gode muligheter til å overleve vinteren.Tore Reinsborg (15.01.2007)
foring
Hei. eg er medlem av fuglevennen. foringsplassen min ligger under takket på huset mitt. Kan eg da fore fuglene i regn og mildvær?. Foret blir ikkje våt.
Eg håpat på svar.
takk
Ø.R. (14.01.2007)
Svar:
Hei!
Det virker som du har plassert fôringsplassen din på et lurt sted, da det er bra å holde fôret så tørt som mulig. Du vil da også kunne unngå at fôret snør ned. Fordelen med å holde fôret tørt, er at faren for spredning av fuglesykdommer (f.eks) salmonella reduseres. Har du først startet å vinterfôre fuglene, vil vi anbefale deg å fôre også i mildværsperioder.Tore Reinsborg (15.01.2007)
Promper fugler?
Jeg har en søt undulat.
Jeg lurer på om den får luft i magen så den promper?
Jeg har aldri hørt den prompe, men den sier bæsjegutt.
K. (13.01.2007)
Svar:
Hei!
I forbindelse med fordøyelsen, vil det hos de fleste (om ikke alle) dyr, bli utviklet tarmgasser. Undulater er sikkert ikke noe unntak.Tore Reinsborg (15.01.2007)
tiur
Vet du en plass på Helgeland hvor det er stor mulighet for å få se storfugl? Og når på året?
T. (12.01.2007)
Svar:
Hei!
På Helgeland finnes storfugl (tiur/røy), men du bør nok oppsøke områder med barskog i de indre strøkene for å få sett den. Ute ved kysten er nok skogen for lite utbredt og glissen til at den vil like seg. F.eks vil nok store områder i Vefsn, Grane og Hattfjelldal kunne ha en del storfugl. Storfuglen trekker ikke ut av landet om vinteren, og om vinteren beiter den mye furunåler. Om vinteren kan du således være heldig å se den i områder med store gamle furutrær som den beiter på. I resten av året utgjør blåbær en viktig del av kosten. Det kan følgelig være et tips å oppsøke områder med mye blåbær-planter for å få sett den. Du kan lese mer om storfuglen og dens utbredelse på nettstedet under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=187Tore Reinsborg (15.01.2007)
"Kråkedagen"
Hvorfor er 7.mars "Kråkedagen"? Ble kråkene regnet som trekkfugler tidligere og kom tilbake den dagen eller er det en helt annen grunn til at de har sin egen dag?
G.R.J. (11.01.2007)
Svar:
Hei!
"Kråkedagen" er mer et folkloristisk fenomen enn biologisk. I store deler av Norden tok man varsler av kråka på denne dagen. Flakset kråka voldsomt med vingene, jublet bonden - for nå skulle det bli mye poteter, kål og andre grønnsaker til høsten. Videre skulle kråka hoppe på skaren på kråkedagen.Tore Reinsborg (15.01.2007)
Vandrefalk
Hva er toppfarten til en Vandrefalk????
A. (14.01.2007)
Svar:
Dette er et stadig omdiskutert tema, og svaret varierer fra et par hundre km/t til omkring 300 km/t i stup. Under et TV-program hvor en tam vandrefalk ble sluppet fra en varmluftsballong sammen med en fallskjermhopper, ble det sagt at falken ble målt til i overkant av 400 km/t i det mest ekstreme tilfellet! Men dette er neppe vanlig! Du kan nok regne at falken i stup rett nedover kan komme opp mot 300 km/t. De fleste luftangrep mot flyvende fugl skjer nok i lavere hastigheter idet falken flyr rett mot eller skrått ned mot byttet, og da vil hastighetene være lavere.
Roar Solheim (15.01.2007)
kjøttmeis
Bor i nordnorgehver kveld kommer det en kjøttmeis seint om kvelden og mange ganger om natta, ved et tiden å spiser hvorfor? Er den døgnvill eller er den utstøtt av de andre, slik at det er eneste tidspunkteti døgnet den kan få seg mat.
A.L.G. (13.01.2007)
Svar:
Hei,
Det finnes ikke et enkelt svar på ditt spørsmål. Det kan tenkes at fuglen får for lite næring i løpet av dagen, og går tom for "brennstoff" om natta slik at den må fly til forplassen. Men det kan også hende at det er en enkelt fugl som har oppdaget at det er mindre risikofyllt å spise nær huset ditt når det er mørkt (ingen konkurrenter, ingen jaktende spurvehauk osv.). Det hadde vært nyttig å vite hva du forer med, og hvilke arter og hvor mange individer som besøker forplassen om dagen.Roar Solheim (14.01.2007)
Havhest (stormfugl)
Fant en Havhest i dag 120107 På Nøtterøy V/Tønsberg.
Den virket litt forkommen,så jeg ga den litt vann og kjørte den ned til vannet hvor den svømte avgårde.
Jeg har vært på sjøen og sett Havhester Både på Svalbard og Barentshavet,men Hvor vanlig er det på Østlandet
E.S. (12.01.2007)
Svar:
Hei,
Havhestene er ikke vanlige på Østlandet, og slett ikke innover land. Men under kraftig stormvær hender det at de blåser ut av kurs. Helt inn over Oslo hender det at de kan havne om høsten, og i sjeldne tilfeller også lenger inn over Østlandet. Men det er vanligere at lomvier og alkekonge blåser inn til f. eks. Mjøsa!
Du gjorde det riktige ved å gi fuglen litt ferskvann og så sette den ut i sjøvann igjen. Hvis den ikke er syk, kommer den seg ut på havet igjen av seg selv.Roar Solheim (13.01.2007)
hørsel
kan fugler høre
J.O. (12.01.2007)
Svar:
Hei!
Fugler har en meget velutviklet hørsel. Uglene kan f.eks. pga ørenes plassering og oppbygging fange opp de minste lyder fra sine byttedyr. En lappugle kan ved hjelp av hørselen oppdage en smågnager under et lag med en halv meter snø!Tore Reinsborg (12.01.2007)
Fugler
Hvor mange egg kan fugler legge.
I.O.E. (12.01.2007)
Svar:
Hei!
De fugleartene i Norge som legger flest egg, finner vi blant andefugler, hønsefugler, fasanfugler og meiser. I Danmark skal en fasan ha lagt hele 24 egg, mens en blåmeis i Sverige skal ha lagt 17 egg. Meisene har i tillegg ofte to kull.Tore Reinsborg (12.01.2007)
Hakkespett
Er hakkespetten en kjøtteter siden den spiser mark og maur?
Mvh Jenny Gran Engelstad
N.N (11.01.2007)
Svar:
Hei!
Her berører du et interessant spørsmål, som handler om vi anser insekter for kjøtt eller ikke! Vanligvis sier vi at insektspisere ikke er kjøttspisere, men det kan diskuteres om dette er riktig. Flaggspetten er i så fall begge deler, for den kan både spise insekter, andre fuglers egg og til og med fugleunger fra hullrugende småfugler. Hakkespettene lever hovedsakelig av maur, biller og forskjellige insektlarver. Svartspetten, gråspetten, grønnspetten og vendehalsen finner mye av sin næring på bakken, mens flaggspett, hvitryggspett, dvergspett og tretåspett for det meste finner næringen i halvråtne/råtne trær og stubber. Om vinteren spiser flaggspetten mye konglefrø. Den er derfor både vegetarianer, insektspiser og kjøtteter! Tretåspetten spiser i tillegg til insekter, gransaft som den får tak i ved å hakke rekker av hull på granstammene. Gransaft er klebrig, og den kan få bifangst i form av insekter som setter seg fast i dette i tillegg.Tore Reinsborg og Roar Solheim (12.01.2007)
jk
er fuleinfluensa i egypt?
B. (11.01.2007)
Svar:
Hei!
I følge WHO's nettsted ble det oppdaget 18 tilfeller av fugleinfluensa type A (H5N1-virus) i Egypt i 2006.Tore Reinsborg (11.01.2007)
Flyge-ekorn
Føder den levende unger eller egg?
Hvor gammel kan den bli?
Hvor mange unger kan den få?
Hva spiser de?
Er det en spesiell tid de sover på?
Hvor liker de seg best?
hvordan finner de et annet flyge-ekorn?(gutt/jente)
Hilsen meg, Marianne! (jeg har en kjempe søt hund: Luna!)
M. (11.01.2007)
Svar:
Hei!
Flygeekornet finnes ikke naturlig i Norge, og hovedutbredelsesområdet strekker seg fra Finland og gjennom taigaen i Russland til Kina. Den foretrekker områder (gjerne blandingsskog) med mye hule trær som den bygger reir i, og den føder levende unger. Den har ofte to kull i henholdsvis mai og juni/juli, og den får som regel 2-3 unger i hvert kull. Den er nattaktiv og spiser planteemner som urter, unge kvister, bær, frø og nøtter. Lite er kjent om adferden dens, men det er registrert at hannene prøver å lokke til seg hunner ved hjelp av "sjirpe-lyder". Vi vet ikke hvor gamle flygeekornene kan bli, men de oppnår trolig en alder som er i nærheten av våre egne ekorn som kan bli 10-12 år gamle.Tore Reinsborg (11.01.2007)
ynglingstid knoppsvaner
Har et svanepar,hvor lang tid tar det fra parring til kyllinger kommer?
E.J. (10.01.2007)
Svar:
Hei!
Etter at eggene er lagt (som regel i begynnelsen av mai) tar det ca. 35 dager til de klekker. Ungene forlater da reiret så snart de er tørre. Du kan finne mer fakta om knoppsvanen på nettstedet under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=94Tore Reinsborg (11.01.2007)
lundefugl
hei. Jeg lurer på vilket sted i Verden det er størst bestann av lundefugl?
R.B.I.T. (10.01.2007)
Svar:
Lunden finnes i de nordlige delene av Atlanterhavet. Verdens totale bestand er anslått til 4-8 millioner par, og over halvparten av denne bestanden hekker på Island. Det er derfor Island som har den største bestanden i verden av lunde. I Norge finner du de største forekomstene på Røst i Lofoten. De nest største koloniene ligger i Nordland og Troms. På Runde i Møre og Romsdal hekker de lundene som lettest kan nås fra Sør-Norge (du kan kjøre ut på øya og spasere helt inn på de hekkende fuglene).
Roar Solheim (10.01.2007)
Mager
Hva er navnet på dde to magene, som fugler har? Og hvilke oppgaver har hver av de?
R. (09.01.2007)
Svar:
Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre.Tore Reinsborg (10.01.2007)
Spørsmål:
Hei. Min onkel fant en due som var skadet.Tok den med seg hjem og stelte og fekk han på vingene.Ettervert så kom duen tilbake til onkel.I 2005 forsvant duen.Men de eg har lyst å vite. Hvorfor finnest de ikkje bøker om duearter. Har hvore på nette men ikkje noe treff. kan du hjelpe?
K.M. (09.01.2007)
Svar:
Hei!
Det finnes bøker om duearter. De duene som finnes i Europa, vil være beskrevet i de fleste felthåndbøker, bla. Gyldendals Store Fugleguide. Hvis man vil gå bredere og få mer utdypende informasjon kan bokverket "Pigeons & Doves A Guide to the Pigeons and Doves of the World". Gibbs, Barnes & Cox, Pica Press nevnes. Disse bøkene kan kjøpes på nettstedet under:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!B!Drik!FB!Fgru!DuPa!&rstadv=JTore Reinsborg (09.01.2007)
gråtrost
Hei!!!! hva er kjennetegnene til gråtrost? og hva spiser de?
K. (08.01.2007)
Svar:
Hei!
Gråtrostens lengde er 22-27 cm. Den er med det en av de større trostene våre. Den er langstjertet, og kjennes i flukten videre på lysegrå overgump (bakerst på ryggen), hvite vingeundersider og nokså flaksende, ikke så langbuet fluktbane. Den har rødbrun rygg og grå isse/nakke. Undersiden er kraftig flekket, og brystet har rustgul (oker) tone. Du kan se bilde av gråtrost på nettstedet under. Om våren og i sommerhalvåret lever den nesten utelukkende på animalsk føde (særlig meitemark), men om høsten går den over til å spise mer og mer bær. Den synes å like f.eks. blåbær, rips og kirsebær godt, og i høster med mye rognebær spiser den dette når det er slutt på andre typer bær (rognebærene tas som regel til slutt). De fleste trekker ut av landet utpå høsten. Noen få blir likevel igjen og disse spiser da mye rognebær og frukt (særlig epler) som enten henger igjen på trærne eller som nedfallsfrukt.
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=215Tore Reinsborg (09.01.2007)
Spørsmål:
hvordan kan fuglene fly
R.M. (08.01.2007)
Svar:
Fuglene flyr fordi de skaper et luftundertrykk på oversiden av vingene når de slår med dem - på samme måte som fly løftes opp av lufttrykket når de kommer opp i høy nok hastighet. Vingen krummer oppover, og lufta må bevege seg lenger på oversiden enn på undersiden av vingen. Det skaper lavere trykk over vingen (og følgelig høyere trykk under), og dette presser fugler og fly opp i lufta. Hver enkelt svingfjær har i tillegg samme egenskap som vingen i sin helhet, og det gjør fuglenes flukt uendelig mye mer variert og komplisert enn et flys bevegelse.
Roar Solheim (08.01.2007)
Fuglekasser
Jeg har kontakt med en kunstner som skal lage fuglekasser til et stort kunstprosjekt i Stokke i Vestfold. Fuglekassene skal være vanlige meise- og stærekasser osv. innvendig, men skal ha forskjellig utseende utvendig. Må fuglekassene ha nøytrale farger? Har du noen andre råd?
Vennlig hilsen Elfi Sverdrup
E.S. (08.01.2007)
Svar:
Det er mulig at hullrugende fugler kan ta i bruk fuglekasser med flere farger ("også "psykedeliske" kasser?), men dette vet vi lite om, for ingen har systematisk testet ut dette. Det viktigste er likevel at kassene har riktige, innvendige mål, at lokket/taket kan åpnes slik at de kan renses om vinteren, og at det IKKE er kasser med flere hull ved siden av hverandre. Det siste kan skape forvirring slik at en fugl begynner å bygge i mange hull før den klarer å finne ut hvilket den endelig skal bruke. Fuglene vil helst hya litt avstand mellom reirene, så slike "blokk"kasser er ugunstige. Lag kassene av treverk!
Roar Solheim (08.01.2007)
kongeørn
hei!!!!! hvor mange år i fengsel kan man få hvis man skyter kongeørn?
K. (08.01.2007)
Svar:
Hei!
Vi kjenner ikke til ubetingede fengselsdommer for å ha skutt kongeørn. Imidlertid vil det kunne gis en klekkelig bot hvis man kan dokumentere at en person har skutt kongeørn utenfor nødverge (direkte angrep på husdyr). Dokumentasjon av slik miljøkriminalitet har dessverre vist seg å være vanskelig.Tore Reinsborg (08.01.2007)
Fuglefredningsområde?
Kan kommuner gi dispensasjon for bygging av bolighus innenfor et fuglefredningsområde?
B. (08.01.2007)
Svar:
Hei!
I forbindelse med opprettelse av verneområder (inkl. fuglefredningsområder) utarbeides det verneforskrifter for disse. Disse gir føringer for hvordan områdene skal forvaltes, og som regel vil det ikke kunne åpnes for boligbygging. Et punkt i disse verneforskriftene, vil være generelle dispenasjonsregler. I dispensasjonsreglene er ordlyden ofte : "Forvaltningsmyndigheten kan gjøre unntak fra forskriften når formålet med fredningen krever det, samt for vitenskapelige undersøkelser, arbeider av vesentlig samfunnsmessig betydning eller i andre særlige tilfeller når dette ikke strider mot formålet med fredningen."Tore Reinsborg (08.01.2007)
Kan dette være en finkefugl?
Hei.
I dag 7.januar 2007, så jeg en fugl i en granskog utenfor Trondheim som jeg ikke har sett tidligere. I farten kunne den se ut som en alminnelig gråspurv, men hadde litt mindre størrelse. Ved nøyere iaktagelse, kunne følgende observeres for denne fuglen - observert på bakken:
a) Mørkfarget nebb, samt mørk eller sort farge over og under nebbet.
b) En liten mørk rød flekk på hodets frontstykke.
c) Lysgrått eller hvitt parti under vingene.
d) Ryggparti med brune(lysbrune?) og lysgrå striper.
e) Fuglen virket fortrolig og lite redd. Minste avstand var 1 til 2 m.
f) Fuglen var raskere i bevegelsene enn en vanlig gråspurv, og var tydeligvis opptatt av å lete etter mat på bakken, ved en tursti.
g) Jeg innbiller meg at dette var en hannfugl, og at hunfuglen, som jeg mener jeg så i nærheten, hadde noe svakere farger, men sikker er jeg ikke på dette.
Jeg spekulerer nå i ettertid om dette kunne være en gråfink, men ifølge det fotoet jeg har sett av denne fuglen, så har denne en større rød flekk i panna og har dessuten røde felter eller røde striper på kroppen. "Min fugl" hadde ikke røde fargeantydninger på kroppen og
den røde flekken i panna kunne ikke sees på lengre hold.
Neste gang kommer jeg nok til å ha med ett kamera når jeg går i dette området.
Mvh js
J.S. (08.01.2007)
Svar:
Hei!
Det er mye som tyder på at du har sett en gråsisik. I høst kom det en invasjon av denne arten til Trøndelag, og denne arten er ofte ganske tillitsfull når det gjelder å komme innpå den. På nettstedene under kan du se bilde av arten (bildet viser en hann, og merk at hunnene har ikke rødfargen på brystet som på bildet) og lese mer om den.
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4200
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=54Tore Reinsborg (08.01.2007)
Ørn og hund.
Ørna kan klare å ta en cocker spaniel, skjønner jeg. Er det noe man kan ha på hundene som vil beskytte de? Spesielle farger eller lukter ørna ikke liker og som får den til å slippe taket, eller aller helst ikke slå ned? Om den skulle slå ned på en hund, er det noe man kan ha på hunden for å beskytte den mot klørne, eller trenger de igjennom det meste? Jeg har sett ørn som begynner å sirkle over hundene, da samler jeg de inn siden jeg antar det er et tegn på at den er interessert og kan finne på å ta de. Er det tilfelle, eller er det andre ting man må passe seg for? Bortsett fra å ta hundene i bånd, er noe mer man kan gjøre for å stoppe den fra å angripe?
Dette er kun høst/vinter, resten av året er de alltid i bånd. Ørna her tar lam.
N.N (01.01.2007)
Svar:
Hei!
Kongeørna er nok absolutt i stand til å ta byttedyr på størrelse med en cocker spaniel, og den tar f.eks rev. Det hører nok til sjeldenhetene at den går til angrep på hunder, og den vil nok ihvertfall ikke angripe hvis mennesker i hundens nærhet. Vi vurderer sannsynligheten av slike angrep som så lav, at det ikke skulle være grunn til å ta spesielle forholdsregler. Vi har hørt om at jaktfalken har fulgt etter jakthunder i forbindelse med rypejakt, og dette er trolig fordi den vet at hunden kan skremme opp ryper som den kan starte jakten på. Noe lignende kan kanskje også finne sted i relasjonen kongeørn-hund?Tore Reinsborg (04.01.2007)
Harpyørn
Hvor stor er harpyørnen????
A. (31.12.2006)
Svar:
Hei!
Harpyørn-hunnene er større enn harpyørn-hannene. Hunnene veier fra 6-9 kg, mens hannene veier 4-4,8 kg. Vingespennet er fra 176-201 cm og lengden 89-102 cm, og hannene har lengder på 83% av hunnens lengder.Tore Reinsborg (04.01.2007)
Kor er alle fuglane vorte av?
Vi har i fleire år hatt stor glede av å fore både fuglar og ekorn heile året. Gjennom året har vi artsbestemt 29 ulike fuglar. Utover hausten har det imdlertid skjedd noko rart og dramatisk. Frå å vera eit yrande liv ved foringsplassen, har det stadig vorte tynnare i rekkene. Først vart alle ekorna borte - var 9 i alt - så vart det stadig færre fuglar - no er det heilt daudt. Ikkje eingong ei skjære kjem på vitjing! Kva kan ha skjedd? Vi bur Hallingdal, i utkanten av eit skogsområde med mest gran, men også bjørk, osp o.l. Vi har fora med solsikkefrø, meisebollar o.l.
A.K.V. (30.12.2006)
Svar:
Hei!
Noe av forklaringen på at fuglene og ekorna er borte fra fôringsplassen for tida, er trolig den ekstremt milde desember-måned vi har opplevd i år. Videre har det mange steder vært mye naturlig føde i form av konglefrø og rognebær som fuglene og ekornene har kunnet fø seg på. Det kan også være at det i forbindelse med jula har vært mange i ditt naboområde som har lagt ut fôr. Når det kommer snø, kanskje også før, kan situasjonen forandre seg.Tore Reinsborg (04.01.2007)
Flyr måker om natten?
Hei.
I boken til Richard Back "Jonathan Livingston Seagull" eller "Måken Jonathan", skriver han at måker ikke flyr om natten. Er dette bare fiksjon eller er det en sannhet i det?
Takk for svar :-)
M. (26.12.2006)
Svar:
Hei!
Måker som lever på våre breddegrader, samt i Arktis, vil om sommeren oppleve dagslys døgnet rundt. Disse vil kunne være aktiv også om natta. I mørket, vil måkene langs kysten oftest forholde seg i ro, og da ofte på holmer og skjær. Svaret er med andre ord både ja og nei.Tore Reinsborg (04.01.2007)
hva vi skal gjør?
vi har funet en måke som er skadet den har skadet et bein og den kan ikke fly hva skal vi gjøre
E.B. (04.01.2007)
Svar:
Hei!
Hvis man finner skadde fugler kan man ringe Fuglevakta på tlf. 90122901. Her vil man kunne få råd om hva man bør gjøre. Skadeomfanget på fuglen vil være avgjørende for hva som bør gjøres, og dette avgjøres av en ornitolog som har erfaring med skadde fugler eller veterinær. På nettstedet under vil du finne mer informasjon om Fuglevakta:
http://www.birdlife.no/organisasjonen/fuglevakta.phpTore Reinsborg (04.01.2007)
Forskjell på hann og hunnfugler
Har hatt en diskusjon på jobb der noen mener at det alltid er forskjell mellom hann og hunnfugler (både i størrelse og fjærdrakt). Andre mener forøvrig at det finnes flest arter der de to kjønnene er like i fjærdrakt (forskjell i størrelse hos enkeltfugler kan sjelden observeres av et utrent øye uansett). Hva er tilfelle?
Ø. (04.01.2007)
Svar:
Hos fugler finnes alle varianter, fra arter hvor hann og hunn ser helt like ut (f. eks. kråke, skjære, gråmåke), til arter med stor forskjell (de fleste ender, hønsefugl, mange spurvefuglarter). Hos de fleste med forskjell har hannene de kraftigste fargene. Unntaket er bl. a. svømmesnipe og boltit, hvor hunnen har de mest markante og skarpeste fargetegningene. Her tar hannen seg av ruging og ungepass. Hos de fleste rovfugl og ugler ser kjønnene like ut, men hunnen er større enn hannen.
Roar Solheim (04.01.2007)
Lunde
Hvor stor er lundefuglen.
B. (31.12.2006)
Svar:
Lunda er omtrent 30 cm. lang og har et vingespenn på 50-60 cm. De tyngste individene kan bli i overkant av 500 gram.
Frode Falkenberg (03.01.2007)
fugleskremsel
HVOR KAN MAN FÅ KJØPT EN PLASTUGLE SOM KAN BRUKES TIL
FUGLESKREMSEL MOT SVALER ?
SVALENE GRISER TIL BÅTEN VÅR OG BÅTKALESJEN.
VIL PLASERE UGLA HØYT OPPE I BÅTHUSET FOR Å SKREMME SVALENE
SLIK AT DE IKKE BYGGER REIR I BÅTHUSET.
H.L. (27.12.2006)
Svar:
Plastugler kan du få kjøpt bl.a. hos forretninger som selger jaktutstyr.
Frode Falkenberg (03.01.2007)
Nattsanger i vintermørke
I romjula har vi observert en - eller mulignes to nattsangere i Ulsteinvik. Ved Vik-elva i sentrum er det store løvtrær og granhekker. Første observasjon: en pistrende lyd uten variasjon. Tidspunkt, kl 2300 og utover natten.
Observasjon 2: en trillende, vakker sang, høyere enn svarttrost. Starter når mørket siger på og holder det gående hele natten igjennom til dagen bryter frem.
A.M. (02.01.2007)
Svar:
Det er nok høyst sannsynlig rødstrupesang du har hørt. I den milde og snøbare vinteren har rødstrupene mange steder vært svært ivrige til å synge og markere vinterterritorier. Hvis mildværet holder seg, vil¨de trolig kunne fortsette å synge helt fram mot hekketiden i april-mai.
Roar Solheim (02.01.2007)
Tjeld
Hvor gammel kan tjelden bli.
N.N (29.12.2006)
Svar:
Tjelden kan bli riktig gammel. Ved hjelp av ringmerking kan en fastslå sikker alder på fuglene ved kontroll og gjenfunn. Den eldste norske ringmerkede tjelden ble 32 år og 2 måneder! Ikke dårlig for en såvidt liten fugl!
Roar Solheim (30.12.2006)