Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 334 til 40 383 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Artsbestemmelse
Hei. Jeg har objektsamling i biologi som snart skal leveres inn, men jeg sliter med å finne ut av hvilke fugler disse fjærene hører til.
Alle fjærene er funnet i Østfold, nær havet.
Nr. 3 er funnet i strandsonen, mens de to andre er funnet i boligområde (ikke langt fra havet).
Setter stor pris på svar.
T. (13.05.2012)
Svar:
De fire fjærene til høyre er fra en rugde. Fjæra til venstre ser ut til å være en kråkefjær, mens det er vanskeligere å bestemme den siste ut i fra bildet. Mistenker likevel at det kan være en ringduefjær.
Roar Solheim (25.05.2012)
Fuglepark
Hva heter norges største fuglepark og hvor ligger den?
N.N (13.05.2012)
Svar:
Kjenner dessverre ikke spesielle fugleparker i Norge, annet enn at det finnes en del fugler i Kristiansand Dyrepark. Spesielle fugleparker finner du oftere i Danmark og Tyskland.
Roar Solheim (25.05.2012)
Fugle alder
Hvordan rekner mann ut hvor gammel en fugle er i virkligheten?
hvis en fugl er 4 år, hvor gammel er den i virkligheten da?
T. (11.05.2012)
Svar:
Da er den i virkeligheten 4 år!!! Det er bare tull å "omregne" dyrs levealder i forhold til hvor lenge vi mennesker lever. Ett år er ett år, samme hva slags dyr du er.
Roar Solheim (25.05.2012)
Fiskeørn
Hei. Jeg lurer på om du vet om fiskeørna har faste plasser den jakter på? Skal prøve å filme den når den fanger fisk. Har du noen tips om hvordan jeg skal gå frem? Jakter den rundt der den hekker? Eller jakter den i andre vann?
Ø.E. (13.05.2012)
Svar:
Fiskeørner som finner en gods fiskeplass med mye fisk, vender tilbake og jakter på samme sted. Dette kan ofte være langt unna selve reiret. Hvis du ser en fiskeørn nå på sommeren som flyr med fisk i klørne, kan du anta at den 1) er på vei mot reiret, og 2) kommer fra en god fiskeplass.
Roar Solheim (25.05.2012)
Mækeegg
Hei , idag fant jeg et egg og desverre tok jeg på alle 3 .. og jeg var redd for at moren skulle drepe de så jeg tok det med meg hjem ... og jeg tok egget i burdet til hamsteren min fordi der er det varmt :) Jeg er redd for at den skal dø fordi den har blitt rugd ca 14 dager nå ... hva skal jeg gjøre?
H. (15.05.2012)
Svar:
Du har dessverre allerede gjort det du ikke skulle, så disse eggene kan du bare kaste. Det har lite for seg å forsøke å ruge dem ut. MEN husk til en annen gang. INGEN fugler reagerer på lukt fra mennesker, så det er ikke farlig at du har berørt eggene. Hadde du bare latt dem ligge, ville måka ha kommet tilbake straks du hadde fjernet deg.
Roar Solheim (25.05.2012)
Artsbestemmelse 2
Hei. Kan du hjelpe meg å finne ut hvilke fugler disse fjærene kommer fra?
Sendte også et annet bilde, men fikk ikke lastet opp mer enn et bilde per spørsmål.
Alle fjærene er funnet i Østfold, i boligområde, ikke langt fra havet. Fjærene er funnet på høsten.
T. (13.05.2012)
Svar:
Dette er fjær fra en ringdue.
Roar Solheim (25.05.2012)
Hvilken fuglerase i verden er det størst vektforskjell mellom hann- og hunn fuglen
Hvilken fuglerase i verden er det størst vektforskjell mellom hann- og hunn fuglen (og da tenker jeg sett i prosent i forhold til fuglens størresle)
S.S. (15.05.2012)
Svar:
Det kan jeg ikke svare deg på direkte, for det krever leting i en haug med litteratur. Derfor må jeg nok overlate til deg selv å drive detektivvirklsomhet her...
Roar Solheim (25.05.2012)
Når myter Flaggspetten?
Jeg lurer på når og hvor ofte Flaggspetten myter?
Og jeg lurer også på hvordan eggene deres ser ut, størrelse og farge
M. (13.05.2012)
Svar:
Spettene har helt hvite, og nokså runde egg. Som de fleste andre fugler skifter flaggspetten fjær en gang i året, og det skjer nok helst etter hekketiden, fra midtsommer og utover tidlig høst.
Roar Solheim (25.05.2012)
Ukjent
Hva spiser Linerle?
U. (15.05.2012)
Svar:
Insekter og andre småkryp.
Roar Solheim (25.05.2012)
Rovfugl på fjellet
Var på skitur på fjellet på Voss, da en stor rovfugl seilte rett over hodet på meg nedover fjellsiden. Den hadde kurs mot en flokk med rein lenger ned. Den var i hovedsak mørk i fargen, men hadde hvit "haletipp". Hva kan det ha vært?
J. (14.05.2012)
Svar:
Beskrivelsen er litt mangelfull. Hvis fuglen var hvit ytterst på stjerten, passer det best med en voksen havørn. Kongeørner har mørk stjert som voksne, og hvit stjert med mørkt ytre tverrbånd som unge.
Roar Solheim (25.05.2012)
ender
hvordan er hørselen hos ender (and)? Og hvordan er synet deres ? Er di lettskremte ?
I.S.L. (15.05.2012)
Svar:
Hørsel og syn er nok ganske likt med mange andre fugler, har ikke sett noen spesifisert beskrivelse av disse sansene hos ender. Ender kan være lettskremte, særlig nå i hekketiden.
Roar Solheim (25.05.2012)
Spurve ugle
Hei. Lurer på om vi har en spurveugle i nærområdet. Kan lyden fra den forveksles med andre fugler? . Er det isåfall noen måte å lokke den frem på på dagtid ? Mvh Bjarte.
N.N (14.05.2012)
Svar:
Det hadde hjulpet hvis du sa hvor dette var. Spurveugla kan gi lyd fra seg (en enkel fløytetone, noen synes den kan minne om dompapfløyt, men det gjør ikke jeg) om dagen, og den er ganske lett å lokke til seg.
Roar Solheim (25.05.2012)
Reirboller og egg
Vi skal sjekke 30 kasser nå i slutten av mai. (32 mm hull). Vi vil gjerne vite hvordan vi gjenkjenner arten ved å se på reirboller og/eller egg. Med denne størrelsen på hullet vil det vel dreie seg om kjøttmeis, blåmeis og/eller svart-hviten. Nyklekte unger kan vel by på problemer med artsbestemmelse om vi ikke ser/hører de adulte.
J.L. (15.05.2012)
Svar:
Fluesnapperreirene er lette å kjenne, ved at de er bygd av strå og blader, og inneholder en del tynne barkstrimler av furu og/eller bjørk. Eggene er lyseblå. Meisene har hvite egg med små, rødbrune prikker, men det kan være vanskelig å skille kjøttmeis- og blåmeisreir. Som regel er blåmeiseggene mindre enn kjøttmeiseggene, men en kan lett bli lurt.
Roar Solheim (25.05.2012)
Fossekall, linerle
Fins det ei forklaring på kvifor fossekallen når den står på isen ved eit elvestryk, "neiar", dvs. av og til "bøyer knea"?
Når linerla kjem om våren, kan eg sjå den langt til fjells (800-900 moh) der det ligg fleire meter med snø. Kva slags mat finn den der?
O.A. (17.05.2012)
Svar:
Nei, slike "neie"bevegelser hos fugler har jeg ikke sett noen forklaring eller teori om. Linerlene finner nok små insekter og edderkopper, som de plukker på snøen.
Roar Solheim (25.05.2012)
Gravand under verandaen
Hei. Jeg har observert et gravandpar i hagen den siste uken. Det viser seg at de har funnet hekkeplass under verandaen.Hunnen går inn, og hannen flyr avgårde.Jeg har ikke sett reiret, da det er kun en liten åpning inn under verandaen. Vi bor rett ved skogen,i høyden, langt unna sjø/vann.Jeg bekymrer meg litt nå for hvordan disse ungene vil klare seg, da de ikke får kommet seg til vannet.Leser at gravender hekker i ca 30 dager. Vi de gå fra eggene hvis de blir forstyrret? Vi bruker verandaen daglig om sommeren.Hva bør vi gjøre?
Tønsberg 15.mai 2012
A.P.V. (15.05.2012)
Svar:
De venner seg nok til den daglige trafikken, som kanskje kan være en hjelp for fuglene ved å holde kråker og mink på avstand. Når ungene klekker, går de voksne med ungene til sjøkanten. Det klarer de fint på egen hånd.
Roar Solheim (25.05.2012)
Svaner
Her ved Kolbotnvannet ligger svanemor på fire egg, mens pappaen koser seg i kveldssolen på vannet. Hvor lang er rugetiden?
N.N (17.05.2012)
Svar:
Tror det er omkring fire uker, litt grovt regnet.
Roar Solheim (25.05.2012)
Due ?
Hei. Vi har et rikt fugleliv rundt oss. Bor ved et våtmarksområde. I år har jeg sett en ny fugl, som minner om en due. Den har blott hode, hvit ring rundt halve halsen (bak) og brunrød (dus farge) kropp. Jeg lurer på hvilket slag dette er.
G.S. (16.05.2012)
Svar:
Sannsynligvis en ringdue.
Roar Solheim (25.05.2012)
Forstyrrelser under rugetide....
Jeg kom til å titte opp i et fuglebur ved stabburet vårt.
Der lå en blåmeis opp på eggene sine i freden og roen. I det jeg løftet opp taket så fløy den ut. Det er flere egg oppe i kassa. Jeg er veldig bekymter for at jeg skremte den. Vil blåmeisem komme tilbake og fortsette rugingen??
G.S. (18.05.2012)
Svar:
Ja, det vil den nok. Blåmeisen er en riktigh tøffing, og lar seg ikke skremme vekk, selv om et "monster" plutselig kikker ned på den der taket pleide å være (!).
Roar Solheim (25.05.2012)
And?
Kan noen si hvilken fugl dette er? Det var to like på hvert sitt hustak. Fikk kun et dårlig bilde av den ene.
10.05.2012 kl 07.30 Onsøy
A. (17.05.2012)
Svar:
Ikke noe bilde her, så desverre umulig å svare....
Roar Solheim (25.05.2012)
Spørsmål:
Har en stærfamilie oppunder taket på huset vårt, nærmere bestemt under takstenen. Jeg holder nå på å male huset, og må nærme meg litt..men kan vente med det som er helt i nærheten av redet. Men merker at dette stresser fugleforeldrene, og de er ikke fulltså hyppig inne med mat..Her i Bergen må man hive seg rundt når det først er opphold, så hva gjør jeg? Har nå tatt ufrivelig pause, men må fortsette før solen kommer på:-)
B.T.N. (25.05.2012)
Svar:
Jeg tror du bare får male i vei selv om stærene skjeller og kjefter. Selv om de får en litt lang pause, så kommer de nok inn til ungene igjen når du holder opp. Men ikke hold dem vekk mer enn høyst 1-2 timer, dersom du kan klare det.
Roar Solheim (25.05.2012)
Gal gul/vintererle
Hei
Vi har en gul- eller vintererle som prøver å fore sine "unger" gjennom vindusrutene. Jeg regner med at hun ser speilbilde av seg selv og tror at det er en unge. Hun henter mat i bekken så mine vindusruter ser fæle ut. Hun har nå holdt på i en uke. Er dette fenomenet kjent og hva bør jeg gjøre for å få slutt på dette.
S.F. (25.05.2012)
Svar:
Du må henge noe foran vinduet slik at fuglen ikke ser dette speilbildet en stund. Når den er borte, kan du ta det vekk igjen.
Roar Solheim (25.05.2012)
hei
på skole fant i en fugleunge den var skadet og kunne ikke fly
vi passet på den og jeg og en vennine fikk ansvaret.
den døde senere i min vennines hånd
Jeg ville ikke holde den for mye uten noe fordi jeg har undulat og e redd for at den kan bli syk pga fuglebakterier
er det noen egentlig noen fare når jeg har vasket hendene grundig og flere ganger etterpå?
M. (25.05.2012)
Svar:
Du har tenkt helt riktig. Har du tamfugler, så skal du være litt forsiktig slik at ikke sykdom fra ville fugler smitter over på dem. Vanlig håndhygiene med håndvask med såpe og godt med vann er tilstrekkelig til å hindre smitteoverføring.
Roar Solheim (25.05.2012)
Titte inn i fuglekasser mens hunnen ruger...
Hei! Jeg har hengt opp 4 fuglekasser i slutten av april og nå er 3 av 4 okkupert. Blåmeis-parret har en fuglekasse, mens en svarthvit flusnapper har okkupert 2 kasser og har to forskjellige hunner. Spørsmålet mitt er...Hvordan vil hunn-fuglene i de 3 fuglekassene reagere, hvis jeg åpner taket med drillen/skrutrekker for å titte inn? Reagerer artene forskjellig? Vil ikke jage dem bort...
Z. (19.05.2012)
Svar:
Både fluesnapper og blåmeis tåler at du kikker ned, og det kan hende de blir liggende og ruge når du åpner taket. Kjøttmeisen bør du være litt mer forsiktig med - den kan av og til forlate reiret for godt hvis det blir store forstyrrelser i rugetiden. Hvis du lager takene slik at de lettere kan åpnes (uten å måtte bruke drill for å skru opp skruer), så vil slike kontroller bli enklere i fremtiden.
Roar Solheim (25.05.2012)
stær
Har hatt stær i kassene mine i mange år. Men i år(pr.20/5-12) har jeg ikke sett stær i det hele tatt. EWr de sent ute eller har det skjedd noe?
S.H. (20.05.2012)
Svar:
Vanskelig å si. Det kan være lokale variasjoner, eller spesielt få stær i år. Vi har ikke noen totalovervåking som kan gi oss svar på dette så raskt.
Roar Solheim (25.05.2012)
Ekorn famileie i hull på hytteveggen rett under taket
Vi fant til vår store forbauselse en ekrn mor som flyttet ungene sine fra et rede inne i taket på hytta (mellom topptak og himling. Etter å ha sett nærmere på dette, virker det som det er en hakkespett som har begynt på huller, og at ekorn mor har utvidet det og tatt det som bol. Fant senere flere hull oppunder taket. Stemer det at hakkespett gjør slikt?? Første gang vi har oplevd dette på 25 år.
B.P. (21.05.2012)
Svar:
Ja, både flaggspett og av og til svartspett kan hakke slike hull i husvegger/hyttevegger. Hvorfor de gjør det, vet vi imidlertid ikke sikkert, men jeg mistenker at de oppfatter resonanslydene når de hakker på en vegg som likt signalene de får når de hakker på en trestamme hvor det er insektlarver innenfor, og altså kanskje tror at de skal finne mat der de hakker hull.
Roar Solheim (25.05.2012)
trostunger
Hei jeg har et skoleprosjekt der temaet er "Trosten"
jeg har funnet mange fakta, men det er en ting til jeg lurer på. Kan trostunger som har ligget en stund i reiret få rå mark biller eller larver rett fra mennesker??(vet forresten godt at man ikke skal mate trostunger eller noen som helst fugle unger selv vis de har mor tilstede)
N.N (22.05.2012)
Svar:
Mange fugleunger gaper hvis de merker bevegelse foran hodet, så dersom en trostunge får presentert en mark foran nebbet og gaper, så er det ikke noe i veien for at marken kan puttes i gapet på fuglungen - den vil spise maten!
Roar Solheim (25.05.2012)
Kattugle
Bor i jordbruksområde i Ullensaker hvor kattugla gjerne høres utover våren, slik var det også i år. Nå har ugla tutet nesten sammenhengende i et døgn på denne sommervarme dagen i mai med strålende sol. Jeg har aldri hørt kattugla på dagtid før, hva kan dette komme av?
Mvh Astrid Bøhn-Abrahamsen
N.N (24.05.2012)
Svar:
Vanskelig å si. Kanskje har den mistet sin make (kattugler kan bli tatt av hønsehauk, eller bli påkjørt), og roper sammenhengende i et forsøk på å få svar (?).
Roar Solheim (25.05.2012)
Lerke
Er dette ei lerke?
B.D. (25.05.2012)
Svar:
Ja, dette er den vanligste lerkearten i Norge: Sanglerke.
Roar Solheim (25.05.2012)
Skadet trostefugl
Hei!
Jeg kom over en trostefugl som lå/stod på bakken, og som jeg enten tråkket på eller som var skadet fra før. Den skrek opp og flyktet gjennom gresset. Den slepte det ene benet etter seg, åpenbart ute av stand til å fly. Fuglen forsvant, og da jeg gjennomsøkte området etterpå, kunne jeg ikke finne noen skadet fugl. Jeg skulle derfor gjerne forsikret meg om at den aktuelle fuglen kom seg igjen, eller at vi får hjulpet den hvis den ligger i skjul et sted og er alvorlig skadet.
Jeg har nå vært i kontakt med en hel rekke mennesker tilknyttet Dyrebeskyttelsen, uten å få noe særlig hjelp. Jeg trenger derfor noen med fagkunnskaper som kan svare meg på følgende spørsmål:
Er det slik at skadde fugler gjemmer seg i hulrom i bakken, under trestammer osv, og at jeg bør lete en gang til?
Kan fugler "forstue" benet og friskne til igjen? I så fall er det sannsynlig at jeg ikke fant fuglen fordi den hadde frisknet til igjen.
Jeg har fått vite at jeg bør fange fuglen i en eske og ringe Falken (?), som kan hente den og bringe den til veterinær. Om jeg skulle få problemer med å fange den, finnes det da noen som kan dette?
NB! Er det mulig å få svar bare per e-post? Takk!
K.H. (24.05.2012)
Svar:
svar er sendt.
Roar Solheim (24.05.2012)
Stær
Er det noen stærer(arter) som har sort nebb?Mener vi så det i vår.
T.F. (24.05.2012)
Svar:
Det er nok en vanlig stær du har sett. Vanligvis skal de ha gult nebb nå, men spørsmålet er om dette kan være en ettårig fugl fra i fjor som er sen med å få full voksenfarge?
Roar Solheim (24.05.2012)
Fuglekasse for spurver.
Som ivrig fugletitter, har jeg ofte hatt lyst til å henge opp kasser til spurver, men kan ikke finne noen form for informasjon om hullstørrelse eller hvor stor fuglekassen bør være. Hvor stort hull er det egentlig spurvene foretrekker, og kan spurvene bo veldig nærme hverandre? Det er den vanlige gråspurven jeg har tenkt å henge opp kasser til...
M.J. (23.05.2012)
Svar:
For gråspurv og pilfink kan du bruke en kasse i størrelse fra kjøttmeis til stær, med flyvehulldiameter fra 3,2 til 4 cm. Henger kassene oppunder taksjegget på en husvegg, så vil det kunne bli en fin hekkeplass for spurver.
Roar Solheim (24.05.2012)
Fjerning av reir
Hei.
Jeg lurer på om det er lov å fjerne reir av gråspurv nå ?Antar det er egg eller unger i dem.
Gjelder hekking i takrenner på arbeidssted.
N.N (24.05.2012)
Svar:
Dette tror jeg helst du må spørre Fylkesmannens miljøvernavdeling om. Generellt er det ikke lov å forstyrre eller ødelegge fuglers reir, egg eller unger, men det kan hende det finnes lovmessige unntak for reir på/i hus, men jeg kjenner ikke bestemmelsene i detalj her.
Roar Solheim (24.05.2012)
Hva er dette?
Takk for svar på alle mine spørsmål!Dette bildet er tatt på lang avstand og kraftig beskåret. Synes det er så vanskelig å artsbestemme disse forskjellige småfuglene, særlig hunnfuglene. Har du en god håndbok som du kan anbefale.
L. (24.05.2012)
Svar:
Dette er en piplerke, og for meg ser det mest ut til å være en trepiplerke (smale sorte streker nederst på brystet og kroppssidene). Det er ikke alltid lett å artsbestemme piplerkene ut i fra bilder.
Gyldendals store fugleguide er den mest omfattende håndboka for øyeblikket. Svakheten er at den omhandler alle fuglene i Europa og Middelhavsområdet, og det kan være forvirrende med så mange arter å søke blant hvis du ikke kjenner de fleste av dem som finnes i Norge allerede.Roar Solheim (24.05.2012)
Svalekurtisering?
Observerte i dag en artig luftbablett. To låvesvaler sirklet over hagen min, og den ene fløy med en liten fjær/dun i debbet. Flere ganger slapp den fjæren da den var høyt oppe, fløy en stor bue og snappet opp fjæren før den nådde bakken. Dette gjentok seg 4-3 ganger. Da fjæren faktisk lå i gresset, fløy svalen over den, men prøvde ikke plukke den opp. Den andre svalen fløy med og fulgte med på leken.
I.M.L. (24.05.2012)
Svar:
Interessant observasjon! Dette høres ut til å kunne være en del av fuglenes kurtise-spill.
Roar Solheim (24.05.2012)
Måltrost?
N.N (23.05.2012)
Svar:
Ja, dette er en måltrost.
Roar Solheim (23.05.2012)
hVITE FUGLEEGG
hEI. Vi har hytte på østlandet, nærmere bestemt Setskog i Aurskog Høland, i skogsterreng ved et lite vann. 30 meter fra vannet,på bakken, i lyngen lå det et reir med 10 hvite egg,helt likt hønseegg bare mindre. Det flakset opp en fugl på størrelse med en stokkand, men var ikke mulig å se hva slags fugl det var. Er veldig nysjerrig på dette og vi har ikke funnet det ut via de fuglebøkene vi har. Takk for event. svar . Hilsen Torill Haugstad
T.H. (16.05.2012)
Svar:
Trolig er det en stokkand hunn dere har skremt opp.
Roar Solheim (23.05.2012)
Spørsmål:
Hei!
Hjemme hos oss har det kommet en spurv som speiler seg i stuevinduene våre. Han tror nok det er en annen fugl, for han har vært her i flere dager.
Den er veldig fin, men den besjer ned hele verandaen, hvordan kan vi få den til å flytte??
Tusen takk for svar.
M.S. (16.05.2012)
Svar:
Dere må henge noe foran vinduene slik at den ikke lenger ser sitt speilbilde.
Roar Solheim (23.05.2012)
Snipe?
Satt og skulle ta bilder av fiskeørn ved sandebukta i vestfold da disse dukket opp. Klarer ikke å helt å artsbestemme dem. Mener at det må være en snipe, men hvilken?
M.N. (14.05.2012)
Svar:
Dette er en gluttsnipe, flott bilde!
Roar Solheim (23.05.2012)
Bokfink?
SENDER MED ETT BILDE , ER DET EN BOKFINK? dEN ER I HAGEN HOS MEG OG SPISER FRØ. BILDET ER FEA VESTERÅLEN
H. (16.05.2012)
Svar:
Ja, dertte er en bokfink hann.
Roar Solheim (23.05.2012)
Hvit og sort fugl
Hei.
Liten sort hode og overside, hvit buk og underside. Hva kan det være?
O. (15.05.2012)
Svar:
For mangelfull beskrivelse til å kunne si noe, dessverre.
Roar Solheim (23.05.2012)
Egg
Hvordan ruger jeg ut et måltrostegg? Lever egget hvis det synker i et glass med vann? Hvor varmt må det være? Hvor lang tid tar det før egget kleker? Hvb
F.S. (23.05.2012)
Svar:
La være å prøve, er det beste rådet!
Roar Solheim (23.05.2012)
Svarthvit fluesnapper spiller død?
Hei, jeg filmet en slåsskamp mellom en kjøttmeis (som har 8 unger i dette reiret) og en svarthvit fluesnapper. Etter at de har sloss en stund legger fluesnapperen seg ned og ser død ut, bortsett fra at den puster fort. Er dette en strategi som fluesnapperene bruker? Altså det å spille død? Eller kan den ha vært så hardt skadd at den trengte tid på å komme seg?
http://www.youtube.com/watch?v=_gCiMRpqBP8
N.N (17.05.2012)
Svar:
Jeg tror helst den er skadet, og trenger tid for å komme til hektene. Fluesnappere kan bli drept av kjøttmeis under slike konfrontasjoner.
Roar Solheim (23.05.2012)
Merkelig oppførsel
Jeg har fått besøk av det jeg tror er en linerle på terrassen min. I utgangspunktet er jo det koselig; det er jo en nydelig fugl! Men den driver og "kaster" seg mot stuevinduene mine!
Jeg har ett lite bord og to stoler rett utenfor vinduene og det er herfra den kaster seg mot vinduene. Om og om igjen, flere ganger om dagen. Dette har vel pågått i +/- en uke nå!
Spørsmålet mitt er: HVORFOR gjør den dette?? Hva kan jeg gjøre for å få en stopp på denne rare oppførselen? Jeg vil jo ikke at den skal skade seg!
Jeg håper på ett snarlig svar, siden fineværet har kommet og jeg godt kunne tenke meg å lufte ut litt. Dette "tør jeg ikke" med tanke på at linerla kan komme inn. (Det er samme fugl som er avbildet på bildet headingen her)
Mvh
Merethe Haugen
M.H. (20.05.2012)
Svar:
Linerla angriper sitt eget speilbilde, fordi den tror den ser en rival. Hvis du åpner vinduet, flytter speilbildet og "rivalen" seg, og det er liten grunn til å frykte at linerla vil fly inn i rommet.
Roar Solheim (23.05.2012)
Ørnereir
Heisann hvordan er reglene for fotografering av havørn reir og utvikling til unger? Er dette lov i det hele tatt hvis man tar forholdsregler og kan nærme seg reiret på avstand og usett? Jeg plompet borti et slikt reir og ungene bare sov i reiret sett gjennom kikkert. Ørneparet var ute på jakt. Er ørne paret ofte i reiret eller kun ved mating av unger og holder seg på litt avstand av reiret ellers??
Mvh jack
J.G. (17.05.2012)
Svar:
Vanskelig sak. Det er generellt forbudt å forstyrre fuglenes reir og unger i hekketiden, men det er ikke et generellt forbud mot fotografering. Ørner kan være veldig sky ved reiret, så det er ikke anbefalelsesverdig å forsøke seg med reirfotografering av slike arter. Hvis du går mot reiret og tar noen bilder på god avstand av ungene, og så forlater området igjen, og ikke besøker det på ny før kanskje 5-7 dager senere, så vil trolig de voksne fuglene kunne akseptere dette.
Roar Solheim (23.05.2012)
Andunge observert svømmende alene
Jeg kjørte forbi et ganske stort tjern i morges, og da fikk jeg se en liten andunge som svømte aldeles alene rundt, den pep og pep, men ingen voksne eller andre andunger var å se. Den var så liten, og hadde ingen fjær så vidt jeg kunne se, bare dun. Jeg satte meg inn i bilen og ventet nesten en time for å se om foreldrene dukket opp, noe de ikke gjorde :( Er dette vanlig, at foreldrene drar fra en så liten unge? Vil den klare seg om foreldrene ikke dukker opp, eller vil den fryse/sulte ihjel? Tenkte jeg skulle ta meg en tur senere og ta med kikkerten for evnt å se nærmere på den, og kanskje artsbestemme den. Kunne jeg ha fanget den inn, og matet den til den evnt fikk fjærdrakt, for så å slippe den ut igjen på samme sted, eller er det ikke lov?
I.O. (19.05.2012)
Svar:
Slike situasjoner oppstår hvert år, for enkelte foreldrefugler dør jo selv når de har unger. Det er alltid vanskelig. Selv om en gjerne vil hjelpe slike fugler, så er det svært vanskelig og tidkrevende. Det beste er å la dem være for seg selv, og håpe at de voksne fuglene dukker opp (noe de i de aller fleste tilfellene faktisk gjør...).
Roar Solheim (23.05.2012)
Røyer i veikanten
Natt til i går kjørte jeg innlandsvegen i Sverige . Jeg la merke til veldig mange røyer i veikanten ,noe jeg har lurt på hva kommer av ? Det var neppe en tilfeldighet,siden jeg så dem over lange strekninger .Det som vel ikke er tilfeldig er at det skjer nå på denne tida.Jeg tror ikke det er noe spesielt de søker etter heller ,salter eller annet ved veien de beitet ikke .Har dere noen forklaring ?
A.A. (19.05.2012)
Svar:
På denne tiden går ofte skogshønsene i veikantene og spiser smågrus. Særlig om morgenen kan en se dem.
Roar Solheim (23.05.2012)
trost
når er det at trostungene begynner å forlate rede og spiser med andre troster?
J.S. (18.05.2012)
Svar:
Trostunger er allerede på vingene mange steder (så selv uthoppede, såvidt flygedyktige gråtrostunger i Kristiansand i dag).
Roar Solheim (23.05.2012)
Hvilken due og enkelt eller dobbel-bekkasin?
Hei.
I to dager har jeg hatt besøk av en due som jeg ikke har sett før. Den er helt lysebrun nesten over hele har en sort ring på halsen. (Beklager bildekvaliteten. De ble tatt gjennom vindu kl 5.) Jeg har også hatt besøk av en bekkasin, men har glemt hvilken av dem som lager den karakteristiske lyden?
Jeg bor på Frøya i Sør-Trøndelag.
G.L. (23.05.2012)
Svar:
Dette ser ut som en tyrkerdue. Det er nok enkeltbekkasin du har hørt.
Roar Solheim (23.05.2012)
lys blå med ros/rød og sort
så en fugl i skogen idag - den var lys blå lavendel med innslag av rosa felt og litt sort. str. var som en due.
Hvilken art er dette
H..B. (19.05.2012)
Svar:
Trolig en ringdue, men ikke helt enkelt å si sikkert ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (23.05.2012)
Spørsmål:
HEI
Kan gråtrosten bruke gamle reir om igjen?
Også lurer jeg på når burde grå fluesnapper ha kommet?
N.N (20.05.2012)
Svar:
Nei, trostene bruker ikke reir om igjen. Men skogsnipe kan hekke i gamle trostereir. Gråfluesnapper burde ha ankommet nå.
Roar Solheim (23.05.2012)