Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 8 av totalt 49 802 spørsmål


#Spor og sportegn

Hvilken fugl har mistet denne?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det noen som kan fortelle meg hvilken fugl denne tilhører?
Funnet på Bømlo, vestland og ca 20 cm.

M.I. (07.10.2024)

Svar:

Dette er en fjær fra en kalkun, villfargetype. Dekkfjær over stjerten.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Diverse

Kirsten Henriksen

Kan tårnseiler ha hvitt bryst?

N.N (07.10.2024)

Svar:

Nei. Den store alpeseileren har hvitt bryst, men den er mye større enn en tårnseiler.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Diverse

Måke på besøk hver dag

Har hatt samme måke på besøk på våren de siste 15 årene. Vi synes alltid det er gøy, mater han litt noen dager, så forsvinner han og kommer tilbake neste år. Det som er annerledes i år er at han ikke forsvant helt i vår, men har besøkt oss jevnt. Han ble blind på ene øyet i sommer, en skade, men ser ut til å klare seg. Det som er no, er at han sitter på verandaen hele dagen. Virker ikke som han fanger mar på egen hånd lenger. Vi har ikke gidd han mat siste dagene, men han gir seg ikke. Hva anbefaler du vi gjør? Vil han forsvinne viss vi holder på denne strategien eller kan det være ar han ikke klarer seg gjennom vinteren grunnet øye? Vi ønsker ikke å fore han gjennom vinteren.

K. (07.10.2024)

Svar:

Det beste er nok at dere da slutter helt å mate denne måka. Den finner nok ut av å finne mat på egen hånd da.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Fuglekasser

Kasse til hubro

Kunne dere fortelle meg hvor stor en ugle kasse skal være? Volum innvendig og dør. Jeg tror det er en hubro som holder til i hagen vår (som ligger inntil skogen). Den har ofte overnattet i vedskjulet vårt , men der får den ikke være mer for den griser sånn. Så jeg ønsker å lage et eget hus til den. Det virker forresten som om fuglene generelt foretrekker å bo i hull i det gamle sommerhuset og verkstedet vårt framfor i fuglekassene jeg har satt opp til dem. Så kanskje fuglekasser ikke er så attraktivt likevel?

S. (07.10.2024)

Svar:

Det er nok ikke noen hubro du har der, mer sannsynlig en kattugle. Den kan du lage kasse til, ca 20-25 cm bunnmål i firkant, ca 45-50 cm høy, 10 cm diameter for åpning.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Diverse

Taksonomi

Hva gjelder nå? I følge Gyldendals store fugleguide hører så vidt jeg forstår storfugl og andre skogshøns til familien Tetraoninae, altså ikke fasaner, Phasianinae. Men nå, når en slår opp på nett, så finner en skogshøns til fasanfamilien. Hvilken taksonomi og når ble den ev. gjeldende?

O.H. (06.10.2024)

Svar:

Det KAN være at noen har feiltolket eller feiloversatt noe her. I henhold til Handbook of the birds of the world er de klassifikasjonen av hønsefuglene slik
Orden: hønsefugler
Underorden: Phasiani
Skogshønsfamilien, fasanfamilien.

Hvorvidt det har kommet nyere klassifikasjon her, er ukjent for meg.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Diverse

Stillits på Magerøya😊

Har en Stillits på fuglebrettet i
Honningsvåg.
Har ikke observert den før.
Mene det er en han.
Har lest på nett og finner ut at den er
Ikke i Nord Norge.

Å.S. (07.10.2024)

Svar:

Fuglebøkene er dessverre ikke alltid oppdatert her. Stillits blir regelmessig sett til og med Nordland, kanskje også lenger nordover nå og da. Det samme gjelder kjernebiter.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Økologi og atferd

Gråspett

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok et bilde av en gråspett nå i oktober på ca. 1100 moh. Er det uvanlig å se den på slike høyder?

T. (06.10.2024)

Svar:

Kanskje ikke så høyt, men gråspetten dukker av og til opp langs kysten der det er helt treløst, så kanskje ikke så uventet habitatvalg likevel.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Økologi og atferd

Linerle, adferd

På ettersommeren har det vært en linerle på plenen flere dager for å finne mat. Jeg har en robotklipper på plena. Når den er i drift tør ikke andre fugler enn linerla å være der. Den løper ofte en 2-3 m etter robotklipperen og plukker opp sin mat. Kommer den på kollisjonskurs, så springer den bare til siden.

J.M.B. (06.10.2024)

Svar:

Den har nok oppdaget at klipperen kan føre til at det ligger skadde eller lettfangelige insekter tilbake etter den. Det utnytter linerla, akkurat slik kuhegrer går nær store pattedyr for å fange insekter som de skremmer opp.

Roar Solheim (06.10.2024)

1 - 8 av 49 802 siste»»