Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 8 av totalt 7 206 spørsmål


#Økologi og atferd

Skarv.

Bilde vedlagt spørsmålet

Bor nå ved elven La Lou i Jura, Alsace.
Skarven er veldig aktiv her.
Vi ser den dykker i et sett.
Aldri med fisk.
Spørsmål: spluker skarven småfisk under vann? Det er rikt med småørret her.
Takknemlig for svar.

N.N (15.01.2025)

Svar:

I alle fall ikke store fisk - de ser det ut som at skarvene først sluker når de kommer opp til overflaten igjen.

Roar Solheim (15.01.2025)


#Økologi og atferd

duer

Hei bor på Skøyen i Oslo.
Flere ganger om dagen er det en stor flokk 30/40 duer som flyr i formasjonsopplegg, svinger -opp og ned i stor fart.
Imponerende.
Er dett vanlig?

W. (11.01.2025)

Svar:

Ja, vanlig dueoppførsel dette.

Roar Solheim (11.01.2025)


#Økologi og atferd

Alle hegrer titter samme vei

Bilde vedlagt spørsmålet

Ser at alle hegrene her ser i samme retning. Noen anelse om hvorfor? Såvidt jeg kunne se var det ikke noe spesielt i den retningen. Litt spesielt spørsmålet kanskje, men flere har spurt meg…

K.P. (10.01.2025)

Svar:

Nei, det kan være tilfeldig (to vender ryggen mot oss). Har dessverre ikke noen mulig forklaring dersom det ikke er tilfeldig.

Roar Solheim (10.01.2025)


#Økologi og atferd

Svømmende ørn med ukjent bytte

Spennende observasjon i dag, ved Lovatnet i Indre Nordfjord!
To ørner sirkler lavt over vannet. Lignet mest på havørn. De jakter på noe som befinner seg i vannet. Byttet gjør store plask når det må opp for å trekke pusten, og svømmer et stykke under vann før det kommer opp igjen. Absolutt ikke en fisk, men trolig et svært svømmedyktig dyr. Så stuper den ene ørna og får tak. Det blir mye basking lenge. Ørna klarer ikke å lette med byttet. Etter 5-10 minutter begynner hun å "butterfly-svømme" mot den andre siden av vannet, med byttet på slep. Anslår at den svømte ca 750 m. på denne måten. Kom seg i land og basket veldig, men fikk ikke til lette med byttet nå heller. Dro det så vidt inn i fjæra og begynte på middagen. Begge ørnene ble der lenge og spiste. Avstanden gjorde at vi ikke kunne se hva de hadde fanget. Men vi lurer på; kan det ha vært en oter? Her er også noe skarv i vannet. Er den et aktuelt byttedyr for ørna?

M. (08.01.2025)

Svar:

Nei, havørn ville neppe verken forsøke, eller klare, å ta en oter. Det er mer sannsynlig en sjøfugl som ørna har fått tak i. Havørnene kan forfølge og slå ned mot skarv eller ender som ærfugl slik at de tvinger fuglene til gjentatt dykking i rask rekkefølge. Dette sliter ut byttet slik at ørna til slutt kan få tak i fuglen. Det kan da hende at ørnene selv havner i vannet. Dette kan skje både ved jakt på sjøfugler og ved fiskefangst. Det er ikke bare havørner som på denne måten kan ende opp med å måtte svømme i land. Også hønsehauk havner ganske ofte i vannet etter å ha slått fugl i lufta over vannflaten, slik at begge havner i vannet.

Roar Solheim (08.01.2025)


#Økologi og atferd

Snø og uvær

Hva gjør fuglene i byen på dager med mye nedbør, vind og kulde?

J. (06.01.2025)

Svar:

Så langt de klarer, fortsetter de med å lete etter mat. men hvis været blir for ekstremt, sitter de stille.

Roar Solheim (07.01.2025)


#Økologi og atferd

Småfugl i snøen

I dag så jeg noe pussig i snøføyka her i utkanten av Oslo. Ved første øyekast så det ut som enden av en pinne som stakk opp av snøen, men da jeg nærmet meg flakset det plutselig opp en liten fugl (på størrelse med en kjøttmeis). Er det vanlig at småfugler graver seg ned i snøen på rypevis når vinden blir kraftig? Eller var det noe galt med fuglen? Den var i allefall energisk nok der den fløy avgårde!

L. (06.01.2025)

Svar:

Nei, dette er ikke spesielt vanlig, så spørsmålet her er om fuglen har gjort dette frivillig, eller om den har havnet på hodet i snøen etter et uheldig treff mot noe (bil eller annet)? I så fall kan den ha blitt slått halvt i svime, for så å komme til hektene da du nærmet deg.

Roar Solheim (06.01.2025)


#Økologi og atferd

Overvintrende svartrost

I flere år har svartrost overvintret i Taxusbusker.
De fores med pære eple rosiner og brød.
Spiser også giftige taxusbær.Virker halvtamme
Hvordan de kan huske dette stedet?

A.K. (03.01.2025)

Svar:

Fugl husker steder like godt som oss, hvis ikke bedre. Det er det som gjør at de klarer å overleve i naturen.

Roar Solheim (03.01.2025)


#Økologi og atferd

Gråspurv

Hei. Jeg bor i Båtsfjord i Finnmark. Har besøk av forskjellige fuglearter, men mest gråspurv. I forb. med jula, har jeg lagt en lyslenke mellom trærne i hagen. Der er også fuglemateren. Nå er det et yrende liv rundt materen midt på natta og langt på morran. Selvfølgelig også på dagen. Er dette normalt?».».

K. (31.12.2024)

Svar:

Hvis fuglene har opplysning fra kunstig lys, kan de være aktive også nattestid.

Roar Solheim (01.01.2025)

1 - 8 av 7 206 siste»»