Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 til 8 av totalt 7 226 spørsmål neste»
vekt, flyging
Kor mykje klarer ei kongeørn å løfte - til eventuelt- reiret?
N.N (14.02.2025)
Svar:
Kanskje opp mot et par kg. Men foretrukket byttedyrstørrelse er på gjennomsnitt bare ca 200 gram.
Roar Solheim (16.02.2025)
Kaier på kveldshimmelen
Hva er grunnen til at kaier flyr fram og tilbake i flokk om kvelden? Er det «oppvarming» før natta? Eller bare en «sosial» greie?
T.O.R. (14.02.2025)
Svar:
Det er en del av den sosiale flokkadferden. De samles om kvelden for å soce sammen. Det gir større trygghet mot fiender som rovfugler og uglee.
Roar Solheim (16.02.2025)
Tidlig egglegging av kattugle. Askvoll kommune
Har hatt hekking av kattugle i samme kassen i 12 år. Varierende start på hekking fra februar til sent mars.
Idag 13 februar inspiserte jeg kassen da jeg har hørt aktivitet noen uker. Ble overrasket når det var tre egg og det ene var i ferd med å komme ut av egget. Bilde er tatt med mobilkamera og har ikke god kvalitet. Artig bilde da jeg mener jeg ser øynene på den lille karen.
Eggleggingen har da startet 13 januar. Er ikke dette veldig tidlig?
E. (13.02.2025)
Svar:
Ja, det er tidlig. Men vi har observasjoner av utfløyne kattugleunger mellom jul og nyttår, noe som viser at kattugler KAN hekke om vinteren.
Roar Solheim (14.02.2025)
Måke
Hva vil det si hvis en måke bøyer nakken bakover sånn at hode ligger på ryggen dens
M. (11.02.2025)
Svar:
Dessverre umulig å si uten å observere adferden til fuglen selv. Alle fugler kan bøye hodet ned mot ryggen mens de steller fjærdrakten sin.
Roar Solheim (12.02.2025)
Hei! Vi er 7A på Li skole.
Vi har et oppdrag i nysgjerrigper, oppdraget vårt er å finne ut om vår hypotese er riktig.
Hypotesen er at vi tror fuglene lager ulike lyder som betyr ulike ord, akkurat sånn som mennesker har ulike lyder til ulike ord.
Vår problemstilling er og finne ut hvorfor fuglene synger ulike sanger.
Vi håper dere kan hjelpe oss. Takk for hjelpen!
M.V.H.H.M.A.M.O.P. (11.02.2025)
Svar:
Fuglenes sang formidler mye forskjellig, men neppe lik ord som vi bruker. Men fuglesang kan være veldig detaljrik, og det er mulig at fuglene formidler andre deler av sin sinnstilstand og følelsesliv enn hva vi klarer å få til.
Roar Solheim (11.02.2025)
Fugler og løklukt
Hvis du bor på landsbygda med store jorder rundt eiendommen din, der det produseres løk, og like før høsting av løken blir løkgresset slått og fjernet. Spørsmålet er: Skyr småfugler lukten av sterk løklukt? Fuglene ble borte fra fuglekassene og ungene sine, også fuglene som var innom hønsehuset og lette etter hønsemat. Hva kan være årsaken til at fuglene ble borte 8 til 10 dager?
S. (10.02.2025)
Svar:
Har ikke hørt tidligere noe som skulle tilsi at fugler skyr unna løklukt, så dessverre umulig å si hva som kan ligge bak det du observerte her.
Roar Solheim (10.02.2025)
Korsnebb og aske fra peisen
Hei
Vi har nettopp tømt aske ut på snøen foran tømmerkoia vår. Etter ca et kvarter kommer en flokk med korsnebb, ca ti stk, og spiser av asken. Hele seansen var over på et par minutter. Det er vel noen mineraler og salter som de trenger, som frigjøres ved forbrenning. Mitt spørsmål er: har de luktet disse mineralene, eller sett den? Aske lukter jo litt metall. Jeg tror de lukter det, men min mann holder en knapp på at de så noe på snøen som de ble nysgjerrige på. Hvem har rett?
Mvh Charlotte
C.B. (08.02.2025)
Svar:
Vet ikke hvordan de finner fram, men korsnebber og andre frøspesialister er ute etter bl.a. nitrogen. Derfor spiser de ofte urin fra urinflekker på snø!
Roar Solheim (08.02.2025)
Er traner kampdyktige?
Sitter å grubler over om traner hadde vært duktige i en kamp, er det noen her som vet noe om atferden til traner og om de er fredfulle fugler? Og om de hadde vært kampdyktige i hvilket felt skulle man plassert de? Er de mer passive, agressive eller forsvarlige vesener av seg?
S.F. (07.02.2025)
Svar:
Traner sloss like mye om maker og hekketerritorier som de fleste andre fugler.
Roar Solheim (08.02.2025)