Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 til 8 av totalt 7 270 spørsmål neste»
Fugl som snur seg i luften og flyr på ryggen
Så en fugl som fløy vanlig for deretter å snu seg på ryggen. Dette gjorde fuglen flere ganger. For hver gang den fløy på ryggen, så dalte den, før den fløy normalt igjen. Hvilke fugleart gjør dette?
J. (03.04.2025)
Svar:
Ravn og kråkefugler kan gjøre dette, men det er gjerne blant ravner en oftest ser slik oppførsel.
Roar Solheim (04.04.2025)
Er kjøttmeis og gråspurv venner
N.N (03.04.2025)
Svar:
Vanskelig å besvare, da det er umulig å vite hva du legger i begrepet "venner".
Roar Solheim (04.04.2025)
Kan det bli tidligere orrleik når våren kommer tidlig?
Spørsmål fra Hamar/Løten.
Tror du orrleiken kan starte tidligere i år pga vårlige vær og temperaturer? Eller er det ikke håp før april mai?
Jeg tenkte å ta med meg en halv skoleklasse ut på overnatting under åpen himmel 10.april…. Og lurte på om fuglspillet kan være ute tidligere i år så vi kanskje kan få med oss orrleik i tillegg?
G.S.H. (03.04.2025)
Svar:
Både storfugl og orrfugl kan ha noe tidligere parringstid når våren starter tidlig, enn ved sen snøsmelting. Kanskje en ukes forskjell.
Roar Solheim (04.04.2025)
Nattsyn
Har tjelden nattesyn?
P.H. (02.04.2025)
Svar:
Den ser nok ikke i stummende mørke, men HVOR mye den ser i svakt nattelys vet vi dessverre lite om.
Roar Solheim (02.04.2025)
Svane i tre?
Hei, kan svaner (knoppsvaner) sitte i trær?
C. (01.04.2025)
Svar:
Nei, det har vi ingen observasjoner av.
Roar Solheim (01.04.2025)
Blåmeisen fjerner reirmaterialet
Vi har en fuglekasse med kamera som blåmeisen liker godt og vi har hatt reir i den i mange år. Men i år ser vi noe uvanlig. Blåmeisen begynner å ta inn mose, men når omtrent bunnen er dekket så tar den en dag senere alt ut igjen. Og den rydder skikkelig. Dette har gjentatt seg flere ganger i løpet av den seneste uka. Hva skjer? Er det to fugler som krangler om plassen?
E.B. (01.04.2025)
Svar:
Det har jeg dessverre ikke noen forklaring på, men det KAN tenkes at det er to fugler som konkurrerer om den samme hekkeplassen.
Roar Solheim (01.04.2025)
Hvordan flyr duer så synkront?
Jeg lurer på hvordan duer klarer p vite akkurat når de skal snu og hvordan vei de skal fly, og hvordan flyr de så synkront?
N.N (31.03.2025)
Svar:
De fleste fugler som flyr i flokk, oppfører seg akkurat på samme måte. Hver fugl forholder seg kun til de nærmeste få individene, og følger dem. Hvis EN av fuglene plutselig snur (kanskje fordi den ser noe som får den til å velge en ny retning), følger de andre automatisk med i løpet av brøkdelen av et sekund.
Roar Solheim (01.04.2025)
et skjærepar bygger reier i furua utenfor leiligheten min i 6 etasje
Jeg ser rett på dem. Vi befinner oss i samme høyde. Skjæreparet jobber hver morgen, både han og hun. Reiret begynner å ta form, men det har også et kråkepar fått øye på. Når de kommer, flyr skjærene bort, men de flyr tilbake når kråkene fjerner seg. Lever skjæreparet farlig? Vil kråkeparet ta reiret deres? Eller fugleungene?
G.V. (30.03.2025)
Svar:
Kråker kan gjerne prøve å ta egg eller unger fra skjærene. Vanligvis vil nok skjærene kjefte og forsøke å jage vekk kråkene, så litt underlig at de her flyr vekk. Skjærene bygger et overbygget reir, og det kan ofte hindre kråkene i å komme til egg eller unger.
Roar Solheim (31.03.2025)