Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 8 av totalt 7 286 spørsmål


#Økologi og atferd

Skarp lokkelyf

Hørte denne lyden på hytta 860 moh ved Veggli i kveld. Har aldri hørt den før. Vet du hva det kan være

V.S. (16.04.2025)

Svar:

Perleuglesang.

Roar Solheim (17.04.2025)


#Økologi og atferd

Kan staren (stæren) kurtisere sitt eige spegelbilete?

Vi har starekasse(r) i hagen, og i dag ser det jammen ut til at ein stare har valt å slå seg ned hos oss. Men det rare er at han sit i låvevindauget og dansar og syng til sitt eige spegelbilete. Slik har han halde på i fleire timar. Det er ingen andre starar i nærleiken. Kan det hende at han trur spegelbiletet er ein potensiell partnar? :-)

J.S.H. (15.04.2025)

Svar:

Eller en konkurrent som han forsøker å overvinne.

Roar Solheim (15.04.2025)


#Økologi og atferd

Paringsritualet hos ærfugl

Hei - sitter med panoramautsikt over Korntin-bukta i Stavern og følger med på fuglelivet her. Akkurat nå er det en flokk med bolter (minst 15, litt vanskelig å telle nøyaktig) som jager en hunnfugl. Hun byr seg tydelig frem og dykker og da følger gjerne 5-7 av hannene henne under vann. De svømmer bare 60-80 cm under vannet for vi kan se de hvite hannene under vann. De kommer gjerne opp igjen 5-10 meter lenger borte før det samme gjentar seg, da gjerne med noen av de samme hannene men kanskje 2-3 nye hanner. De har holdt på her nå 30-45 min… ser veldig slitsomt ut for hunnen. Hva er det som foregår? Jeg trodde pardannelse hos ærfugl skjedde om høsten… er dette en form for konkurranse om å vinne hunnens gunst hos en hunn som enda ikke har funnet seg make? Eller kan hun være enke?

D.O.O.B. (14.04.2025)

Svar:

Absolutt konkurranse mellom hannene om hvem hun kommer til å velge!

Roar Solheim (14.04.2025)


#Økologi og atferd

HVOR BYGGER SKJÆRER REIR?

eN SKJÆRE HAR BYGGET REIR, 4 METER OPP I ET SELJETRE SOM STÅR BAR TO MERTER FRA HUSVEFGGEN VÅR. NÅR JEG TENKER MEG OM HAR JEG SETT MANGE SKJÆREREIR SOM ER BYGGET NÆR HUS DER DET BOR FOLK. eR DET SLIK AT SKJÆRENE FORETREKKER Å BYGGE REIRENE SINE NÆR HUS DER DET BOR FOLK

H.B. (14.04.2025)

Svar:

Det er svært mulig at skjærene forstår at når de hekker nær folk, er det større sjanse for at egg-og ungespisere (som f. eks. kråker og hauker) holder seg unna menneskene, slik at skjærene er mer trygge. Alle kråkefuglene er svært "intelligente" til å forstå slike sammenhenger. "Unngå å bli spist" er en av de kraftigste styringsmekanismene for mye av fugler og pattedyrs adferd.

Roar Solheim (14.04.2025)


#Økologi og atferd

Fugler blåser seg opp

Jeg har noen gråspurver i hagen min. De er så søte. Noen ganger så ser jeg at de blir tykke og på en måte blåser seg opp. Lurer på hvorfor dette skjer

B. (13.04.2025)

Svar:

Fugl bruser med fjærene for å holde på kroppsvarmen. Noen ganger er denne "oppustingen" med fjærene også en del av fuglenes sosiale kroppssignaler, så ikke alltid lett for oss å forstå bakgrunnen.

Roar Solheim (13.04.2025)


#Økologi og atferd

Stillits hekking

Hei !
Har mye stillits på foringsplassen,og har hatt det i flere år.
Lurer på hvordan de hekker,bruker de fuglekasser ?

A.M. (13.04.2025)

Svar:

De bygger egne reir i busker, så aldri i fuglekasser.

Roar Solheim (13.04.2025)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Blåmeisen bygger rede i en fuglekasse i hagen. Den ene henter materialer, mens den andre "holder vakt" utenfor. Er det hunnen eller hannen som er byggmester?

E. (13.04.2025)

Svar:

Det er jeg faktisk usikker på, men antageligvis er det hunnen som bygger mens hannen holder vakt.

Roar Solheim (13.04.2025)


#Økologi og atferd

Storlom

Har hytte nær vannkanten ved innsjø som er ca 3 km lang. Langt inni villmarka,, svært lite folk her. Observert storlom i nesten 25 år, svømmer ofte veldig nær oss. Vi vet hvor hekkeplassen er. Et gjedderikt vann. Vi tror vi flere ganger har sett at lomen har unger på ryggen? Kan det stemme? Her er flere sorter ender, gjess, traner, fiskeørn osv. Observerer og bruker oppslagsverk flittig. Vi vet det er storlom, altså 😉.

I.H. (11.04.2025)

Svar:

Tror kanskje lommene noen ganger kan la ungene kravle opp på ryggen. Dette er i alle fall vanlig å se hos dykkerne (selv om de ikke er nært beslektet med lommer).

Roar Solheim (11.04.2025)

1 - 8 av 7 286 siste»»