Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 8 av totalt 13 775 spørsmål


#Diverse

Forvillet falk

En ung falk har forvillet seg inn på terrassen og klarer ikke komme over glassrekkverket.

Hvordan kan jeg hjelpe den ?

H.S. (08.02.2025)

Svar:

Du må bare nærme deg, vær langsom og rolig, legg hendene over ryggen på fuglen slik at du holder rundt vingene på den, og løft den så over. Det er en tårnfalk.

Roar Solheim (08.02.2025)


#Diverse

Gås i februar

Hei!
Så nettop en flokk (? Norsk er ikke morsmålet mitt) gås på Gvarv Telemark, syntes det var litt tidlig? Eller er dette vanlig i februar?

D. (08.02.2025)

Svar:

Kan være lokale grågjess - de overvintrer flere steder i landet.

Roar Solheim (08.02.2025)


#Diverse

Hauk-kollisjon mot glassrekkver

Jeg fortviler over at hauk flyr inn i glassrekkverk på veranda over garasje. Hitill har vi funnet 5 hauker på kort tid. Vi bor ved skogen. I desember hadde vi lys rundt øvre del av rekkverk og da kolliderte ingen fugler. Nå er lyslenken fjernet og idag fant vi 2 døde hønsehauk igjen. Dette er så fortvilende. Kan det hjelpe å henge opp lyslenke igjen,eller hvilke andre tiltak er mulig?

H. (06.02.2025)

Svar:

Kanskje, men dessverre er det nok selve glasset du burde gjøre noe med. Du kan sjekke ut med Natur og Fritid om de har markeringsutstyr som reflekteres i UV lys men som vi ikke ser. Dette kan kanskje "dekke" glasset slik at en hauk ikke tror den kan fly rett fram mot noe den ikke ser.

Roar Solheim (08.02.2025)


#Diverse

Fuglenes vårdrakt

Hva er mekanismen rundt at fuglene får så flotte vårdrakter?
Hvordan skjer dette?

A.V. (07.02.2025)

Svar:

Det varierer med artene. Ryper skifter fjær, og her spiller nok daglengde (lysmengde) inn. Men de fleste spurvefugler får sommerdrakt ved at ytre tupper av høstens ferske fjær slites vekk, og slik fremkommer friskere farger lenger inn på fjærene. Dermed er det er helt annen mekanisme som ligger bak.

Roar Solheim (08.02.2025)


#Diverse

Kjernebiter i Rondane

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Har observert kjernebiter på fuglebrettet sammen med en flokk dompaper på Mysuseter i Rondane. Er det vanlig med kjernebiter så høyt til fjells (ca 900m), og er det vanlig at den opptrer i flokk med andre arter?

F.J. (08.02.2025)

Svar:

Nei, det er nok ikke så ofte at denne dukker opp så høyt opp, så en artig observasjon!

Roar Solheim (08.02.2025)


#Diverse

oversikt over trekkfugler ved Øra

Hei! Jeg lurer på om det finnes en oversikt over tidligere års observasjoner av trekkfugler ved Øra naturreservat?

M.F. (06.02.2025)

Svar:

Det gjør det nok, men da må du kontakte lokale fuglefolk i Østfold.

Roar Solheim (06.02.2025)


#Diverse

Orreleik

Jeg gikk på ski i dag 4de februar. Det var gråvær og pluss 4 gr. Jeg mener jeg tydelig hørte orrhanen spille. Er dette mulig,? Det var i skogen innafor Årnes i Nes kommune I Akershus.

H.D. (04.02.2025)

Svar:

Ja, absolutt.

Roar Solheim (04.02.2025)


#Diverse

Sidensvanser

Har ikke sett en eneste sidensvans iår.
Vi bor i Mandal og lurer på om Sidensvansene bare har trukket forbi?

H. (04.02.2025)

Svar:

Det virker som at en del av dem fremdeles er lenger inn i landet. Så selv en flokk på 100+ i Elverum den 23. januar, og det er flere som har lagt ut bilder av sidensvans fra Østlandet.

Roar Solheim (04.02.2025)

1 - 8 av 13 775 siste»»