Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 50 209 til 50 216 av totalt 50 308 spørsmål «forrige neste»
Rosenfink og bøksanger
Hei, takk for fin tjeneste. Hvor utbredt er bøksanger og rosenfink i norge?? Finnes de i møre og romsdal også?? Og hvor vanlig er gulsangeren i forhold til gransanger feks??
mvh
K.T.H. (06.07.2005)
Svar:
Bøksangeren finnes i store deler av Sør-Norge, spesielt der det er høystammet løvskog. Den er riktignok mer fåtallig i noen av fylkene på NV-landet, inkludert Møre og Romsdal.
Rosenfinken er mest tallrik på Sørlandet og Østlandet. Arten har ekspandert gjennom en årrekke og har nå etablert seg i områdene rundt Trondheimsfjorden. Den hekker muligens også i Møre og Romsdal, men er i så fall meget fåtallig.
Gransangeren er mer tallrik enn gulsangeren i Norge. I noen habitater kan nok gulsangeren være vanligst.Frode Falkenberg (07.07.2005)
kjøttmeis
det var en igjen, død, i riktige farger og størrelse, når de andre fikk og oppdaget friheten? Hva kan det komme av, lurer vi på - kanskje for mange egg, 9 stk. ?
N.N (04.07.2005)
Svar:
Det er ikke uvanlig at et eller to egg ikke klekker, eller at en unge dør i reiret. Det er stor konkurranse mellom ungene i kassa, og det gjelder det å være på hugget når foreldrene kommer med mat. Vanligvis er det de sist klekte ungene som dør før de flyger ut.
Frode Falkenberg (06.07.2005)
Måkeunge
På min arbeidsplass på Løren i Oslo har det falt en måke ut av reiret, og den har klart seg i snart 3 uker på bakken. Lurer på hvor lang tid det tar før måkeunger blir flyvedyktige?
S.A.O. (06.07.2005)
Svar:
Det kommer litt an på hvilken måke det er snakk om. Fiskemåker blir flygedyktige etter omtrent 30 dager, mens den større gråmåken flyger etter omtrent 40 dager.
Frode Falkenberg (06.07.2005)
hvilken fugl??
her om dagen var jeg på katten badestrand. (ved oslo)Det er saltvann der. da jeg kom var det en flokk rare gjess der. de hadde mange dunete grå unger . og de spiste gress. jeg gikk bort til fuglene men da reiste de nermeste seg opp og freste mens de strakk ut vingene og løp rund meg i stående stilling. i flokken var det ca 20 voksne gjess og en 8-10 unger. Fuglene var svarte på halsen med hvitt ansikt. de var blågrå på ryggen og hvite p magen.Med en svart kort stjert. svart på strupen. og den hadde svart nebb og føtter. den lagde en trompetlignende lyd. den lyden lagde den mange ganger etter hverandre mens ungene peip. jeg lurer på hvilken fugl dette kan ha vert? jeg så i fugleboka men kunne ikke finne noen som passetmed sted og farge.
I. (04.07.2005)
Svar:
Det du har sett er nok hvitkinngjess. De hekker normalt på Svalbard, men en hekkebestand har etablert seg rundt Oslofjorden.
Frode Falkenberg (04.07.2005)
Vingespenn på gråhegre
Jeg lurer på hvor stort vingespennet kan bli på ei gråhegre, vi har et hekkende par i marka vår, og dei er rimelig store, merkverdig store faktisk, og er havørna norges største fugl, eller "bare" norges største Rovfugl??
K. (18.06.2005)
Svar:
Ei gråhegre har et vingespenn på rundt 160 cm. Havørna er som du sier norges største rovfugl. Våre største fugler er (om man regner det i vekt) sang- og knoppsvane, som begge kan bli over 11 kilo tunge. En stor havørn veier ikke mer enn 6,5 kilo.
Frode Falkenberg (30.06.2005)
svarthvitt fluesnapper
Hei, ornitologen. Har ei fugekasse med fluesnapper egg i. det er 5 egg. Jeg vet at de ikke har dratt fra eggene men fuglene er aldri i kassa når jeg ser til dem. og jeg har sett både hunnen og hannen. de flyr rundt i området. Men når de flyr inn i kassa (ser det fra verandavinduet)så blir de der inne i bare noen sekunder så flyr de ut igjen. og slik holder de på vær dag. hvorfor gjør de det? skal de ikke ruge da? (de er ferdige med eggleggingen for det har hvert 5 egg der hveeeldig lenge.)
H.M. (25.06.2005)
Svar:
Det høres merkelig ut at de ikke ruger på egggene om de har vært i kassa lenge. Fuglene må varme egga jevnt for å opprettholde en stabil temperatur gjennom hele rugeperioden, ellers dør fostrene. Du får følge med og se hva som skjer videre.
Frode Falkenberg (29.06.2005)
Rødbrystet lo
Jeg hørte at det ble sett en rødbrystet lo i Finnmark i sommer. Stemmer det? Hvorfor havnet den i Finnmark? Jeg så en i Afrika en gang, og lurer på om den er sett før i Norge.
F. (29.06.2005)
Svar:
Det stemmer at det ble sett en rødbrystlo i Finnmark 20. juni 2005. Den var ved Vardø. Grunnen til at man iblant finner slike ekstreme sjeldenheter er fordi de har bommet litt i navigering når de trekker. Denne fuglen har hatt et forlenget vårtrekk, noe som betyr at den har fulgt riktig rute underveis, men ikke stoppet i tide. Vardø er slutten på land, og den måtte lande. Det foreligger bare et tidligere funn fra Norge, også det i Finnmark, i 1978. Du kan se bilder og lese litt mer om årets rødbrystlo på: http://cyberbirding.uib.no/photo/rbl_gh.php
Frode Falkenberg (29.06.2005)
REGISTRERE HEKKING
HEI.
JEG ER EN 32ÅR GAMMEL JÆRKAR SOM HAR VERT FUGLEINTERESERT SIDEN JEG VAR 4-5 ÅR GAMMEL. DE SISTE 4-5 ÅRA HAR JEG VERT MYE UTE OG SETT PÅ FUGLER. JEG HAR FUNNET REIR AV 110 +/- 5 ARTER, OG MANGE AV DE ER SJELDNE SOM JEG TROR BURDE VERT REGISTRERT HOS NOF. MEN JEG HAR IKKE FUNNET NOEN ENKEL MÅTE Å GJØR DETTE PÅ.
S.L. (28.06.2005)
Svar:
Du kan registrere hekkefugler på http://www.fugleatlas.no. Der blir sjeldne og sårbare hekkefugler ikke kartfestet nøyaktig på utlistingene, så du trenger ikke å være redd for at allmennheten tramper i områder der det hekker sjeldne fugler. Alternativt kan du registrere fugler på aktiviteten 'dyreobservasjoner': http://miljolare.no/aktiviteter/land/natur/ln11/.
Frode Falkenberg (29.06.2005)