Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 39 609 til 39 616 av totalt 49 726 spørsmål


#Diverse

Savner buskskvetten og taksvalene iår

Det har pleid å være både buskskvett og taksvaler her hvert år. Men iår har jeg ikke sett noen enda. De burde vel ha kommet til Sørlandet nå? Eller kan de fremdeles dukke opp?

A. (09.06.2012)

Svar:

Ja, begge arter er for lengst ankommet til Sørlandet. Så hvis du ikke har sett eller hørt noen av dem ennå, så er nok det mer en tilfeldighet der du ferdes.

Roar Solheim (09.06.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken terne?

Bilde vedlagt spørsmålet

Den har bittelitt svart ytterst på nebbet og tenkte først at det er en makrellterne, men burde nebbspissen hatt mere svart eller kan rødnebbterna også ha antydning til svart nebbspiss?

N.N (09.06.2012)

Svar:

Dette tror jeg nok er en makrellterne. Rødnebbterna har gjerne mørkere nebb (nesten mot vinrødt), gråere farge på nedre kinn (slik at det blir større kontrast mellom hvitt og grått), og de lange stjertfjærtuppene stikker som regel lenger bakover enn vingespissene.

Roar Solheim (09.06.2012)


Spørsmål:

Hei! Har ikke fått svar på spørsmålet mitt selv om jeg sendte med bilde. Har dere glemt å svare eller har dere ikke hatt tid?

N.N (09.06.2012)

Svar:

Roar Solheim (09.06.2012)


#Sykdom og skader

Stær

Hei. Har funnet en skadet stær idag, 9.juni...vet ikke om den har "barn"...og heller ikke hva den spiser...gir den blåbær...brødsmuler...og litt frø fra frokostblanding...ser ut som den bare er utslitt...at den trenger å få litt tid til å innhente seg. Hva mener du?Har den inne i huset i et stort bur. Håper den kommer seg og kan slippes fri igjen.

U.S. (09.06.2012)

Svar:

Ikke godt å si hva som feiler den. Det er fint at du gir den mat, gi den også vann. Hvis den kvikner til i løpet av natta, så kan du slippe den igjen i morgen, eller så fort som den ser ut til å bli rastløs og vil ut.

Roar Solheim (09.06.2012)


#Fuglekasser

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Har ei stor kasse i vesterålen der det ligger fire hvite egg som er som ca 4-5cm. Hvilken fugl er dette?

M. (09.06.2012)

Svar:

Det spørs om ikke dette er fire kattugleegg, det passer med størrelsen.

Roar Solheim (09.06.2012)


#Økologi og atferd

Rødstjert på bilspeil

Hei. En rødstjert hannfulg har lagt sin elsk på speilet på bilen vår, som står i gården, de siste par dagene nå i begynnelsen av juni. Han sitter oppå det og tar stadig en flaksetur mot speilet og hakker løs. Hva er det han holder på med? Markerer revir mot mulig konkurrerende hannfugl? Eller er han ensom og vil ha selskap?

M. (08.06.2012)

Svar:

Han ser sitt eget speilbilde, og tror det er en utfordrende hann. Denne vil han jage bort, noe han selvfølgelig ikke klarer. Heng en plastpose over bilspeilet når bilen står parkert.

Roar Solheim (09.06.2012)


#Diverse

Kjøttmeisunge

Vi fant en kjøttmeisunge utenfor hyttenog vi vill prøve og redde den, den er hyper og drikker mye men vi får den ikke til å spise jeg lurer på va jeg skal gjøre (spisielt om natten)

D.E.S. (08.06.2012)

Svar:

Ikke lett. Du bør faktisk lytte etter om det er flere meiseunger som tigger etter mat der du fant denne. I så fall bør du sette den ut igjen slik at den kan bli foret av sine foreldre. De finner ungen når den begynner å tigge. Spurvefuglunger fores med insekter og småkryp av sine foreldre, og hvis en skal fore opp slike unger selv, så er det en stor jobb. Kokt egg blandet med litt moppmalt kjøttdeig (uten krydder) kan kanskje være bra. Ellers kan det gå an å rådføre seg med folk som holder burfugler.

Roar Solheim (09.06.2012)


#Økologi og atferd

Linerle-mat tidlig på våren.

Linerla spiser jo i hovedsak insekter. Men det er jo et kjent faktum at en del av dem kommer ganske tidlig til Norge, før varmen og før isen er smeltet. Hva spiser de da? Har sett at de løper rundt på snø og is omtrent som de gjør på gresset om sommeren og finner et eller annet. Hva er det? Insekter fra i fjor som er frosset fast i isen. Gressfrø...? Annet som de klarer seg på til varmen og insektene kommer?

A.V.S. (08.06.2012)

Svar:

Trolig er det insekter og småkryp som virrer omkring oppå snøen. Hvis du kikker etter, vil du oppdage at det er ganske mange småkryp som ferdes på snøen på ettervinteren - edderkopper, småfluer og noen små kryp som kalles spretthaler.

Roar Solheim (09.06.2012)

««første 39 609 - 39 616 av 49 726 siste»»