Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 354 til 49 361 av totalt 50 366 spørsmål «forrige neste»
eskresjonsorgan
Hvordan fungerer eskresjonsorganene til fuglene? og hvor finner vi den/dem?
N.N (19.01.2007)
Svar:
Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre. Fugler har forøvrig et meget effektivt ekskresjonssystem. Mye av vannet i ekskrementene reabsorberes før det forlater fuglen og blir resirkulert. Hos noen fuglegrupper, slik som hos hønsefuglene, er ekskrementene ekstremt tørre. Hos mange fugler er det svært lite vann i urinen som utskilles. Urinsyren ses oftest som den hvite enden av avføringen. Et slikt system reduserer behovet for store mengder vann (som må bæres når fuglen flyr), og det vannet som finnes i tarmsystemet kan resirkuleres kontinuerlig.Tore Reinsborg (19.01.2007)
total oversikt fugletårn i Norge?
Hei jeg driver med et omfattende fotoprosjekt der jeg avfotograferer fugletårn i Norge. finnes det en total oversikt?
P.G. (18.01.2007)
Svar:
Hei!
Vi har dessverre ingen totaloversikt over fugletårn i landet. På nettstedet under, vil du imidlertid finne en oversikt (lenker) over landets fylkesavdelinger. På nettstedene deres, vil det også kunne være informasjon om forskjellige fugletårn i de respektive fylkene.
http://www.birdlife.no/organisasjonen/lag.phpTore Reinsborg (19.01.2007)
Fossekallen
kan du fortelle meg litt om fossekallen?
hvorfor er den nasjonal fuglen til norge????
D. (18.01.2007)
Svar:
Hei!
Fossekallen er en art som lever langs vann og vassdrag, og særlig ved hurtigstrømmende vann. Den er den eneste spurvefugl-arten som dykker etter føden. Den lever av larver, krepsdyr, ormer, fiskeyngel m.m. som den finner under vann. Den hekker ofte på fjellavsatser, samt byggeinstallasjoner (f.eks under bruer) i umiddelbar nærhet til vann. Norges nasjonalfugl er den blitt fordi den er utbredt i hele landet, er her hele året og lever ved fosser og stryk som er selve nasjonalsymbolet til Norge. Du kan se bilde av fossekallen, samt lese mer om den på nettstedene under:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=530
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=39Tore Reinsborg (19.01.2007)
vipe observasjon
den 17.januar i år(2007)kl.14:30 oberverte jeg en flokk viper på taksebanen på Bergen Lufthavn Flesland. Flokken bestod av i alt 15 individer . jeg satt i et kjøretøy og kjørte langsomt inn på de ,og kom inn på ca. 5m avstand før de tok av. jeg kan ikke erindre og ha obervert vipe så tidlig før. er dette uvanlig ?
H.K.M. (18.01.2007)
Svar:
Dette kan være et resultat av den snøbare vinteren vi har langs kysten av Vestlandet og Sør-Norge. På Lista i Vest-Agder flyr fremdeles store flokker på flere hundre stær omkring langs strendene. Hvis det nå kommer kulde og snø, kan det være at både stær og viper flyr avsted til England eller Danmark.
I følge ornitologer i Bergensregionen er dette fugler som trolig har ankommet Flesland den seinere tiden. Om de kommer sørfra eller vestfra er vanskelig å si, men det hender fra tid til annen at vipene forflytter seg fra overvintringsområdene i Storbritannia til det norske vestland når værforholdene der borte er ille (eller motsatt som nevnt over). Se f.eks. http://www.fugler.no/smastykker/200502_vipe.htm. Årlig vinterforekomst av vipe i Hordaland kan du finne på årsrapportene til NOF Hordaland: http://www.fuglar.no/lrsk/rapporter.phpRoar Solheim og Frode Falkenberg (18.01.2007)
Kattugle
Hei !
Eg har ei kattuglekasse. Den henger i ein Furuskog med ein liten oppning. Den henger ca 2 meter over bakken. Den har vore oppe i 3 hekkesesonger. Det er Ugle i skogen. Kvifor får eg ikkje kattugla i kassa. Må eg gjer nokon endringer?
Ø.R. (18.01.2007)
Svar:
Hei,
Det er ikke mulig å si sikkert hvorfor du ikke får kattugler i kassa, men du kan gjøre noen forbedringer. Kassa bør nok henge 4-5 m over bakken - 2 meter er litt i laveste laget. Har du ca 10 cm med oppsmuldret stubbeflis i bunnen av kassa? Hvis kassa er uten flis, vil kattuglene bare bruke den i ytterste nød. Kassa bør også henge nær noen tette bartrær slik at kattuglene raskt kan fly til skjul når de forlater kassa. Dette er noen tips. Men hvis kattuglene i området allerede har en god reirplass, kan det være at de rett og slett ikke trenger en kasse..... Hvor lenge har den hengt oppe? Sjansen er best til å få hekking i et godt museår, og toppårene for mus er det gjerne 3-4 år mellom.Roar Solheim (18.01.2007)
Hauk
hva er verdens største hauk
S.A.V.F. (17.01.2007)
Svar:
Hei!
Rovfuglene er delt inn i to store ordener, haukefugler og falker. I den store ordenen haukefugler inngår også gribber og ørner som mange ikke forbinder med hauk. Mange gribber og ørner er som du sikkert vet større enn de rovfuglene som vi forbinder med hauk (f.eks hønsehauk og spurvehauk). Hvis vi ser på hele ordenen haukefugler, vil andeskondoren med et vingespenn på 274-310 cm være blant de aller største. Hvis vi ser på de artene som står vår egen hønsehauk nært (i samme slekt), så er det faktisk vår egen hønsehauk som er blant de største.Tore Reinsborg (18.01.2007)
Nasjonal fugl
Kva heiter nasjonalfuglen til Kina?
Og kva heiter nasjonalfuglen til Norge?
H.H. (18.01.2007)
Svar:
Hei!
Norges nasjonalfugl er fossekallen, mens nasjonalfuglen til Kina er gullfasan. Du kan se bilde av en gullfasan på nettstedet under:
http://no.wikipedia.org/wiki/GullfasanTore Reinsborg (18.01.2007)
dompapp
I fjor vinter hadde vi 22 dompapp, 11 hanner og 11 hunner som vi matet gjennom vinteren her i Bodø.
På våren var alle plutselig borte. Når og hvor legger de reirene sine og hvor blir de av om høsten?
N.N (18.01.2007)
Svar:
Hei!
Dompapen har egglingstid i april-mai (juni), og den kan ha et nytt kull i juli. Den bygger som regel reiret i gran, og da ofte unggraner i et par meters høyde. Det er imidlertid også funnet dompap-reir i einer og bjørk, samt på fjellavsatser. Om høsten vil de streife rundt på jakt etter forskjellige typer frø, og i år med mye rognebær tar de mye frø som de finner i disse bærene. De spiser imidlertid ikke fruktkjøttet.Tore Reinsborg (18.01.2007)