Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 808 til 39 815 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Svanunge uten foreldre
Jeg fant en svanunge på en trafikkert vei nær huset vårt i går og den har bodd på vaskerommet i natt. Den har spist brød og drukket vann. Jeg tror den muligens tilhører en svanefamilie som har/har hatt 6 unger og som jevnlig besøker brygga vår. Mitt spørsmål er om jeg kan "levere" den tilbake dersom svanefamilien dukker opp igjen, eller om de da vil avvise den lille rømlingen?
I.B.L. (14.06.2012)
Svar:
Du bør nok forsøke å "levere" den tilbake. Dersom de voksne avviser den og jager den vekk, har du et problem. Da må du enten steppe inn som fosterforeldre (hvilket er et års arbeid), eller få noen i en fuglepark til å ta seg av svaneungen.
Roar Solheim (15.06.2012)
Ringdue
Hei! Jeg har lest at duene kan fores med knust mais og korn, men hva slags korn? I butikken får man jo bare kjøpt fullkornsmel. Hvor får man tak i korn?
Vi har et duepar, som kommer på verandaen vår, og som vi mater. Vi har kjøpt vakumpakket mais og solsikkefrø uten skall. Er dette bra nok?
A.E. (14.06.2012)
Svar:
Vet ikke helt sikkert hvor man kan få tak i korn, men jeg ville prøve Felleskjøpet - kanskje de kan hjelpe. Hele korn fåes i alle fall i helsekostbutikker, men det blir jo til en ublu overpris som fuglefor.
Roar Solheim (15.06.2012)
Troste Unge
Hei der!
Jeg har funnet en trosteunge og tatt med meg den hjem for den hadde blitt dytta ut av redet. Og nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Kan noen være så snill og hjelpe meg ?
S.P.H. (14.06.2012)
Svar:
Slike fugleunger bør helst settes tilbake der de er funnet, for de voksne fuglene vil finne dem når de tigger etter mat. Selv om du ikke ser de voksne fuglene, så er de som regel til stede.
Roar Solheim (15.06.2012)
Miljøkriminalitet?
Vegvesenet har i de siste dagene "ryddet" der den nye traseen til RV3 skal gå, mellom Åsta og Rena. Bl.a. er en mengde løvtrær meid ned, også langs et bekkefar. Dette kan da umulig være lovlig midt under tidspunkt hvor fuglunger blir klekket?
N.N (14.06.2012)
Svar:
Du berører et vanskelig punkt som mange er fortvilet over. F. eks. at det drives tømmerhogst under fuglenes hekketid, mens lovverket sier at alle pattedyr og fuglers unger, reir, bo, egg osv ikke skal forstyrres i yngletiden! Her kolliderer ulike lovverk, og det beste en kan gjøre er å forsøke å påvirke holdningene til de som står for slike inngrep.
Roar Solheim (15.06.2012)
Hvilken fugl
Har oppdaget et "hull" i mønet på huset vårt. Det er to slags fugler som flyr ut og inn der. Den ene er vanlig svale, slik vi har mange av her. Svarte og hvite. Den andre er ensfarget svart, noe større, men ser ellers ut som svalene. Flyr også på samme måte. Noen som vet hva disse kan være?
A. (15.06.2012)
Svar:
Den mørke fuglen er nok en tårnseiler. Seilerne fanger insekter i lufta lik svalene, men tilhører en helt annen fuglegruppe.
Roar Solheim (15.06.2012)
Hvilken fugl er dette?
Hei! I dag fikk vi besøk av denne gjesten i hagen vår på Stord. Ungfugl? Svart nebb og kinn farge, lys grå kort stjert. Ellers mørk brun fjær drakt. Ca. 18 cm stor. Tillitsfull/tam, avstand 1 m.
N.N (15.06.2012)
Svar:
Dette er nok en rømt burfugl. Det er en liten hønsefugl, trolig hunnfugl av en eller annen vaktelart, men jeg kjenner den ikke til å kunne artsbestemme dette individet.
Roar Solheim (15.06.2012)
Kråkeunge i huset
Hei!
I går (13. juni) fant jeg en ganske stor kråkeunge på parkeringsplassen utenfor jobben min. Siden det var helt tydelig at den ikke ville klare seg på egenhånd, tok jeg den med hjem. Han/hun er veldig tillitsfull og sosial. Gaper for å bli matet, og ser ikke ut til å kunne fly ennå (hopper opp på sofaen). Jeg lurer derfor på når kråken skal være i stand til å fly slik at vi kan slippe den ut, og om vi bør "øve" litt ute i hagen før vi slipper han/henne ut for godt? Er veldig takknemlig for gode tips om hvordan vi kan hjelpe kråken på best mulig vis tilbake til friheten.
C.B. (15.06.2012)
Svar:
Det vil ta mange uker før en slik kråkeunge kan klare seg selv. Ved å ta den inn gjør dere den avhengig av dere til utpå høsten. Mange slike kråkefugler vil faktisk kunne ha problemer med å bli "ville" igjen, så dere må bare se hvordan det går. Men dere har arbeid til godt utpå høsten!
Roar Solheim (15.06.2012)
Beste flyver
Hei, jeg lurte på hvilke fulger du mener er det beste til å fly? Har observert tårnseilere og svaler i det siste, og det er imponerende å se på. Spesielt tårnseilere er imponerende. Har sett video av hønsehauk og det er også meget imponerende hvordan den kan manøvrere gjennom tett skog i høy fart. Når jeg ser en skjære i lufta, virker det som om den sliter eller må jobbe veldig mye for å holde seg i lufta. Stemmer det? Mvh
C. (15.06.2012)
Svar:
Ja. Noen fugler har korte, runde vinger som egner seg for manøvrering inne i skog og mellom busker og trær. Slike fugler flyr ikke så veldig hurtig, og kan virke noe baksende hvis de må fly oppe i lufta. Mens noen arter er veldig raske (seilere, falker, vadefugler), så er andre kanskje bedre til å ta kjappe manøvere på små avstander (som småfugler inne i skog, hauker som er fuglejegere osv.). Derfor er det ikke mulig å si hvilke art(er) som er "best" til å fly, for alle er gode på sin måte, og tilpasset det livet og de områdene de lever i.
Roar Solheim (15.06.2012)