Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 39 765 til 39 772 av totalt 49 954 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken trost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg gjikk en dag i skogen da jeg oppdaget dette reiret med en hunnfugl som ruget. Det var i en open furuskog. Fuglen trykket hardt på egga men flaug på 1m. Har søkt litt og tror det må være duetrost, måltrost eller svarttrost. Reiret var ca. 1m over bakken, i furu. I reiret var 4 blåe egg med flekker som var rødbrune. Hvilken fugl er dette.

Ø.H. (17.06.2012)

Svar:

Fargen på fuglen minner mest om måltrost eller duetrost, men bildet er både veldig lyst og uskarpt, så jeg klarer ikke si sikkert hvilken trost dette er.

Roar Solheim (17.06.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Falk eller..?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det mulig ut i fra dette siluettbildet å fastslå hvilken art dette er ? Den kretset i stor høyde.Hørte ingen lyd.Den ser ut til å ha mørk hette og en lys strek i halsregionen.Den virket mørk.

K.J. (17.06.2012)

Svar:

Ja, dette er en vandrefalk!

Roar Solheim (17.06.2012)


#Økologi og atferd

Fiskemåke

Hvordan får fiskemåken ungene ned fra f.eks et ti meter høyt tre ? Her er det 1,5 km til fjorden, hvordan får de ungene dit.

A.J. (14.06.2012)

Svar:

Ungene hopper ned når de finner det for godt. Er reirplassen langt unna vann, så holder de seg på bakken under reiret, men er det kort avstand, så vil de kanskje bevege seg ned mot vannet. Måkeunger er ikke avhengige av å komme seg ned på vannet slik andunger er.

Roar Solheim (17.06.2012)


#Økologi og atferd

Småfugl.

Hvilken småfugl i Norge blir Gammlest?
Og hvem lever kortest?

N.N (14.06.2012)

Svar:

Det er nok ingen som skiller seg spesielt ut her - de fleste små spurvefugler kan bli opp mot 8-10 år gamle hvis de er heldige. Havsvale og stormsvale er to spurvefuglstore petreller (sjøfugler), og de kan trolig bli adskillig eldre, lik mange andre stormfugler.

Roar Solheim (17.06.2012)


#Økologi og atferd

Fluesnapper og munk konkurrerte?

Først i mai pleier en fluesnapperhan å ankomme for å skaffe seg en hun i en av våre to fuglekasser. I år var den sein. 20. mai inspiserte den en av kassene og satte i gang med lange kunstferdige fløytesoloer. Etter å ha holdt på et par døgn, fikk den konkurranse av en munk. De satt i toppen av hvert sitt tre og fløytet om kapp. Munken gikk av med seieren. Fluesnapperene strofer ble kortere og kortere og til sist forsvant den. Men munken fortsatte. Nå nesten en måned senere sitte den fortsatt i lange perioder og fløyter i vei (den er god til det). Det virker ikke som om den er interessert i fuglekassen. Er den først og fremst ute etter å imponere? Andre småfugler svirrer rundt treet den sitter i uten å gi fra seg en lyd. Ved to anledninger har vi sett en skjære sitte tett på munken og tilsynelatende lytte betatt. I dag sang den om kapp med en svarttrost i nabolaget. Hva er det som foregår?

T.O.O.J. (17.06.2012)

Svar:

Munken hekker IKKE i kasser eller hulltrær, den bygger stråreir i busker og kratt. Munken kan imitere andre fugler, og det kan jo hende at den var interessert i å plukke opp noen strofer fra fluesnapperen. Men vanligvis bryr ikke fugler av ulike arter seg om hverandre. Fluesnapperen ga sannsynligvis opp fordi den ikke fikk respons fra noen hunn. Kanskje fløy den videre for å lete etter en bedre reirplass (?).

Roar Solheim (17.06.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

RE: Hvilken art?

Gjelder denne saken;
http://www.fuglevennen.no/sporsmal/?q_id=17449

Jeg har mistenkt Hagesanger selv, men denne har et gult felt i brystet. Har ikke klart å se mere av fuglen, men er litt mindre en ën linerle.

Forresten, jeg skriver en Naturblogg Roar. Om du har tid, se gjerne på http://dreyersnaturogfoto.blogspot.no/

M.K.D. (17.06.2012)

Svar:

Da er eventuellt gulsanger et alternativ. Den har litt rosaaktig eggfarge.

Roar Solheim (17.06.2012)


#Økologi og atferd

Tak og låvesvaler

Hei
jeg har observert taksvale og låvesvaler her på gården min, kan disse begynne å bo her, og kanskje leve sammen og hekke sammen?

N.N (17.06.2012)

Svar:

Begge artene kan hekke nær hverandre, men de har litt ulike krav til boplass. Mens taksvalene kan feste reirene sine på veggen oppunder mønet, må som regel låvesvalene ha et fundament under reiret sitt for å kunne bygge det.

Roar Solheim (17.06.2012)


#Diverse

Fuglepark

Hei hva heter norges største fuglepark og er det noen fugleparker i rogaland og hva heter de??

N.N (17.06.2012)

Svar:

Besvart tidligere.....

Roar Solheim (17.06.2012)

««første 39 765 - 39 772 av 49 954 siste»»